Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bill Gates tycker precis som jag att maskinell tillverkning och robottillverkning ska beskattas.

Det har kommit rätt många kommentarer innehållande kritik på mitt inlägg som handlade om att ersätta arbetsgivaravgifterna med en produktionsavgift. Därför känns det rätt bra att Bill Gates – En av världens absolut rikaste människor och en storföretagare av megaformat tycker lika som jag i frågan.

I gårdagens DN.ekonomi finns en artikel med hans uttalande i frågan – En artikel du kan läsa på följande länk: http://www.dn.se/ekonomi/bill-gates-beskatta-robotarna-som-stjal-jobben/

Bill Gates idé och tanke är att en robotskatt ska finansiera fler anställda inom välfärdsområdet som även fortsättningsvis kommer att behöva förlita sig på mänsklig arbetskraft.

Det Gates förstått är att välfärdssamhället krackelerar om staternas skatteintäkter minskar som ett led i robotiseringen ökar och hans förslag och syn är blott och allena vad varje klarsynt människa borde inse – Nämligen att stater även framgent behöver skatteintäkter för att klara av välfärden.

Det känns tryggt att även storföretagare inser detta vilket gör mig övertygad om att de inte kommer att protestera allt för mycket när vi gör de omläggningar av skatter och avgifter som vi behöver göra för att klara morgondagens välfärd.

Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov – Att det är en viktig värdegrund att tillämpa om man vill ha en välmående värld som kan konsumera de varor och tjänster företagen producerar har Bill Gates förstått till fullo i och med sitt uttalande.

Därutöver skulle jag inte bli speciellt förvånad om Bill Gates precis som George Soros i själ och hjärta är Socialdemokrat – Detta baserat på detta och många andra uttalanden om samhällsbygge från hans sida genom åren.

Tack för din klarsynthet Bill Gates – Förhoppningsvis tycker merparten av övriga storföretagare som du.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

12 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      DE kommer att hålla med Alexander – De allra flesta förstår att ett samhälle i harmoni är viktigt om man vill göra business och tjäna pengar. Det är framförallt i Sverige som girigheten gått alldeles för långt.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Det är framförallt i Sverige som girigheten gått alldeles för långt.”

        Ja tur att det är så mycket bättre i den överväldigande majoriteten av världens länder… de flesta länder i Afrika, i Sydamerika, i Asien, alla så goda föredömen …

        Sanningen är väl att i Sverige styr dumheten i form av S+Mp istället. Sverige satsar mer än dubbelt så mycket på ett litet antal migranter än vad FN satsar på alla världens flyktingar.

        Man kanske ska rubricera även denna dumhet som ren girighet, vi spenderar hellre hundratals miljarder i vårt land på ett litet antal migranter än gör något som skulle kunna hjälpa hundrafalt fler i övriga delen av världen … ja, S+Mp’s politik är extremt girig, så är det ! Ren fascism.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har kört fast på asylsökande och migranter Jonny. Lyssna på OECD och sansade ekonomer så säger de med en mun att migranterna behövs och att vi om något behöver än fler för att klara av generationsväxlingen.

          • Jonny Disenfeldt

            Den repiga skivan du spelar upp stämmer dåligt med verligheten.

            Migrationsverket räknar med stora befolkningsförändringar underden kommande femårsperioden 2017-2021.
            Den senaste prognosen på ansökningar är :
            * 213.000 för asyl
            * 341.000 för anhöriga
            * tillkommer arbetskraftsinvandring

            Ca 700.000 ansökningar totalt, det vill 140.000 per år.
            Till detta till kommer att invandrarna genererar ett födelseöverskott på 25.000 per år.
            Den våldsamma folkökningen fortsätter.

            Skola, vård och omsorg raseras i snabb takt, arbetslösheten bland dessa migranter är extrem.
            Efter 9 år har de en arbetsgrad av 25%.

            Köerna i vårdsystemet ökar drastiskt

  1. Jonny Disenfeldt


    Jag tycker att vi ska behålla arbetsgivaravgifterna i deras nuvarande form, det som bör ändras är avskaffandet av den allmänna löneavgiften som är nästan en tredjedel av dem (denna är en ren statlig löneskatt) och istället en höjning av det belopp som avsätts till pension. Den nettosänkning som detta leder till ska gå tillbaka till arbetstagarna i form av en motsvarande lönehöjning (vi talar om ca 7% lönehöjning brutto)

    Att införa en produktionsskatt istället verkar vara en mycket stor omställning som kan få högst oanade konsekvenser. Ett helt ogenomtänkt förslag vad jag kan se.

    Om en ny ”robotskatt” skulle införas bör den istället vara ett komplement till den befintliga beskattningen vi har i arbetsgivaravgiften, inte en ersättare.

    Problemet med en sådan robotskatt är att den driver företag att antingen INTE automatisera eller förflytta sin verksamhet utomlands. I det förra fallet får vi alltså företag som inte söker vägar att göra produkter billigare för konsumenterna, de blir dessutom sämre konkurrensmässigt mot andra företag utomlands och i det senare fallet förvärrar vi läget för arbetstillfällena i landet när företag flyttar till länder med gynnsammarae företagsklimat.

    Dessa problem har Bill Gates inget svar på.

    PS – Gates har förstått vikten av nästa generations fissionskraftverk som utnyttjar det avfallsberg som dagens reaktorer lämnat efter sig. Ett avfall som har 99.5% av sitt energiinnehåll kvar och som kan ge oss energi i flera tusen år framöver OCH lösa avfallsproblemet. Tråkigt att du inte är lika upplyst Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om Jacob Wallenberg lade sig vinn om att förstå vad som är bäst för honom i det långa perspektivet så skulle han förespråka samma sak som Bill Gates och därtill vara Socialdemokrat.

  2. Erik

    Undrar om Gates skulle ha samma uppfattning när han en gång i tiden drog i gång sin verksamhet? Att bli straffbeskattad när man förbättrar produktiviteten i sitt företag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser Bill Gates som en Socialdemokrat som alltid närt samma tanke och ideologi – Den att samhället måste vara för alla – Att alla människor har samma värde och att välfärd för alla är fredens grundbult,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.