Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jonas Sjöstedt har rätt – Stefan Löfven måsta kliva fram och axla ansvaret runt skandalen i Transportstyrelsen.

Om jag räknat rätt så blir detta mitt tredje inlägg i frågan om skandalen i Transportstyrelsen och att det blir tre inlägg i rad i ett och samma ämne faller sig naturligt då debatten runt skandalen i Transportstyrelsen är den debatt som fullständigt dominerar den politiska scenen för närvarande.

Därför vill jag berömma Jonas Sjöstedt för hans kommentar om att det är hög tid att Stefan Löfven kliver fram och axlar chefsskapet över regeringen och tar fullt ägarskap över frågan.

Jag håller helt med Jonas om att Stefan Löfven måste axla ansvaret och att han klart och tydligt måste redogöra för vad han och regeringen vetat och om vid vilken tidpunkt de fick den kunskapen.

Debatten i frågan är som jag skrivit i tidigare både hätsk och populistisk där det hotas med misstroendeförklaringar mot ministrar och debatter där man kräver huvuden på fat utan vare sig det inträffade eller skuldfrågan är helt utredd.

Att debattörer och politiker som ägnar sig åt kortsiktig politisk populism använder sig av en sådan möjlighet vittnar mer om deras egen moral och etik än den som vår regering har. Måhända är det så att Alliansens företrädare inte är medvetna om faran av att kasta sten i glashus?

Som regeringsbärare har vi det yttersta ansvaret och har man det yttersta ansvaret måste man ta ansvar och ta på sig chefsskapet i alla situationer – Även för situationer och beslut som går snett så att det som gått snett kan undvikas i en framtid.

Att handla på det sättet är att ta ansvar istället för att ägna sig åt politisk populism vilket jag tror de allra flesta förstår efter en stunds eftertanke.

Som regeringsbärare ska vi därför skyndsamt utreda vem som vetat vad och när denne någon fick vetskapen? – Att utreda det är lika viktigt som att utreda vilka fel som begåtts, av vem de begåtts och när dessa fel begåtts?

Därtill kan en ordentlig utredning i ärendet aldrig någonsin backa för de tre frågor jag ställt i de första två inläggen – Detta därför att svaren på de frågorna är viktiga att finna om problemet ska lösas från roten så att det inträffade inte inträffar igen i ett annat sammanhang.

Därför måste svaren på dessa 3 frågor utgöra en väsentlig del av den utredning Stefan Löfven personligen bör leda:

  1. Vem bestämde att IT-tjänster inom offentlig sektor ska upphandlas istället för att drivas i egen regi?
  2. Vem bestämde att sådana upphandlingar skulle ske internationellt istället för nationellt?
  3. Vilka politiker ingick i den församling som fattade besluten?

Att alla korten måste läggas på bordet utan att någon försöker mörka är för mig en självklarhet då det inträffade enligt min mening aldrig borde kunna inträffa i en rättsstat som Sverige.

För mig innebär det att vi i utredningen ska vända på varje sten och lyfta fram varje misstag som begåtts. När denna utredning genomförs måste frågan eventuella syndabockars partitillhörighet läggas helt åt sidan – Har någon gjort fel ska detta lyftas fram och presenterats öppet utan hänsyn tagen till partitillhörighet.

I denna fråga handlar det inte om att rädda skinnet på enskilda politiker utan blott och allena om att värna rikets säkerhet och om att lösa problemet permanent så att det aldrig kan inträffa igen.

Att sekretesskyddade och hemliga uppgifter förblir hemliga och sekretesskyddade oavsett regering och oavsett politisk majoritet i riksdagen är ett måste om vi vill ha väljarnas framtida förtroende.

Jonas Sjöstedts kritik om att regeringens handlande hittills varit amatörmässigt och lämnar allt i övrigt att bevisa i frågan om att ta ansvar tycker jag är helt korrekt – Det hoppas jag att Stefan Löfven ändrar på i morgon genom att kliva fram och ta sitt ansvar.

Sedan vill jag säga att Jonas Sjöstedt har helt rätt i slutorden av sin kritik!

Jonas påpekar att besluten i Transportstyrelsens går tillbaka några år i tiden och att det är viktigt att komma ihåg och förstå att de ursprungliga besluten som möjliggjort det inträffade togs under Alliansens tid vid makten.

Precis som jag tycker Jonas att de beslut Alliansen tog under sin måste vara en väsentlig del av de fakta som ligger som underlag till den utredning som ska göras.

För egen del gör jag det genom de 3 frågeställningar jag formulerat i tidigare inlägg – Hur Jonas vill göra för att ta fram svaren får han svara på själv.

Med allt detta sagt så vill jag säga att jag står bakom Stefan Löfven och mitt parti till 100% såsom varande en regeringsbärare som driver rätt sorts politik – Trots mitt stöd för regeringen kräver jag dock som partimedlem och Socialdemokrat att Stefan Löfven tar sitt ansvar genom att axla ledarskapet i denne för nationen så viktiga fråga.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

34 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ” där man kräver huvuden på fat utan vare sig det inträffade eller skuldfrågan är helt utredd.”

    Vad gjorde du direkt efter branden i London … tssss

    Här har vi en regering som vetat om skiten i 1.5 år och gjort NADA, ingenting!
    Stor skandal, vilken inkompetens och handlingsförlamning.
    Ygeman är ett givet huvud som borde rulla, om Lövfen var insatt så måste hela regeringen gå.
    Regeringen har med sin vanskötsel orsakat en stor skada på Sverige och enskilda medborgare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Branden i London är något helt annat och där fanns redan innan kunskapen om att brandrisken var hög så den jämförelsen haltar högst betänkligt Jonny.

      Den Socialdemokratiska regeringen sköter Sverige mycket bra Jonny – Den vanskötsel som skett skedde under Alliansens regeringsår vilket vi Socialdemokrater påvisat med all önskvärd tydlighet.

      • Jonny Disenfeldt

        Ygeman & Co har vetat om detta i 1.5 år … inget har gjorts för att åtgärda problemet…
        Det är den svenska regeringens ansvar, ingen annans. Ett vansinnigt beslut framdrivet pga stora sparbehov i departementen. Varför har regeringen utgiftsproblem i en brinnande högkonjunktur ?
        Nu borde ju istället bägaren flöda över och ladorna fyllas inför nästa djupa lågkonjunktur.

        Detta är ett en stor skandal Anders Forss, ditt försvar av ditt handlingsförlamade socialdemokratiska parti och dess inkompetenta ledargarnityr är noterad.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att oerhört mycket gjorts för att åtgärda problemet och framför allt för att reparera de skador problemet potentiellt kunnat leda till blev rätt klart och tydligt vid dagens presskonferens eller hur Jonny.

          Jag skulle till och med vilja gå så långt som till att påstå att det är betydligt bättre att SÄPO, NRA och försvaret med flera kunnat jobba med detta i det tysta innan det blev allmänt känt – hade det blivit känt direkt så hade skadorna blivit större.

          Sedan framgick det klart och tydligt att beslutet att upphandla IT_tjänsterna i konkurrens togs i början av 2014 – Dvs. under den tiden Alliansen hade makten.

          Med dessa saker sagda så anser jag givetvis att många saker borde gjorts annorlunda och att ansvar behöver utkrävas framgent. Det viktigaste är dock att lösa problemen så att det inte inträffar igen och det är jag övertygad om att vi kommer att göra.

          I övrigt så kommer jag att invänta ytterligare information som jag får inom kort samt göra en ordentlig analys av dagens presskonferens.

    • Bertil

      Minns Disenfeldt 2006 när Alliansregimen tillträdde. Med ditt sötvatten se så skulle alliansens tvingats avgå redan första veckan Reinfeldt tillsatta kapitalister och egoister föll som käglor sedan kom Schenström som reklampelare för en Restaurang i Stockholm som gjorde reklam för de antal öl som Schenström med sällskap hävde i sig i tjänsten.

      Så alliansen med sina lögner manipulationer ordförvrängningar
      samt alla de mord de genomförde genom reformen att utförsäkra sjuka.
      Kort sagt Alliansen skulle varit satt bakom fängsligt förvar för den orättvisa och dräpande politik man genomförde hade En typ av Castro funnits i Sverige hade dessa sabotörer inte fått härja som de gjorde.
      Vi behöver mera av Castro och mindre av den nyliberala politiken. Vart är vi på väg om politik ska bedrivas via Twitter och att slå mot sjuka, arbetslösa ,
      Samt mot fattigpensionärer. Eller att arbetskraften ska hämtas från privata fängelser eller via Robotar och Artificiell intelligens men där detta inte varken ges nån lön eller beskattas.
      Sen hakar man upp sig på en simpel IT skandal. Man tar sig för pannan.

        • Larven

          Menar du allvar Anders Fors?
          Publicerar och försvarar du denna Beritils hyllning till en diktator och mördare?
          I sådana fall så blir jag rädd för vad som hänt med min barndoms socialdemokrater.
          När dom öppet hyllar en kommunistisk diktator du borde skämmas det grövsta.
          Nog för vad jag förstått så gjorde din Idol Palme det samma? Men nog borde du som en relativt ung man ha bättre förstånd?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bertils svar var till Jonny och inte till mig och jag har inte tyckt någonting alls om det han skrivit därför att det inte är riktat till mig – Tyckandet får Jonny stå för i sitt svar till Bertil då det är den ordningen jag använder mig av på min blogg.

            Min policy är att publicera kommentarer som är fria från grova personliga påhopp, främlingsfientlighet, hets mot folkgrupp och rasism och andra kränkande eller nedvärderande uttryck och att så ska vara fallet lovade jag redan dag 1 av mitt bloggande och det löftet står jag fast vid.

      • Jonny Disenfeldt

        Alliansministrar avgick för att de inte betalat TV-licens …

        Här har vi inkompetenta socialdemokratiska ministrar och deras partiledare som orsakat Sverige och dess medborgare stora skador säkerhetsmässigt …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns ingen inkompetens bevisad så här långt Jonny annat än hos Anna Johansson som jag tycker borde ha bättre kontroll på de verksamheter hon är satt att ledan.

          Skadan orsakades av den Alliansregering som fattade det tvingande beslutet att upphandla IT-tjänsterna i internationell konkurrens.

          • Jonny Disenfeldt

            Skadan orsakades av att S+Mp regeringen drev igenom upphandlingen UTAN att först verifiera säkerhetsklassning av personal.

            Skadan orsakades av att man inte följde lagar och regler.

            Skadan orsakades av att statsråd som Ygeman etc inte direkt vidtog åtgärder utan lät det hela gå utan åtgärd i 1.5 år…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Skadan skapades i grunden av de Allianspolitiker som beslutade att Transportstyrelsen skulle upphandla i konkurrens – Dessutom i internationell sådan.

            Själva upphandlingen sköts av tjänstemän och skulle politikerna ha varit inne och detaljstyrt kraven i den upphandlingen hade du och dina gelikar skrikit ministerstyre för länge sedan Jonny.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har sagt at den kommer när jag får tid över – Just nu är semester och tid med familjen högst på agendan.

  2. Leif Andersson

    Tidigare har du inte nämnt att regeringens hantering av den här frågan har varit amatörmässig men nu när Jonas Sjöstedt nämner detta så är den åsikten helt plötsligt även din egen. Hursomhelst har denna affären helt klart skadat förtroendet för regeringen och speciellt för Löfven som precis som jag alltid hävdat saknar de ledaregenskaper som behövs för statsministerposten. Tyvärr ser det lika illa ut i de övriga partierna och alla borde fokusera på att fram nya kandidater som håller måttet för att garantera ett kompetent styre av landet i framtiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit om frågan 2 gånger och hela tiden avsett att skriva vidare om den på det sätt jag själv bestämmer från tid till annan. Precis som jag antytt i svar på kommentarer så tycker jag inte att vi kan avsäga oss ansvar och givetvis inte undvika att axla ansvaret i den utredning som måste göras.

      I övrigt så lämnar jag resten av din kommentar obesvarad då de påståenden du anför får stå för dig.

      • Leif Andersson

        Du är nog ganska ensam om och anse att alla de nuvarande partiledarna för våra riksdagspartier har erforderliga egenskaper för att axla statsministerposten. Sanningen är att alla är mer eller mindre okvalificerade för en sådan position.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hela vitsen med vårt politiska system är att vem som helst som väljarna röstar fram ska kunna bli statsminister.

          Om du tycker att dagens politiker saknar kvalifikationer vilka kvalifikationer vill du i sådana fall att de ska ha?

          • Leif Andersson

            Kort och gott ledaregenskaper och förmågan att kontrollera, styra och sparka statsråden om de inte håller måttet. Både GP och Reinfeldt hade dessa egenskaper vilket var huvudanledningen till att båda två hade höga förtroendesiffror när de var statsministrar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att stadsråd som inte håller måttet ska bytas ut håller jag helt med om och det gäller efter vad jag hört idag för Anna Johansson – Vad gäller Ygeman och Hultqvist så är dessa herrar oerhört kompetenta och duktiga statsråd.

  3. Thomas Åkerblad

    Tycker din partikollega Johan Westerholm gör en utmärkt sammanfattning av situationen: ”Genom sitt agerande har regeringen, och andra aktörer, inte bara begått något som kan vara brott mot rikets säkerhet – de agerar, och har även agerat, på ett sådant sätt att delar av förtroendet för rättssystemet nu är utmanat. Om vad som skett och om vi verkligen är lika inför lagen.”

    Johan tar även upp de konstiga turerna med generaldirektörens avgång – sannolikt för att skydda ansvariga statsråd.

    https://ledarsidorna.se/2017/07/transportstyrelsen-fiskar-ruttnar-fran-huvudet-alltid-alltid-alltid/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den som lyssnat på dagens presskonferens i ämnet inser att det faktiskt kan vara till fördel att jobba i det fördolda innan man ger saker offentlighet. Den skademinimering SÄPO och militären kunnat göra i tysthet hade aldrig kunnat göras om detta varit offentligt sedan det inträffade.

      I övrigt så återkommer jag i sinom tid med en djupare analys.

  4. Alexander

    ”Jag har sagt att den kommer när jag får tid över”

    Ok. Fast du har haft tid att skriva fleratlet inlägg. Borde ju inte ta så lång tid att länka.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte direkt i minnet exakt vilken publikation/tidning jag läste det i och det får ske när jag har tid över till det – När det blir bestämmer jag och inte du Alexander.

  5. Jonny Disenfeldt

    SENTIO Juli …

    Moderaterna 12,7 (15,9)
    “Liberalerna” 5,7 (4,2)
    Centerpartiet 11,6 (11,2)
    Kristdemokraterna 3,8 (3,5)
    Socialdemokraterna 22,4 (24,7)
    Vänsterpartiet 9,2 (7,9)
    Miljöpartiet 3,8 (3,1)
    Sverigedemokraterna 26,8 (25,0)
    Fi 1,8 (2,5)
    Piratpartiet 1,2 (1,1)

    ”Det är närmast ett extremt läge i svensk politik om siffrorna i julimätningen från Nyheter Idag / Sentio skulle bli verklighet i nästa val. Sverigedemokraterna är största parti med marginal. De når hela 26,8 procent. Tvåa blir Socialdemokraterna med 22,4 procent. ”

  6. Fredrik

    Hur kan man som statsminister ha fullt förtroende för sina statsråd när dessa inte informerar sin chef om att det kan ha försiggått stora fel på en myndighet? Hade detta varit ett privat företag så hade dessa avdelningschefer redan fått sparken.

    Men när man gör karriär i S så måste man se om sina egna, det är så uppenbart att man blir ledsen. Riktigt ledsen. För detta är ett översitteri av största slag.

    Det är mänsklig att fela, alla människor vet detta och alla normala människor förlåter och förstår människor som gör fel. Åtminstone en gång. Men, att inte våga erkänna att man gjort fel och visa sig mänsklig spär på föraktet mot politiker. Detta skapar politikerna alltså själva och så går man omkring och ojar sig över att folket är så arga på dem.

    Detta är tradition i S, att inte våga erkänna sina misstag. Tyvärr måste gamla S-politiker sluta vara politiker innan de vågar erkänna sina fel och brister. Jag skulle aldrig anställa någon som betedde sig på detta sätt, aldrig någonsin. Och, när du Anders inte vågar gå till hårt attack mot dem som bevisligen gjort fel så visar du att du tänkt leva på samma sätt som dessa när du blir folkvald. Neka in i det sista, neka till döden.

    Istället för attack och kräva avgång av dem som felat, så är du villig att låta dem sitta kvar och istället kritisera dem som inte leder arbetet – Alliansen. Det är populism så det stänker om det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se mitt inlägg som publiceras imorgon så får du sannolikt de svar du söker Fredrik.

      Med det sagt så ska man alltid står för sina misstag – Därtill leva som man lär vilket alltid varit den linje jag förespråkat.

  7. Alexander

    ”så ska man alltid stå för sina misstag”

    Hur tycker du att Ygeman ska stå för sitt misstag? Säga ”sorry, det här blev inte bra” och sedan gå vidare? Det är annat om en politiker från SD säger något olämpligt. Då ska han/hon kastas ut på en gång. Att du inte ser hur olika måttstockar du har är beklämmande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om Ygeman begått ett misstag måste utredas – Min tro är att han inte gjort det med gällande delegationsordning.

  8. Alexander

    ”Om Ygeman begått ett misstag måste utredas”

    Menar du att han inte gjort några misstag?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har redan redovisat min åsikt Alexander – Roten till det onda är Alliansens beslut taget i februari 2014 – Utan det beslutet hade det inträffade aldrig inträffat.

      Därutöver så är det dags att stoppa NPM för att begränsa nyliberalismens skadeverkning på offentlig sektor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.