Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tomas Tobé bör avsäga sig rollen som rättspolitisk talesperson för Moderaterna/Alliansen.

Det torde inte ha undgått någon att Anders Borg (Vår förre moderata finansminister) enligt egen utsago druckit för mycket alkohol och därmed drabbats av en ”blackout” som fått honom att begå handlingar han förvisso påstår sig ångra men inte fullt ut kan ta ansvar för därför att han drabbats av sagda ”blackout”- Handlingar som enligt vår lagbok är brottsliga.

Att klämma människor på deras kön, visa sitt eget kön och att kalla kvinnor för slampor och horor är allvarligt, därtill ett lagbrott och en sak som aldrig kan förlåtas med att man drabbats av en ”blackout” föranledd av alkoholintag.

På publika människor som likt Anders Borg sitter i bolagsstyrelser och jobbar som rådgivare åt väl ansedda organisationer ställs högre krav än så – På människor av den kalibern ställs krav på att man besitter så stora mått av självinsikt och självbevarelsedrift att man i alla lägen kan kontrollera sitt alkoholintag.

Därtill tror jag att fler än jag ställer kravet på att människor i Anders Borgs och hans gelikars position ska ha tillräckligt stor självinsikt för att förstå att man om man behöver hjälp för att kontrollera sin alkoholkonsumtion ska söka den hjälpen innan problem av denna kaliber uppstår.

Så långt Anders Borgs beteende vilket självfallet är helt oacceptabelt och som självklart ska utredas och leda till åtal om rättssystemet påvisar att brott begåtts då alla måste vara lika inför lagen – Även politiker och före detta politiker och höga chefer.

Det som är långt mycket allvarligare än Anders Borgs beteende enligt mitt sätt att se på saken är hur idag aktiva Moderater såsom Tomas Tobé tar ställning för Anders Borgs beteende och försöker släta över densamma i förlåtande ordalag.

Att Tomas Tobé som varande rättspolitisk talesperson för Moderaterna och därmed Alliansens justitieministerkandidat avfärdar och slätar över Anders Borgs beteende genom att på Facebook skicka meddelande till Anders Borg som säger citat: ”Alla kan göra fel – Ta hand om dig” slut citat är mycket allvarligt.

Förvisso kan alla göra fel vilket alltid kommer att inträffa så länge människor är människor och förvisso bör alla ta hand om sig men att som Tobé säga så utan att först kraftigt fördöma Anders Borgs beteende medverkar till att skapa ett stort politikerförakt bland vanliga människor.

Många journalister har ställt oerhört relevanta frågor knutna direkt till Tobés kommentar på Facebook – Bland frågeställarna finns Expressens Britta Svensson som frågar Tobé hur han reagerat om det i stället för Anders Borg varit en afghansk flyktingpojke eller vilken tonårspojke som helst som besöker en musikfestival som betett sig på samma sätt som Anders Borg?

Vad hade Tomas Tobé sagt och gjort då? 

Det är i detta den stora skandalen i detta ligger – I det faktum att politiska företrädare som Tomas Tobé slätar ut och har överseende med misstag så länge de begås av partikamrater eller forna partikamrater men samtidigt är oerhört kritisk och fördömande när samma misstag begås av en vanlig medborgare vilken som helst.

Att Tomas Tobé handlat som han gjort i samband med detta borde få konsekvenser – Vore jag Tomas Tobé skulle jag avgå som rättspolitisk talesperson med omedelbar verkan – Då som ett sätt att visa resten av medborgarna att lagen är och måste vara lika för alla.

Man brukar säga att vi har de politiker vi förtjänar och min fråga till moderata väljare är därför om de tycker att det är okej att företrädas av en politiker som Tomas Tobé?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

98 kommentarer

 1. Alexander

  ”Det är mänskligt att fela men gudomligt att förlåta” gäller tydligen inte företrädare för Alliansen.

  ”Jag lever i allra högsta grad som jag lär”

  Alltså stöttar du inte dina barn om de gör något fel utan du straffar dem utan en andra chans. Likadant om din fru kanske kör fort och blir av med körkortet, då skjutsar du inte henne utan låter henne gå vart hon än ska. Märkligt nog anser du att du ska få en andra chans trots ditt förflutna med ”stöld” av skattepengar som kunde hjälpt de behövande. Varför ska någon ge dig den ynnesten?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag stöttar min familj och mina vänner på samma sätt som alla andra – Dock inte offentligt och på sociala medier utan privat och i det tysta genom att finnas där som stöd och hjälp.

   Tobés utspel är gjort officiellt och som rättspolitisk talesperson bör man tänka sig för innan man agerar.

 2. Lars Flemström

  Vi bör avstå från att kräva att företrädare för andra partier ska avgå. så länge de inte är ministrar. Och även om de är det, bör visa viss återhållsamhet. Kräver vi inte det av alliansen i fallet Peter Hultqvist?

  Jag har försvarat AKB. Hon har givit Borg tillräckligt rådrum och tid att dementera det som påståtts om honom. Såvitt jag vet, har han i stället bekräftat att det som påstås, verkligen har skett. Att hon säger att det är allvarligt, bör tolkas så att bete sig som Borg har gjort, inte enligt hennes mening är någon moderat ”partikultur” e. dyl.

  Peter Springare har kritiserat en poliskollega för att ha upprättat en brottsanmälan utan tillräcklig indikation för att ett brott kan ha begåtts. Det är ett brott, om man blottar sig för okända personer, om vilka man inte vet om de kommer att ta illa upp, eller ej. Men nu var det en privat fest.

  En polisutredning kan bli pinsam inte bara för den misstänkte gärningsmannen utan även för de förmodade brottsoffren, som kan tvingas redogöra för sina egna sexualvanor och vad de blir upphetsade av, och vad de tycker om det.

  Som rättspolitisk talesperson borde TT fundera på om det inte är alltför lätt för misstänkta brottslingar att skylla ifrån sig på att de inte har vetat vad de har gjort. Och om inte inställningen till alkohol och droger har blivit alltför liberal. Och om det inte dröjer för länge innan nedgångna missbrukare får vård.

 3. Alexander

  ”Bra försök”

  Vad menar du med det? Står du inte för att du anser att offer provocerar gärningsmän?

  ”Jag stöttar min familj och vänner på samma sätt som alla andra”

  Det är alltså okej att stötta Borg men inte offentligt?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag står alltid för det jag skriver i mina inlägg och i svar på kommentarer och då som gällande avseende det sammanhang i vilket det skrivits.

   Att som du klippa och klistra och använda saker jag skrivit i andra sammanhang bevisar bara att du i sanning ägnar åt det jag ofta beskyller dig för att göra – Klippa och klistra och rycka saker i sitt sammanhang.

   Att ge en vän moraliskt stöd ska man alltid göra om man känner för det men sådant stöd bör ges personligt och inte via sociala media.

 4. Alexander

  Anders

  Det är inte klippa och klistra det handlar om när man ordagrant återger vad du skriver. Du påstår att blir man utsatt för brott flera gånger har man antagligen provocerat gärningsmannen.

  ”sådant stöd bör ges personligt och inte via media”

  Så att Tobè använde Facebook gör att han ska avgå? Det är inte stödet som är fel utan att han gör det offentligt. Med andra ord har är det inte så viktigt att stå för vad man gör utan man ska smyga.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det handlar i allra högsta grad om att klippa och klistra från din sida.

   Det som skrivs på ett sätt i ett specifikt sammanhang måste inte nödvändigtvis skrivas på samma sätt i ett helt annat sammanhang. Därtill är det du försöker klistra in del av en mycket längre debatt – Att lyfta ord och meningar ur sitt sammanhang gör att de förlorar den betydelse de var avsedda att ha och som jag sagt åt dig många gånger tidigare är den taktiken inget som fungerar på mig.

   Därtill ånyo Alexander – Det du vill debattera är oerhört långt från inläggets ämne som är att Tobé borde avsäga sig positionen som rättspolitisk talesperson.

 5. Lars Flemström

  Vi bestämmer inte vilka personer som ska företräda andra partier. Forss brukar själv svara ”Det får väljarna avgöra”, varje gång gång hans egen lämplighet som blivande s-politiker ifrågasätts. Varför ska de det? Vad gör dig mer lämplig för en plats på en valseger framför andra s-medlemmar i Umeå? Varför ska inte M-medlemmarna och -väljarna få samma chans. Först avgör M-medlemmarna om Tobé öht ska komma med på någon M-valsedel och sedan bestämmer M-väljarna om de ska kryssa upp eller kryssa ner (genom att kryssa upp andra namn) Tobé.

  Detta är parlamentarisk demokrati med ett fritt partiväsen, där partierna själva nominerar sina kandidater. DDR/Östtyskland hade formellt ett flerpartisystem, men oppositionen var enligt landets konstitutionen skyldig att rätta sig efter det statsbärande partiets (Socialistiche Einhetspartei) ledande roll.

  Lägg märke till att jag skrev min första kommentar i detta ämne först efter M-ledaren Anna Kinberg-Batras uttalande att historien med Borg är ”allvarlig”. Såvitt jag vet har hon inte sagt något om Tobé. Jag har skrivit att Borg säger mot sig själv, när han dels påstår att han inte har mer avancerade dryckesvanor än genomsnittsbefolkningen och dels påstår att han har drabbats av en blackout och inte minns vad han gjort. Vilket för att vara sant förutsätter en mycket hög alkoholkonsumtion under lång tid, eller att han även hade tagit andra droger.

  Jag tror därför att blackouten är påhittad för att göra det svårt för en eventuell åklagare att styrka uppsåt till ett eventuellt brott. Peter Springare har kritiserat en poliskollega för att ha upprättat en polisanmälan om misstänkt brott enbart på tidningsuppgifter. Det är för det första inte säkert att de begångna handlingarna utgör brott (Vad var det för slags fest?) och för det andra hävdar ju Borg själv att han saknade uppsåt.

  Det är i fallet Anders Borg på samma sätt som Forss brukar anföra till sitt försvar, när hans egen verksamhet som medhjälpare till skatteflykt kritiseras, skillnad mellan sådant som bara är omoraliskt och sådant som dessutom är olagligt. Borg har själv skrivit på sin Facebook-sida: ”Min ursäkt på Facebook handlade om att jag betett mig otrevligt. Den ska inte tolkas som ett erkännande av brott. Jag har inte gjort något brottsligt.”

  Både Forss och Borg bedyrar alltså sin oskuld med juridiska finter. Frågan är varför det ska godtas i det ena fallet, men inte i det andra fallet. Det behövs inga domstolar. De anklagade får döma själva. Jag hoppas nu att någon som var med under den blöta festen och seriöst känner sig kränkt gör en formell polisanmälan. Så att det blir rätt. Och som ett exempel. Det är i alla fall skillnad i allvarsgrad mellan olika omoraliska handlingar. Och nog tycker jag att medhjälp till skatteflykt är värre.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis så Lars – Det är inte jag som bestämmer vem som ska företräda Moderaterna men det innebär inte at jag skulle vara förhindrad att kritisera deras företrädare när de gör fel.

 6. Jonny Disenfeldt

  Kan du ge exempel på när Tobe ”är oerhört kritisk och fördömande när samma misstag begås av en vanlig medborgare vilken som helst.” dvs vi talar då om en stupfull vanlig medborgare

  Kom nu istället fram och berätta VEM du hjälpt i olika länder att gömma pengar från beskattning Anders Forss, vill du ha någon som helst moralisk trovärdighet är det dags att du gör upp med ditt förflutna. Du bör även ta bort ditt fiskande efter nya kunder på jukana.com samt redovisa dina utländska tillgångar.

  PS – Att något fel skett från en rejält onykter Borgs sida torde vara troligt men det är i nuläget fortfarande bara hörsägen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det Tobé skrivit på Anders Borgs Facebookflöde är omdömeslöst Jonny – Som rättspolitisk talesperson kan man inte officiellt uttrycka sig på det sätt Tobé gjorde.

   • Jonny Disenfeldt

    Vill man bli politiker i detta land bör man inte ha en så tvivelaktig bakgrund som dig och än värre den framtoning av notorisk lögnare som du visar upp. Börja nu genom att städa upp i ditt förflutnas synder genom att avslöva vem du hjälpt att undanhålla pengar från beskattning. Ta sedan steget och sluta ljuga om uppenbara saker som vi som kommenterar din blogg så enkelt avslöjar. Erkänn att du har fel, har varit felinformerad och kommit ihåg fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har ingen tvivelaktig bakgrund Jonny – Tvärt om har jag till skillnad från många öppet deklarerat vad jag arbetat med historiskt.

     Vilka mina kunder varit är inget jag kan eller ens bör avslöja – Dels därför att den lagstiftning som styr förhindrar mig från att göra så och därför att jag inte hjälpt någon att begå något som helst lagbrott.

     Sedan ljuger jag inte Jonny – Att sanningen inte passar in i din världsbild är något helt annat än att ljuga Jonny – Att den inte gör så beror på att din världsbild är begränsad – Till och med oerhört begränsad.

     • Jonny Disenfeldt

      Jo du har en mycket tvivelaktig bakgrund Anders Forss.
      DET FINNS INGA LAGAR SOM FÖRHINDRAR DIG ATT IDAG AVSLÖJA DE SKATTEFUSKARE DU HJÄLPT.
      Jo, att undanhålla pengar från beskattning är ett lagbrott.
      Jo, du har ljugit upprepade gånger om olika saker,, ta bara lögnen från dig om att median skulle kunna innebära att MÅNGA FLER mätvärden är mindre än medianvärdet. än antalet mätvärden som är större än medianvärdet. Man bara häpnar.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Schweizisk lagstiftning förbjuder detta Jonny och det är under den lagstiftningen jag arbetar så i det fallet har du helt fel.

      Så länge skatteplanering sker utan att bryta mot några lagar är den inget lagbrott Jonny. Att lagarna sedan bör ändras så att skatteplanering blir svår eller omöjlig att genomföra är precis det jag jobbar för i dag – I det arbetet är den expertkunskap i ämnet jag besitter bra att ha.

 7. Alexander

  ”Så här långt finns inga bevis på att han brutit mot vare sig delegationsordninge eller regelverk”

  Finns det några bevis på det Anders Borg påståtts gjort? Är han dömd?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det enda jag baserat mitt inlägg på är Borgs egna ord och Tobés kommentar till densamma.

 8. Alexander

  Anders

  Borde inte Socialdemokraterna avsluta regeringssamarbetet med Milöpartiet efter skandalen med somalierna som cancersvulst?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så vitt jag vet har denne MP:are fått sparken så med det är saken ur värden för stunden.

 9. Alexander

  Förundersökningen mot Borg är nedlagd. Tobe’ ska alltså avgå för att han stöttat en icke brottsling. Däremot ska Ygeman sitta kvar. Och Anders påstår att han behandlar alla lika.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag behandlar alla lika och det jag skrivit om i inlägget avser bara sådant som Borg och Tobé själva skrivit så jag har inga som helst problem med att fortsatt stå bakom mitt yrkande om att tobé bör avgå.

 10. Alexander

  Anders

  Så saken är ur världen om han fått sparken? Då antar jag att du kommer att resonera likadant när någon sverigedemokrat gör likadant.

  ”fortsatt stå bakom mitt yrkande att Tobè bör avgå”

  Så det är fel att stötta någon som är oskyldig?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Som jag sa i inlägget om Borg och Tobé så baseras det enbart på det dessa båda herrar själva skrivit och inte på vad andra skrivit och därför står jag fast vid min rekommendation om att Tobé bör avsäga sig positionen som rättspolitisk talesperson.

 11. Jonny Disenfeldt

  ”Schweizisk lagstiftning förbjuder detta Jonny och det är under den lagstiftningen jag arbetar så i det fallet har du helt fel.”

  Löjligt, du har under ett antal år arbetat med detta utgående från Malaysia i ditt eget lilla minibolag, sluta bluddra om ”schweizisk lagstiftning”.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   All den skatteplanering jag gjort har jag gjort inom ramen för de banker jag varit verksam i och de lyder under den lagstiftning jag anfört – Den enda verksamhet som skett i det egna bolaget är matchmaking och affärsutveckling.

   • Jonny Disenfeldt

    ”Den enda verksamhet som skett i det egna bolaget är matchmaking och affärsutveckling.”

    Svar nej, inte enligt vad jukana påstår om sig själv, jukana skriver att du under en period hade en starkt växande kundkrets med skatteflyktingar … är det ännu en lögn från din sida Anders Forss … ?

    Exempel –
    ”Since his retirement from the banking industry Mr. Forss has acted as the President & CEO of Jukana International Sdn. Bhd. working out of their base in Kuala Lumpur, Malaysia. Since he joined Jukana, its business has grown extensively and Mr. Forss has helped a big number of clients around the world with First Class Tax Optimization structures.

    Att du alltid ska väva in dig i dina egna lögner Anders …

 12. Alexander

  ”Man ska tänka sig för innan man kastar sten i glashus”

  Vilket är vad du gör när du skäller på de som skatteplanerar…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det gör jag inte då jag dels slutat med att hjälpa människor skatteplanera och därför att jag idag använder min expertkunskap till att motverka skatteplanering . Är det glasväggar i mitt hus är dessa väl armerade så att de tål stenkastning.

 13. Alexander

  ”Det gör jag inte”

  Jo, det gör du. Inte ens det kan du erkänna.

  ”Jag använder min expertkunskap till att motverka skatteplanering”

  Hur?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Hur jag använder mina expertkunskaper för att motverka och jobba mot skatteplanering har jag anfört i många inlägg Alexander.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>