Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att regeringen överväger att överge premiepensionen är ett bra initiativ.

Ibland fattar man rätt beslut och ibland blir det fel – Sådan är verkligheten oavsett hur väl man utreder en sak. Utfallet blir inte alltid som man tänkt sig vilket i allra högsta grad är sanningen avseende premiepensionerna. Därför tycker jag att det är helt rätt att vi Socialdemokrater överväger att skrota premiepensionen om vi inte får ordning på torpet.

Hela idén med premiepension var att löntagarna över tid skulle få bättre avkastning men detta har kommit helt på skam av många olika anledningar.

Till att börja med är antalet fonder alldeles för många vilket innebär att löntagarna endera själva måste vara experter på investeringar och investeringsstrategi eller söka hjälp. Är man inte det återstår alternativet att anlita en expert vilket kostar stora pengar och påverkar pensionsutfallet.

Därtill är fonderna alldeles för många (fler än 800) och avgiftssystemen för de olika fonderna en myriad av svårgenomträngliga avgiftsstrukturer skriven med liten text. Lägg därtill oseriösa fondbolag som sätter sin egen vinst före pensionsspararnas så blir ekvationen komplett.

Jag håller helt med Stefan Löfven när han säger att att han blir upprörd över att pensionstagarna berövats pensionspengar samtidigt som fondförvaltarna tjänat stora pengar.

Pensionen ska inte vara ett pyramidspel – Pensionssparande ska vara tryggt och förutsägbart.

Som varande gammal bank & försäkringsman är jag den förste att skriva under på detta och att en trygg och stabil avkastning alltid att föredra framför en spekulativ och osäker.

Jag var med på den tiden när århundradets pensionsreform och premiepensionen genomfördes och vet att bakgrunden till införandet sett ur politisk bevekelsegrund var att premiepensionen skulle kompensera för lägre pensioner framgent.

Den bevekelsegrunden har nu visat sig fel och därför ska vi ändra i systemet.

Jag håller helt med om att vi ska begränsa antalet fonder kraftigt och det antal – 12 fonder som nämnts verkar fullt rimligt.

I den bästa av världar pratar vi inte fonder utan investeringsalternativ och då med rekommendationer som baseras på hur lång investeringshorisont den pensionsberättigade har – Är investeringshorisonten mer än 10-år ska huvuddelen av investeringen ligga i aktier i så kallade ”blue-chip” företag på den marknad fonden investerar i.

Ju kortare investeringshorisont ju mer räntebärande instrument för att säkra kapitalet.

Det man ska kunna välja mellan förutom räntebärande instrument kontra aktier borde rimligtvis vara vart i världen fonden ska investera sina pengar – Dvs. om investeringen ska ske på en volatil tillväxtmarknad eller i en mogen ekonomi.

Därutöver tycker jag att allt pensionssparande ska ske i indexfonder med oerhört låga förvaltningsavgifter och i fonder som saknar avgifter på avkastningen då en sådan investering över tid alltid ger mer eller minst lika mycket som en aktivt förvaltad fond med höga och ogenomträngliga avgiftsstrukturer.

Jag ställer mig därför fullt ut bakom min partiledning och dess beslut att hoppa av pensionsöverenskommelsen om inte Allianspartierna går med på att förändra premiepensionssystemet.

Som jag sa inledningsvis så ska inte pensionssparande vara ett pyramidspel utan något som är förutsägbart.

Att premiepensionssystemet gått snett ser jag dessutom som ytterligare ett av alla bevis på att avreglering och konkurrensutsättning bara har en vinnare – Företag och företagsägare medan gemene man blir förlorare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

  1. Leif Andersson

    Ytterligare ett exempel där energi läggs på ett litet problem. Regeringen bryr sig inte om bostadskrisen med medföljande ökande segregation men bara för att ett fåtal är missnöjda med premiepensionssystemet så ska det rivas upp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Regeringen bryr sig i allra högsta grad om både bostadsbrist och segregationer och byggandet går för högtryck och utredningar pågår för att kunna fatta rätt beslut om hur segregationen ska brytas.

  2. Lars Flemström

    Vi har inte alls bostadsbrist i Sverige. Vi har en regering som är handlingsförlamad p.g.a. motsättningar mellan de båda regeringspartierna. Därför händer ingenting, utom i de få kommuner, där framsynta kommunledningar inte har dröjt med planarbetet tills byggfirmorna har sökt bygglov. Baksidan av detta är att det byggs på fel håll i landet .

    Det behövs förbud mot exploatering av landets bästa jordbruksmark. Sänk det regionalpolitiska stödet till Malmö och höj skatten i Malmö till samma nivå som Köpenhamn, så slipper vi bostadsbristen i Skåne. Och flytta arbetsplatserna till bostäderna i stället för tvärtom. Nu när Migrationsverket stänger asylboenden runt om i landet, blir det väl fart på rivningarna i glesbygdskommunerna igen?!

    Regeringen har bitit sig själv i svansen, när man kräver att flyktingar, som har fått uppehållstillstånd, ska ”flytta dit jobben finns”. Må så vara att det blir något halvdussin nya ledigförklarade jobb per vecka i storstäderna, mot ungefär ett varje halvår i glesbygdskommunerna, när det går 200 sökande på varje jobb? Tro mig, den reella chansen för en ”nyanländ” att få ett jobb, är lika liten som i den glesbygdskommun, han /hon bodde i som asylsökande.

    När jag, i anslutning till ett annat inlägg, har skrivit att skyddsbehovet och graden av anknytning till Sverige – och inte enbart det att man kommit i egen försörjning – ska avgöra om man ska få ett permanent uppehållstillstånd, så har jag därmed inte sagt att jobb inte har någon betydelse alls för graden av anknytning till Sverige. Jobb är EN del i det hela. Men man måste se till totaliteten av anknytning till Sverige. Och den är sannolikt högre i en glesbygdskommun med brist på hyresgäster snarare än brist på bostäder, jämfört med storstäderna.

    Vi kan inte säga att nu ska vända utvecklingen och stoppa avfolkningen, och göra precis tvärtom. Landsbygsminister Sven-Erik Bucht, s, vill en sak. Bostadsminister Peter Eriksson, mp, vill en annan sak. Själv tycker jag att det är viktigare att bygga bostäder i Syrien än i Sverige. För i Syrien har de verklig brist på bostäder, medan problemet i Sverige är att bostäderna finns i ”fel” landsändar.

    Men för all del: Inför ett skarpt amorteringskrav på bostadslån. Då flyter pengar tillbaka till bankerna, som kan låna ut dem på nytt. Och varför då inte till etablering av nya arbetsplatser i glesbygdskommunerna. Och till renovering och miljöanpassning av hyreshus i dessa kommuner, som har fått förfalla i väntan på rivning. Ränteavdragen behöver inte slopas för att få fart på byggandet. Utan leder bara till stora kapitalförluster för bankerna.

    Slopade ränteavdrag skulle visserligen öka utbudet av bostäder, men det skulle inte lösa någon bostadsbrist, eftersom ingen skulle ha råd att köpa demä

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Det du missat är att banker inte lånar ut till vare sig företag eller bostäder i glesbygd vilket jag tycker är fel.

      Att hela Sverige ska leva tycker jag är en självklarhet men sak vi kunna skapa arbetstillfällen i glesbygd så måst det till subventioner vilket är omöjligt därför att de är förbjudna enligt EU-lagstiftning.

      • Lars Flemström

        Du har missat att jag skrev ”Det behövs förbud mot exploatering av landets bästa jordbruksmark.” Tillsammans med andra åtgärder, som jag inte ska gå in på i detalj men vi kan besluta nationellt, skulle det bli en kraftig broms för fortsatt storstadsexpansion. För var finns landets mest högavkastande jordbruksmark? Googla på ”Sveriges tio största städer” så får du se. Alldeles utanför nuvarande stadsgränserna… Och var hittar du Västerbottens mest högavkastande jordbruksmark?

        Ska vi ha en nationell livsmedelsstrategi och bli självförsörjande på livsmedel måste vi skydda praktiskt taget all jordbruksmark, men i synnerhet den mark, som ger de största arealskördarna. Och det gör tyvärr inte marken i Norrlands inland, men även den marken behövs för den framtida livsmedelsproduktionen. Åk runt i glesbygderna och vid nästan varje kommungräns, möter du skyltar ”Etablera här. Ledig industrimark billigt. Ring XX kommun”. Det brukar vara mark som är lämplig att bygga på , men är av ringa värde för jord- och skogsbruk.

        Med en politisk styrning av de nya arbetsplatserna till glesbygdskommunerna i Norrlands inland, västra Svealand och det småländska höglandet, kommer bankerna att låna ut pengar till de nya etableringarna. Om bankerna dessutom tillförs mer pengar, genom de skärpta amorteringskrav som jag föreslår, måste ju bankerna dessutom söka nya investeringsobjekt.

        Och om EU skulle lägga hinder i vägen, vilket jag inte tror, får vi väl hota med swexit.

  3. Lars Flemström

    Premiepensionen bör avskaffas, eftersom den ingår i systemet med obligatoriskt pensionssparande, som alltså i praktiken är ett tvångssparande. De, som inför ett tvångssparande, ska också garantera att det som sparas inte faller i värde.

  4. Petter

    258 miljarder har överförts från AP-fonderna till statskassan med löfte om återbetalning som aldrig blivit av. När ska dessa betalas tillbaka ????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan har även jag ställt många gånger Petter – Dock utan att få svar även om detta är ett litet problem jämfört med övriga problem i pensionssystemet.

  5. Lars Winter

    Vad är felet att man kan bättra sina pensioner ? Jag är en genomsnitt ingen bankman eller expert och kollade precis min PPM konto ” Snitt per år sedan start 15 % ”, alltså en vanligt PPM väljare som vet ingenting om aktierna och en hyfsat avkastning jämfört med allmänna delen av pension. Om man inte kan eller vill välja då finns AP7 som ger bra avkastning, vad är problemet ? Klart att man kan minska antalet till 100-200 men inte till 10-12 som du säger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      10-12 investeringsstrategier med indexfonder med låga avgifter hade gett högre avkastning än den du fått – Sagt av mig som kan placering och avkastning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Självklart – har till och med diplom och tillstånd för att bedriva investeringsrådgivning om jag önskar göra så.

      • Jonny Disenfeldt

        ”har till och med diplom och tillstånd för att bedriva investeringsrådgivning

        Tror du att vi sätter något värde till det , efter att ha följt din blogg under lång tid och sett hur lite du vet om olika saker och hur du tar till vilka barnsliga lögner som helst för att slippa erkänna att du har fel ? Du har NOLL TROVÄRDIGHET Anders Forss.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vilken trovärdighet du har för mig spelar mindre roll – Det som spelar roll är att fler i växande skara tycker att jag står för en sund politik och ett bra politiskt arbete som betyder något för mig.

          Att se mina idéer bli politisk agenda ger hopp om en ljusare framtid och om ett jämlikare samhälle.

  6. Nils Lindholm

    Bar inte det blir som PRO vill, att pengarna ska överföras till pensionsfonderna o inte ap7
    Egoisterna PRO är fullt villiga att stjäla sina barns o barnbarns personliga sparande för att själva slippa ’bromsen’.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Pensionerna ska indexeras utan broms enligt mitt sätt att se på saken. Det stora problemet med pensionssystemet är att avgifterna in i systemet minskat i takt med robotisering och automatisering där företag ersatt människor med maskiner – Den saken ska vi råda bot på genom att ersätta arbetsgivaravgifterna som bara utgår på lönekostnaden mot en produktionsavgift som utgår oavsett av om produktionen sker manuellt eller maskinellt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.