Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Är det dags att avfärda Göran Persson och flera av hans ministrar som varande Socialdemokrater sett ur ett strikt ideologiskt perspektiv?

Detta inlägg har jag funderat länge innan jag bestämde mig för att skriva men till sist kommer modet att skriva inlägget och därför blir detta inlägg där jag ifrågasätter den ideologiska tillhörigheten hos forna partikamrater och ministrar till.

Som jag ser saken så var Göran Perssons skara av ministrar och medarbetare inklusive honom själv i grund och botten något helt annat än Socialdemokrater sett ur en ideologisk synvinkel – Detta baserat på vad de åstadkommit både i regeringsställning och efter det att de lämnade regeringsmakten.

Att Göran och hans hustru Anitra Steen utnyttjat sina forna positioner till att idag tjäna miljoner som konsulter och till att lyfta frikostiga fallskärmar tror jag väldigt få säger emot.

Att det beteendet i grund och botten motverkar det vår Socialdemokratiska ideologi står för stör min sinnesfrid då deras beteende ligger ljusår från det som var signum för Per-Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme samt Ingvar Carlsson.

Göran Perssons ministrar är än mer giriga och beteendet hos Björn Rosengren, Per Nuder och Jan Nygren med flera stör min sinnesfrid än mer då dessa i sitt värv efter regeringsåren påvisar att solidaritet i deras värld är begränsat till användandet av ordet i sig.

I  min värld är dessa människor plus några fler inte Socialdemokrater utan snarare nyliberaler och det är så jag hoppas att vi ska se på dem i en framtid.

Vill man kalla sig Socialdemokrat måste man som jag ser saken leva upp till våra ideologiska ideal vilket jag anser att herrarna ovan inte gjort. För egen del gör jag mitt allra bästa för att leva upp till Palmes devis om att politik handlar om att vara trogen idealen men otrogen mot metoderna man använder för att uppnå idealen – Något jag anser herrarna ovan misslyckat med.

Därför är jag mycket glad över att vi som parti nu har en partiledare i form av Stefan Löfven som kan leva upp till våra ideal.

Löfven är måhända inte vara den mest karismatiske Socialdemokratiska partiledaren genom tiderna men en sak är säker – Stefan Löfven är en Socialdemokrat trogen våra ideal och därmed en god företrädare för vårt parti.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd ide beslut vi fattar idag”

 

 

41 kommentarer

 1. Oberoende Observatör

  Gillar du vår nuvarande utrikesminister Margot Wallström ? Jag tänker närmast på hennes ovilja att följa de riktlinjer från Socialdemokratiska partiet att under sin tid som EU-kommissionär betala svensk skatt istället för den blygsamma avgiften till EU. I mina ögon tillhör hon samma kategori av giriga personer och vi har väl inte glömt lägenhetsaffären med kommunal.

   • Oberoende Observatör

    OK då vet vi vad som utmärker en god socialdemokrat. Undvik att betala skatt och försök att mygla till dig fördelar via din position i hiearkin. Klara besked.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Hon har inte myglat Oberoende Observatör. Det hon gjorde var att flytta till Belgien under den tid hon var verksam där och då för att få mer tid med sin familj – Något jag tycker är sunt då all tid man kan spendera med sin familj är till gagn för barnens utveckling.

     • Oberoende Observatör

      Margot Wallström är ny utrikesminister i en regering som tänker höja skatterna rejält. Själv valde hon att undkomma höga skatter.

      Under sina år i Bryssel tjänade Margot Wallström cirka 28 miljoner, inkluderat arvode, andra ersättningar och en generös fallskärm. På de förtjänster EU-parlamentarikerna får ihop, betalas bara någon enstaka procent i en s.k. EU-skatt.

      Efter stark kritik infördes ett nytt regelverk om beskattning av parlamentarikernas löner, men den var och är frivillig. För att inte skapa fler reaktioner och undvika kritik, så har de allra flesta valt att beskattas enligt det nya regelverket.

      Dock inte Margot Wallström, som valt att stå vid sidan av och inte beskattat sina inkomster efter det nya regelverket.

      Socialdemokraterna som parti har varit tydliga och 2009 sade man följande i ett pressmeddelande: “Alla inkomster ska beskattas. Skattereglerna för de svenska EU-parlamentarikerna bör inte avvika från dem som gäller för de svenska riksdagsledamöterna”. Margot Wallström har dock valt att inte följa den officiella linjen och har därför kunnat roffa åt sig mer pengar än hon egentligen borde.

      Artikelförfattaren Klas Hjort, menar att Wallström har juridiken bakom sig, men att Wallströms agerande är moraliskt tveksamt.

      Källa: Svensk tidskrift

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Margot flyttade till Belgien och i och med det ska hon följa det regelverk som gäller där vilket jag utgår från att hon gjort. Motiven var dessutom inte skattemässiga utan precis som jag angav familjebetingade.

     • Kim

      Om man får välja skattesats och trots mycket höga inkomster väljer att betala så lite som möjligt kan man inte skylla på familjen eller bostadsort.

      Det handlar om ren och egoistisk skatteplanering. Mycket märkligt hur du kan fara ut över företags skatteplanering (då de precis som Margot håller sig inom juridiska ramar, men inte moraliska) och sedan försvarar en partikamrat.

      Mycket märkligt!

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte angripit skatteplaneringen ur juridisk synvinkel men väl ur moralisk synvinkel och et är därför jag propagerar för en ordning där det som är omoraliskt i en framtid även blir olagligt tack vara att vi tar bort motorn i form av skatteavtal som möjliggör den omoraliska skatteplaneringen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Den frågan har jag aldrig ställt mig så därför har jag inget bra svar för stunden Krister.

  • Bertil

   Jag anser att Margot absolut är en representativ Socialdemokrat, sen kan även dessa falla in i högertänk genom den krets de ingår i.
   Margot har ju en typisk socialdemokratisk
   Uppväxt och den grunden har jag inte alls märkt att hon svikit.
   Jag har även träffat hennes bror och mer socialdemokrat får man bog leta efter.
   Känner även till kusiner och liknande.
   De har tydliga fasta synpunkter som är av gammal socialdemokratiskt stuk.

   Men sen sådana som Nuder t.ex. Som vill ha sänkta trösklar och annan dynga.
   De visar vacklande socialdemokratiskt tänk.

 2. Leif Andersson

  Jag håller med om det klandrvärda i att utnyttja sina positioner på detta sätt men själv håller jag GP högt som främst finansminister men även statsminister.

  Han var inte rädd att genomföra drastiska och obekväma beslut när det behövdes och sparkade snabbt de statsråd som inte höll måttet. Om han hade varit kvar som statsminister är det min övertygelse att vi inte hade något ROT/RUT, fastighetsskatten skulle vara kvar i en mindre förändrad variant och ränteavdragen utfasade. Löneskatterna hade dock sänkts men enhetligt för alla lönebaserade inkomster inklusive pensioner och kanske inte lika mycket som skett nu. Antalet mottagna flyktingar skulle vara långt färre eftersom GP precis som den danska regeringen hade haft kontroll på de flyktingströmmar som började röra på sig sommaren 2015 samt stramat upp reglerna i god tid.

  Personligen har jag inte röstat på S sen GP avgick och största anledningen till valförlusten 2006 var att vänsterfalangen inom partiet förhindrade nödvändiga reformer. För mig är det viktigare att ha en kompetent statsminster än en totalt inkompetent sådan även om den tidigares moral kan ifrågasättas. Kommer alltså aldrig att rösta på S med nuvarande statsminister och finansminister. Speciellt inte efter att de gjorde upp med M om inkomstgarantin för riksdagspolitiker inröstade före valet 2014.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag är inte lika övertygad som dig om hans förträfflighet då mycket utav avreglering och privatisering av offentlig verksamhet skedde under hans tid vid makten.

 3. Leif Andersson

  Glömde nämna att GP dessutom till skillnad från Löfven inte diskuterade sin regerings budgetar med V utan effektivt utnyttjade partiet som kravlöst stödparti. Självklart har Löfvens agerande inneburit att många med rötter i f.d. kommunistdiktaturer samt väljare som har förmåga att ta till sig information om partiets tidigare samröre med dessa diktaturer valt att rösta på andra partier.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Opinionsläget såg annorlunda ut då så det är nog där du har förklaringen.

 4. Fredrik

  Det är snart tre år sedan S vann valet, men ingenstans kan man läsa om att S är beredda att ta bort de vidlyftiga fördelar Riksdagsledamöter/Ministrar har efter att de avgått eller blivit bortröstade. Så länge som S idag inte gör något åt de fördelar som inte finns för gemene man måste vi anta att S vill att de ska vara kvar, så att nuvarande S-ministrar och S-ledamöter också ska kunna få höga femsiffriga belopp i månaden utan att göra något efter tiden som minister.

  S har makten att ta bort detta, så varför görs det inte? Att svara att så kommer att ske i framtiden är ingen tröst idag och ska vi med ärliga ögon se på detta så kommer inte heller Löfvén att göra det i framtiden. För, vi pratar ju om hans framtida lön och ersättning. Varför ska han ta bort den?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Avgångsvederlag och pensioner är ändrade alla redan vad gäller de som kom in vid det val som föregick innevarande mandatperiod och det röstades igenom innan valet så de fördelar som fanns är i stort utraderade.

 5. Micke

  Håller helt med.

  Kjell-Olof Feldt platsar även bra i den där gruppen av så kallade sossar som svikit ideologin.

  Höger sossar ser jag som väldigt nära stående moderaterna och det är trist se hur de gör sitt bästa för att förstöra ideologin som är så viktig.

  Magdalena Andersson står för en högervriden socialdemokratisk ekonomi då hon med alla till buds stående medel försvarar många reformer som alliansen infört, tex ROT- och ränte-bidrag till de mest ekonomiskt starka grupperna inom bostadssektorn.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tack för medhållet och jag kan hålla med om att Magdalena är tillhöger om mitten i vårt parti,

 6. Jonny Disenfeldt

  Det är du som inte är en socialdemokrat,.Det finns ett parti för dig, varför väljer du inte att arbeta för dem ?

 7. Lars Flemström

  Borgerliga provokatörer har i alla tider försökt förleda socialdemokrater att förstöra livet för egna väljare, exempelvis småföretagare och villaägare med låga inkomster och högtaxerade hus. Det hedrar i högsta grad Magdalena att hon inte har fallit för de locktonerna.

  Ett skattesystem, som slår undan benen för folk som bara äger något, som inte ger någon avkastning, är ett djupt orättfärdigt skattesystem. Att den socialdemokratiska skattepolitiken tidvis och för mindre grupper har haft de effekterna, är ingenting som bör försvaras och än mindre upprepas. I stället måste vi undersöka vad sådana oönskade effekter beror på, och finna andra lösningar.

  Om något som man äger inte ger någon avkastning, måste ju skatterna på sådana objekt betalas ur de inkomster man har av arbete, a-kassa, sjukersättning eller pension. Om man inte har jättestora kapitalinkomster. Så den här jakten på villaägare, som en del debattörer vill se socialdemokrater ägna sig åt, är enbart en jakt på villaägare med små eller medelstora inkomster.

  Ränteavdragen är en självklar följd av att ränteinkomster beskattas som inkomst av kapital. Om det bara gällde en kvittningsrätt, skulle det gynna personer med stora kapitalinkomster, d.v.s. verkliga kapitalister. De kan ju i så fall hyra sin bostad av något företag, som kanske har inrättats för just det ändamålet. Så att de kan kvitta räntedelen av sin bokostnad mot ränteutgifterna i sin näringsverksamhet.

  För att det ska bli rättvist måste också ränteavdragen för bostadsbolag slopas, vilket skulle resultera i kraftiga hyreshöjningar både för nybyggda hyreshus och för hyreshus i attraktiva lägen. Ska vi som bor i sådana hus, kastas ut på gatan?

  Jag har nyligen fått veta att det har funnits planer på att riva huset, som jag bor i, så att vi 110 pensionärer som bor i detta f.d. ålderdomshem hade kastats ut på gatan, och huset ersatts med nybyggda lyxbostäder för medelålders höginkomsttagare. Forss’ egna idéer att fördela ränteutgifterna för nybyggda hus på bostadsbolagets hela bostadsbestånd hade fått samma effekt.

  Det är naturligtvis angeläget att hejda värdestegringen på. Men det finns bättre metoder i den socialdemokratiska verktygslådan. De ska användas. Och vill vi ha en regering, som för en socialdemokratisk politik, så måste vi visa väljarna att en sådan politik inte kommer att bli en skräckupplevelse för den, som bara har fått ett arv eller har ägt sitt hus länge.

  Eller har litat på att ett regeringsskifte inte kommer att kasta den bokalkyl man gjorde, innan man köpte huset, över ända.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är bland annat av anledningar som du anför som jag sagt att vi ska tänka oss noga för innan vi gör förändringar. En bostad ska vara just en bostad och ett ställe att bo på – Inte ett investeringsobjekt.

   Därför vill jag se en beskattning som bara beskattar de riktigt dyra bostäderna och ett utfasande av räntebidragen över tid.

   Mitt förslag att sprida bostadsbyggandets kostnad över hela beståndet för ett allmännyttigt bostadsbolag är rättvist sätt Lars – En normallägenhet av normal standard ska se lika dan ut i gammalt och nytt bestånd vad gäller de faciliteter som ska ingå i normalstandarden – Att alla lägenheter av normalstandard har samma hyressättning per kvadratmeter yta är för mig en rättvisefråga.

   • Lars Flemström

    Eftersom det mest är äldre människor som bor i äldre orenoverade hus är det en rättvisefråga för dig att slänga ut pensionärer på gatan, så att de fryser ihjäl. Eller ”landsförvisas” till någon förort lång bort. Det är just den skräckvisionen som kan få äldre att rösta på vilka partier som helst, inför risken att du skulle få något att säga till om i S. Det är definitivt inte socialdemokrati, utan nyliberalism av värsta sort.

    Det finns oseriösa privata bostadsbolag som gör på precis det sättet som du vill. Det är orsaken till att många pensionärer med låga inkomster föredrar att bo hos allmännyttan, för att få något slags trygghet. Om allmännyttan börjar bedriva en asocial bostadspolitik, som du vill, har allmännyttan blivit allmänfarliga bolag, som helt saknar existensberättigande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vi ska inte slänga ut någon Lars – Största anledningen till att de blir utslängda är att renoveringarna ensidigt träffar den renoverade fastigheten och det är det jag vill undvika.

     I den bästa av världar ska renoveringarna dessutom klaras utan att höja några hyror då det ingår pengar för framtida renoveringar i våra hyror redan i dagsläget.

     • Lars Flemström

      Det där har du fått om bakfoten. Om min hyresvärd skulle höja min hyra för att finansiera renoveringen av något annat hus, kommer jag att stämma hyresvärden för avtalsbrott. Det har jag för resten redan gjort, men då gällde det något annan än hyran. Det blev dock ingen rättegång, eftersom bolaget erkände att jag hade rätt, och förpliktade sig att följa det ingångna avtalet med mig. Sverige är en rättsstat, men det vill du tydligen ändra på, så att politiker ska kunna sätta sig över lagar och regler.

      Naturligtvis ska renoveringar inte betalas av någon annan än den som får renoverat, om denne vill bo kvar. Frågan om s.k. lyxrenoveringar, är en annan fråga, och beträffande den frågan vill jag gärna se att riksdagen inför ett stärkt besittningsskydd för befintliga hyresgäster.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      jag vill inte ändra på något Lars – Fick jag bestämma så ska hyresvärdarna renovera utan att höja hyran då pengar för framtida renoveringar redan ingår i sagda hyra.

      Jag har i tidigare inlägg kritiserat min egen kommun för att ta medel som är avsatta för framtida renoveringar i anspråk för andra saker och den kritiken står jag fortsatt bakom till 100%.

      Vill man lyxrenovera ska detta självfallet bekostas av den som bor i lägenheten och väljer lyxrenovering – Att så sker är en självklarhet tycker jag. Det sagt så ska ingen tvinga en att lyxrenovera.

 8. Alexander

  Anders Forss var alltså inte socialdemokrat när han jobbade med skatteplanering. Antagligen var han ”nyliberal”…

  • Leif Andersson

   Situationen är ju en liknande i Stockholm. Politikerna låter riksbankerna dumpa räntorna för och blåsa upp tillgångsvärden så vanliga inkomsttagare trängs ut i förorterna. En högst medveten politiskt styrd bostadssegregation som ingen vågar diskutera.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Jag har diskuterat den länge Leif så med det har jag visat att jag vågar och att jag över tid och när det är möjligt att få en förändring genom riksdagen till stånd vill göra så.

 9. Krister

  Min mamma 81 är sosse ända in i själens djupa mörker
  och hon ser K-O Feldt som starten på den interna höger-
  vänster fajten som mynnat ut i de du kritiserar. Jag tänker
  också på T Östros som aldrig svarat på frågor om hans
  omkast till den finansiella maktens topp efter att han varit
  finansminister. Och Pär Nuder är en annan.. Min mamma
  är inte långt ifrån att säga ifrån och hon har inte många år
  på sig men jag tror det kommer. Min bror umgås privat med
  en synnerligen välkänd sosse och möter han min mamma en
  gång till (kanske på en högtidsdag) då tror jag det blir höga toner…

 10. Alexander

  Hur kan Anders vara socialdemokrat när han jobbade med skatteplanering? Kan han förklara?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det har jag förklarat åtskilliga gånger Alexander – Allt du behöver göra är att leta i blogghistoriken för att hitta svaret.

 11. Alexander

  Eftersom Anders tar sig friheten att bestämma vad Macron är gör jag likadant. Det är tydligt att Forss är vänsterpartist. Bara att titta på vad han föreslår. Jag har rätt, så är det!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Om du vill tycka det Alexander har jag inga problem med det då vi lever i ett demokratiskt land där vi har rätt att ha en egen åsikt. Hur det står till med den saken och hur människor väljer att se på mig och det jag står för överlåter jag åt dem att bestämma.

 12. Alexander

  Efter att ha gjort en koll på vad bloggkommentatorer och dina partivänner tycker så är det tydligt att du hamnat i fel parti. Kontentan är, om än underförstådd, att du borde lämna partiet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Huruvida jag ska lämna partiet eller fortsätta att försöka förändra partiet är mitt beslut Alexander – Detta förutsatt att jag inte blir utesluten vilket jag ser för otroligt då jag i allt jag gör står upp för våra politiska ideal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>