Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik är effektivare än Alliansens.

Alliansen har föga oväntat kommit med ytterligare ett i raden av förslag som syftar till att sänka ingångslönerna för de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden – Denna gång kallas reformen inträdesjobb även om den i grund och botten är densamma som tidigare förslag från Alliansen.

Att Alliansens företrädare därtill vill lagstifta om detta innebär som många påpekat att Alliansen frångår den svenska modellen genom att lagstifta om svensk lönebildning.

Att därtill som Alliansen påstå att en sådan reform inte skulle pressa ner lönerna i det reguljära arbetslivet över tid tycker jag är en naiv inställning – Självklart kommer en sådan reform att slå undan fötterna för vanliga reguljära anställningar till förmån för subventionerade anställningar.

Studerar man regeringens sätt att sätta fler i arbete och jämför det med Alliansens förslag ser man en stor och avgörande skillnad – Medan Alliansen vill ge våra skattepengar till arbetsgivarna i form av sänkta löner kryddat med slopade arbetsgivaravgifter vill regeringen satsa skattepengarna på de arbetslösa i form av utbildningsinsatser för att göra de som är arbetslösa anställningsbara.

Alliansen har gång på gång när de satt i regeringsställning sagt att vi inte ska ägna oss åt att ge bidrag utan att människor ska leva genom att arbeta – Den fråga som då reser sig är varför Alliansen nu ska ge landets arbetsgivare ett bidrag på 30% av lönen för utfört arbete och därtill ytterligare ett bidrag i form av slopade arbetsgivaravgifter?

Alliansens förslag löser inte de problem som råder på arbetsmarknaden och min övertygelse är att regeringen och Socialdemokraterna har en mycket bättre lösning på problemet.

En regering som verkligen bryr sig om människor och landets företagare löser inte problemen genom att ge landets arbetsgivare bidrag – En regering som bryr sig om löser problemen genom att säkerställa att landets arbetsgivare har personer med rätt kompetens att anställa och det problemet löser vi inte med hjälp av subventioner utan med hjälp av utbildning.

Den största tjänst vi kan göra landet är att säkerställa att de som är arbetslösa utbildas till en nivå som motsvarar arbetsgivarnas önskemål – Det vinner både landets arbetsgivare och de arbetslösa på och den största vinnaren är landets skattebetalare som får en permanent lösning av problemet.

Utgångspunkten för mitt resonemang är att det finns massor av lediga jobb att söka med stora problem för landets arbetsgivare att hitta kompetent personal att anställa – Detta samtidigt som det finns massor av arbetslösa med fel kompetensprofil.

Att landets företag har en trygg personalförsörjning är oerhört viktigt då välmående företag är en förutsättning för en god välfärd. Tryggad personalförsörjning stavas inte subventioner – Tryggad personalförsörjning stavas utbildning.

Med den kunskapen måste vi med alla till buds stående medel säkerställa att företagen alltid har sin personalförsörjning tryggad vilket vi bara kan göra genom att fortsätta på den väg regeringen slagit in på genom att se till att matcha kompetensprofilen hos de som är arbetslösa med den kompetensprofil som företagen från tid till annan efterfrågar.

Min slutsats är därför att vi ska förpassa Alliansens förslag dit det hör hemma – Till sophögen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

58 kommentarer

  1. Alexander

    Naturligtvis är den effektivare i dina ögon eftersom du anser att allt Alliansen gör är dåligt. Samma sak med de förslag SD kommer med. De är usla tills ni genomför dem, då är de plötsligt bra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vår linje är bättre och effektivare än Alliansens ser jag som självklart på grundval av de skäl jag anger. När det gäller SD så vet du sedan tidigare att vi inte genomför deras politik.

      För att göra det måste vi byta ideologi vilket vi inte har för avsikt att göra – Ett förslag ska alltid vägas gentemot ett partis ideologi då det är den som avslöjar vad som är syftet med förslaget – Något jag förövrigt berättat för dig tidigare.

    • Bertil

      Men Alexander allt det Alliansen gjort är kort sagt urdåligt. Nu vill man fälla mer ministrar om man genomför ex:en flygskatt på 80 kr typ.
      Detta i en branch som är subventionerad upp över öronen.
      När Alliansen var i makt utförsäkrade man sjuka. Kort sagt värre politik än när Castro höll på med sina utrensningar av oliktänkande som viöl mörda honom.

      Alliansen är farlig för Sverige och är en samling egoister kapitalister som vill
      Knäcka allt det socialismen under 100 år byggt upp. Det började redan på 70-talet och vi ser inget slut Förn rika kort sagt ska ha alla bidrag skattesänkningar och att privata fängelser ska försörja företag med billig arbetskraft .
      Vakna Alliansidioter och se vart vi är på väg. Svensk socialism har blivit för mesig det behövs hårdare tag och hårdare reformer mot den makt som gör allt för att ta för sig .

  2. Petter

    Varför söker inga ”arbetslösa” de enkla jobb som finns sida upp och sida ner i platsannonser . Detta är typ städjobb osv ,det vill säga arbete som bara kräver en introduktion men väl så viktiga jobb.
    Och varför kräver en del arbetssökande utan sysselsättning mer i lön trots att vi betalar 10 % mer än vad avtalet säger, och väljer då hellre att vara arbetslösa ?? Det verkar vara lönsamt att vara arbetslös ?? Ok kanske staten ska tvinga dom ta de lediga arbete som finns, men detta är ingen bra lösning. Ingen arbetsgivare vill ha tvingad arbetskraft.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dessa jobb har sökande Petter och det är inte bland den sortens företag problemen finns med att hitta kompetent personal. Med dagens regelverk så tvingas man arbeta om man inte ska förlora sin A-kassa.

      För att svara på din fråga behövs mer information – Hur ser anställningen ut – Är det tillsvidare anställning på heltid?

    • Bertil

      Var ser du enkla jobb i annonser som inte besätts. Företagen som inte får sin personal anställer inte om de inte får full täckning av Systembolaget bidrag.

      Ta enbart bärplockarbranchen eller skogsplantering, man anlitar utländsk arbetskraft därför att man kan låtsas ge dem kollektivavtal men man ockrar på bostad mat bilar o.s.v.
      Kommer en svensk ungdom och söker samma jobb för kollektivavtal men håller själv bostad mat bil ja då anställer man inte.
      Så det är inte rätt beskrivning av att arbetslösa inte tar jobb.
      A-kassan är idag så dålig så den går inte leva på om du ska betsla för bostad mat och livets nödtorft.
      Din beskrivning är en fabel som du hittat på själv där du dessutom utelämnar korrekt faltainformation.
      Skärp dig !

  3. Per Kjellén

    Den ”Svenska Modellen” är en katastrof. En annan katastrof är att borgerligheten och Alliansens icke vågar angripa den. Socialdemokraterna har lyckats fä den ”Svenska Modellen” att stå över all kritik.

    Varför är den ”Svenska Modellen” en katastrof. Jo, i ett demokratiskt rättssamhälle skall alla lyda lagen. Ingen skall behöva lyda ett parti, en kyrka eller en samhällelig organisation. Vi har grundlagsenlig tankefrihet, åsiktsfrihet och organisationsfrihet.

    Därför kan ingen hävda, att någon skall behöva ansluta sig till en arbetsgivarorganisation eller en arbetstagarorganisation. Dessa organisationer skall vara till för att de som behöver deras hjälp frivilligt skall ansluta sig. Dessa organisationer skall inte kunna åka snålskjuts på att de är någon sorts företrädare för samhället och vår gemenskap. De är båda företrädare för sina medlemmar, som frivilligt vänt sig till dem.

    Mina erfarenheter av facket är blockaden av en salladsbar i Göteborg. Jag frågade en av vakterna om det inte var frivilligt att ansluta sig till facket. Jo det var det men i detta fallet ville inte tösen som drev baren tillsammans med sin mamma ansluta sig frivilligt och då får vi (samhället?) ta till hårdhandskarna, blev svaret.

    En annan erfarenhet av facket var många års arbete i hamnen i Göteborg. Det betyder inte att jag varit stuveriarbetare, men jag arbetade som agent för rederier. Kontakten med facket kom genom stuveriet. Jag fick lära mig att avtal var avtal, dvs det var faktiskt regel att gubbarna maskade tills dess vi gått med på ett ackord – då blev det fart. I det läget kunde facket acceptera en förhandling mellan arbetaren och arbetsgivaren, faktiskt mot fackets stora ord om att deras berättigande byggde på att arbetarna var underlägsna arbetsgivaren. Prat. Hamnarbetarförbundet var med redan då och de behandlades med silkesvantar så konflikterna var få.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min syn på saken är att den svenska modellen är en bra modell som skapar ordning och reda på arbetsmarknaden.

      En ensam arbetstagare är svag gentemot en arbetsgivare medan många arbetstagare organiserade i ett fackförbund tillsammans blir oerhört starka. Ska vi skapa ett jämlikare Sverige där vinsten av allas arbete fördelas rättvisare än idag är detta ett måste.

  4. Jonny Disenfeldt

    Arbetslöshetsnivån bland inrikes födda är nere på 3,9 procent i juli, medan den är 21,8 procent bland utrikes födda. Totala arbetslösheten stiger. Långridsarbetslösheten stiger. Allt trots en stark högkonjunktur…Nästa lågkonjunktur blir det en rejäl käftsmäll för svensk ekonomi, synd om de som ska regera då, skulen ligger på dagens regeringspolitik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför vi ska utbilda de som är arbetslösa så att de får den kompetens arbetsgivarna efterfrågar – Det är därför utbildning är en bättre lösning än att ge bidrag åt landets arbetsgivare.

    • Bertil

      om arbetslösheten är den du beskriver så finns det ju ingen anledning sänka löner som Alliansen tänkt för arbetslösa. Hur man gör med invandrarna hör inte hit de ska behandlas på samma sätt i Sverige som Svenskar.
      Det behövs inga idiotförslag som det senaste Alliansen kom med.
      jobba 100% men få 70% i lön.
      Ska invandring användas för lönedumpning när alla omtalar hur lönsam invandring är då är den inte lönsam.
      Då ska det även få kosta.
      Säg att högt avlönade beskattas med 30% mer för att jobba 70% och av 30% av tiden lära invandrarna jobb och utbildning.
      Hur skulle man skrika då??
      Nä’ mera Castro mindre trump.

  5. Anders nilsson

    Det nya ”uppdraget ” (utmaning?) ar en bagatell, att ge unga man
    I aldern 30 a 40 ar forst grundskole- Och Darefter gymnasiekompetens
    Hur manga forvarvsinkomstar far dessa man? De blir livslanga
    bidragstagare! Varfor shoppade de Sverige som asylland ? GP hade
    helt ratt om risken for social turism

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi kan utbilda människor till rätt kompetens utan att gå den långa vägen Anders.

      Sedan köper jag på inget sätt att man ”shoppade” Sverige på det sätt du anför – Att det skulle vara så är en skröna förbehållen SD och dess anhängare.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Sedan köper jag på inget sätt att man ”shoppade” Sverige”

        Vad är då förklaringen till att så många tog sig upp igenom hela europa till oss… varför stannade de inte i något av alla de länder de passerade mån tro …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns säkert lika många förklaringar till det som det finns människor som kom hit Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Vad är då förklaringen till att så många tog sig upp igenom hela europa till oss… varför stannade de inte i något av alla de europeiska länder de passerade mån tro …

            Anders förklaring : Det finns hundratusentals olika anledningar, lika många som antalet migranter..

            Man bara häpnar … inget av alla de andra europeiska länderna på vägen dög … det finns
            ”anledningar” och de är hundratusentals olika …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns himmelsvid skillnad mellan Alliansens och LO:s förslag – Något du kan läsa om på följande länk: //arbetet.se/2017/08/15/alliansens-modell-och-los-det-har-ar-skillnaden/

  6. Ördög

    Inför valet 2014 var opinionsinstitutet Sentio bäst på att pricka in Sverigedemokraterna resultat. Sentios prognos var att SD skulle få 12,7 procent av rösterna – partiet slutade på 12, procent.

    https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/alla-opinionsproffs-bommade-akesson-10731

    I dagens Sentio-mätning får Sverigedemokraterna ett stöd på 27,2 procent – nytt rekord. Socialdemokraterna får 23,5 procent.

    https://nyheteridag.se/nytt-sd-rekord-i-sentio-samtidigt-vander-det-uppat-for-moderaterna

    Kommentarer?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min enda kommentar är att SD befinner sig i en nedåtgående spiral Ördög av de anledningar jag framfört tidigare – Den bedömningen kvarstår jag vid.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så får du se det om du vill även om jag aldrig påstått det. Vad jag sagt i frågan vet du mycket väl och att det inte passar in i din världsbild är ditt problem – Inte mitt.

  7. Alexander

    Anders

    Oavsett ideologi har ni genomfört flera saker som ni tidigare kallade rasism. Fast du kommer att neka in i döden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander – Du verkar inte förstå vad jag säger.

      Om ett förslag om en åtgärd ser likadant ut från både S och SD handlar det om på grundval av vilken ideologisk övertygelse och med vilket mål förslaget läggs – Ett förslag som kommer från SD som är ett parti med ett racistiskt och nazistiskt förflutet kan aldrig jämföras med ett förslag från ett parti som har solidaritet och alla människors lika värde som ideal.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander då resultatet beror på betraktaren och de mål denne vill uppnå genom de resultat som uppstår.

  8. Per

    Men Anders….S hade ju många som gillade nazisterna på 40-talet, ni är ju också ett rasistiskt parti. Eller är det så länge sedan så det kan vi glömma eller? Varför inte glömma vad Sd en gång kanske var, men inte är längre. Det är också länge sedan? Men det kommer väl någon korkat käbbel från dej som vanligt, eftersom du är så in i helvete dum i hela huvudet, precis som det äckliga jävla svinet Löfven.

      • Patrik

        Hej Anders.

        Hur skulle det vara påläst innan man uttalar sig. Socialdemokraterna nominerade faktiskt Hitler till Nobels fredspris 1938. Finns att läsa på Nobels hemsida. Dock så finns det de som påstår att det var en satir men då jag har läst både nomineringen och tillbakadragandet av den samma så bedömer jag att det är partipiskan som har varit framme.
        Det finns mycket att läsa om man väljer att läsa annat än den Svenska skolans läroböcker om nutids historia där mellankrigstiden beskrivs med endast 6 rader. Censurerat av vem?

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vår historia är full av misstag som vi lärt oss av och det kommer med all sannolikhet även att gälla för morgondagens historia. Huruvida den historia du målar upp är sann och vad som hände vet bara de som var med när det hände och då jag inte är en av dem så ska jag därför inte uttala mig utan snarare hålla mig till det som är den officiella versionen.

      • Petter

        Men trots detta fanns det 14 st koncentrationsläger (interneringsläger)i Sverige med tvångsarbete övervakade av vakter. De som var internerade här var anti-nazister,utlänningar och tyska desertörer.
        Högsta chef för dessa läger var Tage Erlander ,denne iskalle pragmatiker avskedade själv en lägervakt han ansåg vara för vek mot fångarna. Förstå om du helst vill smita undan denna svarta period i S historia. Om S gillade nazism under Andra Värdskriget är svårt att säga men T Erlander verkade gör det i alla fall. Detta finns dokumenterat i sekretessbelagda dokument som släpptes för några år sen .
        Sen fanns det givetvis i samtliga Svenska partier nazisympatisörer. Men S toppen är inget undantag ,detta kan du inte förneka.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det som hänt historiskt ska sättas i sitt rättas perspektiv och jämföras med hur det såg ut i andra länder och i människors värderingar vid den tiden Petter.

          Många saker som hänt historiskt tycker vi idag är fel därför att vi har distans till det som hänt och därför att saker utvecklas i takt med att kunskapen ökar.

          Det går aldrig att jämföra dåtid med nutid Petter och det vi gör idag har ingen som helst bäring i det som hänt historiskt.

          Det enda du försöker göra är att försvara något SD ägnar sig åt idag med något som någon annan gjort historiskt och den sortens försvar är densamma som inget försvar.

  9. Alexander

    Anders

    Med andra ord så blir resultatet annorlunda när ni gör en sak än när SD gör likadant? 8/2 får olika resultat beroende på om det är en sosse eller sverigedemokrat. Ja du……

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis så Alexander – Det är annorlunda därför att ideologin är annorlunda.

      Den fråga du måste ställa dig är varför förslaget läggs och vad man hoppas få ut av det – Vad man hoppas få ut styrs av ideologin och i fallet SD lämnar deras ideologi allt i övrigt att önska.

  10. Per

    S gillade nazister till den milda grad att dom lät tyska soldater åka genom Sverige till vårt broderland Norge??? Eller var styrande parti (S) för fega och ryggradslös för att säga nej. Bara det visar vilken dynga S sprider även idag./P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det påståendet är inte sant – Däremot tvingades vi göra eftergifter för att inte dras in i kriget vilket jag tror att de allra flesta är oerhört glada över.

  11. Per

    Ja det är ju verkligen någonting att vara stolt över som Socialdemokrar. Redan där visade ni att ni är utan ryggrad och utan samvete. Är det detta ni försöker gott göra genom att ta emot alla invällare utan att tänka på vad det svenska folket igentligen tycker om detta? Ni har verkligen lyckats förstöra sverige med er politik. Finns aldrig pengar till ordentlig sjukvård, till polis och försvar mm, men till invällarna finns det hur mycket pengar som helst. Fy fan för sådana som du och Löfven./P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingen anledning at skylla Sveriges problem på invandrare eller invandring Per – Roten till Sveriges problem är inte invandring utan fel sorts politik vilket är densamma som nyliberal politik.

  12. Alexander

    Anders

    Jag sammanfattar: Om Alliansen och SD sänker sjukersättningen krossar det folks ekonomi, om ni gör det påverkar det inte. Vem tror du att du lurar? Du måste anse att folk är dumma i huvudet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker dig på att använda exempel som inte existerar och saker som vi som Socialdemokrater aldrig skulle göra för att rättfärdiga SD – Din metod fungerar inte på mig Alexander och sannolikt inte heller på merparten av medborgarna utom möjligen de ca 10% som tänkt sig rösta på SD i samband med nästa val på grund av att de är vilseledda.

  13. Alexander

    ”på grund av att de är vilseledda”

    Där kom återigen föraktet fram. Skäms du aldrig för ditt beteende?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har saxat ett kort stycke ur ett helt sammanhang och är det någon som bör skämmas så är det du som försöker dig på att debattera på det sättet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har fått svaret av mig tidigare så tolka det som du vill då det är det svar jag avgivit och kommer att avge.

  14. Alexander

    Anders

    Eftersom att du tycker så förstår jag inte varför du anklagar mig för att debattera oärligt…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag sagt är att vi till att börja med ska debattera det ämne jag skrivit om och det jag skrivit i inlägget – Därtill i en kontext där vi inte lyfter ord och/eller meningar ur sitt sammanhang – Att det sättet at debattera inte är ditt sätt tror jag att alla som råkar läsa dina kommentarer förstår.

  15. Alexander

    Anders

    Fast det spelar ju ingen roll vad man tar upp. Enligt dig är allt att ta saker ur sitt sammanhang.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du håller sällan och aldrig dina kommentarer till det jag skrivit om i inlägget – I åtminstone 8 fall av 10 försöker du på ett eller annat sätt att relatera alla problem till invandring och att invandring är roten till alla problem är en stor lögn och den största skrönan av alla skrönor.

  16. Alexander

    ”den största skrönan av alla skrönor”

    Skrönor som att det inte existerar könssegregering i skolorna, att ensamkommande ljuger om åldern och att vi inte kan påverka antalet som kommer hit….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ett och annat problem som är litet till sin natur och där de som skapat problemen behöver sträckas upp eller måhända förlora rätten att driva skola – men att påstå att det problemet är utbrett som du försöker göra är att försöka skapa ett hönshus av något som inte ens är en fjäder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.