Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Mångfald är ingen belastning – Mångfald är en resurs.

Jag har skrivit i detta ämne tidigare med jämna mellanrum därför att jag anser att ämnet är viktigt att debattera för att undvika den 4-kantiga syn oerhört många svenskar har när det gäller synen på invandrare och deras inneboende kompetens.

Denna 4-kantighet verkar dessvärre bestå även när vi talar om människor som är födda, uppväxta och skolade i Sverige så länge de har en eller flera invandrade föräldrar. Av någon outgrundlig anledning klassas barn till föräldrar som invandrat från ett annat land annorlunda än svenska barn födda av svenska föräldrar.

Undertecknad frågar sig därför varför det är på detta sätt?

Allt sedan min återflytt till Sverige efter många år med bosättning och arbete utomlands har jag ställt mig denna fråga utan att riktigt kunna finna svaret.

Därtill har jag ett litet egenintresse i ämnet då jag bott, arbetat och levt länge utanför Sverige och därför att min familj är en kombination av många olika kulturer som i allra högsta grad berikat livet.

Själv är jag född i Sverige av svenska föräldrar. Min hustru är afrikan född i Kamerun i Västra Afrika och efter giftermålet svensk medborgare. Våra 3 yngsta barn är födda i Malaysia och kom till Sverige i en ålder av 8, 3, och 1 år gamla – Alla som svenska medborgare utan att prata ett enda ord svenska mer än hej och hejdå.

Efter flytten till Sverige tog det barnen blott 6 månader för att tala svenska som om de var etniska svenskar födda i Umeå vilket visar att språkinlärning är ett hinder som är lätt att överkomma.

Min fråga är därför följande – I vilket fack ska undertecknad, min hustru och mina barn klassificeras?

Är vi svenskar eller invandrare?

I umgänget med mina barn och deras kompisar som alla är födda i Sverige – Vissa av invandrade föräldrar och andra av svenska föräldrar kan i vilket fall inte jag se någon skillnad i barnens beteenden eller värderingar – Detta trots att deras föräldrar skiljer sig åt vad gäller etniskt ursprung.

När jag betraktar mina egna barn, deras kompisar och deras omgivning är allt jag ser barn som ser sig själva som jämlikar – Jämlikar som delar samma intressen och som inte gör någon skillnad mellan varandra.

Snarare är det så att de beter sig precis som alla svenska barn i största allmänhet – Barn som gillar samma saker och delar samma värderingar av vad som är bra och dåligt.

Det reser en oerhört viktig fråga – Frågan om varför vi som samhälle ägnar oss åt att klassificera trots att de vi klassificerar inte gör det inbördes när de umgås?

I min värld är denna klassificering något som är typiskt svenskt och nordeuropeiskt och något som i förlängningen leder till att vi som nation inte tillvaratar den kompetens som faktiskt finns att finna i vårt land.

Låt oss därför sluta upp med att klassificera och en gång för alla slå fast att vi alla är människor av kött och blod och människor med lika värde.

Dessutom kan vi inte påverka av vem eller vart vi ska bli födda – Något som i sin tur innebär att ingen har större eller mindre rätt till ett land eller territorium bara därför att de råkar vara födda där av vad som samhället anser vara rätt sorts föräldrar.

Personligen tror jag att det är vårt 4-kantiga tänkande som är orsaken till att vi gillar att klassificera människor och dela in dem i olika kategorier.

Därtill är min övertygelse att det är den sortens klassificering som gör att de barn jag pratar om ovan senare i livet själva börjar ägna sig åt att klassificera människor olika beroende på vem deras föräldrar är.

Detta parat med en osäkerhet av beteenden vi inte känner igen och en inbygd blyghet som gör att vi inte vågar ta reda på varför människor invandrade från andra kulturer tycker, tänker och agerar som de gör innebär att vi förbiser och förlorar som nation.

Oavsett vad vi tror på när det gäller mänsklighetens uppkomst är det otvivelaktigt så att vi alla föds med olika färdigheter och att helheten på samma sätt som människokroppen är avhängig av hur väl de olika delarna samverkar med varandra.

Just därför ska vi se människor invandrade till Sverige som en tillgång snarare än som en belastning.

I stället för att vara nyfikna på varför en människa tycker och tänker olika och ta reda på varför tenderar vi att klassificera de som inte tänker som vi som underliga och mystiska och placerar in dem i fack utan att förstå och veta varför vi gör denna klassificering.

Ovan på detta bildar vi oss en tro och uppfattning om deras tyckande och tänkande som helt saknar verklighetsförankring vilket i förlängningen medför att Sverige som land går miste om en stor inneboende kompetens hos den grupp som vi klassificerar som invandrare.

Det är bara genom samverkan över etniska gränser med en politik som inkluderar alla som vi kan bygga en stark nation.

Jag vill med bestämdhet påstå att det är just vårt samhälles exkludering av barn födda av invandrade föräldrar som gör att några av dem söker svaret på sin exkludering i sina föräldrars religion.

Har de som gör det oturen att mötas av religiösa ledare med otvivelaktiga motiv kan det i förlängningen medföra att de luras att tro att svaret är att vi resten av världen hatar dem och att lösningen för att nå upprättelse är att ansluta sig till IS eller andra extrema rörelser och slåss för sin religion.

Som jag ser det söker de allra flesta vid något tillfälle efter meningen med livet – Alldeles speciellt så i tonåren. En exkludering och en placering i ett speciellt fack kommer bara att ytterligare späda på detta sökande och kan om man har otur leda till oönskade konsekvenser,

Mitt liv i andra länder har lärt mig mycket – Bland det att vara nyfiken, ställa frågor och ta reda på varför människor tycker olika än en själv. Att se saken på det sättet har för mig varit en stor källa till kunskap och personlig utveckling.

Genom att lära sig varför människor tycker och tänker som de gör och genom att ta reda på vad i deras historiska dna som lett fram till detta tänkande kan man lära sig mycket. I processen kanske vi till och med kommer fram till att det är vi i Sverige som tycker fel vilket är en erfarenhet jag upplevt i mitt eget liv.

Hursomhelst är min ståndpunkt att vi alla kan lära av varandra och att detta lärande kallas utveckling.

Förståelse av varandras tyckande, tänkande och handlande behöver inte nödvändigtvis betyda att alla i slutändan måste tycker lika – Lärdomen är snarare att vi alla är lika även om vi tycker olika vilket är basen i förståelsen av att alla människor har lika värde.

Därför avslutar jag där jag började – Låt oss lämna det 4-kantiga tänkandet bakom oss och sluta med att klassificera och dela in människor in fack.

Låt oss istället som samhälle se möjligheten i varje människa genom att hjälpas åt med ett samhällsbygge där alla oavsett ursprung kan nå sin fulla potential.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

 

132 kommentarer

  1. Bergis

    Man kan inte sitta i sin bubbla. En småstad som Umeå och påstå att vi inte har problem i övriga Sverige. Sitta på en fjälltopp och fantisera om verkligheten runtomkring.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att det inte finns problem och utmaningar i Sverige – Snarare har jag tillstått att sådana finns och att de går att lösa bara vi gör på rätt sätt.

      En sak är helt säker och det är att etniskt ursprung inte avgör huruvida man blir kriminell eller terrorist och det är sådan påståenden jag vänder mig emot.

      • Olle

        Det är klart att vissa etniska grupper har lättare för att hamna i terrorgrupper.
        Det är väl bara att titta hur det ser ut idag ,fattar inte vad du menar med detta ??
        Inte så många svenskfödda med svenskfödda föräldrar som är med i IS inte

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att människor födda och uppväxta i Sverige och Europa av invandrade föräldrar har större benägenhet att ansluta sig till IS än de som är födda och uppväxta i mellanöstern borde få oss att förstå att det inte är etniskt ursprung utan andra faktorer som triggar till att bli terrorist eller hänge sig åt religiös fanatism.

          Det är därför min ingång är att vi ska utreda orsakerna på djupet för att kunna lösa problemet.

          • Jonny Disenfeldt

            De flesta som anslutit sig till IS kommer från just mellanöstern, de som kommer från europa är en mycket liten andel av dessa.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Tittar du saken med procentuell viktning ser det annorlunda ut. – Dvs. antalet människor i mellanöstern och deras procentuella andel av IS totala antal och den procentuella andel av IS total som utgörs av Europeer födda av invandrade föräldrar därifrån.

  2. Alexander

    Anders

    Det här blir ett långt inlägg men jag ska göra ytterligare ett försök att få dig att förstå. Problemet var inte begränsat till slarv med tider, det var betydligt mer än så. Det gick så långt att personalen sjukskrev sig, facket kallade till krismöte och de högsta ansvariga politikerna besökte skolan. Föräldrarna hotade oss, förfalskade intyg, låtsades inte förstå när vi ställde krav, hade med sig släktingar och krävde att de skulle få äta mat. Jag kan fortsätta i oändlighet, ett tag var det prat om att skolan skulle stänga. Hustrun till en kollega jobbade på AF och hon bekräftade samma problematik där. Gruppen det handlar om är somalier. Ditt prat om att alla vill anpassa sig är s-snack. Dina plattityder och mästrande är ett hån mot mina f d kollegor som höll på att hamna på psyk pga alla problem som orsakades av dessa människor. Alla människor delar inte dina upplevelser och du är direkt oförskämd mot oss som fått ta skiten dag ut och dag in. Hyser inga förhoppningar om att du ska ta till dig, men jag har erfarenheter som står i djup kontrast till dina. De pissar du på och jag tycker att du borde skämmas!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hos oss har vi inga problem med den gruppen att tala om – Sannolikt därför att vi gjort på ett annorlunda sätt. Att det är så påvisar att integration kan göras på olika sätt och att det är viktigt att vi som nation utvecklar en metod som fungerar effektivt och en metod som ställer krav på den som ska integreras.

      Slutresultatet beror på hur man går tillväga i utförandet och att säga så är inte oförskämt Alexander.

      Jag har tidigare i svar till dig sagt att saker är komplexa och att man för att debattera en sak på djupet behöver sitta ner och titta igenom saker.

      Att kommentera sånt man inte känner till på djupet i detalj låter sig inte göras och det är därför det inte går att lyfta enstaka ord och meningar ur sitt sammanhang.

  3. Oberoende Observatör

    Då det gäller terrorister framförs det rätt ofta att de varit utsatta för radikalisering, nu senast i Barcelona misstänks en iman vara skyldig till att ha indoktrinerat de som utförde terrordådet. I praktiken innebär det att de får ett tunnelseende och kan inte uppfatta världen omkring sig utan är helt inriktade på att via våldshandlingar försöka nå framgång för sina idéer. Då det gäller vissa debattörer i media så undrar jag om de också har indoktrinerats, jag tänker närmast på Anders Lindberg i Aftonbladet och Anders Forss i VK. Båda förespråkar (S) som det enda rätta alternativet och kan inte under några som helst omständigheter tänka sig något förslag som kommer från Alliansen eller SD. Problemet med en sådan inställning är dock att det tar bort möjligheterna till den bästa lösningen i en sakfråga och de som drabbas i slutändan är väljarna. Det som trots allt är positivt är att ingen av de två förespråkar våld som verktyg för att nå målet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att acceptera förslag från Alliansen Oberoende Observatör – Detta så länge de bygger den sortens samhälle jag vill bygga.

      Av den anledning du beskriver i början med att människor radikaliseras är en undersökning om varför och då på djupet av nöden tvungen om vi ska lösa problemen som gör att de blir möjliga att radikalisera.

  4. Alexander

    Anders

    Det är konstigt att du inte reser land och rike runt och löser alla problem, i stället sitter du och bloggar. Jag hälsar mina f d kollegor att det egentligen inte är några problem utan bara en tillgång. Lite psykiska problem får man ta eftersom att vi måste ha ett mångkulturellt samhälle.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du lyssnar till essensen i det jag säger så är mångfald en resurs givet att vi har en effektiv och väl fungerande integrationspolitik. För tillfället finns ingen sådan även om den är på väg att införas steg för steg – Därför kommer morgondagens upplevelser att bli annorlunda än dagens.

  5. Mia

    ”Mångfald” låter alltid vackert i de politiska pamfletterna. Däremot skall alla i den politiska världen ha samma ”värdegrund”. I alla möjliga och omöjliga sammanhang. Ett söndertjatat ord helt enkelt.

    Vad de flesta dock inte fattar är att tex. kulturell mångfald också innebär att vi får folk med olika värdegrund. Tex., och för att ta ett väldigt aktuellt exempel, där män från kulturer ser en ”lättklädd” (normalklädd i vår värdegrund) ensam kvinna på gatan som lovligt villebråd och en person som beskrivs med ord som inte lämpar sig i skrift.

    Ni alla som tror att detta försvinner över en natt kommer att bli ganska besvikna. När det gäller ”mångfald” i Sverige tror jag väldigt många kommer att ompröva sin inställning i takt med att verkligheten, och ”mångfaldens” avarter, kommer ikapp. Det kommer inte att vara värt priset helt enkelt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med rätt integrationspolitik och genom att förfara på det sätt jag anfört kan vi lösa de problemställningar du tar upp Mia.

      • Mia

        Så säg mig vilken ”integrationspolitik” som kommer att tvätta bort hundratals, kanske uppemot tusen, år av nedärvda traditioner och värderingar inom den klan/region man kommer ifrån?

        Och vad är det som säger att alla som kommer hit, rakt av kommer att köpa svenska värderingar och tycka att det är det bästa som finns i världen?

        Kika bara på utanförskapsområdena och de moralpoliser som springer omkring där och håller efter kvinnor så att de inte skall klä och bete sig på ”svenskt vis”. Senaste hedersmordet skedde pga att en dotter i familjen hade skakat hand med en okänd man.

        Jag tror du underskattar dagens svenska realiteter å det grövsta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att ställa krav på de som kommer om att de måste respektera våra lagar och regler och vårt sätt att leva är rätt och riktigt – Därtill genomförbart med rätt integrationspolitik.

          Sätter vi människor i arbete så att de känner innanförskap och värde istället för utanförskap och känslan av att inte betyda något så försvinner de självutnämnda moralpoliserna Mia – Det är min fulla och fasta övertygelse byggd på egna erfarenheter av bosättning och arbete i många länder.

          • Mia

            Då kan jag meddela dig att man inte alls släpper sin identitet och sin värdegrund bara för att man börjar jobba. Jag har själv jobbat utomlands och inte blev jag fullblodsbritt eller helylleschweizare bara för att jag jobbade i de länderna.

            Det hela handlar om i vilka miljöer, EFTER ARBETET, som man rör sig i och så länge vi har alla dessa utanförskapsområden med >90% utlandsfödda så kommer de inte alls att närma sig svenskt sätt att vara på.

            Med lite tur kommer det i andra eller tredje generationen men detta bygger även på att folk får arbete. Så länge de sitter fast i bidragsträsket så lär de stå och stampa på fläcken.

            Det är hur enkelt som helst att göra studier i områden som Rinkeby, Alby, Rosengård mfl ställen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det viktiga är inte att de som kommer helt släpper sin egen kultur och börjar tycka och tänka som svensken i gemen – det viktiga är att man respekterar de lagar och regler som gäller här och att man lever efter dem.

            Jag har bot och arbetat i än fler länder och visst har jag behållit mycket av det svenska i mig trots det men i allt jag gjort så har jag anpassat mig till livet i det land jag bott i och följt dess regler och lagar även de moraliska.

  6. Mia

    ”Efter flytten till Sverige tog det barnen blott 6 månader för att tala svenska som om de var etniska svenskar födda i Umeå vilket visar att språkinlärning är ett hinder som är lätt att överkomma.”

    ”Lätt att överkomma”…?! Hoppas du skojade här…?

    Att referera till små barns språkinlärning och tro att en vuxen skall klara av samma sak (vilket jag misstänker du syftar på?) är så naivt, alternativt okunnigt, så att man storknar.

    F.ö. är 6 månader ganska lång tid för ett barn. Jag har sett fall där det enbart tog 1-2 månader. Tricket är att de hamnar i en intensiv språkmiljö, tex på ett dagis. Sen går resten av sig självt.

    Men ifall du fortfarande tror att en vuxen skall klara av samma sak är du naiv. Vissa kan. Men då har de antingen talang eller att de pluggar stenhårt. Titta bara på SFI resultaten för flyktingar. Det är klart undermåligt. För att ta det diplomatiskt. Inte så oväntat heller eftersom en väldigt stor andel saknar skolutbildning och en del är tom analfabeter.

    Avslutningsvis, lyssna på Drottning Silvia. Hon bryter fortfarande ganska kraftigt på tyska, och har dessutom inte världens bästa ordförråd. Och detta efter mer än 40 år i landet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Tricket är att man hamnar i en intensiv språkmiljö och att man får lära sig det svenska ordet för ord man redan kan på sitt modersmål. Rätt utfört kan även vuxna utveckla sitt svenska språk på det sättet.

      Eller vill du påstå att det inte går att skapa intensiva språkmiljöer för vuxna?

      • Jonny Disenfeldt

        Vuxna har generellt sett inte på långa vägar den språkliga inlärningsförmåga som ett barn har. Ju yngre ju bättre. Ditt påstående strider mot verkligheten och är ett önsketänkande.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Med den inlärningsmetod som bland andra Mia hänvisar till är det möjligt Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”Med den inlärningsmetod som bland andra Mia hänvisar till är det möjligt Jonny.”

            Ja, för ett litet fåtal som har stor talang för språk och studerar i princip heltid, ett litet fåtal talar vi om. För den överväldigande majoriteten så är det tyvärr inte så, de har förlorat mycket av den plasticitet, den inlärningsförmåga de hade som små barn. För dem tar det betydligt längre tid än för ett litet barn, att du inte vet detta förvånar mig inte

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Alla kan lära sig ett språk Jonny – Även vuxna. Allt det handlar om är att lära sig det svenska ordet för olika saker – Ord man redan kan på sitt hemspråk – Därefter att finnas i en miljö där man tvingas använda orden dagligdags för att kommunicera.

          • Sven

            Härligt.
            Ännu ett område där du slår vetenskapen på fingrarna. Varför har det lagts så mycket tid på att forska på språklig inlärning i olika åldrar och miljöer? Slutsatserna stämmer ju ändå inte!
            Tur vi har Anders som kan ge oss ett riktigt facit!

            Dessutom får vi ju reda på att statistiken från SIF är felaktig. Så skönt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag främst för fram är att påskynda språkinlärningen och den tid det tar att sätta människor i arbete så att de kan försörja sig själva – Detta genom att kombinera arbersträning och språkinlärning redan från dag ett i ett system som dessutom ställer krav.

            Att det kommer att fungera är en självklarhet vilket jag sett i verkligheten – T.ex. hos min egen hustru.

          • Sven

            Problemet är att argumenten för det du framför gång på gång visar sig bygga på dina egna påhittade fakta.

            Vilken tur att dina påhitt alltid står över all annan fakta…..

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Mina idéer och förslag är sådant jag utifrån erfarenhet och ideologiskt ställningstagande ser som en bra idé – När man lägger ett förslag kan det många gånger handla om att måla upp ett framtidsscenario och få människor att förstå vad man vill uppnå med förslaget.

            Att du vill se något annat i framtiden än det jag målar upp får stå för dig Sven – För egen del kommer jag alltid att jobba på och söka stöd för det jag tror på och för din egen skull hoppas jag att du gör densamma för det du tror på.

      • Mia

        Varför skall man ”skapa” intensiva språkmiljöer? Bästa och billigaste sättet att lära sig ett språk är att börja jobba på en arbetsplats där alla talar svenska. Man kan även gifta sig med en svensk…

        Sen tar det olika lång tid beroende på om man tex står med hörselskydd vid en maskin och inte talar med ngn alls annat än på rasterna (där de flesta man talar med även kan vara landsmän som sitter i ngt hörn) eller om man tex jobbar med människor hela tiden. I förstnämnda grupp kan det ta flera år innan man lär sig språket. Det finns folk som bott ett helt liv i Sverige men som talar max på SFI nivå C.

        Oavsett detta så är bästa medicinen för integration att alla börjar arbeta. Dock enklare sagt än gjort då många inte ens har grundskolekompetens, eller ens kan skriva och läsa på sitt egna språk.

        Hur detta skall fungera i ett avancerat service- och informationssamhälle har jag svårt att ta mig till. Jag är rädd för att vi permanentat en underklass som heter duga. Per-Albin skulle rotera i sin grav.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis – Om du läser de förslag jag lagt på området så är det precis det jag framfört – Att effektiv integrationspolitik handlar om språkstudier som sker parallellt med att man praktiserar på en arbetsplats för att lära sig ett yrke man kan bli anställd i när integrationen är avslutad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror nog på hur du tolkar det Migrationsverket säger i olika frågor Alexander.

      Jag förklarade i ett svar till någon av de många jag svarat att Migrationsverket målar upp ett ”worse case scenarion” likväl som andra tänkbara scenarion och att man inte per automatik ska påstå att slutresultatet blir detta WCS.

  7. Leif Andersson

    Etnicitetsaspekten är i princip ointressant förutom att man självfallet fortfarande vill att Sverige även framöver ska präglas av västerländska värderingar och vara ett sekulariserat samhälle där religion är något överflödigt.

    Dock följer ett samhälleligt ansvar för staten vad gäller infödda svenska medborgare vilket inte bör gälla för övriga. Så klassificeringen böra vara svenska medborgare födda i Sverige och resten av befolkningen där resten inte klassificeras vad gäller etnicitet utan hur mycket de bidrar som skattebetalare till den gemensamma välfärden. Så ska t.ex. en Syrier som betalar mer skatt i Sverige än en Finländare klassas högre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är inne i ett tankesätt jag inte vill se Leif – I mon värld är alla människor lika mycket värda oavsett ursprung.

      • Olle

        Vad du vill se är oväsentligt ,det är vad den stora massan vill se som är det viktiga.
        Vill de se detta så röstar de på det parti eller de politiker som vill detta eller vice versa. Vi kan ite ta hit halva Afrika bara för de svälter, däremot kan vi hjälpa dom i sitt hemland om vi har råd. Förstår du det orimliga i ditt resonemang

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du läser det jag skrivit noga så ser du att jag klart och tydligt säger att ekonomiska migranter inte ska beviljas asyl – Med det sagt så ställer jag mig frågan vad ditt påstående grundas på?

      • Leif Andersson

        Jag håller inte alls med. Det är bara svenska medborgare födda i landet som svenska staten bör ha ett försörjningsansvar för. Övriga i yrkesverksam ålder bör enligt min mening antingen arbeta och försörja sig själva eller få bo på speciella områden där barackliknande byggnader uppförs för att inte påverka den reguljära bostadsmarknaden. Här ser svenska staten till att vederbörande får tillgång till endast det mest elementära typ mat och kläder för sin överlevnad samtidigt som dessa får individanpassad utbildning för att kunna slussas ut på arbetsmarknaden och riktiga jobb.

        Ni politiker och flyktingmigranterna själva brukar ju hävda att de bara behöver skydd mot krig och annat som de flyr ifrån så då bör mitt förslag ovan vara fullt tillräckligt. Det ger ju dessutom till skillnad mot dagens system med en diger bidragsflora ordentlig motivation att skaffa ett arbete och är ett bättre alternativ än t.ex. M:s variant som är riktat mot att försämra även för svenska medborgare när det är flyktingmigranterna som är problemet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag delar inte din uppfattning Leif och min huvudtes är att vi ska ha EU-gemensamma regler för hur det ska se ut och vad en invandrad har rätt till i form av stöd och boende och att detta ska gälla i alla EU-länder.

  8. Alexander

    Anders

    Har du något att säga till mina f d kollegor som i en del fall fortfarande är sjukskrivna? Ska jag hälsa att de inte bjudit till och inte gett föräldrarna en chans?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får hälsa dem vad du vill utifrån ditt sätt att se och ta till dig av det jag skrivit.

  9. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Tittar du saken med procentuell viktning ser det annorlunda ut. – Dvs. antalet människor i mellanöstern och deras procentuella andel av IS totala antal och den procentuella andel av IS total som utgörs av Europeer födda av invandrade föräldrar därifrån.”

    Nej det gör det inte alls, slue tramsa med statistik som du inte kan. Ska du inte försöka med vikter av viktade medelvärden …

    Ska du jämföra populationer så får du jämföra andelen IS-anhängare från europas totala folkmängd versus andelen IS-anhängare från mellersta österns totala folkmängd.

    Hur du än vrider och vänder på det så är de flesta som anslutit sig till IS från just mellanöstern, de som kommer från europa är en mycket liten andel av dessa. Både i absoluta tal och i procentuella tal.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tramsar inte med statistik Jonny eller vill du påstå att det bor fler människor med rötterna i Mellanöstern i Sverige än det gör i Mallanöstern?

      • Jonny Disenfeldt

        De länder som bidragit med flest IS-krigare är Tunisien, Saudiarabien, Ryssland, Jordanien och Turkiet.

        Asien och Afrika är de kontinenter som genererat flest IS-krigare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis men nu pratade jag procentuellt i förhållande till det totala antalet i respektive land Jonny.

  10. Alexander

    ”vill du påstå att det bor fler människor med rötterna i Mellanöstern i Sverife än det gör i Mellanöstern?”

    Får du och andra hållas så är vi snart där. Var nere i centrum i går och det kändes som att vara i Mellanöstern. Jag och 457 araber. Och tycker man att det inte är fantastsiskt så är man trångsynt, främlingsfientlig och rasist.

    ”Du får hälsa dem vad du vill”

    Vad tycker du att jag ska säga? Du insinuerar ju att de inte gjort sitt bästa och haft en dålig attityd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag insinuerar ingenting Alexander – Vi debatterar och du tolkar det jag säger på ditt eget sätt så därför upprepar jag det jag sa – säg vad du vill och vad du tolkat in för egen del.

      Att det rör sig människor av många nationaliteter ute i samhället är naturligt Alexander.

  11. Alexander

    ”vilket jag sett i verkligheten”

    Och alla andra som sett något annat har i vanlig ordning fel. Endast dina upplevelser är korrekta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla upplever det de upplever Alexander men hur man värderar det man upplever bygger på hur stor erfarenhet man har då erfarenhet oftast ger en helt annan bild av något än hos den som har mindre erfarenhet.

  12. Alexander

    Anders

    Jag antar att du menar att du har störst erferenhet? I så fall kan jag säga att du inte har en aning om det.

    ”Att det rör sig människor av många nationaliteter i samhället är naturligt”

    Har du någon förståelse för att många inte är så förtjusta i att en hel citykärna påminner om ett arabland? Finns det någonstans en enda tanke hos dig att det inte är så fantastiskt för alla? Kan du sätta dig in i andra människors oro och besvikelse? Dina inlägg tyder på att du tyvärr inte är kapabel till det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag menar inte att jag har störst erfarenhet Alexander – Däremot menar jag att jag har erfarenheter som många människor inte har och att de gör att man ser saken på ett annat sätt.

      Jag tror säkert att det finns människor som regerar på det du säger dig uppleva men de som gör så befinner sig i kraftig minoritet – hade så icke varit fallet hade opinionsläget sett annorlunda ut.

  13. Larven

    Men en fråga Anders du som är så påläst när bart svenska folket påtvingade utan att bli tillfrågad. Att Sverige skulle bli ett mångkulturellt land?
    Min andra fråga till dig blir är det rimligt att 33% av Landets statsbudget går till invandring och integration. Detta exklusive kommunernas kostnader?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska vi tro valresultatet från förra valet och det nuvarande opinionsläget så känner inte svenska folket att någon tvingat på dem mångkultur Larven.

      Kan vi därtill integrera effektivt så är de pengar vi använder till det att se som en investering som kommer att ge framtida avkastning – En tes som bevisas av vad som hänte med de som invandrade från forna Jugoslavien.

  14. Alexander

    Anders

    Vad menar du med att hänvisa till de från f d Jugoslavien? Du har tidigare hävdat att kalkylen ska slås ut på hela livsspannet, alltså har du ingen aning om den gruppen står på plus eller minus. Eller hur?

    ”De som gör så befinner sig i kraftig minoritet”

    Tror du att det bara är de som röstar på SD som har tankar kring detta? Då är du oerhört naiv. Alla som inte röstar på SD tycker att det är bra att stadsdelar förvandlas till ett Mellanöstern i miniatyr? Fast detta är förmodligen också en ”skröna”.

    ”Ska vi tro valresultatet så känner inte svenska folket att någon tvingat på dem mångkultur”

    Fast undersökningar under många år har visat motstånd mot den generösa invandringspolitiken. Annars antar jag att du menar att svenska folket tycker att det var bra att Alliansen tvingade cancersjuka tillbaka till jobbet. Eller att ”de rika” fick sänkt skatt. Valresultatet visade ju det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Just nu påvisar den gruppen ett ordentligt plus trots att många hävdade motsatsen när de kom – Att vi kan lära av det och dra paralleller till de som kommer nu är högst troligt.

      Många har tankar runt detta men tittar vi på opinionsläget så är de som tycker så betydligt färre än de som tycker annorlunda.

      I övrigt så står jag för det jag anfört i frågan då en klar majoritet av svenska folket inte har något alls mot mångfald givet att vi har en bra och fungerande integrationspolitik.

  15. Alexander

    ” Just nu påvisar den gruppen ett ordentligt plus”

    Har du några belägg för det? Källor?

    ” De som tycker så är betydligt färre än de som tycker annorlunda”

    Vilka siffror har du som styrker det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du frågar alltid efter källor Alexander när du saknar argument – Titta på opinionsläget så ser du att jag har rätt.

  16. Alexander

    ” Titta på opinionsläget”

    Fast de siffrorna säger ju inget om att det är fler som vill ha en liberal invandringspolitik än en restriktiv. Du verkar tro att det bara är de som röstar på SD som är för en hårdare reglerad invandring, Berätta gärna hur du anser att fördelningen ser ut.

    Hade du några källor på att invandringen från f d Jugoslavien är på plus?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Opinionssiffrorna speglar hur fördelningen ser ut Alexander och vilken sorts politik och vilka frågor människor ser som viktiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.