Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi måste ändra verkligheten för ensamkommande flyktingbarn till det bättre.

Under dagen har jag stått på Nolia för att diskutera politik med mässbesökarna vilket har varit oerhört roligt och givande med många olika frågor att diskutera.

En av de ständigt återkommande frågorna och den mest resta frågan av alla har handlat om ensamkommande flyktingbarn och om varför vi Socialdemokrater behandlar den gruppen på ett styvmodigt sätt?

Den frågan har jag som sagt diskuterat flitigt under dagen och frågan har därför tvingat mig att ta mig en ordentlig tankeställare om min tidigare inställning är korrekt vilket jag funnit är fallet. 

Frågeställarnas grundfråga är varför vi gör ensamkommande barn sjuka på grund av oro för huruvida de ska bedömas såsom varande just ensamkommande barn eller vuxna när deras asylansökan slutligen ska avgöras – Detta då det är vi och inte de ensamkommande som bär ansvaret för den långa handläggningstiden.

Efter att ha låtit den frågan sjunka in har jag i det stora hela kommit till samma ställningstagande som tidigare om än i aningen förtydligad form.

Efter dagens diskussioner med gode män och andra ideella krafter som arbetar med de ensamkommande barnen är min inställning till hur den gruppen ska behandlas följande:

  1. Det borde rimligen vara åldern vid ansökningstillfället och inte vid beslutstillfället som ska ligga till grund för beslutet.
  2. Åldersbestämning ska alltid göras och denna ska styra huruvida man räknas som barn eller vuxen när asylansökan lämnas in.
  3. Ekonomiska flyktingar utan genuina asylskäl ska utvisas oavsett ålder vid ansökningstillfället.

Kan vi enas om den arbetsmodellen för framtiden skapar vi ett system där de som faktiskt är barn med genuina asylskäl vid ansökningstillfället framgent kan koncentrera sig på att skapa ett nytt liv snarare än oroa sig för huruvida de ska räknas som barn eller inte när asylärendet slutligen avgörs.

Därtill är jag än mer bestämd än någonsin tidigare i min uppfattning om att alla asylärenden måste avgöras inom max 90 dagar – Därtill i min uppfattning om att alla asylsökande ska genomgå en traumautredning som första åtgärd vid ankomsten till Sverige.

Efter utförd traumautredning och eventuell efterföljande behandling ska den asylsökandes utbildning och yrkeserfarenhet evalueras varefter den asylsökande ska sättas in i den utbildningsinsats som snabbas leder till arbete och egen försörjning.

I den ideala av världar kan utbildning i svenska språket och arbetsträning och yrkesutbildning ske parallellt.

Min grundinställning till asylsökande är glasklar – De är mer än välkomna till Sverige så länge de har genuina asylskäl och så länge som de lever upp till de krav vi initialt ställer om att lära sig språket inom 36 månader och acceptera den kommunplacering och det utbildningsprogram vi som mottagarland bestämmer att de ska genomgå.

Kan vi nå den ömsesidiga överenskommelsen med de som söker asyl och se till att vi samtidigt som vi välkomnar asylsökande med genuina asylskäl ställer krav kan frågan om ensamkommande barn skötas på det sätt jag anför.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

62 kommentarer

  1. Krister

    Ensamkommande flyktingbarn.

    De är inte flyktingar

    De är inte barn

    De är inte ensamma

    Det är därför S gör som de gör och jag håller med.

  2. Per

    Sätt dom på ett plan och skicka hem dom så kallade ”barnen” direkt, annars kan ju du Anders adoptera dom allihopa, du vill ju gärna betala för dom….!/P

  3. Leif Andersson

    Sveriges nuvarande definition av genuina asylskäl är alldeles för givmilda.

    De ”ensamkommande flyktingbarn” som kommer från Afghanistan är till största delen ekonomiska flyktingar där drivkraften inte främst handlar om att fly med risk för sitt eget liv utan om en bättre ekonomisk framtid och att kunna skicka tillbaka pengar som man sedan får i bidrag till sina föräldrar och släktingar. Detta har bland annat redogjorts för i olika nyhetsinslag i svensk television vilkey jag anser inte är skäl till asyl. Sen är det så att 91% av alla utrdedda asylansökningar gällande ”ensamkommande flyktingbarn” från Afghanistan under 2015 fick bifall så man ska inte luras av den pågående demonstrationen i Stockholm att de svenska asylkraven på något sätt skulle vara restriktiva.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag vet så följer vi i Sverige FN:s definition av vad som är genuina asylskäl och det ska vi fortsätta att göra.

  4. Alexander

    Anders

    Det är inte ett dugg svårt att förstå vad jag menar. Detta är ytterligare ett område där verkligheten visat sig vara den som SD påpekat. Antar att du sett siffrorna på hur många som är över 18 trots att de påstått motsatsen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi ska åldersbestämma de som kommer redan vid ankomsten tycker jag är självklart – I övrigt har SD inte haft rätt om något alls.

      • Henrik Agerhäll

        Självklart kan vi ålderstesta detta klientel vid ankomsten. Måste vi ålderstesta så betyder det dock att de inte kan bevisa sin identitet. Hur ska dessa individer kunna bevisa sina anförda asylskäl på ett godtagbart sätt om bara de som bevisat sina asylskäl bortom varje rimligt tvivel släpps in, när de inte ens kan bevisa vilka de är? En färgstark asylberättelse är lätt att åstadkomma (kopiera någon annans), att bevisa den är betydligt svårare.

  5. Per Fjellberg

    Jag har ett annat förslag. Sverige säger nej direkt. Det finns ingen juridisk anledning att ge dessa människor asyl i Sverige. Afghanistan gränsar inte till Sverige. Det går inga direktflyg, Afghanistan saknar kust. Alla dessa människor har passerat andra länder på väg till Sverige och det är i det första landet de når efter att ha lämnat Afghanistan som de ska söka asyl.

    Genom att säga nej direkt förkortar vi handläggningstiderna avsevärt och minskar marknaden för människosmugglare.

    Du skriver ”…varför vi Socialdemokrater behandlar den gruppen på ett styvmoderligt sätt?”. Det kan man fråga sig och förklaringen finns i hur S ser på alla dem som inte kan lämna Afghanistan. Dessa ser S inte alls, så att S bara är något mer intresserade av dem som tagit sig till Sverige är inget konstigt.

    Det finns inga oskyldiga, bara mer eller mindre skyldiga. De rättigheter de kräver i Sverige finns inte i Afghanistan och då får vi anta att de helt enkelt inte tror på dem om de själva ska ta på sig motsvarande skyldigheter.

    Förstår man detta blir det så mycket lättare att fatta rätt beslut, säg nej direkt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Din syn får stå för dig Per – Hur min syn på saken ser ut har jag anfört i inlägget.

      • Krister

        Vill bara påpeka att jag inte uppfattar SD som ett rasistiskt parti men det finns rasister som är anhängare. Det är en STOR skillnad mot S populistiska antiretorik.

  6. Anders nilsson

    Ar Det inte uppenbart att alla migranter (Varfor saga flykting som har en definition I
    Genevekonv?) som Val kommit hit aldrig lamnar landet ? Flummigt att antyda avvisningar I
    storleksordningen 80000 pers Det sker aldrig. Vi maste satta stopp for all asyl- Och
    anhoriginvandringen, t ex genom att saga upp NY-protokollet Och som UK forhandla oss
    ur flyktingdirektivet. S har aldrig kunnat uppbada mer an 20% stod I opinionen for sin
    all mer expansive invandring Om vi haft konstitutionell tillgang till medborgarinitiativ
    hade vi aldrig hamnat dar vi ar nu

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dagens nivåer på invandringen är på hållbara nivåer och med TUT är ingen anhöriginvandring aktuell för den grupp som kom hösten 2015 – En grupp ur vilka åtminstone hälften kommer att avvisas och skickas tillbaka därför att de saknar genuina asylskäl.

      I övrigt tror jag att vi har väljarna med oss och att en översvallande majoritet är nöjda med den migrationspolitik som nu förs vad gäller antalet vi tar emot i vårt land.

      • Jonny Disenfeldt

        ”ingen anhöriginvandring aktuell för den grupp som kom hösten 2015”

        Fel, det är endast de sista kom strömmade in efter 24 november som regeländringen gäller och det är bara begränsningar , inte absolut nej….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min uppfattning är fortsatt att det inte blir någon anhöriginvandring att tala om – Bland anledningarna till det påståendet är att de som kan räknas till gruppen ekonomiska migranter kom i början och de med genuina asylskäl i slutet utifrån den information jag fått i ärendet.

          • Jonny Disenfeldt

            Uppskattningar baserat på verkligheten säger att vi kan räkna med ca 300 000 anhöriginvandrare.
            Väldigt få blir avvisade och inga fördelade till andra EU-länder. Vi sitter med svarte petter.
            Vi ser nu att rekordmånga överklaganden ligger inne och beslutsprocessen tar bara fler och fler år i genomsnitt.

            Din uppfattning är tyvärr helt bortkopplad från verkligheten.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den verklighet du utför dina beräkningar utifrån är ingen reell verklighet Jonny utan bara en tillrättalagt verklighet som passar in i din och dina gelikars sinnevärld.

            De som inte har genuina asylskäl kommer att avvisas – Det är vår linje och den kommer att följas fullt ut.

          • Krister

            Dom sätter sig på Medborgarplatsen och demonstrerar.
            Någon fart på utvisningar är det inte oavsett var dom befinner sig.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            När ett avvisningsbeslut vunnit laga kraft ska man avvisas – Svårare är det inte så länge landet man ska avvisas till anses tillräckligt säkert för att så ska kunna ske av FN och EU.

  7. Alexander

    ”I övrigt har SD inte haft rätt om något alls”

    Fast det är ju inte sant. Du är exakt så svartvit som du anklagar andra för att vara. Alliansen har inte gjort något bra under åtta år i regeringsställning och SD gör allt fel. Tycker du att du för ett seriöst resonemang?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte svartvit – Du måste koppla vad SD tycker till partiets ideologi för att förstå varför de tycker och agerar som de gör – Gör man den kopplingen så har SD inte haft rätt om något alls.

  8. Bergis

    De som fått avslag måste lämna landet. Annars har vi en ny anhopning som kommer till Sverige inom kort. Sverige måste sluta med sin signalpolitik, ”bara du lyckas stanna tillräckligt länge så får du uppehållstillstånd”. ”Mitt Europa bygger inga murar” har orsakat att alla fattiga i Afrika är beredda att drunkna i Medelhavet bara för att ta sig till Sverige. Detta måste få ett slut. Sverige kan inte ta emot halva Afrika eller Afghanistan. Även utvisningarna kostar jättestora pengar i form av chartrade flygplan och personal som skall följa med. Det är pengar som bättre hade behövts till att höja pensionerna och korta köerna inom cancervården. Nu får cancersjuka stå i kö och riskera metastaser i lever och lungor därför att svenska politiker prioriterar pengar till fel verksamhet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som behövs är en enhetlig migrationspolitik i hela EU vilket jag framfört många gånger.

      • Bergis

        Du kan inte smita ifrån genom att skylla på att andra EU länder inte tar sitt ansvar. Det är samma situation i Sverige som i alla EU länder. Ett fattigt land som Polen eller Ungern ska inte behöva ta emot halva Afrika bara för att vår statsminister Stefan Löfven står och skriker ”Mitt Europa bygger inga murar”. Italien har nu fått stora problem med ekonomiska flyktingar från Afrika sedan Stefan Löfven stod och skrek ”Mitt Europa bygger inga murar”. Stefan Löfven är tvungen att gå ut och informera alla ekonomiska flyktingar med att han hade fel. Svensken stod inte med öppna hjärtan. Hela saken berodde på att Stefan trodde att Sverigedemokraterna skulle minska i opinion om han bara fick med sig folket i ”Mitt Europa bygger inga muraar” psykosen. Men Sverigedemokraterna minskade inte. Folket, även invandrare drog öronen åt sig och såg att välfärden var hotad om svenska skattebetalare skulle försörja flyktingar från halva Afrika. Nu röstar inte bara svensken utan även många invandrare på Sverigedemokraterna.

  9. Krister Andersson

    Wow måste säga att jag blir lite imponerad där. Jag kan nämna att åldern i de flesta fall bestäms vid ansökningstillfället men å andra sidan varför skall de få stanna om de har uppnått 18 år?
    Jag sitter i förvaltningsrätten i Malmö och alla är 17 år och har i grunden samma historia. En domare berättade för mig att smugglarna säljer färdiga historier. Sen har vi figurerna på myntorget så klart de vill stanna, de vill ha avkastning på sina investerade 50 000.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag avser med mitt asvar är att vi måste säkerställa att uppgiven ålder är korrekt – kan så inte göras med hjälp av dokumentation ska de genomgå ett test för att göra åldersbestämmning – Det är min syn på saken.

      • krister Andersson

        Oh jag håller med dig. De flesta är nämligen inga barn och många kommer faktiskt från Iran. Även om Hazarer som dessa är inte är speciellt populära i Iran så är de inte i livsfara där. Som jag sa innan så vill de ha avkastning på sin investering. Skall du ta dig från Iran till Sverige måste du ta dig igenom följande länder: Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Kroatien, Österrike, Tyskland samt Danmark.
        Inga av dessa länder duger tydligen, húr kan det komma sig tror du? Jo Lövfens signalpolitik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror inte att det beror på någon signalpolitik från Löfven Krister men väl på andra anledningar. Som jag sagt tidigare så är den stora utmaningen att skilja ekonomiska migranter från asylsökande med genuina asylskäl – Den uppfattningen har jag fortfarande utan förändrat synsätt.

          • Krister Andersson

            Han har ju basunerat ut vitt och brett att vi är en humanitär stormakt och att vi inte skall bygga murar, tror du inte sådant sprids? Sen vet de dessutom om att om de får avslag så blir de inte utvisade ändå pga resursbrist, märkligt det där. på tal om Löfven så läste jag om att han vill norpa 250 miljarder ur valutareserven vilket är olagligt så riksbanken protesterade allt för att visa hur duktig regeringen har varit med ekonomin, vad är dina tankar om det? Slutligen tror jag att regeringen kommer att vika sig
            för de protesterande på Mynttorget, det är bara en tidsfråga.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            På vilket sätt anser du att regeringen vill norpa ur valutareserven Krister?

  10. johansson

    Jag går inte på bluffen med flyktingbarn från Afghanistan det är ekonomiska flyktingar det handlar om, man vill få ett bättre liv helt enkelt, Afghanistan är ju inte i krig, 99% av de s. k. flyktingbarnen är pojkar men om det vore riktiga flyktingar så borde omkring hälften vara flickor eller hur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När det gäller Afghanistan så ska vi använda oss av den bedömning av landet som FN har och inget annat Jonahsson.

      • johansson

        Vad har du för förklaring till att 99 % av flyktingbarnen är pojkar, föds det inga flickor i Afghanistan längre, om det är så livsfarligt där så borde ju också flickorna behöva skyddas, det är någonting som inte stämmer med dina teorier

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns säkert många förklaringar till att det företrädesvis är pojkar som flyr och inte flickor – Bland dem risken att dödas och risken att bli indragen i kriget och det faktum att flickor kontrolleras av sina familjer i högre grad än pojkar.

          Jag påstår på inget sätt att det är rätt att företrädesvis pojkar kommer – bara att det säkert finns naturliga förklaringar om vi söker efter dessa.

  11. Alexander

    Anders

    Är det seriöst att hävda att det tredje största partiet, efter nästa val kanske näst största, har fel i allt? Är det så du ska föra debatten om du blir politiker? Dessutom menar du att Alliansen under åtta år inte gjorde något bra. Är det inte ett ganska barnsligt resonemang du för?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Efter nästa val kommer SD att vara ett parti runt 10% – Vad det gör dem i form av storlek jämfört med andra partier ska jag låta vara osagt men min tro är att åtminstone S, C och M kommer att vara större än SD.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det vet jag sedan tidigare och det var därför jag svarade som jag svarade Krister.

          • Krister

            SD är beroende av att invandring & flyktingar ligger högt på agendan.
            Samma sak för MP när det gäller miljön.
            Partier med en smalare planka att gå på, än tex S som har politik för
            allt, är en viss skillnad. Å andra sidan är S planka så bred att man t.o.m
            kan gå ostadigt utan att ramla ned. Riktningen är oklar och fokuseringen NOLL.

            Gamla lösningar, ideer och förslag där Du t.o.m åkallar Olof Palme som dessvärre
            inte var så intresserad av inrikespolitik. Jag kom närmare Olof Palme än du nånsin
            gjorde eftersom jag bokade hans resor… Det var inget fel på honom men
            i dagens verklighet är han bara en historisk figur.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Palme beskylldes av många för att vara ointresserad av många politikområden – Däribland inrikespolitik vilket inte var sant. I grunden så var han oerhört insatt i det mesta som hände men valde att i allt han gjorde att prata om ideologi och ideologins betydelse för att åstadkomma ett sammanhållet samhällsbygge.

  12. Alexander

    Upprördheten i Lulea är markant när nyanlända fortsätter att få förtur i bostadskön. Många har väntat i flera år och får glatt fortsätta med det. Anders Forss har sagt att detta är en skröna och att hans parti inte ställer grupper mot varandra.

  13. Alexander

    Anders

    Jag har varit i kontakt med en av dina partivänner och ställt frågor angående förtur i bostadskön. Här kommer ordagrant vad han sade:” Politik handlar om att proritera bland begränsade resurser och då måste vissa grupper stå tillbaka”

    Vad säger du om det? Är han en hemsk och ond människa i klass med Alliansen och SD?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det uttalandet säger något helt annat än din tolkning Alexander – vad det säger är att prioritering handlar om vem som ska komma först innan övriga följer efter.

  14. Alexander

    Anders

    Naturligtvis är det som du säger. Ditt parti står för kärlek och solidaritet, alla andra är onda. Undrar vad de som stått i kö i flera år tycker om att knuffas bort? Vad tror du?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De knuffas inte bort Alexander – Allt som inträffat är att de får vänta aningen längre på grund av en situation ingen kunnat förutspå.

      Den stora frågan du bör ställa dig är varför vi ska ha en bostadskö till att börja med – I den bästa av världar är tillgången på bostäder alltid aningen större än efterfrågan eller hur Alexander?

  15. Alexander

    ”De knuffas inte bort”

    Hur du än vänder och vrider på det så proriteras andra grupper, dvs just det du hävdar att ditt parti inte gör. Med ditt resonemang så har inte Alliansen proriterat bort pensionärerna, de fick bara vänta lite längre på sänkt skatt. Eller hur?

    ”en situation ingen kunnat förutspå”

    Jo, men ni var upptagna med att gapa rasist åt alla som såg vad som var på gång.

    ”Varför ska vi ha en bostadskö?”

    Tja, Socialdemokraterna har haft makten större delen I modern tid. Fast det är givetvis Alliansens fel. Icke att förglömma Åkesson.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ägnar oss inte åt att ställas människor mot människor Alexander – Däremot så ägnar vi oss åt att prioritera vilka som behöver komma först innan resten följer efter och det är en en helt annan sak än att ställa människa mot människa.

  16. Alexander

    Anders

    Du svarar inte på frågan om hur du ser på att ditt resonemang används om den sk pensionsskatten. Inte heller på ert ansvar för bostadsbristen, varför gör du inte det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag skriver handlar om att snabba upp handläggningen och skapa ett system där det är åldern vid ansökningstillfället som styr – Det har inget alls att göra med de saker du anför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.