Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU-parlamentets beslut om sanktioner mot Ungern är viktig signalpolitik.

Med rötsiffrorna 393 för och 221 emot röstade EU-parlamentet i Strasbourg igenom förslaget om en resolution gentemot Ungern för sina nya asyllagar och för agerandet mot icke-statliga organisationer och det utlandsstyrda CEU-universitetet i Budapest.

En omröstning som alla svenska delegater i EU-parlamentet utom de från SD ställde sig bakom vilket är en oerhört stark signalpolitik adresserad den ungerska regeringen.

Min partikamrat Marita Ulvskog säger att detta är en historisk händelse och en oerhört viktig markering gentemot de ickedemokratiska och främlingsfientliga krafter som präglat skeendena i Ungern under sista sju åren – Ett uttalande jag ställer mig bakom till 100%.

Omröstningen ger mandat åt parlamentets utskott för medborgerliga fri och rättigheter att dra igång ett så kallade artikel 7-förfarande gentemot Ungern vilket jag tycker är oerhört viktigt.

Förvisso innebär omröstningen ingen slutgiltig seger för de som röstade igenom resolutionen – Detta i och med att resolutionen för att vinna laga kraft och därmed beröva Ungern rösträtten i EU måste tas i enhällighet av alla EU-länder.

Att så sker förefaller mindre troligt i och med det flankstöd Ungern sannolikt har från Polen som har en nationell regering med liknande syn som den i Ungern.

Trots det sänder beslutet i EU-parlamentet starka signaler till Ungern om att deras beteende är allt annat än acceptabelt och att sända det budskapet till Ungern är oerhört viktig signalpolitik enligt mitt sätt att se på saken.

Beslutet om att rösta igenom denna typ av resolution i EU-parlamentet är en historisk händelse och en händelse som understryker det jag sagt sedan länge när jag påstår att nationalism och högerpopulism är döda som politiska idéer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>