Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skatteplaneringens bolagsstrukturer är motorer i muthärvor.

Just nu rullas en muthärva runt Bombardier och dess affärer med Azerbadjan upp. Tidigare har vi hört om omfattande muthärvor som involverar Telia och Bofors med flera företag och dessförinnan om ett oräkneligt antal muthärvor runt om i världen.

Att mutor förekommer är förstås förfärligt men på inget sätt förvånande då givande av mutor eller snarare vad som i många länder betecknas som ”smörjmedel/provision” för att vinna ett affärskontrakt förekommer i alla större affärer och upphandlingar.

Förutom att mutor förekommer i större utsträckning än vi tror är en sak är helt klarlagd – Det är samma bolagsstrukturer som används i de skatteupplägg som görs i skatteplaneringssyfte som används för att betala ut mutor.

Skulle vi detaljgranska alla de internationella affärer som görs och då särskilt de som involverar myndigheter som köpare och privata företag som säljare så kommer det att upptäckas åtskilliga liknande muthärvor.

Alla är överens om att denna typ av affärskultur är förödande – Trots det ställer sig ingen frågan om hur vanliga dessa affärer är och varför de kan inträffar eller hur de kan inträffa?

Låt mig därför komma med lite bakgrund och en förenklad förklaring till varför de förekommer och till varför de vi i Sverige kallar mutor på andra håll i världen ses som en naturlig del av en affärstransaktion.

För mig som bott och arbetat utanför Sveriges gränser som internationell bankman är förekomsten av mutor inget underligt och jag påstår rakt av att affärer som involverar mutor är mer eller mindre standard på de flesta håll i världen – Därutöver påstår jag att mutorna kan var mer eller mindre väl dolda beroende på vart i världen de ges och tas emot.

Det är dessutom så att det är förekomsten av skatteplanering och de bolagsstrukturer som hör till skatteplaneringen som gör mutaffärerna möjliga och/eller lättare att genomföra – Detta därför att ett ägarbyte på pengar i ett ”skatteparadis” är mer eller mindre omöjliga att spåra.

Att jag påstår så beror på att en affär som sker i ett bolag som skatteplanerar vid en första anblick kan synas följa det företagets gängse affärsmodell avseende hur tillverkning, försäljning och vinstbeskattning går till och vilken väg pengarna tar – Följer vi det flödet mer noggrant så uppenbaras en annan sanning – Sanningen om åtskilliga muthärvor.

Ska muthärvor kunna upptäckas innan pengarna nått slutdestinationen måste vi således angripa och stoppa dessa bolagsstrukturer vilket innebär att vi har allt att tjäna på att stoppa eller i vart fall kraftigt försvåra möjligheten att skatteplanera.

Det som ska angripas är således bolagsstrukturer och arbetssätt enligt nedan.

  • Bolagsstrukturen i Bolaget X innebär att tillverkningen sker i Sverige medan försäljning och fakturering sker från Nederländerna vilket innebär att skatten på vinsten av det som tillverkats i Sverige ska betalas i Nederländerna.
  • I enlighet med det lagliga skatteupplägget betalar således Bolaget X 0,5 promille i skatt i Nederländerna snarare än de 22% vinstskatt som skulle ha betalats i Sverige.
  • När Bolaget X gjort rätt för sig och betalat de 0,5 promille i skatt i Nederländerna flyttas resten av vinsten till Nederländska Antillerna från vilket givandet av muta blir möjlig och svårt för ett otränat öga att upptäcka.
  • Mutan eller ska vi kalla det ”smörjmedelet/provisionen” för affären betalas sedan med den del av vinsten som skulle ha erlagts i skatt om allt gått ”rätt” till vilket gör att mutan i egentlig mening betalas med svenska skattebetalares uteblivna skatteintäkter.

Att det ska få vara på detta sätt i vår moderna högteknologiska värld tycker jag är fel och därför ska fenomenet angripas från flera håll vilket innebär att vi måste starta angreppet med att oskadliggöra motorn som i detta fall är förekomsten av skatteplanering och skatteupplägg för densamma.

Vill vi begränsa möjligheten att ge och ta emot mutor måste detta arbete och dessa beslut fattas genast – Helst igår!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.