Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Donald Trump går på bakslag efter bakslag med sin politik.

Förvisso är inte omröstningen om Trumps nya sjukförsäkring som ska ersätta Obamacare avgjord ännu men för stunden ser det ut som om omröstningen i representanthuset blir ett svidande nederlag för Trump.

Detta trots att Trump hotar sina egna partikamrater med represalier i form av att han kommer att tvinga dem att leva med Obamacare även fortsättningsvis om de inte röstar som han vill att de ska rösta.

Den stora fråga är vad Donald Trump lär sig av detta?

Min tro är att han inte lär sig något alls och att han kommer att anse att han har rätt och att alla andra har fel.

Ska Trump ha någon som helst chans att överleva och få gehör för sin politik måste han lära sig att politik och demokrati är något helt annat än att enväldigt bestämma i ett företagsimperium som man fullt ut äger och kontrollerar.

En annan lärdom han måste dra är att de hot och den konfrontation som måhända fungerar i företagsvärlden inte fungerar i politiken.

Att Trump får lära sig detta nu är rätt och riktigt och ska han ha chans att överleva måste Trump lära sig att lära av skeendena – Något som förövrigt borde vara självklart för en affärsman och säljare.

Jag står fortsatt fast vid min övertygelse och förutsägelse att Trump kommer att ha skapat sitt eget ”Watergate” någonstans i mitten av sin ämbetsperiod och därför bli avsatt – En övertygelse jag baserar på Trumps avsaknad av förmåga att lära av situationen och anpassa taktiken efter lärdomen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Lars Flemström

    USA är inte ett demokratiskt land på samma sätt som Sverige idag, utan snarare som Sverige för 150 år sedan, då den svensk-norska kungen bestämde nästan enväldigt i vissa frågor. Eftersom kungen av norrmännen uppfattades som svensk snarare än svensk-norsk, kom kungens ställning snart nog att bli en brännheta fråga, som med tiden blev hetare och hetare tills de båda länderna rustade för krig mot varandra.

    Unionen upplöstes fredligt, sedan det norska Stortinget förklarade att kungen de facto hade abdikerat som norskt statsöverhuvud, då han inte hade lyckats utse regering i Norge. Det är en sällsam upplevelse att vandra i gamla fort på den norska sidan med kanonportarna riktade mot Sverige.

    Nutida amerikanska presidenter har mer makt än de svensk-norska kungarna under 1800-talet. Att Trump inte agerar som en svensk statsminister bevisar alltså inte att han inte behärskar det amerikanska politiska spelet. Det följer nämligen maktdelningslärans princip intill dess yttersta konsekvenser. Principen är att de amerikanska medborgarnas frihet att göra i stort sett vad de vill garanteras av att det finns tre federala maktcentra, som blockerar varandra så effektivt, så att ingenting blir gjort.

    Även om det gäller en så livsviktig sak som en begränsning av allas rätt att bära vapen och skjuta, närhelst man känner sig hotad. Hur lyckades Obama lösa vapenfrågan? Inte alls. Hur kommer Trump att lyckas med sin föresats att ersätta Obamacare med sin egen variant. Hur bra (eller mer troligt: Hur dåligt) Trumps alternativ är, vet jag inte. Om Obamacare vet jag inte mycket, annat än att reformen blev väldigt urvattnad, när den slutligen genomdrevs, och därmed troligen onödigt dyr i förhållande till vad den ger.

    Det största hotet mot Trumps överlevnad som president, torde inte vara att han får maktdelningens aktörer (Representanthuset och de starkt politiserade domstolarna) mot sig, utan att han får sina egna väljare mot sig. Och det kommer han att få, om om Obamacare avskaffas utan att ersättas av någonting som inte är katastrofalt mycket sämre. Jag minns mötet mellan Trump och Obama, strax innan denne skulle avgå som president. Obama varnade Trump för konsekvenserna av att ställa miljoner amerikanska medborgare utan försäkringsskydd.

    Obama verkade nöjd med mötet, medan Trump såg ut att vara något stukad. Han förstod nog att han måste ta striden med sin egen partigrupp i Representanthuset, om inte hans första månader som president ska sluta med ett fiasko. Och kan ett nederlag för president Trumps linje i Representanthuset sluta på annat sätt än att Obamacare lever vidare? Republikanerna i Representanthuset kan nog ta stöd av Demokraterna vad gäller att stoppa presidentens linje. Men vad händer sedan, när valet står mellan Obamacare och ingenting alls?

    Så, Trumps ”hot” mot sina egna är nog snarare realism än ett hot i egentlig bemärkelse.

  2. Lars Flemström

    Det blev alltså precis som jag trodde: Obamacare gäller fortfarande, och kommer förmodligen att göra så under lång tid framöver, att döma av Trumps egna kommentarer. Varje gång någon av hans egna, klagar på att Obamacare är för dyrt, kan Trump skylla på den illojala klicken bland republikanerna i Representanthuset, som inte stödde hans förslag. Kommer de att bli omvalda?

    Vissa saker läser man så hastigt, så att man inte är säker på att man minns rätt. Men om jag minns rätt, gick Trumps förslag ut på att alla amerikanska medborgare skulle omfattas, och inte bara de som själva har anmält sig till systemet. Detta kan tyckas som en fördyring, men torde i stället vara en stor besparing för det allmänna. Oförsäkrade personer, som har sjukdomar som inte självläker, hamnar förr eller senare i den offentliga skattefinansierade sjukvården (även i USA). Men då med oerhört allvarliga och svårbehandlade symtom.

    Stora besparingar inom sjukvården i USA, som helhet, kan alltså göras med tidig upptäckt och behandling. Vad som slutligen blev Obamacare var från början ett förslag av en republikansk guvernör, som såg den möjlighet till stora besparingar inom sjukvården i sin delstat, med en sjukförsäkring för alla. Av de 246 republikanska ledamöterna i Representhuset, var det en mindre klick på partiets högerflygel som gick emot sin president.

    Det som förargade dem mest, var att presidenten inte ville avskaffa rätten enligt Obamacare , för den som redan är sjuk, att ansluta sig till systemet.Varför ska den, som har störst behov av vård, akut vård, förvägras vård tills han blivit så sjuk, så att han blir ett fall för den offentliga sjukvården? Både inhumant och dyrt. I valet mellan Obamacare och ingenting alls, valde alltså både presidenten och en stor majoritet av de republikanska ledamöterna i Representanthuset att låta Obamacare leva vidare.

    Vi får se vad som händer. Antingen kommer Obamacare att ”explodera”, som Trump själv säger, av kostnadsökningar. Eller också kommer kostnaderna att stabiliseras på en något högre nivå än idag, till följd av att antalet nyanmälda långtidssjuka kommer att minska till följd av att fler får behandling i ett tidigt skede av sjukdomen. Jag tror att Trump härmed har vunnit sin första stora seger som president.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett både läs- och tänkvärt väl balanserat inlägg i debatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.