Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Planerna för en ny stadsdel i Holmsund påvisar potentialen för Umeås byar och samhällen.

Leif Danielssons planer på att bygga den nya stadsdelen Skärgårdsstaden i Holmsund med 3.000 nya bostäder i form av bostadsrätter och hyresrätter och därmed en fördubbling av Holmsunds befolkning påvisar många saker – Bland dem att det finns stor tillväxtpotential i Umeås omland – Dvs. i samhällena och byarna runt omkring Umeås stadskärna.

Det påvisar även sanningshalten och korrektheten i det vi Socialdemokrater sagt länge – Att vi ser stor potential i att behålla förhållandet mellan stad och land även när Umeå växer mot målet om 200.000 invånare.

I ett tidigare inlägg har jag framfört att det är fantasin och dådkraften som sätter gränsen för vad som kan åstadkommas och att framgångsrik tillväxt för byarna handlar om att attrahera människor som säker den livsstil man kan erbjuda.

I Skärgårdsstadens fall handlar lockelsekraften om att erbjuda en vattennära livsmiljö med ett rikt restaurangliv och parkliv med skärgården som gemensam nämnare. För andra byar och samhällen handlar det om att hitta andra särarter som attraherar människor.

Framtidens människor kommer i allt högre grad att välja bosättningsplats efter den livsmiljö och det livsmiljökoncept som attraherar just dem – Detta givet att arbetstillfällen finns inom rimligt pendlingsavstånd vilket är fallet med alla orter inom Umeå kommun.

Att jobben kommer att finnas i Umeå är jag inte det minsta oroad över då Umeå är en dynamisk stad med en dynamisk befolkning med hög kompetensproifil.

Jag är själv född i Piteå och deras slogan är att ”Det är hit man kommer när man vill komma hem” – En slogan jag tycker stämmer bättre på Umeå än på Piteå givet att byarna och samhällena runt Umeå utvecklar sin egen särart.

Därför tycker jag att byarna runt Umeå ska lära av Leif Danielsson och hans vision för Holmsund som visar att ”The sky is the limit” – Allt det handlar om är att tro på sig själv och tro på det man gör.

I min värld behövs en mängd olika livsmiljökoncept för att tillfredsställa morgondagens invånare – Bland dem ekobyar, boendemiljöer byggda helt efter den cirkulära ekonomins läror och boendemiljöer som är helt självförsörjande på både mat och energi.

Därför ser jag inga som helst gränser för Umeås byar och omland – Med rätt idé finns det inget som säger att t.ex Botsmark och Bullmark inte skulle kunna attrahera minst lika många nya invånare som den tänkta Skärgårdsstaden i Holmsund så länge som det finns människor med samma drivkraft som Leif Danielsson på dessa ställen.

Som Socialdemokrat vill jag utveckla Umeås särart som den kommun i Sverige som kan erbjuda en livsmiljö som passar alla smaker – En inställning jag hoppas att fler än mig delar så att vi på allvar kan sätta Umeå på världskartan genom att sluta klaga på än det ena än det andra.

Eller som vi brukar säga i Umeå – Umeå kan!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

8 kommentarer

 1. Oberoende Observatör

  ” Äras den som äras bör ” är ett ordspråk som passar in på texten. Om detta blir verklighet så är det Leif Danielssons som ska ha credit. Socialdemokraterna har mig veterligen inte några planer på bebyggelse i Holmsund eller övriga omkringliggande byar eller samhällen.De vill satsa på stadskärnan och femkiometerstaden och det gäller också mark och anläggningsarbeten som avspeglas i nedslitna gator inte minst i Holmsund.Så försök inte sola dig i glansen som du inte har rätt till.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den landsbygdsutvecklingsplan som nu växer fram har mål om nya bostäder i både Holmsund och i resten av kommunen.

 2. Petter

  Som jag utläser av ditt inlägg så tycker jag att du lägger denna framgång för Holmsund på S när det är en driven duktig entreprenör som i detta fall utvecklar Holmsund och därmed givetvis även Umeå.
  Men att om man läser mellan raderna att det är byinvånarna som INTE har drivkraften i byarna??
  Tyvärr kanske vi inte har nån Danielsson i varje by, Umeå kommun har tagit bort sin hand från vägunderhållet och tvingar byarna att bilda vägföreningar ,bankerna beviljar inte lån till bostadsbyggnation på landsbygden (det är i alla fall svårt) de kräver mycket större kontantinsatser än vid byggande i städer. Kollektivtrafiken funkar inte ,skolorna är ständigt hotade. S skyller på lärarbrist, 2 av mina kompisar är nyutbildade lärare . Men inte får de nå tjänst för det, bara tillfälliga som de får sluta på några veckor innan de inlasas ,och detta i en S styrd kommun med lärarbrist.Och att få en tjänst i Botsmark verkar inte att gå heller för nån av dom trots att det sägs att det inte finns sökande ?? Så det är förståligt att ingen vågar satsa på nåt när ingen vet hur det ska gå i framtiden , var finns spelreglerna för framtiden ??

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag lägger inte credit på någon utan påvisar bara att den inställning vi Socialdemokrater har om att både stad och omland ska utvecklas är en bra inställning och en inställning som innebär att entreprenörer som Danielsson får chans att genomföra sina projekt.

 3. Johan

  Är du seriös?
  Att jämföra Botsmark/ Bullmark med Holmsund har du tittat rent geografiskt?
  Fixar du samma bussförbindelser mot Botsmark/ Bullmark så visst kan det göra skillnad! Bygger du en ny skola och öppnar upp för F6 i Botsmark så förutsättningarna att locka fler att flytta hit kommer åter.
  Viljan finns men, inte hos Sossarna tyvärr.
  Era beslut sparkar undan benen för landsbygden och Anders där har du sanningen och konsekvensen av din politik!
  Ju längre från Umeå ju större ovilja med kommunala pengar finns det.
  Eller Hans kära 5 kilometersstad.
  Hoppas att Leif bygger en privat skola i närområdet också för att säkerställa skolgången för barnfamiljerna.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det handlar om att skapa livsmiljöer som lockar boende till en viss plats och med en stark boende tillväxt i Botsmark och Bullmark ser jag inga problem med att bygga nya skolor i en framtid.

   Att skapa en livsmiljö som är helt självförsörjande på förnyelsebar energi är både möjligt och något som garanterat skulle locka rätt många nya boende och då just av den anledningen.

   Vad det handlar om är att i byarna skapa en vision om vad man vill satsa på och vilken utveckling man vill se – Görs det så kommer investeringarna – Det är jag helt övertygad om.

 4. Lars Flemström

  Idéer om att Umeå ska ha 200.000 invånare, stödjer jag inte alls. Men till skillnad mot vissa andra säger jag inte ”Rösta på sossarna, för då blir allting bra, om jag får bestämma.” För övrigt har S ingen ensamrätt på de idéer som jag för fram. Jag var helt klart före KD med förslaget till en ettårig polisutbildning. Men det är ju bra att KD nu för fram samma förslag, oavsett om de har inspirerats av mig, eller har kommit på det själva, vilket är mer troligt.

  Därför säger jag ”Rösta på sossarna, för de har den minst dåliga politiken”. Vilket alltså inte utesluter att andra partier kan ha mest rätt i enskilda frågor. Vad gäller storstadstillväxten, så gynnar den ingen utom politikerna själva, alltså inte ens invånarna i storstäderna, som är tillräckligt många för att utgöra underlag för all nödvändig service.

  S-politiken kan inte fortsätta att spreta åt olika håll, med en landsbygdsminister, som ingen lyssnar på, utom möjligen de mest inbitna S-väljarna i glesbygderna. Jag vill se följande, mer kraftfulla åtgärder:

  1. Motarbeta aktivt fortsatt expansion av de fyra största städerna (Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala). Jag besökte Uppsala för bara tre dagar sedan, och det var en förfärlig men inte oväntad syn, som mötte mig: En från början mycket charmig småstad, som fullständigt håller på att kvävas av sin egen befolkningstillväxt.
  Stora Torget i Uppsala är fortfarande ett av de minsta av de mest centralt belägna torgen i samtliga svenska städer.

  2. Det behövs aktiva insatser för att styra den framtida befolkningsökningen till småstäder och småorter samt landsbygden. Vi talar då om kommuner med under 10.000 invånare och småstäder, som inte ligger i de större städernas omedelbara närhet, med under 5.000 invånare.

  3. Däremellan finns ett antal medelstora städer /kommuner, bl.a. Umeå, där staten ska göra i princip ingenting för att påverka befolkningsutvecklingen, utan låta den pågående utvecklingen ha sin gång. Det ska alltså vara upp till lokala politiker, och därför stödjer jag alla förslag att styra den framtida befolkningstillväxten i Umeå till småorterna i kommunens periferi Detta i synnerhet eftersom Umeå är en mycket stor kommun, sett till ytan, varför det finns en periferi som ligger långt från centralorten. Men denna periferi ska inte utvecklas till rena förorter till Umeå, utan ska ha ett eget liv.

  Holmsund tillhör väl inte direkt periferin, men kör för Holmsund också. Jag har tidigare fört fram att pendeltågen från Vännäs bör fortsätta till Holmsund, eftersom tågen då skulle få bättre driftekonomi med ”styv tidtabell” med avgångar varje halvtimme från båda ändpunkterna. Det torde också finnas utrymme (i en ”styv tidtabell”) för en förlängning av Holmsundslinjen med några kilometer. I varje fall bör mark reserveras för en sådan förlängning i framtiden.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi är inte helt ense om storstädernas tillväxt och det behöver vi inte heller vara som jag ser saken. Själv gillar jag stora städer och ser dem som något bra.

   Vad gäller Umeås utveckling så står jag för den utveckling jag beskrivit i inlägget och en utveckling som innebär att förhållandet mellan stad och land bibehålls när vi växer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>