Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Med egotrippade ledare som Trump och Kim Jong-un är världen en krutdurk.

Det är inte utan att det känns oroande med det höga tonläget mellan Trump och Nordkorea. Riskerna för ett storskaligt krig får nog anses ha ökat då varken Trump eller Kim Jong-un är den typen av människa som ger sig i första taget. 

Att Mike Pence sedan befinner sig i Sydkorea och eldar upp läget än mer gör inte saken bättre och min tro är att han gör så på Trumps direkta order och för att försöka få Kim att begå den första handlingen så att USA och Trump kan ingripa och framstå som världens räddare.

Min förhoppning står till att Kina pratar allvar med bägge parterna och låter dem veta att en krigshandling är utesluten.

Trump ser ut att vara fast besluten om att anslå tonen och visa världen att han menar allvar med det han säger och att ha en sådan man vid makten i USA och dessutom gen honom access till avfyrningsmekanismen för bomber och andra vapen ser i skrivande stund ut att kunna likställas med att sätta en pistol i handen på en mördare.

Världen måste reagera innan det är för sent och som jag anfört ovan hoppas jag på Kina men anser trots det att det är hög tid att övriga Natoländer och FN:s säkerhetsråd pratar allvar med Trump och låter honom veta att en vedergällning är utesluten även om Nordkorea skulle få för sig att testa raketer.

Låt oss därför hoppas att ingen av dessa herrar gör allvar av sitt hot så att vi kan stabilitet och fred i regionen och därmed över tid bevara freden i vår värld utan att ställa till med storskaliga krig.

Att världen alltid varit en krutdurk vet vi sedan tidigare och att ha egensinninga och egotrippade ledare som Trump och Kim Jing-un i makten gör inte den saken mindre farlig – Tvärt om ökar det riskerna vilket gör att vi övriga måste ta ett större gemensamt ansvar för att bevara freden – Detta genom att berätta för dessa herrar vad priset blir om de reagerar på fel sätt och trycker på knappen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

 1. Fredrik

  Du pratar i nattmössan, snällt sagt. Total avsaknad av verklighet, rimligt sagt. En president i USA kan inte ensamt ta beslut om att trycka på en knapp och skicka iväg missiler/bomber. När jag läste detta skickade jag iväg tre sms med frågan:

  President Trumps tone, dangerous and closer to war? #northkorea

  Svaren kom inom två minuter:

  No.

  Varför är det så? Jo, därför att kabinettet som ger presidenten information om läget i världen har nämligen ett ansvar att i första hand INTE gå i krig. Sen, kongressen måste meddelas i förväg om beslutet – inte alla individuellt, men kongressen kan stoppa ett beslut. Att gå i krig är en förklaring som dessutom kan vara olaglig, både internationellt men framför allt nationellt och därför är ett impulsbeslut i princip omöjligt.

  Dina år som statsvetare är noll, dina kunskaper om de skyldigheter och rättigheter en president i USA har är detsamma. Du försöker beskriva en verklighet som inte finns. Och du försöker ge president Trump en makt som denne inte så enkelt har. Du borde inte prata om sådant du inte har någon kunskap om.

  P.S. De tre sms jag skickade gick till tre amerikanska statsvetare med sammanlagt 60 års erfarenhet. Georgetown, Columbia och Texas University.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag betvivlar inte att du skickat sms men den aggressiva ton Trump skapat mot Nordkorea gör världen till ännu mer av en krutdurk och det uttalandet står jag fast vid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>