Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Högsta sammanlagda meritvärde ska styra vem som får ett utannonserat ledigt jobb.

Med anledning av mitt svar på de frågor Veronica Kerr ställde till mig i samband med mitt inlägg om en reformerad och utvecklad Arbetsförmedling har jag fått frågor om vad jag avser med systemet med meritvärde som grund för alla anställningar.

För att svara på dessa frågor har jag därför valt att återge ett blogginlägg i ämnet som jag skrev i April 2015 med förhoppningen att de ska ge de som frågar de svar de söker – Håll till godo:

För att råda bot på den diskriminering som för närvarande råder i samband med att företag, organisationer och offentligsektor rekryterar ny personal föreslår jag att vi inför ett system likt det system Storbritannien länge använt sig av.

Om vi analyserar på djupet kommer vi att finna att vi i dagens Sverige diskriminerar i rätt hög grad i samband med anställningsförfaranden. Idag är det nästan aldrig så att den som är mest meriterad – Dvs. att den person som har det högsta sammanslagna meritvärdet av utbildning och erfarenhet sammanräknad blir den som får jobbet.

Redan innan den process som i slutändan vaskar fram en ”kortlista” av möjliga kandidater till jobbet har man i den föregående processen diskriminerat både avseende ålder, etnicitet, kön, sexuell läggning, religionstillhörighet och politisk hemvist mm. Det innebär att många av de som bortfaller vid en noggrann kontroll kan ha betydligt högre sammanräknat meritvärde än de som senare kortlistas.

Detta vill jag göra något åt därför att nuvarande modell skapar stora skevheter i samband med rekrytering – Därför tycker jag att vi ska införa lagstiftning enligt den modell som finns i Storbritannien.

I Storbritannien finns en tvingande lagstiftning som inte accepterar någon som helst diskriminering i samband med rekrytering och anställning. Vad som gäller är att den sökande som har det högsta meritvärdet dvs. utbildning och erfarenhet sammanräknad ska erbjudas jobbet.

Följs inte detta kommer företaget som gjort avsteg att straffas genom domslut och höga böter samt bli beordrade att göra om rekryteringen.

Självfallet måste till detta meritvärde även bifogas betyg på att man klarat engelska statens standardprov i engelska språket.

Vad jag vill göra är följande genom att tillse:

  • Att alla arbetsgivare som har 10 anställda eller mer ska bli tvingade att följa lagstiftningen om högsta sammanlagda meritvärde vid alla rekryteringar.
  • Att en strikt modell med meritvärde som anställningskriterium ska gälla vid all rekrytering och att uttrycket meritvärde avser utbildning plus erfarenhet sammanräknad enligt en i förväg definierade formel.
  • Att vi inrättar av ett nationellt referensregelverk som stipulerar hur en viss utbildning eller arbetslivserfarenhet ska klassificeras och värderas. Detta för att det ska bli lika för alla.
  • Att till ovanstående även kräva godkänt betyg i svenska språket. Detta oavsett av om man är etnisk svensk eller invandrad svensk.
  • Att höga viten och böter utgår för arbetsgivare som inte följer ovanstående.
  • Att krav på att man för att åberopa denna modell i samband med stämningar även kan visa ett intyg på att man är fullt frisk och fullt arbetsför.

Om vi gör detta på rätt sätt är jag helt säker på att det blir lättare för både äldre personer och invandrare att få ett jobb. Detta därför att det är meritvärdet och inget annat som styr vem som ska anställas.

Samhället tjänar stort på en sådan reform då det innebär att framför allt invandrade personer får samma chans som etniska svenskar givet att de har relevant utbildning och relevant yrkeserfarenhet samtidigt som de behärskar språket.

Dessutom blir det lättare över tid för Arbetsförmedlingen och andra inblandade parter att hjälpa de med svaga sammanlagda meritvärden med relevant utbildning. Alla utbildning som ges ska med ovanstående modell i bruk struktureras på ett sådant sätt att den stärker meritvärdet och därmed göra den arbetssökande anställningsbar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

79 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Absolut inte, det måste vara varje företags rätt att själv välja medarbetare och dä ingår betyg, tidigare erfarenhet givetvis som kriteria men även andra faktorer, exempelvis sociala faktorer.

    Exempel –
    Företaget som arbetar med spelutveckling söker en medarbetare, det visar sig finnas många olika kandidater varav en 62 åring som har högsta meritvärde, dennes stora livsintresse är att läsa tarot kort och lösa korsord, genomsnittsåldern på företaget är annars 24 år, man använder grafiska verktyg som 62-åringen inte ens sett och det är ett sammansvetsat gäng på 20 unga killar och tjejer som alla är aktiva inom ett par sporter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna tycka så Jonny men sammantaget meritvärde fungerar mycket väl – Sedan kan jag upplysningsvis säga att kunskapen om de verktyg som används i företaget – I det exempel ett grafiskt verktyg är en del av det sammanräknade meritvärdet.

      Vilka fritidsintressen människor har ska aldrig styra vem som får ett jobb.

      Sedan kan jag av egen erfarenhet säga att bästa resultatet får man om man kombinerar människor med olika styrkor och svagheter då man med en sådan metod får styrkor rakt över hela linjen – Att anställa en med samma profil som alla andra anställda innebär bara att man tillför samma styrkor och svagheter som man redan har i företaget.

      Den kunskapen har jag personligen införskaffat av genom att anställa mer än 1.000 personer genom åren.

      • Jonny Disenfeldt

        Att stirra sig blind på enbart meritpoäng kan ge oerhört dåligt resultat.
        Vad gäller t.ex utvecklingsverktyg så kan kunskapen om ETT specifikt sådant vara det som är det viktiga och helt utslagsgivande och meritpoäng i övrigt helt ointressant, detta förstår du inte Anders Forss.

        Vad gäller dina erfarenheter som personalchef (?) intressant Anders, berätta gärna mer om dessa tusentals intervjuer du genomfört, vilka företag det rörde som du arbetade på, vilka tjänster det rörde etc. Det kan bli intressant.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det fungerar mycket bra i Storbritannien och kommer att fungera bra hos oss av de anledningar jag angivit i inlägget.

          • Jonny Disenfeldt

            Vad gäller dina erfarenheter som personalchef (?) intressant Anders, berätta gärna mer om dessa tusentals intervjuer du genomfört, vilka företag det rörde som du arbetade på, vilka tjänster det rörde etc. Det kan bli intressant.

          • Sven

            Problemet är att du inte gett något svar. Du säger bara att det fungerar bea i Storbritannien . Jag har inga problem att hitta minst lika många negativa åsikter som positiva. Dessutom väldigt få som är oberoende och strikt faktabaserade. Alltså – var är underlaget? Bara godtycke nu igen?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis Sven – jag hänvisar till att det fungerar bra där. Vill du påstå motsatsen så får du i sådana fall bevisa att det inte fungerar i Storbritannien för att förhindra diskriminering i samband med anställningsförfaranden.

            Bevisbördan ligger sålunda på dig och inte på mig.

          • Sven

            Du menar alltså att det inte är den som kommer med påståenden som har bevisbördan?

            Gäller det bara i ditt fall, dvs att du är allsmäktig och inte får motsägas?

            Eller om jag säger att Rumäniens system för integration fungerar utmärkt är det upp till dig att bevisa annat. (Ja. Det finns interna raporter om hur bra den fungerar. Tom på engelska. Googla.)

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag får motsägas Sven och jag har inga problem med att andra har avvikande åsikt mot mig men har man det så är det på sin plats att man i sådana fall beskriver varför och vad man baserar den på. I mina inlägg går det alltid att utläsa av texten i inlägget vad jag baserar slutsatsen på.

      • Sven

        Var finns underlaget för ”fungerar mycket väl”? Alla sakliga utvärderingar jag läst hävdar snarare motsatsen för de flesta jobb, så det vore intressant att läsa underlaget.

        För det är väl inte som vanligt – att du ”läst ett underlag, men inte tänker säga vilket det är” eller att du ”bara vet för att du är så oerhört klarsynt att du inte behöver underlag för du vet bäst själv”?

          • Sven

            Du missar hela poängen. Jag har inte påstått något. Jag söker fakta och undrar om du har någon eller bara spekulerar fritt …. igen.
            Du påstår något, men kan inte redovisa fakta. Att du dessutom, efter DINA påståenden, säger att ANDRA har bevisbördan är …. märkligt. Du ser inte bristen i den retoriken?????

            Det verkar som om du faktiskt inte har något som helst underlag för DINA påståenden.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag påstår något som alla som vill kan kolla fakta runt om de googlar på situationen i Storbritannien Sven.

          • Sven

            Om det är så lätt borde det vara enkelt att länka.

            Slutsatsen torde annars bli att du faktiskt inte kan hitta något själv utan i sedvanlig ordning nöjer dig med godtyckligt samlad information. Även kallad alternativa fakta.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Sven – med all respekt så behöver man inte alltid länka till andra källor. jag är utrustad med en egen hjärna, med egna erfarenheter och med egen slutledningsförmåga – Att utifrån det bilda sig en uppfattning, lägga ett förslag som bygger på den uppfattningen och kontrollera hur den följer den ideologi man står upp för är inte alternativa fakta – Snarare reella politiska förslag för att bygga det samhälle man tror på.

  2. Fredrik

    Några frågor, är det inte redan idag förbjudet enligt svensk lag att diskriminera kring etnicitet, sexualitet, kön, ålder, tro m.m. vid anställning?

    Med ditt sätt att se på detta så spelar personlighet ingen roll? I grunden behövs inte ens anställningsintervjuer då meritvärde är det som ska gälla. Alltså, högst värde får ett samtal och jobbet är deras?

    Då ser jag ett tydligt problem. Låt oss säga att jag är arbetssökande och du är chef och ansvarig för anställningar. Jag söker till ditt företag och efter att ansökningstiden gått ut så ringer du mig och erbjuder mig jobbet som byggnadssnickare. Jag svarar: Perfekt, jag vill ha 38 000/mån i lön.

    Då måste du ge mig den lönen, för jag är den mest kvalificerade av alla sökande. Kollektivavtalen säger inte heller något om allas lön, den visar enbart på lägstalöner och ingångslöner.

    Ett andra problem är hur du ska få fram ett meritvärde för någon som inte kan bevisa, skriftligen, hur deras arbetslivserfarenhet ser ut? Det går ju inte att vara snäll och hålla med när någon som kommit till Sverige och hävdar att de har kört lastbil i 12 år, de måste kunna bevisa det eller hur? Och sedan, köra lastbil i 12 år i Afghanistan (bara ett exempel och inget riktat mot Afghaner) är inte nödvändigtvis detsamma som att köra lastbil i 12 år i Sverige.

    Till sist, en fråga. Hur många röster har du för ett sådant här förslag i Sveriges Riksdag? Idag menar jag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst finns det saker som är förbjudna även idag Fredrik men det är oerhört svåra att bevisa någon av dessa grunder utan att ha högsta meritvärde som en riktlinje som inte är möjlig att göra avsteg från.

      Styr meritvärdet kan man aldrig diskriminera.

      Anställningsintervjuer håller man även i UK och då med några av de som har det högsta samlade meritvärdet – Detta för att berätta vad företaget avser erbjuda i lön och övriga förmåner vilket är ett system som fungerar mycket bra.

  3. nils johnsson

    Så om man har en intervju med någon där man har en mer kvalificerad som vill ha högre lön än någon med mindre kvalificering, får man inte välja vem av dessa man vill så? Får man inte väga in löneanspråken?

    Om det är någon väl kvalificerad men som man inte tycker om, som man tycker har fel attityd till arbetet får man inte säga nej till denna då?

    Om man har någon som man har personliga referenser på att detta är en bra person att anställa, får man inte ta honom över mer kvalificerade personer då?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lönen är en helt annan diskussion och självfallet så får människor som kräver högre lön tacka nej om löneerbjudandet är för lågt – Den individuella friheten hade jag inte tänkt röra vid Nils.

      Det system som fungerar bra i UK kommer att fungera lika bra hos oss.

  4. Sven

    Hur ger du meritpoäng på social kompetens, hur man fungerar i en grupp och vilket ”driv” man har?
    Ännu en papperslösning från en politiker som tror att papper löser alla problem. Klassisk lösning från de som i te är i verkligheten och ser resultaten. Se bara hur tex LOU kostar oss miljarder varje år. Men på papperet var den ju bra….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur en människa passar in i en grupp är oerhört svårt att sia om på förhand och innan man provat människan i fråga i gruppen – Det som låter bra och ser bra ut behöver inte alltid bli så – Det har jag många egna erfarenheter av när jag anställt människor trots hävdande av motsatsen från rekryteringsföretag.

      Ska vi ha en rättvis och jämlik arbetsmarknad är ett meritvärde som väger samman utbildning, betyg och arbetslivserfarenhet bästa vägen. Det fungerar bra i UK och jag ser ingen anledning till att det inte skulle fungera i Sverige.

      • Fredrik

        Du svarar inte på frågan hur man ger meritpoäng på social kompetens. Varför?

        Sedan, en av frågorna man ställer till sökande är just kring lön och hur den sökande själv värderar sitt tilltänkta arbete. Den frågan blir poänglös eftersom meritvärde ska gälla. Vilket i princip kan innebära att en arbetsgivare på förhand bestämmer, i platsannonsen, för en förutbestämd lön – detta oavsett vem som söker tjänsten.

        Många platsannonsörer skriver ”Lön enligt avtal” vilket har blivit ett sätt för, framför allt kommun och landsting, att inte ge sig in i diskussionen kring lön med dem som söker tjänster hos dem. Och detta förslag är bara ett ytterligare sätt för staten att bestämma lönesättningen och inte låta marknaden göra det. Genom meritvärde så kommer det naturliga steget att sedan kontrollera lönesättningen, genom att i kollektivavtalen skriva in vad ett meritvärde ska ge i lön. Allt blir således klart på förväg och den individuella sociala kompetensen kommer att förlora, till fördel för att stöpas i samma form.

        Tror du Anders att provanställningar kommer att minska med detta förslag? Och, bara för att ett förslag till viss del fungerar i UK betyder inte att detsamma kommer att ske i Sverige eller hur?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialkompetens är svår att bedöma och svår att betygssätta i samband med anställningsförfarandet Fredrik då man får svaret på den först när människan hamnar i skarpt läge.

          I UK så tas hänsyn till sådant i anställningsintyg och tjänstgöringsbevis som tidigare arbetsgivare utfärdat och då som en del av arbetslivserfarenheten.

          • Fredrik

            Åter igen så svarar du på en eller någon del av ett inlägg som tydligen passar ditt syfte och inte alla frågor. Varför? Är du rädd att hamna i kläm i dina egna tankar?

            Hela vårt utbildningssystem handlar om individuell insikt i sin egen utbildning, den skiljer sig starkt ifrån det engelska systemet som mer baserar sig på betyg, ordning och uppförande. Under hela vår skolgång, och det är bara för dig att läsa de läroplaner som idag finns från förskola och uppåt, så står det tydligt att eleven ska vara delaktig i sin utbildning, få möjlighet till att forma sin utbildning, att söka information och kunskap på egen hand. Bara för att nämna några exempel. Och ju äldre eleven blir, desto mer involverad ska eleven bli i sitt eget bedömande av sin egen utbildning. Lärare ställer alltså frågan: Hur duktig tycker du att du är?

            Detta genomsyrar oss från 6 års ålder fram till 19. Genom hela skolgången får eleven veta att denne ska vara väl medveten om sina brister och tillgångar. Denne ska vara medveten om vilket betyg denne kan förvänta sig, så att när dessa kommer ut i vårt samhälle och söker jobb så är det ytterst sannolikt att de förväntar sig samma bemötande. Frågor om hur de anser saker ska vara, vilken lön de ska ha m.m. Relevanta frågor för en arbetssökande, eftersom det är detta som de lärt sig under skoltiden.

            Med meritvärde så försvinner detta, det är alltså inte längre intressant vad den sökande tror om sig själv – det är bara meritvärde. Och det Anders passar inte i vårt samhälle. I det engelska, ja, men inte i vårt. Varför? Därför att den engelska skolan gör inte dessa tydliga kopplingar mellan elevens egna insikt och vad skolan anser vara bra. Skolan och lärarna bestämmer i betydligt högre grad ”över” eleverna i England än i Sverige. Det hade du förstått om du gått skola där.

            Så, det som fungerar i England är inte något som per automatik fungerar i Sverige. Inte ens om man gör om systemet för att passa Sverige, för det kräver att du gör om skolan från dagens läroplaner till läroplanen från 1969 – där allt var tidsstyrt och ingen, inte ens rektorer, fick avvika från läroplanen. Då fungerar det engelska systemet i Sverige, för då har vi samma system i skolan.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är inte rädd för att hamna i kläm Fredrik då jag vet vad jag tycker och vet vad jag står för. Däremot så väljer jag hur utförlig jag vill vara i mina svar och då speciellt på mycket länga kommentarer.

            Anledningen till det är att jag i regel har mellan 50 och 150 kommentarer per inlägg och att det tar tid att läsa kommentaren och skriva svaret.

          • G-A Karlsson

            Vad gäller just ”meritberäkning” har du slirat beträffande Storbritannien. Ditt ursprungsinlägg ger (underförstått) sken av att brittiska staten, domstolar osv. skulle ha nån slags totalitär insyn i hur vartenda företag hanterar anställningar. Så är det alltså inte.

            Just detta (felaktiga) antagande om Storbritanniens hantering av meritberäkning använder du sedan som underlag för att kräva just sådan statlig totalitär insyn – i Sverige.
            Men turligt nog har du många aktiva och pålästa bloggläsare som gärna hjälper till med ordentlig faktasökning. 😉

            En sak till:
            Sverige HAR redan omfattande lagar mot diskriminering (som ser ut ungefär som Storbritanniens dito). Det behövs därmed inte några nya skikt med ny hittepå-byråkrati.
            Det enda som svenska arbetsgivare behöver göra är att följa de lagar som redan finns!

            I vanlig ordning backar jag upp mina teser med verifierbara länkar.
            Här är tre matnyttiga sådana som beskriver vad som gäller i Sverige:

            https://www.arbetsformedlingen.se/open/Regler-om-diskriminering-i-platsannonser.html
            http://www.do.se/lag-och-ratt/diskrimineringslagen/
            https://www.ledarna.se/Chefsguider/chefen-som-rekryterare1/Lagar-o-regler/

            Mvh Gerry
            Som hälsar från Storbritannien (vilket bör framgå av mitt IP)

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Som jag sa tidigare så ber jag om ursäkt om jag var otydlig G-A.

            Det ändrar dock inte att det är så att arbetsgivare på det sätt jag anför är tvungen att anställa den sökande som har högsta samlade meritvärde för tjänsten i fråga.

            Ha det så bra i Storbritannien – jag ska dit själv nästkommande vecka.

      • Sven

        ”Svårt” innebär alltså att man ska strunta i att ens försöka göra en bedömning?

        Litar man bara på rekryteringsbolag så får man väl resultat därefter?

        Du brukar ju påstå att du är en mycket god människokännare. det är rätt svårt att få ihop med påståendet om att du nu anser att ingen kan göra någon som helst personlighetsbedömning i samband med en anställning. Att du nu plötsligt erkänner att du inte har kompetensen (förvändande?) innebär kanske inte att ingen annan har det.

        Än en gång, i klartext – är social kompetens och personlighet helt ovidkommande för alla jobb? Är du helt oförmögen att göra en bedömning? Är alla lika oförmögna? Är det just här vi har problemet med många ”svar” som lämnas på frågor från ditt håll?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns regelverk Sven och systemet i UK fungerar mycket bra och garanterar att ingen diskrimineras och det är dit vi måste nå om vi vill skapa ett jämlikare samhälle.

          • Sven

            Du svara inte på en enda fråga. En politikers sämsta sida och det som ökar politikerförakt mest. Klara frågor. Mantra som svar. Fast mantrat inte berör frågorna.

            Noterar att du alltså anser att social kompetens, driv mm är irrelevant. Imponerande klarsynt…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag svarar på alla kommentarer Sven och i regel på alla frågor om de är ställda på ett sätt som relaterar till inlägget.

          • Sven

            Att du publicerar och kommenterar alla inlägg är imponerande.

            Däremot bör du absolut läsa på vad det innebär att ”svara”. För verkliga människor är inte kommentarer svar. Det är märkliga politiska kommentarer och uppenbart undvikande av ämne.

            ”Hur gammal är du?”
            ”Jag strävar efter jämlikhet.”
            ”Trevligt, men hur gammal är du?”
            ”Jag har studerat GB och de är utmärkta på väderstationer.”
            ”Fast nu var det ju inte frågan. Hur gammal ör du?”
            ”Du måste lyssna. Jag har ju svarat tidigare.”
            Osv osv.
            Sedan undrar politiker varför föraktet och SD kan öka……

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så kan det vara och jag försöker svara på alla frågor som har med inlägget i sig att göra – Är det villospår eller frågor för att avleda lämnar jag dem i regel obesvarade med Jonny och Alexander som lysande undantag från den regeln.

          • Sven

            Eftersom du inte svarat på tydliga frågor ska det alltså tolkas som att det inte har med ämnet att göra om du har fakta bakom dina påståenden eller ej?
            Dina potentiella väljare är inte betrodda att ta del av fakta och dra egna slutsatser? De ska bara godta vad andra säger. Lite som Trump och SD… Föga imponerande förtroende för sin omgivning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om jag refererar till fakta när jag påstår något Sven så skriver jag det – Om inte är saken jag skriver om min egen slutsats och/eller konstaterande vilket även det är fakta i sammanhanget.

  5. Lars Flemström

    Har du hört inte ens hört talas om brexit och funderat på varför så stora delar av den brittiska arbetarklassen vill gå ur EU? Det system som du beskriver och vill införa i Sverige är förklaring nog, om brittiska arbetare ska konkurrera på ”rättvisa” villkor med importerad arbetskraft från hela EU. Det är ju helt förfärligt om det tillämpas fullt ut, vilket jag har svårt att tro. Men det är illa nog som det troligen är.

    Ett ”meritvärderingssystem” som gynnar ett slags elit i sina bästa år och är beredd att offra sin framtid för snabba cash genom att slita ut sig framför näsan på infödda arbetare som står med lång nästa utanför arbetsplatserna och skriker ”Go home”. Och blir kallade ”rasister” av dina meningsfränder inom den brittiska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv.

    Du angriper allting som brittisk och svensk arbetarrörelse har stått för under över hundra år, troligen omedveten om att det var brittisk arbetarrörelse som byggde upp den svenska ekonomiskt – och finansierade strejker i Sverige. Det var väl bättre än att utsvultna svenska fattighjon kom till England och dumpade löner ,och gjorde brittiska arbetare arbetslösa, jobbade dubbla skift för en lön och åkte hem utslitna och värkbrutna!

    Det enda som i egentlig mening är rättvist är att den, som har längst kötid, får välja först om hon /han vill ha det lediga jobbet. Men detta med ”rättvisa” och ”icke-diskriminering” på arbetsmarknaden är ett veritabelt moment 22. Vilket syftar på boken och filmen med samma namn och går ut på att: ”För att lyckas med det bästa möjliga måste man göra det omöjliga”, typ ”Jag kan inte hitta mina glasögon utan mina glasögon”.

    DU förordar däremot ett system, som går ut på att den, som stått längst i kön, varje gång kön tar ett steg framåt (d.v.s. när någon har fått jobb) får gå tillbaka och ställa sig sist i kön. Varje gång. Detta är verkligen inte att värdera alla människor lika. Det är att nedvärdera den otursförföljde ännu mer varje gång han drabbas av ny otur.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Brittisk arbetare konkurrerar bara med de som har arbets- och uppehållstillstånd i UK Lars.

      • Lars Flemström

        Storbritannien har väl inte redan lämnat EU, så fortfarande gäller väl unionens regler om fri rörlighet för arbetskraft fortfarande även i Storbritannien?

        Jaså, du har ”chefat” i UK också? Jag ska nog ta ett snack med biskop, numera kardinal Anders Arborelius, om att vi har en ny padre Pio i Sverige. Ja, jag syftar förstås på kapucinerprästen som kunde celebrera mässan i både Rom och Stockholm. Samtidigt. Bilocation kallas det. Förekommer ytterst sällan. Bara några få gånger per sekel. Vi ska nog ha en arbetsmarknad för människor ändå, även om under sker.
        Och LO har varit stenhård motståndare till alla förslag på meritvärderingssystem, varje gång frågan har kommit upp. Bl.a. drev JÄMO Lena Svenenaus kravet på sin tid för att sänka manliga (och därmed även kvinnliga) industriarbetares löner. Svannaeus talade för den övre medelklass’ klassintresse, vilken hon själv tillhörde.

        Nej, ett sådant system ska vi inte ha i Sverige, även om du som ”chefare” tycker att det fungerat bra. Det tycker kanske inte de, som aldrig fick något jobb – och hamnade allt längre från arbetsmarknaden varje gång någon annan fick jobb. Inom vilken bransch ”chefade” du?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Fri rörlighet är något helt annat än nationella regler för vad som gäller när man ska anställa då det ena inte strider mot det andra Lars.

      • Jonny Disenfeldt

        De konkurrerar med alla inom EU, t.ex den cirka 1 miljon starka styrkan av polacker som tagit sig dit…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Såvida polacken fått arbets- och uppehållstillstånd i UK Ja – Annars nej då den regeln bara omfattar de som är medborgare i UK eller har dessa tillstånd.

          Ett brittiskt företag som anställer utifrån måste både bevisa att den som söker utifrån har högre meritvärde än interna sökande och därtill påvisa varför den sökta kompetensen inte finns att finna i UK.

          • Jonny Disenfeldt

            Men snälla nån Anders Forss, vet du inte så grundläggande saker om England och EU ?
            England är med i EU och det råder fri rörlighet för arbetstagare inom EU, ca 1 miljon polacker finner du i t.ex England numera, detta förhållande är en av huvudorsakerna till att man röstade för brexit…

            DU HAR FEL Anders Forss, som så ofta.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Brexit och det faktum att merivtvärdet styr vem som ska anställas fungerar som jag sagt att det fungerar.

            Den fria rörligheten i EU har inget med saken att göra vilket du felaktigt antagit – Läs på Jonny.

  6. G-A Karlsson

    För den som vill fördjupa sig så gäller följande vid anställningar i Storbritannien:
    https://www.gov.uk/browse/employing-people/recruiting-hiring

    Sidorna som handlar specifikt om diskriminering vid rekrytering kan läsas här:
    https://www.gov.uk/employer-preventing-discrimination
    https://www.gov.uk/employer-preventing-discrimination/recruitment

    Länkarna ovan går till Government UK (direkt till brittiska staten). Informationen på dessa länkar torde därmed vara fullständigt tillförlitlig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därutöver är högsta sammanräknade meritvärde det som styr vem som ska anställas i företag med fler än 10 anställda och då på det sätt jag angett.

      Jag har både bott, arbetat, chefat och anställt i UK G-A så jag vet vad jag talar om

      • G-A Karlsson

        Har du någon bra länk som beskriver beräkning av sammanräknat meritvärde i Storbritannien?

        Vad är förresten korrekt engelsk term för ”sammanräknat meritvärde”?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Googla så finner du G-A. Andra bra ord är merits, degrees, experience curricilum vitae, etc.etc.

          • Jonny Disenfeldt

            Ge oss bara en referens till ditt påstående istället Anders Forss.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Referenser gör aldrig saker bättre Jonny – Hur det fungerar står i inlägget och dessutom har jag förtydligat hur i ett svar på en kommentar från G-A.

          • G-A Karlsson

            OK, here we go… Angående anställningar i Storbritannien:

            Det närmaste jag hittade efter nån timmes webbsökning var ”total merit index”.
            Specifika meriter varierar dock från företag till företag. Några tvingande regler från brittiska staten avseende just meriter och meritberäkning har jag inte funnit.

            En merit hos ett kafé är ju inte nödvändigtvis en merit om du söker jobb i en CNC-verkstad (eller vice versa).

            Jag frågade även min grabb. Som basar över 40 personer idag, anno 2017… i Storbritannien.
            Yes, siree bob, he’s Da Boss in Ol’ Blighty!

            Enligt honom är det helt korrekt att företagen inte får diskriminera någon (GOV-länkarna ovan gäller). De måste skriva under en försäkran om detta. Brittiska myndigheter gör däremot ingen detaljkontroll på exakt HUR hans företag sätter upp sina meritkalkyler eller VAD som ska räknas som meriter. Utan meriterna för varje jobb specificeras på företagsnivå, det gör de själva.

            De lär själva upp sin personal och är fria att anställa vem de vill så länge de inte diskriminerar någon (enligt GOV-länkarna).

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att det är det meritvärde som har betydelse för den typ av arbete man ska anställas för att utföra trodde jag att du hade förstått G-A – Om inte ber jag om ursäkt för att jag varit otydlig.

            Som arbetsgivare i UK har jag likt i Sverige full rätt att specificera vilka egenskaper i form av utbildning och erfarenhet jag söker hos en ny anställd. Bland de kraven får dock inte ställas några krav på etnisk bakgrund, religiös åskådning, politisk åskådning eller tillhörighet, sexuell läggning, kön etc. vilket är vad jag sa i inlägget.

          • Sven

            Gjort. Hittar inte det du påstår.
            Kan du vara mer precis med en tydlig hänvisning?
            By the way – om vi nu ändå pratar att det är lyckat bör man definiera ur vilka parametrar. Om man vill ha företag och vill att folk ska anställa är ju tex produktivitet en ganska intressant faktor.

            I övrigt tror jag de flesta ganska enkelt kan fatta hur klokt detta är. De flesta har gått i skolan och haft lärare med enorma kunskaper som skulle haft utmärkta ”meritvärden” tack vare utbildning, teoretiska kunskaper och många års erfarenhet av jobbet. Det är bara det lilla problemet at de inte har personlighet och karisma att förmedla sin kunskap. Samtidigt har de flesta mött lärare utan utbildning mm som varit fantastiska.
            Bara en politiker tror att människor kan reduceras till ett värde på ett papper.Det är en skrämmande människosyn. Det fungerar säkert för jobb för robotar. Vi andra som tycker samhället ska gå mer mot personlighet och humanism bävar för om denna människosyn får fäste. Är det partiets åsikter? Att människor ska ses som siffror. Kanske är kritiken om ”röstboskap till partiet” befogad ändå?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Exakt hur det ska göras i Sverige är givetvis något vi ska utreda noga genom att studera hur det görs i UK – Som jag sa så är jag inte den som i en expertroll sitter och gör sammanvägningen och beräkningen så precis som jag sa i kommentaren är det domstolar och rekryteringsföretag som ägnar sig åt sådant.

          • Sven

            Ännu ett inlägg helt utan svar.
            Det blir lite som”jag ska ta min V70 ett varv rub
            Nöt månenen”
            ”Hur då?”
            ”Det fungerar utmärkt i Ulanbator. Exakta detaljer ska såklart utredas.”

            Tydliga frågor:
            Ur vilka parametrar är det ”lyckat”?
            Källhänvisning?
            Är flummet att bara vilja se folk som siffror och robotar något som ditt parti stödjer?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I Storbritannien har det uppnått syftet till varför det infördes vilket var att man inte ska diskrimineras i samband med anställningsförfaranden. Det är det jag vill uppnå i Sverige då det är av nöden tvunget för att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden.

          • Sven

            1. Vilket är unerlagt för påståendet att det fungerar?
            2. Var är underlaget att det varit ett problem och att det nu är löst?
            3. Är ev minskning av diskriminering viktigare än allt annat, tex antal jobb totalt i samhället, möjlighet att skapa nya jobb, möjlighet för företagen att konkurrera med utländska företag, osv osv????

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I UK fungerar det mycket bra och utan problem – Här i Sverige påstår bland annat SACO i ett pressmeddelande att det är problem vilket du kommer att se i ett inlägg jag publicerar under morgondagen.

          • Sven

            Tre tydliga frågor.
            Inget svar. Bara att konstatera att det inte går att kommunicera med politiker. Inte ens de som låtsas att de vill kommunicera.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vilka frågor som är relevanta gentemot det jag skrivit i inlägget anser du att du inte fått svar på Sven?

      • Krister

        När var det (mellan vilka år i UK) och inom vilka yrkesgrupper har du anställt de ”1000” personerna?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I bank och finansvärlden där jag tillbringat större delen av mitt yrkesliv Krister och i UK har jag funnits i kortare och längre perioder från 1990-talets början/mitt fram till 2005.

          • Jonny Disenfeldt

            Berätta nu om dessa tusentals intervjuer du genomfört, vilka företag det rörde som du arbetade på, under vilken period samt vilka tjänster det rörde.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har berättat vad jag arbetat med tidigare Jonny och jag tar inga order från dig. De som känner mig vet vem jag är och vad jag gjort.

          • Krister

            Jag tror jag slår dig med min erfarenhet från bank och finans.
            Var de yngste som fått plats i direktionen i vår storbank och det
            vid 28 års ålder. Och jag reste världen runt för banken i flera år.
            Civ ek från Sthlms Univ.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur din erfarenhet från bankvärlden ser ut ska jag inte uttala mig om Krister då jag inte känner dig. Pratar jag om bankerfarenhet pratar jag om min egen som är internationell.

  7. Fredrik

    Åter igen, du svarar inte på frågorna. Har du mandat för detta? Om inte, hur många håller med dig i Sveriges Riksdag idag?

    Sedan, exakt HUR ska du räkna ut meritvärdet för till exempel utbildning, erfarenheter och annat från andra länder? Hur ska social kompetens räknas?

    Lönen sätts individuellt där den sökande bör kunna berätta för en potentiell arbetsgivare vilken lön denne efterfrågar. Inte tvärtom. Hur kommer då meritvärde att fungera om den med högst anspråk på lön har det högsta meritvärdet, om knappt?

    Dessutom, vilken effekt får detta för kvinnor som invandrat till Sverige? Hur ökar detta deras chanser till arbete, kvinnor som kommer ifrån utsatta positioner i sina hemländer utan arbetserfarenhet och utbildning?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min politiska gärning handlar om att bilda opinion för att förändra samhället i den riktning jag anser att det ska förändras i. Min rätt at påverka är precis lika stor som alla andras rätt att försöka påverka – Vill du påstå att den inte är det Fredrik?

      Den exakta uträkningen sköts av specialister Fredrik och då jag inte tillhör dem så kan jag inte berätta hur den exakta metoden ser ut. Däremot så är de delaktiga och hjälper till med detta och fungerar som garant för att företag, myndigheter och organisationer och myndigheter anställer den med högsta sammantagna meritvärde – Skulle en anställning bli överklagad och företaget i fråga förlora så är det konsultbolaget som får ta den ekonomiska smällen.

      • Fredrik

        Jag har aldrig hävdat att du inte får påverka Anders, har jag?

        Däremot har jag påpekat flertalet gånger att du aldrig erkänner när du har fel. Det är inte bara när du glömt bort ett kommatecken eller stavat fel utan där det är faktafel och när detta påtalats så gör du en av tre saker.

        Ett, du svarar inte på det som påtalats utan om något helt annat. En taktik som används av dem som vinkla bort frågan från det som var ”fel” till något annat i hopp om att den som påtalar saken ska glömma bort det. Två, du svarar inte alls utan skriver något i stilen med att det du skrivit i inlägget är det du skrivit. Eller tre, hävdar att du har rätt – trots att du de facto har fel.

        Om jag förstått det rätt så har du bott utomlands sedan minst i mitten av 1990-talet och fram till 2010? Det skulle innebära att du inte personligen varit på plats och städat upp, vilket vi andra fått göra, för det din idol och store hjälte Olof Palme ställde till med under 1982-1983. Nämligen den finanskris som exploderar i början av 1990-talet. Du flydde och lämnade oss andra kvar att städa upp efter en socialdemokrati som inte klarade av att se sanningen. Du vet inte hur det var, för du bodde inte här då Anders. Du kan aldrig veta hur det känns att se vänner tvingas från sina hem, för du valde pengarna och flydde landet. Under den tiden betalade jag extra skatt på allt jag gjorde, företag – anställning – försäljning m.m., och jag gjorde det för att du flydde landet. Du svek ditt land Anders. Och nu har du mage att sitta och hävda att du vet hur allt var även fast du bodde utomlands. Du har mage att hävda att du vet mer än alla andra som ifrågasätter dig.

        Vad är det för skillnad på dig och andra som flytt landet för att undvika att t ex betala skatt? Svaret är inget.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns inget parti som städat upp så mycket som vi Socialdemokrater Fredrik – Detta därför att det bara är Socialdemokratisk politik som förmår sätta flertalet före fåtalet.

          varje gång vi lämnat över regeringsmakten har vi gjort så med budgetöverskott för att sedan få tillbaka regeringsmakten med budgetunderskott skapade av borgerligheten och Alliansen. Samma sak hände denna gång och precis som tidigare så har vi vänt underskott till överskott.

    • Lars Flemström

      Detta meritsystem, om det används fullt ut, måste ju vara ett veritabelt moment 22 för lågmeriterade: För att få ett jobb måste man ha erfarenhet. För att få erfarenhet måste man ha ett jobb. Systemet torde också vara en tvångströja på arbetsgivare, som riskerar att varje anställningsbeslut kan överklagas. Ingen arbetsgivare kommer att våga chansa vid nyanställningar… Det är väl tillräckligt stora hinder redan vid nyanställningar av personer med något osäker bakgrund, sjuklöneansvar för arbetsgivare, etc.

      När jag jämförde arbetslösheten för somalier, som invandrat till olika länder, stack Sverige ut med högre arbetslöshet för somalier jämfört med andra invandrargrupper. I Storbritannien kan en nyanländ somalier relativt snabbt få jobb i ett företag som ägs av en tidigare invandrad somalier. Men hjälp, detta är ju etnisk diskriminering och kan inte vara tillåtet enligt meritvärderingssystemet.

      Nyföretagandet bland somalier, som är extremt lågt i Sverige, är förhållandevis högt i andra länder. Det visade sig dock att nyföretagandet inte är anmärkningsvärt lågt bland somalier som kommit till Sverige som första europeiska land. Svensk-somalierna verkar föredra att flytta till andra länder, innan de startar företag. Mycket bygger uppenbarligen på den somaliska klan-kulturen (som inte står högt i kurs hos svenska integrationsexperter), när man helst anställer och /eller hjälper personer ur sin egen grupp. Uppenbarligen även om det finns mer kvalificerade med annan etnicitet ….

      Det är något som inte stämmer i det, som Anders har skrivit.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det handlar om att ge jobbet till den som är mest meriterad vilket är rättvisast i längden. För de med låga meriter gäller precis som jag skrivit om i tidigare inlägg om Arbetsförmedlingen att det är statens uppgift att utbilda dem till en kompetensnivå som gör dem anställningsbara.

  8. Lars Flemström

    Du undvek i det längsta att svara på min fråga om det finns kommunala och /eller privata arbetsförmedlingar i Malaysia. Men till slut kröp det fram att det finns både kommunala och privata, dock inte i svar till mig. Om det fungerar i Malaysia, som enligt dig är ett så föredömligt land så att vi bör kopiera hart när allting, t.o.m. den auktoritära ledarstilen, så borde väl kommunala och privata arbetsförmedlingar fungera hos oss också? Om vi ska ha någon nytta av din beresthet….

    Annars får vi väl skicka våra kommunalråd på studiebesök till Malaysia. Det vore synnerligen väl använda pengar, om de lär sig starta upp välfungerande kommunala arbetsförmedlingar med privata dito som komplement även i Sverige. I mindre kommuner kunde arbetsförmedlingen tillhöra samma kommunala förvaltning som näringslivskontoret, som servar kommunens företagare med allting annat. Så varför inte personalrekryteringen också?

    Vet du verkligen allting, som du påstår att du vet? I sin kommentar till ditt förra inlägg (svar till Veronika Kerr) var det ju en som också har bott i Storbritannien,och skrev att han inte känner igen det du har skrivit. Enligt honom söker man lågkvalificerade arbeten på plats hos företagen och akademikerjobb via privata rekryteringsfirmor, Så tror jag också att det går till. Men jag tolkar inte honom så, att det inte alls förekommer att man också söker akademikerjobb direkt hos företagen, fastän mindre vanligt.

    Däremot tror jag inte på det som du har skrivit, eftersom du påstår att den rent kommunistiska ordning som du påstår råder i Storbritannien, enligt dig skulle ha införts vid en tidpunkt, när landet styrdes av en högerregering. Att kapitalisterna i ett av världens äldsta och mest konservativa kapitalistland, skulle tillåta en regering (t.o.m. en högerregering) att avskaffa kapitalisternas rätt att själva bestämma vem de vill anställa, har jag oerhört svårt att föreställa mig.

    Jag har t.o.m. svårt att föreställa mig att arbetarrörelsen skulle gå med på detta, eftersom det skulle urholka deras rätt att förhandla med kapitalisterna om det som i Sverige kallas ”paragraf 32”. Förhandlingar förutsätter ju dock att motparten är fri att ingå avtal, och inte hindras att göra detta av en stat som kränker både arbetares och kapitalisters mest grundläggande rättigheter, nämligen att ingå indidividuella eller möljligen kollektiva anställningsavtal. Arbetsgivaren vill nog ändå vara den som ytterst bestämmer vem som ska anställas.

    Och jag tror att det vore mycket olyckligt att helt ta ifrån arbetsgivarna den rätten – speciellt för dem, som i så fall aldrig skulle komma ifråga för en anställning. Alla jobb kräver inte toppresterande personal. Och alla har rätt till ett jobb som de kan försörja sig på. Utom i Forss’ inskränkta värd, då detta vore ”orättvist” mot mer meriterade. En märklig syn på rättvisa och allas lika värde. En mindre kvalificerad person kan i vissa fall vara en bra rekrytering, eftersom en anställd som vet med sig att han inte är speciellt attraktiv på arbetsmarknaden, torde vara rädd om det jobb han har. (forts)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag pratar om i inlägget handlar om visioner och hur de kan leda till underverk och framtidstro om de förankras väl hos folket.

      vad gäller arbetsförmedlingar så har jag i det avseendet inte gjort någon jämförelse mellan Sverige och Malaysia. Hur Arbetsförmedlingen i Sverige ska reformeras och fungera i en framtid har jag angett i inlägget och den uppfattningen kvarstår jag vid.

  9. Lars Flemström

    (forts) En klar fördel med kommunala arbetsförmedlingar är att dess arbetsförmedlare har goda kunskaper om det lokala näringslivet, vilka arbetsuppgifter som finns där och vilka kvalifikationer som krävs för att utföra dessa arbetsuppgifter, och dessutom har en god personkännedom om dem, som beslutar om anställningar, och dessutom kan ”tala för varan”. En arbetsförmedlare ska vara en säljare, snarare än en byråkrat. Precis som andra säljare ska arbetsförmedlaren skaffa fram det som kunden vill ha, men ska också – precis som andra säljare – se till att inga ”varor” förblir osålda i evigheter.

    I synnerhet behövs arbetsförmedlare som kan tala för de arbetssökande, som har svårt att tala för sig själva. Det kan exempelvis vara praktiskt duktiga och pålitliga människor med dåligt självförtroende. Man ska inte själv behöva vara ett säljarproffs för att få ett jobb som inte kräver säljarförmåga. Därför är hela systemet med ”jobbsökarkurser” för arbetslösa åt helskotta fel. De arbetslösa ska inte själva behöva göra arbetsförmedlarens jobb, lika lite som patienten ska göra tandläkarens jobb och borra i sina egna tänder.

    Att detta ens förekommer hos Arbetsförmedlingen, som är en helt ny myndighet som är inrättad av alliansregeringen och startade sin verksamhet 1 januari 2008, tyder på grov inkompetens hos myndigheten ifråga. Snacka om misslyckad personalrekrytering. Hur ska en myndighet, som inte ens har klarat av att rekrytera kompetent personal åt sig själv, kunna hjälpa andra arbetsgivare med deras rekrytering? En förklaring kan förstås vara att Arbetsförmedlingen tog över personalen från det nedlagda Arbetsmarknadsverket, som inte heller klarade sin uppgift.

    Därför tycker jag att det är helt rätt att lägga ner Arbetsförmedlingen och bygga upp någonting helt nytt i dess ställe. Dessutom tycker jag att servicefunktionen (”matchningen” mellan arbetsgivare och arbetssökande) ska skiljas från myndighetsfunktionen (beviljandet av bidrag hit och dit, m. m. En tredje funktion, som bör vara skild från de andra två är anordnandet av arbetsmarknadsutbildningar, i den mån detta inte bör ingå i det övriga utbildningsväsendet.

    Vi bör nog också ha en diskussion om vem som ska ansvara för personalutbildning och -utveckling. Den socialdemokratiska arbetsmarknads-utbildningspolitiken har varit lite för mycket präglad av ,”ad hoc”, d.v.s. nödlösningar på akuta problem snarare än en långsiktig strategi om fördelningen av ansvaret mellan företagen och samhället. Det vore inte fel om företagen tvingas investera mer i personalutvecklingen, eftersom då torde bli mindre benägna att lättvindigt göra sig av med personal.

    Det går dock inte att komma ifrån det verkligt stora problemet, nämligen att utbudet av arbetskraft är för stort i förhållande till behovet av arbetskraft för att bibehålla och t.o.m. öka vår levnadsstandard. Men det kan förstås vara svårt att veta om man saknar personlig erfarenhet av rationaliseringar, vilket jag – och de flesta andra svenska arbetare – däremot har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.