Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den ideologiska penseln målar bäst vad gäller politik.

Under lång tid har Alliansen och nyliberalismen gjort allt den kan för att med näbbar och klor undvika en ordentlig ideologisk debatt om hur samhället ska byggas och för vem det ska byggas

Att de gör så kan jag förstå därför att man skulle komma till korta i alla sådana debatter i och med att Alliansen och nyliberalismen står för ett samhällsbygge som exkluderar snarare än inkluderar.

Därför är det hög tid att vi Socialdemokrater inser att vi ska använda den pensel som målar bäst när vi pratar politik – Dvs. den ideologiska pensel som Palme alltid använde när han pratade politik.

Det är dags att sluta debattera sakfrågor och delar av sakfrågor för att på nytt koncentrera oss på det som är politikens enda egentliga uppgift – Att definiera vilket sorts samhälle vi ska bygga och för vem samhället ska byggas för att därefter i akt och mening genomföra bygget i enlighet med det som är bestämt.

Det förhållningssättet innebär att vi från och med nu ska återgå till ideologisk debatt i allt vi gör – När vi debatterar eller diskuterar sakfrågor ska dessa alltid härledas till ideologin och samhällsbygget och hur det vi vill genomföra påverkar densamma.

En renässans för den sortens debatt kommer på nytt att leda Sverige i rätt riktning därför att bara en sådan debatt kan få människorna att förstå varför politik behövs och varför det är skillnad mellan de olika politiska partierna.

Den sortens debattformat hoppas jag få stöd för både på vår distriktskongress och från mina partikamrater i övrigt.

Från och med nu ska det inte råda några funderingar om vem samhällsbygget är till för – Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov och den politik som följer den devisen är det som gäller och som stakar ut vägen mot ett bättre och jämlikare Sverige.

Länge leve Kärlek – Solidaritet och alla människors lika värde.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag.

10 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Samhället är till för alla sina medborgare.

    Det svenska samhället ska inte byggas om i någon större omfattning, det behöver repareras och renoveras men alla förändringar ska göras med stor försiktighet eftersom alla förändringar påverkar människor och företag både positivt och negativt.
    Företag i den privata sektorn och människorna som arbetar där ska vi värna om eftersom de är de som ger kapital att bygga välfärdssamhället.
    Vi ska inte ha några stora omskakande socialistiska experiment, det kan vi överlåta åt Venezuela.

    Vi ska ha ett demokratiskt samhälle, det utesluter totalitära ideologier som fascism, nazism, kommunism, socialism och religiös fundamentalism. Vårt samhälle ska bygga på liberalism och ha en stark välfärdsstat som skyddar och hjälper de svagaste.

    Vilket Sverige bygger nuvarande S+Mp regeringen och för vem ?
    Regeringen bygger ett Sverige där man tar enorma belopp och lägger på en liten grupp migranter.
    Sverige lägger mycket mer per år på en liten klick migranter/flyktingar än vad FN har att hantera för att hjälpa all världens flyktingar. Sverige genomför ett enormt slöseri med resurser.

    S+Mp skapar nya stora klyftor i samhället genom att skapa en ny underklass i Sverige, en underklass av framförallt arbetslösa migranter, man kan räkna med att nästan 500 000 nya munnar ska mättas med välfärd efter kalabaliken 2015 när S+Mp regeringen stod utan handlingskraft.
    163 000 illegala migranter , ja de är illegala, eller flydde de från Danmark och Tyskland ?
    Dessa kommer att kunna ta in ca 300 000 till anhöriga.

    Det är för dessa som regeringen har en politik, det är för dessa som regeringen nu bygger Sverige, inte minst i ordets rätta mening.


    Den svenske arbetaren är den som kommer att fortsätta få betala ett allt högre pris för allt sämre välfärd pga den rödgröna regeringens inkompetens.

    Lövfen har brutit samhällskontraktet med arbetaren i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt i att vi inte ska göra några större ombyggnader utan att vi ska restaurera och återuppbygga det som tidigare funnits och fungerat väl.

      Det är därför vi via traditionell socialdemokratisk politik och devisen Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov ska återuppbygga blandekonomin och jämlikheten till den funktion och de nivåer den hade fram till 1980-talets slut – Dvs. tiden när Sverige och människorna mådde som allra bäst.

      • Jonny Disenfeldt


        Ditt nostalgiska trams om 80-talet som jag antar är det Sverige du lämnade för att börja arbeta utomlands med att hjälpa skatteflyktingar är bara tjatigt. Det Sverige du lämnade och förmodligen inte tänkte återvända till fortsatte vi andra att bygga på.

        När det blåste snålt och du tvingades hem till fädernelandet hade Sverige utvecklats och mycket hade blivit bättre i vårt samhälle, ta bara utvecklingen med minskade klyftor mellan könen, synen på homosexuella, beskattning av arbete, valfrihet för sjukvård, skola omsorg och mycket mycket annat.

        Kanske en socialist (?) som du inte håller med men som väl är så är socialister i Sverige en liten minoritet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är inte nostalgisk Jonny utan snarare realistisk – De ideal för samhällsbygget som rådde på 1980-talet och därföre gäller även idag. Människor vill fortfarande leva i ett jämlikt samhälle vilket du och fler kommer att bli varse i det kommande valet och valen därefter.

          Att du kallar detta nostalgiskt trams har jag inga problem med då stödet för den politik jag vill föra växer för varje dag som går,

          Att jag flyttade ut från Sverige berodde inte på något annat än att jag ville arbeta med de utmaningar jag kom att arbeta med och att jag flyttade hem berodde inte på någon snålblåst utan på att mina barn framförde önskemål om att få bo i Sverige.

          Att svensken i gemen är socialist innerst inne och att socialismen och dess politik är det människor längtar efter är något ´du kommer att få erfara och utvecklingen i den riktningen har redan startat.

          • Jonny Disenfeldt

            Du är i högsta grad nostalgisk Anders. Sverige är ett jämlikare land idag än på 80-talet.
            Stödet för ”din politik” är inte i växande. Du kan försöka rabbla det mantrat men det blir inte mer sant för det.

            Det passar bra att komma tillbaka till Sverige nu på äldre dagar och låta svenska skattebetalare finansiera dina barns skolgång etc men själv valde du i yngre dagar att lämna Sverige och inte vara med om det svenska samhällsbygget.

            Socialism är en totalitär ideologi som gång efter gång visat hur dåliga och vedervärdiga samhällen den skapar. Mänskligheten har kastat socialismen på soptippen tillsammans med fascismen, nazismen och kommunismen. Det som återstår är att få mänskligheten att kraftfullt göra sig av med den religiösa fundamentalismen som tyvärr fortfarande har ett starkt grepp om många människor.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Sverige är definitivt inte jämlikare Jonny – Att det inte är så stöds av att inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökat rejält . Från dryga 5 gånger en industriarbetarlön till nästan 19 gånger en industriarbetarlön,

  2. Lars Flemström

    Al Gore var en misslyckad amerikansk akademiker, som fick en snilleblixt. Han var särskilt misslyckad i naturvetenskapliga ämnen, han var ”faktaresistent” . Utan att besväras av fakta, lyckades han få politikernas och medias öra. Han hårdlanserades av multimijlardären Ted Turner, ägare till CNN, och avancerade till vicepresident under Bill Clintons tid som president. ”Klimathotet” är en bluff, som Al Gore har hittat på, men blev den ”ideologi” som behövdes för att trycka tillbaka arbetarklassen och öka lönesspridningen och ojämlikheten. Klassisk borgerlig politik – i en ny ideologisk förpackning. Även Anders Forss har en benägenhet att glömma den fördelningspolitik, som han annars talar så varmt för, när det ska strös miljöbonusar över de ekonomiskt bäst försedda.

    När Al Gore kritiserades för att han förbrukade tjugo gånger så mycket energi som genomsnittsamerikanen, försvarade han sig med att han tänkt installera solpaneler på sin 22-rumsvilla. Detta är ”ideologi”, och med den vinner man val bara bland dem, som aldrig har funderat på sambandet mellan produktion och konsumtion. Men det var denna ”ideologi” som Trumps väljare röstade mot, de som ville ha tillbaka ”that old time capitalism”, som gav arbete och välstånd.

    Hur kan man häva ur sig att ”Det är dags att sluta debattera sakfrågor och delar av sakfrågor…”? Det är ju att lämna walk over till alliansen och SD. Men vänstertomtarna inom socialdemokratin ser ju – precis som Al Gorde gjorde när han fick sin snilleblixt – chansen till en politisk karriär, genom att utnyttja andra politikers okunnighet och ointresse för besvärande detaljer.

    Väljarna – och särskilt de traditionella praktiskt arbetande väljarna – vill ha svar på frågor av typ ”Och hur har ni tänkt lösa det här problemet”?

    De flesta av mina kommentarer på den här bloggen har handlat om praktiska och /eller ekonomiska lösningar på praktiska problem, senast pensionsfrågan. Jag tycker att vi mycket väl kan diskutera hur ett socialförsäkringssystem, ersättningar vid arbetslöshet och sjukdom, ska vara utformat så att det ger de drabbade möjlighet att fortsätta att leva ungefär som tidigare, utan att systemet medför de nackdelar, som Jonny varnar för.

    Det är genom att ta invändningarna på allvar, inte genom att vifta bort de med ”Vi diskuterar inte sakfrågor”, som vi kan vinna val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag säger som jag brukar säga Lars – Det ena utesluter inte det andra!

      Vi ska inte sluta debattera sakfrågorna Lars – Tror du det har du uppfattat det jag skrev fel. Det vi ska göra är att härleda alla sakfrågor och de beslut i dem vi förordar till ideologin och till hur besluten påverkar samhällsbygget.

      Kan vi få den sortens debatt så finns det ingen som rår på oss Socialdemokrater och det är den utvecklingen jag kämpar för varje dag.

  3. Jonny Disenfeldt

    ”Sverige är definitivt inte jämlikare Jonny – Att det inte är så stöds av att inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökat rejält . Från dryga 5 gånger en industriarbetarlön till nästan 19 gånger en industriarbetarlön,”

    Baserat på en löjlig lek med statistik där man jämför en MYCKET LITEN grupp egoistiska chefer i storbolag… OM du istället lyfter huvudet ur sanden och tittar på vad en genomsnittlig VD tjänar efter skatt får du en annan bild…

    PS – Jämlikhet mäts inte i lönekuvertet, Sverige är mer jämlikt nu än på 80-talet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du må anse att det är en löjlig lek att påstå att klyftorna ökar och jämlikhet på ekonomins område mäts definitivt i lönekuvertet och på skillnaderna i förmögenhet och tillgångar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.