Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaterna visar sitt rätta ansikte – Hotar fälla regeringen.

Jag har länge sagt att Moderaterna under Anna Kinberg Batras ledning utvecklats åt precis fel håll och att man sedan länge lämnat den väg Reinfeldt och Borg med flera slog in på när man lanserade Moderaterna som Nya Moderaterna.

Under AKB har återgången till det högerparti som Moderaterna alltid varit gått oerhört snabbt och ett blåare Moderaterna än någonsin tidigare är nu en realitet så bara sett till det är jag inte speciellt förvånad över att väljarstödet minska som det gör.

Anna Kinberg Batras hot om att fälla regeringen och motiven till hennes utspel bör nog synas närmare i sömmarna än att bara rakt av köpa de skäl hon anger för ett sådant agerande i debattartiklar och diverse andra utspel.

Min tro är att AKB är både frustrerad och konfunderad över att Moderaterna backar i undersökning efter undersökning samtidigt som väljarstödet för framför allt Centern och Annie Lööf växer. Att SD för första gången på lång tid visar bättre siffror än på länge i den undersökning Aftonbladen/Inzio publicerade och att det ser ut att ta sina väljare från Moderaterna oroar säkert även det.

AKB:s motiv för att försöka fälla regeringen har således mer att göra med hennes minskade förtroende som partiledare och Moderaternas opinionsmässiga motvind än något annat. Högst sannolikt känner hon även att hennes position som partiledare är hotad om fallet fortsätter vilket även det spelar in i hennes agerande.

AKB försöker sig på att spela ett mycket högt spel – Ett spel vars alla drag från motparten jag tror att hon och Moderaterna har mycket svårt att överblicka i dagsläget.

Hon är dock uppriktig när hon säger att detta är ett Moderat förslag och att hon inte förankrat detta med övriga Allianspartier vilket i sig till viss bevisar min teori ovan.

Att Annie Lööf snabbt är ute och säger att hon och Centern inte kommer att medverka till detta ger bara ytterligare stöd till det jag anfört ovan.

Centerpartiet har ett helt annat momentum när de får agera på egen hand utan att överskuggas av Moderaterna än när de agerar tillsammans med Moderaterna och detta momentum är jag säker på att Annie Lööf vill behålla. Lööfs uttalande om att hon vill att svenska folket efter nästa val ska få den regering de förtjänar inbegriper med all säkerhet ett stärkt Centerparti vilket bäst sker om de agerar på egen hand fram tills nästa val.

Att i detta läge låta sig överskuggas av Moderaterna är därför uteslutet för Centern om jag tolkat det som sagts korrekt. Samma sak gäller Liberalerna som även de tjänar på att verka på egen hand och bygga upp partiet på egna förslag och en egen politisk agenda.

Vore jag Annie Lööf och Jan Björklund så skulle jag fortsätta på inslagen väg och på egen hand fram till nästa val och försöka stärka det egna partiet än mer enligt den metod som visat sig fungera mycket bra fram till nu.

Om Centern på nytt ställer sig i skuggan under Moderaterna är jag övertygad om att man förlorar det momentum som driver dem för närvarande och att stödet för Centern skulle börja sjunka tillbaka.

Om AKB gör allvar av sitt hot ser jag två möjliga utvägar för sittande regering – Endera utlysa nyval alternativt söka det samarbete mellan S + C + L som jag tidigare sagt att vi Socialdemokrater bör söka för att kunna lyfta ut MP ur regeringen.

En ombildning av regeringen till förmån för en konstellation besående av S + C + L  med 154 mandat skulle i dagsläget inte bli en majoritetsregering men väl en som ensam skulle samla större stöd än M + KD + SD som samlar 148 mandat tillsammans. Med det sagt så är denna väg sannolikt den bästa fram till nästa val då jag inte ser några som helst poänger i att hålla et nyval så här nära nästa ordinarie val.

Skulle en sådan konstellation visa sig omöjlig att bilda skulle jag om jag befann mig i Stefan Löfvens skor utlysa ett nyval – Ett nyval jag är övertygad om att AKB vill undvika till varje pris med nuvarande opinionsvindar för Moderaterna. Jag är även övertygad om att KD vill undvika ett nyval då ett sådant baserat på nuvarande opinionsstöd skickar KD ut ur riksdagen.

Allt detta sagt så tror jag i slutändan att det enda resultatet av utspelet blir att det blir ”Business as usual” och att nuvarande regering sitter kvar fram tills nästa val.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

76 kommentarer

  1. Lars Flemström

    ”Jag har vistats på Nordstan åtskilliga gånger och vistas fortfarande där med jämna mellanrum rätt frekvent och då på olika tider på dygnet och fram till nu har jag aldrig upplevt och/eller sett någon som påminner om det du beskriver.”

    Jag har precis samma erfarenheter som Forss i det här fallet. Jag har ofta besökt Nordstan, som ligger på andra sidan gatan från Göteborgs centralstation, medan jag väntat på tåg. Men vad Forss har för ärenden till Nordstan, övergår mitt förstånd eftersom bilburna turister hellre söker sig till de externa stormarknaderna…

    Men hur kommer det sig då att varken jag eller Forss har sett det, som alla – nu även Expressen – har sett? En förklaring kan ju faktiskt vara att man ser det, som man vill se, så länge man inte personligen blir antastad. Min livserfarenhet säger mig att det sker mycket, som jag inte har en aning om och som jag läser i tidningen dagen efter. Märkligt, Forss brukar ju skryta med sin enorma livserfarenhet….

    Om du skulle ta och läsa lite brottsstatistik, skulle du upptäcka att unga män är mer utsatta för våldsbrott än någon annan folkgrupp, äldre män och kvinnor. Om då en ung man vittnar om att han personligen har varit utsatt för något, som vi äldre men lyckligtvis brukar slippa utsättas för, är din förklaringen antingen att han har lurats av SD eller att han har uppträtt provokativt.

    Som du håller på, kommer du säkert att få medalj av SD efter nästa val, klassen ”berömvärda insatser från medlemmar i andra partier, som har bidragit till vår valseger”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har ärenden ner till Göteborg med jämna mellanrum och när jag är där flyger jag i regel dit för att sedan använda bussen vilken landar på samma ställe som tåget.

      jag kan visst hålla med om att man ser det man vill se men skulle situationen vara så extrem som det beskrivs tror i vart fall jag inte att det går att undvika att se den vilket jag inte gjort när jag varit där.

      jag har aldrig ifrågasatt att yngre drabbas oftare än äldre då detta går att läsa i statistik av olika slag – Det enda jag ifrågasatt är varför samma person råkar illa ut flera gånger för där säger samma statistik att chansen för att det ska ske är försvinnande liten och det är det som får mig att tro att det finns andra anledningar.

  2. Lars Flemström

    För det första skulle L och C i samma regering inte fungera, om inte M är med och medlar. För det andra visar de migrationspolitiska överenskommelserna mellan Mp och alliansen att Mp är berett att stödja alla arbetarfientliga förslag, oavsett varifrån de kommer. Och för det tredje skulle varken Jan Björklund eller Annie Lööf sätta sig i en regering, som är beroende av V.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det inte skulle fungera är inget anat än ett antagande – Min tro är att S skulle kunna skapa än större gemenskap dem emellan än någonsin M.

      Mp kommer aldrig att stödja något SD stödjer och den regering jag föreslår är in te beroende av V på något sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.