Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I går kväll begravde Anna Kinberg Batra Allianssamarbetet.

Det var en blek och nästintill robotlik Anna Kinberg Batra som svarade på frågorna angående kovändningen gentemot SD i gårdagens Agenda. Mer eller mindre likt en robot svarade hon om och om igen samma sak trots att de delar av kroppsspråket som var synliga berättade att hon inte själv ställer upp på det hon sa.

Tolkar man orden riktigt ordentligt tycker i vart fall jag att det framgick klart och tydligt att detta är något som en grupp inom partiet pressat igenom och inget annat.

Om jag vore Annie Lööf och Jan Björklund skulle jag känna mig både sviken och förrådd av AKB’s uttalande om att Alliansen är överens om att fälla en eventuell Socialdemokratisk regering med hjälp av SD efter nästa val – Alldeles speciellt så när både Annie och Jan sagt att ett sådant agerande aldrig någonsin kommer att komma ifråga.

Om jag vore i Annie Lööfs och Jan Björklunds skor skulle jag vara rosenrasande över att AKB öppet deklarerade att en röst på C eller L indirekt är en röst på SD.

Att AKB dessutom gjorde klart att det är så här Moderaterna kommer att agera framgent tror jag är den definitiva dödsstöten för Allianssamarbetet då både Lööf och Björklund gjort både klart och tydligt att allt samarbete som måste ske med direkt eller indirekt stöd av SD är uteslutet för deras del.

Därför tror i vart fall jag att gårdagens framträdande var spiken i kistan för Alianssamarbetet och att vi därför kan begrava blockpolitiken så som vi känner den idag.

Handlandet visar dessutom att AKB och Moderaterna i sak inte har något intresse alls av att ta ansvar för Sverige – Allt de är intresserade av är att skapa en plattform för att kunna fortsätta gynna de allra rikaste på övrigas bekostnad.

På ett sätt är det bra att Moderaterna öppet redovisar att de tänker söka stöd med SD även efter valet och min tro är att det AKB och Moderaterna nu gör är att kratta manegen för ett tänkbart regeringssamarbete i konstellationen M + SD + KD fullt ut.

Jag ser sålunda Moderaternas utspel som en öppning för en ny politisk ordning och nya politiska konstellationer efter nästa val.

I det ideala av scenarier går alla partier till val på sin egen politik och på sina egna förslag för att därefter titta vilken konstellation som skulle ha möjlighet att kunna bilda regering och styra landet. En sådan ordning tror jag skulle gynna alla partier då man som politiskt parti altid bör gå till val på sin egen och inte andra partiers politik.

Skulle vi Socialdemokrater inte få helt egen majoritet vilket jag ser som näst intill uteslutet så ligger en samlingsregering mellan S + C + L nu närmare tillhands är på oerhört länge.

Slutligen tror jag att Moderaterna kommer att få bita ordentligt i det sura äpplet efter gårdagens utspel och att deras väljarsympatier kommer att sjunka än mer fram till nästa val – Hur mycket återstår att se men min tro är att de med den politik de deklarerade igår kommer att samla 15% eller mindre i väljarstöd nästa val.

Vore jag Stefan Löfven skulle jag redan nu börja föra samtal med C och L – Inte för att spika ett regeringssamarbete men väl för att undanröja de eventuella hinder och prestigefrågor som står i vägen för att ta en seriös diskussion och förhandling om ett framtida regeringssamarbete om och när så blir aktuellt.

Med Moderaternas utspel igår finns som jag ser saken 3 rätt tydliga val i nästa val där valet kommer att stå mellan en blå/brun högerregering innehållande M och SD – En mittenregering bestående av S + C + L eller en ren vänsterregering bestående av V och MP.

Vad gäller KD så är jag övertygad om att de får lämna riksdagen i samband med nästa val.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

58 kommentarer

  1. Krister

    Och du var kistbärare.
    Van som du är att ha varit med om att begrava
    Socialdemokraterna i dess traditionella form när
    den övergick till att bli ett allmänborgerligt parti.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min politiska kamp handlar om att föra tillbaka Socialdemokratin till den politik vi drev när vi byggde de Sverige som innebar att både Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är helt tillfreds inom Socialdemokratin och det är inte vår politik det är fel på utan bara vårt sätt att förklara den på ett sätt som alla kan förstå och relatera till.

  2. Jonny Disenfeldt

    Du när förtvivlade förhoppningar att få mer stöd till S, ett parti på deken som rasar för varje val i opinionen. Det finns stora grundläggande skillnader mellan S och allianspartierna och så länge S inte reformerar sig och gör sig av med sin socialistfalang så ska det till krigsliknade förhållanden i Sverige för att få en samlingsregering över blockgränserna och då talar vi nog mer S+M.

    Om SD orienterar sig mer och mer mot alliansen är det givetvis bra för alliansen. SD kan tillsammans med alliansen ge ett väljarstöd på 60% eller mer i nästa val, ett bra underlag för FLERTALETS makt över FÅTALET. Något du brukar predika och så ska det ju vara i en demokrati.

    Mha stöd från SD kan alliansen regera inte bara i riksdagen utan även i de flesta kommuner och landsting, det är goda nyheter.

    Din våta dröm att öka på det svaga S med lydpartier (C och L) lär förbli en våt dröm.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S kommer at bli starkare i kommande val om jag får tro något och är det något vi ska göra är det att gå aningen till vänster och återgå till att driva riktigt traditionell Socialdemokratisk politik.

      Det är den politiken svenskarna vill ha och när vi väl förklarat varför på ett sätt som fler än idag kan förstå och relatera till kommer det och resultaten av den vi nu gör att leda hela vägen upp till 40% eller strax däröver i samband med nästa val.

  3. Lars Flemström

    Om dina slutsatser bygger på ”kroppsspråket”, har du sett betydligt mer av hennes kropp än vad jag har sett. Intressant.

    Det är däremot riktigt att hon om och om igen upprepade i stort sett samma sak, trots att intervjuaren varje gång omformulerade frågan. Detta bevisar bara vad jag skrivit tidigare, att TV försöker styra det politiska spelet genom att uppträda både som manusförfattare och regissör. Nog märks det att Aftonbladets förra chefredaktör Jan Helin nu är programchef i TV.

    Dessutom handlar det inte nu om att fälla regeringen, utan om att tvinga regeringen att styra efter alliansens budget. Det har ju regeringen redan gjort en gång, och kan väl göra så en gång till – för att slippa extraval ett halvår för nästa ordinarie val. Om Löfvén inte gör det, släpper HAN fram SD till inflytande.

    Men han har ett annat alternativ: att köra över Mp och ställa V åt sidan och förhandla med alliansen om den budget, som regeringen ska lägga. Den efterföljande intervjun med Magdalena Andersson visade ganska tydligt vilka allianskrav S kan tänka sig att gå med på. Och vilka allianskrav S inte kan tänka sig att gå med på.

    SD är budgetspelets Svarte Petter, som ingen vill ha. Att allianspartierna frivilligt skulle avstå från det vinnande allianskonceptet, som har givit två borgerliga valsegrar i rad, är naivt att tro. Men det är ett högt spel.

    Det finns gott om moderater ute i buskarna, som tror att det ny är fritt fram att samarbeta med SD, eftersom de tror att deras partiledare har sagt det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tittade både på fotarbetet under bordet när det visades och resten av både kroppsspråk och mimik och jag har stor vana att läsa kroppsspråk sedan länge därav minkommentar.

      Mitt tips är att det inte blir någon gemensam Alliansbudget före valet och i övrigt står jag upp för den teori jag framfört i inlägget.

      • Leif Andersson

        Vad är din tolkning av Magdalena Anderssons kroppsspråk när hon ljög om att en höjning av fastighetsskatten inte var aktuell pga att den skulle riskera skattesystemets legitimitet? Detta apropå populism för att försöka bortförklara att det handlar om rädsla att stöta sig med välbärgade bostadsägare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min tolkning av hennes kroppsspråk är att hon själv tror på det hon säger då både ordet och kroppsspråket talar samma språk.

          Sedan är jag inte överens med henne om att den inte ska återinföras för i vart fall dyrare fastigheter men det är en helt annan sak.

  4. Lars Flemström

    Hade hon kjol? Slutade den ovanför kläderna? Hur mycket såg du? Du skriver ju själv att du tittade under bordet. I natt jag drömde…. Under 1960-talet fick man rådet av äldre och mer erfarna män att inte bjuda upp kvinnor med korslagda ben. Satt de med benen isär, skulle man passa på, för då ville de något mer än bara dansa. Det stämde sällan. Men sådant var kroppsspråket på den tiden. I vilket land har du lärt dig kvinnors kroppsspråk? Lycka till med ditt nya alliansbygge i Fablernas värld.!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kroppsspråket är internationellt och ser lika ut i hela världen och den stora nyttan av att läsa kroppsspråk handlar inte främst om att se exakt vad människan säger utan främst om att se om kroppsspråket och det talade ordet talar samma språk.

      Hos de allra flesta så syns det direkt på kroppsspråket om det de säger är lögner eller något de inte själva tror på och det är detta jag tar fasta på när jag tyder kroppsspråk.

      Jag lärde mig detta för mycket länge sedan och då i Sverige av en kinesisk mästare och fram till idag har jag haft oerhört stor nytta av den kunskapen både proffesionellt och i det privata livet.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Kroppsspråket är internationellt och ser lika ut i hela världen”

        Nej, det var en grov generalisering.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inte alls Jonny – Kan du läsa kroppsspråk så är det just precis vad det är – Lika i hela värden.

  5. Alexander

    Som expert på kroppsspråk borde du kunna se hur ofta statsministern ljuger. Finns otaliga exempel på det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Är det något man kan säga om vår statsminister så är det att han i princip saknar kroppsspråk.

      • Lars Winter

        ” att han i princip saknar kroppsspråk ”, fel du vill eller vågar inte komma med sanning. Alla svenskar minns partiledardebatten ” Här blir Stefan Löfven ursinning – och viftar bort Annie Lööf när hon vill lämna över ett dokument i direksändning”. Om man läser Löfvens kroppsspråk då kommer man fram till slutsatsen att : han är inte feminist – han har svårt med starka kvinnor och känner sig hotad när han möter kvinnor som är starka och har bättre utbildning och kan föra saklig debatt utan flosker.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min uppfattning efter att ha följt många debatter med honom är att han i princip saknar kroppsspråk vilket i förlängningen verkar negativt på hans utstrålning. Trots det så har han i vissa stunder bitar av kroppsspråk och vad detta säger är en helt anan fråga.

      • Alexander

        Anders

        Driver du med mig? Statsministern visar ju upp ett flertal skolboksexempel på en som ljuger. Hur kan du inte se det?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag sa att Stefan Löfven i princip saknar kroppsspråk och det står jag för. Sedan skulle det vara intressant att du ger i vart fall ett exempel på sådant du anser att han ljugit om.

          • Alexander

            ”Mitt Europa bygger inga murar”

            ”Sverigedemokraterna är ett nazistiskt parti”

            Två exempel på lögner.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Mitt Europa bygger inga murar var sant och ärligt och uppriktigt vid den tidpunkt Stefan sa så. Att situationen i världen sedan förändras och då mer eller mindre över en natt på ett sätt ingen i världen kunnat förutspå leder givetvis till att man måste förhålla sig till den nya verkligheten och därifrån fatta fler nya beslut anpassade till dagsläget.

            Han ljög inte om att SD har ett nazistiskt förflutet även om han uttryckte sig helt fel i stridens hetta. Han korrigerade sig sedan vilket hedrar Stefan.

            Så slutsats – Inget av dina två exempel är exempel på lögner.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kroppsspråket har samma betydelse i alla länder Jonny – Förutom för ord som bara finns på det språket där det ordet har ett eget tecken eller en egen reaktion i kroppsspråket.

      Sedan underlättar det givetvis om man förstår eller får det som sägs tolkat för sig om man inte förstår det talade ordet i landet. Men trots det går det att se om någon ljuger när denne talar.

      Jag har rätt Jonny. Denna min förmåga har jag använt åtskilliga år på många håll i världen och så här långt har det hjälpt mig storligen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander – Kroppsspråket är universellt. Däremot finns det ord i vissa språk som inte finns i andra och det ordet har givetvis en egen innebörd i kroppsspråket. Men igen – Kroppsspråket är universellt för den som kan tyda det.

  6. Alexander

    ”Kroppspråket varierar både bland individer och grupper”

    ”Kroppspråket ser olika ut i olika länder”

    ”Gester kan också ha olika innebörd inom olika kulturer”

    Hittade detta på en enkel googling om kroppspråk i världen…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Gester kan ha olika betydelse i vissa sammanhang det är helt riktigt men kroppsspråk är inte främst gester utan snarare vad kroppen i sig förutom gesterna säger – T.ex hur du använder ben och fötter när du gestikulerar och argumenterar.

      Du ska således inte blanda ihop gester med kroppsspråk då dessa två är helt olika saker.

  7. Jonny Disenfeldt

    Here we go again … Anders Forss har som vanligt sina egna definitioner, nu senast på vad kroppsspråk är.för Anders är det ben och fötter som är uttrycksmedel vad gäller kroppsspråk, resten av kroppen ingår ej …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hela kroppen används i kroppsspråket däremot är gester mer att hänföra som en del av det talade språket än som en del av kroppsspråket. Prata med vilken expert du vill i ämnet så kommer du att få samma svar som du fått av mig.

  8. Alexander

    Anders

    Jag är nyfiken, hur känns det att i princip alltid ha rätt? Även i detta fall där det finns flera länkar som visar att du har fel viker du i alla fall inte en tum. Sedan undrar jag också hur den allsmäktige ser ut. Du har ju träffat honom, eller är det en hon?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur den allsmäktige ser ut kommer du att få erfara om och när du kommer dit. Hur mitt liv ser ut avseende min tro är inget som jag debatterar på min blogg.

      Jag står upp för den ideologi jag tror på och för den politik jag står för så att jag är trogen idealen är varken märkligt eller att vara allsmäktig utan just det jag skrev – Att vara trogen sina ideal.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inte nödvändigtvis – Är du kristen så säger Bibeln att vägen dit går via Jesus.

  9. Alexander

    Kinesen som lärt dig är alltså mästare i kroppspråk? Har han vunnit något mästerskap eller gått någon exklusiv utbildning?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag tror nog aldrig att han tävlade i något – Däremot var han expert på meditation och på att lära ut den och en massa andra saker t.ex. hur man kontrollerar kroppens olika funktioner, hur man läser kroppsspråk och hur man fokuserar på den uppgift som ligger framför en.

      Läs vad en mästare är och vilken skolning de går igenom så kanske du förstår – Den typen av människor är inga människor med behov at tävla mot andra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det vet jag efter att ha frågat andra och själv genomgått hans utbildning. Allt han sagt och allt han lärt mig fungerar och fungerar mycket bra så jag är själv ett levande bevis på att han kunde det han lärde ut.

  10. Alexander

    Hur lång var utbildningen? Det finns alltså ingen som kan lura dig eftersom att du läser av honom/henne?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den utbildning jag fick var ganska lång och steg för steg över ett antal år. Det går säkert att lura mig med då det faktiskt finns människor som lärt sig ljuga även med kroppsspråket men chansen att kunna lura mig har definitivt minskat.

      Sedan är du långt utanför ämnet Alexander – Det var inte jag och hur jag läst mig tyda kroppsspråk som var ämnet i inlägget.

  11. Jonny Disenfeldt

    Anders Forss : ”Hela kroppen används i kroppsspråket däremot är gester mer att hänföra som en del av det talade språket än som en del av kroppsspråket. Prata med vilken expert du vill i ämnet så kommer du att få samma svar som du fått av mig.”

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Kroppsspr%C3%A5k

    https://www.ledarna.se/Chefsguider/Medarbetarsamtal/Kroppsspraket1/

    Kroppsspråket har likasom talspråket flera olika sätt att uttrycka sig på. Man kan dela in kroppsspråket i fem olika delar; gester, mimik, kroppshållning, intimsfär och kroppslig närhet samt kroppskontakt.

    http://iesgnioa.blogg.se/2012/april/kroppens-eget-sprak.html

    etc etc

    Nej Anders Forss, där hade du ånyo FEL.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis som du skrivit gester är bara en liten del av kroppsspråket – Dessutom den del som är lättast att kontrollera tätt följd av mimiken och ska man tyda kroppsspråket är det inte främst dessa delar man tittar på utan på saker som händer med resten av kroppen kombinerat med dessa och de talade ordet.

      Jag vet vad jag talar om Jonny.

      Dessutom handlade inlägget om något helt annat än kroppsspråk.

      • Jonny Disenfeldt

        Tyvärr Anders, du hade fel i två saker denna gång.

        ditt påstående att ”Kroppsspråket är internationellt och ser lika ut i hela världen” var FALSKT.
        ditt påstående att gester inte ingår i kroppsspråket var FALSKT.

        Dubbelfel Anders !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har sagt att gester inte är det man främst ser på när man läser kroppsspråket av den enkla anledningen att det är ganska lätt att lära sig att få gesterna att harmoniera med det man säger. Det är därför det är viktigt att koncentrera sig på resten av kroppen då det är hur den reagerar när man koncentrerar sig på att använda ”rätt” gester till orden som avslöjar om man ljuger eller inte.

          Jag vet vad jag talar om, jag vet vad jag kan och framför allt så vet jag på vilket sätt förmågan att tyda kroppsspråk har hjälpt mig både nu och historiskt så fortsätt gärna och uppehålla dig vid det ämnet – Att du gör så förändrar inget.

          • Jonny Disenfeldt

            Din s.k. utbildning i kroppsspråk (från en s.k. mästare i meditation) verkar tämligen felaktig eftersom :

            ditt påstående att ”Kroppsspråket är internationellt och ser lika ut i hela världen” var FALSKT.
            ditt påstående att gester inte ingår i kroppsspråket var FALSKT.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är din tolkning av saken Jonny – För mig som kan och behärskar att tyda kroppsspråk så vet jag att jag har rätt i allt vad jag säger om kroppsspråk och hur det ska tydas.

            Att kroppsspråket är internationellt och lika över hela världen råder inga tvivel om bland de som har förmågan att läsa kroppsspråk.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I Sverige och utan allt för stor kostnad. Precisare svar än så kommer du inte att få då detta är helt ovidkommande för debatten om huruvida Allianssamarbetet är på väg att spricka eller inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi befinner oss fortfarande inom mandatperioden så än finns det tid att infria löftet.

  12. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver
    ”För mig som kan och behärskar att tyda kroppsspråk så vet jag att jag har rätt i allt vad jag säger om kroppsspråk och hur det ska tydas.
    Att kroppsspråket är internationellt och lika över hela världen råder inga tvivel om bland de som har förmågan att läsa kroppsspråk.”

    Men nu har jag ju visat att du har fel, det är inte likadant internationellt sett , har även bifogat ett litet antal exempel på länkar som påvisar detta. Trots detta så har alltså Anders Forss rätt och alla andra fel … Du är pinsam som vanligt Anders

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kanske tror att du bevisat att jag har fel men det har jag inte Jonny. jag både kan och förmår läsa kroppsspråket och jag vet vilken nytta jag haft av den både historiskt och i dagsläget.

      Att du inte vet eller har en aning om hur kroppsspråket fungerar eller hur man kan tyda det är ditt och inte mitt problem Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag behöver inte se ett dugg av ditt kroppsspråk för att kunna sätta en diagnos på din personlighet Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har aldrig träffats och för mig får du ställa vilken diagnos du vill – Jag vet vem jag är – jag vet vad jag kan och viktigast av allt – jag vet vad jag vill åstadkomma.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Exakt hur det gick med leverans mot det löftet vet vi när mandatperioden lider mot sitt slut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.