Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Regeringens hårdsatsning på Polisen är välkommen.

På dagens presskonferens med Stefan Löfven och Morgan Johansson offentliggjordes att regeringen storssatar på Polisen med hela 7,1 miljarder fram till 2020 – Allt i syfte att säkerställa löftet om 40.000 anställda inom polisväsendet i en framtid.

Detta är en satsning som med all säkerhet välkomnas av alla då det är helt uppenbart att Polisen behöver mer resurser och mer personal för att tackla en ökad brottslighet och för att effektivt kunna garantera samhällsmedborgarnas dagliga säkerhet.

Det vi måste komma ihåg i samband med denna satsning är att nya poliser inte växer upp ur jorden över en natt utan att det tar tid att utbilda dem och att resultaten av dagens satsning därför kommer att komma stegvis.

En annan viktig sak att hålla i minnet är att dagens polisbrist och dagens situation inom polisen inte beror på sittande regering – Snarare är polisbristen och krisen inom polisen något alla partier som innehaft regeringsmakt sedan 1990-talets slut är skyldiga till därför att de underlåtit att satsa tillräckligt mycket pengar på polisen för att säkerställa att polisväsendets styrka motsvarar samhällets behov.

Låt oss därför säga tack till regeringen för att därefter föra en debatt om på vilka områden polisen måste stärkas. För egen del ser jag många områden som måste förbättras – Bland dem:

  • Mer förebyggande arbete och bättre kontroll gentemot den organiserade brottsligheten.
  • Större polisnärvaro på gator, vägar och torg.
  • Bättre och mer underrättelseverksamhet så att de som ägnar sig åt skjutningar och sprängningar kan identifieras och arresteras innan de hinner begå brott.
  • Effektivare uppletande och effektivare rutiner för att avvisa de som fått avslag på sin asylansökan.
  • Fler nykterhetskontroller och fler drogkontroller på våra vägar.
  • Mer resurser och väsentligt fler kontroller av den tunga trafiken.
  • Ett återinrättande av en speciell trafikgrupp hos polisen.
  • Upprättandet av en specialenhet vars enda uppgift är att leta reda på de som gömmer sig undan utvisning ur landet.

Punkterna ovan är bara några av alla förbättringsåtgärder som jag anser behövs och de jag listat ovan tror jag att många kan hålla med om. Jag skulle även vilja se ett bättre resursanvändande inom polisen där arbetsuppgifter som inte behöver utföras av de med polisutbildning utförs av civilanställd personal.

Ett exempel på sådant arbete kan vara brottsutredningar – I min tankevärld är en brottsutredares viktigaste egenskap att sammanställa bevis och fakta och det finns inget som säger att en brottsutredare i sitt arbete behöver ha den kunskap en polis i yttre tjänst har för att vara en bra brottsutredare.

Med det sagt är min poäng att polisen bör titta på andra sätt att rekrytera personal än att skicka alla via polishögskolan enligt en i förväg fastställd mall.

Självklart ska alla poliser som ska verka i yttre tjänst genomgå en polisutbildningen av dagens modell men för brottsutredning och för andra administrativa uppgifter inom polisen kan man med fördel använda t.ex. jurister, dataexperter, ekonomer med flera och ge dem en kort kompletterande utbildning så att de kan fungera i inre tjänst.

Med de orden öppnar jag för debatt i ämnet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

79 kommentarer

        • andersforss (inläggsförfattare)

          En slöja eller huvudduk i sig är ingen religiös symbol Jonny – Både historiskt och idag har den burits i Sverige av kvinnor, alldeles speciellt så av lite äldre kvinnor.

  1. Alexander

    ”Myndigheter ska förmedla mångfalden”

    Och som en händelse var det Islam som valdes.Inte judendomen,buddismen eller hinduismen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se mitt svar till Jonny. Sedan vet både du och jag att människor av vitt skilda slag används i myndigheters material och de övriga du nämner har förekommit de med i olika sammanhang över åren.

      Att du reagerar på detta tror jag beror på att du med ljus och lykta letar efter den sortens företeelser där islam förekommer.

  2. Alexander

    ” En slöja i sig är ingen religiös symbol”

    Berätta det för t ex de somaliska kvinnor/barn som har den. Tror du att de håller med? Eller de som vägrar ta av den och sedan stämmer arbetsgivaren för diskriminering. Om den inte är en religiös symbol borde de ju kunna ta av den….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För vissa är den något man bär av religiös övertygelse men långt ifrån alla och det viktiga är att bärandet inte är påtvingat utan kommer från egen övertygelse.

      Jag känner många som är muslimer och som inte bär slöja och andra som gör det och gemensamt för dem är att det är kvinnan/flickan själv som bestämmer.

      Sedan bärs slöja av andra än muslimer vilket jag redovisat i ett tidigare svar.

  3. Alexander

    ”Det är kvinnan/flickan själv som bestämmer”

    Min uppfattning är den motsatta. Och vi vet ju vem som alltid har rätt..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bland de kvinnor jag pratar med och de är många är valet kvinnans/flickans och ingen annans.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har säkert upplevt händelserna och resultaten av dem som du beskriver men det betyder inte att andra skulle få samma resultat som dig då de sannolikt använder sig av en annan metod än dig för att nå dit de vill.

      Vill du påstå at min upplevelse är fel?

  4. Alexander

    ”Då de sannolikt använder en annan metod än dig för att nå dit de vill”

    Förklara gärna vad du menar…..

  5. Alexander

    ”Vill du påstå att min upplevelse är fel?”

    Nej, till skillnad från dig mästrar jag inte angående det folk upplever. Vad folk har varit med om kan inte jag avgöra. Det gör däremot du. Under inlägget ” Mångfald är ingen belastning, mångfald är en resurs” skrev du ”Du har helt fel i den uppfattningen, den korrekta är den jag beskriver”. Du avgör alltså vad jag varit med om och vet att så inte är fallet. Inte heller nu kommer du att erkänna det, men det är väldigt tydligt att du anser dig har rätt att tala om för folk vilka erfarenheter de har. Om du gillar att äta sniglar gäller det för alla. det verkar vara din attityd. Högst beklagligt…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag avser med det jag skrev var att din uppfattning inte går att applicera på alla då jag och andra har en annan upplevelse som går i takt med den jag beskriver.

      Sedan berör du på inget sätt min förklaring till varför det är som jag anför – detta lika lite som du besvarar frågan jag ställde i svaret.

      • Jonny Disenfeldt

        Din egen uppfattning går inte heller att applicera på alla och att då som du påstå att du ändå har rätt är givetvis löjligt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I samband med vilket inlägg påstår du det och i avseende om vilken uppfattning Jonny?

  6. Alexander

    ”Du har fel uppfattning, min är den korrekta”

    Menar du att du inte säger att min uppfattning är fel? Hur ska man kunna tolka det på något annat sätt?

    Att du sedan menar att jag inte svarar på frågor är larvigt. Du, om någon, undviker att svara på frågor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tycker det är löjligt att besvara frågan får det stå för dig.

      Det jag pratar om med svaret är vilken uppfattning som gäller som rätt för totalen och det svar jag givit står jag för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.