Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svenska vinster ska beskattas i Sverige – Därför ska storbolagens skatteplanering stoppas NU!

AB Volvo, LM Ericsson, Geely Holding (Volvo personvagnar), Skanska, Elektrolux, Sandvik, SCA, Securitas, Nordstjärnan (NCC med flera bolag), SKF, Axel Johnsson Holding AB (Åhlens, Willys, Hemköp med flera bolag), Corall Petrolium Holding (Preem) så lyder namnen på de svenska storbolag som skatteplanerar på ett sådant sätt att de kan nolltaxera i Sverige och således undvika svensk skatt helt och hållet.

Vissa av dessa bolag – Bland dem SCA och Securitas har jag använt som exempel tidigare när jag skrivit om hur skadlig skatteplaneringen är för Sverige och svensk välfärd. Med de ovan adderade för att göra 2015-års lista komplett så är det lätt att förstå att detta är förödande för välfärdslandet Sverige.

Det som skrämmer mest är att vi svenskar inte är ensamma om detta fenomen utan att fenomenet förekommer i alla EU länder.

Aggressiv skatteplanering bland Europas storbolag och användandet av Nederländerna och Luxembourg som transitländer för att undgå skatt håller på att förvandla EU till den nya 3:e världen där skillnaden mellan de som har och de som inte har är gigantisk.

En försiktig uppskattning ger vid handen att EU och OECD-länderna förlorar runt 2.000 miljarder i skatteintäkter tack vare detta fenomen. Därför är det dags att EU och OECD sätter ner foten och gör något åt saken medan tid är – Alldeles speciellt så då lösningen på problemet är mycket enkel och stavas omskrivna skatteavtal mellan länderna.

Detta arbete ska börja i EU och sedan utökas genom att driva på resten av OECD-länderna att genomföra samma sak med Sverige som aktiv pådrivare för en rättvisare skattepolitik.

Att länder i samma union (läs EU) ska konkurrera inbördes genom att erbjuda låga bolags och vinstskatter på de pengar bolagen tjänar på verksamheter i andra EU-länder är inte korrekt än mindre speciellt solidariskt.

Att genom aggresiv skatteplanering kunna byta en skattesats på 22% bolagsskatt/vinstskatt i Sverige på pengar som tjänats i Sverige mot en skatt på 0,5 promilles i Nederländerna och/eller Luxembourg för att sedan föra återstoden av pengarna till skatteparadis där skatten är 0 är inte korrekt.

Sverige behöver skatteintäkterna från bolagen ovan för att klara den svenska välfärden!

För fenomenet som innebär att storbolagens ägare kan undgå skatt på sina vinster och skjuta över kostnaden för välfärdens upprätthållande på vanliga löntagare finns bara två ord som korrekt beskriver vad det handlar om – GIRIGHET och EGOISM.

Lösningen på problemet är som sagt enkel och handlar om en enkel omskrivning av de skatteavtal länderna har mellan varandra inbördes.

De skatteavtal som existerar idag mellan OECD länderna är av den gamla typen vilket kraftigt förenklat innebär att ett bolag inom EU kan välja att betala skatt i ett annat EU-land genom att sätta upp ett holdingbolag för den europeiska verksamheten där.

Det är den skrivningen som gör det möjligt att byta 22% skatt i Sverige mot 0,5 promilles skatt i t.ex. Nederländerna genom att förhandla med dess skattemyndigheter om skattesatsen för det som intjänats utanför Nederländerna.

Det är den skrivningen vi ska ändra på och ersätta med följande skrivning som används i de skatteavtal vi upprättar med länder i Afrika och i stora delar av Asien och Latinamerika.

Våra moderna skatteavtal stipulerar att man får nedsättning av den svenska skatten med lika mycket som man kan bevisa att man betalat i det andra landet genom intyg från dess skattemyndigheter.

Med en sådan skrivning blir skatten på en vinst i Sverige aldrig lägre än den skattesats på 22% som råder i Sverige även om vi kan tvingas dela med oss till det andra landet beroende på hur stor deras skattesats är.

Med den typen av skatteavtal mellan världens länder skapar vi skattemässig solidaritet – Detta genom att företagens ägare inte kan undkomma beskattning genom aggressiv skatteplanering.

Gör vi denna till synes enkla och effektiva förändring törs jag garantera att välfärden i Europa och OECD kommer att kunna byggas ut kraftigt samtidigt som skatten för vanliga löntagare med vanliga inkomster kan sänkas.

Sedan är jag helt säker på att jag kommer att få påhopp om att de förändringar jag föreslår kommer satt flytta svenska och europeiska jobb till låglöneländer med förmånliga skattevillkor.

Till de som kommer med den kritiken vill jag säga följande – Samtidigt som vi förändrar skatteavtalen ska vi givetvis även se till att införa importskatter som stävjer detta – Detta genom att beskatta sådant som säljs inom EU men tillverkas utanför EU på ett sådant sätt att importskatten motsvarar den vinstskatt bolagen skulle ha betalat om de tillverkat innanför EU:s gränser.

Därför ska vi skrida till verket nu och smida medan järnet är varmt – Alldeles speciellt så då det nu mer än någonsin tidigare finns momentum och stöd för de åtgärder jag föreslår i de flesta EU-länder och OECD-länder.

Bolagsägare ska inte ha någon gräddfil där de kan utöva egoism och berika sig på övrigas bekostnad – I mitt Sverige och i mitt Europa ska bolagsägare betala sin beskärda andel av skatter och avgifter för att garantera välfärd för alla.

För det sättet att tänka finns tre uttryck – KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

42 kommentarer

  1. Nils Lindholm

    Tjae, då stänger dom ner Torslandaverken tidigare och då försvinner inte bara Aktiebolagsskatten utan även skatten från arbetarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det påståendet var jag förberedd på och hur det ska lösas kan du läsa om i inlägget.

      • Nils Lindholm

        Njaee, Sverige exporterar ju högteknik, alltså finns fler anställda inom exportföretagen än vad som krävs för Sveriges försörjning, hur länge accepterar andra länder detta utan att börja egen tillverkning..
        Det finns alltså ingen anledning att Volvo ska tillverkas i Sverige som vad jag förstår är 15% av tillverkningen.
        Då flyttar Volvo ut sin tillverkning till Kina och det blir då bilimport likt i Norge, höga avgifter, MEN 30-tusen anställda får likt förbaskat sparken.
        det kan alltså vara bättre att inte ha skatt på Volvos vinster och få behålla 30-tusen anställda.
        För om vi lägger detta på alla exportföretagen så blire till att ’stryka skjortorna åt varandra’ för att fixa sysselsättningsnuffrorna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När EU tillsammans gör gemensam sak i detta blir en flytt ut ur EU allt för kostsam för att företagen ska flytta – Vad det kommer att leda till är att tillverkarna börjar tillverka på fler platser i världen för den specifika marknaden och det är dit vi måste nå.

          Skulle biltillverkarna flytta ut ur Europa och till Kina och det blir höga importtullar som en effekt av detta öppnar det i sådana fall för nya bilföretag och nya bilmärken som kan starta produktion i EU och sälja här till priser lägre än de importerade bilarna.

          Man måste se den stora bilden och så länge EU och OECD gör gemensam sak vilket det finns ökat stöd för kommer mitt förslag at fungera mycket bra.

          • Nils Lindholm

            Nej Anders, 85% av Volvo flyttar ur landet, 30-tusen får sparken, det räcker med 15% Volvo för att mätta Sverige.
            Det anser du vara positivt då likt ’lasbilsmissödet’ så förebygger man inte utan tar i STOOort då det är för sent.
            Alltså att först flyttar Volvo ut o sparkar 30-tusen sen kommer dit positiva, en ny bilfabrik startar, wohoo, det räcker med 15% Volvo för att mätta Sveriges bilbehov, alltså 4500 anställda, hur kan en personalminskning på 25-tusen vara positivt, för det är det som är det verkliga.
            30-tusen Volvoanställda slantar runt 2,7-miljarder i skatt, 4500 drar in 405 -miljoner,
            25-tusen arbetslösa kostar runt 2-miljarder netto, att hålla vid liv.
            Vi ska nog vara lite glada åt att Kamprad &Poolarna inte dumpar Sverige totalt 0,15% av Världens befolkning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi får inte glömma att Volvo säljs i hela EU Nils och de kommer inte att flytta ut sanna mina ord.

  2. G-A Karlsson

    Volvo började 1927 i ganska liten skala. Ta och ordna fram riskkapital via Partiet och via LO, anställ ett par bra konstruktörer och designa en egen bil vetja.

    Kan du inte fortsätta på den gamla PV-serien (en av mina favoriter)?

    Jag kan tänka mig tre modeller till att börja med:
    ”Forss PV 744”, ”Forss Duett” och limousinmodellen ”Forss Droska”. 🙂

  3. Johan

    Anders du glömde att detta förekommer även i statliga bolag med så kallade räntesnurror.
    Ett exempel Gävle Stadshus AB som ett holdingbolag. Gävles S ledning såg att kommunens lönsamma bolag var på väg uppåt men, att mycket skulle ätas upp av bolagsskatten. Har för mig att det handlade om 100 tals miljoner kronor som staten gick miste om. Detta retade Anders Borg

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det förekommer en viss skatteplanering i statliga och kommunala bolag men då för att täcka förluster i statlig och kommunal serviceverksamhet med vinster från vinstgivande bolag – I egentlig mening är detta inte skatteplanering utan bara effektiv användning av offentliga medel.

      Skatteplanering där pengar skickas till skatteparadis ägnar sig dessa bolag inte åt – Den sortens skatteplanering utförs av privatägda storbolag.

      • Johan

        I dina ögon sett kanske! Fast detta fråntar fattiga kommuner den minskade delen av skatteintäkter till staten. En kommun som bygger på att medborgare betalar skatt borde veta bättre.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Får Sverige in de skatter vi ska få in så vinner alla på detta – Även kommunerna som kan få mer pengar från staten.

  4. Jonny Disenfeldt


    Du påstod tidigare ::

    ”95.000 miljarder – så stor är siffran på hur mycket pengar EU’s företagsägare ”stjäl” från EU’s medborgare VARJE ÅR genom att inte betala skatt i de olika EU länderna.
    95.000 miljarder kronor räcker till att skapa många nya jobb, mycket mer välfärd och betydligt starkare sociala trygghetssystem.”

    http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1908&blogg=68207

    Jag klagade på bristande källkritik och rimlighetsanalys…

    OECD uppskattade att VÄRLDENS länder årligen förlorar mellan 1.000 miljarder och 2.000 miljarder kronor i skatteintäkter på grund av att multinationella företag ägnar sig åt aggressiv skatteplanering.
    Det motsvarar mellan 4 och 10 procent av de totala skatteintäkterna från bolagsskatter.

    http://www.di.se/artiklar/2015/10/4/debatt-vi-tapper-till-skattekryphalen/

    2000 miljarder för hela planeten jämfört med dina påhittade 95000 miljarder för EU …
    Mellan 4 och 10 procent av de totala skatteintäkterna från bolagsskatter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och de 95.000 miljarderna är det undanhållna beloppet som skatten ska löpa på och då för hela EU och OECD.

      • Jonny Disenfeldt

        Svar nej Anders , du skrev och hävdade länge

        ” så stor är siffran på hur mycket pengar EU’s företagsägare ”stjäl” från EU’s medborgare VARJE ÅR genom att inte betala skatt ”

        Först efter att jag länkat till fakta ändrade du dig… nu börjar du igen, du lär dig aldrig …

        PS : 1000 – 2000 miljarder per år för hela världen ska det vidare vara ….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Försök gärna märka ord Jonny men sedan tidigare vet du att detta inte biter på mig då jag vet både vad jag skrivit och vad jag avsett med det jag skrivit,

          Sedan är det lågt räknat 2.000 miljarder per år som OECD länderna förlorar i skatteintäkter – Sannolikt betydligt mer.

          • Jonny Disenfeldt


            Svar nej, enligt OECD uppskattas det vara 1000-2000 miljarder för ALLA världens länder.

            DU påstod att BARA EU’s företag stjäl VARJE ÅR 95 000 miljarder som skulle betalats in i skatt.
            Eftersom bolagsskatt är betydligt mindre än 100% innebär det att den verkliga summan som svischar ut är mångdubbelt högre, typ 5 ggr högre … du menar att EU borde ha 95000 miljarder mer varje år i skatteintäkter att skapa välfärd för.

            Förstår du inte vad du skriver Anders ?
            Erkänn istället att du hade fel, att du missförstått artiklar du läst, det vore hederligare än att försöka slingra dig i all oändlighet…

  5. Jonny Disenfeldt


    Anders Fors skriver populistiskt (som vanligt) :
    ”Gör vi denna till synes enkla och effektiva förändring törs jag garantera att välfärden i Europa och OECD kommer att kunna byggas ut kraftigt
    samtidigt som skatten för vanliga löntagare med vanliga inkomster kan sänkas.”

    Berätta nu Anders Fors hur mycket mer skatt du uppskattar att Sverige skulle kunna få in om all denna skatteplanering skulle kunna med ett magiskt trick försvinna.
    Du lovar ju att detta mer än väl ska lösa alla problem, du ska därmed kunna sänka skatten för alla och genomföra dyra reformer (välfärden kommer att kunna byggas ut kraftigt påstår du)…

    Hur mycket räknar du med att en vanlig löntagare med en genomsnittlig inkomst ska få i sänkt skatt ?
    Vilka kraftiga utbyggnader av den svenska välfärden ser du ?

      • Jonny Disenfeldt


        Svar nej Anders, ånyo visar du hur lite du förstår.

        2016 : Cirka 110 miljarder, kommer från bolagsskatten i Sverige.
        Om vi utgår från OECD’s siffror 4-10% skulle då innebära i det absolut bästa scenariot (vilket ju är högst osannolikt) ca 4 – 11 miljarder mer årligen i skatteintäkter i Sverige … långt från de fantasisiffror du rör dig med i ditt populistiska skriuveri.

        Jag råder dig att sluta försöka räkna eftersom du inte är kapabel att göra enkla rimlighetskontroller ens. Fakta är inte din starka sida.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är du som inte förstår hur det sitter ihop Jonny. Den totala skatteförlusten för OECD är ca 2.000 miljarder per år i uteblivna skatteintäkter och Sveriges andel av dessa torde ligga runt 10% sett till vilken typ av svenska företag som nolltaxerar.

          • Jonny Disenfeldt


            Svar nej Anders, enligt OECD uppskattas siffran vara 1000-2000 miljarder för ALLA världens länder.Enligt Magdalena Andersson’s debattinlägg motsvara detta 4-10 procent av de totala skatteintäkterna från bolagsskatter.

            Sverige tog 2016 in ca 110 miljarder i bolagsskatt, 4-10% av detta extra skulle ge ca 4 – 11 miljarder extra . Givetvis är den högre siffran i praktiken orimlig eftersom beskattning kommer att leda till motåtgärder från företagens sida.

            Jag råder dig att sluta försöka räkna eftersom du inte är kapabel att göra enkla rimlighetskontroller ens. Fakta är inte din starka sida.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            OECD har gjort ett alldeles för lågt antagande vilket de själva är fullt medvetna om. jag som jobbat i branschen har rätt bra kunskap om hur mycket det rör sig om baserat på totalen utifrån den marknadsandel av totalen vi hade.

            När det gäller Magdalena så har jag haft diskussioner med henne i ärendet och hon har definitivt inte den fulla bilden – Bara SCA och deras skatt skulle ge det lägre beloppet i hennes antagande om de betalade sin skatt i Sverige.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det kommer att ske G-A givet att vi får storföretagen att betala sin beskärda andel av skatter och avgifter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Sett till totalen och hela skatteskalan gynnar jobbskatteavdraget de högavlönade mest Nils.

  6. Jonny Disenfeldt


    Rimlighetskontroll :
    SCA:s vinst före skatt blev 2 700 miljoner kronor i fjärde kvartalet 2016.
    Omsättningen uppgick till 30 897 miljoner kronor.
    Bolagsskatt i Sverige är 22%.

    Du påstår att SCA borde betala ytterligare ca 4 miljarder i skatt, det skulle innebära att SCA har gömt en vinst utomlands på ca 18 miljarder… dvs du påstår att SCA egentligen gjort en vinst på ca 21 miljarder på en omsättning av ca 31 miljarder … vilka marginaler !!!

    Jag har märkligt nog större förtroende för OECD och t.ex Magdalena Andersson än dig Anders Forss, samma sak med SCB och andra myndigheter som du också påstår sprider felaktiga fakta …

  7. Jonny Disenfeldt

    Korrigering – 1 miljard mer i skatt per kvartal borde SCA betala enligt dig.
    SCA har alltså enligt dig gömt ca 5 miljarder utomlands varje kvartal… 20 miljarder om året.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Följ SCA:s internationella omsättning och titta på deras siffror före 1996 så ser du att jag har rätt Jonny.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Titta historiskt så får du fram sanningen – Stora delar av det som skett 2016 kommer du aldrig att hitta då detta inte är officiella uppgifter pga det scenario jag beskrivit,

  8. Jonny Disenfeldt

    ”OECD har gjort ett alldeles för lågt antagande vilket de själva är fullt medvetna om.”

    Så du menar att OECD medvetet sprider falska fakta …

    ”baserat på totalen utifrån den marknadsandel av totalen vi hade.”

    Det låter ju väldigt logiskt, eller … vilken marknadsandel hade ni av dessa högst sekretesslagda affärer … och vem beräknade till att börja med totalen , tramsigt Anders.

    OECD och din egen S-finansminister har fel säger du, Anders Forss har rätt … tjoho …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna tycka det är tramsigt Jonny och det är inte att begära att du ska förstå vad jag pratar om i just detta.

      Det finns statistik på allt Jonny även om den inte alla gånger är officiell. I detta precis som i det mesta annat har marknadens aktörer bra koll på sina konkurrenter och på varandra.

      • Jonny Disenfeldt

        Visst är det tramsigt att som du Anders påstå att OECD medvetet sprider felaktiga fakta. Samma sak har du påstått om t.ex det svenska SCB. Varför har du dessa konspirationsteorier ? Vilken agenda menar du att t.ex OECD och SCB har ? Varför är enligt dig Magdalena Andersson ute och sprider fake news ? Istället tittar du i din tekopp och svamlar om hemlig inofficiell statistik…

        Du Anders påstår populistiskt att bolagsskatten i Sverige borde ge ca 3 gånger mer än vad den nu gör, istället för ca 110 miljarder borde den enligt dig ge ca 330 miljarder eller mer …
        Sverige går alltså miste om ca 220 miljarder årligen enligt dig (lågt räknat säger du) … dvs ca 1000 svenska miljarder skulle försvinna obeskattat utomlands varje år enligt dig …

        Du har tidigare efter att ha läst en tidningsartikel och missförstått innehållet påstått att EU’s företag stjäl VARJE ÅR 95 000 miljarder som skulle betalats in i skatt till EU-länderna.

        Citat :
        ”95.000 miljarder – så stor är siffran på hur mycket pengar EU’s företagsägare ”stjäl” från EU’s medborgare VARJE ÅR genom att inte betala skatt i de olika EU länderna.
        95.000 miljarder kronor räcker till att skapa många nya jobb, mycket mer välfärd och betydligt starkare sociala trygghetssystem.”

        Populistiskt så det ryker om det och helt utan kontakt med verkligheten.

        Jag begär inte att du ska förstå allt vad jag pratar om men jag begär att du ska göra egna rimlighetskontroller samt att du ska sluta påstå att OECD, SCB och andra myndigheter och institutioner medvetet sprider felaktiga fakta och att du Anders Forss har bättre ”hemlig” information.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får gärna tycka att det jag skriver är trams – För egen del låte jag läsarna/väljarna avgöra det.

      • Leif Andersson

        Det finns helt givna ej tillväxtfientliga sätt för regeringen att få in motsvarande ca 50 miljarder per år genom att avveckla ränteavdragen och införa en fastighetsskatt värd namnet. Detta kan och bör genomföras med omedelbar verkan men du fokuserar endast på internationella fenomen som en svensk regering aldrig kommer att kunna påverka.

        Du brukar alltid hänvisa till att regeringen saknar majoritet i riksdagen men att Sverige är ett av de minsta medlemsländerna i EU har du tydligen glömt bort.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Tvärt emot vad du säger så kommer vi att kunna påverka de internationella fenomenen mycket bra då det nu börjar finnas konsensus för att genomföra det jag föreslagit.

          Sedan utesluter inte det ena det andra och över tid så kommer vi att rätta till orättvisorna på bostadsmarknaden genom att fasa ut ränteavdragen och införa en fastighetsskatt.

          Att förändra bostadsmarknadens villkor i rådande parlamentariska läge låter sig inte göras men ser du och jag till att S får ökat stöd i nästa val ökar chanserna att göra så.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag manar att det lyssnat både på mig och på andra som framfört samma åsikt Jonny. Tyskland och Frankrike likväl som Belgien och en massa andra EU-länder lider på samma sätt som oss och inte minst i Tyskland har man insett detta och är inne på att en förändring måste till.

            Att det tagit längre tid där beror på att tyska arbetstagare har en mycket starkare ställning än i Sverige och att tyska jobb inte kan flyttas ut ur Tyskland hur som helst.

            Titta på VW och Opel så ser du hur stark ställning tyska arbetstagare har jämfört med svenska.

            Trots det lider Tyskland av skatteplaneringen och står i begrepp att göra det jag beskrivit och då beroende på min och andras påverkan.

          • Leif Andersson

            Tror jag inte för en sekund på. Storföretagens lobbyister i Bryssel kommer och se till att ingenting händer med den frågan.

            Magdalena Andersson är emot både slopade ränteavdrag och höjd fastighetsskatt så av den anledningen bör man ju inte rösta på S om man vill ha en mer rättvis skattepolitik vad gäller bostäder.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Storföretagens lobbyister kommer att gå bet – Denna gång biter inte deras lobbying därför att välfärden i en hel massa EU länder ligger i potten.

            Det finns inget som säger att vi inte kan säga åt Magdalena att ändra uppfattning Leif – Definitivt inte om vi är tillräckligt många som ber henne göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.