Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Mångfald är ingen belastning – Mångfald är en resurs.

Jag har skrivit i detta ämne tidigare med jämna mellanrum därför att jag anser att ämnet är viktigt att debattera för att undvika den 4-kantiga syn oerhört många svenskar har när det gäller synen på invandrare och deras inneboende kompetens.

Denna 4-kantighet verkar dessvärre bestå även när vi talar om människor som är födda, uppväxta och skolade i Sverige så länge de har en eller flera invandrade föräldrar. Av någon outgrundlig anledning klassas barn till föräldrar som invandrat från ett annat land annorlunda än svenska barn födda av svenska föräldrar.

Undertecknad frågar sig därför varför det är på detta sätt?

Allt sedan min återflytt till Sverige efter många år med bosättning och arbete utomlands har jag ställt mig denna fråga utan att riktigt kunna finna svaret.

Därtill har jag ett litet egenintresse i ämnet då jag bott, arbetat och levt länge utanför Sverige och därför att min familj är en kombination av många olika kulturer som i allra högsta grad berikat livet.

Själv är jag född i Sverige av svenska föräldrar. Min hustru är afrikan född i Kamerun i Västra Afrika och efter giftermålet svensk medborgare. Våra 3 yngsta barn är födda i Malaysia och kom till Sverige i en ålder av 8, 3, och 1 år gamla – Alla som svenska medborgare utan att prata ett enda ord svenska mer än hej och hejdå.

Efter flytten till Sverige tog det barnen blott 6 månader för att tala svenska som om de var etniska svenskar födda i Umeå vilket visar att språkinlärning är ett hinder som är lätt att överkomma.

Min fråga är därför följande – I vilket fack ska undertecknad, min hustru och mina barn klassificeras?

Är vi svenskar eller invandrare?

I umgänget med mina barn och deras kompisar som alla är födda i Sverige – Vissa av invandrade föräldrar och andra av svenska föräldrar kan i vilket fall inte jag se någon skillnad i barnens beteenden eller värderingar – Detta trots att deras föräldrar skiljer sig åt vad gäller etniskt ursprung.

När jag betraktar mina egna barn, deras kompisar och deras omgivning är allt jag ser barn som ser sig själva som jämlikar – Jämlikar som delar samma intressen och som inte gör någon skillnad mellan varandra.

Snarare är det så att de beter sig precis som alla svenska barn i största allmänhet – Barn som gillar samma saker och delar samma värderingar av vad som är bra och dåligt.

Det reser en oerhört viktig fråga – Frågan om varför vi som samhälle ägnar oss åt att klassificera trots att de vi klassificerar inte gör det inbördes när de umgås?

I min värld är denna klassificering något som är typiskt svenskt och nordeuropeiskt och något som i förlängningen leder till att vi som nation inte tillvaratar den kompetens som faktiskt finns att finna i vårt land.

Låt oss därför sluta upp med att klassificera och en gång för alla slå fast att vi alla är människor av kött och blod och människor med lika värde.

Dessutom kan vi inte påverka av vem eller vart vi ska bli födda – Något som i sin tur innebär att ingen har större eller mindre rätt till ett land eller territorium bara därför att de råkar vara födda där av vad som samhället anser vara rätt sorts föräldrar.

Personligen tror jag att det är vårt 4-kantiga tänkande som är orsaken till att vi gillar att klassificera människor och dela in dem i olika kategorier.

Därtill är min övertygelse att det är den sortens klassificering som gör att de barn jag pratar om ovan senare i livet själva börjar ägna sig åt att klassificera människor olika beroende på vem deras föräldrar är.

Detta parat med en osäkerhet av beteenden vi inte känner igen och en inbygd blyghet som gör att vi inte vågar ta reda på varför människor invandrade från andra kulturer tycker, tänker och agerar som de gör innebär att vi förbiser och förlorar som nation.

Oavsett vad vi tror på när det gäller mänsklighetens uppkomst är det otvivelaktigt så att vi alla föds med olika färdigheter och att helheten på samma sätt som människokroppen är avhängig av hur väl de olika delarna samverkar med varandra.

Just därför ska vi se människor invandrade till Sverige som en tillgång snarare än som en belastning.

I stället för att vara nyfikna på varför en människa tycker och tänker olika och ta reda på varför tenderar vi att klassificera de som inte tänker som vi som underliga och mystiska och placerar in dem i fack utan att förstå och veta varför vi gör denna klassificering.

Ovan på detta bildar vi oss en tro och uppfattning om deras tyckande och tänkande som helt saknar verklighetsförankring vilket i förlängningen medför att Sverige som land går miste om en stor inneboende kompetens hos den grupp som vi klassificerar som invandrare.

Det är bara genom samverkan över etniska gränser med en politik som inkluderar alla som vi kan bygga en stark nation.

Jag vill med bestämdhet påstå att det är just vårt samhälles exkludering av barn födda av invandrade föräldrar som gör att några av dem söker svaret på sin exkludering i sina föräldrars religion.

Har de som gör det oturen att mötas av religiösa ledare med otvivelaktiga motiv kan det i förlängningen medföra att de luras att tro att svaret är att vi resten av världen hatar dem och att lösningen för att nå upprättelse är att ansluta sig till IS eller andra extrema rörelser och slåss för sin religion.

Som jag ser det söker de allra flesta vid något tillfälle efter meningen med livet – Alldeles speciellt så i tonåren. En exkludering och en placering i ett speciellt fack kommer bara att ytterligare späda på detta sökande och kan om man har otur leda till oönskade konsekvenser,

Mitt liv i andra länder har lärt mig mycket – Bland det att vara nyfiken, ställa frågor och ta reda på varför människor tycker olika än en själv. Att se saken på det sättet har för mig varit en stor källa till kunskap och personlig utveckling.

Genom att lära sig varför människor tycker och tänker som de gör och genom att ta reda på vad i deras historiska dna som lett fram till detta tänkande kan man lära sig mycket. I processen kanske vi till och med kommer fram till att det är vi i Sverige som tycker fel vilket är en erfarenhet jag upplevt i mitt eget liv.

Hursomhelst är min ståndpunkt att vi alla kan lära av varandra och att detta lärande kallas utveckling.

Förståelse av varandras tyckande, tänkande och handlande behöver inte nödvändigtvis betyda att alla i slutändan måste tycker lika – Lärdomen är snarare att vi alla är lika även om vi tycker olika vilket är basen i förståelsen av att alla människor har lika värde.

Därför avslutar jag där jag började – Låt oss lämna det 4-kantiga tänkandet bakom oss och sluta med att klassificera och dela in människor in fack.

Låt oss istället som samhälle se möjligheten i varje människa genom att hjälpas åt med ett samhällsbygge där alla oavsett ursprung kan nå sin fulla potential.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

 

132 kommentarer

      • Krister

        Man kan praktisera utan att bo där permanent.
        Men det finns kanske ett ”Rosengård” i Umeå också?
        Själv är jag tacksam för att bo på Öfre Ö där vi ser ned
        på alla. Oavsett var de bor.

  1. Oberoende Observatör

    Mångfald är ingen belastning – Mångfald är en resurs. Ja tänk om det vore så väl, men verkligheten är en annan. Om barn från späd ålder låt säga, under fem år, får växa upp i Sverige och ta till sig de värderingar och regler som gäller här tror jag inte de kommer få problem i sina vuxna liv. Men de som kommer hit från oroshärdar i Afhanistan, Somalia med flera länder där våld och kriminalitet är en naturlig del av vardagen i en ålder av 15 år och uppåt riskerar att fortsätta på samma spår även här. Samhället har naturligtvis en skuld i det hela då handläggningstiderna för asylprocessen är alltför lång. Den tristess och brist på aktiviteter på boendena gör att många söker en tröst i droger och då måste det till pengar för att betala vilket i sin tur leder till kriminalitet i form av stölder,rån m.m. Narkotika är vill jag påstå ett djävulens påfund som orsakar att många människor dör i onödan, både brukare men även via skjutningar i gängkrig om territorier. Jag vill inte gå lika långt som Dutarte i Filippinerna som skjuter alla som är inblandade när det gäller narkotika men andemeningen kan jag hålla med om. De har inget berättigande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ett intressant svar Oberoende Observatör – Därtill ett som visar det jag ville påvisa med inlägget som sådant – Att det är hur vi tar emot människor och vilka åtgärder vi sätter in som avgör hur integrationen ska lyckas.

      Tack för din kommentar.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Att det är hur vi tar emot människor och vilka åtgärder vi sätter in som avgör hur integrationen ska lyckas.”

        Det var ju inte alls vad ”oberoende observator” skrev, …

        De som kommer hit som vuxna från 1200-tals kulturer kommer i de allra flesta fall inte att kunna adaptera sig till vårt samhälle. Det ser vi i problemområdena.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Med rätt integrationsåtgärder kan man integrera alla Jonny – Hur det ska gå till har jag beskrivit i åtskilliga inlägg.

          • Jonny Disenfeldt

            Svar nej, det har du inte alls beskrivit. Det finns ingen regering i Sverige som har lyckats med detta, Du har inget nytt att komma med på den fronten, bara bludder tyvärr.
            Dina ideer om att Sverige ska växa till att ha 30 miljoner invånare om 30 år kommer bara att försvåra allt flera magnituder.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vet att du inte gillar konkreta förslag på hur vi ska bli bättre på att integrera och om varför det är viktigt att undersöka orsakerna till att man blir terrorist eller religiös fanatiker på djupet.

            Du gör så därför att den sortens åtgärder gör den politik och de ideal du står för onödig. Finns det inga invandrare och inga problem med tänkbar anknytning till dem att lyfta behövs inget SD.

          • Sven

            Det kanske är möjligt men du och ev andra som påstår att det bara beror på mottagningen kan aldrig redovisa de konkreta åtgärder man då avser SAMT en budget för detta.
            Bara svävande klyschor. Ingen peng.
            Däremot tvärsäkert att det går och är ekonomiskt rätt. Märkligt att de inte själva ser motstridigeten i dessa påståenden.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har redovisat oerhört konkreta åtgärder på området i många inlägg – Titta i historiken så finner du dessa.

            Sedan behövs ingen direkt budget då det är hela den invandrades livsspann i Sverige som avgör huruvida åtgärden är en investering eller en kostnad.

            Det viktiga är att vi sköter integrationen effektivt så att människor hamnar i arbete och kan försörja sig själva och att vi inte talar om människoliv i ekonomiska termer.

          • Sven

            Problemet är att det inte finns konkreta OCH underbyggda förslag. Bara snömos utan praktisk bakgrund och fundament.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du får gärna se det som snömos – Andra ser det som bra och framsynta förslag.

      • Anders Nilsson

        Fel Hur integration lyckas beror I hog grad pa vilka som kommer
        F o har du vetenskapen emot dig Den fastslar att etnisk diversitet skadar tilliten I samhallet,
        the social trust. Redan Erlander visste Detta, intuitivt Menar du ocksa att alla har ratt
        att valja land efter valfardsstat ? Att alla har ratt att bli forsorjda dar de slar sig need ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Etnisk diversitet behöver inte alls skada tilliten i samhället – Att ha den grundinställningen är fel och det som verkligen skadar tilliten.

          Det jag säger är att man ska integreras i det samhälle man kommer till och vad gäller flyktingmottagande i EU så har jag sedan länge inställningen att den ska ske solidariskt enligt den fördelningsnyckel som EU i demokratisk ordning bestämmer om.

  2. Jonny Disenfeldt

    För det första så skriver man inte 4-k.. utan fyrk..

    Hoppas verkligen att dina barn inte upplever någon negativ särbehandling pga sitt ursprung.

    Barn anpassar sig mycket lättare till en ny situation, ju yngre ju lättare, t.ex just vad gäller språkinlärning så det är inget förvånande alls, att de har åtminstone en (som i ditt fall) som talar svenska underlättar givetvis lite extra. Vilka de umgås med på fritiden har även det en påverkan.

    Din fru är invandrare liksom dina barn. De är även alla svenska medborgare.

    Som medborgare har de samma rättigheter och skyldigheter som alla andra medborgare i vårt land. Rättigheter och skyldigheter som de som inte är medborgare inte har.

    Vi sätter alltså ett högre värde på din familj eftersom de är medlemmar/medborgare i vår svenska gemenskap. De som inte är medlemmar/medborgare har inte samma värde eftersom de inte kan åtnjuta samma rättigheter, t.ex i form av skola, vård och omvårdnad.

    De som blir terrorister blir det inte pga att VI exkluderar dem, det beror på att DE själva aliernerar sig från vårt samhälle. De vill inte leva enligt våra lagar och regler, de accepterar inte vårt demokratiska samhälle, vår kvinnosyn, vår jämlikhet, vår avskiljnad av det religiösa från samhället.Du vill lägga skulden för att de blir religiösa fundamentalister och terrorister på oss vilket är absurt.

    Religion är enfald. Kultur enligt principer a’la 1200-talet är enfald. Enfald är ingen resurs, det är en stor belastning för samhället. Vi betalar nu och i många kommande generationer ett dyrt pris för den sittande (och tidigare) regeringars handfallenhet och naivitet. Något som föder en extrem motreaktion, det Sverige vi hade är förlorat för alltid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stavningen var skriven för att dra uppmärksamhet till sig och jag är väl medveten om hur den riktiga stavningen ser ut.

      Mina barn upplever ingen särbehandling alls och bara för att vara övertydlig så talar vi fortsatt samma språk hemma som vi alltid gjort vilket är engelska så barnens språkutveckling skedde i skolan och på dagis – Så även för min hustru där hon även pratar svenska på jobbet.

      Visst har barn lätt att lära nya saker – Så även språk men min lärdom at barnens utveckling är att det handlade om hur många ord på sitt modersmål de hade sedan tidigare och hur effektivt de kunde lära sig det svenska ordet för samma sak för att få ett bra talat språk.

      Min tro är att vi genom effektiv integration och studier i språk och yrkesutbildning redan från dag ett i Sverige kan få de som kommer att känna sig inkluderade.

      Tvärtemot din syn så är min tro att det är vi som samhälle som exkluderar dem genom att inte ge dem utmaningar nog redan från starten. Min övertygelse är att oerhört få av de som kommer är religiösa fundamentalister redan vid ankomsten – Att de blir det beror på att de känner sig exkluderade och det är därför jag anfört att vi måste utreda på djupet vilka levnadsbetingelser och andra faktorer som utvecklar beteendet att hänge sig åt terrorism och religiös fanatism.

      • Sven

        Det finns rätt mycket forskning kring ålder och språkinlärning.
        Tar man del av den blir dina resonemang i ämnet rätt märklig.
        Fast med ditt resonemang och slutsats så kan man alltså utgå från att du är helt för språkkrav och att ett test kan göras inom ett halvår från att man anlänt.
        Tufft…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är för ett språkkrav och helt för att man ska ha lärt sig språket så att man kan förstå och göra sig förstådd med tillhörande examination inom 3 år från ankomsten – Detta parallellt med arbetspraktik som ska syfta till arbete och egen försörjning.

  3. Alexander

    ”vårt samhälles exkludering av barn födda av invandrade föräldrar som gör att några av dem söker svaret på sin exkludering i sina föräldrars religion”

    Naturligtvis är det samhällets fel att de väljer att ansluta sig till IS. Ja, Alliansen och SD har givetvis störst del.

    ”Låt oss därför sluta att klassificera”

    Säger du för att senare påstå att det är typiskt svenskt och nordeuropeiskt…

    ”klassificera de som inte tänker som vi som underliga och mystiska”

    Just vad du gör om meningsmotståndare. Fast du kallar dem empatilösa och giriga.

    Ettt tips i all välmening, slå upp självinsikt och självkritik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag vill säga med inlägget är att skälen till att bli terrorist och religiös fanatiker ligger i helt andra saker än etniskt ursprung och att vår skyldighet som samhälle är att undersöka på djupet vad som utlöser sådant beteende – Detta för att sedan integrera på ett sätt som innebär att människor inte hänger sig åt terrorism och religiös fanatism.

      Min erfarenhet av många länder och boende där ger vid handen att fenomenet med att klassificera och etikettera människor är mest förekommande i Nordeuropa och det jag presenterar är ett konstaterande och inget annat.

      Sedan har jag från dag ett redovisat att jag mäter politiska beslut och politiska förslag på en skala som har kärlek i ena ändan och girighet i den andra.

      När jag tittar på ett förslag mäter jag det på den skalan och ju fler förslaget gynnar och/eller omfattar ju kärleksfullare är det. Med det sagt så etiketterar jag inte förslag och politik – Allt jag gör är att mäta dem genom den mätskala jag använt mig av hela tiden.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Min erfarenhet av många länder och boende där ger vid handen att fenomenet med att klassificera och etikettera människor är mest förekommande i Nordeuropa och det jag presenterar är ett konstaterande och inget annat.”

        Stämmer inte alls med mina erfarenheter. Inte heller med andra jag diskuterat detta med.
        Som andra noterat är du själv väldigt glad i att klassificera och dela in , vitt/svart, gott/ont, etc där du och socialismen givetvis står för det goda …

        Nej, att något gynnar flertalet innebär INTE att det är mer ”kärleksfullt”, en helt ogenomtänkt ide ånyo från din sida. Tvärtom kan det vara som så att det som gynnar det lilla fåtalet är det mest ”kärleksfulla” om man nu ska använda dina löjliga beteckningar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag klassificerar inte – Däremot kan jag förstå att det är tungt när politiska förslag mäts på en skala med kärlek och girighet som ytterligheter om man inte står för den sorts politik som är kärleksfull därför at den gynnar folkflertalet.

          • Jonny Disenfeldt

            Jo du klassificerar hej vilt Anders Forss.

            Dina ideer om kärlek i politiken är bara löjlig. Som jag påpekade har du helt fel.
            Det kan alltså ofta vara som så att det som gynnar det lilla fåtalet är det mest ”kärleksfulla” om man nu ska använda dina löjliga beteckningar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du får gärna tycka att det är löjligt att använda kärlek som mätinstrument på politiska beslut – Att ett beslut som gynnar flertalet är kärleksfullare än det som gynnar fåtalet är självklart om man pratar om beslut som rör hela samhället.

  4. Alexander

    ”kanske kommer fram till att det är vi i Sverige som tycker fel”

    Tidigare har du envist påstått att tyckande ALDRIG kan vara fel. Har du ändrat dig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte ändrat mig Alexander – Läs inlägget en gång till och försök förstå helheten så kommer du att upptäcka det.

  5. Ville-Valle

    …du har rätt i mycket Anders Forss, men varför utelämnar du relevant fakta om invandringens/mångfaldens i ditt tycke ”fördelar”…? Då tänker jag på till exempel andelen lagförda/kriminella bland de utrikesfödda, andelelen våldtagna kvinnor där gärningsmännen är utrikesfödda, andelen hedersmord och könsstympade kvinnor bland de utrikesfödda, andelen kravaller och dödsskjutningar i olika invandringstäta stadsdelar i Sverige, andelen av den svenska utrikesfödda mångfalden, första och andra generationen, som åker ut och krigar för IS och mördar oskyldiga kvinnor och barn, andelen kvinnor i din stadsdel i Umeå som inte längre vågar gå ut ensamma på kvällarna av rädsla för att antastas av utrikesfödda gäng…? Varför nämner du ingenting om detta…? Det hade varit klädsamt om du började ditt försvarstal av mångfalden med att berätta hur många utrikesfödda som sitter i våra fängelser och hur stor procentuell andel dessa är av hela populationen utrikesfödda. Tala samtidigt om hur många ”ariska” svenskar som sitter i våra fängelser och hur stor andel de utgör av hela den ”ariska populationen” i Sverige…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I min statsdel så är det mycket lugnt och jag kan intyga att kvinnor inte löper någon risk att gå ute här oavsett ursprung – Ersbodaungdomarna är på inget sätt farliga vilket jag vet att många kan intyga – Bland dem polisen.

      Tittar vi på brottsstatistik så begås de flesta våldsbrott av svenskar men nu var det inte det jag ville ha sagt med inlägget utan något mycket viktigare – Nämligen att det är hur vi tar emot människor och hur vi effektivt integrerar och inkluderar alla som har betydelse för människors beteende.

      Det är därför min ståndpunkt är och alltid har varit att vi ska utreda orsakerna till utvecklandet av terrorism och religiös fanatism på djupet så att vi i det fortsatta samhällsbygget kan undvika de utlösande orsakerna.

      • Ville-Valle

        …Anders Forss skriver: ”Tittar vi på brottsstatistik så begås de flesta våldsbrott av svenskar…”. Antingen försöker du medvetet vilseleda läsarna/dina följare eller så förstår du inte vad jag skrev. Om du läser mitt inlägg så skriver jag om antalet kriminella inom respektive population. Med andra ord Anders Forss: Hur stor andel av de utrikesfödda är lagförda i Sverige? 10 procent…? 20 procent…? 30 procent…? Och hur många ”ariska svenskar” är lagförda och hur stor andel utgör de lagförda svenskarna av hela populationen ariska svenskar? 0,2 procent…? 0,5 procent…? 1procent…?
        Och då måste frågan ställas: I vilken population finns den största grogrunden för kriminalitet och fundamentalistisk extremism…?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Titta i den statistik som finns tillgänglig så ser du att jag har rätt Ville-Valle. Om något är det du och dina gelikar som försöker vilseleda i debatten genom alternativa fakta.

      • Petter

        Enligt SVT är de tyngst belastade områdena i Umeå kommun mellersta Ersboda, östra Carlshem samt östra Hörnefors. Mer än 12 procent av alla 15-19 åringar i dessa områden har ett brottsligt förflutet, alltså att ungdomarna är lagförda för någon form av brott.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På Östra Ersboda där jag bor är det oerhört lugnt och det upplever jag att hela området är – Sedan beror det på vart Svt hämtat siffrorna och vad som ingår i statistiken.

  6. Krister

    ”Efter flytten till Sverige tog det barnen blott 6 månader för att tala svenska som om de var etniska svenskar födda i Umeå vilket visar att språkinlärning är ett hinder som är lätt att överkomma.”

    Jämför barn med vuxna går inte.
    Vuxna invandrare har det betydligt svårare att
    lära sig svenska och det är ju de som är en stor majoritet.
    Jag vet inte hur din fru har det med svenskan?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med rätt metod så är min övertygelse att det går nästan lika fort att lära en vuxen svenska som det går med ett barn. Innan vi finslipar grammatiken ska vi börja med ordkunskapen vilket är hur man lär barn ett språk.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”Med rätt metod så är min övertygelse att det går nästan lika fort att lära en vuxen svenska som det går med ett barn.

        Svar nej, du verkar inte veta det mest basala inom områden som inlärning…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är min övertygelse att det går att lära ett barn ord på samma sätt som man lär barn ord Jonny – Alldeles speciellt så om de redan vet vad sakerna heter på sitt modersmål.

  7. Petter

    ” Att det är hur vi tar emot människor och vilka åtgärder vi sätter in som avgör hur integrationen ska lyckas.” Nja det är inte så lätt som du påvisar ,i alla fall inget S verkar klara bra och ingen annan heller.
    För det första kan vi inte ta emot fler vi kan integrera i samhället , vi kan inte ändra deras samhällssyn och värderingar om sina medmänniskor. Det snackas om förföljese av Judar och då tror alla att det är av nazister, men enligt en Judisk vän i Gbg är det till 90 % muslimer som förföljer dom. Detta kommer inte upp i media detta sopas under mattan . Våldet bara trappas upp och av vilken grupp då ?? Detta kan du inte bortförklara. Men detta är av nyanlända i andra generationen.Förstår varför ,detta beror på den fullständigt misslyckade integreringen . Terroristerna i Spanien var yngre människor MED arbete och ordnade förhållande men med en snevriden syn. Vi kan inte dalta med återvändare från IS som sittande regering tror funkar.Vi måste införa passtvång och kontroller vid våra gränser . Detta funkade tidigare utan problem och funkar även idag. Öppenhet ja men kontroller måste finnas som ”filter”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att Sverige oavsett vem som regerat landet saknat en fungerande migrations och integrationspolitik är vi helt överens om och det är därför en ny och effektiv sådan sakta men säkert implementeras.

      Det finns inget egentligt tak för invandring annat än hur många vi från tid till annan effektivt kan integrera och sätta i arbete och det är därför vi ska satsa stenhårt på effektiv integration.

      De allra flesta som kommer till ett nytt land är genuint nyfikna på det landet och de möjligheter som finns där vad gäller att bli en naturlig del av samhället där – Det innebär även att man är öppen för den samhällssyn som gäller i det landet om den presenteras på ett bra sätt vilket är fullt möjligt med rätt integrationspolitik som både öppnar för möjligheter men samtidigt ställer krav på att lära sig språket och att följa sitt integrationsprogram.

      • Petter

        Jodå det finns ett tak och det sätter vi väljare i ett demokratiskt samhälle ,alltså de sittande invalda politikerna. Blir det för stora problem kommer andra partier in med annan syn. Att det är så här hoppas jag vi är överrens om .eller hur?? Om du nu inte förespråkar en diktatur, ibland tror jag detta är din vision. Då med dig som den ”STORE” ledaren. Detta är nog din stora önskan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är alltid väljarna som väljer regering Petter och det har jag aldrig förespråkat att vi ska ändra. Däremot finns det inget tak så längen de som kommer effektivt kan integreras i samhället och försörja sig själva.

          Vad ser du för anledning att sätta ett tak Petter?

          • Petter

            En av S större frågor inför valet var hur ni skulle skapa arbeten , sen kommer du med hur enkelt det är att integrera dessa nyanlända . Bara lära dom språket och sätta dom i arbete. Det är enkelt för dig att sitta och fantisera men det du gör är bara att försöka lura så många som möjligt att rösta på dig.Detta såg vi även inför valet i USA . Men jag hoppas att gemene man är förståndigare i Sverige än i USA och genomskådar detta . Men jag tror att du har en påhejjare här på bloggen som heter Bertil .Alltid något.
            Känns lite som du hade asfalt i sandlådan och måste hävda dig för detta .

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För mig har mitt politiska engagemang aldrig handlat om att hävda mig – Mitt politiska engagemang har en enda drivkraft – En brinnande ideologisk övertygelse för den typ av samhällsbygge jag vill se.

  8. Johan Svensson

    Hej Anders,

    Borde inte rubriken vara ”Villkorad mångfald är ingen belastning – villkorad mångfald är en resurs”?

    För den svenska välfärden har varken oändliga ekonomiska resurser eller oändliga personella resurser att ta emot alla som vill komma hit och ta del av den.

    Den kollapsade grekiska staten är en konsekvens av att betrakta staten som en sedelpress som ska tillgodose medborgarnas rättigheter utan att medborgarna anser sig ha motsvarande skyldigheter att betala in skatter till det allmänna.

    Vidare måste det finnas en vilja ingå i det svenska samhället, lära sig det svenska språket och respektera svensk kultur och svenska värderingar.

    Att det i princip endast är personer som antingen är födda utomlands eller har minst en förälder som är född utomlands som kastar sten på blåljusfestival, sätter eld på bilar, hotar sjukhuspersonal och gör sig skyldiga till sexuella ofredanden och våldtäkter i grupp visar att det finns en kulturell svenskhet.

    För inga etniska svenskar eller personer som är födda utomlands men som har svenska adoptivföräldrar gör sig skyldiga till dessa gärningar. Assimiliation och naturalisation av flyktingar ska av mottagande länder förenklas och främjas enligt artikel 34 i FN:s flyktingkonvention.

    Utan det är svenska medborgare som lever i påtvingat eller självvald utanförskap.

    Mångfald i sig är alltså inte positivt. För ovillkorad kan den leda till etniska motsättningar (som mellan kurder och turkar i Turkiet) till och med inbördeskrig (Jugoslavien) eller väpnade konflikter (Israel och Palestina).

    I Sverige har vi växande utanförskapsområden. Malmö får ungefär två miljarder kronor i statliga utjämningsbidrag för att få budgeten att gå i hop. Södertälje är också en stor mottagare av sådana stöd. Ändå har båda kommunerna har tagit emot många invandrare som borde vara en ”resurs” enligt ditt förenklade och okritiska sätt att se på frågan om invandringen. Vem betalar när alla kommunerna har lika stor mångfald som Malmö och Södertälje?

    De som nu betalar för att den grekiska staten inte ska kollapsa, dvs EU, ECB och IMF?

    Mvh, Johan

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska lämna dina påståenden i nedre halvan av din kommentar utan svar då de bygger på en missuppfattning – Däremot ska jag kommentera den inledande delen på följande sätt.

      Ekonomi är viktigt och det är därför viktigt att integrationen av de som kommer sker på ett effektivt sätt som säkerställer att de som kommer snabbast möjligt sätts i arbete och kan klara sin egen och sin familjs försörjning.

      Min tro är att den överväldigande majoriteten av de som kommer – Till och med så många som 99% av de som kommer till Sverige gör så med en stark vilja att bygga sig ett nytt liv och bli en naturlig del av samhället i det land de kommit till.

      Det som fallerat är vår integration eller snarare avsaknad av integration.

      Inlägget skrevs för att kasta ljus på det och på att vi med rätt åtgärder med rätta kan se mångfald som en oerhört stor tillgång.

      Läs svar på andra kommentarer för att se hur.

  9. Alexander

    ”Det jag presenterar är ett konstaterande och inget annat”

    Det är definitivt klassificering. Jag kan konstatera att zigenare är mer brottsbenägna än svenskar. Tycker du att det är okej att generalisera på det viset?

    ” beror på att de känner sig exkluderade”

    De får modersmålsundervisning och gratis transport till den. Speciellt anpassad mat. Föräldrarna får bostad, undervisning osv osv. Berätta vad mer vi ska göra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det vi ska göra är att ha en effektiv integrationspolitik som både effektivt integrerar med fikus på arbete och egen försörjning och som ställer krav.

      I dagens samhälle är specialkost en rättighet som alla har – T.ex. så serveras både vegetariska och veganska alternativ i skolorna och att då ha ett alternativ som är minus fläsk ser jag inte som underligt utan snarare som något som görs i jämlikhetens namn.

  10. Alexander

    ”till och med så många som 99% gör det med en vilja att bli en naturlig del av det samhället de kommit till”

    Min uppfattning är att en stor del inte har några planer på att bli en del av Sverige. Ovilja att lära sig språket, normer och ett allmänt förakt för Sverige är något jag sett hos alldeles för många. Därför ser det ut som det gör,….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är den uppfattningen som gör att du fått fel ingång i hela frågan Alexander – Du har helt fel i den uppfattningen – Den korrekta är den jag beskriver.

  11. Alexander

    Anders

    Varför inte svara på frågan vem som betalar när alla städer är lika berikade som Malmö och Södertalje?

  12. Alexander

    ”Du har helt fel i den uppfattningen”

    Jag hár under flera år jobbat på en invandrartät skola och många föräldrar hade inte en tanke på att bli en del av svenska samhället.

    ”Den korrekta är den jag beskriver”

    Så mina upplevelser är inget värda? I vanlig ordning vet du bäst och andras erfarenheter är inget värda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då är min övertygelse att du inte lärt känna dessa föräldrar och haft en riktigt förtrolig diskussion med dem. Jag har pratat med oerhört många genom åren och alla har en vilja att bli en del av det svenska samhället.

      En naturlig följdfråga blir därför vad du anser vare behövs för att bli en del av det svenska samhället?

      I min värld så är det att sträva efter att försörja sig själv och att följa svenska lagar och regler samt att lära sig språket.

  13. Alexander

    ”Då är min övertygelse att du inte lärt känna dessa föräldrar”

    Fel. Jag och mina kollegor gjorde allt för att de skulle bli bra mottagna. Du har inte en j-la aning om vilket slit det var för att få dem att överhuvudtaget någon gång passa en tid. Ditt mästrande är väldigt tröttsamt, speciellt när du inte vet vad jag gått igenom.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att många har en annan tidsuppfattning än vi har i Sverige är helt sant Alexander – Det är något vi måste förhålla oss till och använda rätt metod för att få dem att förstå vikten av att passa tider.

      Ska det uppnås måste du tillfullo förstå deras bakgrund och varför de har den tidsuppfattning de har – Gör du det kan du prata på ett sätt de förstår genom att använda liknelser de kan relatera till och gör man det så är det inga problem med att få dem att förstå vikten av att passa tider.

      I stora delar av världen – Så även i UK, Frankrike, Spanien med flera länder så är tid något relativt – I Norden i allmänhet och i Tyskland, Schweiz och Österrike är tid oerhört viktigt – Till och med viktigare än i Sverige. Det viktiga är att förstå varför vilket tarvar studier i det landets kultur och historia.

  14. Alexander

    ”Betalar vad?”

    Vår välfärd. Hur ska det gå när alla städer är lika berikade som Malmö och Sodertalje?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som bör ske är att alla städer solidariskt tar emot sin andel – Gör vi det och har effektiv integration klarar vi välfärden utan problem.

  15. Johan Svensson

    Hej Anders,

    Tack för svar!

    Du får väldigt gärna även kommentera mina ”påståenden i nedre halvan”, så att jag får veta vad det är du inte kan eller vill förstå eller medge offentligt…

    Förklara gärna varför S, ditt part, i så fall fortsätter att misslyckats med integrationen genom att fortsätta en oförändrat generös invandring, anhöriginvandring och inte ställer krav på kunskapsprov för medborgarskap samt villkorar beviljade medborgarskap med att man inte ljugit i sin ansökan eller begår grova brott under en viss tid (som körkort, som kan återkallas på grund av viss misskötsamhet inom två år från utfärdandet)?

    Jenny Sonesson i ett inlägg på Facebook 2016-10-31:

    En bra grej med att resa är att man får perspektiv. Portugal har något större befolkning än Sverige, 10 miljoner. EU-kvoten för flyktingar är 4 800 st. Nu har premiärministern sagt att landet kan välkomna 10 000 till Portugal och tycker att man är generös. ”Jätteviktigt att de integreras ordentligt, får utbildning och bostad” berättade olika portugiser jag pratade med. De trodde att jag ljög när jag nämnde att vi tagit emot en kvarts miljon på två år och ska välkomna ytterligare 300 000 anhöriginvandrare till 2020. ”VA?!!! Klarar Sverige det?! Portugal skulle aldrig fixa det. Har ni bostäder, jobb, lärare och sjukhus så det räcker?”

    http://portugalresident.com/refugees-start-arriving-in-force-in-portugal-as-government-says-%E2%80%9Cno%E2%80%9D-to-closed-borders

    Enligt Daily Wire var det 0.3 % av de 163 000 asylsökande som vi tog emot under flyktingkrisen 2015 som arbetar i dag:

    http://www.dailywire.com/news/18546/03-refugees-who-flooded-sweden-now-have-jobs-joseph-curl

    Och av Sveriges 50 000 romer lever enligt Marie Leissner och den statliga delegationen för romska frågor 80 % i ett permanent och självvalt utanförskap, som kostar staten 560 miljarder kronor:

    ”Svenska romers utanförskap ”osannolikt stort”’ (DN 2010-07-30)
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-romers-utanforskap-osannolikt-stort/

    Mvh, Johan

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har begränsat invandringen till oerhört låga nivåer och de är i dagsläget inte större än de vi klarar av – Därtill förespråkar vi en EU-gemensam politik på området och en sådan är på väg inom kort.

      I övrigt ser jag det du skrev på nedre delen av inlägget och även sådana saker som att det skulle komma 300.000 anhöriginvandrare som skrönor och alternativa fakta utan verklighetsförankring. Att bemöta den sortens felaktig grundinformation är ingen idé av just den anledningen – Dvs. att de är alternativa fakta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt Anders – I sådana fall grovt förvanskad och därmed varande alternativa fakta.

          • Johan Svensson

            Andersforss: Jag avslutar den här diskussionen nu. Det går inte att föra en saklig diskussion med någon som kallar officiella myndighetsuppgifter för ”skrönor och alternativa fakta” och gör sina privata åsikter och förhoppningar till objektiva sanningar.

            För enligt Migrationsverkets prognos i oktober 2016 för anhöriginvandring 2017-2020 väntades inte endast 300 000 anhöriginvandrare, utan hela 374 000. Detta innebär att Sverige väntades ta emot nästan 600 000 nya asylsökande och anhöriginvandrare fram till 2020, vilket motbevisar ditt påstående att jag skulle ha fel när jag konstaterar att S fortsätter att ”misslyckas med integrationen genom att fortsätta en oförändrat generös invandring, anhöriginvandring”.

            Din argumentation är så genomgående oärlig att den framstår som sekteristisk. Att du skulle kunna värva fler medlemmar till din S-sekt här är uteslutet, då vi är många som inte låter dig tala fritt och oemotsagt ens på din egen blogg.

            ”Per Gudmundson: I asylkrisens spår: 374000 anhöriga väntas” (SvD 2017-10-26)
            https://www.svd.se/i-asylkrisens-spar-374-000-anhoriga-vantas

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om vi börjar med de 163.000 som kom 2015 så är åtminstone hälften av dem ekonomiska migranter som kommer att få avslag på sin asylansökan och därför ska avvisas – För dessa kan det aldrig ske någon anhöriginvandring överhuvudtaget.

            Lägg därtill att den gruppen dominerar bland det som kom före det att TUT infördes så sjunker gruppen anhöriginvandrare ännu mer.

            De siffra du hänvisar till är ”worse case scenario” om alla beviljas asyl och om alla tillåts ta hit sina anhöriga. Att försöka göra det scenariot till en sanning är alternativa fakta av den enkla anledningen att det scenariot aldrig kommer att inträffa.

  16. Alexander

    Anders

    Det är tydligt att våra uppfattningar och erfarenheter skiljer sig åt. Verkligheten och den utveckling vi ser gör att jag känner att bevisbördan ligger på dig och andra invandringsförespråkare. Svaret blir som vanligt ”von oben” och med ett stråk av arrogans. Du måste verkligen anse dig vara bättre än de flesta. Gör nu slag i saken och åk ut där det skjuts hejvilt, använd din retorik och prata buset tillrätta. Fast det kanske är lättare att mästra framför en dataskärm?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag talar inte ”von oben” utan av egen erfarenhet och utifrån egna upplevelser. För att verkligen veta hur människor tycker och tänker måste man få deras tillit och föra en diskussion med dem som jämlikar. Det gör jag och gör man det så framstår saken i en helt annan dager än den du försöker måla upp.

  17. Per

    Sverige behöver inte denna mångfald eller deras kultur. Därför ska 99% av alla som kommit hit under dom senaste 10 åren skickas ut ur detta land./P

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.