Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sysselsättningen bland utrikes födda ökar enligt SCB.

I en artikel i dagens ETC som du hittar på denna länk: http://www.etc.se/inrikes/positiv-trend-hogre-sysselsattning-bland-utrikesfodda går det att läsa ett intressant reportage som baserar sig på den arbetskraftsundersökning som SCB publicerar en gång i kvartalet.

Undersökningen visar att sysselsättningen bland utrikesfödda ökat kraftigt 4:e kvartalet 2016 jämfört med samma kvartal 2015.

Resultatet visade att arbetslösheten minskar och att sysselsättningen ökat med 74.000 jämfört med 2015 men det riktigt positiva är att hela 61.000 av dessa var utrikesfödda vilket visar att regeringen gör ett mycket bra jobb med att sätta människor i arbete.

Räknar vi i procent så var ökningen av antalet sysselsatta bland utrikesfödda 0,9% 4:e kvartalet och 0,6% på helårsbasis och då sett till hela arbetsmarknaden.

I artikeln hänvisas även till en undersökning gjord av DN som visar att antalet sysselsatta i det som ofta benämns som utanförskapsområden ökat markant vilket visar att vi är på rätt väg. I just detta fall ska jag dock inte vara orättvis utan ge Alliansen sin del av äran för att utvecklingen går åt rätt håll.

Att även ohälsotalen gått ner i dessa områden samtidigt som den disponibla inkomsten ökar tycker i vart fall jag visar på att socioekonomiska levnadsbetingelser har inverkan på många saker – Bland dem hälsa/ohälsa.

Statisk kan användas för att påvisa både det ena och det andra men i just dessa två fall tycker jag att statistiken visar att Sverige är på rätt väg även om åtskilligt återstår att göra.

Det samhällsbygge vi Socialdemokrater påbörjat under parollen den svenska samhällsmodellen med föresatsen att alla ska med och att ingen lämnas utanför är bara i sin linda – Därför är det vi nu bör göra att gasa på än mer så att resultaten av denna undersökning kommer att se än positivare ut nästa gång SCB publicerar resultatet.

Parallellt med detta tycker att vi ska jobba ännu hårdare på att bryta segregationen då vi med säkerhet vet att mindre segregation skapar fler sysselsatta och minskar känslan av utanförskap.

Får jag önska fritt skulle jag även vilja se att vi inleder en djupgående och konkret studie med uppgift att  påvisa hur och på vilket sätt de socioekonomiska levnadebetingelserna påverkar hälsoläge, brottslighet och möjligheten att komma i arbete.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

53 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    En artikel av politiskt färgade etc’s vänsterjournalister, där de leker med statistik … inte trovärdigt direkt.

    Fakta :
    Arbetslöshet bland svenskfödda ligger under 5%
    bland utlandsfödda runt 25% och stigande.

    Vi har t.ex från 2015 ca 160 000 individer migranter som INTE räknas med än.
    Vi kommer att få ca 300 000 anhöriginvandrandetill .
    Vi vet att efter 9 år !!! så har de nytillkomna till ca 50% arbete men verklig arbetsgrad bland dem är bara ca 25% i helårsekvivalenter. De behöver 75% för att bara komma upp i break-even, långt mindre betala kostnaderna för alla år innan …

    Så nej, det ser mycket dystert ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser både SCB och DN och även ETC som trovärdiga och statistiken talar sitt tydliga språk – Fler utomnordiska har sysselsatts och arbetslösheten bland människor födda utanför Sverige har gått ner.

      Dessutom har sysselsättningen i segregerade områden ökat vilket är bra.

      • Jonny Disenfeldt

        Men du påstår ju att SCB presenterar felaktiga offentliga data om medianlön och att de är matematiska klåpare som använder Anders-Forss-medianen för att i hemlig rapport ge LO riktig information ?

        etc är politiskt färgade och cherry-pickar vissa numeriska värden utan att visa vad som ligger bakom dem och hur helheten ser ut. Oseriöst.

        Lär dig att tolka och förstå Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig påstått att SCB har fel Jonny. Om du lyssnar på vad jag har sagt så har jag klart och tydligt sagt att man använder olika metoder på hemsidan respektive i den exakta uträkning man gjort åt LO.

          Statistiken vad gäller antalet sysselsatta är just statistik som påvisar hur många som är sysselsatta. Att antalet ökat liksom att sysselsättningsgraden i många s.k. utanförskapsområden ökat är fakta Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Sluta ljuga om en ”exaktare beräkning” gjord av SCB åt LO,. Det existerar inte. SCB visar all data via sina web-sidor och det gratis och offentligt.

            Fakta :
            Arbetslöshet bland svenskfödda ligger en bra bit under 5%
            bland utlandsfödda runt 25% och stigande.

            Vi har t.ex från 2015 ca 160 000 individer migranter som INTE räknas med än.
            Vi kommer att få ca 300 000 anhöriginvandrandetill .
            Vi vet att efter 9 år !!! så har de nytillkomna till ca 50% arbete men verklig arbetsgrad bland dem är bara ca 25% i helårsekvivalenter. De behöver 75% för att bara komma upp i break-even, långt mindre betala kostnaderna för alla år innan …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är precis det SCB gjort Jonny – En exakt beräkning som påvisar att medianlönen är 25.750 kr/månad.

  2. Alexander

    Och sysselsättning kan vara att koka kaffe och vässa pennor tre timmar per dag. Det är verkligheten på min kompis skola….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte alls omöjligt att det förekommer i enstaka fall. Exakt vad siffran består i förtäljer inte undersökningen varför jag inte ska uttala mig tvärsäkert.

  3. Mr Sound

    Mycket fabler som framförs på din blogg och framförallt av dig som skribent. Har valt att inte aktivt bemöta dessa utan det får andra göra. De gör ett bra arbete men möts tyvärr allt för ofta av en slingrande Anders. Ta bara det där med medianlönen, ska det vara så j-vla svårt att bjuda på en länk till där du fått din info ifrån?

    Sen det där du tar upp om sysselsättningen bland utrikesfödda. Hoppas du är fullt medveten om att den lilla ökningen beror på div skattefinansierade åtgärder? Så klappa dig inte på bröstet allt för hårt åt socialdemokratisk jobbpolitik! Du är oinsatt.

    http://www.temaasyl.se/Documents/Statistik/Fickfakta%20Statistik%20om%20integration%202006.pdf
    https://www.svd.se/underskattat-hur-svart-det-ar-for-utrikesfodda-att-fa-jobb/om/naringsliv
    https://ekonomistas.se/2017/02/07/svart-och-vitt-om-invandringens-konsekvenser/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga är att få människor i arbete och att det många gånger in initialt behöver ske via skattesubventionerade metoder innebär inte att det är dåligt. Om vi initialt kan sätta folk i arbete med hjälp av skattefinansierade åtgärder och dessa leder till fasta anställningar är den initiala kostnaden att se som en investering och inte en kostnad.

      Vad gäller medianlönen så lämnade jag källa till den redan i första kommentaren och i inlägget in initialt så det är bara att kolla där.

      Att du sedan inte delar min ideologiska övertygelse är en helt annan sak och betyder inte att det jag skriver är fabler.

      • Mr Sound

        Jo, det blir ju fabler när du inte tar till dig av de fakta du får levererad. Ta bara inlägget om klyftorna; http://blogg.vk.se/andersforss/2017/02/15/kamp-for-rattvisa-loner-och-mindre-klyftor-maste-vara-vart-socialdemokratiska-budskap/

        Klyftan i Sverige växer mycket, om inte till 100%, av den invandringspolitik ni inom S och Alliansen har drivit. Det råder idag nästan full sysselsättning för svenskfödda att då angripa VD:ar är sannerligen ett pinsamt grepp.

        Samma sak varje år, LO tramsar ut med något som obildade journalister gladeligen sätter i print. Var är kritiken? http://www.uvell.se/2016/03/04/lo-maktelitens-verkliga-inkomst-30994267

        Nä du, den klyfta du vill minska rår ni för själva. Att tjuva åt sig mer av människors och företagens intjänade pengar kommer aldrig att få klyftorna att minska utan det kommer att öka dessa – hur kan du roa dig att räkna ut.
        http://www.sydsvenskan.se/2016-12-12/klyftan-vaxer-pa-arbetsmarknaden

        Och hur var det nu igen, mäter vi framgång inom ekonomin i BNP eller BNP/capita?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inga fabler Mr. Sound utan reell fakta.

          Det faktum att maktelitens löner nu är nästan 20 gånger så stora som industriarbetarlönen kontra de nästan 5 gånger så stora de var på 1980-talet är inga fabler utan reell fakta.

          Klyftor ökar snabbast i hela OECD och att det är skadligt för samhällsutvecklingen är även det fakta.

          Vad gäller BNP så kan du räkna på olika sätt men BNP/capita är sannolikt det mest rättvisande måttet även om det slår aningen snett det med.

  4. Jonny Disenfeldt

    ”Vad gäller medianlönen så lämnade jag källa till den redan i första kommentaren och i inlägget in initialt så det är bara att kolla där.”

    Svar nej, ge oss nu en länk till SCB där man presenterar felaktig data och erkänner det och exakt citat från dem tack… vill du inte tvätta bort skammen … ?

  5. Alexander

    ”Det är inte alls omöjligt att det förekommer i enstaka fall”

    Det är inte enstaka fall utan snarare väldigt vanligt. En gräver en grop och en annan fyller igen den, vips så är två personer sysselsatta och Löfvén är nöjd….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Integration och utslussning på arbetsmarknaden sker parallellt med studier i svenska språket och andra studier – Allt med sikte på att de som genomgår programmet ska få fast anställning och egen försörjning och den linjen har vi nu sett börja fungera.

      Det faktum att sysselsättningen ökar och att fler kommer i arbete/sysselsättning som SCB bevisar är klara och tydliga bevis på det.

      Det andra alternativet att människor ska sitta hemma och få bidrag är inget alternativ. Med det sagt är vi på rätt väg.

  6. Alexander

    Som sagt, vi kan anställa ALLA invandrare och låta dem koka kaffe osv. I stort sett varje skola i stan har dessa ”praktikanter” som är ”sysselsatta” med meningslösa saker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att sätta människor i arbete är det första steget att bygga upp dem mentalt och det steget är viktigt. Att sjuktalen går ner när sysselsättningen ökar är tydliga tecken på det.

  7. Alexander

    ”Jag refererade till LO:s undersökning och där hittar du materialet”

    Står det eller står det inte hos SCB? Den statistikansvarige på LO hävdar att det inte finns någon undersökning som visar 25750. Han säger att medianlönen är 28600. VARFÖR ljuger han för mig? Du måste väl hålla med om att det är märkligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har passerat genom detta tidigare Alexander – Siffrorna i LO:s undersökning säger klart och tydligt att medianlönen sett över samtliga arbetstagare i Sverige är 25.750 kr/månad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det hon uttalat sig om är effekterna av att vi tagit bort den bortre parentesen i sjukförsäkringen och att antalet som varit sjukskrivna länge därför som en naturlig effekt ökar då de inte som tidigare blev utkastade ur sjukförsäkringen.

      Vad gäller nytillkomna sjukskrivna så minskar det.

      • Jonny Disenfeldt

        I Anders Forss alternativa universum med alternativa fakta är en MINSKAD ÖKNINGSTAKT samma sak som att något minskar, nej Anders, om något ökar så ökar det. Tala om att odla politikerförakt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är stor skillnad jämfört med när Alliansen hade makten så set till den ökningstakt de hade är det en minskning.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders, som så ofta har du FEL, du påstår att en minskad ökningstakt är en absolut minskning, det är löjeväckande, så länge som något ökar så ökar det, du är skrattretande i dina försök att hitta på nya begrepp och presentera dina alternativa fakta. Ungood duckspeak är vad du kommer med. För Anders Forss är 2+2=5 , eller i det här specifika fallet 2+2=3 …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är fakta Jonny – Sjuktalen och antalet nytillkommande sjuka sjunker sedan vi Socialdemokrater tog över regeringsmakten. Samma sak gäller sysselsättningen som ökar med oss vid rodret och glädjande nog mest bland de som är födda utanför Sverige.

      • Patrik

        Hej Anders

        Är du verkligen så begåvad som du påstår?
        Jag börjar tyvärr misstänka att det är tvärtom att du egentligen är bara välsmort munläder a´la Trump som nåt vägs ände i det privata och måste leta ett nytt område att dupera.
        Det kan väl inte vara svårt att läggs fram en länk där din medianlön bevisas eller göra en pudel och erkänna att du hade fel.

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag behöver inte göra någon pundel i det fallet Patrik – Medianlönen för samtliga arbetstagare i Sverige är 25.750 kr/månad.

  8. Alexander

    Till Patrik

    Det finns ingen länk av den anledningen att den undersökning Anders hänvisar till inte utförts. Statistikansvarige på LO intygar det, liksom flera på SCB. Han har fått namn och nummer till dem men han vill inte prata med dem…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du går tillbaka till inlägget och de första svaren på inlägget så hittar du hänvisningen Alexander.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På hemsidan ja men i den exakta uträkning man gjort för LO:s räkning blir medianen lägre och är 25.750 kr/månad sett till alla arbetstagare i Sverige.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders Forss refererar till ”Anders-Forss-medianen” där man enligt hans uppgoift istället för att beräkna en traditionell median ska ta separata medianer för varje yrkesgrupp och sedan vikta medianer mot varandra fört att ur detta få en ny median, med hans egna ord :

        ”Denna beräkning är oerhört komplex därför att den till att börja med bygger på en viktad uträkning inom varje yrkesslag för att räkna fram medianlönen där utifrån förhållandet av hur stor del av arbetstagarna som har ett visst krontal i lön för att få fram medianlönen i yrket.
        När väl detta är gjort för alla yrkesgrupper så ska dessa viktas mot varandra i förhållande för hur många som ingår i respektive yrkesgrupp och hur många
        dessa är sett till totalen. Först när detta är gjort får man fram den riktiga medianlönen och det är den SCB räknat fram till LO.
        Då denna ekvation är komplex och då den bygger på att man har kunskap om varje enskild löntagares lön så har i vart fall inte jag tillgång till den ekvationen””

        Alla som har lite bakom pannbenet vet om att något sådant förfarande inte existerar och skulle vara högst felaktigt ur matematisk synpunkt. Vidare skulle det INTE vara ”oerhört komplext” att göra på det viset om man nu ville göra den dumma operationen. Anders Forss ljuger

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Försök Jonny – Oavsett hur mycket så är medianlönen sett till samtliga arbetstagare i Sverige 25.750 kr/månad.

      • Mr Sound

        Är medianlönen något som är intressant? Nej, det är snarare medellönen inom det yrke man själv är verksam i som är intressant. Hur som helst är det svagt av dig att inte kunna bemöta frågorna om din uträkning av medianlön med en länk.

        Att du inte ens klarar av det måste betyda att du har fel och försöker hålla masken. Spelar ingen roll vad du skriver, utan länk till uträkningen tar ingen ditt ord på allvar. För tar man din siffra (25.750) och söker hittar jag ingenting som stödjer ditt resonemang, så, blir det en pudel?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har bemött frågan massor av gånger och jag har frågat både Jonny och Alexander varför de vill driva upp svenska löner till nivåer de inte har och vad de tror sig tjäna på det?

          • Jonny Disenfeldt

            Mr Sound :
            Problemet är att Anders Forss läst en artikel med LO som källa och missförstått texten. Du förstod inte att LO tittade på en median som inte gällde alla svenska arbetstagare utan som gällde vissa grupper av arbetare inom det privata näringslivet. De har en lägre median än om man tittar på alla arbetstagare vilket ju passar LO bra när de ska jämföra löneläget för dessa gentemo de 50 bäst avlönade direktörerna i Sverige…

            DET är grundproblemet men sedan lider du av ett tillstånd som omöjliggör att erkänna att du har fel, istället drivs du då att komma med undanflykter, hitta på egna begrepp och till slut i värsta fall dra rena lögner vilket ju historien om SCB och den oerhört komplexa Anders-Forss-medianen slutat med.
            Tragikomiskt.

            Vi har hänvisat till SCB, till medlingsinstitutet (som är de som sammanställer löner i Sverige. Vi har redogört för vad SCB säger, vad LO själva säger, hur media rapporterat detta men inget hjälper..Anders Forss har målat in sig i ett hörn och klarar inte av att erkänna att han haft fel.

            Detta är tyvärr inget unikt fall utan bara ett av de senaste exemplen. Jag kommer ihåg en av de första diskussionerna med Anders Forss som rörde vad hans far hade tjänat och vad som var en normal lön på 70-talet och där rådde motsatsen, Anders Forss påstod att den svenska medellönen var mycket högre än vad den verkligen var. Forss har sina egna teorier om laktosintolerans, han anser att DNS endast påverkar oss människor utseendemässigt etc etc,

        • Jonny Disenfeldt

          Mr Sound : Korrigering – det blev syftningsfel när jag skrev nyss, så här ska det vara.

          Problemet är att Anders Forss läst en artikel med LO som källa och missförstått texten.
          Han förstod inte att LO tittade på en median som inte gällde alla svenska arbetstagare utan som gällde vissa grupper av arbetare inom det privata näringslivet.
          De har en lägre median än om man tittar på alla arbetstagare vilket ju passar LO bra när de ska jämföra löneläget för dessa gentemot de 50 bäst avlönade direktörerna i
          Sverige…

          DET är grundproblemet men sedan lider han av ett tillstånd som omöjliggör att erkänna att han har fel, istället drivs han då att komma med undanflykter, hitta på egna begrepp och till slut i värsta fall dra rena lögner vilket ju historien om SCB och den oerhört komplexa Anders-Forss-medianen slutat med.
          Tragikomiskt.

          Vi har hänvisat till SCB, till medlingsinstitutet (som är de som sammanställer löner i Sverige. Vi har redogort för vad SCB säger, vad LO själva säger, hur media rapporterat detta men inget hjälper..Anders Forss har målat in sig i ett hörn och klarar inte av att erkänna att han haft fel.

          Detta är tyvärr inget unikt fall utan bara ett av de senaste exemplen.
          Jag kommer ihåg en av de första diskussionerna med Anders Forss som rörde vad hans far hade tjänat och vad som var en normal lön på 70-talet och där rådde motsatsen, Anders Forss påstod att den svenska medellönen var mycket högre än vad den verkligen var. Forss har sina egna teorier om laktosintolerans, han anser att DNA endast påverkar oss människor utseendemässigt etc etc,

          • andersforss (inläggsförfattare)

            LO:s median gäller samtliga arbetstagare i Sverige Jonny – Rätt ska vara rätt och det är därför medianlönen är lägre och bestämd till 25.750 kr/månad.

  9. Nils Lindholm

    Att sysselsättningen ökar 60-tusen . . . det har det alltid gjort.
    I högkonjunktur så får dom längst bort markant ökad sysselsättning och spec. då företagen nu får 80 eller om det är 90% av kostnaden i bidrag.
    Det är nog slut på bra utbildade svenskar födda med språket, dom 5% som inte får jobb är nog dom som INTE har gymnasium o konkurrerar då i ’flykting-ligan’ (där 30-50% har INTE mer än högstadiet o inte ens det från Afrika)
    Då jag kollade på sysselsättningen för flyktingarna så var 2005 ett udda år, så jag gatt kolla, sannolikt Juggarna 1992, har svårt att tänka att det var Somalier, Eritreaner o Marokanerna som knuffade upp sysselsättningen.

    Här kan man gissa sej till vilka utlänningarna är som går till jobben en måndag
    Folkmängdsökning mellan 2110 – 2015
    Samtliga +435′
    Sverige +144′
    Utrikes födda +291′

    Norden ej Sverige -13,5′

    Eu28 ej Norden +57′
    Polen +15′
    Rumänien +6′
    GB +Ir +4′
    Tyskland +1,5′

    Jugosl -4′
    Ryssl +4′
    urkiet +4′

    Afrika +64′
    Eritrea +18′
    Etiopien +3′
    Marocko +2′
    Somalia +22′

    Nordamerika +4,5′
    Kanada +496st
    S:t Kitts och Nevis +1 st
    USA +2,3′

    Sydamerika +4,8′
    Chile -306st

    Asien +155′
    Afg +17′
    Indien +5,3′
    Irak +10′
    Iran +7′
    Japan 187st
    Kina +4,4′
    saudi +2′
    Syrien +77′
    Thailand +7,4′
    Vietnam +2,5′

    Oceanien +716st
    Austr +619st

  10. Leif Andersson

    Har du reflekterat över att gruppen ”utrikes födda” inkluderar arbetskraftsinvandring samt personer från andra EU/EES-länder som berörs av den fria rörligheten? Dessa har i princip 100% sysselsättningsgrad och uppväger den höga arbetslösheten bland övriga ”invandringsgrupper”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Människor från andra EU länder som jobbar i Sverige utan att vara folkbokförda här räknas inte med i statistiken varken som invandrare eller som boende i landet och det är i sig ett problem.

      EU medborgare som arbetar i Sverige lyder under utstationeringsdirektivet och att SD räknar dem som invandrare trots att de inte är det är även det ett problem.

  11. Olle

    2013 låg Sverige på tionde plats bland EU:s länder när det gäller arbetslöshet. 2016 hade Sveriges position, trots att vi haft bland EU:s högsta tillväxttakter under både 2015 och 2016, sjunkit till trettonde plats.
    Alltså jämfört med andra länder backar vi TROTS att det går så bra som du säger. Detta målet kommer ni att få ge upp trots dina uppenbarelser ,snacka går ju alltid .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Arbetslösheten minskar i Sverige och att den minskar även bland utlandsfödda gläder mig även om vi fortfarande har en bra bit kvar till full sysselsättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.