Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Snart är vi ute ur det mörka tunnelrör Alliansen ledde oss in i.

Jag är rätt säker på att fler och fler svenska väljare håller med om att vi nu äntligen börjar se ljuset skymta i änden av det mörka tunnelrör Alliansen ledde oss in i – Detta som ett resultat av framgångsrik Socialdemokratisk politik som i allt den gör sprider ljus och hopp för en mer eller mindre uppgiven befolkning.

Än säkrare är jag på att samma väljare som nu återvänder till fadershuset Socialdemokraterna kommer att stanna där därför att de insett att det bästa sättet att skapa en bra tillvaro för sig själva sammanfaller med skapandet av en bra tillvaro för folkflertalet.

Den största orsaken till att vi hamnade i denna mörka och allt annat än komfortabla tunnel stavas avreglering och det privata näringslivets breda och många gånger hänsynslösa intåg i den offentliga sektorn.

Genom avregleringar, privatiseringar och konkurrensutsättningar gav Alliansen det privata näringslivet möjlighet att profitera hejdlöst och tjäna grova pengar inom sektorer som helt och fullt finansieras med skattemedel.

Får detta ensidiga gynnande av folkfåtalet pågå tillräckligt länge leder det till ett läge där Sverige går från att vara en välmående välfärdsnation till att vara ett utvecklingsland utan fungerande välfärdssystem.

Att det blir resultatet beror på att den ”fria marknaden” och profithungriga företag aldrig någonsin ser till nationens eller folkflertalets bästa utan endast till sitt eget och aktieägarnas bästa.

Socialdemokraterna har allt sedan August Palms dagar envetet stått upp för den Demokratiska Socialismens principer – Principer som innebär att flertalet alltid ska ha makten över fåtalet. 

Att vi gjort det beror på att vår ideologiska övertygelse är att den demokratiska socialismens förträfflighet är den drivkraft som behövs för att bygga ett jämlikt Sverige där alla människor har lika värde och ett Sverige där samhällsmedborgarna känner optimism och andas framtidstro.

För mig liksom för folkflertalet kännetecknas en välfärdsstat av följande viktiga beståndsdelar:

  • En växande välmående medelklass präglad av optimism och framtidstro.
  • En offentlig sektor som verkar som motvikt till det privata näringslivet för att skapa balans mellan kärlek och girighet.
  • En offentliga sektor som är offentligt ägd – Finansierad av skatteintäkter där det är behoven och inte vinstintresset som styr.
  • Solidaritet och kärlek.
  • Ett samhällsbygge baserat på jämlikhet och principen om alla människors lika värde.

Det var med detta som grund vi Socialdemokrater historiskt formade vår ideologi och det är därför vi skapade en stark offentlig sektor byggd på de principer jag beskrivit ovan.

En stark offentlig sektor som alltid kunde förse företagen med välutbildad arbetskraft – En offentlig sektor som därutöver alltid kunde förse företag och samhälle med saker som elektricitet, vatten, vägar och övrig infrastruktur.

Därtill en offentlig sektor som kunde göra detta utan att behöva beakta vinstintresset under utförandeprocessen. 

Det privata näringslivets intåg i offentlig sektors territorium under Alliansens styre innebar att den balans vi Socialdemokrater använt åtskilliga år till att skapa gick förlorad.

Den förlorad balans Alliansen skapade innebar att svenskarnas köpkraft minskade och att företagens inkomster sjönk samtidigt som statens skatteintäkter minskade. 

Det är den utvecklingen som lett oss in i den mörka tunnel jag refererar till i början av inlägget och det är den utvecklingen som i sin tur ledde till minskat välstånd och minskad välfärd under Alliansens regeringsinnehav.

I samma stund som vi Socialdemokrater övertog regeringsmakten inleddes medicineringen mot Alliansens skadliga privatiserings politik av offentlig sektors verksamheter.

En medicin som stavas en grundlig helrenovering av den offentliga sektorn och som nu drygt 2 år efter påbörjad medicinering påvisar goda resultat på både människor och företag.

Svensk politisk historia bevisar att vi Socialdemokrater vet vad vi talar om. Historien visar även att vi nu liksom då besitter de kunskaper som krävs för att bygga en stark offentlig sektor som gagnar alla.

Därtill är det helt klarlagt att endast vi Socialdemokrater har tillräckliga kunskaper om hur vi skapar klara regelverk för hur respektive sektorer ska verka utan att inkräkta på varandras område.

En stark offentlig sektor är och har alltid varit bra för Sverige – Stat, medborgare och det privata näringslivet – Något jag är tacksam för att fler och fler människor upptäcker och därför gladeligen lägger sin röst på oss Socialdemokrater.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

50 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Du skriver som om du arbetade på tidskriften Pravda under Sovjettiden, lögn och förbannad dikt är vad du har att komma med när det gäller läget i Sverige. Vem tror du att du lurar ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte för avsikt att lura någon Jonny och att det jag skriver är sant tror jag att de allra flesta skriver under på.

    • Bertil

      Tog eld i backen på Diseln. Klart man från högersidan blir förbenad
      om sossarna får igenom minsta förbättring för den lilla människan,
      Vi behöver öka på detta så de blir rödglögade av ilska då börjar man förstå man ska bli sosse och ingen blådåre.

  2. Oberoende Observatör

    Det är helt klart så att du inte är förankrad i verkligheten om du menar att Sveriges problem är snart ett minne blott. Några exempel : Skolan som inte klarar av att ge eleverna kunskaper så att de kan gå ut med godkända betyg. Vården med långa väntetider på operation , hörapparat i Umeå väntetid 1,5 år. Kriminaliteten breder ut sig , fler och fler utanförskapsområden, utbildningsplatserna till polis fylls inte upp. Bristerna inom migrationen , svårigheter med integration m.m.m.m.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är oerhört förankrad i verkligheten och har därför insett att alla försämringar som det tog Alliansen 8 år att genomföra inte kan rättas till över en natt – Vissa saker tar tid att rätta till och det måste både du och jag acceptera då det inte finns något annat sätt än det vi använder för att åstadkomma den förändring vi vill åstadkomma.

    • Bertil

      Nyliberal kaospolitk är orsak har pågått i 40 år med kulmen sedan -91 och spiken i kistan 2006 fram till 2014.
      Vi hade inte en galen Trump men
      Pennigkåta moderater a’la Borg, Reinfeldt, Schlingman, Littorin och en skrattande Clown a’la Maud O.
      Det visade sig sen att de inte enbart var pennigkåta utan även snoppifierade.

      Det verkade i vissa sammanhang som det var skattebetalarnas förening vi valt till regim
      Med penningstinna medlemmar som betalade friskt för att få sina efterlängtade skattesänkningar som fattigare grupper fick betala priset för.

      Självklart har Anders närapå rätt antingen håller Nyliberalernas plundringståg på sakta in eller så ”is The bortom nådd.”

  3. Krister

    Likt Lenin och Stalin i de gamla Sovjetstaterna borde August Palm förpassas till skrothögen.
    ”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”.
    Varför då kalla In gamla gubbar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska vi lösa framtidens problem är det bra att lära av historien Krister och jag kvoterade August Palm snarare än Lenin och Stalin. Det finns inga likheter mellan August Palm och dessa herrar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska vi lösa framtidens problem är det bra att lära av historien Krister och jag kvoterade August Palm snarare än Lenin och Stalin. Det finns inga likheter mellan August Palm och dessa herrar.

      Vår historia är full av exempel på framgångsrik politik Krister – Alla signerade Socialdemokraterna

    • Bertil

      Tror du focuserarvför mycket på högerns filisofi att Komma tillbaka till den tid
      När endast män med rätt plånbok hade rösträtt och kvinnorvinte ens fick rösta.

      På den tiden hade varken Lenin eller August Palm nåt att säga emot den råa högern men genom uppror från folket
      Fick både söla män och även kvinnor rösträtt till högerns förtret.

      Så visst vi behöver ännu mer August Palm, Lenin och Castro detta innan Nyliberalerna förgör Jorden med en Atombomb. Nyliberalernas Trump
      Och diktatorn i Nordkorea kan ställa till det.

      Sånt finns inte ens i den t Svenska socialismens tankevärld.

      Klart vi behöver mer socialism inana Svenska höger tar död på sjuka, arbetslösa för att göda Skattebetalarnas medlemmar och alla övriga giriga högerytter.

      • Patrik

        Hej Anders och Bertil.

        Kan bara konstatera att det är tur att Bertil inte ha behövt utnyttja sjukvården för då har han sett vilken ättestupa den har blivit. I Västerbotten har ju S styrt i hur länge som helst och trots att Alliansen såg till att landstingen fick mer pengar än nånsin under deras styre så ökar väntetiderna på i stort sett allt och man ska ha tur om man överlever väntetiden. Själv har jag väntat i sammanlagt över 10 år på att få göra två operationer. 3+4 år på den först och nästan 4 år på den andra i ett sosse styrt landsting.
        Det finns säkert länder som är mera Socialistiska som gärna skulle ta emot en ny medborgare. Tänker närmast på Kina där regimen utförde ett av de senaste mordet på en oliktänkande eller Venezuela där gemene man inte har mat för dagen trots att staten har kontrollen på oljan.
        Får ju inte glömma Grekland där de kapitalistiska svinen inom EU räddar varje halvår från konkurs.

        Med vänlig Hälsning
        Patrik

  4. Ville-Valle

    ,,,hur ser du Anders Forss på det här med hoten och trakasserierna mot förtroendevalda politiker? Du ska som vi alla förstått ta över socialdemokratin i Umeå efter nästa val och då vore det intressant att läsa din uppfattning om det.
    Du kan för enkelhetens skull utgå från mitt inlägg på din partikollega Andreas Lundgrens blogg, men som han tydligen har vissa svårigheter att ta in:
    Mitt inlägg: ”…det är märkligt att vare sig du Herr Lundgren eller någon annan politiker visar den minsta uns av självrannsakan. Visst, det är fel att trakassera och hota både förtroendevalda likaväl som andra människor, men till sist kan ”bägaren rinna över” för vanliga gräsrötter som gång efter annan ser och läser om hur ni politiker roffar åt er av samhällets skattepengar. Det är inte det politiska kallet som styr er vardag, utan allt går ju ut på att sko sig så mycket som möjligt på skattebetalarnas bekostnad. Ni roffar åt er av pengar som istället borde ha gått till de mest behövande i samhället, de som lever längst ner i träsket och långt från er verklighet. Du Herr Lundgren, som är utbildad socionom, borde ha kunnat räkna ut det för länge sedan, men du kan ju alltid börja med att tala om hur mycket du har roffat åt dig av skattepengar som arvoden för alla dina uppdrag…?

  5. Patrik

    Hej Anders.

    Köerna inom vården är längre än nånsin. Folk dör pga bristande resurser. Under Alliansens tid minskade köerna och man slapp läsa om folk som dör pga utebliven eller för sen behandling. Sen när ni tog över så har det inte gått en vecka utan att man har kunnat läsa om folk som far så illa i vården så att de dör.
    Spionen Stig Bergling verkar som en amatör jämfört med läckaget från Transportstyrelsen där tre ministrarna, alla med information om det allvarliga läget, satt tillsammans med Statsministern i ett ”Säkerhetsråd” som hade möte varje vecka. Ingen har tydligen orkat informerat Statsministern sedan 2016.
    Trots högkonjunkturen så töms våra ladorna när sossepolitiken bestämmer.
    Så visst går det bra för Sverige!
    Det intressanta blir när lågkonjunkturen kommer och våra lador redan är tomma.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar med händelserna i Transportstyrelsen så är min åsikt att vi inte ska föregå KU:s utredning – När den är klar debatterar jag gärna ämnet vidare utifrån kända och korrekta fakta.

      Många gånger så tar det tid för politiska beslut att visa effekt och sjukvården är ett av alla exempel på detta – Det vi ser idag beror på Alliansbeslut och de beslut vi fattat för att lösa problemen kommer att synas fullt ut om ca 1 år även om vissa resultat börjat skönjas redan nu.

  6. Per Kjellén

    ”Principer som innebär att flertalet alltid ska ha makten över fåtalet. ” Detta är helt emot demokratins idé. Jag vet att du inte fattar det men jag är besviken på att så många gladeligen lägger en röst på Socialdemokraterna. Varför var Palme aldrig emot DDR?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Följer man demokratiska spelregler så är man för flertalets makt över fåtalet då det är just det som är demokratins kärna.

      Vad gäller Palme så är det synd att han är dör så att du inte kan ställa frågan direkt till honom.

  7. Bergis

    Det saknas bostäder och pensioner det går att leva på. Samtidigt har sossarna medverkat till avregleringar av tidigare kommunala bolag. Och så sålde ni ut allmännyttan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst har vi medverkat till avreglering och privatiseringar men det vill jag ändra på Bergis – Det är därför jag driver den linje jag driver.

      Att vi saknar bostäder och att varje försök att höja pensionen eller sänka skatten för pensionärer röstas ner i riksdagen ska inte skyllas på oss utan på Alliansen och SD som konstant röstar emot.

      I valet mellan motståndare till fler bostäder och högre pensioner är min åsikt att det är bättre att rösta på den som kämpar för det än på den som är motståndare till densamma.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso har vi en minoritetsregering men att den skulle vara svag håller jag inte med om.

      • Krister

        Alla regeringar oavsett partifärg som är i minoritet är svaga i sig.
        En minoritetsregering anses vara svagare än en majoritetsregering
        eftersom regeringen inte kan vara säker på att få igenom sina förslag.

    • Bertil

      Exakt Krister man ser då även den långsamma förbättringen om fler röstade som Norrlänningarna, skulle rött vara i egen majoritet. Så var valet 2014 över 50% röstade rött i Norrland.

      Men så är det alla dessa ensamstående i storstäderna som är problemet
      Hermafroditer som varken kan bo ihop med någon annan och idka gemenskap eller helt iskalla människor som är så egoistiska att de väljer bo ensamma.

      Ni har väl läst om Borg. Som talar illa om kvinnor och tror gemenskap skapas genom att ta männen i skrevet.

      Sen inbilla sig att han var Europas bästa Finansminister när han plundrat de med
      Svagaste privatekonomin och dessutom drivit sjuka till självmord genom en utförsäkringslag. Han var nog Europas största tjuv.

      Visste ni att i Stockholm bor över 40% ensamma.
      Visar hur egoismen drabbat Stockholmare.
      Vi behöver fler Norrlänningar och fler som bor i hop i stadgade äktenskap och där man lever ihop hela livet.
      Det ger empatiska människor spm lär sig ta hänsyn till andra människor.
      Att som Moderater smita köksvägen så fort någon annan vill idka empatisk politik
      Visar hur hjärskadade högerfolketbär.

      Jag tror skolan redan i första klass bör undervisa i samlevnad och empati.
      Det bär bli ett obligatoriskt ämne som gör Sverige rött och där alla sover sött i en
      Stor gemenskap.

  8. Leif Andersson

    Tunnelröret kommer att bli uppenbart när nästa lågkonjunktur kommer. Den brinnande högkonjunkturen kombinerat med en vansinnig negativ styrränta maskerar de flesta underliggande problemen för tillfället.

      • Leif Andersson

        Det gör de men självklart agerar inte Riksbanken i ett vakuum utan påverkas indirekt av regeringen och andra intressenter.

        Måste säga att det är högst egendomligt att du själv i egenskap av politiker helt verkar sakna uppfattning om den nuvarande penningpolitiken. Denna ökar ju de socioekonomiska skillnaderna genom skenande bostadspriser eftersom det blivit nästan gratis att låna pengar samt även inflaterat värden på andra tillgångar som aktier, konst med mera. Helt emot vad du vill åstadkomma och driver väljare som förfördelas med eller tycker denna penningpolitik är vansinnig till SD.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Riksbanken är fristående och reagerar i stort som riksbanker i andra länder Leif.

          Jag har en oerhört bestämd uppfattning av hur vi ska föra vår finanspolitik Leif – När det handlar om penningpolitik och räntenivåer så överlämnar jag de besluten till Riksbanken vilket är vad vår regeringsform föreskriver.

          • Leif Andersson

            Jag tolkar ditt svar som att du är förbjuden av partiet att offentligt framföra en egen åsikt gällande den nuvarande penningpolitiken.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig blivit förbjuden av mitt parti att ha en åsikt Leif och det är jag inte heller vad gäller penningpolitiken.

            Penningpolitiken och räntorna sätts av Riksbanken eller hur Leif? Och Riksbanken är fristående från politiken eller hur?

  9. Leif Andersson

    Om jag jämför situationen idag med när alliansen lämnade är mina reflektioner följande.

    + Positivt att bostadsbyggandet kommit igång ordentligt. Svårt och säga hur mycket av detta som beror på högkonjunkturen och den konstlat negativa styrräntan men jag tror att bidraget som regeringen införde för och bygga mindre billigare bostäder har varit framgångsrikt. Dock är problemet att byggandet fortfarande inte är tillräckligt pga den alltför stora befolkningsökningen pga alldeles för givmild migrationspolitik. Hade vi haft en stabil befolkningsmängd hade vi kunnat se minskad bostadsbrist men nu blir inte fallet så vilket egentligen gör att denna delen får anses neutral.

    – Migrationspolitiken var fruktansvärt usel redan med Reinfeldts uppgörelse med Miljöpartiet men sedan havererade allting hösten 2015. Jag tillhör de som anser att regeringen skötte detta skandalöst uselt. Som jämförelse hade den danska regeringen redan under sommaren 2015 genomfört en informationskampanj riktad mot flyktingarna som då befann sig i flyktinglägren nere vid Medelhavet om Danmarks restriktiva regler i förebyggande syfte. Mycket riktigt var det knappt några flyktingar alls som sökte asyl i Danmark utan i princip alla sökte sig vidare till Sverige pga givmildare villkor. Löfven var extremt senfärdig med att strama upp och haveriet redan ett faktum.

    – Sjukvården verkar befinna sig i fritt fall. Är i princip omöjligt att boka tid för någon form av kvalificerad läkarundersökning i Sverige längre pga den explosionsartade befolkningsökningen som lett till en enorm resursbrist på vårdpersonal i hela landet. Larmrapporter om patienter som dör i akutsjukhusens korridorer pga resursbristen är numera vardagsmat.

    – Kollektivtrafiken håller också på att haverera. Allt fler tåg och bussar håller inte tidtabellerna och dessa är även överfulla pga kapacitetsbrist vilket återigen främst beror på den okontrollerade befolkningsökningen.

    – Miljön påverkas alltmer negativt. Med Miljöpartiet i regeringen trodde man att krafttag skulle tas mot nöjesåkning med privata bilar och att kollektivtrafiken skulle gynnas. Det har blivit precis tvärtom med låga bensinpriser och alltfler hushåll som har två bilar medan kollektivtrafikstaxorna har höjts och servicen blivit sämre. Detta innebär att det numera är fler som arbetspendlar till jobbet med egen bil trots att de skulle kunna välja kollektivtrafik med tillhörande negativ miljöpåverkan.

    – Skolan är likt sjukvården också i fritt fall med allt förre elever som har fullständiga avgångsbetyg. Återigen är huvudproblemet den okontrollerade befolkningsökningen som skapar en ohålllbar situation.

    För att summera det hela är Sveriges största problem att befolkningsmängden växer alltför snabbt så att de centrala välfärdssystemen, bostäder och annan infrastruktur inte hinner byggas ut. Det som måste göras nu är att få kontroll och stabilisera befolkningsmängden så det jag nämner ovan får en chans att byggas ut och vi får en stabil situation. Jag har svårt och se hur detta kan ske annat än genom en extremt restriktiv migrationspolitik på dansk nivå men med samma bidragsnivåer i SEK som DKK dvs svenska bidrag ca 29% lägre med nuvarande valutakurser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker göra det mycket enkelt för dig genom att i populistisk anda skylla allt på ökad invandring – Att så inte är fallet vet alla som tänker lite längre och funderar på vad som lett fram till dagens situation.

      För mig är svaret självklart att dagens situation på de flesta områden beror på hänsynslös avreglering och upphandling av verksamheter som sköts bäst av det allmänna.

      Sakta men säkert börjar vi nu ställa saker tillrätta men det som tog 8 år att förstöra och rusta ner tar minst lika lång tid att återställa och att vi är på rätt väg är helt säkerställt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi kommer att skylla på Alliansen i de lägen där de bär skulden vilket är till många saker som gått snett. Att du tycker att det är trist kan jag inte göra mycket åt av den enkla anledningen att det är så det är – Att Alliansen bär skulden.

          • Ulf

            Det är skrattretande att Anders Forss hela tiden låtsas som om problemen började med Alliansregeringen. Alliansregeringen fortsatte ju egentligen bara med den politik som Göran Persson förde och vred upp reglaget ett snäpp samtidigt som folk fick mer pengar i plånboken. (vi ska egentligen vara tacksamma att de höll igen och inte bedrev en ren högerpolitik utan höll sig strax till höger om mittfåran där Socialdemokraterna befinner sig. Till skillnad från tidigare borgerliga regeringar lämnade Alliansregeringen ifrån sig en god ekonomi och bra förutsättningar för nästa regering. Man kan väl säga att Sossarna lyckats sådär med att förvalta detta då man i en högkonjunktur måste låna pengar! )

            Alla vi som faktiskt jobbar inom den offentliga sektorn kan vittna om det stålbad som vi sett på våra arbetsplatser -eller för att vi drabbas av att vårdköerna växer, personalen springer snabbare och bränner ut sig på löpande band. Ett Sverige där offentlig verksamhet konkurrensutsätts och våra gemensamma tillgångar säljs ut. Mycket av de problem vi ser idag är ett resultat av en SOCIALDEMOKRATISK politik, där Godsägare Persson skulle ”sanera” ekonomin. Vi har egentligen aldrig hämtat oss från detta.
            Man kan alltså konstatera att Sossarna inte är något arbetarparti (och har inte varit på mycket länge) även om de likt SD låtsas vara det och i viss mån lockar till sig samma lågutbildade klientel.

            Den dag sossarna börjar ta ansvar och rannsaka sig själva istället för att skylla ifrån sig på Alliansen kan jag tänka mig att ta partiet på allvar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Sanning är att vi tog lämnade över landet med ett budgetöverskott och fick tillbaka det med ett budgetunderskott – Ett underskott som vi nu ånyo vänt till budgetöverskott.

            Alliansens politik har ökat klyftorna och att så skett är allt annat än bra och därtill enligt OECD skadligt för landets framtida utveckling – Att lyfta upp det och klargöra att så är fallet får du gärna tycka är skrattretande.

            Sedan har Alliansen skapat ett system där vi gått från att se på vad som är bäst för kollektivet till ett system där varje individ ser till sitt eget bästa – Den utvecklingen är allt annat än sund Ulf och även den utvecklingen ska kritiseras och adresseras Alliansen.

      • Leif Andersson

        När det gäller miljöpolitiken skyller jag inte den nuvarande utvecklingen på migrationspolitiken utan regeringens ovilja att sätta ett golv för bensinpriset samt satsa på kollektivtrafiken så taxorna inte behöver höjas och kapaciteten ka byggas ut. Det är ju knappast flyktingmigranter som nöjesåker i privatbilar samt har två bilar i hushållet.

        Ditt resonemang förefaller konstigt. Det handlar om kapacitetsbrist eftersom det av naturliga skäl tar tid att bygga ut denna när folkmängden genom flyktingmigration ökar mycket snabbare än prognostiserat. Hur detta löses genom att återföra all sjukvård, skola och kollektivtrafik i offentlig regi känns långsökt. Varför då inte reglera att allt bostadsbyggande också sker i offentlig regi för och förhindra bostadsbrist och att det inte finns bostäder med hyresnivåer för mindre bemedlade? Då skulle vi säkert kunna pressa byggkostnaderna med de 40% som svenska byggkostnader ligger över EU-snitt pga dagens oligopolsituation och bolånetagare behöver inte låna lika mycket pengar för sina bostadsköp.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Kollektivtrafiken byggs ut hela tiden och anpassas till behoven och till politiska beslut som i en framtid handlar om att ersätta bilåkande med kollektiva resor.

          Vi gör allt vi kan för att öka bostadsbyggandet och det har också börjat på att stiga tack vare stimulansåtgärder från sittande regering. Du likväl som jag vet att det tar tid att bygga – Alldeles speciellt så med nuvarande överklagandeprocesser fortsatt på plats.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att en kommun måste ordna bostäder till det antal asylsökande vår regering solidariskt bestämt att de måste ta emot är självklart – Att andra därmed får vänta aningen längre på en bostad blir en självklar effekt av den sortens solidariska politik.

      Även om och trots att Luleå med flera städer hamnar i den situationen är det vi borde debattera då ett sådant läge betyder at vi byggt för få hyresrätter.

      Därför är min fråga till dig följande – Varför har det under Alliansens tid vid makten byggts alldeles för få hyresrätter?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Står de i bostadskö Alexander? Det tror jag inte att de gör och står man inte i kö kan man inte gå före eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.