Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ett Artikel 7 förfarande gentemot Polen nära förestående.

Som bekant så förbereder EU-kommissionen ett Artikel 7 förfarande gentemot Polen efter att det nationalistiska partiet PiS eller Lag och Rättvisa som den svenska översättningen lyder försöker sig på att sparka alla domare i Polens Högsta Domstol.

Det PiS planerar att göra är att pensionera de gamla domarna som i domslut gått emot partiet för att därefter låta Justitieministern utse nya och mot partiet lojala domare i deras ställe.

EU:s och givetvis även min uppfattning är att ett lands domstolar alltid ska vara åtskilda från den politiska makten för att garantera ett lands rättssäkerhet och för att garantera att politiker inte ska kunna fatta beslut som går på tvärs med mänskliga rättigheter och demokratiska spelregler.

Gör PiS allvar av sitt beslut är demokratin dödsdömd i Polen och att EU i ett sådant läge agerar genom att aktualisera ett Artikel 7 förfarande som fråntar Polen rösträtten i alla EU-organ är ett högst rimligt sätt för EU att agera mot medlemsländer som klart och tydligt åsidosätter demokrati och rättsstatsprincipen på det sätt som Polen och PiS avser att göra.

PiS har på ett osedvanligt brutalt sätt visat att man inte skyr några som helst medel vad gäller att ta makten över medier, domstolar och åklagare och att alla som inte tycker som PiS är att anse som fiender som ska förföljas och bestraffas.

Att vi inte kan ha den ordningen i ett land som vill vara medlem i EU är självklart då det aldrig kan accepteras att demokratiska spelregler frångås för att ge ett parti oinskränkt makt över allt som sker i ett land.

För mig och merparten av Europas politiker är det en självklarhet att EU även framgent ska präglas av demokrati, öppenhet och förståelse för att människor kan ha olika åsikt.

Att de med avvikande åsikt ska kunna driva sin öppet sak öppet och om så behövs få sin sak prövad i oberoende och fria domstolar tillhör demokratins kärna och får därför aldrig åsidosättas.

Därför vill jag med detta inlägg säga att jag till fullo står bakom de åtgärder EU-kommissionen vill vidta gentemot Polen – Rättar Polen inte in sig i ledet ska Polen och dess regering straffas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

70 kommentarer

  1. Micke

    Tror inte de bryr sig det minsta om ett artikel 7 förfarande.

    Däremot att sluta ge EU-pengar till Polen skulle bita bättre. Ett land som uppför sig som Polen ska fullständigt frysas ut av övriga EU-länder. Ta hem ambassadörer, sluta med all handel med landet, ekonomiska restriktioner med mera med mera.

    Polen av idag skulle aldrig ha blivit välkommen in i EU om de hade ansökt. Det är ett fascist land.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Polen kommer att bry sig väldigt mycket av ett Artikel 7 förfarande och att ett sådant senare leder till att bidragen från EU till Polen fryses är en naturlig utveckling om jag får tro något.

      • krister andersson

        Vad det egentligen handlar är att Polen inte vill ta emot s.k flyktingar och att det antidemokratiska EU vill. Hur kan det komma sig att ni multikultinissar endast vill att det är vita länder som skall bli
        multikulturella? Men det är klart hade 200 000 Tyskar eller Svenskar rest till valfritt Afrikanskt land och gett dem ett par år och fria händer hade de fått ordning på vilket land som helst. Men nej enligt er är Afrika för Afrikanerna, Asien för Asiaterna samt Europa för alla. patetiskt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det den polska regeringen försöker göra är att tysta alla som inte håller med dem och ett sådant beteende hör inte hemma i en demokratisk rättsstat Krister.

          Det PiS försöker göra mot Polens HD har inget med invandring att göra.

    • el Polaco

      För att förstå vad som händer idag i Polen måste man göra en historisk återblick, 1990 när kommunismen avskaffades började man reformera alla istitutioner i Polen men ej domarkåren… medan Tyskland lät sparka över 80% av DDR-s domare och vem väljer domare i Tyskland? Jo, det gör politikerna , lokalpolitikerna tillsammans med regeringen utnämner domare. Hur är det då i Polen? I Polen har domarna skapat sig en stat i staten, där för är det domare som beslutar om vem som ska bli domare, idag trots att det gått 27 år sedan kommunismen föll är 50% av domare sådana som varit domare före 1990 i det totalitära kommunistiska Polen.
      Domarkåren i Polen skyddar sina egna, domare som begått brott… tex. rattfylleri, stölder, eller värre brott som politiska domar, tex. en parlementariker har blivit tagen på bar gärning när hon utsattes för provokation, (i Polen är det tillåtet) , hon krävde pengar för att hjälpa till privatisera sjukhus, allt var inspelat på video, det fanns inga tvivel, hon var den pådrivande dessutom, den som talade med henne var en polisagent) Hon slapp fängelse då hon tillhörde Donald Tusk parti och domaren stödde regeringspartiet.

      Rättssytemet i Polen har väldigt låt förtroende hos medborgarna , de befinne rsig i kris, därfr behövs en demokratisk kontroll

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag är medveten om hur systemet i Polen fungerar och det du beskriver är överdrivet som jag ser saken.

        Att EU-kommissionen förbereder ett Artikel 7 förfarande säger en hel del om det som PiS försöker sig på att genomföra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De kommer att gå ner Alexander och jag läste en rätt intressant artikel häromdagen som visade att de flesta våldtäktsmän är etiska svenskar.

      Åtgärder har vidtagits men som jag sagt många gånger tidigare så kommer inte resultaten över en natt vilket jag tror att de allra flesta förstår.

      Hur vill du lösa problemet om du vill se en snabb förändring av antalet våldtäkter Alexander?

      • Ördög

        ”…jag läste en rätt intressant artikel häromdagen som visade att de flesta våldtäktsmän är etiska svenskar.”

        Kunde du vänligen ge oss länken till den artikeln? Tack!

        I gengäld tipsar jag dig om en annan hyperintressant artikel om det demokratiska och jämställda Sveriges nya adelsklass och dess privilegier. I artikeln nämns ett antal socialdemokratiska karriärpolitiker med namn. Vad väcker en sådan text för tankar hos dig?

        Sverige har fått en ny adel
        http://www.bt.se/ledare/johansson-sverige-har-fatt-en-ny-adel/

        Trevlig helg!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är regeringen som utser generaldirektörer och departementschefer och att varje regering gör så genom att utse de som står deras parti nära är naturligt.

          Jag ska leta fram länken när jag har tid Ördög – För närvarande är jag i England på semester och har en hel del annat att göra – T.ex. vara med familj och vänner,

      • Krister Andersson

        Hur vet du det? De betraktar kvinnor som går omkring utan hucklen som horor, tror du att denna attityd kommer att ändras? Sen denna artikel, ja vad kan man säga om MSM, de har en agenda och en del av denna agenda är att ljuga och missinformera. Sen medger du att det finns etniska Svenskar även om du stavade fel, jag trodde att sosseriets ståndpunkt är att etniska Svenskar inte existerar? Sen upplysningsvis så finns det länder där högsta domstolen har politisk makt, Polen kanske är ett sådant land? Kom igen nu, det enda skälet till att du hänger upp dig på detta är att Polen inte vill lyda EUs direktiv om massinvandring,

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det första stycket i ditt svar är helt ryckt från luften och på inget sätt sant Krister.

          Att jag protesterar mot Polen har en enda anledning – Att regeringen försöker sig på att åsidosätta demokratin och rättsstatsprincipen.

          • Krister Andersson

            Det är själva grundtanken inom islam, kvinnor skall veta sin plats och det vet du lika bra som jag.
            Sen skriver du att regeringen inte har begränsat yttrandefriheten, allvarligt, ta det korkade brottet hets mot folkgrupp, kom igen nu! Sen många av er använder det pantade uttrycket islamofobi om någon kritiserar islam. sen har jag en upplysning till dig, även i Sverige tillsätts domarna i HD av regeringen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att EU-kommissionen reagerar som den gör påvisar att jag har rätt Krister.

          • krister andersson

            Att kommissionen agerar som de gör är på grund av att Polackerna trilskas och inte vill åtlyda de
            maktfullkomliga i EU. Eu är för övrigt djupt odemokratiskt, vi har en president och en utrikesminister där som ingen vanlig medborgare har valt, tycker du att det är demokratiskt?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            EU har den besluts och rösträttsordning den har och indirekt är dess ledning vald av väljarna i och med att det är de representanter de valt i fria val som väljer EU-ledning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att upphandla IT-tjänster på en internationell marknad för drift av system som innehåller känsliga, hemliga och sekretesskyddade uppgifter är ingen bra idé och inget jag skulle göra om jag varit delaktig i de beslut som föregått upphandlingen.

      Vad gäller utförandet så är min tro att ansvaret ligger mer på tjänstemännen än på politikerna även om politikerna aldrig kan avsäga sig ansvar då det är politiken som äger delegationsordningen.

      Det viktiga just nu är att lära oss av det inträffade så att vi kan undvika liknande misstag i en framtid. Att hänge oss åt att skuldbelägga gör inte saken ogjord.

      • Petter

        Negligera inte detta nu ,hade nog varit mer ljud i skällan på dig om Allianspartierna lämnat ut ”nycklarna” till Sverige. Detta kan inte beskyllas på tjänstemännen utan på regeringens styre av tjänstemännen. Regeringen är ytterst ansvarig för detta hjärndöda beslut

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag negligerar ingenting Petter – När alla fakta ligger på bordet kommer jag att skriva om saken men det är viktigt att besvara frågorna jag ställt tidigare:

          1. Varför blev det bestämt att vi ska upphandla istället för att driva i egen offentlig regi när det handlar om samhällsfunktioner som innehåller hemliga, känsliga och sekretesskyddade uppgifter?

          2. Vem bestämde att upphandlingarna ska göras i internationell konkurrens istället för nationellt?

          3. Vilka politiker och vilken regering bestämde detta?

      • Lars Flemström

        Så du menar att etiska svenskar begår våldtäkter? Ja, man kan ju inte begära av utlänningar att de ska ha samma höga moral som svenska våldtäktsmän….

        Och på tal om moral och etik, så handlar Transportstyrelsens tillkortakommanden inte bara om IT-säkerhet, utan också om säkerheten på våra järnvägar. Som Transportstyrelsens ansvarar för efter nedläggningen av Järnvägsinspektionen, som gick i graven samtidigt med Banverket, vars uppgifter övertogs av det i järnvägsfrågor totalt inkompetenta Trafikverket. Transportstyrelsen ska alltså övervaka att säkerhetsbestämmelserna följs, och det klarar man alltså inte ens i sin interna verksamhet.

        Broraset i Ludvika, där Trafikverket som byggherre tilläts anlita en underentreprenör som anlitade en underentreprenör för att bygga en bro över en trafikerad järnväg, visar hur illa man sköter sin uppgift som tillsyns- och säkerhetsmyndighet. Det var visserligen alliansregeringens, med Maud Olofsson, c, som ansvarig minister, beslut att lägga ner Järnvägsinspektionen, men sittande regeringen kan inte längre snart tre år efter regeringsskiftet fortsätta att skylla allting på alliansregeringen.

        Även i Sverige, som är ett av de få demokratiska länder som saknar författningsdomstol, utses domare av regeringen. Redan innan alliansregeringen tillträdde genomfördes i Sverige förändringar, som innebär att snabbhet i handläggningen och inte rättssäkerhet prioriteras vid tillsättningen av högre domartjänster.

        Det, som nu föreslås i Polen, är visserligen ännu värre än rådande förhållanden i Sverige, men statsministern borde kanske ägna större uppmärksamhet åt säkerhetsfrågorna i vid bemärkelse i sitt eget land än att försöka tvinga andra EU-länder att dansa efter den svenska regeringens pipa. Påståendet att Polen vägrar ta emot flyktingar, stämmer inte. Men det är inte DE flyktingarna, som den svenska regeringen vill att Polen ska ta emot, utan de flyktingar som har kommit till Polen som första EU-land. Och dessutom befarar Polen att det kan komma många fler, som Polen inte kommer att ha någon rätt att skicka vidare.

        Tyvärr försöker Löfvén skylla sin och den övriga svenska regeringens handlingsförlamning under större delen av hösten 2015 på att andra EU-länder inte har gjort vad de ska. Jag har svårt att tro att han kommer att få med sig särskilt många andra EU-länder på sitt fördömande av Polen, när det kommer till kritan.

        Den svenska utrikespolitiken borde inriktas på en snabb återuppbyggnad av Irak och Syrien fortast möjligt, innan kriget startar om med nya aktörer. För i så fall kan vi räkna med en ny massutvandring från Mellanöstern. Det är ju nästan så att man kan tro att den svenska regeringen instämmer i vad någon SD-koryfé har sagt om arabfolken: ”När de inte mördar andra, mördar de varandra”.

        Med den inställningen står ju valet mellan att stänga gränserna helt, vilket i praktiken är omöjligt, eller att öppna gränserna helt, tills vi har blivit 30 miljoner enbart i Sverige och 120 miljoner i Polen. Men vad säger att alla dessa nya européer inte kommer att ta med sig sina konflikter hit, om de på något vis skulle vara genetiskt programmerade , så att de inte kan hålla fred med sina grannar?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att Trafikverket är ett totalt fiasko och något som borde delas upp på specialverk som i gamla tider är vi helt överens om Lars.

          I övrigt så står jag för det jag skrivit i inlägget med påpekande att inlägget handlade om Polen och det det styrande partiet i Polen försöker genomföra med Polens Högsta Domstol.

          Tycker du att den polska regeringen gör rätt Lars?

          • Lars Flemström

            Jag har sökt svaret på den frågan på EU:s webbplats’ beskrivning av rättsväsendet i medlemsländerna. Som det ser ut finns ingen motsvarighet i Sverige till Polens högsta domstol, eftersom det finns fyra rättsinstanser i Polen mot tre i Sverige – som du vill ersätta med en enda för vissa typer av kommunbesvär. Du borde därför själv svara på din fråga, eftersom du vill gå längre i nedmonteringen av rättssäkerheten än Polens regering.

            Jag har även läst två klart tendentiösa artiklar i Aftonbladet, som dock menar att det är en mängd förändringar tillsammans, som kan undergräva demokratin i Polen. Detta är givetvis mycket svårt att bedöma, när man saknar en objektiv redogörelse av förslagen. Det är ju dessutom en stor skillnad mellan formella processregler och verkligheten, hur domstolarna arbetar i praktiken.

            Sett enbart till den formella biten, som den framgår av EU:s beskrivning, är det alltså möjligt att sänka rättssäkerheten i Polen, bl.a. genom att helt avskaffa Polens högsta domstol, innan man har kommit ner på svensk nivå. Jag har ändå svårt att tänka mig att demokrati och rättssäkerhet i Polen skulle vara bättre än i Sverige, detta med hänsyn till landets kommunistiska förflutna. Jag har svårt att tro att Polen i nuläget skulle vara oerhört bättre än Ryssland, vars rättsväsen tyngs av arvet från kommunisttiden, då man alltid sökte de skyldiga på en lägre nivå, eftersom det var farligt för poliserna och juristerna själva att följa spår som ledde högre upp.

            Rädslan för en återgång till detta system, kan vara en förklaring till den polska oppositionens upprörda agerande, mot bakgrund av vad vi accepterar i Sverige vad gäller brister i ”myndighetskultur” och rättssäkerhet. Det har alltid varit en socialdemokratisk linje att politiken ska vara överordnad juridiken, och det gillar jag inte riktigt. Vare sig vi talar om Sverige eller Polen.

            Sverige har fällts flera gånger av Europadomstolen för mänskliga rättigheter, speciellt i familjerättsliga mål. Rätten att överklaga domar i brottmål i Sverige är mer begränsad än vad som tillåts i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, då Sverige utgår från straffet och inte från brottets art, som man ska göra enligt konventionen. Jag känner dock inte till om Sverige har fällts för just detta. Men Rumänien har fällts för att ha tillämpat samma principer för överklagande av brottmålsdomar som Sverige.

            Kombinationen grovt brott – lindrigt straff ger ingen automatisk rätt att överklaga en svensk dom – vilket helt klart utnyttjas av svenska domare, som vill kvalificera sig för högre domartjänster genom snabbhet som bygger på slarv. Å andra sidan avskrivs massor med grova brott, eftersom rättsväsendet inte hinner med.

            Vad skandalen med Transportstyrelsen avslöjar är en synnerligen slapp svensk ”myndighetskultur”, närmast ett förakt för lagar och regler, som har ätit sig in även i rättsväsendet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Svaret på din fråga om rättssäkerheten i plan och byggärenden ska du få här och nu Lars – Om första instans är en instans som bemannas av domare med samma kunskap och erfarenhet som det som sitter i högsta förvaltningsdomstolen kan vi slopa mellanliggande instanser.

            Har du en annan uppfattning Lars?

            Nästa fråga till dig är om din inställning är att ett domslut blir bättre ju längre tid det tar at nå sista instans?

          • Lars Flemström

            Du har ställt en fråga till mig, och jag har skrivit ett utförligt svar på den – i huvudsak avsett för andra läsare av bloggen. Jag skrev att du själv borde besvara din egen fråga, eftersom du vill gå längre i nedmonteringen av rättssäkerheten än Polens regering. Det var ett konstaterande och inte en fråga. Om du inte förstår att det försämrar rättssäkerheten ännu mer i PBL-ärendena, som faktiskt kan vara mycket komplicerade och få förödande följder för enskilda, om domstolen dömer fel, borde du gå vidare och föreslå att alla högre rättsinstanser överklagas. Det är en lek med ord, att påstå att det blir de lägre instanserna som avskaffas, om det bara ska finnas en instans.

            I övrigt hänvisas till vad jag skrivit i föregående kommentar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vet at du påstår att jag vill nedmontera rättssäkerheten Lars – Min enkla motfråga är hur?

            har vi en domstol som redan i första instans har samma kompetens som den som idag dömer som sista instans kan rättssäkerheten aldrig försämras enligt mitt sätt att se på saken.

            Vill du påstå att en längre rättsprocess som slutar i en domstol med samma kompetensnivå som den jag förordar skulle öka rättssäkerheten Lars?

  2. Jonny Disenfeldt

    EU borde ingripiit mot DÖ, EU bör givetvis ingripa mot de planerade ändringarna i den svenska grundlagen om den blir som aviserad från regeringens sida, hade Sverige varit med i EU för länge sedan så hade meidnerfomdernas originalide givetvis skjutits i sank av EU etc etc., Sverige har inte så mycket att slå sig för bröstet för egentligen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som vanligt försöker du dig på konststycket att försöka leda debatten i en annan riktning än den jag skrivit om i inlägget.

      Min fråga till dig är därför klar och tydlig – Tycker du att Polens regering gör rätt Jonny?

      • Jonny Disenfeldt

        Mitt svar :
        Polens regering gör fel vad gäller domare.
        Sveriges regering gör fel vad gäller försöken att begränsa yttrande och tryckfrihet.

        Vad tycker DU Anders Forss om den svenska regeringens försök att ge sig på demokratin i Sverige ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Sveriges regering har aldrig försökt sig på att begränsa yttrande och tryckfriheten Jonny – Vad bygger du det påståendet på?

          • Jonny Disenfeldt

            Jag märker att du inte håller dig uppdaterad med vad som händer just nu i rikspolitiken, läs på och svara sedan vad du tycker om att den svenska regeringen vill begränsa yttrande/tryck-friheten genom att ändra i grundlagen. Ett mycket kritiserat förslag som varit på remiss.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Regeringen försöker inte påverka yttrande eller tryckfriheten Jonny – Påstår du det får du precisera dig – Om inte avfärdar jag det du säger som fake news,

  3. Peter Mannsbart

    Tycker som så många andra att det är intressant att ingen från S ens vågar ta transportskandalen i sin mun. Skulden ska läggas där den hör hemma. Det är en oerhört stor nyhet som du förringar. Vi kan göra två saker samtidigt, lära oss av vad som hänt OCH de som har det yttersta ansvaret tar det. Det här en början till en av de största politiska skandalerna i spocialdemokratins historia som vi ser rullas upp framför våra ögon. Du brukar ju kasta ur dig förutsägelser om ex SD och dess existens inför kommande val.
    Låt mig göra detsamma. Att driva företag är i mångt och mycket som att driva ett departement. Maken till inkompetens har jag aldrig sett. Att infrastrukturministerns dagar är räknade kan vi räkna med, men den som verkligen kommer att skicka chockvågor genom det politiska etablissimanget är att Ygeman också kommer att få gå.
    Att du har valt, att inte nämna skandalen med ett ord visar att du inte förstår allvaret eller inte vill.
    Den som har det yttersta ansvaret, ska avgå. Punkt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förringar inga nyheter Peter och när jag har tillräckligt mycket fakta för att skriva om det så kommer jag at göra så.

      Det viktiga är att se till att saken inte upprepas och för att komma dithän så måste vi få svar på de 3 frågor jag ställde till Olle.

      Med det sagt så ligger skulden på alla politiker som var delaktiga i att avreglera och bestämma att saker som dessa ska upphandlas istället för att drivas i egen regi – Därtill upphandlas i internationell konkurrens.

  4. Alexander

    ”de flesta våldtäktsmän är etniska svenskar”

    Fast du har ju sagt att det inte finns någon statistik på det? Stod det något om hur det ser ut procentuellt?

    ”Åtgärder har vidtagits”

    Vilka då?

  5. Alexander

    ”Att hänge oss åt att skuldbelägga gör inte saken ogjord”

    Var det så du resonerade när du krävde att Theresa May skulle avgå? Eller när du anklagade Alliansen för bilbränder och gängkrig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig direkt anklagat Alliansen för bilbränder och gängkrig Alexander.

      Det jag sagt är att de faktorer som framkallar det beteendet beror på den politik som förts och skapat utanförskap och en känsla av att inte duga.

      • Mr Sound

        Ja, genom att begära ut fällande domar så kan man få statistik. Och tyvärr har du fel, hur många gånger behöver vi upprepa oss?

        Överrepresentationen var mellan 2011-2015 5,5 för invandrare. 2016 4,4. Vad händer med de faktiska brotten om vi i Sverige ökar andelen män från vissa delar av världen som skiljer sig från de andra delarna? Klarar du av att tänka ut svaret självständigt eller ska du fortsätta sprida fake news, som du dessutom anklagar andra för, att majoriteten som begår våldtäkter är etniska svenskar? För du har väl jobbat inom bank, försök räkna fram hur en grupp kan vara i majoritet samtidigt som en annan är överreprenterad, dessutom i fällande domar?

        En politiker som inte är ett med verklighet är en farlig politiker, som jag för övrigt anser du är. För påståenden som dessa är både tröttsamma och pinsamt att läsa, men som vanligt – saknar man egen insikt och ödmjukhet kommer du knappast ändra dig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Saken är att det inte finns någon officiell statistik Mr. Sound.

          Sedan kan du ju fråga dig varför antalet brott är större i Norrmalm i Stockholm än i något av de s.k. utanförskapsområden som brukar beslås med höga brottstal.

  6. Alexander

    Provar igen, vilka åtgärder har gjorts för att minska antalet våldtäkter? Hur såg då den statistik ut som du tog del av? Du har ju hur länge som helst sagt att sådan inte finns…

    Sedan är det talande att du vill förringa det som hänt. Hade Alliansen styrt hade du skrikit högt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förringar ingenting Alexander och jag frågade dig vart i statistiken du finner stöd för att det jag anfört är felaktigt?

      Attackerar man med felaktiga antaganden så bör man kunna påvisa det man säger.

  7. Alexander

    Anders

    Din kommentar att man väljer att betala punktskatter eftersom att man avgör hur mycket man handlar är magstark. Fråga den ensamstående mamman om hon kan köpa mindre mat, tanka mindre och använda mindre el. Är du ute efter att provocera ska du vara nöjd. Annars borde du be om ursäkt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser ingen anledning att be om ursäkt Alexander och hur mycket bil man vill köra kan man bestämma själv i de allra flesta fall.

  8. Alexander

    ”Jag ser ingen anledning att be om ursäkt”

    Nej, det var väntat. Tycker du borde gå till ICA och berätta för alla som tycker att det blir dyrt att de väljer att handla. Förklara att barnen lika gärna kan äta gräs som potatis och kött. Om elräkningen är saftig så kan du upplysa om att de kan köpa ljus. Föraktfullt är det minsta man kan säga om ditt resonemang.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt resonemang är på inget sätt föraktfullt Alexander.

      Sedan har du givetvis inte svarat på min fråga om huruvida du tycker att Polens regering gör rätt eller inte?

      Det är det som inlägget handlar om eller hur?

  9. Alexander

    Anders

    Du gör mig övertygad om att det är okej att se till att betala så lite skatt som möjligt. Må det vara svartjobb eller annat, vill inte betala för politiker med din attityd och dina värderingar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Svartjobb är inget jag talar för eller vill se Alexander – Vad bygger du den åsikten på utifrån det jag anfört i olika inlägg?

  10. Krister

    ”de flesta våldtäktsmän är etniska svenskar”

    Fast du har ju sagt att det inte finns någon statistik på det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag hänvisat till är en artikel jag läste häromdagen – Länken till den kommer jag att presentera när jag är tillbaka från min semester där jag för stunden befinner mig i England.

  11. Jonny Disenfeldt

    Om bara en bråkdel av det som beskrivs i denna ledare är sant så gör Polens regering helt rätt.

    ” I många, om inte de flesta, av EU:s medlemsländer utses domare på politisk väg. I Sverige krävs inte ens parlamentets godkännande – så som föreslås bli fallet i Polen – istället utses svenska juristdomare direkt av regeringen. Detta gäller även Högsta domstolen, medan majoriteten av underrätternas domare själva är politiker.”

    ”den polska domarkåren tillsattes under kommunisttiden och idag fungerar närmast som ett kast, vars medlemmar anser sig stå över den polska lagen. Dagens polska domare är nästan uteslutande gamla kommunister och deras barn och barnbarn, eftersom diktaturen anförtrodde domarna privilegiet att själva utse sina efterträdare.”

    ”Polens rättsväsende har blivit en födkrok för hela kommunist­släkter och rena klaner av andra och tredje generationens kommunister. Ett inte otypiskt exempel: Pappa sitter i Högsta domstolen, äldste sonen är talesman för domarkåren och mamma innehar den högsta positionen i appellationsdomstolen. Dottern sitter i sin tur i den regionala domstolen och yngste sonen är talesman för den regionala domstolens domarkår.”

    ”en fullständig immunitet mot att åtalas för brott – även när det handlar om grova brott som kommunistregimen begick mot sina dissidenter.

    ”I Högsta domstolen sitter fortfarande domare som under 1980-talet utdömde långa fängelsestraff till oskyldiga oppositionella på uppdrag av den sittande kommunistregeringen. ”

    etc etc

    http://www.friatider.se/l-t-polen-g-ra-upp-med-kommunismen

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den polska regeringens försök att förändra polska HD är att åsidosätta demokratin och rättsstatsprincipen – Att EU straffar ett sådant land med ett Artikel 7 förfarande är en självklarhet.

      Tycker du att det är rätt och riktigt att en regering efter eget gottfinnande ska kunna straffa alla som inte röstar med dem eller delar deras åsikter Jonny?

      • Jonny Disenfeldt

        Din fråga har ingen som helst bäring i detta. Det är inte det som står på tapeten.

        OM det som beskrivs i artikel jag refererade till ovan är sant så är det givet att en del av Polens demokratisering efter kommunisttiden är att göra slut på den korruption som då finns i polska HD som är en kvarleva från den gamla diktaturen. Isåfall försöker svensk mainstream media missleda oss.

        Domarna ska inte själva utse sin efterträdare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att EU-kommissionen överväger ett Artikel 7 förfarande är oerhört graverande bevis på att Polens regering går emot både demokratiska spelregler och rättsstatsprincipen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så vitt jag fått mig till livs av mina goda kontakter i EU så är stödet för EU-kommissionens inställning översvallande – Att Ungern som i sig har en regering som ärt starkt främlingsfientlig bestämmer sig för att stödja Polen får nog anses vara att handla i egen sak.

      • Leif Andersson

        Att de som inte röstat med den nya svenska regeringen straffats ekonomiskt är väl mer regel än undantag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt Leif – Det påståendet är ryckt ur luften och saknar sanningshalt.

          • Leif Andersson

            Inte alls, t.ex. när alliansregeringen slopade fastighetsskatten var det en gåva till de väljargrupper och medlemmar i olika intresseorganisationer som sympatiserat med regeringens förslag och röstat på dem. Däremot de som inte ägde en egen dyrare bostad blev utan en liknande skattesänkning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi är helt överens om att fastighetsskatten måste återinföras Leif – Det vi inte är eniga om är när och hur.

  12. Alexander

    ”Svartjobb är inget för eller vill se””

    Det är inte det jag skriver. Läs igen så kanske du förstår vad jag menar.

  13. Jonny Disenfeldt

    Om Ungern skriver Anders Forss

    ”får nog anses vara att handla i egen sak”

    Ja, vems sak annars ? De är folkvalda och gör det bästa för sina medborgare och respektive länder.

    Att vi har en svensk regering som inte verkar för sina medborgares bästa och som brutit samhällskontraktet är tyvärr en annan sak.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den svenska regeringen har på inget sätt brutit samhällskontraktet Jonny.

  14. Johan

    Jag semestrar i Polen med några års mellanrum. Jag har familj där så det har blivit en tradition att vi besöker Warszawa. Senaste gången var jag på New Orleans Gentlemen’s Club & Restaurant för första gången. Jag åkte dit bara för att äta något men det var sköna dansare som drog till sig min uppmärksamhet och jag stannade lite längre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.