Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Forskare delar min uppfattning om att SD är på tillbakagång/nedgång.

Jag måste tillstå att det känns rätt bra att läsa att professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Jonas Hinnfors tolkar det politiska läget på i stort sett samma sätt som jag gjort länge när jag påstår att Socialdemokraterna växer och att SD passerat sin högsta nivå och är på väg nedåt.

Enligt Hinnfors bekräftar den nu publicerade SCB-mätningen att SD inte vuxit sedan 2015 och att det troligaste scenariot är att SD kommer att förlora sympatier därför att man vägrar att göra upp med sitt rasistiska och nynazistiska arv och fortsätter med en sorts svenskhetsdebatt som förstärker snarare än raderar ut att SD har de rötterna.

Att det är på det viset har jag påstått länge och måhända är jag rakare och framför allt före tiden när jag till skillnad mot Hinnfors påstår att SD kommer att förlora ner till runt 10% av väljarsympatierna i samband med nästa val  – Något som bara är naturligt då han som forskare pratar om det som varit och det som är snarare än om det som ska komma i framtiden.

I vart fall känns det bra att få bekräftat att det jag påstått och påstår även har stöd hos de som varande experter i ämnet baserar sina uttalanden på forskning.

En annan sak som Jonas Hinnfors säger är att Alliansen som regeringsalternativ blir mindre och mindre troligt samt att KD med all sannolikhet kommer att åka ut ur riksdagen i samband med nästa val.

En annan sak som känns mycket bra är att Hinnfors liksom jag säger att han ser det troligaste regeringsalternativet efter nästa val vara en koalition mellan S, C och L – Detta baserat på väljarsympatiernas utveckling.

Även den tesen har jag framfört länge och att få stöd för den i ett och samma uttalande som det att SD passerat sin högstanivå gör denna dag till en mycket bra dag som inger hopp om ett starkt och bra Sverige även efter nästa val.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

70 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Det finns olika sätt att tolka statistik på Jonny och du får göra din så gör jag min och hur jag ser på saken har jag öppet torgfört i mitt inlägg och vem av oss som får rätt kommer vi bägge att bli varse i samband med nästa val eller hur?”

    Nja… om en trend är uppåtgående eller nedåtgående baserat på ett enatal mätvärden är inget som kan ”tolkas”. Antingen är den det ena eller det andra rent matematiskt så där har du fel.

    Vad som händer i nästa val är en helt annan sak, nu pratar vi om hur trenden ser ut för ett parti i olika mätningar och där drar du fel slutsatser eftersom du uppenbarligen inte förstår statistik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Trender kan alltid tolkas Jonny – Att tolka opinionsmätningar och spå framtiden är precis samma som att tolka en aktiekurs och dess framtid och beroende på vilket analysverktyg man använder kan man komma till olika slutsats.

      För mig framstår det klart och tydligt att SD är på nedgång sett till sin högsta siffra medan S är på uppgång sett från sin lägsta siffra.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej Anders, du har fel.
        Du förstår dig uppenbarligen inte på matematik och statistik vilket du visat flera gånger i andra sammanhang.

        Om vi har följande periodiskt uppmätta mätvärden :
        12.4 , 14.4 , 19.9 , 17.3 , 17.5 , 18.4

        Så finns det bara EN tolkning och det är att vi har ett ökande värde, trenden är STIGANDE.
        Detta är INTE en tolkningsfråga.

        Berätta nu var professor Hinnfors avslöjar sina brister i matematik eller var det osant att han påstod det du påstår ?

          • Jonny Disenfeldt

            Berätta nu var professor Hinnfors avslöjar sina brister i matematik eller var det osant att han påstod det du påstår i ditt inlägg ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har refererat till både Hinnfors och mig själv i inlägget Jonny.

  2. David

    Jag förstår ärligt talat inte varför du är så fixerad vid SD Anders. Det verkar som om du känner dig hotad av att SD växer. Om det är som du säger att trenden är neråtgående och deras ”riktiga” nivå ligger på 4-5% så är ju partiet ungefär lika relevant att diskutera som Fi eller Kalle Anka partiet och då förstår jag inte varför du ska ägna så mycket bloggande om SD och den utdöende högerpopulismen som du gör.

    Sanningen är den att det är långt till valet och något säger mig att det kommer att grävas fram några skandaler som når dagens ljus lämpligt nära valdagen och det kommer att påverka flera partier negativt så dagens mätningar är ju inte på något sett relevanta annat än som kuriosa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD är på tillbakagång och någon måste föra debatten och lyfta upp och kritisera en politik som är alltigenom skadlig för Sverige och svenskarna.

      Om du följer min blogg kan du se att jag använder minst lika mycket tid till att kritisera M, och V och till viss del C.

  3. Per

    Du har så fel Anders, Sd är det BÄSTA som kan hända för sverige och svenskarna. Länge leve Sd och Jimmie!????????????

  4. Jonny Disenfeldt

    Berätta nu var professor Hinnfors avslöjar sina brister i matematik eller var det osant att han påstod det du påstår i ditt inlägg ?

      • Jonny Disenfeldt

        Alltså ännu ett exempel på alternativa fakta från dig Anders, det vi normalt kallar lögn. Du påstod saker om Hinnfors som inte var sanna.

  5. Alexander

    ”En politik som är alltigenom skadlig för Sverige och svenskarna”

    Hur hade en restriktivare invandringspolitik varit skadlig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som är skadligt med SD:s politik är den ideologi och den värdegrund den vilar på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.