Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SD:s finska motsvarighet Sannfinländarna splittras och delas på mitten.

Timo Soini Sannfinländarnas förre partiledare väljer nu att bryta sig ur partiet tillsammans med sina ministrar – Dels för att rädda regeringen och dels för att bilda ett nytt parti i en grupp där 20 av de 37 ledamöterna i den finska riksdagen som tidigare tillhörde Sannfinländarna följer med till gruppen som arbetar under namnet Nytt Alternativ.

Min tro är att detta är en sedan länge planerad handling för att distansera sig från de främlingsfientliga rötter som precis som för SD präglar Sannfinländarna som parti.

Sannolikt har Soini begripit att nationalism och högerpopulism inte går att omsätta i praktisk politisk handling, regeringsinnehav och som ideologisk plattform i det långa perspektivet. Sannolikt är det så att Soini redan innan sin avgång insett att nationalism och högerpopulism är döda som politiska idéer.

Att bryta sig ur och bilda ett nytt parti är sannolikt lärdomen av att ha ingått i regeringen och där lärt sig att man måste kunna växla de vallöften man ger i samband med valet i realpolitik om man vill behålla väljarnas stöd – Något Sannfinländarna inte kunnat göra och därför fallit som en sten i opinionsmätningarna.

Att den hårda kärnan av medlemmarna i Sannfinländarna valde att rösta fram en kontroversiell person som Jussi Halla-aho som partiledare och därmed skapade ett parti lett av en politiskt omöjlig ledare gjorde säkert valet för Soini och de övriga 19 än lättare att göra.

Att Sannfinländarna delas som parti är för mig goda nyheter och sannolikt början på en utveckling vi kommer att få se i många partier runt om i Europa som delar samma ideologiska plattform som Sanfinländarna – Bland dem svenska SD.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

47 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt men inte sen att påpeka deras tillkortakommanden eller systerpartiets tillkortakommanden.

  1. Per

    Det kommer att funka bra med Sd som största parti efter nästa val. Dom stänger gränserna och slänger ut 99% av dom som kommit hit senaste fem åren! Länge leve Sd, för ett bättre sverige!/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dröm på att SD blir största parti kommer inte att inträffa och det därför att SD befinner sig på nedgång.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har tidigare sagt att jag ser på utvecklingen från det högst uppmätta värdet under mandatperioden och därifrån är trenden för SD nedgående – Att påstå något annat är att ljuga.

          • Jonny Disenfeldt

            Enligt denna ovetenskapliga Anders-Forss metod så har ju då enligt SCB med mätningar under innevarande mandatperiod :

            S nedåtgående trend (högsta värde Nov-14)
            Mp nedåtgående trend (högsta är Nov-14).
            V nedåtgående trend (högsta är Nov-16)
            M nedåtgående trend (högsta Maj-15)
            L nedåtgående trend (högsta Nov-15)
            KD nedåtgående trend (högsta Maj-15)
            C uppåtgående trend (högsta Maj-17)
            SD nedåtgående trend (högsta Nov-15)
            Andra (FI etc) nedåtgående trend (högsta Nov-16)

            Om detta fortsätter så har vi alltså snart en riksdag med bara ett parti – Centern !

            Hur ser du på detta Anders Forss ???

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Sett från sitt högsta mätvärde så befinner man sig i en nedåtgående trend Jonny – Att du vägrar in se det tycker jag är underligt.

  2. Leif Andersson

    Jag har aldrig förstått hur ett sådant parti kunde få så många röster i ett land med i princip obefintligt flyktingmottagande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är mycket vi inte förstår Leif och jag har själv ställt mig samma fråga många gånger.

  3. Håkan

    Finland behöver inget oppositionsparti,dom är helt överens över partigränserna,dom ger sig inte in i något socialt/ekonomiskt experiment likt Sverige.Dom pekar på Sverige som ett avskräckande exempel.Rheinfeldt,Lövden och c:o ses närmast som kompletta dårar på andra sidan Kvarken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      faktum kvarstår Håkan – SD:s systerparti splittras och delas på mitten och att så sker är viktigt att belysa då chansen att samma sak sker i Sverige är rätt överhängande över tid.

  4. Jonny Disenfeldt

    Anders fabulerar : ”Sett från sitt högsta mätvärde så befinner man sig i en nedåtgående trend Jonny – Att du vägrar in se det tycker jag är underligt.”

    Alla utom C är alltså nedgående enligt dig …

    SCB siffror visar även att de två senaste halvårsmätningarna (http://imgur.com/gallery/U6qg7mm) är det en uppgång för SD, du kan försöka cherrypicka och leka hur du vill Anders, fakta kvarstår.

    OM man ska titta seriöst på statistik så vill man ha så många mätvärden som möjligt gjorda under likartade förhållanden. Det som skedde i november 2015 var en abnormalitet som gav SD ett extra stort stöd, matematikens lagar visar att oavsett så är de fortfarande på en uppåtgående trend och inget annat.

    Vad framtiden innehåller vet vi inget om men så är läget NU och därmed försöker du ljuga om hur verkligheten NU ser ut.

    Det behövs alltså flera på varandra följande periodiskt gjorda nya mätningar i framtiden som hela tiden ger mindre mätvärde för att kunna dra slutsatsen att trenden vänt nedåt, detta föreligger inte NU.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag fabulerar inte Jonny – Står SD lägre idag än sitt högsta mätvärde under perioden?

      • Jonny Disenfeldt

        Följande partier står idag lägre än sitt högsta värde under mätperioden och backar / har en nedåtgående trend då enligt Anders Forss :

        S nedåtgående trend (högsta värde Nov-14)
        Mp nedåtgående trend (högsta är Nov-14).
        V nedåtgående trend (högsta är Nov-16)
        M nedåtgående trend (högsta Maj-15)
        L nedåtgående trend (högsta Nov-15)
        KD nedåtgående trend (högsta Maj-15)
        SD nedåtgående trend (högsta Nov-15)
        Andra (FI etc) nedåtgående trend (högsta Nov-16)

        Endast centerpartiet har i Anders Forss metod en uppåtgående trend eftersom de har sitt ”högsta värde under mätperioden” nu…

        Fråga till Anders Forss : Står Socialdemokraterna lägre idag än sitt högsta mätvärde under perioden? Har S därmed en trend nedåt ?

        Du är makalöst löjlig Anders.
        Verkligheten visar att under de 3 åren sedan senaste valet så har SD en uppåtgående trend och inget annat. Du borde skämmas rejält..

        http://imgur.com/gallery/U6qg7mm

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Faktum kvarstår SD befinner sig i en nedåtgående trend sett från sitt högsta mätvärde under mandatperioden.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders Forss, det är INTE ett faktum, det är en lögn.

            Jag har aldrig tidigare stött på någon som du som så notoriskt vägrar erkänna sina fel och istället gör dessa löjliga krumbukter. Det måste vara oerhört genant för vissa i din omgivning.

            SD har i de två senaste SCB mätningarna en stigande trend.
            SD har när en linjär regressionsanalys av de 3 senaste årens mätningar görs en stigande trend.
            SD har en stigande trend om man tittar på alla mätvärden historiskt bakåt.


            http://imgur.com/gallery/U6qg7mm

            Visar denna graf en stigande trend eller inte Anders Forss ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag gör inga krumbukter Jonny – De överlåter jag till dig. Faktum är att SD befinner sig i en nedåtgående trend och nu har ett lägre stöd än sitt högsta mätvärde under mandatperioden. Vad du hoppas vinna på att förneka det vet bara du.

  5. Lars Flemström

    I diskussionerna om det franska valet har vi fått läsa att Forss anser det vara socialdemokratisk politik att krossa arbetarnas fackförening och avskaffa de förmåner som de har tillkämpat sig, för att SÄNKA nivån till den svenska nivån – som är ett resultat av åtta års borgerligt styre.

    Nu påstår Forss att det är socialdemokratisk politik att strö ut ”Fridolin-pengar” över var tredje lärare, som ska få löneförhöjningar med flera tusen kr i månaden – genom godtyckliga beslut av lärarnas arbetsgivare – utan förhandlingar med lärarnas fackföreningar. Nej, Anders Forss, detta är inte socialdemokratiskt politik, utan resultat av ”kohandel” mellan Mp och S, som vetat att Mp skulle stödjas av de borgerliga partierna, om S hade tagit strid i frågan.

    I så fall hade S kanske endast fått stöd av V. Hur SD hade agerat i ett sådant läge (regeringskris) är skrivet i stjärnorna. SD hade i vart fall kunnat bedriva utpressningspolitik, typ ”kohandla med oss, så…” Att SD nu vägrar ”Fridolin-pengar” (d.v.s. skattefinansierat valfläsk för att locka lärare att rösta på Mp…) till kommunerna är inget som förvånar. Såvitt jag vet, finns (förmodligen fram för allt s-styrda kommuner, som inte vill ha ”Fridolin-pengarna”, eftersom de befarar att själva tvingas finansiera ”gullgosse-lönerna” till var tredje lärare, nästa gång staten måste spara.

    Idén om dessa ”karriär-lärartjänster” kommer från en tidigare skolminister, vars egen yrkesbakgrund i hög grad har präglats av karriärstegar, lönegrader, prestigefyllda titlar, gradbeteckningar och ordnar på uniformerna… När blev detta socialdemokratisk politik, Anders Forss? När blev det miljöpartistisk politik?

    Mp har gått från att vara ett parti, som förespråkat likalön och sänkt inkomststandard för alla till att bli ett parti. som förespråkar ökad ”lönespridning” genom stora löneökningar för VISSA medelinkomsttagare och sänkningar för dem, som redan har låga inkomster

    Efter vad jag har hört från en fackligt aktiv lärare, så beror den påstådda eftersläpningen av lärarlönerna (jämfört med andra offentliganställda akademiker) på att det största av lärarfacken, Lärarförbundet tidigare har bedrivit en solidarisk lönepolitik, genom att vid löneförhandlingarna styra de största löneökningarna till de sämst avlönade grupperna inom det egna förbundet.

    Detta torde ha varit socialdemokratisk politik, som har drivits fram av lärare med S- och V-sympatier. Anders Forss har däremot konsekvent stött den linje, som har drivits av det konkurrerande lärarfacket, som har samlat bl.a. missnöjda lärare, som ansett sig vara bättre yrkesmän– och kvinnor än sina kollegor, och därför har ropat på statligt reglerad lärarlöner – för att de själva ska få mer.

    Även på denna punkt har alltså Anders Forss gått emot den sedan länge – inte minst under Olof Palmes tid – etablerade S-politiken. Anders Forss är – som jag har skrivit tidigare – en av de värsta högerpopulisterna i svensk politisk debatt. Begreppet högerpopulism är ju klassisk högerpolitik, som maskeras under en enorm vänstersvada.

  6. Alexander

    Anders

    Kan du inte svara på Jonnys fråga om även Socialdemokraterna står lägre än sitt högsta värde?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har varit nere på vår lägsta nivå under mandatperioden och är nu på väg uppåt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi står högre än vårt lägsta mätvärde och det är det jag anfört.

      Sedan handlar inlägget om sannfinländarna och det faktum att de splittrats och delats på mitten – Varför kan du inte hålla dig till ämnet Alexander?

      Är det besvärligt med kritik mot SD och dess systerpartier och anser du att dessa inte ska få kritiseras?

      • Jonny Disenfeldt

        Socialdemokraterna står lägre än ert högsta mätvärde så då är ni alltså i nedåtgående trend (31.1 mot 32.2).

        SD står betydligt högre än sitt lägsta värde i perioden (18.4 mot 12.4) så då är SD alltså i uppåtgående trend även enligt Anders Forss-teorin.

        https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsm%C3%A4tningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2018#SCB

        Allt blir så tydligt och klart när man använder Ander Forss olika tramsologiska metoder … eller hur …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SD befinner sig i en nedåtgående spiral och ligger under sitt högsta mätvärde under perioden medan S passerat lägsta värdet och pekar uppåt – Så är det Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Haha …

            * Står socialdemokraterna lägre än sitt högsta värde i perioden Anders Forss, ja eller nej ?

            * Står SD högre än sitt lägsta värde i perioden Anders Forss, ja eller nej ?

            * Vad visar en linjär regressionsanalys av SD’s mätvärden hos SCB de senaste 3 åren (dvs perioden efter senaste valet) Anders Forss , stigande eller sjunkande trend ?

            * Har SD passerat lägsta värde och pekar nu uppåt, Anders Forss, ja eller nej ?

            * Vad är det för ”nedåtgående spiral” du yrar om Anders Forss ? Var hittar du den ?

            http://imgur.com/gallery/U6qg7mm

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har svarat på frågan Jonny och oavsett hur mycket du framhärdar så talar fakta för sig själv – SD befinner sig i en nedåtgående spiral och har förlorat stöd sett till sitt högsta mätvärde under mandatperioden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra för det är precis det jag gör – Kritiserar SD när jag finner att det är befogat at göra så.

      • Jonny Disenfeldt

        Men man ska inte ljuga om den politiska motståndarens politik vilket du liksom många andra politiker tyvärr gör.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ljuger inte om motståndarnas politik Jonny – Allt jag gör är att lyfta upp baksidorna av den politik de själva säger att de vill föra.

          • Jonny Disenfeldt

            Jo du ljuger, senaste exemplet var att du påstod att SD i sitt partiprogram vill avskaffa värnskatten, detta är inte sant.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ljuger inte om det Jonny – Den uppgiften kommer från munnen på SD:s ekonomiskpolitiske talesperson.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan ställer jag mig varje dag och jag censurerar inte så länge inlägget är fria från personangrepp och främlingsfientlighet eller rasism.

  7. Jonny Disenfeldt

    ”Jag ljuger inte om det Jonny – Den uppgiften kommer från munnen på SD:s ekonomiskpolitiske talesperson.

    Du ljuger eftersom du undviker att berätta sanningen.
    Detta står inte i SD’s partiprogram och är alltså inget SD driver.
    Denna representant för SD har sagt att det skulle kunna vara en fråga till förhandling med alliansen om alliansen gör andra viktiga eftergifter som motprestation, så är det i politiken, diitt eget parti S genomför saker som de inte vill eftersom de måste hålla Mp och V nöjda. Nu senast med flygskatten som gör att en resa för en barnfamilj till exempelvis Thailand blir mycket dyrare, ca 900:- mer per person, med ett par barn blir det stora belopp-

    Du fortsätter att vara oärlig, precis som LO.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag upprepar det jag sa tidigare – Jag ljuger inte därför att detta kommer från SD själva genom sin ekonomiskpolitiske talesperson som bekräftat att så är fallet.

  8. Alexander

    Kan Anders berätta när Oscar Sjöstedt sade att värnskatten ska avskaffas? Kan du länka till uttalandet? Annars kan Jonny göra samma sak och påstå att Magdalena Andersson sagt att jobbavdragen ska bort.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det står uttalat i samband med en artikel i bland annat arbete och jag sysslar aldrig med länkande Alexander.

  9. Alexander

    Hämtat från Arbetets artikel om SD:

    ”Slopad värnskatt finns inte med i SD:s budgetmotion”

    Dessutom säger Oscar Sjöstedt:

    ”Slopad värnskatt är inte en fråga vi driver”

    Hämtat från artikeln i Arbetet i tisdags. Det går att läsa svart på vitt. Anders Forss, varför ljuger du?

  10. Alexander

    Anders

    Jag sitter nu och läser artikeln du refererar till. Varför hävdar du att Sjöstedt påstår att de jobbar för att slopa värnskatten?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs ordentligt i relaterade artiklar och på de länkar som följer med artikel så ser du att det är som jag säger. LO är ingen organisation som bara plockar saker ur luften utan att ha stöd för det man påstår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.