Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Som politiker ska vi respektera allmänhetens rätt att överklaga beslut.

Precis som rubriken säger så tycker jag att det är helt rätt att vi som sysslar med politik ska respektera allmänhetens rätt att överklaga politiska beslut vad gäller byggnationer och stadsplanering dvs. ärenden enligt plan & bygglagen.

Att kunna överklaga politiska beslut på detta område är en demokratisk rättighet vi ska vara rädda om och värna.

Med detta sagt så tycker jag trots min inställning om rätten att överklaga att vi ska se till att reformera överklagandeprocessen utan att äventyra rättssäkerheten.

I dagsläget tycker jag att överklagandeprocessen tar alldeles för lång tid och att den ska passera igenom allt för många instanser på sin väg till högsta instans – En väg som kostar tid och därmed pengar och effektivitet.

Därför vill jag på nytt lansera ett förslag jag lyft flertalet gånger – Ett förslag som kortar ner överklagandetiden utan att äventyra rättssäkerheten.

Det jag vill göra är att förenkla överklagandeprocessen genom att införa en speciell PBL-domstol.

Min tanke är att denna PBL domstol ska ha domare av samma kaliber som Högsta Förvaltningsdomstolen som redan i första instans kan fatta det slutgiltiga beslutet.

Kan vi ha de domare som sitter i sista instans redan i första instans så spar vi tid i varje ärende. Överklaganden blir inte bättre eller mer rättssäkra bara för att de passerar fler instanser på sin väg mot sista instans som alltid fäller det slutliga avgörandet.

Kan vi förenkla och förbättra rättsprocessen genom att flytta domarna i sista instans till första och enda instans spar vi tid och pengar utan att äventyra rättssäkerheten vilket är målet med mitt förslag,

Därför upprepar jag mitt förslag!

Låt oss inrätta en specialdomstol för alla plan & byggärenden och bemanna den med domare av samma kaliber som i Högsta Förvaltningsdomstolen. Låt sedan dessa domare döma i alla överklaganden rörande PBL-ärenden utan möjlighet till vidare överklagan.

Kan vi genomföra det så är mycket vunnet  i och med att rättsprocessen och därmed byggandet blir snabbare utan att rättssäkerheten går förlorad.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Fredrik

    Rätten att överklaga beslut, oavsett om det är ett politiskt beslut eller inte måste finnas kvar. Däremot är tiden det tar för ett överklagande bara en liten del till varför jag är starkt kritisk till alla de överklaganden som gjorts de senaste 15 åren i Umeå med närområde.

    Vem betalar förseningen? Jo politiska beslut betalas av oss, skattebetalare, och mer specifikt oss som bor i Umeå kommun. Det blir alltså betydligt mycket dyrare för t ex byggande av bostäder genom försening av beslut. Den eller dem som överklagar och förlorar betalar inga skadestånd till kommunen, oavsett hur många instanser den eller dem förlorar i. Detta är ett problem. För, det gäller detsamma med icke politiska beslut. Förseningar som hotar jobb bekostas av byggföretagen och inte av dem som överklagar.

    Åter igen, jag vill inte ta bort rätten att överklaga men idag kan jag göra detta i princip till dess att det kommit upp i Regeringsrätten utan att bekymra mig över kostnaden för förseningen. Den notan får antingen företag eller kommun/landsting/stat ta. Detta måste förändras. I civilrättslig prövning får jag som förlorar betala, oftast, de kostnader som min motpart haft. Detta bör vara grundkrav även i överklagande av beslut. Förstå mig rätt, de beslut som överklagas kommer enligt mitt sätt att se på det involvera fler människor, för att ta ett exempel: Låt oss säga att 3500 människor på Umedalen står bakom, skriftligen, ett överklagande som då skulle få en större kraft och röst än om två personer gör det och resten ”klagar” anonymt på nätet (som vi med handen på hjärtat måste säga pågår i stor utsträckning).

    Sådana protester blir svårare för kommun, landsting, stat eller företag att stå emot och jag tror att då skulle vi se färre överklaganden som når domstolar och som istället löses mer direkt utan deras involverande. Det skulle också kräva att människor faktiskt involverar sig i beslut, mot eller för, och det skulle skapa mer debatt, och tror jag ett öppnare samhälle för andra idéer än mina egna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.