Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Anna Kinberg Batras bild av Sverige är skev.

Anna Kinberg Batra har i en debattartikel i Aftonbladet beskyllt både Jimmie Åkesson och Stefan Löfven för att förmedla fel bild av Sverige – Åkesson för att han framställer Sverige som ett land med hög kriminalitet och många sociala problem och Löfven för att han enligt henne målar upp Sverige som bättre än det i själva verket är.

Vad gäller Åkesson och den bild av Sverige han målar i amerikanska medier och annorstädes när han målar upp Sverige som ett land med hög kriminalitet och stor social misär så kan jag hålla med AKB i hennes bedömning – När det handlar om den bild Löfven målar upp har hon helt fel.

Snarare är det så att den bild AKB vill måla upp av Sverige är fel – Till och mycket fel, därtill skev och orätt och inte allt för olik den Åkesson vill måla upp.

AKB hävdar att utvecklingen i Sverige är på väg åt fel håll. Enligt AKB präglas Sverige av ett kraftigt växande utanförskap, av ökad arbetslöshet, av stora integrationsproblem och av en stor trygghetskris – Saker som hon tillsammans med kraftigt ökade klyftor tycker är resultatet av Socialdemokratisk politik.

Låt mig därför berätta att jag anser att den bild av Sverige som AKB och Moderaterna målar upp är nästan lika skadlig som den som Åkesson målar upp.

Att klyftorna ökat kraftigt och att sjukskrivningar och arbetslösheten ökat lavinartat är något som uppstod under Alliansens tid vid makten tack vare den förödande arbetslinjen.

Arbetslinjen i sig är orsaken till många onda saker – Bland dem kraftigt stigande sjukskrivningstal med utbrändhet och psykosociala orsaker som sjukskrivningsorsak.

Visst har vi problem i Sverige Anna Kinberg Batra – Dock inte större än att de går att lösa.

Att påstå att det Sverige vi Socialdemokrater nu påbörjat restaurationen av går åt fel håll är att ljuga AKB – I vart fall om man anser att stärkta statsfinanser, minskad arbetslöshet, minskad ökningstakt för sjukskrivningar och bättre resultat i skolan är positiva saker som är bra för landet.

Att människor känner sig otrygga, att bilar brinner och att sten kastas på ”blåljuspersonal” är förvisso problem och något som vi måste ta på samma allvar som att vissa om än rätt små grupper i samhället ägnar sig åt våldtäkter och kriminalitet.

Det är därför vi Socialdemokrater nu kraftsamlar för att lösa dessa problem Anna Kinberg Batra – Problem vars uppkomst vi alla är delaktiga i (även du) därför att vi underlåtit att ta dem på allvar innan de blev till problem.

Vi är helt eniga om att vi ska bygga ett Sverige där samhällsbygget bygger ett starkare Sverige som syns både hemma och utomlands – Den stora skillnaden AKB är att det bara finns ett parti som klarar av det samhällsbygget och det partiet är inte Moderaterna utan Socialdemokraterna.

Till skillnad från ditt samhällsbygge AKB där ditt mål är att bygga ett bra Sverige för de redan rika så är målet för vårt Socialdemokratiska samhällsbygge ett enda – Ett jämlikare samhälle där alla har arbete, bostad och egen försörjning och ett samhälle där alla människor har lika värde.

Därtill ett samhälle där alla inkluderas och där skatterna används till det de är avsedda för – Fördelningspolitik och gemensam välfärd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

54 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Tomma trummor skramlar mest. Din falska propaganda om tillståndet i Sverige är väldigt tom.
    Innan senaste valet påstod ditt eget parti att Sverige höll på att gå sönder, DÅ var Sverige välmående jämfört med NU. Alliansen hade lotsat Sverige genom en av historiens värsta internationella finanskriser, andra länder avundades oss !

    NU, trots en kraftig högkonjunktur visar signalerna att Sverige inte mår bra och du har mage att trots det försöka måla upp en falsk bild och förminska de extremt allvarliga samhällsproblemen vi har.

    Sverige HAR gått sönder och det skedde 2015 under S+Mp regeringens totalt ansvarslösa styre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Svrige är betydligt mer välmående nu än någonsin under Alliansens tid Jonny – Vi har jobbat bort underskotten förbättrat statsfinanserna minskat arbetslösheten mm. mm.

  2. Alexander

    ”problem vi alla är delaktiga i”

    Skyll inte på mig och andra som i många år varnat för detta. Hade ni lyssnat hade situationen varit klart bättre. Tyvärr var ni upptagna med att kalla oss rasister.

    ”minskad ökningstakt för sjukskrivningar”

    Varför skriver du så? Tidigare minskade de….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit hela tiden att sjukskrivningarna minskar och minskad ökningstakt är minskad sjukskrivning Alexander.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den största poängen tycker jag är att liberalerna behöver lära sig att problemen inom offentlig sektor stavas LOV – Ett avskaffande av LOV kommer att ge mer och bättre sjukvård och mer och bättre offentlig service och välfärd.

  3. Erik

    AKB är politiker. Politiker svamlar, ljuger och överdriver och utan evidens påstår en massa saker. Och politiker har olika angreppssätt, på samma spörsmål, beroende av om de är med och regerar eller är med i oppositionen.

  4. Alexander

    I VLT i dag går det att läsa om den påverkan flyktingmottagandet hade på tandvården. Besök avbokades och nya patienter hade ingenstans att gå. Inte ställa grupper mot varandra, hoppas att inga ”svenskar” fick tänderna förstörda. Fast detta är naturligtvis också överdrivet…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska läsa reportaget vid tillfälle senare i veckan – har du läst det i nät eller pappersupplagan?

      • Alexander

        Både och. Det ger mig rätt när jag hävdar att många påverkats. Min kompis mamma fick vänta så länge att hon nu blivit tvungen att dra ut två tänder. Vad säger du till henne? Att ni ”inte ställer grupper mot varandra”?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så vitt jag vet ställer vi inte grupper mot varandra och jag tror inte att din kompis mamma fick vänta länge därför att en nyanländ skulle få hennes tandläkartid – Dessutom finns det gott om tandläkare och priset är densamma hos alla.

  5. Alexander

    Dessutom ett reportage om en nedläggningshotad skola. Där finns det en bild på kille som går i åttan. Han ser ut att vara närmare 20 år. Nyanländ…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ålder är alltid svårt men jag är precis som du inne på att många gör sig yngre än de i själva verket är, Detta ska stävjas och åldersbestämmning är ett sätt att göra det.

  6. Lars Flemström

    ”Snarare är det så att den bild AKB vill måla upp av Sverige är fel – Till och mycket fel, därtill skev och orätt och inte allt för olik den Åkesson vill måla upp.”

    ”Låt mig därför berätta att jag anser att den bild av Sverige som AKB och Moderaterna målar upp är nästan lika skadlig som den som Åkesson målar upp.”

    Detta håller jag inte med om. Det är en stor skillnad mellan å ena sidan att informera den svenska allmänheten och de svenska väljarna om vad man faktiskt tycker i egenskap av oppositionspolitiker, även om det man tycker är åt helskotta fel. Och å andra sidan skandalisera sitt eget land i utländsk media. Om alla svenska affärsmän, som heter Muhammed Någonting, är så ohederliga så att utländska företag bör varnas för att göra affärer med svenska företag, så bör alla utländska företag varnas, så klart. Men då ska man också ha rätt i sak.

    Samma artikel som får anses relativt harmlös, om den publiceras i Aftonbladet, kan vara mycket skadlig om den publiceras i Wall Street Journal, speciellt om den är undertecknad av svenska riksdagsledamöter, som ju ändå måste antas ha vidare kunskaper om Sverige än en utländsk journalist på tillfälligt besök i Sverige.

    Jag anser att Anna Kinberg-Batra har skadat sitt eget parti mer än hon har skadat Sverige (om hon ens kan beskyllas för att ha skadat Sverige) med sina ensidiga svartmålningar av regeringen. Hon är inte ensam om att kritisera regeringen. Jag gör det också, och då särskilt de ständiga handlingsförlamningarna och förhalningarna av viktiga beslut p.g.a. konflikter mellan de båda regeringspartierna. Detta måste kunna diskuteras i svensk press, utan att riskera bli beskylld för att skada Sverige.

    Men någonting bra måste väl regeringen ändå ha gjort? Både den tidigare och den nuvarande regeringen. Glöm inte att Magdalena Andersson hade mycket beröm för hur den dåvarande alliansregeringen hade skött rikets finanser, speciellt när hon var nytillträdd som ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. Varmed hon inte har sagt att denna ”makroekonomiskt” så framgångsrika politik var bra för alla svenskars privata ekonomi. Men hon gjorde klart att det inte skulle bli tvära kast, som kunder rasera tillvaron för de privatpersoner /väljare, som hade en god privatekonomi.

    När man svartmålar så ensidigt, som AKB gör, så binder hon ris åt egen rygg. Oroliga alliansväljare frågar varför alliansen inte omedelbart avsätter regeringen Löfvén, om det så måste ske med hjälp av SD. Så har AKB genom sin retorik byggt upp ett tryck från stora grupper alliansväljare, främst inom hennes eget parti, att börja samarbeta med SD. Väljarundersökningarna ger nu tydliga besked om vad det har lett till. Någon procent tidigare M-väljare har lämnat M för SD, medan betydligt fler f.d. M-väljare har lämnat M för något annat alliansparti. Någon procent tidigare M-väljare har kanske rentav gått till S.

    Den stora vinnaren är helt klart C, vars partiledare Annie Lööf mycket konsekvent har hållit fast vid alliansens tidigare gemensamma strateginatt Löfvén ska fällas på valdagen 2018 och inte tvingas avgå i förtid. AL har förvisso inte varit mildare i sin kritik mot regeringen än ÅKB, men hon har likväl varit mer nyanserad i sin kritik. Hon har gjort tydlig skillnad mellan (i hennes tycke) urdålig regeringspolitik ,och det kaos, som skulle utbryta om Löfvén tvingas avgå i förtid.

    Att oppositionen talar illa om regeringen får vi nog finna oss i. Och var finns den opartiska domare, som med bestämdhet kan avgöra vad som är befogad respektive obefogad kritik mot regeringen? Men AKB borde alltså fundera på om inte hennes ensidiga svartmålningar är mer skadliga för oppositionen själv, och särskilt för hennes eget parti, än för regeringen.

  7. Micke

    Håller med om att moderatledarens agenda i sin Sverigebeskrivning är enbart ideologisk struntprat.

    Däremot är jag bekymrad över hur regeringen inte ger försäkringskassan direktiv om att det är läkares bedömning som gäller (träffat patienten fysiskt) och inte tjänstemän på f-kassan eller läkare på f-kassan som aldrig träffat patienten.

    Hur kan en socialdemokratisk regering fortsätta slå på de som redan ligger?

    Ett avslag till försäkringskassan kan göra folk i det närmaste ruinerad då beslutet om avslag kan komma många månader in i ett sjukskrivningsärende.

    Sånt gör mig bekymrad och är en av orsakerna att jag ser dagens socialdemokrati som mer höger orienterad än tex på Palmes tid.

    Ha det bra Anders och fortsätt med ditt intressanta bloggande.=)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lovar att fortsätta mitt bloggande om vi börjar från slutet och tack för berömmet om att min blogg är intressant.

      Jag har kritiserat försäkringskassan och dess bedömningar i ett par blogginlägg och precis som du så hoppas och tror jag att vi kommer att ge dem nya direktiv inom kort – I vart fall om man ska tro den information jag fått från ett par olika håll.

  8. Alexander

    I dag har Ledarsidorna.se en fantastisk artikel om Järvafältet som Anders defintivt skulle behöva läsa. Det är en Sverigebild som inte är så lysande, men tyvärr vanligare och vanligare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi vet alla att det finns områden där det finns problem men vi vet även att vi nu aktivt börjat jobba för att lösa problemen så därför är jag säker på att vilden kommer att se annorlunda ut inom några år.

  9. Alexander

    ”Detta ska stävjas och åldersbedömning är ett sätt att göra det”

    Ytterligare en sak som var rasistisk för något år sedan. Och nu ska det bli hårdare tag mot de som utnyttjar tiggare, fast tidigare har det låtit att SD hittat på att det fanns. På punkt efter punkt kommer verkligheten till sjuklövern….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att det är rasistiskt att se till att alla får rätt ålder.

  10. Alexander

    ”Minskad ökningstakt är minskad sjukskrivning”

    Så om mina skulder ökar med 14% i år jämfört med 24% förra året så minskar dem? Jag är alltså mindre skuldsatt? Är det Socialdemokraternas officiella linje?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En minskad ökningstakt är en minskning och ett trendbrott och bevis på att saker går åt rätt håll tack vare den politik vi för.

  11. Alexander

    Pelle är skyldig 200 000 kr. När året är slut har summan ökat till 250 000. Året därpå är den 280 000. Menar Anders Forss, på fullt allvar, att skulden minskar? Ökningtakten är lägre men det innebär ju inte att den minskar. Du gör dig till åtlöje när du resonerar som du gör. Förstår du inte det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag gör mig inte till åtlöje Alexander – Ökningstakten har minskat drastiskt jämfört med under Alliansens tid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag svarade Alexander – Inte på den direkta frågan som i sak är fel ställd utan på det jag avsåg svara på.

  12. Alexander

    Anders

    Eftersom Ledarsidorna.se inte passar kan jag rekommendera Sakine Makdons alster i VLT. I dag har hon skrivit om Timo Sandanjani…

  13. Leif Andersson

    Det är knappast konstigt att det ser bra ut i en överhettad högkonjunktur driven av kreditexpansion och negativ styrränta. Facit på tillståndet får vi vid nästa lågkonjunktur

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ska jag inte motsäga men jag tror att Sverige kommer att klara den alldeles galant om vi Socialdemokrater sitter vid makten när den kommer.

  14. Jonny Disenfeldt

    Intressant analys av den socialdemokratiska ”berättelsen”

    Socialdemokraterna ägnar sig mer än någon annan åt att arbeta med en alternativ ”verklighet”, alternativa ”fakta”.

    Ledar sidorna gör en läsvärd analys av detta fenomen. Jag rekommenderar ledarsidornas inlägg som alltid är välskrivna !

    https://ledarsidorna.se/2017/03/socialdemokraterna-och-historien-om-berattelsen/

    Bland annat skriver Johan Westerholm :

    ”Postmodernismen, den relativa berättelsen, dominerar idag utbildningen vid Bommersviksakademin på SSU:s kursgård Bommersvik. Berättelsen. Framtida ledare utbildas i främst berättelsen. Behärskar du “Berättelsens” dynamik kan du gå hur långt som helst.
    Ett exempel på detta är förhållningssätt är hur journalister, med samma synsätt, angriper till exempel när de långa kötiderna till folktandvården i Hultsfred påtalades. Kötiderna ökade dramatiskt under 2014-2016 från ett par veckor till två år. Skälet var att Hultsfreds kommun tog emot flest nyanlända per capita i Sverige. …När jag påtalade detta så blev svaret:

    ”Det är din berättelse. Du har rätt till den. Vi har yttrandefrihet Sverige. Jag har en annan berättelse”.”

    ”När Stefan Löfven besökte mässan i Malmö för att sätta sig in i flyktingsituationen på plats hade lokalerna städats undan på skräp under en halv dag samtidigt som flera busslaster med asylanter lämnat bara timmarna innan. Den “berättelse” som Löfven tog del av var en riggad tillställning. Situationen var inte så kaotisk som den han fick ta del av.
    Den var värre. Men det fick han aldrig reda på. Resultatet blev en kraftigt försenad gränskontroll.”

    ”Regeringen Löfven kan mycket väl visa vägen till Socialdemokraternas undergång om inget dramatiskt uppvaknande sker på kongressen….Socialdemokratiska ideal kommer dock alltid finnas. Men kanske de bli utan hemvist i några decennier om han inte lyckas. ”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alternativa fakta kommer från SD håll och från högernationalister och inte från S.

      Jag vet att du tycker annorlunda och det kan jag leva med.

      • Jonny Disenfeldt

        Alternativa fakta kommer från alla partier men för socialdemokraterna har det nu blivit en religion, en religion du i allra högsta grad ansluter dig till.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inte sant och det vet du. Vad som hänt tror jag är att sanningen hunnit ikapp SD och att resten av samhället börjat ifrågasätta de alternativa fakta SD sprider och påvisar att de är fel.

          • Jonny Disenfeldt

            Fel Anders, jag tror inte något politiskt parti/politisk representant är oskyldigt, samtliga använder sig ibland av vad som kan kallas alternativa fakta.

            Däremot tillhör ditt eget parti (och du själv) tyvärr de största syndarna, ledarsidorna ger bra exempel på hur S utvecklats i detta, läs Johan Westerholm’s utmärkta observationer :

            https://ledarsidorna.se/2017/03/socialdemokraterna-och-historien-om-berattelsen/

            Men just det … du läser ju inte ledarsidorna av princip, kan ju vara farlig information för en vänsterextremist att ta del av, eller ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Johan Westerholm och hans analyser ger jag inget för Jonny.

  15. Jonny Disenfeldt

    ”Johan Westerholm och hans analyser ger jag inget för Jonny.”

    Hur f*n kan du uttala dig, du läser ju av princip inte Johan Westerholm och andras inlägg på ledarsidorna.se…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst vissa av hans uttalanden och baserat på det så har jag gjort min bedömning om vad jag tycker om hans åsikter och därför står jag för att jag inte ger speciellt mycket för det han analyserar och skriver om.

      • Jonny Disenfeldt

        Och du ska leka politiker … du är inte intresserad av att ta till dig andra åsikter än de som liknar dina egna, vill inte reflektera över argument som belyser problem annorlunda än dina ja godnatt… du är satt i sten och det går aldrig att rubba dig, du ÄR en profet tror du !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min ideologiska övertygelse är skriven i sten och den kommer jag aldrig att rucka på. Jag kommer fortsatt att vara trogen mina ideal även om jag även fortsättningsvis kommer att vara otrogen mot de metoder jag behöver använda för att förverkliga idealen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.