Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I Umeå har V och AP en gemensam agenda – Att angripa alla beslut som en majoritet av medborgarna gillar.

Jag har tillbringat hela förmiddagen med att sitta och lyssna på debatten i Umeå kommunfullmäktige samtidigt som jag sitter och arbetar framför datorn – En sak är rätt slående och det är att Vänsterpartiet och Arbetarpartiet i Umeå angriper varje företeelse och varje beslut som Umeåborna i gemen tycker är bra.

Just för stunden handlar debatten om Ultra och kollektivtrafiken där Vänsterpartiet motionerat om att Ultratrafiken ska återkommunaliseras – En motion som stöds av Arbetarpartiet.

Det som är viktigt att väga in i denna debatt är att Umeåborna i gemen tvärt emot vad V och AP anför ser ut att tycka att Ultra-trafiken fungerar mycket bra – Något som bevisas av kraftiga resandeökningar inom Ultratrafiken samtidigt som kundnöjdheten växer.

Att som Vänsterpartiet och Arbetarpartiet motionera om en förändring av Ultratrafiken i det läget framstår i allt som populistiskt och som ett bevis för att V och AP starkt ogillar saker och företeelser som Umeåborna i gemen gillar och tycker är bra. 

Förvisso kan vi ha olika åsikter om huruvida kollektivtrafiken ska ägas direkt av kommunen eller upphandlas – Den frågan bör dock inte avhandlas och debatteras nu utan borde ha varit föremål för ordentlig debatt vid tidpunkten för när beslutet om att sälja ut och konkurrensutsätta kollektivtrafiken gjordes.

Att idag backa bandet och återkommunalisera ser inte jag som något som ens bör diskuteras då en återkommunalisering i dagsläget blir en oerhört dyr affär som inte är möjlig att göra utan att påverka kommunens ekonomi och nämndernas framtida anslag på ett sätt som är negativt för kommuninvånarna.

Sedan hävdas i debatten att det skulle vara olagligt för en kommun att driva busstrafik i egen regi – Att det går att köra kollektivtrafik i egen regi utan att bryta mot några lagar är Kommunsverige fullt av exempel på – Bland annat i Skellefteå och Luleå där lokaltrafiken körs i egen regi.

Att det går att köra kollektivtrafik i egen regi utan att bryta mot mot lagar och förordningar och mot EU-bestämmelser påvisas därtill av att många städer runt om i Europa gör just detta.

Med det sagt så ska jag återkomma till det som slår mig allra mest och det är Vänsterpartiets och Arbetarpartiets politik är oerhört populistisk och därtill oerhört inkonsekvent.

Hur samma partier – V och AP som klagar på kommunledningen och anser att den ägnar sig åt skrytbyggen och felaktiga investeringar och därmed äventyrar Umeås ekonomi kan föreslå åtgärder som om något äventyrar ekonomin är rätt slående för hur farlig Vänsterpartiets och Arbetarpartiets politik är för Umeåborna.

Med det sagt är jag glad och stolt över att det är vi Socialdemokrater och inte V och AP som styr Umeå – Något jag är övertygad om att även en majoritet av Umeås invånare tycker.

Därtill är jag stolt över att vi Socialdemokrater håller Alliansens alla förslag om utförsäljningar och privatiseringar av Umeåbornas tillgångar stången på ett bra sätt.

Stor heder åt mina partikamrater i Kommunfullmäktige för det goda arbete de lägger ner för att bygga ett bra Umeå för alla.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

31 kommentarer

  1. Per

    Har du frågat ALLA umebor vad dom tycker, det låter som det skulle ta lite tid….?! Ser att dom tagit en S:are för kokain innehav, den fina S :aren borde du ju kunna kasta lite skit på, det är ju det enda du är bra på./L

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man behöver inte fråga alla Umeåbor för att dra den slutsatsen Per – Allt man behöver göra är att titta på hur Umeåborna beter sig och hur Umeåborna använder de faciliteter som beslutats.

      Sedan är det alltid trist när någon använder narkotiska preparat – Alldeles speciellt en partivän som borde veta bättre. DÅ vederbörande redan lämnat alla sina uppdrag ser jag ingen anledning att strö ännu mer salt i såren.

      • Bertil

        Kommuner ägnar sig faktiskt åt skrytbyggen. Dessa kommer sedan skänkas ut till privata
        och det är skattebetalarna som får stå för det. Hårdast drabbar det svaga grupper så klart.

        Jag är inte emot skrytbyggen som kommuner, stat ägnar sig åt.
        Men då ska de inte vårt gemensamma skänkas ut vind för våg.

        Ser man på Stockholm så skedde det i stor omfattning under Reinfeldts Alliansstyre.

        Samma kan man säga om tillväxt, den är ganska betydelselös för svaga grupper i samhället.
        Däremot redan berikade det är de som tar för sig av tillväxten.

        Vart allt detta bär hän där klassklyftor skapas på bred front i olika sammanhang
        vill jag inte ens tänka på. Man ser ju bara ”föregångslandet USA hur det ser ut.
        Ändå är inte kulmen nådd för detta mycket märkliga Land.
        Vad det handlar om i Umeå med V och AP är nåt jag inget vet om.

  2. Oberoende Observatör

    ” Något jag är övertygad om att även en majoritet av Umeås invånare tycker.” Jag är nog inte lika övertygad. Svaret får vi om ganska prick ett år. Som man bäddar får man ligga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Om 1 år vet vi svaret och min tro är att vi Socialdemokrater kommer att gå stärkta ut ur nästa val.

    • Kim

      Det är stor risk att det inte blir något av det.
      Även om Anders kallas mycket är han inte dum och har genomskådat systemet. Min personliga åsikt är att jag tycker det är beklagligt att man genom förvrängande av fakta och kastande av klyschor kan göra karriär inom politiken, men det fungerar tyvärr så. se själv på tex AF.
      Hade jag själv varit sosse och följt det som skrivs på tex denna blogg och noterat hur saker påstås HELT utan underlag hade jag absolut dragit öronen åt mig från partiet. Då återstår bara frågan – vad blir alternativet?
      Ännu mer flum och ännu längre från verkligheten från ap, mp och v?
      Ett sd som bara har ett svar på alla frågor och som under ett försök till putsad fasad fortfarande visar sin vidriga människosyn.
      En ”Allians” som spretar åt alla håll och som har som främsta mål att sälja ut det vi äger gemensamt och som är ryggraden i stora delar av samhället. Vinsten ska självklart fördelas ut till folk genom skattesänkningar där de som har mest får mest. Och sedan får ”någon annan” ta baksmällan. Som då bonden säljer ut sin mark och sina maskiner för att ”effektivisera” och ”tjäna pengar” genom att hyra in mark och maskiner. Pengarna konsumeras upp. Som nästa led säljs även utsäde. Vad finns sedan kvar?

      Nej, som det skrivits tidigare så är det skrämmande att se vilka som ska ”representera” oss och vilken ”tankeverksamhet” dessa åstadkommer.
      Tyvärr gör väl det att det blir ungefär samma resultat som vanligt eftersom alternativ helt enkelt saknas. Möjligen ökar missnöjespartier vars enda ide är att gnälla, som tex SD, v och ap.

      Och de slipade klyschspridarna som AF kan i lugn och ro avancera och göra politiska pengar. Helt enkelt för att det är så systemet är uppbyggt.

  3. Ville-Valle

    …kan det vara så enkelt att V och AP är de enda oppositionspartierna i Umeå som är värda namnet. För i ärlighetens namn har det riktiga arbetarpartiet SD i Umeå för närvarande en skock svammelbyttor i ledningen efter det att veterinären Birger Andersson med flera hoppade av partiet. Men SD som parti ska inte dömas utifrån dagens svammelbyttor, utan det som behövs är nya krafter som har förstått vad partiet står för. Till exempel Willy Pettersson som har en egen mångårig erfarenhet från livet i rännstenen, till skillnad från socialdemokratins allvetare som glidit runt bland finfolket i banksfären och utmärkt sig med ”omoraliska bankaffärer”…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min enda kommentar är att SD i sanning inte är något arbetarparti – Om något är SD högerpopulistiskt och nationalistiskt.

    • Kim

      Jag som trodde ett parti utgjordes av de som representerar partiet?
      Självklart ska SD dömas efter de representanter de har. Oavsett om det som lokalt är ”svammelbyttor” (och som inom s, vilket vi rätt nära kan se exempel på – politiska karriärister) eller om det är folk med järnrör och mer eller mindre offentliga rasistiska agendor på riksplanet.

  4. Kim

    Är det bättre med en agenda där man själv bestämmer vad Umeåborna tycker är bra och inte?

    Hur det är i Ultrafrågan har jag ärligt talat ingen koll på men då det gäller skrytbyggen kan den som påstår att det är ett stöd knappast ha frågat med alla fakta på bordet. Men som man frågar får man svar.

    ”Visst är det bra att vi har ett kulturhus och ett badhus?” Ger säkert ett typ av svar.

    ”Tycker du det är värt att betala ett par hundra tusen varje dag för ett kulturhus som för mindre pengar kunde haft större verksamhet?” och ”Gillar du det badhus som byggts eller hade du hellre velat ha en placering som innebar mer simanläggning, större äventyrsdel, bättre utbyggnadsmöjligheter och bättre miljö, luftkvalitet och trafiksituation för MINDRE pengar?” hade kanske gett andra svar?
    I synnerhet om man tillägger ”de oerhört kompetenta tjänstemännens” ställningstaganden.

    Och då du hänvisar till att ”Allt man behöver göra är att titta på hur Umeåborna beter sig och hur Umeåborna använder de faciliteter som beslutats” blir det direkt löjeväckande då man tex ser besöksstatistik för Plaskdammen. Du har ju rätt i att man bara behöver kika på hur Umeborna beter sig. 😉

    Jag har svårt för AP och v och håller med om att mycket är obalanserat, ofinansierat och populistiskt. I frågan om skrytbyggen (och några andra frågor) är det därför märkligt att de virrpannorna kan ha så mycket bättre koll än de som anser sig veta vad de självgoda representanterna från ”storpartierna” har.

    När det gäller utförsäljningar … Jahaja … man kan ju fundera kring begreppet ”Bostaden” innan man slår sig för bröstet. Du blev ju vääääldigt tyst i frågan ….

    För sakens skull kan jag säga att jag satt mig in i frågan och tycker det var rätt att göra en utförsäljning.
    Jag nöjer mig med ovanstående exempel och det ironiska att sedan propagera för att andra är inkonsekventa och inte har koll på ekonomi.

  5. Jonny Disenfeldt

    V och AP’s roll i politiken är väl att driva politik baserat på sin ideologi och sitt partiprogram, inte på vad en påstådd folkmajoritet anser.

    Om alla partier driver politik baserat på vad folkmajoriten vill behövs ju bara en administration som frågar folket om allt och genomför majoritetens önskemål hela tiden …

    Vad gäller populism så finns det bra och dålig populism, du Anders Forss brukar ofta ta till den dåliga versionen, påstått enkla lösningar på komplexa problem som du inte är man att förstå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förstår alla förslag jag lägger Jonny och i övrigt har du helt rätt i att man ska driva den politik ens partiprogram och ideologi föreskriver – Min uppgift vad gäller V och AP är att upplysa att de har fel vilket är precis vad jag gjort i inlägget.

  6. Bergis

    Klart som fan att umeborna tvingas ta bussen när parkeringsavgifterna höjts kraftigt och en massa parkeringsplatser har tagits bort i centrum. Sen har sossarna gått med på att höja skatten på bensin med ca en 50 öring varje år. Samtidigt tänker ni höja fordonsskatten kraftigt nästa år. Folk tvingas ta bussen. Sedan gör du en logisk vurpa angående kundnöjdhetsundersökningarna. Vad talar för att kundnöjdheten inte skulle vara lika stor med ett kommunalt bolag? Sen har man kört över busschaufförerna i och med ombyggnaden av Vasaplan. Man har byggt smalare och trängre och tror att det ska öka kapaciteten. Men Vänsterpartiet hade en interpellation uppe i våras om just Vasaplan. Där man oroade sig över att inte busschaufförerna fått vara med och bestämma. Men jag antar att du Anders är som Hans Lindberg och andra sossar. Det är bara att köra över folk. När det går åt helvete skyller ni på någon annan. En riktig sosse hade aldrig privatiserad lokaltrafiken. Ni umesossar är högersossar som skiter i personalen som ska arbeta i de privata företagen. Ert fack Kommunal är knähundar till arbetsgivaren. Snacka om inavel och hyckleri.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vasaplan kommer att bli helt perfekt när den är klar och att ha mittplattform och vänstertrafik är en mycket bra lösning vilket t.ex. Sundsvall är ett lysande exempel på.

      Sedan är det bra för miljön och klimatet om vi gör det dyrare och besvärligare att ta bilen till stan Bergis även om resandeökningen beror oerhört lite på det och betydligt mer på framsynta satsningar och högre turtäthet vilket gör bussen till ett bra alternativ till den egna bilen.

      • Johan

        Sedan är det bra för miljön och klimatet att det är besvärligare att ta bilen!
        Tack för den säger vi på landsbygden du är lika landsbygds fientlig som alla andra sossar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min inställning är inte landsbygdsfientlig Johan – Långt därifrån.

          Kan den som reser in till stan från landsbygden parkera bilen gratis på en infartsparkering för att sedan använda bussen sista biten av vägen så skapas ingen ojämlikhet mellan stad och landsbygd.

          Att det är svårare att parkera i stan drabbar den som bor på t.ex. Ersboda, Ålidhem och Tomtebo i precis samma utsträckning som det drabbar övriga.

          Jag har tidigare använt mig av exemplet Zurich och gör det igen. Där bor de flesta som arbetar i stan utanför stan och det de gör är att ta bilen in till infartsparkeringen för att därefter använda sig av kollektiva transportmedel – Detta för att miljön måste värnas om vi ska ha ett hållbart jordklot att överlämna till kommande generationer.

        • Petter

          Va ska vi till staden för ,johan ??
          Vi kan handla hos den lokale handlaren och resten beställer vi på nätet, sen kan vi ju ”strejka” och sluta leverera livsmedel till staden en period så kanske stadsborna förstår vad vi gör på landsbygden.Det är nämligen vi som föder dessa individer . Förstår ju på AF att S ska ta över allt och troligen konfiskera både företag och jordbruken blir nog som i Ryssland om han får välja och planekonomi införs

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Publicerar som Petters svar till Johan med följande tillägg:

            Det finns inget i mina politiska förslag som konfiskerar företag eller jordbruk Petter – Däremot strävar min politik efter att återskapa den väl fungerande blandekonomi som användes i Sverige när jämlikheten var som störst och när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst – Den blandekonomi som såg till att offentlig sektor sköttes av det offentliga utan privat inblandning medan det privata skötte den privata sektorn utan offentlig inblandning.

            Ska samhällsservice vara tillgänglig för alla oavsett plånbokens storlek behövs planmässig hushållning avseende de verksamheterna för att det ska fungera.

          • Johan

            Nä, inte åker man och handlar i människobyn Petter det gör man lokalt eller ur egen odling!
            Fast ska man få valuta för sina skattepengar som så jämställt placeras i människobyn så måste man dit med familjen någongång per år iallafall.

            Om man bygger en mur runt 5 kilometer staden så sitter klösmärkena på insidan efter ett par dagar och inte på utsidan som vissa Spolitiker tror!

  7. Fredrik

    Anders, du har tydligt markerat att du minsann är lika hård i din kritik mot t ex S som du är mot Alliansen.

    Idag har statsministerns närmaste medarbetare avgått, efter att det framkommit att hon haft vetskap om IT-affären på Transportstyrelsen redan 2016 i februari. För mig betyder detta en av två saker:

    Ett, hon har medvetet undanhållit denna information från statsministern och därmed också från svenska folket vilket gör henne och den som anställt henne inkompetent. Två, statsministern har vetat om detta sedan februari 2016 och då är det ytterst allvarligt och då bör statsministern avgå och utlysa nyval.

    Du Anders kan nu inte komma med svaret att du ska invänta KU och dess utredning då denna kan väldigt lång tid att komma och folket, som du säger dig värna om, har rätt att få veta nu. Så var är din kritik? Törs du komma med någon kritik riktad mot någon specifik eller kommer du att gömma dig genom att antingen inte ge kritik alls eller nöja dig med kliché?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Människor är människor och människor kommer alltid att göra fel – Att Statsministerns sekreterare gjort fel betyder inte per automatik att den som anställt denne är inkompetent Fredrik.

      Det är just för att folket verkligen ska få veta vad som hänt som KU:s utredning är viktig – Det du och andra nu försöker göra är att spekulera och i viktiga ärenden som dessa är min syn att det är viktigare att handla rätt än att handla snabbt vilket innebär att vi ska avvakta och se vad KU kommer fram till.

  8. Bergis

    Umeå bör återkommunalisera lokaltrafiken av samma orsaker som Örebro. Högersossarna har inte ett perspektiv på personalen som arbetar med att köra buss, bara på resandeökningen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro och som du vet kör jag buss är att det inte blir någon skillnad för de anställda oavsett vem som är arbetsgivare Bergis – Den tron står jag för och en återkommunalisering i detta läge är inte ekonomisk möjlig utan att brandskatta nämnderna och deras verksamhet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I det fallet tror jag Umeåborna är delade i sin uppfattning Mr.Tee – Min tro är att S i Umeå på inget sätt är körda. Sedan får du aldrig glömma att Umeå är en oerhört röd stad om du tittar till hur Umeåborna röstar i val.

      • Mr Tee

        Min käre Ander F, du skriver nedsättande själv om Vänstern. Det är min åsikt också att Umeå är en av de ”rödas” paradis i Sverige. Sossarna styr okej, mem vad står de för? En slänggunga som bara är till namnet. Varför är Umeå så rött då? Därför det är en studentstad. Alla som inte prövat på arbete eller inte vet hur samhället egentligen fungerar kan tro på den röda teorin. Studera är en sak, praktiken en annan. Så var det på sjuttiotalet med den ”röda vänstern”. Hur gick det med alla dessa ”röda” fantaster när de väl kom ut i samhället. Advokater, samhällsvetare etc? Det blev i de flesta fall Moderater eller något annat när de väl skulle utöva sina yrken/arbeten. Så var det med Umeå. NUS och alla de offentliga arbetsplatserna, inte minst kommunens är jättrött. Varför? Därför man inte behöver tänka och planera. Det sköter ”andra” om. Hur ser det ut inom kommunerna i Sverige och deras ”ekonomiska satsningar”? Går det åt hel_ete behöver man inte ta ansvar för det, man har kommunens kassa (skattebetalarnas) som ses som outsinlig. Det är ett ständigt experimenterande med skattebetalarnas pengar. Inget ansvar utkrävs om det oftast som det gör, går åt skogen. Det är många kommuner i Sverige som det är lika illa med. Det styrs också inte alltför sällan av direkta oduglingar. Sverige är fantastiskt.
        Betvivlar om S idag är kabala styra landet Sverige. Kravet är inte bara tro människor går till valunorna som lydiga får-”skallar” och röstar på ett parti som inte uppfyller kravet på den kunskap som krävs. Att ha varit med i Unga Örnar (precis som under nazityskland) och övats in samt indokrinerats in i ett parti är förkastligt. Sedan följer utbildning på Bommersvik. Har väl aldrig hört på maken!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även om du tittar i de grupper som arbetar så är Umeå i sanning en röd stad vad gäller politiken Mr. Tee och så har det varit länge – Därtill har övervikten åt vänster ökat under senare år vilket visar att Umeåborna har hjärtat till vänster som sig bör om man vill se framväxten av ett jämlikt samhälle.

          Att verka som politiker i en stad med stadig tillväxt i form av invånare är inte det lättaste då tillväxt innebär att vi måste bygga för att härbergera alla som flyttar in både nu och framgent.

          Min uppfattning är att vi socialdemokrater klarar detta mycket bra även om vi ibland är dåliga på att förklara för medborgarna varför vi gör vissa saker – T.ex. att ombyggnaden av Rådhustorget och Vasaplan främst handlar om att byta ut den infrastruktur som ligger under marken och som hotade att framkalla stora framtida kostnader och att detta sker nu därför att vi kan göra ombyggnaden med delfinansiering från EU-medel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.