Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ska vi ha lönekapning vid förlust ska vi naturligtvis även ha vinstdelning vid vinst.

Jag får både med och mothåll därför att jag ställt mig på de strejkande sopåkarnas sida genom att hävda att jag tycker att de gör helt rätt som strejkar. Att så skulle bli fallet är precis vad jag förväntat mig när jag publicerade inlägget.

Det jag stödjer är inte strejken i sig utan det strejken faktiskt handlar om och vilka värderingar sopåkarna gått i strejk för – Detta därför att de värden sopåkarna går i strejk för är värden att stå upp för i alla lägen.

Det arbetsgivaren Reno Norden gjort är att lägga ett anbud som var tillräckligt lågt för att säkra att man vann upphandlingen och kontraktet. Att budet sedan uppenbarligen var alldeles för lågt ser vi nu vidden av när Reno Norden både vill sänka lönen för sopåkarna och samtidigt försämra deras arbetsvillkor för att slippa göra förlust.

För mig är denna väg helt felaktig då det aldrig kan vara de anställdas fel att företagets ledning gör fel och lägger ett anbud som leder till förlust.

Gör företagsledningen fel är det inte de anställda utan företagsledningen och ägarna till företaget som ska betala priset.

I Reno Nordens fall vill man att arbetstagarna ska betala för företagsledningens tillkortakommanden och att så ska ske tycker jag är fel – Till och med mycket fel.

Debatten i media är het och sopåkarna får mycket skäll för sitt beteende och ges i debatten diverse mindre smickrande öknamn – Helt orättfärdigt dessutom då allt de gör är att stå upp för sin sak och ta strid för löner och arbetsvillkor de stridit länge för att uppnå.

För att få lite perspektiv på saken tycker jag att alla som kritiserar sopåkarna bör man ställa sig själva följande fråga:

 • Anser den som tycker att sopåkarna gör fel som som står upp för sin lön och sina arbetsvillkor att samma sopåkare om det går med på lönesänkning och försämrade arbetsvillkor har rätt att fullt ut dela företagets vinster när sådan uppstår?

Den frågeställningen är pudelns kärna enligt mitt sätt att se på saken och det är därför jag anser att sopåkarna gör helt rätt.

Arbetsgivare vill nästan undantagslöst att de anställda ska ta sitt ansvar i form av lönesänkningar och andra försämringar när företaget går dåligt – Oerhört sällan om ens någonsin har jag hört att företagsägare delar med sig frikostigt av företagets vinster till arbetstagarna om företaget går bra.

Går företaget bra och gör stora vinster hävdas alltid att dessa tillhör företagets ägare och den företagsledning som genom kompetenta och bra beslut skapat vinsten – Att arbetstagarnas arbetsinsats har inverkan på vinsten förbises helt och hållet.

Kapitalägare och investerare förväntar sig således att arbetstagarna ska vara med och betala när det går dåligt men att de ska avstå från att kräva belöning när företaget går bra.

Att sopåkarna gör som de gör med den inställningen från arbetsgivarna har jag full förståelse för och det är därför jag hävdar att sopåkarna gör helt rätt.

Alla arbetsgivare som vill ha arbetstagarnas fulla stöd bör tänka om och inse att stöd och tillit är ömsesidigt och inte ensidigt till företagsägarnas fördel.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

80 kommentarer

 1. Alexander

  Anders

  Fast i ditt inlägg skrev du ingenting om att allt under 50/50 är allmosor. Det kom som en efterhandskonstruktion när jag och Jonny visade att företag har vinstdelning. Titta hur diskussionen ser ut. Att erkänna att man har fel är svårt för vissa….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Varje sunt tänkande människor vet att delning innebär att man delar lika.

   • Jonny Disenfeldt

    Så varför i skrev du då ”Kan du ens påvisa ett enda företag där företaget delar vinsten 50/50 eller i andra proportioner med sina anställda?”

    Hahaha…

   • Fredrik

    Du säger att varje sund tänkande människa delar lika. Men det är inte sant Anders. Du pratar enbart om vinst, ingenting annat. Det är vinsten som ska delas lika. Förlusten ska företagen ta. Den är du inte beredd att dela lika. Är arbetsbörda på ditt jobb till fullo delat lika Anders? Om ni inte delar lika, så måste ni vara osunt tänkande människor eller hur?

    Investeringarna görs av företagen, som satsar kapital som kan gå förlorad om det sker en förlust. Arbetaren satsar inget kapital i företaget, eller extremt få arbetare gör det. Världsläget, ekonomiska konjunkturer och politisk styrning kan se till att det blir fler arbetslösa i Sverige än t ex vinstuttag i företag, men detta är inget du pratar om Anders – förutom då du sjunger ut ditt mantra att Alliansens åtta år vid makten skapat sådana klyftor i samhället som aldrig tidigare skådats. Vilket inte är fakta Anders, då varje sund vetenskapligt sinnad människa vet att konjunkturer (framför allt ekonomiska) går i cykler och att beslut tagna idag 2017 inte får reell effekt förrän tidigast efter 2020 och framåt. Alltså måste beslut tagna av den S-ledda regeringen före Alliansens vara del i skulden och skuld är ju något man ska dela lika Anders, visst? För så resonerar varje sund människa?

    Ingen vettig företagare gör investeringar som ska betala sig på ett år eller mindre, utan vi tittar minst på fem år framåt eller helst mycket längre. Du som politiker Anders däremot är av sorten som tror att förändringar kommer direkt genom statsstyrning, men den enda förändring som kan ske snabbt är förändringar som tvingar en befolkning (hela) att lyssna på sin ledare. Det är inte demokrati, det är en diktaturstat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Ett företag får skjuta förluster på framtiden och kvitta dem mot framtida vinster så med det förhållandet så delar vi även förlusterna Fedrik.

 2. Alexander

  ”Varje sunt tänkande människor vet att delning innebär att man delar lika”

  Fast det är ju inte sant, eller hur? Delar Socialdemokraterna och Miljöpartiet lika på regeringsmakten?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Socialdemokraterna är bra mycket större än MP Alexander – Trots det bejakar vi MP:s inställning i varje fråga.

 3. Alexander

  ”Socialdemokraterna är bra mycket större”

  Och ledningens/chefens ansvar och lön är större än arbetarnas, alltså är det okej om vinstdelningen inte är lika?

 4. Alexander

  Anders

  Du kan inte ens erkänna att du skrev”eller i andra proportioner med sina anställda” trots att det står klart och tydligt. Vad är det som är så problematiskt med att någon gång inse att du haft fel, missuppfattat eller slarvat? Samma sak när en representant för SACO påpekar att de inte menar det du tror. Även då framhärdar du att så är fallet. Hoppas att du kan svara på denna fråga, hur ska man få dig att erkänna att du har fel? Går det? Frågan är ärligt ställd utan någon mening att provocera. Jag är bara genuint nyfiken.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har läst vad SACO sagt – Jämfört det med vad jag anfört i ämnet och påpekat att min lösning på problemet löser det problem SACO målat upp.

   Har du problem med det Alexander?

 5. Alexander

  ”Har du problem med det?”

  Problemet är att SACO hävdar att du har fel, men att du vägrar inse det. Det är ju inte första gången så min fråga kvarstår. Hur kan någon människa få dig att erkänna att du har fel?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   SACO har aldrig hävdat att jag har fel Alexander – I vart fall aldrig i någon kommentar jag sett från förbundshåll hos SACO.

   • Jonny Disenfeldt

    Jonas Petersson / SACO skrev ju 13/7 kl 20:51
    ”Det är inte det som Saco säger. Läs igen. Jag är själv aktiv inom detta förbund på riksplanet som ombudsman,så jag vågar påstå att det är inte meritvärdet vi går in på. Överhuvudtaget. Du gör en tolkning som inte går att göra,
    Att vi har en utmaning i integrationen det är sant, men det finns andra vägar än som du förespråka meritvärde, ett omdebatterat och ganska kontroversiellt förslag. Även i de länder där det har prövats. Så, nej det är INTE det system vi efterfrågar. Vore meritvärde det system vi efterfrågar hade vi nämnt det.”

    http://blogg.vk.se/andersforss/2017/07/13/saco-ger-mig-ratt-i-installningen-att-meritvarde-ska-styra-anstallning-och-lon/

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jonas Peterson är ingen officiell talesperson för SACO så vitt jag vet Jonny.

     • Jonny Disenfeldt

      Jonas Petersson arbetar tydligen inom SACO på riksplanet som ombudsman och lär väl därmed vara betydligt mer insatt i vad SACO anser än vad DU Anders Forss är …

      Eller hävdar du att DU Anders Forss är en oficiell talesperson för SACO ?
      Organiserar SACO busschaufförer numera ?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har aldrig hävdat att jag är officiell talesperson för SACO och det har inte heller nämnde Jonas gjort så jag vidhåller att SACO inte officiellt sagt emot det jag anfört Jonny.

 6. Jonny Disenfeldt

  ” jag vidhåller att SACO inte officiellt sagt emot det jag anfört Jonny.”

  Nä tacka f*n för det, tror du SACO har någon skyldighet att bry sig om dina skriverier. Menar du att allt som du skriver är sant så länge inte någon dementerar det … menar du att världens alkla regeringar, politiker, tjänstemän, organisationer etc ska läsa dina fantasier för att dementera vad den store profeten sagt och om de inte gjort det så är det du sagt sanningen, skrattretande argumentation Anders Forss.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är ju precis det du vill anföra Jonny – Att SACO officiellt skulle ha sagt emot det jag påstått.

   Jag har aldrig anfört att SACO har någon skyldighet att göra så – Det enda jag gjort är att bemöta ditt påstående att de sagt emot mig vilket du nu erkänner att de inte gjort Jonny.

   • Jonny Disenfeldt

    Du gör dig bara mer löjlig Anders Forss, SACO har inte gått ut i nationell press och dementerat dina löjligheter, däremot har en person som arbetar inom riksplanet p[ SACO och som råkade läsa din blogg dementera dina påståenden.

    Tro du SACO i övrigt ger ett ruttet lingon för vad du hittar på … ? Är de skyldiga att läsa din blogg ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har aldrig påstått att SACO är skyldiga att läsa min blogg Jonny – Det är du som påstår att de har dementerat saken offentligt vilket du nu erkänner att de inte gjort.

     • Jonny Disenfeldt

      En representant för SACO (ombudsman på riksplanet) har redan dementerat dina löjliga påståenden om SACO ovan.

      Kan du då visa att SACO’s ledning trots denna person istället uttalar stöd för dina dumheter ?
      Nej, det kan du inte. SACO har i övrigt ingen som helst skyldighet att debattera med dig, du är en politisk nolla för dem men en representant för SACO som råkade se dina dumheter har talat.

      Inser du inte hur löjlig du är när du hittar på saker så här Anders Forss ?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Sanningen är den Jonny att du försökte anföra att SACO dementerat vilket de inte gjort och vilket du erkänner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>