Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Med AKB:s avgång börjar Moderaternas interna problem.

Till att börja med så ska jag njuta av att befinna mig på sandlådestadiet vad gäller Anna Kinberg Batras avgång som Moderat partiledare genom att utbrista – Vad var det jag sa!

I inlägget om Anna Kinberg Batras snara avgång framförde jag att hennes avgång bara är början på Moderaternas problem och att så är fallet är precis vad som avslöjats under dagen.

Under dagen har läget inom Moderaterna belysts från alla upptänkliga vinklar och det som står helt klart är att det pågår ett krig på 3 fronter inbördes inom partiet där olika falanger inom partiet vill se olika politik och olika framtida partiledare.

För egen del var den striden oerhört väntad av den enkla anledningen att Moderaterna förutom att de varit otrogen vad gäller metoderna för att nå idealen även varit otroligt otrogen mot sina ideal – Att ett parti som är otrogen mot idealen får problem både externt och internt är en självklarhet.

Hur striden kommer att avlöpa och vem som grå vinnande ur den ska jag låta vara osagt – En sak står dock helt klar för mig och det är att Moderaterna kommer att ägna återstoden av året åt internt käbbel snarare än åt att driva politik – Därtill förlora än mer väljarstöd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

24 kommentarer

  1. Uffe

    AKB var en katastrof för Moderaterna, det har varit pinsamt tydligt ända sedan hon tog över. Även om de ägnar återstoden av året åt internt käbbel så hinner de mobilisera och ta sats inför valet.
    Moderaterna kan bara gå stärkta ur detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Åtminstone hoppas jag att Moderaterna kommer ur saken med en klar och tydlig ideologisk plattform som människor kan ta till sig vad gäller hur deras samhällsbygge ska se ut och vem deras samhälle ska byggas för – Det är AKB:s misslyckande med att påvisa den plattformen som lett till hennes och partiets fall.

  2. Jonny Disenfeldt

    Du var oerhört sen med den föutsägelsen. Det sade jag redan när hon blev vald.

    Hennes avgång är början på en ny allians-era om den hanteras korrekt. Det finns betydligt bättre ledare inom M som kan axla rollen.

    Att du som socialdemokrat helst velat se att AKB vara kvar som en svag partiledare är förståeligt, nu kommer istället förhoppningsvis en mycket starkare sådan som kan formera laget och politikens mål.

    Du borde nog mer oroa dig för ditt eget partis olika fraktioner och det ständigt pågående rosornas krig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är möjligt att jag var senare än dig med förutsägelsen Jonny men det spelar ingen roll då det inte handlar om någon tävling. Det viktiga är att min förutsägelse stämmer och att det blev som jag anfört av den enkla anledningen att det påvisar att jag har fog för det jag anför och tillräckligt bra analysmetoder för att förutse saker.

      Sedan får vi för M och dess medlemmar hoppas att de får en stark och bra ledare – Dock kommer det att bli ett krig på minst 3 fronter angående vem och den striden kommer att ta fokus från politiken och förfölja M länge vilket jag ser som olyckligt då ett klart och tydligt M är viktigt för den politiska debatten inför nästa val.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag skulle tro att det blir en snabb affär inom M att välja ny partiledare och det finns som sagt flera både kvinnor och män som skulle passa mycket bra i den rollen.

        Hur många partiledarämnen finns det i S … inte många , S har en partistruktur som kväver.
        Det såg vi i striden efter Sahlin där ingen kandidat kunde få stort stöd som ledde till katastrofvalet av Håkan Juholt som måste anses vara ett episkt felval.
        Efter den katastrofen var det samma sak igen, oerhört tomt på kandidater med stort stöd och valet av Lövfen blev inte bra, varken för partiet eller för Sverige.

        Efter nästa val är Lövfen ute. Vem ska mantla rollen i S. Den misslyckade Ygeman som förstört några snickares liv, misskött polisen och som varit delaktig i en av Sveriges allvarligaste säkerhetsläckor ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du läser runt på landets ledarsidor så kommer du att se att det sannolikt inte blir så lätt som du tror att lösa problemen inom M.

        • Caanita

          Svaret på din fråga om vem som ska ta över efter Löfven måste väl vara enkelt. Det finns väl ingen kandidat som är kunnigare, klokare och mera förutseende än Anders Fors?????

  3. Lars Flemström

    Detta är inte alls bra för alliansen, som nu saknar en självskriven statsministerkandidat. Det är inte heller bra för socialdemokratin, som inte kommer att mötas av något något motstånd i valrörelsen av den kaliber som behövs för att mobilisera S-medlemmarna för en valseger för S. Detta kan komma att gynna SD, som kommer att bli utan egentlig konkurrens på barrikaderna i kampen mot sittande regering.

    Frågan är vart de borgerliga väljarna går nu. Liberalerna har nu chansen att bli största alliansparti, förutsatt att Björklund sitter kvar. Men även L har ju sina kannibaler, som kan pressa ner L – som redan nu ligger farligt nära – under fyraprocentspärren. Chefskockan för den kannibalistiska soppan inom L, Birgitta Olsson, är ju bara en teflonkopia av Gudrun Schyman, som fortfarande inte har lyckats lyfta sitt parti över spärren.B.O. har ju dessutom en oerhört smal repertoar.

    Annie Lööf ger personligen ett både trevligt och tydligt intryck. men hon leder ett parti, som har för tid och evighet – som det verkar – har formats av den före Reinfeldt värsta bedragaren i svensk politik, nämligen Torbjörn Fälldin, som först ville ha ett pärlband av kärnkraftverk längs Norrlandskusten. Men ville tvärtom, när han såg valsegern inom räckhåll, om han bara piskade upp hatstämningarna mot Olof Palme som en superintelligent dr Strangelove, som ville förgifta hela mänskligheten med radioaktiv ”smitta”.

    Dessutom har Lööf – och i ännu högre grad hennes IT-minister Anna-Karin Hatt haft fingrarna i Transportstyrelsens IT-upphandlingsburk..Väljarna har säkert inte heller glömt Lööfs företrädares, Maud Olofssons, satsning på ”framtidens energi” genom förvärvet av Nuon för över 90 miljarder. Jag tror att stora delar av väljarkåren, och inte minst de borgerliga väljarna har tröttnat på både kärnkraftmojan och klimathysterin, som var för sig är ett lika stort hot mot välfärden som ”massinvandringen” under 2015.

    Och detta leder över till frågan hur S kommer att påverkas. På grund av de ständiga handlingsförlamningarna inom regeringen, där Mp har förhalat nästan allting som måste göras,. torde entusiasmen för en valseger redan i utgångsläget vara svag bland de socialdemokratiska partimedlemmarna och valarbetarna. Tror de dessutom att valsegern redan är vunnen p.g.a debaclet inom borgerligheten, kan det gå riktigt illa för S i valet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det står till med stridsviljan hos valarbetare i andra delar av landet ska jag låta vara osagt – I Umeå är den dock god och oavsett vad som händer inom M så kommer vi att står på barrikaderna och jobba på för ett bra valresultat – Minst 35% är ingen orimlig målsättning och det är utifrån den vi ska jobba.

  4. Lars Flemström

    ”Ett inbördeskrig väntar i Moderaterna efter Anna Kinberg Batras avgång. Kuppmakarna har ingen gemensam plan inför den kommande extrastämman…”

    Detta skriver Ledarsidorna.se idag. Som även drar intressanta paralleller med motsvarande fenomen inom socialdemokratin, som också har förstörts inifrån av ett ”stockhomsklägg”, som bara har sett till sina egna positioner inom partiet. Visst finns likheter med s-kläggets ständiga sabotageaktioner mot i stort sett allt som Juholt försökte göra som S-ledare.

    Juholt var mitten-sosse, och inget annat. Det är bara i jämförelse med vissa andra som han framstår som ”vänster”.

  5. Mats Lindell

    Jag utrbister, vad var det jag trodde. Anders Fors är inte kristen. Han är en posör som vill synas.
    PÅ annan plats påpekar jag det o0lämpliga att på denna blogg tillåta nedsättande kommentarer om andra. Ditt svar är , jag tillåtert det, så länge det inte är åtalbart.
    En människa med kristen grundsyn, lutar sig först mot det som kallas etik och moral. Två helt obekanta ord för dig

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I det här fallet lutar jag mig mot det löfte jag gav när jag började blogga om att publicerar allt som inte är ett rena personangrepp som är åtalbara i lagens mening och fria från rasism och främlingsfientlighet. Som kristen måste man tolerera att människor har olika uppfattning och det är inte människor som ska döma i den frågan – Den domen görs enligt Bibeln av fadern eller sonen.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders Forss anser ju att de som inte är socialister är ondskefulla.

        Vi som inte tycker som han är inte lika kärleksfulla men det passar väl ihop med hans fördömande religion som delar upp mänskligheten i de som ska få leva i ett paradis samtidigt som familjernas ”svarta får” ska grillas i helvetet.

        Det kristna budskapet baseras på en mycket okristen grund. Man kan inte cherrypicka det man vill ur en religion,

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig klassificerat människor som mer eller mindre kärleksfulla på grundval av om de är socialister eller något annat – Däremot är det helt rätt så att jag klassificerar politiska beslut genom att mäta dem på en skala som har kärlek och girighet som motpoler enligt en modell som innebär att ju fler människor beslutet gynnar ju kärleksfullare är det.

          Att jag skapat den skalan och det sättet att mäta är för att enkelt kunna belysa och förklara för väljarna hur de bör se på olika partiers förslag när de ska rösta – Att du med den sorts politik du står för har problem med det kan jag förstå.

          Sedan blandar jag inte in kristen tro i mina politiska förslag eller i min politiska gärning – Att försöka göra det är något du och några till försöker er på att påstå och det handlandet får stå för er.

  6. Smurfen

    Konstigaste Moderatregeringen jag skådat som hjälpte Socialdemokraterna till makten vid valet.Och sedan allt detta velande från moderaterna om man skulle stå på vänster eller höger ben med nickedockorna Centern och Folkpartiet i släptåg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I ett läge där inget av blocken har egen majoritet så måste man förlita sig på passivt stöd från andra – Även tidigare Alliansregeringar regerade i minoritet och att läget i Sverige ser så ut måste vi lära oss att förhålla oss till Smurfen.

  7. Niklas Karlssson

    Gick ju bra för er efter Håkan och Vänsterkuppen.. Har sett att Håkan har fått skriva sin egen historia i media efter med att han hade ett väldigt stort väljarstöd osv, men han tog ju ner partiet under 20% i flera mätningar också på slutet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var interna stridigheter inom partit som såg till att avsätta Håkan och samma sak är det som avsätter AKB – Dock med skillnaden att det i M är 3 falanger som slåss mot varandra mer eller mindre i öppen dager och i media.

  8. Eva

    När ska Sverige få sin första kvinnliga statsminister är frågan?Meg veterligen har dom aldrig haft en sådan. Landet med fokus på jämnlikhet och kvinnors lika rättigheter som man är född upp med!Har Batra varit man,har aldrig detta skedd oavsett om det varit oenighet i partiet. Se bara hur Mr Borg togs om hand av sina likemenn. It skandalen i Sverige,där var det intd många manliga skallar som avgick jämnfört med Alla kvinnor som har fått ta sin ’hatt’ och gå. Menar det ska inte vara skillnad på män och kvinnor om dom begått tabbar i politiken,dom ska behandlas likt och det görs inte idag! Det är min mening.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Registrerat Eva även om jag tror att AKB:s avgång har väldigt lite att göra med att hon är kvinna.

  9. Patrik

    Hej Anders.

    Du är väldigt sent ute!
    Moderaternas problem började med det femte jobbskatte avdraget och eskalerade med den öppna dörrens politik. Sen att de tillsatte en ledare som hade en för kort horisont i sin omvärldsanalyser samt att hon reagerade konstigt.
    Det är det som är själva grundorsaken till moderaternas kräftgång.
    Nu får man hoppas att de tillsätter rätt person som kan lyfta Alliansen och få bort katastrofen som sitter i regeringen nu.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om jag är sent ute eller inte spelar mindre roll Patrik – Det som spelar roll för mig är att min analys visade sig vara korrekt och att de analysverktyg jag använt för att göra analysen fungerar.

      Sedan är det bästa som kan hända i och med AKB:s avgång att blockpolitiken skrotas och att Alliansen slutar uppträda som en Allians inför valet.

      Varför kan du läsa om i det inlägg jag just publicerade på bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.