Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Miljardärerna ökar sina förmögenheter medan övriga tappar.

Rubriken må vara aningen provokativ men den är i många stycken sann enligt en rapport från Credit Suisse som det skrivs om i en artikel i ETC.

Här är några av de fakta som kommer från rapporten som återges i artikeln i ETC:

  • Att världens rikaste ökade sina förmögenheter med 2.300 miljarder kronor under 2016.
  • Att ökningen av deras förmögenheter var cirka 6% under året.
  • Att övriga medborgares förmögenhet ökade med 1,4% sett i ett globalt perspektiv.
  • Att stora delar av världen såg ett förmögenhetstapp 2016.
  • Att förmögenhetstappet i Afrika är – 5%.
  • Att förmögenhetstappet i Kina är -2,8%
  • Att förmögenhetstappet i Europa är – 1,7%
  • Att det svenskt tappet i hushållens förmögenhet är -0,5% utslaget på alla hushåll.
  • Att Sverige fått 14% fler miljardärer under året.
  • Att Sverige numera har 178 miljardärer.
  • Att de svenska miljardärerna har 2.000 miljarder kronor i samlad förmögenhet vilket är mer än dubbelt så mycket som den totala svenska stadsbudgeten.

Vad vill jag då säga med dessa fakta som grund?

Jo att klyftorna ökar och att förmögenheterna är fel fördelade om strävan är att skapa större jämlikhet. Jag vill dessutom säga att klyftorna ökar markant och att ökningen är fel då den sker på bekostnad av att övriga medborgare i stora delar av världen får det sämre.

Denna utveckling är skrämmande på många sätt!

Att människor blir rikare har jag inget problem med i sig. Däremot har jag stora problem med att de redan rika blir rikare som en effekt av att berikningen sker på bekostnad av att andra samtidigt blir fattigare.

Att klyftorna ökar skapar en situation som om inget görs kommer att rubba världsfreden.

Ska vi ha en någorlunda fredlig värld måste det till en politik som aktivt ser till att världens samlade förmögenheter fördelas mer rättvist mellan världens medborgare. Därför ser jag ingen annan lösning på problemet än traditionell Socialdemokratisk politik – Politik som via skatter ser till att inkomsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än idag.

Klyftor bekämpas bäst genom skatter och effektiv fördelningspolitik vilket är precis det som Socialdemokratin ser som sin viktigaste ideologiska insikt.

Med denna rapport som grund vill jag därför att vi formar vår politik därefter och ser till att vi i nästa rapport som ett första steg ser att förmögenhetsöverföringen från fattiga till de rika börjar upphöra. Nästa rapport skulle jag vilja se ett läge där resten av befolkningens förmögenheter ökar minst lika mycket som för de som är miljardärer.

När vi nått dit är det dags att ta nästa steg och sakta men säkert se till förmögenhetsöverföringen sker i rätt riktning – Dvs. från miljardärerna till resten av befolkningen.

Nobelpristagaren i ekonomi Muhammad Yunus varning från förra veckan om att ökade klyftor är en tickande bomb och ett stort globalt hot är således något som måste tas på allvar.

Tar vi inte hans och många andras varning på allvar så kommer bomben att brisera och det rätt snart vilket jag påtalat många gånger och i många inlägg och sammanhang.

Konklusionen är därför att det världen behöver är en stark Socialdemokratisk rörelse som kommunicerar behovet av förändring till det bättre på ett sätt som människor kan förstå och relatera till – Detta så att de därefter kan komma till makten och föra den sorts politik som rättar till obalansen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

12 kommentarer

  1. Olle

    Och företag som Kommunen äger där skor sig de anställda på alla de möjliga sätt, senast VD i Svenska kommun försäkrings AB. Förra veckan taxituren som SSU -killen gjorde. Och nöjesresorna i Umeå kommun, det går bra nu .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Svensk Kommunförsäkring är ett samägt bolag vi äger med andra kommuner och det som skett där är inte bra och ska inte ske. Jag ställer mig mycket frågande till varför revisorerna inte uppdagat detta tidigare då det är revisorerna som har till uppgift att granska räkenskaperna och lyfta upp sådant som avviker från ägardirektiven.

  2. Ralo

    Akta dig för att använda etc som källa. Det är inte en seriös tidning. Din matte gällande miljardärer är fel. INGKA Holding B.V är inräknat. Man äger inte en stiftelses tillgångar. Stifftelsen i fråga är inte ens svensk. Så att räkna in dem är slarvigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I det här fallet så har man tittat på vem som är förmånstagare till stiftelsen och att ta med den ser jag inga fel i då en stiftelse med tillhörande bolag blott och allena är en juridisk konstruktion i syfte att lägga ut dimridåer.

      • Jonny Disenfeldt

        ”en stiftelse med tillhörande bolag blott och allena är en juridisk konstruktion i syfte att lägga ut dimridåer.”

        Nej, det är inte alls så i alla fall. Sluta generalisera och förenkla

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är förvisso ett förenklat sätt at uttrycka vad de är. Stiftelser är nästan undantagslöst ”tax-vehicle” som används för att undvika beskattning hos de som är förmånstagare till stiftelsen och inget annat.

          I minn yrkesroll som bankman och rådgivare i skatteplaneringsupplägg har jag använt mig av sådana otaliga gånger så jag är fullt medveten om vad de är i slutändan.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är stor skillnad mellan funktionen i en svensk stiftelse och en stiftelse i ett skatteparadis.

  3. Bergis

    Bara folk slutar äta sig feta, be till någon konstig sagofigur som heter Gud eller börjar knarka och supa så har nog de flesta människor lika stor chans att bli rika och leva ett bra liv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan man se på saken men i dag har chansen att lyckas mer än någonsin tidigare att göra med vem som är ens föräldrar och vilken socialklass de hör hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.