Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vilka parametrar bestämmer om man är svensk eller invandrare?

Det är inte utan att man blir fullkomligt mörkrädd när man inser hur 4-kantiga vi svenskar faktiskt är när det gäller synen på invandrare och deras inneboende kompetens.

Att döma ut invandrare och den kompetens de har utifrån utseende utan att ta reda på hur de kan berika vårt samhälle är en skrämmande utveckling.

Ännu värre är att denna 4-kantighet innefattar de som är både födda, uppväxta och skolade i Sverige även om det är så att deras föräldrar invandrat från ett annat land – Att nyinvandrade per automatik klassas annorlunda än svenska barn födda i Sverige förfärar och förvånar mig.

Undertecknad frågar sig därför varför det är på detta sätt?

Trots att jag ställt mig denna fråga allt sedan min återflytt till Sverige efter många år med bosättning och arbete utomlands har jag aldrig riktigt kunna finna svaret till varför det förhåller sig på detta sätt i Sverige.

För egen del är jag född i Sverige av svenska föräldrar – Gift med en kvinna som har sitt ursprung i Kamerun i Västra Afrika – Därutöver med 3 av 5 barn födda i Malaysia och invandrade till Sverige 2009 i en ålder av 8, 3, och 1 år gamla om än med svenskt medborgarskap och svenska pass redan från födseln.

Min ytterst relevanta fråga är därför i vilket fack undertecknad, min hustru och mina barn ska stoppas?

Är vi svenskar eller invandrare?

I umgänget med mina barn och deras kompisar som alla är födda i Sverige – Vissa av invandrade föräldrar andra av svenska föräldrar kan i vilket fall inte jag se någon skillnad i barnens beteenden eller värderingar.

Alla jag ser är typiskt svenska barn som gillar samma saker och som delar samma värderingar av vad som är bra och dåligt trots skilda födelseländer.

Frågan jag ställer mig är varför vi som samhälle då klassificerar dem på olika sätt?

I min värld är denna klassificering något som är typiskt svenskt och europeiskt och något som i förlängningen leder till att vi som nation inte tillvaratar den kompetens som faktiskt finns att finna i vårt land.

Låt oss en gång för alla slå fast att vi alla är människor av kött och blod – Blod som för övrigt är rött oavsett vilken etnicitet vi råkar ha.

Ingen människa kan påverka av vem eller vart vi ska bli födda – Något som i sin tur innebär att ingen har större eller mindre rätt till ett land eller territorium bara därför att de råkar vara födda där av vad som samhället för stunden anser vara rätt sorts föräldrar.

Personligen tror jag att det är vårt typiskt svenska 4-kantiga tänkande som är orsaken till att vi gillar att klassificera människor i olika fack – En åsikt jag baserar på att medborgare i andra länder där jag bott och verkat ser saken på ett helt annat sätt.

Min tro är att svensken i gemen ser 4-kantigt och med osäkerhet på beteenden vi inte känner igen och att det är därför denna syn på människor med annat etniskt ursprung än vårt eget existerar i Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

43 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander – Det jag avhandlar i inlägget är oerhört viktigt och relevant.

  1. Alexander

    Anders berättar att det alltså inte existerar nationalism utanför Europa. Stämmer ”sådär” om man tänker på hur världen ser ut…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den existerar definitivt inte på samma sätt som här hos oss Alexander.

  2. Lars Flemström

    Du kan vara helt lugn. Du är den enda av oss, som är svensk. Du är den mest fyrkantiga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Själv tycker jag att jag är oerhört lite 4-kantig men du är självklart välkommen att framföra din åsikt.

  3. Per Fjellberg

    Varför kan man inte vara svensk och invandrare?

    Jag tycker att man ska få vara invandrare i högst två år, efter det och med permanent uppehållstillstånd är man svensk och som alla människor har man ett släktträd som grenar ut sig åt olika håll. Mitt släktträd är inte ditt men kanske om man letar länge nog hittar man något gemensamt.

    ”Ingen människa kan påverka av vem eller vart vi ska bli födda – Något som i sin tur innebär att ingen har större eller mindre rätt till ett land eller territorium bara därför att de råkar vara födda där av vad som samhället för stunden anser vara rätt sorts föräldrar.”

    Nej, det senare följer inte av det förra. En nation har rätt att försvara sina gränser, en nation erkänns oftast inte av andra nationer om den inte har kontroll över sitt territorium.

    Det spelar ingen roll om det är en beväpnad armé som kommer i stridsvagnar eller om det är människor som kommer gående med sina enda ägodelar i två kassar. Är de inte välkomna så är de inte och det avgör inte de som vill bli insläppta.

    En nation är som en medlemsklubb. De som redan är medlemmar är de enda som ska kunna bestämma vilka andra som ska få bli medlemmar. Är det inte så så är man ingen nation utan en lydstat under främmande makt.

    Sedan kan vi ha olika åsikter om vilka och framförallt hur många vi ska välkomna. Eftersom dessa faktorer påverkar så många som redan bor i landet ska vi besluta om detta i demokratisk ordning. Varje människa har rätt till sin åsikt. Varje röstberättigad har en (1) röst i en demokrati, övriga ingen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag konstaterar att vi har helt olika åsikt i denna fråga Per – För mig vore det ideala scenariot att alla människor själva fritt får bestämma vart de ska bo, arbeta och leva sina liv – Detta givet att de klarar av att försörja sig själva.

      • Fredrik

        Vi är inte världsmedborgare Anders, utan vi är medborgare i det land vi är födda i alternativt i det land våra föräldrar bestämt åt oss från födseln. Sen ser det olika ut i olika länder vilken nationalitet vi kan anta, t ex i USA kan svenska föräldrar ge sina barn amerikanska medborgarskap vid födsel i landet. Medan t ex amerikanska föräldrar i Sverige inte nödvändigtvis har samma möjlighet att ge sina barn svenskt medborgarskap vid födsel i landet.

        Du säger att du tycker att det vore upp till var och en, en enskild person, att själv bestämma var denne vill leva, arbeta mm. om de klarar sin egen försörjning. Intressant att du tycker så, speciellt med tanke på att allt individuellt som finns i Sverige bör avskaffas såsom t ex valfrihet inom vård, skola och omsorg. Då är individen inte kapabel att fatta bra beslut, men beslut om var i världen man vill bo, leva och arbeta klarar individen av?

        Men tillbaka till själva kärnfrågan. Du kritiserar fyrkantigheten i samhället du kommer ifrån, men inte dig själv. Inte förvånande att andra gör/har fel medan du själv gör/har rätt. Om du är bestört över att människor ”delar upp” människor i svenskar och invandrare, varför använder du samma retorik själv? Varför inte ta bort ordet invandrare och bara prata om svenskar. Ditt inlägg öppnar upp för människor att fortsätta vara lika ”fyrkantiga” medan du kunnat lyft ämnet genom att aldrig nämna ordet invandrare och därmed gjort mer för samhället än detta inlägg. Dessutom, att du inte ser skillnad på barn från olika delar av världen när de leker tillsammans förvånar mig inte, du har inte den kunskapen. Det finns massor av forskning i ämnet om barn/människors och deras beteende och utveckling.

        Till sist, du är vit, född och uppvuxen av svenska föräldrar i Sverige. Om du inte tycker dig vara svensk så är det ditt beslut. Något du aldrig kommer att bli är mörkhyad, asiat, indier, afrikan eller något annat etniskt ursprung. Vare sig du vill eller inte så har du inte invandrat till Sverige. Du har återvänt. Där har du svar på en av dina frågor. Varsågod.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har olika syn på saken Fredrik – För mig tillhör hela världen alla världens medborgare och det är utifrån den grundsynen jag verkar och agerar.

          Sedan måste det självfallet finnas fungerande migrationsregler och en fungerande migrationspolitik då allt annat är otänkbart.

          Det språkbruk jag använder ser ut som det gör för att tydliggöra det jag vill säga genom att använda mig av samma begrepp som övriga som debatterar ämnet.

      • Leif Andersson

        Men detta går ju inte ihop om människor får kostnadsfri utbildning i något annat land bekostad av detta. I så fall bör dessa få betala tillbaka en summa för att få migrera. Detta baserat på dina tidigare åsikter.

        För övrigt är du själv ett exempel på en olönsam investering för Sverige som migrerat under en längre tid och inte betalt skatt här för den utbildning du erhållit.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har sannolikt betalat in mer i skatt i Sverige än jag förbrukat innan arbetslivet är över om jag får leva och ha hälsan och att utbilda människor ska ses som en investering som betalar tillbaka sig själv med ränta över tid.

          • Jonny Disenfeldt

            Då får du arbeta hårt för att betala av framtida kostnader för exempelvis din och din frus oension…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Tittar jag i det oranga kuvertet ser min pension mycket bra ut givet at jag arbetar fram till 65.

          • Leif Andersson

            Detta rimmar väldigt dåligt med ditt tidigare resonemang kring de som tillgodogör sig en högre utbildning i Sverige. Du klagar på att dessa inte betalar tillbaka tillräckligt mycket i skatt för sin utbildning men när de gör som du och flyr landet och inte betalar någonting alls är det OK.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Alla ska betala sin skatt Leif det är min grundinställning och den har jag hållit fast vid så långt jag kan minnas. Det som drev mig att flytta var inte skatten utan snarare det faktum att den utmaning och den typen av arbete jag sökte efter inte fanns i Sverige. Att välja att flytta för att hitta den utmaningen och att således välja att betala skatt och göra rätt för sig där man arbetar tycker jag är rätt väg.

            Till detta ska läggas att jag förutom att skatta i Sverige före min flytt skattat i Sverige allt sedan min återkomst så i slutändan är jag övertygad om att jag betalat tillbaka det jag förbrukat med tillhörande ränta.

      • Nils Lindholm

        ”Detta givet att de klarar av att försörja sig själva.”
        Tullberg anser att 2015:s naivitet som ingen kunde veta nått om, ja frånsett dom som inte var förnekande politiker, utan öppna människor som följde med, det gick ju rent av live på TV, kommer att ha kostat 600-miljarder tills dom dött undan.
        Hur många 2015 orkar vi med ?
        Enl. nån organisation finns uppåt 500-miljoner i MENA som är villiga att prova sin lycka i Europa.
        Hur många 2015 orkar vi med ?

        Vad gäller dej o din familj, i vilken kolumn ni hamnar i SCB så var du gift med barnens mor o barnen var avlade av dej och födda utomlands, så fick dom automatiskt svenskt medborgarskap och hamnar i gruppen svenska medborgare ej födda i Sverige vid forskningsutdrag, deras barn borde då hamna i ’födda av utlandsfödda’.
        Var mamman svensk medborgare har det ingen betydelse vem mannen är, barn födda utomlands.
        Jag tror att pappor ännu inte kan ha barn . . . även i statistiken, därför det där gamla med mamman svensk medborgare, barnen svenska medborgare oavsett.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska självfallet ställa krav på att man kan skaffa egen försörjning inom rimlig tid (3 år enligt mig) genom att införa en väl fungerande integrationspolitik.

          Huruvida de som kom 2015 kommer att bli en investering eller en kostnad är alldeles för tidigt att uttala sig om – Samma sak som sägs om dem sades tidigare om de som kom från Balkan men idag visar kalkylen att dessa varit en investering och inte en utgift.

          • Jonny Disenfeldt

            Det råder hela 31,9 procent arbetslöshet bland utomeuropeiskt födda. Motsvarande siffra är enbart 4,1 procent för inrikes födda. Den statistiken presenterade SVT Agenda under söndagens partiledardebatt i TV-huset i Stockholm.

            Enligt rådande läge kommer 2025 de som kom 2015 ha en arbetsgrad på mindre än 30% … för att gå runt behöver de komma upp i över 70% … och sedan bör de väl betala de första i genomsnitt 10 år utan arbete med …

            Bara hälften av dem som invandrar till Sverige efter 45 års ålder lyckas ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Det visar en färsk forskningsstudie från Göteborgs universitet.

            I och med att människor från den stora flyktingvågen 2015 placerats ut i kommunerna har problemet växt. I 123 av landets kommuner är arbetslösheten bland utrikes födda över 30 procent, enligt Arbetsförmedlingen.

            I Sverige är ungefär 25 procent av Somalier sysselsatta,

            Det finns tyvärr inget som pekar på det du påstår – att de skulle ge vinst… NADA , NULL, ZILCH

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att de som just kommit till landet ännu inte kommit i arbete ser jag som helt naturligt Jonny och vad gäller somalier så är detta den grupp som sticker ut mest just därför att arbetslösheten minskar snabbast bland dem.

            När vi integrerat de som kommit i slutet av 2015 vilket borde vara verklighet i slutet av 2019 ska vi se hur läget ser ut – Fram tills dess är det omöjligt att dra slutsatser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När det fyller en funktion i ett ämne jag bloggar om kommer jag att göra det Alexander – För stunden ser jag ingen anledning att gå djupare in i ämnet än jag gjort i inlägget.

      Sägas ska att Brasilien är ett oerhört mångfacetterat land med medborgare som är allt från blonda, blåögda och vita via de med asiatiskt utseende och olika blandningar till helt svarta människor.

  4. Krister

    De som är svenska och ser traditionellt svenska ut borde vara här.
    Resten kan åka tillbaka till sina hemländer.

  5. Mr Sound

    Haha, självklart har ni vänstersossar mycket lång väg att vandra i denna fråga. Givetvis är det så mycket gallimatias att jag inte orkar skriva något mer underbyggt svar. Du får försöka övertyga andra att vi ska sudda ut nationsgränser och att ens eget land, där man faktiskt bidrar en hel del, även ska vara landet för alla som känner för det.

    Inte konstigt att Sveriges samhälle ser ut som det gör…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så länge människor kan försörja sig själva så ser jag ingen anledning att begränsa någon från att bo och verka hos oss – åtminstone så länge de inte arbetar till löner som inte följer avtal och ägnar sig åt lönedumpning.

  6. Lars Flemström

    Du får väl lägga ner FN, som är en sammanslutning av nationer, och upphäva FN-deklarationen av mänskliga rättigheter, eftersom antingen nationstillhörigheten eller vistelsen inom en viss nations territorium är bärare av dessa rättigheter.

    Det är alltså okej att IS-krigare från andra länder har stulit irakiers och syriers land, och mördat eller kört iväg ursprungsbefolkningen, så att dessa ”invandrare” har blivit, eller håller på att bli, folkflertalet? De, som ska bestämma, oavsett ursprung.

    Om vi inte håller på principen om alla folks rätt till sina egna länder, där de själva eller deras fäder är födda och har växt upp, så kommer vi att få en dominoeffekt. Det kan bli som hunnerinvasionen år 375 e Kr, som var den värsta flyktingkastrof, som Europa någonsin har upplevt – eftersom det fortfarande inte fanns nationalstater, som kunde skydda sina invånare.

    De som flydde undan hunnerna, fördrev i sin tur invånarna i de trakter som de flydde till, varefter de som fördrivits därifrån fördrev en annan folkgrupp o.s.v. Tills hela Öst-, Väst- och Nordeuropa var ett enda stort flyktinginferno, ett allas krig mot alla.

    Då som nu var det inte bara att rädda livhanken, utan främst jakten på jobb, att starta om någon annanstans, som drev människorna. I det dåtida jordbrukarsamhället var detta ännu tydligare än i det nutida industrisamhället. Att ”komma i självförsörjning” handlade om att hitta jordbruksmark, som inte redan brukades av några andra. Fanns ingen ledig mark fick man fördriva ”de andra”.

    Har du ändrat dig på nytt om samerna, som enligt dig inte skulle ha rätt att bedriva renskötsel på annan mark än ”egen ägd mark”, om folkflertalet i Lappland så bestämmer? Du blev ju till slut tvungen att erkänna samernas rätt till sitt eget land, för att inte skada den kommande socialdemokratiska valrörelsen i Lappland. Men det var med reservationen att samernas ensamrätt att bedriva renskötsel i Sverige ska upphävas.

    Samernas problem är ju att de till följd av stark invandring söderifrån är en minoritet i sitt eget land. En situation som inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att drabba alla svenskar,om du får bestämma. Jag tycker tvärtom att vi ska erkänna samernas rättigheter, samtidigt som vi slår vakt om våra egna rättigheter i våra delar av Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      FN ska inte läggas ner Lars och jag gör inte samma strikta tolkning som du av det som skrivits. Därtill sa jag att det jag anför gäller för den bästa av världar snarare än att det gäller för stunden.

  7. Alexander

    Anders är så godhjärtad och fantastisk som människa. Hur många hemlösa får sova/bo hos dig och din familj?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med den sortens kommentarer tycker jag att du gör dig till åtlöje Alexander – Hur mycket får läsarna avgöra då du ser ut att ha helt slut på hållbara argument och därför skriver som du gör.

      Hur många hemlösa får bo/sova hos dig?

  8. Alexander

    Fast Anders vill ju att alla ska få bosätta sig varhelst de vill, men det gäller inte om det handlar om hans bostad. Då gäller EGOISM och inte KÄRLEK. Som svar på din fråga så är det noll, skillnaden är att jag är tydlig med det och inte hycklar genom att framställa mig som ett helgon.

    Jag tror att det är fler läsare som håller med mig än dig. Vad tror du?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med bosättning vart man vill tror jag att alla utom du inser att jag då talar om i vilket land och i vilken stad man ska bosätta sig.

      Jag framställer inte mig själv som något helgon Alexander – Är det det enda argument du har gentemot goda politiska idéer så är det nog bäst att du tänker över din situation som politisk debattör.

      Sedan är jag övertygad om att majoriteten av läsarna håller med mig.

  9. Alexander

    Det är bara att följa kommentarerna på bloggen för att se vilket stöd du har. Sedan vet jag vad Harriet och andra partikamrater anser om din förträfflighet.

    Frågan är varför inte hemlösa kan få bo i ett tält på din gräsmatta? Det är betydligt bättre för dem, och du visar KÄRLEK.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att de flesta som kommenterar på bloggen är mina politiska motståndare är helt naturligt då de som håller med låter mig veta så på annat sätt då de avser att kommentera just därför att de delar min uppfattning.

      För övrigt så har jag bra stöd bland mina partikamrater spå vitt jag vet och har all anledning att tro att Harriet likväl som andra tycker att det är bra att jag syns och hörs Alexander – Sedan är det en gång för alla så att det är väljarna och inte partikamraterna som avgör vilket stöd jag ska få i nästa val och avseende det känner jag mig mycket tillfreds med den utveckling som föreligger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad de säger om du frågar dem får stå för dem – Det jag går på är vad de framför till mig och vad jag får mig till livs av många partimedlemmar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med vare sig Harriet eller andra och jag har en bra dialog och ett gott samarbete med dem så den saken kan du med varm hand överlåta åt mig att sköta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      tack för utmärkelsen Alexander – Att bli tilldelad den titeln av dig gör att jag känner mig extra hedrad av utmärkelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.