Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ägardirektiven i statsägda bolag måste stärkas ordentligt.

Postnord är det senaste i raden och säkert inte det sista i en lång rad statliga bolag där företagsledningarna har lekstuga och berikar sig själva med stora bonusar trots att bolagen går med förlust – Av den anledningen måste ägardirektiven i statligt ägda bolag stärkas ordentligt.

Därutöver vill jag se en ordning där svenska staten bara går in som ägare om man kan bli majoritetsägare i bolaget och då för att kunna tillämpa ägardirektiven fullt ut.

Att ledningen i Postnord trots att företaget går dåligt och uppvisar förluster berikar sig själv och dränerar bolaget på pengar visar på både dåligt omdöme och dålig styrning.

Att ge en administrativ direktör som bara jobbat i bolaget 4,5 månader en bonus på 5,3 miljoner är inte bara omdömeslöst – Som jag ser saken är det på gränsen till lagbrott.

Att Postnords tidigare finansdirektör fått en pensionsbonus på 6,8 miljoner trots bolagets dåliga resultat är en annan sak jag tycker att vi ska ifrågasätta liksom hur man kunnat dela ut drygt 3 miljarder till ägarna snarare än räddat jobben för de dryga 5.000 som redan fått lämna sina jobb och för de 4.000 som står på tur att bli av med sina jobb.

Varför har vi inte ägardirektiv som styr detta?

I statliga bolag borde det vara en självklarhet att bonusar och utdelningar aldrig får ske om man gör förluster och gör sig av med personal.

Som jag ser saken måste det bli ett stopp på direktörernas lekstuga och berikande av sig själva på skattebetalarnas bekostnad.

Statliga bolag tillhör skattebetalarna och inte enskilda individer och i statliga bolag behövs i egentlig mening inga vinster utöver de som återinvesteras i företaget för att klara konjunktursvängningar och nyinvesteringar samt löpande underhåll av befintlig företagsinfrastruktur.

Detta sagt är jag helt säker på att man från ledarhåll kommer att komma med argumentet att man måste ha dessa höga löner, bonusar och utdelningar för att attrahera duktiga chefer och bra ledare för verksamheten.

Kommer det argumentet kommer i vart fall jag att ställa frågan om hur duktiga dessa direktörer faktiskt är när de driver förlustverksamhet och trots det använder skattebetalarnas pengar för att berika sig själva.

Snacket om att marknaden kräver dessa löner och villkor för att attrahera bra chefer är skitsnack och inget annat. Jag är helt övertygad om att en mer ”vanlig” chef likt de som arbetar som mellanchefer i statlig förvaltning kan åstadkomma ett mycket bättre resultat än dessa välbetalda direktörer och då till väsentligt lägre lön och ersättning än de nu sittande direktörerna.

Därför vill ja se starka och klara och tydliga ägardirektiv för statligt ägda företag – Ägardirektiv som säger att det är ägarna (folket representerade av våra folkvalda politiker) som ska avgöra hur stora bonusar som eventuellt ska delas ut och då vid varje årsstämma.

Därutöver vill jag se ett bonussystem som uppgår till maximalt en månadslön och ett bonussystem som ger bonus till alla medarbetare och inte bara till cheferna.

Som politiker ska vi leva som vi lär och som Socialdemokrat kan jag aldrig ställa mig bakom en ordning i statliga företag som innebär att de som arbetat ihop vinsten – Dvs. alla anställda blir utan bonus medan cheferna får bonus.

Ska vi ha bonussystem och andra löneförmåner i statligt ägda företag ska dessa omfatta alla anställda och inte bara chefer – Att det blir så i den nya ägardirektiven är enligt mitt sätt att se på saken en rättvisefråga.

Avslutningsvis tycker jag att det är på sin plats att påminna om varför det överhuvudtaget finns statligt ägda företag.

Så vitt jag vet och fått mig predikat från de Socialdemokratiska företrädare som styrde vårt land tidigare så startades statliga företag av en enda anledning – Därför att det var viktigt för staten att ha kontroll över en viss produktionsresurs t.ex. elproduktion och därför att ett statligt ägande gynnade staten och skattebetalarna i form av lägre priser.

Den ordningen och de motiven till statligt ägande tycker jag att vi ska återgå till då allt annat är fel och i egentlig mening konkurrens på de privata företagens halva av spelplanen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

6 kommentarer

 1. Jonny Disenfeldt

  Det är vedervärdigt att detta får hålla på i offentligt ägda bolag årtionde efter årtionde efter årtionde.

  Löjligt höga löner, extrema pensionsavsättningar, extrema fallskärmar och t.o.m bonusar, de smörjer kråset med skattebetalarnas pengar och så har det alltid sett ut tyvärr. Det verkar inte finnas någon som helst vilja bland politiker och fackföreningshöjdare att förändra detta eftersom många av dem själva gräver i de offentligas syltburkar.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Huruvida det finns förändringsvilja eller inte hos fackföreningsledare och politiker bryr jag mig inte speciellt mycket om Jonny – En sak kan jag lova och det är att jag kommer att bekämpa och angripa alla avarter som kommer till min kännedom.

   • Leif Andersson

    Enligt info i media är det den inkompetente Maud Olofsson som är den skyldige påhejad av LO som krävde att Postnordaffären skulle genomföras.

     • Leif Andersson

      Jag saknar konstruktiv kritik från din sida av de politiker som är de skyldiga. Maud Olofssons inkompetens har kostat de svenska skattebetalarna enorma mångmiljardbelopp med NUON och Postnord men detta nämner du inte med ett ord utan kritiserar SD-politiker som inte har kunnat påverka svensk politik pga att de är utfrusna av övriga partier.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har kritiserat Maud massor med gånger men hennes beslut är tagna för länge sedan och vi kan inte göra om gårdagen då allt vi kan förändra är vår framtid – Det är därför jag kritiserar de som i nutid står för beslut och uppfattningar som kan skada vår framtid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>