Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Apropå sopkaoset och de strejkande soparbetarna i Stockholm.

Den strejk som lett till att sopåkarna i Reno Norden nu sagt upp sig är ingen enkel fråga att ta ställning till vad gäller vem som har rätt respektive fel om man som jag är Socialdemokrat.

Detta därför att det är svårt att hitta argument till varför man ska stödja de som har en lön på runt 35.000 kronor/månad trots att de jobbar mindre än runt 40 timmar i veckan som är svensk standard i de flesta yrken.

Trots det har jag efter moget övervägande bestämt mig för att ställa mig på sopåkarnas sida genom att anse att de faktiskt gör helt rätt som strejkade och sedermera sa upp sig – Detta därför att deras aktion sätter fokus på något mycket viktigt som pågår i samhället.

För mig sätter sopåkarnas aktion frågan om vad som ska drivas i offentlig regi och vad som ska drivas i privat regi på sin spets. Samma fråga kan hänskjutas till en rad andra samhällsfunktioner såsom postutdelning mm.

Så länge samhället drev dessa verksamheter i egen regi så jobbade arbetstagarna på beting vilket innebär att det var arbetets mängd och inte hur lång tid det tog att utföra arbetet som låg till grund för hur många timmar man skulle jobba.

I samma sekund som Posten tog bort betinget för brevbärarna och utökade distriktens storlek blev Postens utdelning kraftigt försenad. Den post som tidigare låg in brevlådan vid 10-tiden kommer idag i bästa fall vid 14-tiden vilket för medborgarna är en kraftig försämring av samhällsservicen.

Betinget i sig innebar att varje brevbärare själv kunde bestämma hur fort man ville jobba – Ju fortare man jobbade ju fortare kunde man avsluta sin arbetsdag och gå hem utan att drabbas av löneavdrag.

Samma situation ser sopåkarna ut att ha levt med trots privatiseringar. Att arbetsgivaren nu vill sänka lönen alternativt öka arbetstiden och därmed arbetsbelastningen för att göra större vinster rimmar illa med byggandet av ett mer jämlikt samhälle.

Att ett företag dessutom har mage att kräva att sopåkarna ska dela med sig av en kunskap som av hävd i alla tider utgjort en del av yrkeshedern och yrkesstoltheten är löjeväckande.

Har man en specialist kunskap om vilken nyckel som går till vilket soprum samt hur man hittar till det soprummet tillhör den kunskapen självklart arbetstagaren och inte arbetsgivaren då den kunskapen förvärvats genom tankekraft, planering och hårt arbete.

Frågan om vilken nyckel som passar till vilket soprum tillhör således av gammal hävd sopåkaren som varande en naturlig varit en del av yrkeskunskapen och yrkesstoltheten

Att en nytillkommen arbetsgivare gratis försöker ändra på detta är illa då den kunskapsinhämtningen blott och allena handlar om att göra sopåkarna utbytbara på ett sätt som aldrig förekommit tidigare i branschen.

Att Reno Norden nu balanserar på konkursens rand därför att de lagt ett anbud som var alldeles för lågt för att klar av verksamheten och därtill göra vinst ska inte drabba sopåkarna och företagets kunder – Den felräkningen ska drabba företagets ägare och ingen annan.

Således väcks frågan om sophämtning ska vare en kommunal eller en privat angelägenhet?

Får jag vara med och bestämma så är svaret givet – Sophämtning är en liksom Postutdelning allt för viktiga verksamheter för att upphandlas och läggas ut på privata entreprenörer.

Därför är min slutsats att sopålarna trots att de varit duktigare än många andra yrkesgrupper på att förhandla upp sina löner har helt rätt. Hög lön för ett arbete som speciellt i gamla städer som Stockholm är fysiskt tungt och innebär att få orkar utöva yrket ett helt arbetsliv ska belönas med högre lön än fysiskt lätta yrken.

På samma sätt som den som väljer att utbilda sig på universitet får ett kortare arbetsliv och därför belönas med högre lön för de år de arbetar borde de som riskerar att förkorta arbetslivet belönas med högre lön för de år de orkar med att arbeta.

Det är således inte den teoretiska kunskapen utan antalet arbetsår i genomsnitt under ett arbetsliv som bör styra lönens storlek då vår strävan alltid måste vara att livstidslönen under ett arbetsliv ska vara någorlunda jämlik för alla som arbetar.

Slutligen så tycker jag att viktiga samhällsfunktioner som sophämtning och postutdelning ska återkommunaliseras – Får jag vara med och bestämma så ska detta ske samtidigt som betingen återinförs i de yrken där beting fungerar utan att försämra verksamheten och servicen till medborgarna.

Det måste en gång för alla vara så att det är arbetsbelastning per arbetspass snarare än närvarotid på arbetet som styr hur många timmar man ska arbeta.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

82 kommentarer

  1. Micke

    Helt rätt återkommunalisera.

    Arbetsgivaren är den som har ansvaret då de lagt anbud som inte klarar finansiera verksamheten.

    Det ska inte gå ut över arbetstagarna.

    Förstår fullt och fast att de tar till vild strejk i detta fallet.

  2. Johan

    Denna strejk hade likaväl kunnat inträffa under kommunal drift. Se bara hur skol och vårdanställda sliter och blir sjukskrivna.

    Hur löser S detta Anders?
    Nu går det inte att skylla på Alliansen längre efter 3 år vid makten!

    Fast en sak är ju bra om sopåkarna återkommunaliseras så går det kanske lättare att bli av med skräpet som styr i vårkommun!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skolan håller vi på att jobba med lösningar för och vissa har redan sjösatts även om oerhört mycket mer behöver göras – För egen del vill jag se ett skrotande av LOV och ett förstatligande av skolan.

  3. Bergis

    Konflikten belyser också ett viktigt faktum. LO facken sitter i knäet på arbetsgivaren. Stockholm stad som styrs av de rödgröna vill upphandla sophämtning till lägsta möjliga pris utan att ta ansvar för personalen. LO facket Transport som är starkt bundna till Socialdemokraterna sitter därför tyst i båten och låter RenoNorden dumpa lönerna och arbetsvillkoren. Det politikerna har beställt, det fixar LO åt dem. Nu är det bara att hoppas att sopgubbarna lyckas hålla RenoNorden under vattenytan såpass länge att företaget går i konkurs. Spännande fortsättning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är av den anledningen jag driver linjen att vissa saker ska beslutas politiskt – T.ex att all tid på jobbet förutom 1 timmes avdrag för rast ska vara betald tid.

      Är man politiker ska man leva som man lär och tillämpa samma ideologiska övertygelse när man upphandlar som den man kämpar för att samhällsbygget ska innehålla – Dvs. man ska alltid som politiker leva som man lär.

  4. Jonny Disenfeldt

    ”Har man en specialist kunskap om vilken nyckel som går till vilket soprum samt hur man hittar till det soprummet tillhör den kunskapen självklart arbetstagaren och inte arbetsgivaren då den kunskapen förvärvats genom tankekraft, planering och hårt arbete.”

    Vilket kvalificerat skitsnack… de hade ju tagit bort identifikationen från nycklarna !

    35000 i månaden för ca 29.5 timmars arbete …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      så vitt jag vet har nycklarna aldrig haft någon identifikation Jonny.

      Beting fungerar på det sättet Jonny – Det är arbetsmängden och arbetets natur och inte antalet arbetade timmar som styr lönen.

      Sopåkarna gör helt rätt.

      • Jonny Disenfeldt

        Jo, det var en intervjuad sopåkare som sade att han avidentifierat nycklarna så att inte vem som helst skulle kunna göra hans jobb, han ville inte riskera att bli ersatt… något du alltså stödjer ?

        Tror du att nycklarna bara ramlat ner i deras fickor kors och tvärs utan att passera företaget ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Nycklarna har funnits med sopåkarna under lång tid Jonny och den kunskap de har om soprummens läge – Hur man bäst tar sig dit och vilken nyckel som passar vart är lika mycket en yrkeshemlighet som någonsin den kunskap t.ex. en programmerare eller datatekniker skaffat sig.

          • Jonny Disenfeldt

            Helt fel, vi som utvecklar program skriver i läslig källkod som vilken som helst annan programmera kan ta över. Din tokiga ide vore att vi istället skulle kompilera all kod, ge vår arbetsgivare binärdata som inte går att enkelt toika och hålla källkoden för oss själva, oerhört dumt tänkt av dig Anders… förstår du så lite ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag gjorde en jämförelse Jonny och källkoderna är inte öppna så att vem som helst kan gå in och ta över – För att kunna göra det så måsta man ha kunskap i hur man programmerar och det var just det som var poängen med jämförelsen.

          • Johan

            Nä, Anders nycklar är ingen yrkeshemlighet!
            Nycklar ska kvitteras ut och vara märkta.
            Det är så det ska funka för att vissa ett seriöst intryck till fastighetsägarna.

            Frågor till dig!

            Är det acceptabelt att hemtjänst personal vägrar vissa vart alla de besöker bor för semester personal och vad de har för hjälp hemma?

            Eller att väktare vägrar ange vart alla deras nycklar går för annan personal?

            Om en anställd sopåkare avlider ska man bara dela ut hans nycklar till efterträdaren och säga nycklarna passar någonstans i Stockholm och lycka till. Gillar man fångarna på fortet så är ju idén inte dum! (Ironi)

            Sedan om din idé om att återkommunalisera så kan jag med allsäkerthet säga att det blir ett lönekliv neråt för denna yrkesgrupp.

            Fast jag gillar idén om att tunga arbeten ska ha högalöner. Det måste ju gillas bland alla hjältar inom vård , lokalvårdare och skolan som ligger långt ner i lön per arbetstimmar i jämnförelse.
            Nu pratar jag om kommunala jobb.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag håller med sopåkarna om att den kunskap de förvärvat genom eget slit är en yrkeshemlighet – Därför står jag fast vid det jag sagt i inlägget.

          • Sven

            Oerhört avancerad och specifik kunskap. Varje nyckel har i grunden ett id-nummer. Det är inte supersvårt att då man kommer till ett soprum läsa på en lista vilket id den dörren har och sedan söka reda på nyckeln. Lär väl ge lite lägre timlön de första varven medan man lär sig, men det är ju inte extremt oersättlig kunskap man snackar om.

            Relaterat till sopåkarna – vad tycker du då att en sjuksköterska ska tjäna och hur mycket ska hon jobba för den lönen?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det går säkert att hitta rätt dörr till rätt nyckel Sven men inte utan mycket jobb och inte utan att ta redan på vart dörren är belägen.

            Det Reno Norden ville göra som jag ser saken är att göra en sopåkare enkelt utbytbar vilket de inte går med på.

          • Sven

            Svårt för dig möjligen.
            För oss andra, med någorlunda vanlig slutledningsförmåga, som bygger våra tankar och idéer på saklig fakta isf godtycklig och alternativ fakta är det enkelt. Mycket enkelt.

            Been there. Done that.
            Enkelt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            At stå upp för korrekta villkor för Sveriges alla arbetstagare är viktigt Sven – Det tror jag merparten av medborgarna ställer sig bakom.

          • Sven

            Ingen motsätter sig korrekta villkor. Däremot motsätter sig många
            1. Vilda strejker. Vi har ett kraftigt reglerat förhållande mellan arbetare och arbetsgivare. Om det plödsligt blir ok för ena parten att välja när man ska följa reglerna är det snabbt detsamma för den andra parten. Så vill få ha det.
            2. Poängen var att det du anser vara unik och oersättlig kunskap inte på något sätt är det. Om man är insatt och normalbegåvad. Men för de som inte är det och som gärna använder alternativ fakta är det säkert suuuuuperavancerat.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I detta fall handlar det om att arbetsgivaren vill byta avtal för sopåkarna utan att inhämta deras godkännande för att göra så genom förhandling. Den ordningen ska vi inte ha på svensk arbetsmarknad.

  5. G-A Karlsson

    Med tanke på att det är 100% omöjligt att hitta bostad till överkomligt pris i Stockholm så är 40.000 snarast ett låglönejobb.

    Det går inte att bo där överhuvudtaget.

    • Jonny Disenfeldt

      Deras 35000 i månaden är ju i sig bara lite mer än svensk medianlön men det är en bra lön för 29.5 timmars arbete …

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det är nästan 10.000 kronor mer än en medianlön och relativt bra betalt men ska du ta med i beräkningen att väldigt få orkar arbeta med det jobbet ett helt arbetsliv så blir livstidsinkomsten lägre per månad än 35.000 kronor.

        Därtill vi ska inte ha en ordning i Sverige där man går ner i lön för att skapa vinster för företagen.

        • Jonny Disenfeldt

          Oj, det var länge sedan vi hade en så dålig medianlön om vi tittar på alla heltidsanställda i Sverige, .Du har inte hängt med Anders, kolla med SCB så får du veta sanningen, de presenterar årligen statistik, visste du inte det !

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Medianlönen är drygt 25.000 kr/månad Jonny vilket vi fylls spaltmeter med allaredan – Medianlönen är inget att skryta med – alldeles speciellt så då den betyder att många tjänar klart under medianlönen.

        • G-A Karlsson

          Fast Reno Norden gör ju inga enorma vinster precis…

          7,4 procent resultat 2015 ser jag på länken. För 2014 ligger resultatet runt 4 procent och år 2013 var resultatet minus. Vilket innebär att de går runt, men några stora ”vinster” är det alltså inte fråga om. Att hålla en fordonspark med sopbilar och serva dem är knappast billigt… och sen måste de förstås bära upp lokalkostnader i landets dyraste område. Och betala sina anställda bra löner.

          Om Reno Norden på något sätt (beskattning?) blir fråntagen den (låga) vinstmarginal de har så måste de ju lägga ner helt i stället. Eller hur?

          http://www.allabolag.se/5567498026/renonorden-ab

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den enda slutsatsen man kan dra vad gäller Reno Norden är att de räknat fel och lagt ett anbud som var alldeles för lågt – Det var därför Reno Norden och inte någon av deras konkurrenter vann upphandlingen.

            I slutändan visar detta att vissa verksamheter aldrig ska avregleras och upphandlas.

  6. SixtenJonsson

    Vi har en statsminister som är landets högsta Fackbas som står maktlös inför vild strejk som hjälper råttorna att invadera Stockholm. Sossarnas nya landsbygdspolitik?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är arbetsmarknadens parter som med hjälp av domstolar ska lösa detta Sixten. Går man arbetarna till mötes så tror jag att de tar tillbaka sina uppsägningar och återgår i arbete.

  7. Lars Flemström

    Varifrån kommer uppgiften att sophämtarna tjänar 35.000 kr /mån med en arbetsdag på knappt 6 tim? Och om detta är ett genomsnitt hur kort är i så fall arbetsdagen för de snabbaste? Kan man lita på vad bolaget säger? Det kan man inte, enligt en aktiemäklare som under en längre tid har varnat för vilseledande information till aktieägarna. Enligt honom har värdet på bolagets aktier sjunkit med 95 % sedan börsintroduktionen för tre år sedan. Han är också mycket kritisk mot Stockholms stad, som har förlängt kontraktet med bolaget, utan att ha tittat på bolagets hela ekonomiska styrka, utan bara på den svenska delen.

    Bolaget har tydligen mycket värre problem än den vilda strejken, när man har givit en falsk bild av bolagets ekonomi inför börsintroduktionen och tydligen redan då har lånat sig ur den ekonomiska krisen för bolaget? Var syftet med börsintroduktionen rentav att tillföra bolaget nytt kapital för att skjuta fram den troligen oundvikliga konkursen under ytterligare några år?

    Har man i det läget tillgripit som en ytterligare desperat åtgärd att byta avtal med de anställda. Innebär detta att man har skrivit avtal med ett nytt LO-förbund (Transportarbetareförbundet i stället för Kommunal, som i vart fall torde ha varit avtalsslutande förbund när nuvarande lönesystem förhandlades fram under 1970-talet.)

    Vad aktiemäklarna är speciellt kritiska mot, är att Stockholm stad förlängde kontraktet med bolaget så sent som i januari i år, trots att då borde varit allmänt känt att bolaget var konkursmässigt. Beslutet har också överklagats (av vem – av en konkurrent?) och dom i målet väntar i höst. Stockholms stad har då valt en tillfällig förlängning av kontraktet med bolaget mellan 1 april, då kontraktet troligen skulle ha löpt ut, och den 1 oktober.

    Men inte nog med detta. Tidigare har upp till tre bilar från olika bolag hämtat sopor från samma gata beroende på olika storlek och konstruktion hos sopkärlen. Man har nu beslutat införa en ny organisation, som går ut på ökad sopsortering och hämtning av alla sopor med samma bil. Oklart från och med när, men det torde, oavsett vem som får uppdraget, innebära att lönesystemet för sophämtarna måste göras om.

    De strejkande verkar inte ha något emot att få en ny arbetsgivare. Om de vill ha kommunen eller något av de andra privata bolagen är oklart. Mig veterligt har det aldrig varit några allvarliga problem med de andra bolagen, medan det råder stort missnöje med just detta bolag i fler kommuner än Stockholm. Man har inte klarat sina åtagande ens när man har sluppit strejker.

    Jag har dock svårt att tänka mig att en återkommunalisering skulle vara nödvändigt, då huvudproblemet – förutom att det anlitade bolaget torde vara ett skojarbolag som hellre ägnar sig åt aktiesvindel än seriös affärsverksamhet – ser att vara höggradig brist på upphandlingskompetens hos kommunala tjänstemän i huvudstaden. Detta är inte den enda skandalen. Vårdskandalen, då äldre och sjuka har drabbats, är ännu värre. Hur i allsin dar skulle dessa inkompetenta byråkrater klara av att driva verksamhet i egen regi?

    Sophämtning är dock en teknisk verksamhet, som torde vara betydligt lättare att kalkylera och prissätta än vård och omsorg och kontrollera att jobbet är rätt gjort. Om soporna inte har hämtats i tid, dröjer det inte många timmar innan allmänheten klagar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med löfte om ett utförligare svar längre fram då jag befinner mig på semester och på resande fot.

    • Sven

      Jag kan inte svara för de uppgifter om sopåkare du nämner men såg själv en intervju med en som ansåg sig vara företrädare för de strejkande. Enl honom låg lönen normal mellan 34 o 35 ’ och arbetstiden normalt 30-35 timmar per vecka. Ibland något kortare.
      Han avsåg f.ö. att säga upp sig själv pga missnöje.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        De uppgifter jag använder mig av är de som framfört i officiell press Sven.

      • Sven

        Svaret var till L F.

        Som L F påpekar är tyvärr officiell press ingen säker källa på fakta. I allt högre utsträckning tas bara pressmeddelanden mer eller mindre rakt av utan granskning. Det är därför allt för lätt för en part att vinkla media.
        Men använd du gärna officiell press som faktaunderlag utan att granska. Det går hand i hand med din övriga faktahantering.

  8. Jonny Disenfeldt

    Märkligt att man försvarar vilda strejker.

    Ser att det finns kriminalitet till och med i denna sektorn med rena maffiametoderna…

    ”När Sofi vägrade betala svarta pengar till sopåkare blev hon hotad. Strax efteråt blev hennes kafé vandaliserat.
    Flera sopåkare har de senaste åren fått sluta efter att ha krävt restauranger på pengar och i ett unikt åtal misstänks nu två sopåkare för ocker och tagande av muta.”

    https://mitti.se/nyheter/pressad-pengar-sopakare/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ingen ska betala svart och ingen ska kräva svart betalning – Den som gör det ska straffas då sådant beteende är kriminellt – men att straffa en hel yrkeskår låter sig inte göras ostraffat vilket sopåkarna visat.

  9. Jonny Disenfeldt

    Sophämtare – 35000 i månaden, är det hög lön ?

    Så här såg det ut för vanliga yrken 2016

    Brandmännens månadslön ligger på i genomsnitt 30 600 kronor i månaden.
    En gymnasielärare tjänar i snitt 34 000 kronor i månaden.
    En sjuksköterskas snittlön ligger på 33 800 kronor i månaden.
    Förskollärare: 28 700 kronor i månaden i medellön.
    En socialsekreterares månadslön ligger i snitt på 32 300 kronor i månaden.
    En tandhygienist tjänar i snitt 30 300 kronor i månaden.
    En personlig assistent tjänar i snitt 25 900 kronor i månaden.
    En kriminalvårdares lön ligger på i genomsnitt 25 900 kronor i månaden.
    Väktare och ordningsvakter har en medellön på 28 800 kronor i månaden.
    Betongarbetare: medellön på 31 200 kronor i månadslön.
    VVS-montörernas löner ligger på i genomsnitt 32 800 kronor i månaden.
    En målares lön: medellön på 29 600 kronor i månaden.
    Motormekaniker: i genomsnitt 27 400 kronor i månaden.
    2016 tjänade en polis i genomsnitt 32 500 kronor i månaden.

    Genomsnittslönen i landet är 32 800 kronor i månaden – under Stockholms sophämtares nuvarande lön, men högre än den föreslagna lön som utlöste den omfattande sopstrejken.

    https://www.svd.se/sophamtare-tjanar-tusentals-kronor-mer-an-forskollarare

  10. Mikael Sandberg

    Här har vi alltså en kommunalpolitiker som stödjer en olovlig strejk som inte stöds av Transportarbetarförbundet. Nycklarna är fastighetsägarnas egendom som lånats ut till Stockholm Vatten och avfall, och de anställda som fått förtroendet att förvalta nycklarna vägrar att uppge vilken nyckel som hör till vilken fastighet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då nycklarna inte är märkta och då detta system sett lika dant ut länge så ser jag inget fel i sopåkarnas hållning i den frågan.

      Sedan står jag fast vid att jag tycker att de gör helt rätt och att det blir så hoppas jag blir den slutliga synen när ärendet haft sin gång genom rättsinstanserna.

  11. Erik

    S/MP/Fi-styrda Stockholms stad var medvetna om ändringen av lönevillkoren när upphandlingen godkändes. En förändring av lönerna låg inbakad i kalkylen och underlaget.

    Men så går det väl när man sätter en miljöpartist som ansvarig för sophanteringen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När man gör upphandling så väljer man i regel lägsta pris Erik och så har jag uppfattat att det gjorts denna gång med. Staden lägger sig inte direkt i löner och andra villkor för de som arbetar i verksamheten. Reno Norden har således lämnat ett lägre anbud än de entreprenörer som räknat med samma lönenivåer och arbetstider som gällt tidigare vilket nu straffar sig.

  12. Fredrik

    Anders, du kallar dig själv för politiker. Du har gjort så i många av dina inlägg och svar på kommentarer till dessa inlägg. Att jag och många med mig kallar dig för något annat än en politiker har du alltid mött med samma typ av svar. Att du de facto är politiker, från ditt sätt att se på det. Och Anders, det är ditt sätt att se på det och jag kommer aldrig att vilja ta ifrån dig din åsikt och din övertygelse (även om du vill förbjuda min). Så okej, du är politiker.

    Men Anders, ditt ställningstagande i denna konflikt är verkligen besvärande för oss. Varför? Ja, av flera orsaker såsom till exempel att du tydligen är involverad inom fackförbundet Kommunal. Om det är i Umeå, Västerbotten eller centralt låter jag vara osagt men det är tydligen så att du är fackligt involverad. Och det ställer många frågor, som t ex hur kan en fackligt involverad person gå emot facket? Sopåkarnas fack står inte bakom denna vilda strejk, som idag fredag AD beslutat är otillåten som stridsåtgärd.

    Men mest alarmerande kring ditt ställningstagande för dessa sopåkare som gått ut i vild strejk är att du som politiker faktiskt förbundit dig genom den oskrivna regeln från Saltsjöbaden 1938 att hålla dig utanför dispyter på arbetsmarknaden och lämna dessa dispyter till arbetsmarknadens parter, nämligen arbetstagare/fackförening/arbetsgivare. Så Anders, du som politiker har här tagit ställning för en sida av en dispyt på arbetsmarknaden. Du har brutit mot den regeln. Klart och tydligt dessutom.

    Att du förmodligen kommer att försöka snirkla dig ur detta genom att hävda att det är dina försök att visa på att privata företag inte ska förekomma i det du anser tillhör det offentliga kommer inte att ha någon betydelse Anders, för det är inte du som bestämmer hur marknaden ser ut idag. Den är som den är, för oss alla och du kan inte hävda att den ser annorlunda ut för dig som för mig.

    Så, den heliga regeln att politiker ska hålla sig borta från dispyter på arbetsmarknaden bröt du här. Vilka fler regler har du tänkt bryta som politiker Anders? Detta är något som vi som röstar i val vill veta så vi kan ta ställning till huruvida du är att lita på eller inte? För, om du bryter mot denna – vad är det som stoppar dig från att bryta mot andra för att nå dit du vill?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror nog att sopåkarna har stöd från fler som är involverade i Kommunal än mig Fredrik – Därtill från förtroendevalda Socialdemokrater.

      • Fredrik

        Vilka förtroendevalda från andra förbund än Transport har i media uttalat sitt stöd till denna vilda strejk Anders? Vilka socialdemokratiska politiker har uttalat sitt stöd för denna vilda strejk i media Anders?

        Om du sitter hemma i soffan och pratar med din fru om detta må så vara, men du har uttalat ditt stöd för en sida i en vild, otillåten strejk i media. Det är ett regelbrott från avtalet i Saltsjöbaden 1938. Konflikter på arbetsmarknaden ska skötas av arbetsmarknadens parter, inte politiker. Politiker ska inte välja sida och uttala sig i saken. Arbetarna har sitt fack att gå till för hjälp, arbetsgivarna sin organisation. Kommer man inte överens så finns medlare.

        Med bortviftande hand väjer du för denna kritik. Du anser tydligen att du inte gör/gjort fel trots bevis. Det gör dig till en farlig person för Sverige Anders, för vilka andra regler är du villig att bryta för att nå ditt mål?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns kommunalare som uttalat stöd Fredrik och det jag uttalar stöd för är inte en vild strejk i sig utan det som är orsaken till strejken.

          Att ett företag räknar fel och går i förlust därför att man lagt ett för lågt anbud ska aldrig träffa arbetstagarna i form av sänkta löner och försämrade arbetsvillkor – Uppstår förluster ska dessa till fullo bäras av ägarna på samma sätt och av samma anledning som för företagens ägare styr varför man bara ska dela ut vinsten till företagets ägare och inte till dessa anställda när vinster uppstår.

  13. Lars Flemström

    Jag har nu sett att uppgiften om lönens storlek kommer från ett pressmeddelande från företaget. Att uppgiften inte har dementerats av de strejkande kan möjligen tolkas så, att den i något avseende är sann. Men i så fall i vilket avseende? Enligt aktiemäklare bör man inte tro på något som detta företag säger, efter företagets svindleri på finansmarknaderna, där aktiesparare har frånlurats många miljoner. I Norge har aktien rasat med över 97 % under de tre senaste åren, eftersom företaget har varit kraftigt underfinansierat redan före börsintroduktionen. Man har tydligen försökt hjälpa upp den usla lönsamheten i Norge och Danmark genom nya ”glädjekontrakt” med svenska kommuner. Liknar ett pyramidspel.

    Men ett överklagande och en utdragen domstolsprocess satte käppar i hjulet. Tydligen i ren desperation valde företaget att driva fram en konflikt med de anställda, och gå ut i media och vädja om sympatier med en snyfthistoria om ”maffiametoder mot oskyldiga företag på den svenska arbetsmarknaden. Det är märkligt att Forss inte kunnat ta ställning för de strejkande förrän han kommit på att han kan använda konflikten som argument för sin egen vendetta mot alla privata inslag i de offentliga verksamheterna.

    Så nu måste Majkens Fotvård läggas ner, och hennes kunder som inte kan sköta sina fötter själva, tvingas ställa sig i kö till den offentliga vården för att få fötterna amputerade (kön till den offentligt drivna fotvården är så lång) – p.g.a. en vild strejk i en helt annan bransch ….

    Jag har även skrivit kommentar på en annan blogg om de verkliga maffiametoderna inom sophämtningsbranschen. Men detta måste till varje pris döljas för att inte ”rasisterna” ska få vatten på sin kvarn, eftersom det med all sannolikhet är utländska maffiosos, som försöker ta över hela branschen.

  14. olle

    Hej!
    Det vill nog till att LO vaknar och ser till att på nytt visa att de är en stark fackförening och agerar i ord med handling, samt visar upp sig på den mediala arenan, till försvar för sina medlemmar..
    Då duger det inte att stå och skrika i Bjuv med ropen”inte en ärta skall lämna Bjuv”som LO basen Petter T gjorde och sedan räkna med att bli trovärdig när fabriken idag står öde och tom.Detta skedde i en kommun där SD har en ovanligt bred väljarbas
    I Göteborgs hamn kämpar Hamnarbetarförbundets medlemmar och deras familjer mot världens största Container jätte Maersk utan någon som helst stöd från det stora LO Transport.I denna konflikt ligger också vårt arbetarparti Socialdemokraterna mycket lågt och agerar som katten kring en het gröt.Ylva Johansson har förvisso tillsatt en utredning som vi inte har en aning om vart den skall led ang. omistliga begrepp som strejkrätt och föreningsfrihet Mycket hyss-hyss kring detta.
    Dessutom till dessa rader kommer nu sopåkarnas vilda strejk i Stockholm.
    Den tysthetskultur som råder hänger egentligen ihop med Socialdemokraternas beröringsskräck inför vinster i välfärd som då även gäller privat entreprenörskap i samhällsviktig infrastruktur, typ post och järnväg.
    Sammantaget ser läget mycket illa ut inför kommande val om LO och Sossarna inte kommer ut på banan och visar vem som företräder arbetarna.
    .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att LO som bäst planerar för hur man ska agera för att visa sitt stöd Olle.

      Då jag befinner mig på semester och på resande fot blir svaret kort denna gång men lovar att vara utförligare senare i veckan.

  15. Jonny Disenfeldt

    ”Jag gjorde en jämförelse Jonny och källkoderna är inte öppna så att vem som helst kan gå in och ta över”

    Din jämförelse var som vanligt helt urdum. Vem som helst på samma företag som har nödvändig programmarutbildning ska kunna arbeta och ta över koden. Källkoden och dess innehåll tillhör företaget och inte den enskilde programmeraren. Du vet ju ingenting.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu pratade jag inte om människor anställda på samma företag utan om att vem som helst skulle kunna ta över vilket de inte kan därför att de inte har tillgång till källkoden.

      I detta fall tillhör källkoden sopåkarna som jobbar ute i verksamheten och inte företaget – Detta därför att den fanns på plats redan innan Reno Norden tog över sophämtningen.

      Jag skulle nog vilja påstå att det är du som saknar kunskap för att förstå och ta till dig vad jag anför Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Rena dumheterna Anders som så ofta från dig, det är ett företag som utför tjänsten att hämta sopor och nycklarna är utlånade till företaget för att de ska utföra arbetet. Om en i personalen dör, blir sjuk eller har ledigt t.ex pappaledighet så ska en annan anställd på samma företag kunna snabbt ta över och fortsätta. Du fattar som vanligt oerhört lite.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Bland de som idag sköter sophämtningen finns den kunskapen Jonny men inte hos en nyanställd.

          Jag fattar hela grejen men det gör helt klart inte du som helt missat varför man strejkar.

  16. Mr Sound

    Jösses, självklart ska dessa sophämtare få sparken och sen bör man fundera på hur troligt det är att arbetsgivaren inte har kännedom om vilka nycklar dessa herrar/kvinnor har?

    De har avkodat nycklarna själva för att försvåra för arbetsgivaren och göra sig själva lite oersättlig, det kommer inte gå och det har arbetsdomstolen kommit fram till då denna strejk genast ska upphöra.

    Grattis, nu kommer alla tappa jobbet och arbetsgivaren får kanske ersätta husägare med nya lås och nycklar, sen kommer det rulla på som vanligt. Att Anders stödjer denna strejk liksom Micke är inte mycket att förvånas över.

    Vänstern har aldrig någonsin haft något klyftigt att komma med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nycklarna har aldrig varit kodade så vitt jag förstår saken Mr. Sound – I vart fall inte i det läge som Reno Norden tog över avtalet.

      Vad jag säger är att sopåkarna har rätt i sak – Har företaget räknat fel och gör förlust så ska den förlusten inte betalas av de anställda genom sänkta löner och försämrade arbetsvillkor. Uppstår förluster så ska dessa bäras av ägaren och ingen annan – Detta på samma premisser som används för att motivera att det är företagets ägare och inte dess anställda som ska dela på företagets vinster när sådana uppstår.

      • Jonny Disenfeldt

        De arbetare som genom denna vilda strejk obstruerar ska givetvis dömas till att betala skadestånd till det drabbade företaget, om företaget i sig är seriöst eller ej har inte med DEN saken att göra.

        Nu sjukskriver sig samma grupp arbetare istället för att återgå till arbetet som de i arbetsdomstol beordrats göra, vilket ju också borde leda till åtal om de inte kan uppvisa sjukintyg från läkare (vilket de väl tyvärr förmodligen kan ordna genom att använda sina intimiderande arbetsmetoder – https://mitti.se/nyheter/pressad-pengar-sopakare/ )

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Läs dagennypublicerade inlägg i ämnet så ser du vad jag tycker Jonny – Därtill varför.

  17. Krister

    Anställ kvinnor så kan man ge lägre löner automatiskt. (Satir).

    I vårt hus har sopgubbarna ett enkelt jobb numera då soporna rullas
    ut i olika kärl beroende på innehåll. Sen lastas det i lastbilen genom
    en lift som dessutom tippar det hela i den stora öppningen baktill.
    Det kan min 6 åriga son sköta så 30-35000 kr är bra betalt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi pratar inte om automatiserad sophämtning där de boende gör jobbet i detta fall Krister utan om sophämtning som den alltid utförts av sopåkarna.

      • Jonny Disenfeldt

        Det är säkert en ”oerhört komplex matematisk algoritm” som reglerar och styr detta arbetet, det brukar vara så för Anders Forss …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Arbetet för sopåkarna har fram tills nu skötts på beting och det tycker jag att det ska fortsatta att göra fram tills parterna är ömsesidigt överens om något annat vilket de inte är för närvarande där arbetsgivaren försöker köra över sina anställda.

      • Krister

        Gubbarna går in i fastighetens soprum och hämtar vagnen
        där soporna ligger i ett kärl. Rullar ut vagnen på
        gatan och fäster vagnen på en lift som sen lyfter
        upp den och tömmer. Vagnen med det tomma kärlet
        förs ned till gatan igen och rullas så tillbaka till soprummet
        av sopgubbarna. Det enda som är automatiskt är det som
        utförs av liften. Men för gubbarna är det inget som behöver
        lyftas men vagnen behöver dras för hand. Verkar inte vara
        nåt särskilt tungt arbete.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Prova på att jobba som sopåkare i Stockholm så kommer du att ändra uppfattning Krister.

          Sedan är det principen vi ska stå upp för – Principen at löner och arbetsvillkor ska förhandlas mellan arbetsmarknadens parter och att de som arbetar i det avtalsområde som berörs ska tillfrågas om hur de vill ha det.

  18. Alexander

    ”Prova på att jobba som sopåkare i Stockholm så kommer du att ändra uppfattning”

    Hur vet du det? Vilka erfarenheter har du av att jobba som sopåkare?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag känner många som jobbar som sopåkare Alexander så jag vet vad jag pratar om.

      • Jonny Disenfeldt

        Du har säkertt gjort mer än 1000 anställningsintervjuer med sopåkare med, eller hur …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte anställt en enda sopåkare Jonny – men det hindrar inte att jag känner sopåkare och umgås med dem på samma sätt som jag känner och umgås med de som är miljardärer.

  19. Alexander

    ”Jag känner många som jobbar som sopåkare så jag vet vad jag pratar om”

    Du vet att det finns de som påstår motsatsen till det du säger? Fast du har alltid rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I alla diskussioner finns det människor med olika åsikter Alexander och om du läser inlägget och efterföljande inlägg ordentligt så ser du att det är helt andra principer än den rena strejken jag ställer mig bakom,

  20. Alexander

    Anders

    Du har en fantastisk förmåga att missförstå det jag och andra skriver. Det jag menar är att det finns sopåkare och andra som inte anser att jobbet är så tungt som du vill ha det till. Fast det spelar ingen roll eftersom att du är ofelbar och vet/kan allt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det finns sådana sopåkare har jag aldrig sagt emot men att de finns de som inte tycker att jobbet är tungt innebär inte att så skulle vara fallet även i Stockholm där sophämtningen fortfarande är rätt tung på många håll.

      Det går inte att jämföra sophämtningen i ett Stockholm med gammal bebyggelse med sophämtning i ett modernt villaområde där en sopåkare i en bil sköter allt genom knapptryckningar utan att lämna sin bil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.