Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hur företag värderas på världens aktiebörser är absurt och osunt!

Det är hög tid att vi börjar fråga oss vart världen är på väg? – I vart fall vad gäller hur företag värderas och hur deras börsvärde sätts på världens aktiebörser.

I dagens VK Affärsliv24 går det att läsa om ett av alla otaliga exempel som beskriver det jag försöker säga.

Nederländska Philips redovisade för 4:e kvaratlet 2016 en vinst på 1 miljard euro vilket är en ökning från den vinst på 842 minjoner euro man visade året före. Man visade även ökad försäljning med 3 % och omsatte 7,2 miljarder euro under kvartalet men trots detta fina resultat och trots att vinsten utvecklas i takt med omsättningsökningen går börskursen ner.

Varför kan man fråga sig?

Jo därför att analytikerna hade förväntat sig en omsättning på 7,3 miljarder och en vinst på 1,04 miljarder.

Den stora frågan blir då vad som faktiskt ska styra värdet på ett företag?

Är det ett företagets verkliga värde och långsiktiga intjäningsförmåga eller det analytikernas gissningar för att skapa kortsiktiga vinster som ska få styra?

Den frågan tycker jag är oerhört relevant i dagsläget då svaret på den frågan har stor påverkan på många andra företeelser i samhället än bara världens börskurser.

Min personliga åsikt är att vi förlorar fotfästet och kontrollen över utvecklingen när vi låter utvecklingen styras av annat än ren och skär fakta. Ska prognoser om sådant vi inte vet styra och då endast med inriktning mot snabba klipp och kortsiktighet blir det omöjligt att fatta de långsiktiga beslut som är ett måste om vi ska ha full kontroll över utvecklingen.

En sak som färgat mitt sätt att tänka i detta avseende är något som Ikeas grundare Ingvar Kamprad sa för länge sedan i ett intervjuprogram på TV.

Ikea är uppbyggt på ett sådant sätt att Ikea aldrig kan bli ett börsnoterat företag och på frågan om varför sa Kamprad att det är för att förhindra att kortsiktighet och spekulation ska få styra företagets långsiktiga utveckling.

Ingvar Kamprad tog Ikeas intåg i Ryssland som ett exempel på vad han menade med sitt uttalande.

Han sa att Ikea när de gick in i Ryssland var fullt medvetna om att det skulle ta 3 -5 år av röda siffror och förluster innan investeringen började visa vinst och avkastning och att den förlusten givetvis påverkar Ikeakoncernens totala vinst. Därefter påpekade han om att detta inte skulle ha varit möjligt om Ikea varit börsnoterat därför att världens börsanalytiker skulle ifrågasätta Ikealedningens kompetens att fatta rätt beslut för företaget.

Den insikten som Ingvar Kamprad påvisade i den intervjun tycker jag att vi alla ska ta till oss och förstå. Långsiktigt välstånd och ett långsiktigt bra samhälle och/eller företag byggs aldrig på kortsiktiga beslut och snabba klipp – Långsiktig framgång och långsiktigt välstånd byggs på långsiktiga och hållbara beslut.

Innan världens finansmarknader avreglerades och lades i händerna på aktiemäklare och analytiker värderade man ett företag efter sitt substansvärde – Dvs. till det värde som utgör skillnaden mellan tillgångar och skulder. För framtiden och i samband med försäljning kunde man sedan lägga till summan av 1-3 årsvinster baserat på det resultat som producerats historiskt.

Historiskt var det intjäningsförmågan och möjligheten till aktieutdelning som styrde om man skulle investera i ett företag eller inte. En investering i ett företag sågs dessutom som en långsiktig investering med årlig avkastning i form av utdelning snarare än som en investering med kortsiktiga fluktuationer i börskursen som motiv för investeringen.

I dag är det inte så – I dag är börsen ren och skär spekulation där börsen är full av analytiker vars enda uppgift är att skapa prognoser med en massa luft för att driva på handel av aktier och derivat på ett sådant sätt att världens banker och finansinstitut kan tjäna grova pengar på dessa spekulationer.

Den utvecklingen är allt annat än bra för samhället därför att den skapar kortsiktighet och kortsiktigt tänkande. Det är dessutom den kortsiktigheten som ligger bakom att företag är snabba med att permittera om orderingången tillfälligt går ner och det är den utvecklingen som driver framväxten av bemanningsföretag.

Därför är det hög tid att vi säger stopp och belägg. Det vi ska göra är att reglera finansmarknaden på ett sådant sätt att all denna kortsiktiga spekulation upphör.

Företag är bra och företag behöver tjäna pengar och göra vinster för att bidra till stabilitet, jobbskapande och sund samhällsutveckling. Spekulation å andra sidan är skadligt därför att det hämmar företags potentiella utveckling på ett oönskat sätt.

Med dagens ordning vågar ingen börs VD tänka långsiktigt då den så kallade marknaden bara har nästa kvartalsrapport som sin värdemätare på hur bra ett företag är.

Ska vi bryta populism och kortsiktigt tänkande mot  långsiktighet så är en reglering av finansmarknaderna ett viktigt första steg i den riktningen.

Därför tycker jag att ni som läser ska ta er både en funderare och därefter tid nog att skriva en kommentar till inlägget så att vi kan få en sund debatt i ämnet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

79 kommentarer

  1. Fredrik

    Varför tar du inte upp att en partikamrat vill att någon bör skjuta Donald Trump i dagens bloggavsnitt? Varför spetsattacker mot dem som inte delar din ideologiska övertygelse men när en likasinnad uppmuntrar våld för att tysta ideologiska motståndare så är du tyst! Fegt! Riktigt fegt. Och en socialdemokrat är du absolut inte för tystnad är detsamma som acceptans.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har i flera svar på kommentarer fördömt beteendet hos min partivän och samtidigt sagt att jag tycker det är bra at denne visat kurage nog att ta konsekvenserna av sitt handlande och avgå från alla politiska uppdrag.

      Hade vederbörande bestämt sig för att sitta kvar hade det definitivt lett till ett blogginlägg där jag ifrågasatt vederbörandes lämplighet som politisk företrädare för vårt parti – När vederbörande avgått ser jag ingen mening med att skriva i ärendet då problemet är löst vad partiet anbelangar.

  2. Alexander

    Du låter ju också utvecklingen styras av andra saker än fakta, det är tydligt när man läser dina inlägg. Det främsta exemplet är medianlönen där både chefsstatistikern på LO och två oberoende personer på SCB säger att du ljuger. Dock finns det fler ämnen där du ljuger hejvilt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med ljuger jag inte i frågan om medianlönen. Den är olika därför att grundmaterialet för uträkningen för medianen är olika och det kompletta materialet finns bara med i den beräkning som SCB gjort för LO:s räkning – Den där medianlönen är 25.750 kr/månad.

  3. Per

    Jag tror att du får ta och utbilda dig innan du sågar hela världens aktiemarknader!

    Att Philips aktie går ner på årsrapporten har fler förklaringar än vad analytiker säger.

    Philips själva har gått ut och lovat sina aktieägare och marknaden ett resultat som man tänkt uppnå.
    Visar det sen i rapporten att resultatet är sämre än utlovat och att nästa års resultat uppskattas bli sämre än vad företaget tidigare trott går givetvis aktiekursen ned.

    Analytiker värderar och gissar så gott de kan utifrån vad företagen guidar om och hur konkurrenter och övrig marknad ser ut.

    Aktiemarknaden värderar oftast inte ett företag/aktie till dagens värde utan till ett framtida värde.

    Det är inte helt lätt som du hör.
    Utbildning kan behövas.

    Mvh

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har utbildning så det både räcker och blir över och poängen är att vi inte ska ägna oss åt analyser som bygger på spekulation utan åt analyser som bygger på reell fakta såsom substansvärde och historisk vinst och vinstutveckling.

      Det är när prognoser tillåts påverka aktiekursen som kortsiktighet inträffar.

      • Mr Sound

        Det tror jag inte du har men det är en sekundär fråga. Det jag vill veta från dig är hur du ser på den spekulationen ang befolkningstillväxten i Sverige som tydligen, när är irrelevant, ska generera intäkter till staten?

        Först var det för att täcka upp för 40-talisternas pensionsavgång. Sen för att trygga välfärden. Ingen av dessa utopier har visat sig stämma, varför går du inte till angrepp mot detta?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om Sverige skulle ha vuxit i samma takt som världen i övrigt borde vi varit 26 miljoner invånare idag – Så ser verkligheten ut ur ett forskningsperspektiv baserat på befolkningstillväxten i resten av världen.

          Mitt svar vad gäller befolkningstillväxt är att vi ska växa i den takt vi klarar av att fullt ut integrera alla i samhället och sätta dem i arbete.

          Exakt hur stor den ökningstakten blir är svårt att säga då den vid varje tillfälle beror på hur effektiv integrationen är.

      • Per

        Hej

        Jag förstår ungefär hur du menar, tror jag.

        Men det är inte så en marknad fungerar med utbud och efterfrågan.

        En aktiekurs kan inte enbart styras av vilka historiska siffror företaget rapporterar.
        Skulle aktiekursen ligga fast till nästa rapport?
        Hur skulle en obalanserad efterfrågan styras mellan köpare och säljare?

        Man kan ifrågasätta blankning av aktier också.
        Men även där se att det bidrar positivt i en marknad.

        Jag tror att du kommer få svårt att ändra på hur aktiemarknaden fungerar.
        Bättre att försöka förstå helheten och själv vara långsiktig med sitt delägande i företag.
        Philips aktie har gått upp ca 22% sista året.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Aktiemarknaden som sådan är en konstlad marknad då den bygger på att investeringar numera görs efter förväntad kortsiktig utveckling i börskursen snarare än efter företagets långsiktiga förmåga att producera vinst och således utdelning.

          Korta vinster och svängiga börser gynnar ingen annan än de som spekulerar – Dessutom påverkar det företagens långsiktiga utveckling negativt och därmed deras förmåga att behålla anställda och rida ut tillfälliga ordernedgångar.

          Så länge vi bara hade aktierna att förhålla oss till gick detta att leva med men sedan derivathandeln släpptes mer eller mindre fri blev det som jag ser det skadliga svängningar på börserna – Dessutom många gånger driven av just derivathandeln som behöver kraftiga svängningar för att skapa riktig motivation att handla med derivat.

          Det är detta som får mig att ifrågasätta dagens läge och att propagera för en reglering av bank & finansmarknaden.

          • Per

            Hej igen, sista inlägget nu

            Kommer tillbaka till din rubrik och frågeställning.

            Långsiktigt är det inte några analytiker som kan bestämma vilket värde en aktie har.
            Långsiktigt är det vad företaget presterar som är det viktiga!
            Är du långsiktig aktieägare i Philips som jag är ser du en uppgång på 12 mån på 22% och struntar i en liten nedgång för en dag.

            Jag tycker du gör det svårt för dig.
            Och att marknaden skulle fungera Absurt och osunt håller jag inte med om.
            Du har inte presenterat något alternativ som vore bättre.
            Jag tro du kan bli vän med marknaden med bättre kunskap eller helt enkelt slappna av mer.

            Tycker inte ditt påhopp på yrkesgruppen analytiker är ok.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Philips är bara ett av otaliga exempel och att jag valde just det företaget beror på att det var om dem det skrevs idag.

            I den bästa av världar är man långsiktig ägare och tittar på utdelningsmöjligheten både nu och i fraamtiden då det är den som är att jämföra med den ränta och/eller avkastning man får på räntebärande placeringar.

            Det alternativ jag presenterat tycker jag är bättre och jag har presenterat det mer i detalj tidigare. En full återreglering av bank och valutamarknaderna och helst av allt en återgång till fasta växelkurser. Därutöver stopp för derivathandel annat än som instrument för mycket stora institutionella investerare.

            Fullt ansvar för för analytiker och deras analyser där det blir ersättningsskyldiga vid fel analys skulle även det stävja kortsiktigheten på marknaden.

  4. Olle

    Ungefär som du värderar S insatser hittills i regeringsstyret.

    ”Min personliga åsikt är att vi förlorar fotfästet och kontrollen över utvecklingen när vi låter utvecklingen styras av annat än ren och skär fakta”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S har skött sig mycket bra i regeringsställning. Vi har vänt trenden vad gäller sjukskrivningar genom att minska ökningstakten, skapat lägre arbetslöshet och bättrat på statsfinanserna. Om du kallar sådant misslyckanden förstår jag inte vad som då skulle vara lyckade resultat.

      • Patrik

        Hej Anders

        Det är inte konjunkturläget som sänkt arbetslösheten? Att köerna i sjukvården har minskat tror jag hör till den där kömiljarden som alliansen införde.
        Dessutom så sveks vallöftet om mer idrott i skola här om dagen.
        Statministerns ständiga svar på alla frågor är ju ”vi måste sätta till en utredning” trots att det finns kilometervis med utredningar på samma ämne. Jag tycker att det vore på sin plats med en statsminister som kan börja fatta lite beslut som att exempelvis sparka Rikspolischefen osv.
        Så vi måste ha olika färg på glasögonen där dina är rosa färgade.

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag har ett flertal gånger kritiserat både min egen regering och mina egna partikamrater som är ministrar när jag tycker att de inte fattar rätt beslut eller när jag tycker att de går för långsamt fram. Men oaktat det så har regeringen levererat i högre takt än någon annan regering gentemot sina vallöften och det och den positiva utvecklingen i Sverige går inte att förringa.

          • Patrik

            Hej Anders.

            Även om det inte riktigt hör till ämnet i tråden måste jag bara få kommentera att det senaste veckorna knappt gått öppna en tidning eller läsa nyheter på nätet så står det något om krisen inom vården. Är det inte långa väntetider på akuten så är det vanvård eller barnmorskor som säger upp sig. I min värld så har politiken och politiker misslyckats med sina uppdrag. För att låna ett utryck från våran ”kompetenta” statsminister när någon påpekar lögnerna i hans påståenden. Det är dags att sluta käbbla och börja leverera i stället. Sparka ut MP och sök samarbete med moderaterna och ta de ”göttaste” från vardera sidan. Det som ligger högst på agendan är integrationen som man löser bäst via jobb. Nästa steg lägg ned landstingen! Staten tar specialistvården och kommunerna ansvarar för primärvården.
            Som ni jobbar nu kommer ni att få sitta i opposition mot SD efter nästa val!

            Med vänlig hälsning

            Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att det finns mycket att önska vad gäller sjukvården är vi helt överens om och det är därför jag lämnat ett detaljerat förslag om att förstatliga all sjukvård.

            Sjukvårdens stora problem stavas införandet av LOV – Därför är vägen ur problemen att skrota LOV och förstatliga sjukvården.

  5. nils johnsson

    Jag förstår inte, analytiker sätter väl inte kursen, kursen sätts väl av det pris där köpare möter säljare.

    Hur skulle det annars gå till? Hur skulle en avreglering av aktiemarknaden kunna se ut i praktiken, att tvinga bolag att drivas utanför börsen? Skulle man inte få köpa/sälja delar i bolaget då?

    Jag fattar faktiskt ingenting, att bolag som har en huvudägare inte behöver vara på börsen är ju självklart, men för alla oss andra så är ju börsen bara en administrator som hjälper köpare att hitta säljare till det pris de kommer överens om.

    Vad är det du är emot?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Analytikernas prognoser räknas nästintill undantagslöst in i aktiekursen innan rapporten presenteras vilket gör att analytiker får oerhört stor påverkansgrad.

      En återreglering hindrar inte köpare från att köpa och sälja aktier – Däremot skulle en återreglering förhindra de avarter och den kortsiktighet jag tar upp i inläget.

      Det jag är emot i grunden är kortsiktighet och att man spekulerar i kursuppgångar snarare än fokuserar på utdelning och långsiktig värdeutveckling i en aktie.

      • nils johnsson

        Du skriver ”Innan världens finansmarknader avreglerades och lades i händerna på aktiemäklare och analytiker värderade man ett företag efter sitt substansvärde – Dvs. till det värde som utgör skillnaden mellan tillgångar och skulder. För framtiden och i samband med försäljning kunde man sedan lägga till summan av 1-3 årsvinster baserat på det resultat som producerats historiskt.”

        Menar du att det skulle vara otillåtet att köpa eller sälja aktier till något annat pris än det uträknade eller hur tänker du dig en reglering? Menar du verkligen allvarligt att inte en köpare och en säljare ska få komma överens om priset på en aktie?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag menar på inget sätt att det ska vara otillåtet at köpa och sälja till det pris man vid varje tillfälle kommer överens om. vad jag säger är att det var bättre ordning när marknaden var reglerad därför att det var betydligt mindre av spekulation som inte bygger på värde och intjäningsförmåga med tillhörande utdelning snarare än spekulation om kursuppgångar. Det är den verkligheten jag vill att vi ska återvända till då spekulation om uppgångar byggda på analyser skapar en kortsiktighet som i slutändan är skadlig för företagens långsiktiga utveckling.

          • nils johnsson

            Men vad är det du förespråkar då? Du är för att köpare och säljare får sätta priset frivilligt på aktier, jag utgår från att du är för att analytiker får publicera analyser, det är ju en yttrandefrihetsfråga.

            Vad är det för regleringar konkret du kan tänka dig?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Samma regleringar som rådde på finansmarknaderna och inom bankväsendet innan dessa avreglerades är vad jag vill ha tillbaka.

  6. Leif Andersson

    Vore bättre om du fokuserade på den orättvisa skattepolitiken gällande bostäder beroende på upplåtelseform samt avsaknaden av fastighetsskatt. När ditt parti inte ens förmår ta tag i dessa orättvisor som ökar de ekonomiska klyftorna för varje dag som går kan ni knappast påverka de internationella finansmarknaderna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi kan påverka de svenska finansmarknaderna och det är en bra start. För mig finns fastighetsskatten med som en del av de många förslag till förändringar jag framfört men det betyder inte att jag alltid behöver ta upp den när jag pratar om andra företeelser.

    • Jonny Disenfeldt

      Till Leif Andersson:

      Ser att staten plockar in rekordmycket i skatter från husägare i form av stämpelskatter, mer än 12 miljarder. Stämpelskatt är en flyttskatt och är den skatt man får betala när man köper ett hus eller en tomt. Den består av lagfartsavgift, expeditionsavgift och pantbrevsskatt på nya inteckningar i huset.

      Denna flyttskatt slipper i nuläget de som flyttar in i hyreslägenhet, det rättvisa bör ju givetvis vara att ta ut motsvarande flyttskatter även på de som flyttar in i just hyreslägenheter.

      Ett exempel : Arvid X och hans familj flyttar in i en 3-rummare i en Stockholms-förort. Det uppskattade marknadsvärdet av denna 3-rummare är ca 2.5 miljoner., när nuvarande hyresgäst flyttade in för 18 år sedan (Agda Q) var marknadsvärdet 500 000:-
      Arvid X ska alltså i samband med inflyttning till hyreslägenheten betala till staten

      expeditionsavgift på 825:-
      lagfart 1.5% av 2.5 miljoner, dvs 37500:-
      pantbrev 2% av ökat marknadsvärde sedan senaste hyresgästen, dvs 2% av 2”, 40000:-

      totalt 78325:-

      Något för hyresgästföreningen att driva kanske ?

      • Leif Andersson

        Enligt min mening hade det varit bättre att avveckla ränteavdragen helt samt höja fastighetsskatten och slopa stämpelskatten som hindrar rörligheten på bostadsmarknaden. 12 miljarder i minskade intäkter är inte mycket jämfört med ränteavdragen på ca 35 miljarder + höjd fastighetsskatt på låt säga 15 miljarder. 38 miljarder extra till statskassan för och bygga bort bostadsbristen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När tiden är mogen ska fastighetsskatten återinföras det har jag sagt upprepade gånger på min blogg.

          • Leif Andersson

            IMF:s experter har rekommenderat Sverige att återinföra fastighetsskatten igen sedan den togs bort dvs tiden har varit mogen väldigt länge och det finns inget och vänta på.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag är fullt medveten om det men innan vi återinför den måste den struktureras på ett sådant sätt att den inte tvingar lågavlönade att sälja sina bostäder och flytta.

        • Jonny Disenfeldt

          Till Leif Andersson:

          Ränteavdragen bör avskaffas för att stoppa framtida bubblor men även för att vidare förenkla skattesystemet men det måste då göras stegvis under en längre period så marknad och människor kan anpassa sig. Så i det är vi ense. För att det ska vara rätt ska då även skatt på ränteutdelning avskaffas samtidigt på samma sätt.eller hur ? Förändra det hela t.ex under en 15-års period med 2% sänkning av avdrag/beskattning per år.

          Fastighetsskatt betalar vi redan till kommunerna i form av en ”avgift” och den ökar årligen, det är en orättvis straffbeskattning av husägare, Den gamla sortens statliga fastighetsskatt som var extremt orättvis ska inte införas igen, endast en mindre kommunal fastighetsavgift borde utgå som är lika för alla fastigheter och som är till för merkostnader i underhåll av lokal infrastruktur.

          Du talar om subventioner till att bygga hyreshus, jag gillar inte subventioner, de bör i största möjliga mån avskaffas. De fastighetsbolag som bygger hyreshus ska inte fyklla sina fickor med skattepengar.

          • Leif Andersson

            Som framkom under hösten har Sverige lägst beskattning i EU av privata bostadsägare så det är här möjligheterna finns att öka skatteuttaget utan negativa effekter på tillväxten. Detta är mycket bättre än Anders Forss mantra om höjda skatter på löneinkomster.

            Precis som du skriver bör beskattning av kapitalinkomster harmoniseras med avdragsmöjligheterna på lån. Skatteintäkterns på kapitalinkomster är för närvarande mycket lägre än kostnaderna för ränteavdragen så det är inget problem. Detta skulle dessutom sända en nyttig signal som minskar överbelåningen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har i tidigare kommentarer sagt att även ett återinförande av fastighetsskatten finns på min agenda men det utesluter inte andra ändringar i skattesystemet för att skapa mer jämlikhet och mindre klyftor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skatterna behöver förändras både här och där med lättnader för de med låga inkomster och höjningar för de med höga inkomster som har råd att betala mer i skatt.

      Därutöver har jag föreslagit en förändring av företagens arbetsgivaravgifter där dessa byts ut mot en produktionsavgift mm. Så en översyn av hela skattesystemet är på sin plats bland annat för att se till att de lågbetalda förskolepedagogerna du brukar vurma om får det bättre.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ät definitivt för att ge lågavlönade högre lön och bättre levnadsbetingelser – Dock inte på bekostnad av övriga lågavlönade vilket blir fallet när man tar bort stora skatteintäkter från stat och kommun.

          Lågavlönades situation ska stärkas men då på de högavlönades bekostnad.

          • Jonny Disenfeldt

            Nu är det som så att alliansen satsade mer än någonsin på vård/skola/omsorg OCH kunde sänka skatt på arbete samtidigt.

            Alliansen kunde därmed se till att en familj med två lågavlönade får ca 40 000:- mer om året efter skatt. Det är en rejäl förbättring för låginkomstfamiljen. Historiskt sett helt makalös snabb förbättring av dessa familjers privatekonomi.

            NU har ditt parti med sin vansinniga migrationshantering skapat nya migrationskostnader på mer än 100 miljarder extra om året som ska betalas av svenska arbetstagare. Ditt parti har alltså skapat en situation som kommer att kosta alla inklusive lågavlönade mycket både i form av kommande skattehöjningar OCH samtidig kraftigt försämrad välfärd.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Alliansen påstod sig satsa på vård skola och omsorg är vad du borde ha skrivit. Sedan ska du inte glömma at migrationspolitiken är något som bygger på breda politiska överenskommelser och Alliansen har i allra högsta grad varit delaktiga i hur den sett ut – Både historiskt och i dagsläget.

  7. Alexander

    Johnny

    Du kan vara lugn. Snart är den nya integrationspolitiken på plats och då ska vi få skörda vinster du inte tror är möjligt. Räkna med MINST 1500 i sänkt skatt och ett regn över offentlig sektor. ALLA BLIR VINNARE!

  8. Alexander

    Anders

    Hur hade ekonomin sett ut för någon med en lön på t ex 21000 kr om inte jobbavdragen genomförts? Det hade ju varit situationen om ditt parti fortsatt styra. Har han/hon vunnit något på jobbavdragen eller är det bara förlust? Nu kan du redogöra exakt för hur det varit om ni haft makten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hade inte jobbskatteavdragen genomförts skulle lönerna ha höjts på bekostnad av företagens vinster med bättre jämlikhet och mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader som följd.

      • Jonny Disenfeldt

        Rent nonsens från Anders Forss.
        Löner har höjts under alliansens regeringsperiod och att som Forss påstå att de skulle höjts mer under S-regering är bara löjeväckande. löner sätts i förhandlingar mellan avtalsparterna, inte av S-regeringar och inte av Anders Forss.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De jobbskatteavdrag Alliansen genomförde innebar att kraven på löneökningar blev mindre – En företeelse som kraftigt spätt på den ohälsosamma ökning av inkomst- och förmögenhetsklyftorna som under Alliansens tid ökat så mycket att de nu ökar snabbast i hela OECD.

          • Jonny Disenfeldt

            Mer trams, påstår du att fackföreningarna inte driver på för att förbättra lönerna så mycket som möjligt inför varje avtalsperiod ?
            Påstår du att de är dumma ?
            Det är bara ditt socialdemokratiska parti som gripit in på marknaden aktivt med löne/pris stopp när man höll på att driva sverige i ruiner en tidigare gång.
            Under alliansen fick löntagarna BÅDE kraftiga skattelindringar tack vare alliansen OCH lönehöjningar genom fackföreningarnas avtal.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är helt klart så att jobbskatteavdragen bidragit till att höja löneökningstakten nere – mer än så behöver inte sägas.

            Att det är så kan du enkelt utläsa då ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor är ett klart lysande bevis för att så är fallet.

  9. Alexander

    ”skulle lönerna höjts på bekostnad av företagens vinster”

    Exakt HUR skulle det gå till? Hade du tvingat Sandvik att höja lönerna?

      • Alexander

        Ska du ta pengar från företagen och dela ut till fackförbunden?

        ”Kraven på löneökningar blev mindre”

        Har du några siffror på det?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag ska självfallet inte ta några pengar från företagen och ge det till fackförbunden. Löner förhandlas mellan arbetsmarknadens parter och så ska det fortsätta att vara. För att säkerställa att detta kan ske på samma sätt som det skett historiskt måste landets fackföreningar återfå samma makt som de hade innan Alliansregerinagrna begränsade fackens styrka.

          Beviser för att kraven på löneökningar blev mindre hittar du i det faktum att inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökat kraftigt under Alliansens tid vid makten – Till och med så mycket at vi har de snabbast ökande klyftorna inom hela OECD.

      • Jonny Disenfeldt

        Ännu ett nonsenssvar från Anders Forss, men det var ju bra att du insåg att regeringen inte bestämmer lönerna, det gör fackföreningar och arbetsgivare, och det sker oavsett färg på regeringen … Arbetstagare har inget att hämta längre hos ditt parti, endast skattehöjningar och försämrad välfärd.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig haft någon annan inställning än att det både är och ska vara arbetsmarknadens parter som bestämmer lönerna.

          Arbetstagarna har allt att hämta hos S och det börjar de nu inse i allt växande skara och det är därför jag vågar spå att vi kommer att samla runt 40% av rösterna i samband med nästa val.

  10. Alexander

    ”Jag ska självfallet inte ta några pengar från företagen och ge till fackförbunden”

    HUR ska du göra då?

    Sedan innebär inte ökade klyftor automatiskt att lågavlönade haft dålig löneutveckling, eller hur? Visa nu siffror på hur den såg ut 2006-2014. Kan du göra det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är bara att titta i statistiken för hur klyftorna ökat så hittar du det du frågar om.

      Som jag sa så är steg ett att ge fackföreningarna den makt de förlorat under Alliansen tillbaka – Resten kommer fackföreningarna att sköta på egen hand.

  11. Alexander

    Anders

    Kan du inte förklara varför Göran Persson i princip avbröt Kommunals strejk 2003 och såg till att avtalet för många blev betydligt sämre än fråpn början? Hur går det ihop med ditt prat om Socialdemokraternas vurmande för lågavlönade? Har försökt att få dig att svara men du verkar inte vilja….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som hänt historiskt tillhör historien och det jag jobbar för är att förändra framtiden som är det enda vi kan förändra. Det är därför jag kämpar för en återgång till den Socialdemokratiska politik vi förde fram till Palmes allt för tidiga död.

      • Alexander

        En titt på SCB ger ganska snabbt svaret att löneutvecklingen varit BÄTTRE under Alliansen än under Socialdemokraterna 94-06…

        Seså, svara nu på varför DITT parti FÖRSÄMRADE för de du nu lovar ska få stora löneförhöjningar. Är det så att du inte vill kommentera det?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Tittar du på det faktum att inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökar – Till och med snabbast i hela OECD så kan du med lätthet inse att löneökningarna borde ha varit betydligt större för att hålla klyftorna lika eller få dem at minska vilket är vad som borde ske om vi ska bygga ett jämlikare samhälle.

      • Jonny Disenfeldt

        En omskrivning av ditt uttryck ””Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

        skulle då vara att ”Bakgrunden till hur vi väljare bedömer socialdemokraterna nu idag ligger helt öppen och blottlagd i de usla beslut socialdemokraterna fattade igår”.

        Fler och fler väljare inser att socialdemokraterna har fört en dålig politik på många områden genom åren och att man nu de senaste åren fört en oerhört destruktiv politik som håller på att rasera det svenska välfärdssystemet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att du som politisk motståndare till Socialdemokratin inte gillar vissa av våra beslut är fullt förståeligt – Detta innebär dock inte att besluten blir sämre eller verkar sämre. Fram till nu staplas bevis ovanpå bevis för att Socialdemokratisk politik fungerar mycket bra och löser samhällets problem ett efter ett.

          Det är detta väljarna kommer att förstå vid tidpunkten för nästa val och det är därför vi Socialdemokrater nästa val kommer att samla fler röster än i det föregående valet.

          • Jonny Disenfeldt

            Det enda som staplas är bevis för hur misslyckad den rödgröna regeringsröran blev. Historiskt sett katastrofal.

            Anders skriver :
            ”Det är detta väljarna kommer att förstå vid tidpunkten för nästa val”

            Igen detta idiotförklarande av svenska väljare, vi förstår inte vårt eget bästa ..

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du får gärna fortsätta kalla vår politik katastrofal då vanligt folk knappast håller med dig. Sjunkande arbetslöshet, Bättre statsfinanser där underskott vänts till överskott, Ökat bostadsbyggande och bättre resultat i skolan är bara några av de saker jag tror gemene man tycker är tecken på bra politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min förhoppning är att landets fackföreningar nu inlett kampen för att ta tillbaka de löneökningar de rimligen borde haft.

      • Alexander

        Återigen, hur såg löneutvecklingen ut 06-14 kontra 94-06? Känsligt det där…

        Hur ser Kommunlas avtal ut under ditt partis styre? Också känsligt…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är på inget sätt känsligt Alexander – Det som berättar hur reallöneökningarna slår och hur jämlikheten i samhället utvecklas är hur inkomst- och förmögenhetsskillnaderna utvecklas och där är svaret klart och tydligt de har vuxit under Alliansens tid vid makten – Till och med så mycket att de är de snabbast ökande i hela OECD.

          Politik som ökar inkomst- och förmögenhetsklyftorna är fel politik om strävan är att bygga ett jämlikare och därmed bättre och hållbart samhälle – Att så är fallet är något du får lov att acceptera vare sig du vill eller inte. Om inte så bör du klart och tydligt säga att det samhälle du vill se är det där de rika blir allt rikare på övrigas bekostnad.

          • Alexander

            Aha, det är alltså klyftorna som avgör om lönerna ökat eller inte. Återigen en egen tolkning av Anders Forss. Då föreslår jag löneminskningar på 10% för då minskar de. Det är alltså bättre än att lönerna ökar för då ökar även klyftorna. Briljant!

            Du vill inte svara på hur Kommunals avtal ser ut?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är ingen egen tolkning Alexander. Det jag anförde i inlägget är att klyftorna ökat och att detta är tecken på fel sorts politik.

  12. Alexander

    Anders

    Vi kan alltså sänka lönerna för då minskar klyftorna….

    Hur ser Kommunals avtal ut under ditt partis styre?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad vi ska göra är at hålla tillbaka lönerna för de högst avlönade och se till att de med lägre löner får större löneökningar. Därutöver genom att beskatta höga löner mer än idag samtidigt som vi sänker skatten för de med de allra lägsta lönerna.

  13. Alexander

    ”Vi ska hålla tillbaka lönerna för de högst avlönade”

    Aha, Socialdemokraterna ska bestämma hur företagen sätter sina löner?

    ”se till att de med lägre löner får större ökningar”

    Exakt HUR? För fjärde gången, hur ser det ut för t ex Kommunal under ert styre? VIlken löneutveckling har de haft?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander – Det går att hålla tillbaka löneutvecklingen för de mest högavlönade med hjälp av skatter på ett mycket effektivt sätt och det är den möjligheten vi ska använda oss av.

  14. Alexander

    Anders

    Hur ser löneutvecklingen ut för Kommunal under ert styre? Nu är det femte gången jag frågar…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fråga på – faktum är att klyftorna har ökat och ökade klyftor innebär att merparten av pengarna hamnar i fel fickor och det ska vi ändra på genom att arbeta på det sätt jag beskrivit i inlägg och svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.