Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Införandet av en basinkomst lika för alla är inte nödvändigtvis en dålig idé.

Synen på en basinkomst/medborgarlön delar samhället i två klara och tydliga läger – Ett läger som är betydligt mindre än det andra som tycker att en basinkomst/medborgarlön är en bra ide och ett större läger som idag sannolikt utgör 70% eller mer av befolkningen som tycker att basinkomst är en mycket dålig idé som skapar ett samhälle fullt av vad de väljer att beteckna som ”lättingar”.

Fullt medveten om att förslaget om basinkomst i grunden är ett MP förslag tycker jag ändå att basinkomst/medborgarlön är något som är värt en ordentlig genomlysning och en ordentlig debatt för att med säkerhet kunna avgöra om införandet av en sådan är till fördel eller till nackdel för Sverige.

I Schweiz har man rätt nyligen haft en folkomröstning i frågan och där sa en majoritet av väljarna NEJ till ett införande av en basinkomst. Min tro är att nejet grundar sig i att den föreslagna storleken på basinkomsten som var satt till minst 21.000 kronor var alldeles för stor och alldeles för ambitiös.

Hela idéen med en basinkomst kan aldrig vara att en sådan helt och hållet ska ersätta behovet av att arbeta för att långsiktigt ha en god försörjning.

För mig är den bärande tanken om en basinkomst att en sådan bör införas för att skapa större frihet för människor att själva avgöra när och hur mycket man ska arbeta och när och hur länge man ska vara hemma med barn eller vidareutbilda sig för att erhålla högre kompetens.

Ska vi nå det läget så bör en basinkomst ersätta flera av dagens bidrag, däribland föräldrapenning, studiebidrag och studielån.

Inte oväntat finns det röster både för och emot där förespråkarna påpekar att en basinkomst skapar en frihet att studera, vara hemma med barn eller gå ner i arbetstid och ändå kunna leva på en acceptabel och bra standard medan motståndarnas bärande argument är att införandet av en basinkomst skapar en hel generation av ”lättingar”.

De som förespråkar en basinkomst menar att ett införande av basinkomst skulle leda till en mer motiverad arbetskraft som skapar en mer human, stabil och produktiv ekonomi – För egen del och genom att ha ifrågasatt varför jag i grunden var emot en basinkomst har jag kommit fram till att de faktiskt har en poäng i det de anför.

Motståndarna hävdar att ett införande av basinkomst skulle utgöra ett hot mot medborgarnas motivation att arbeta och att ett införande av basinkomst skulle leda till högre skatter, kompetensbrist och färre i arbete och en försvagad ekonomi och till tillskapande av en stor grupp man benämner som varande ”lättingar”.

Min tro av idag lutar mot att motståndarna mot ett införande av en basinkomst som är lika för alla har fel!

Bara det faktum att folkomröstningar om basinkomst genomförs i olika länder gör saken intressant då ett brett införande av basinkomst runt om i världen kan vara svaret på hur människor ska leva i framtiden när behovet av mänsklig arbetskraft minskar som en följd av automatisering.

Basinkomst ska testas i Finland och Ontario i begränsad omfattning och dessa test ska bli intressanta att studera och utvärdera framgent.

Efter att ha tänkt igenom saken noga och vägt alla argument för och emot införandet av en basinkomst mot varandra är min slutsats att de som rakt av avfärdar en basinkomst som en dålig idé utan att först debattera saken noga begår ett stort och fatalt misstag.

En basinkomst som är rätt införd och som ersätter många av dagens bidrag kan faktiskt vara precis det som förespråkarna för en basinkomst anför – Ett sätt att ge människor större frihet att styra sina liv utan att åsamka samhället större kostnader.

Som socialdemokrat attraheras jag av idéen om basinkomst därför att min åsikt är att införandet av en sådan skulle hjälpa till att bygga ett mer jämlikt samhälle.

Med det sagt så har jag på inget sätt bestämt mig för att att basinkomst ska eller ens bör införas utan blott och allena att konsekvenserna av en sådan bör utredas noga för att därefter debatteras utan förutfattade meningar.

Vi Socialdemokrater säger ofta att en av grundbultarna i den svenska samhällsmodellen är att vinsterna av allas arbete ska fördelas mer rättvist – En övergång till en produktionsavgift som utgår oavsett tillverkningsmetod och ett införande av basinkomst kan mycket väl vara svaret vi letar efter för att möta framtidens utmaningar.

Det som attraherar och kittlar mig mest är att ett införande av en basinkomst skulle göra precis det som alla nyliberaler hela tiden hävdar att de vill göra men misslyckats med att göra – Skapa valfrihet för samhällsmedborgarna.

Därutöver tror jag att basinkomst är ett bra sätt att sänka arbetstiden till 30 timmar per vecka utan att arbetsgivarna drabbas av högre lönekostnader. Med basinkomst skulle alla ha råd att gå ner i arbetstid samtidigt som arbetsgivarna kan sänka lönekostnaderna utan att den anställdes inkomster sjunker till en nivå som inte medger ett drägligt liv.

För egen del lutar jag därför mot ett JA för en basinkomst som är lika för ALLA svenskar oberoende av inkomst – Detta för att skapa det solidariska och jämlika samhälle jag som Socialdemokrat eftersträvar. 

Införandet av en basinkomst innebär högst sannolikt att vi måste höja skatterna för de med de riktigt höga inkomsterna och de med de riktigt stora förmögenheter vilket även det är bra om vår strävan är att bygga ett mer jämlikt samhälle än det vi lever i idag.

Avslutningsvis vill jag därför säga att jag definitivt är för en ordentlig utredning och för en ordentlig debatt i ämnet basinkomst – En debatt jag hoppas kan präglas av ett öppet debattklimat utan förutfattade meningar,

Slutligen – Att jag vill utreda ett införande av en basinkomst i Sverige och därmed stödja eller avfärda en sådan beror endast och allena på att jag vill möta de framtida utmaningarna innan de blir till problem som är omöjliga att lösa.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

67 kommentarer

  1. Joakim Vesterlund

    Kul! För några år sedan föreslog nätverket Basinkomst Västerbotten att göra vårt län till testregion för medborgarlön. Det kanske är något för de lokala/regionala socialdemokraterna att driva? Vi kan ju inte veta hur det skulle påverka oss bara baserat på test i andra länder med andra förutsättningar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad vi definitivt ska verka för är en ordentlig och grundlig undersökning och beräkning av konsekvenserna – Därefter ska vi ha en ordentlig debatt och förhoppningsvis ett test,

    • Bertil

      Testa vadå?? Hur lågt man kan sätta Basinkomsten utan att folk svälter ihjäl.
      Det är väl ungefär så man tänker sig det hela från politikerhåll.

      En Basinkomsten bör vara i dagens läge 15000 efter skatt.
      Sen bör den uppräknas beräknat på löne och kostnadsindex varje år,

      Tror inte det är rätt läge införa Basinkomst idag. Alla partier utom vänster vill ha sänkta trösklar och högern med SD vill ha ännu lägger trösklar.

      Det är i dagens läge bättre kämpa för högre A-kassa, sjukförsäkring, samt bättre försörjningsstöd. Även Produktionsskatt bör komma i debattbok införas.
      Börja med en låg Basinkomst vore förödande den skulle aldrig höjas i dagens nyliberala tänk.

      Nyliberalismen måste först förminskas
      Och mer Castrvänlug politik måste till.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det är sådan frågor jag hoppas att en ordentlig utredning ska ge svar på Bertil.

  2. Bertil

    Basinkomst. Man bör väl i första hand höja A-kassan med 40-50% man sänkte den ju i ett slag med över 30% och därefter har A-kassan enbart blivit sämre.

    Men går det inte ens höja en A-kassa där medlemmarna själva betalar in till den
    Då är en basinkomst orimlig införa detta för att den blir en fattigdomsfälla.

    d.v.s som det ser ut nu så blir den så låg så den täcker inte kostnaden för
    mat för en månad. Risken är att en basinkomst därmed införs och där ingen utveckling sker utan den blir oerhört låg och ingen lär bry sig.

    Produktionsskatt däremot bör man införa. den kan vara låg i början men vart efter teknologin utökas så bör den höjas. Den tror jag mera på.

    Försörjningsstöd, A-kassa, sjukförsäkring vill ju fortfarande högerfalangen inom både sossarna och framförallt högern genomföra. När så är är en medborgarlön orealistisk och dumt att införa.
    Attityder mot svaga grupper måste förändras där klassklyftorna påpekas liksom ojämlikheten.

    Medborgarlön kan kort sagt bli ett bakslag där a-kassa, sjukersättning, försörjningstöd slopas och istället får berörda en s.k medborgarlön som driver allt större grupper till ren misär.

    Stalltips: Verka för en högre ersättning i de nuvarande systemen när så har skett kan medborgarlön utvärderas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Basinkomst kan vara ett komplement till a-kassan som innebär att man sammantaget får mer pengar än i dagens system Bertil – Det är blanda annat därför jag vill utreda saken noga.

      • Bertil

        Det är komplementet jag oroas för. Därmed försvagas fack och om fack försvagas då är det storföretagen som sätter villkoren för alla sociala stöd.

        Istället bör symbiosen fack A-kassa återinföras därmed blir även facken starkare.
        En Basinkomst blir aktuell först när så många förlorar jobben genom ny teknik att arbete blir omodent när maskiner sköter produktionen.
        Dock kommer arbete alltid att finnas men o sparsam omfattning.
        I framtiden så kanske en antiarbetslinje uppstår. Detta för att rädda vår planet därmed blir Basinkomst nåt som de flesta har. Samtidigt som vi kan hämta varor via typ ransoneringskort . Detta när maskiner gör jobben.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det enda jag tycker är viktigt är att vi ligger i framkant genom att utreda saken noga Bertil.

  3. Jonny Disenfeldt

    Du repeterar ännu ett populistiskt förslag, allt åt alla, endast de med höga löner ska betala.

    Även om du beskattade de med traditionellt sett höga löner oerhört kraftigt så räcker det inte långt men i ditt fall är ju hög lön det som är en högst normal lön, så om du ökar låt säga 5000:- mer i skatt per månad per normalinkomsttagare så kanske du kan få ihop det, i allafall till att börja med innan det blir för populärt. Detta är ju lösningen på de ca 500 000 lågt utbildade ekonomiska migranterna plus ytterligare nästan en miljon som vi hade innan i utanförskap. Det är väl så här du ska ta hand om de YTTERLIGARE 20 miljoner migranter du vill ta in i Sverige fram till 2050, denna ide kommer definitivt att få igång migrantströmmen igen i överljudsfart !

    Skriv upp mig och de flesta jag känner, vi ställer upp på att få en kravlös basinkomst på runt 15000-20000 i månaden var, en del av oss lägger oss i hängmattan, andra planerar att samtidigt arbeta svart och en del flyttar utomlands där månadspengen räcker betydligt bättre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte sagt att någon specifik ska betala som specifik grupp Jonny – Det enda jag anfört är att saken ska utredas noga så att vi kan ha en ordentlig debatt i ämnet baserad på reella fakta.

    • Bertil

      Klart vi ska ge allt till alla kannan ge allt till enbart se med högst lön och förmögna så kannan ge allt till alla.

      Finansiella instrument beskattas knappt idag och där håller de rika till.
      Har du hög lön så göda du med en massa bidrag.
      Ditt snack om att rika betalar är galet fel .
      Set är alltid de svaga grupperna som betala priset.

      BASinkomst borde så klart finnas men då ska den inte vara typ 5000 kr/ månytan minst 15000 skattefritt.
      Det borde vara mininivån.
      Pengar finns på många sätt i Samhället idag värst är att skatter inte tas ut på maskiner som tar jobben men enbart ger pengar till ägarna.

      Vi behöver helt klart mer Castro och mindre av sådana som Anders Borg
      Borg behöver en penisförlängare och
      Han behöver ett arbete i Kirunagruvan på 1000 meters nivån där han kan handlasta malm 18 Tim/dygn bättre jobba än supa som han själv säger. Svamp kan han odla själv därnere på fritiden så han får sig lite mat.

  4. Per Fjellberg

    Tänkvärt blogginlägg!

    Själv anser jag att basinkomst åtminstone vore något att jämföra andra lösningar mot. En del motståndare hävdar att det skulle bli för dyrt. I sådana fall undrar åtminstone jag vilka det är man avser att spara pengar på genom att inte införa basinkomst.

    Basinkomst skulle minska behovet av bedömningar. Jag ogillar starkt alla exempel på att vi med skatter finansierar en byråkrati vars uppgift är att tolka ofta krångliga lagar som lämnar stort utrymme för godtycke. Jag är övertygad om att basinkomst skulle göra att vi kan dra ner på sådan byråkrati. Vilket jag anser vore en vinst för samhället i stort och som skulle frigöra resurser till sådant som svarar mot de utsattas behov, inte byråkratins.

    En annan fördel med basinkomst som jag ser det vore att den måste vara nationell. Hur stor invandring vi skulle kunna hantera om vi inför basinkomst (för den rättigheten måste rimligen gälla alla med uppehållstillstånd) vet jag inte. Det vet nog ingen, därför bör vi börja försiktigt. Vi bör sätta ett lågt tak, 1000 tals per år, i början. Visar det sig att Sveriges ekonomi växer och skatteintäkterna ökar givet oförändrat skattetryck så kan vi ta emot fler, alternativt satsa mer resurser på andra sätt att hjälpa människor i nöd i vår omvärld.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Per – Det jag vill är att en basinkomst utreds fullt ut ur alla synvinklar så att vi därefter kan ha en ordentlig debatt om densamma baserad på reella fakta.

  5. Anders Strömqvist

    Mina invändningar är att staten redan visat att de inte klarar att följa inflationen. Bas inkomsten fungerar säkert jättebra då den införs. Men med tiden kommer den att bli magrare och magrare tills den inte duger. Precis som redan sker med studiemedel och pensioner och andra pengar som staten delar ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är övertygad om att basinkomst kan fungera mycket bra så länge den är utformad på rätt sätt.

  6. Leif Andersson

    Jag är positivt inställd men någon form av kvalificeringssystem behövs.

    Detta ska främst vara ett sätt för äldre svenska medborgare att minska sin arbetstid eller sluta arbeta tidigare så att t.ex. flyktingmigranterna måste uppnå samma sysselsättningsgrad och börja bidra. Det ska inte vara ett system som kan utnyttjas av yngre fullt arbetsföra flyktingmigranter för att slippa arbeta och regeringar för att kunna försköna sin arbetslöshetsstatistik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min övertygelse är att en basinkomst ska gälla alla äldre än 20 år på samma villkor – Även pensionärer.

      Innan vi går vidare måste vi givetvis räkna på saken men tar man ett exempel så är det lätt att förstå att en baspension på 10.000 kronor till alla pensionärer kommer att medföra att vi behöver lägre avsättningar till pensionssystemet. Detta innebär att företagens kostnad för detta minskar samtidigt som minskningen förs över för att finansiera en basinkomst- Samma tankesätt gäller givetvis sjukförsäkring, A-kassa med flera system och att räkna på saken och att räkna ordentligt för att därefter ha en seriös debatt är vägen framåt för att avgöra huruvida idéen är värd att utreda vidare eller om den ska avfärdas en gång för alla.

  7. Fredrik

    Denna fråga går inte att diskutera förrän man har underlag som visar på faktiska siffror i vad det kommer att kosta samhället att genomföra. Att utan detta underlag försöker sig på en debatt är att lura sig själv att tro på att det är genomförbart.

    Min första fråga som kom upp när jag läste detta var: Ska svenska skattebetalare betala uppehälle för kriminella element i samhället? Det är en fråga som måste besvaras för hur detta ska INTE kunna ske. För, det är så klart så att ALLA borde ha rätten att söka basinkomst och vilka ska vara kriterierna för att få detta?

    All diskussion i ämnet är poänglös om man inte först kan svara på kostnaden och sedan på vilka kriterier som ska ligga som grund för en basinkomst. Detta är något du INTE vill ta upp till diskussion.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Fredrik och det är beräkningen av ett sådant underlag jag efterlyser i inlägget eller hur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Krister – För den som jobbar eller är pensionär kommer lönen totalt sett att bli högre.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt Krister – Om man får sin pension ovanpå en basinkomst blir totala ersättningen högre och inte lägre.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Om man får sin pension ovanpå en basinkomst ”

            Allt till alla som sagt, helt orimligt denna vänsterpopulism blir bara värre och värre.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Läs mitt tidigare svar för att förstå varför detta inte handlar om populism överhuvudtaget.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det ska den aldrig vara Krister för är den det så blir det helt fel – Basinkomst kan aldrig ersätta behovet av att arbeta för sin försörjning – Däremot kan den ersätta en hel del bidrag och skapa större frihet för människor att själva styra över hur mycket man ska arbete i olika faser av livet.

          • Krister

            Att förespråka medborgarlön i stället för arbete åt alla är ett sätt
            att kratta manegen för lägre ingångslöner.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            På inget sätt Krister – Lägre ingångslöner än idag är inte acceptabelt enligt mitt sätt att se på saken.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det behöver inte nödvändigtvis betyda att deras medlemmar tycker det.

  8. Lars Flemström

    Du må vara S-medlem, men ingen som är socialdemokrat ”i själ och hjärta” skulle lägga ett så här reaktionärt och löntagarfientligt förslag. Det är även ett företagarfientligt förslag. Det strider mot socialdemokratisk samhällssyn och socialdemokratisk syn på arbetet. Det strider mot principen ”av var och en efter hans förmåga, till var och en efter hans behov.” Det är i grunden ett borgerligt förslag.

    Men det torde vara svårt att finna några borgerliga politiker, som kan tänkas stödja förslaget. Det skulle möjligen kunna vara någon förvirrad sverigedemokrat, som välkomnar den kraftiga sänkning som du föreslår av försörjningsstödet till stora invandrarfamiljer. Det skulle kanske öka dessa familjers drivkraft att lämna Sverige och leva på lågbetalt arbete i hemlandet. Hurra, hurra, Anders Forss lägger förslag som gillas av SD.

    KD gillar förstås förslaget att återinföra att återinföra hemmafrusystemet. SD instämmer kanske också, eftersom det gynnar den svenska kärnfamiljen med få barn. Men inte bygger förslaget på socialdemokratisk ideologi. KD:s ursprungliga förslag till vårdnadsbidrag var i samma storleksordning i fast penningvärde – som den ”medborgarlön” till hemmafruar, som du nu föreslår.

    Det vårdnadsbidrag, som alliansen införde och som nuvarande regering omedelbart avskaffade så fort den tillträtt (en snabbhet som inte präglar hanteringen av IT-skandalen) var på samma belopp i kronor, som det ursprungliga förslaget under 1970-talet. Det var så lågt i förhållande till prisutvecklingen, så det saknas av ingen – inte ens av KD. Kul att du blåser nytt liv i gamla borgerliga förslag, som är halvt bortglömda. Om en riksdagsmajoritet så beslutar, måste det förstås utredas. Men S kommer inte att lägga fram något sådant förslag.

    Kalla det bara inte för ”basinkomst” för en sådan finns redan i det svenska trygghetssystemet. Det kallas ”försörjningsstöd” och är på 3.830 kr / mån + faktisk bokostnad, som ersätts med maximalt 7.200 kr i Stockholm och max. 5.400 kr i mindre kommuner med lägre hyror. Den som saknar bostad får nöja sig ”basinkomsten” på 3.830 kr. Socialtjänstens har ingen skyldighet att skaffa bostad till någon som saknar hemmavarande barn (hur kan man ha det, om man är hemlös?) och inte år prostituerad, missbrukare, kriminell eller ”nyanländ”.

    Låt oss nu räkna på en invandrarfamilj, bestående av två vuxna som aldrig har haft jobb i Sverige och har fem barn i åldern 8, 11, 12, 13 och 14 år, och har en boendekostnad på 8.500 kr i ett ”utanförskapsområde” . Den familjen är berättigad till lägst 25.160 kr / mån enligt riksnormen för försörjningsstöd. Därtill kan komma styrkta, nödvändiga extrakostnader. Med ditt förslag till medborgarlön till de två vuxna får familjen nöja sig med 20.000 kr /mån. Du har inte skrivit något om skatt på medborgarlönen.

    Eller har du tänkt dig att bara de, som har inkomst av arbete, ska betala skatt? Vad som troligen kommer att få KD (och SD?) att spola ditt förslag, är att medborgarlönen till hemmafruarna inte förutsätter att hemmafruarna verkligen är hemma med barnen. Socialen kanske måste ta hand om barnen för familjehemsplacering, medan mamman / hemmafrun ligger redlöst berusad i en knarkarkvart och ”studerar livet”.

    Att människors sociala tillvaro kommer att slå sönder – och de har inte sig själva att skylla, när deras asociala livsstil kommer att vara direkt sanktionerad av samhället – är kanske ännu värre än den ekonomiska skadan, när ingen längre vill arbeta ”vitt”. Knotas det inre redan idag på att det går för många försörjda på varje försörjare? Nej, socialdemokratisk politik är att göra fler delaktiga i produktionsresultatet, och att ingen ska vara ofrivilligt arbetslös under någon längre tid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lägger ett enda förslag Lars – Att vi ska utreda saken, räkna på konsekvenserna och ta en ordentlig diskussion och debatt i ämnet.

      Tittar man djupare på saken så blir det vid en första anblick varken dyrare eller mindre jämlikt än dagens system – Det är därför jag vill utreda och debattera så att vi endera kan tillstyrka eller avfärda idéen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man lägger sin lön ovanpå en basinkomst så blir totalsumman högre eller hur Alexander.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders Forss : ”Om man får sin pension ovanpå en basinkomst blir totala ersättningen högre och inte lägre.” samt ”Om man lägger sin lön ovanpå en basinkomst så blir totalsumman högre eller hur Alexander.”

        Låt oss då säga 7 miljoner vuxna svenskar som tydligen enligt Anders Forss då alla ska få basinkomst (dvs lön, pension etc får man behålla och lägga på toppen).

        Vi antar modesta 10 000:- i månaden. Det blir en kostnad på 70 miljarder i månaden, dvs 840 miljarder om året … var ska Anders Forss plocka in dessa 840 miljarder ???

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det enda budskapet jag framfört i mitt blogginlägg Jonny är att vi bör utreda konsekvenserna av en basinkomst mycket noga. vad vi bör titta på är vilka av dagens bidrag den kan ersätta och hur finansieringen av en sådan ska se ut. Min syn på saken är att detta måste göras först för att vi därefter ska kunna ha en riktigt debatt i ämnet.

          Den debatten försöker du föregå genom att lägga fram ekonomiska kalkyler för något som ännu inte är fullt ut utrett och det är just den sortens beteende som skapar dålig politik.

          • Jonny Disenfeldt

            Jag har gjort en enkel rimlighetskontroll av din ide om att ha en basinkomst på 10000 vilken inte skall påverkas av personens pension och lön, det blir en statlig utgift årligen på ca 840 miljarder…

            Eftersom du avser att avskaffa bostadsbidrag, a-kassa (!?) etc som är behovsprövade så minskar statens utgifter något i den andra vågskålen men faktum kvarstår att större delen av dessa 840 miljarder är ofinansierade och därav min fråga, hur skall detta finansieras Anders Forss.
            .

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Då är din rimlighetskontroll helt fel Jonny – Hur det blir i slutändan beror på hur den finansieras och på vilka av dagens bidrag/förmåner den ska ersätta.
            Faktum kvarstår – Effekterna av införandet av en basinkomst bör utredas mycket noga.

  9. Patrik

    Hej Anders.

    Alliansen försökte med en liten del till medborgarlön, vårdnadsbidraget. Det fick epitetet ”kvinnofälla” och blev utskälld av oppositionen dvs Sossar och vänstern. Själv kunde jag vara hemma med min son i 2,5 år fast det blev lite knapert med bara en inkomst.
    Håller med en tidigare kommentator: Ge mig mellan 15-20 tusen i månaden så skulle jag bara jobba åt mig själv.

    Mvh

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min enda poäng är att en basinkomst borde utredas ordentligt där vi vänder på varje sten för att därefter debattera för och emot på ett adekvat sätt.

  10. Lars Flemström

    Socialdemokraterna ska som parti naturligtvis inte kräva eller ta initiativ till utredningar om införandet av något som strider mot partiets ideologi. Det får oppositionen göra, om de vill ha systemet. Men oppositionen verkar inte heller särskilt tänd på förslaget. Vi ska inte ha ett statligt utredningsväsen för att att sysselsätta personer i små extremistgrupper för att de ska föra ut sina egna orealistiska idéer på betald arbetstid. De kommer inte att nöja sig med någon ”basinkomst”.

    Naturligtvis kan vi ha en diskussion för att vi motståndare ska få övning i att bekämpa och argumentera emot vansinnigheterna.Och för att belysa den enighet över blockgränsen som finns mellan ansvarskännande och realistiska personer som finns inom våra olika politiska partier. Men i så fall kan vi ju också ha en diskussion om dödsstraffet….

    Alla förslag till basinkomst / medborgarlön har handlat om att alla ska få lika mycket, utan att ha behövt kvalificera sig på något sätt och utan krav på motprestation. Men precis som Forss skriver handlar det om att lönen från eventuellt arbete ska läggas ovanpå medborgarlönen, vilket är en gigantisk skattesubvention till de privata arbetsgivarna. Och till alla dem, som har kriminell verksamhet som födkrok. De kan ju ha ett ”vitt” och ett ”svart” liv.

    Förlorare blir arbetslösa, sjuka och pensionärer, som kommer att få sänkt, och i många fall kraftigt sänkt inkomst. Det är alltså våra ihopsparade pengar som Forss vill dela ut till lättingarna som inte vill göra rätt för sig genom hederligt arbete. Till dessa förlorare hör massvis med äldre invandrare, som bott länge i Sverige och har arbetat hårt och betalat skatt och avgifter till socialförsäkringssystemen.

    Vinnare blir nyanlända, som kommer att ha få arbetade år i Sverige innan de går i pension. Anders Forss själv, som är en relativt nyligen hemkommen utlandssvensk. För de kategorierna, som inte själva har tjänat ihop till sina pensioner, finns statlig garantipension och – om den inte räcker till – ett särskilt äldreförsörjningsstöd”. Det finns alltså en grupp utlandsfödda pensionärer som skulle få höjd inkomst med medborgarlönen. I nuläget ingen jättestor utgift för statskassan, men gruppen skulle komma att växa lavinartat.

    De pengar, som dessa har sparat ihop i hemländerna, kommer att hamna i fickorna på flyktingsmugglarna. Vore detta verkligen ansvarsfullt? Ska svenska pensionspengar användas till försörjningen av äldre från andra länder, vore det en klokare användning att hjälpa dessa länder att bygga upp ett allmänt pensionssystem av liknade modell som vi har i Sverige.

    Diskussionerna om medborgarlön drar uppmärksamheten från frågor som vi i stället borde diskutera.

    1. En bättre arbetsförmedling. Skilj myndighetsfunktionen (beviljandet av bidrag mm) från servicefunktionen (förmedlingsverksamheten), som bör övertas av kommunerna.

    2. Arbetstidens längd.

    3. Arbetets innehåll.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns i sak inget i tanken om en basinkomst som står i strid mot socialdemokratisk ideologi Lars.

      T.ex är en basinkomst lika för alla är i allra högsta grad fördelningspolitik i riktning att skapa ett mer jämlikt samhälle eller hur Lars?

      Sedan har jag ingenstans i vare sig inlägg eller svar på kommentarer påstått att ett införande av en basinkomst skulle leda till sänkta inkomster/ersättningar för pensionärer, sjukskrivna, sjukpensionärer eller arbetslösa – Vad får dig att tro att så skulle bli fallet?

  11. nils johnsson

    Det hela faller på att det inte uppfattas som rättvist. Det spelar ingen roll vad som funkar nationalekonomiskt (vilket jag inte kan se att detta gör heller) om befolkningen uppfattar det som orättvist.

    Samma sak med gåvoskatt och fastighetsskatt, de må fungera utmärkt nationalekonomiskt men det spelar ingen som helst roll och befolkningen uppfattar dem som orättvisa.

    Du måste stiga ner från din nästan diktatoriska häst och tänka igenom hur befolkningen i landet vill ha det, vad vill befolkningen i Sverige ha för system. Ingen mer än dig vill tillbaka till Socialdemokratiskt majoritetsstyre i 70 tals modell. Befolkningen i Sverige vill inte ha fastighetsskatt och absolut inte medborgarlön, för att det uppfattas som orättvist att ta från de som jobbar och ge till de som inte jobbar.

    Invandringsfrågan är ju ett brutit samhällskontrakt vilket ju gör att samhället håller på att brytas sönder politiskt, vanligt folk tycker inte det är rättvist att det kommer folk och får ta del av våra välfärdssystem utan att betala in. Det handlar inte om rasism, det handlar om rättvisa och folkvilja.

    S har gått emot folkviljan ett flertal gånger tidigare, löntagarfonder, invandring, marginalskatter, och straffats hårt för detta (de har nu 25% och är överrepresenterade bland arbetslösa och äldre, dvs de som inte ska betala in till denna medborgarlön).

    Ha lite respekt för väljarna tack

    Nils

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte lika övertygad som dig om att människor kommer att uppfatta en basinkomst som orättvis – det är därför jag vill utreda saken noga så att den efterföljande debatten kan klargöra huruvida det ses som orättvist eller inte.

  12. Jonny Disenfeldt

    Som vanligt Anders Forss så har du ett helt ogenomtänkt förslag och visar hur förvirrad du blir när frågor ställs.

    DU vill alltså ge alla vuxna i Sverige (ca 7 miljoner) en basinkomst på 10000:- i månaden oskattat.
    Du vill ta bort många bidrag och ersättningar i vårt välfärdssystem. T.ex skriver du att
    ”en baspension på 10.000 kronor till alla pensionärer kommer att medföra att vi behöver lägre avsättningar till pensionssystemet”

    När någon då oroat påpekar att 10 000:- i månaden blir en rejäl försämring för många pensionärer så kontrar du med att ”Om man får sin pension ovanpå en basinkomst blir totala ersättningen högre och inte lägre.”

    Detta stämmer ju inte, i ena stunden säger du att vi ska göra lägre avsättningar till pension för att i nästa andetag deklarera att vi kommer att få betydligt mer i pension (10000 extra för att vara noga)…

    Du menar att de som uppbär lön även de ska få sina extra 10000 oskattade kronor i månaden.

    När jag påpekar att 7 miljoner gånger 10 000 blir en månatlig statlig utgift på 70 miljarder (840 miljarder om året) så blir du svarslös och det enda du har att komma med är att min rimlighetskoll är fel.

    Detta är värsta sortens vänsterpopulism du bedriver, ett försök att lura väljare att tro att det finns något men egentligen är det bara en stor tom lögn. Och som vanligt är det de rika som ska betala allt… tyvärr finns det inte underlag av rika i Sverige för att finansiera ens en liten bråkdel av denna helt ogenomtänkta ide.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag blir på inget sätt förvirrad av frågor Jonny – Inlägget syftar till en enda sak och allt jag skriver i inlägget är att min åsikt är att konsekvenserna av en basinkomst ska utredas ordentligt så att vi kan ha en saklig debatt i ämnet.

      En ordentlig utredning innebär för mig att vi ska titta vilka bidrag/ersättningar en sådan kan ersätta, hur stor den bör vara och hur den påverkar jämlikheten i samhället samt hur den ska finansieras.

      Märk väl att jag varken tagit ställning för eller emot utan endast förordat en ordentlig utredning.

      Att bara avfärda något som dåligt utan att ha utrett saken noga är fel och det är det jag anför i inlägget.

  13. Bertil

    Disenfeldt är ju som vanligt svamlig
    Han räknar bara utgiften men räknar inte på inkomsterna. Med en BASinkomst så ökar ju handel liksom jobben och det i sig finansierar till stor del hela basinkomstens utgifter för staten.

    Idag ger man bidrag till de rika som sedan nyttjar det till ex: kapitalförsäkringar det i sin tur är oerhört lågskattat så pengar kommer knappt in till statskassan.
    Skapar man nåt som ger mer i plånboken för de med behov ja då får statskassan igen mera.

    Kostnader skulle minska på många sätt
    Kriminaliteten skulle minska sjukdomar som depressioner skulle minska och
    Sjukvården skulle belastas mindre.

    Jämlika Samhällen är alltid mer framgångsrika och har mer harmoniska
    Människor.
    Så BASinkomst vore det optimala
    Men det bör först forskas o ämnet innan
    Man slänger ett hundben till fattiga på nån tusenlapp. Då blir det fiasko.
    En BASinkomst bör vara minst 15000
    Då skulle de fattiga äntligen få le glatt och rika surna till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som är viktigt och det enda jag vill åstadkomma är en ordentlig utredning av saken så att vi därefter till skillnad från Jonnys tafatta försök att räkna på saken och debattera utifrån det kan ha en ordentlig debatt byggd på reella fakta.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Jonnys tafatta försök”

        Jag redogjorde bara för hur utgiftssidan ser ut, dvs -840 miljarder om året i statskassan.
        Berätta nu Anders Forss mha dina ”avancerade algoritmer” och ”uberkvantdatorkapacitet” hur intäktssidan grovt ser ut. Var kommer +840 miljarder ifrån ? Lite grovt +/- 50 miljarder räcker.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vill man redogöra för kostnadssidan måste man även redogöra för intäktssidan för att se om de total kostnaderna ökar eller minskar med en sådan reform Jonny.

          Det är av den anledningen jag anfört att vi bör utreda saken oerhört noga för att ha reella fakta att debattera och ta ställning till.

          • Jonny Disenfeldt

            Jag gjorde en snab uppskattning av kostnaderna för ditt förslag Anders Forss, det tog mig inte en minut och kostnaderna blir ca 840 miljarder om året.

            Jag ber dig därför att göra en snabb uppskattning av intäktssidan, dvs vad i form av bidrag och ersättningar ska bort ? Avsättningar till pension ska vara kvar har du sagt, samma med avsättning till sjukersättning och föräldraledighet antar jag.

            Så vilka utgiftsposter (de större) räknar du med att ta bort ?

            En enkel ”reality check” är vad som behövs för att se om denna ide från din sida överhuvudtaget är värd en enda skattekrona i form av utredning eller om iden ska till runda arkivet omedelbart.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vidhåller att saken måste utredas och räknas på ordentligt så att vi får ett får ett bra underlag att debattera utifrån.

            Ett exempel är att sjukpenningen om den ska bli lika stor som idag inte behöver utgå för de först 10.000 kronorna vilket innebär att avsättningarna till denna försäkring skulle bli väsentligt lägre än idag. Det i sig är bara ett exempel. Ska vi kunna titta seriöst på en basinkomst behövs den utredning jag föreslagit.

    • Jonny Disenfeldt

      Bertil – Kanske då du kan berätta om vi utgår från ditt exempel på 15000:- i månaden skattefritt till alla vuxna i Sverige hur det ska finansieras. Vi talar då om en månadskostnad på ca 105 miljarder, dvs en årlig kostnad på ca 1260 miljarder kronor …

      Var sparar du in 1260 miljarder från statskassan Bertil ?
      Du menar att staten ska trycka ut 10000 i sedlar varje månad till varje vuxen svensk, sedan får staten tillbaka ett par tusen i moms när dessa någon gång konsumeras …

      OM det nu vore en bra affär, varför inte pressa ut 100 000:- i månaden som en gåva från statens sedelpressar till varje svensk ? The sky is the limit !

  14. Jonny Disenfeldt

    ”Ett exempel är att sjukpenningen om den ska bli lika stor som idag inte behöver utgå för de först 10.000 kronorna vilket innebär att avsättningarna till denna försäkring skulle bli väsentligt lägre än idag. ”

    Menar du att de med sjukpenning ska kunna få mindre med ditt system ?
    Får de mer så kostar det ju givetvis mer oavsett hur du möblerar runt med siffrorna…
    Får de lika mycket har du inte gjort någon besparing, endast möblerat om.

    Nu talar vi om en kostnad på 840 miljarder, var i statsbudgeten hittar du dessa pengar att spara in Anders Forss ? Jag förväntar mig att du kan peka ut åtminstone budgetposter på totalt 800 miljarder som ska användas för att kvitta mot de ökade utgifterna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag menar Jonny är att vi ska utreda konsekvenserna av ett införande av en basinkomst väldigt noggrant så att vi därefter kan ha en debatt som bygger på reella fakta – En sådan utredning är det enda jag anfört att vi bör göra och därvid lag kvarstår jag vid min uppfattning om att så är nödvändigt att göra.

      • Jonny Disenfeldt

        Konsekvenserna av ditt förslag är en utgiftsökning på 840 miljarder om året, detta måste finansieras och om du inte kan ge en rimlig snabbanalys av hur 840 miljarder i statsbudgeten ska sparas in i GROVA DRAG så är din ide endast ytterligare ett totalt vansinnigt vänsterpopulistiskt och helt ogenomtänkt förslag.
        Du verkar inte ha någon uppfattning om hur stor andel av statsbudgeten som vi talar om Anders Forss…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Innan vi räknat på saken går det inte att fastställa huruvida en basinkomst ger en utgiftsökning eller ej sett till totalen – Det är därför jag i motsats till dig i inlägget föreslagit att vi ska utreda saken noga och räkna på konsekvenserna.

          • Jonny Disenfeldt

            Du är som vanligt helt svarslös när man börjar tala fakta och verklighet. Extrem vänsterpopulism är vad du står för i denna fråga.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är inte svarslös Jonny – Allt jag anfört är att saken bör utredas noga och det förslaget backar jag inte ifrån.

            När utredningen är gjord kan vi debattera de ekonomiska konsekvenserna då en debatt om dessa i nuläget aldrig kan bli korrekt därför att vi inte vet förutsättningarna.

  15. Alexander

    Anders

    Du är ju enligt egen utsago extremt duktig med siffror, har du ingen aning om de ekonomiska aspekterna i det här fallet? Vad är det som är fel i Jonnys kalkyl? Det behövs ingen doktorand i matematik för att inse att det du föreslår kommer att kosta 840 miljarder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som är fel i Jonnys resonemang är att han föregår en utredning vars uppgift dels är att titta över vilka av dagens bidrag som ska ersättas av en basinkomst och hur dessa sedan ska finansieras.

      Det är av den anledningen jag förordat en ordentlig utredning så att vi sedan kan ha en diskussion som bygger på reella fakta som alla kan ta ställning till.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det rådet kan säkert vara helt rätt och riktigt och det är just därför jag vill att vi utreder saken väldigt noga så att vi fattar rätt beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.