Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Som Socialdemokrat säger jag JA till V:s förslag om avdragsgill fackavgift och höjd a-kassa.

Vänsterpartiet föreslår att fackföreningsavgiften på nytt ska bli avdragsgill och att nivåerna i a-kassan ska höjas så att 80% av arbetstagarna ska få 80% av lönen i ersättning om oturen att bli arbetslös skulle uppstå.

Den typen av förslag har jag som Socialdemokrat inga problem med att stödja fullt ut då dessa är viktiga förbättringar för landets arbetstagare.

Att fackföreningsavgiften ska vara avdragsgill tycker jag är en rättvisefråga – Alldeles speciellt så mot vetskapen om att medlemsskap i arbetsgivarorganisationer är fullt avdragsgill för landets företagare.

Därtill är detta förslag från Vänsterpartiet helt i linje med vårt kongressbeslut vilket talar för att snart genomförande – Något som om jag får ett ord med i laget innebär att det ska genomföras innan nästa val.

I ett jämlikhetssträvande samhällsbygge ska jämlikhet råda på lika villkor för alla – Detta oavsett av om man är arbetsgivare eller arbetstagare.

Därtill är min uppfattning att ett återinförande av en a-kassa värd namnet som fungerar på samma sätt som i forna tider är viktiga signaler att sända till svenska arbetstagare från alla partier som vill göra anspråk på att titulera sig arbetarparti.

Vi ska självfallet inte stanna bara vid avdragsgill fackföreningsavgift och höjd a-kassa – Även resten av alla delar av våra sociala trygghetssystem som Alliansen plockat bort eller försvagat ska återställas till sin forna glans – Allt annat är omöjligt i ett samhällsbygge byggt på den svenska modellens principer.

Det är i företeelser som dessa som skillnaden mellan Socialdemokratisk politik och nyliberal politik blir klar och tydlig – Där Socialdemokraterna och resten av de röd/gröna partierna kämpar för en god bastrygghet för alla vill nyliberalismen se sänkta skatter för de som tjänar mest.

Det är där skiljelinjen går i svensk politik – I uppfattningen om för vem samhället ska byggas.

Som Socialdemokrat har jag bara ett mål – Det att bygga ett jämlikare samhälle där vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än idag. Min ideologiska låga brinner för att skapa ett samhällsbygge där alla människor har lika värde och lika möjligheter – Detta oavsett ursprung och oavsett den egna eller ens föräldrarnas storlek på plånboken.

Med det sagt välkomnar jag förslaget från Vänsterpartiet – Ett förslag om avdragsgilla fackavgifter och höjd a-kassa är framsynta och kloka förslag som jag önskar att mina partikamrater som sitter i regeringen tar till sig och genomför snarast möjligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

50 kommentarer

  1. Bertil

    Tycker inte det behövs några tveksamheter i denna fråga. Självklart ska A-kassan höjas och avdragsgill fackavgift.
    Facken måste få fler medlemmar så en balans med arbetsgivarna skapas samtidigt måste en A-kassa gå leva på den bör höjas med minst 40%
    På det bör så klart både pensioner och sjukförsäkringar höjas.

    Hur ska då detta betalas. Ja kan man ta 140 miljarder till skattesänkningar som enbart går till välberikat folk så kan penningströmmen gå den andra vägen.

    Man får säga som Maud O fast tvärtom. ”Nu är det de drabbades och fattigas tur få mer i plånboken .” Maud hon uttryckte sig när Ligistreginen vunnit valet att: ” Nu är det det rikas tur bli rikare”

    Bättre gå till högre bidrag än mer i avdrag som bara gynnar de rika ju rikare eller mer högavlönade de är.

    Jag tycker överhuvudtaget samhället blivit så hänsynslöst och att man slår mot svaga hela tiden, så nåt drastiskt måste ske.
    Castro sysslade med utrensning är det sånt som måste tas till för att fattiga ska
    bli lyssnade på.

    Castro gav i alla fall stöd åt sjuka och outbildade högern in Sverige vill se dessa i privata fängelser så man får maximalt billig arbetskraft eller så vill man svälta ihjäl folk genom sänkta trösklar och en helt galen beräkning på inflation och penningfördelning av de samlade resurserna.

  2. Olle

    Så med andra ord ska staten betala fackavgiften?
    Nu tror jag du dragit ut choken och startat turbon inför din egen valkampanj a la Trump.
    Avgifter till arbetsgivarorganisationer är avdragsgilla till den del de avser medel för konfliktändamål
    Sådana avgifter anses ha karaktär av försäkringspremie och är i enlighet med grundläggande principer för företagsbeskattning avdragsgilla. Den skattemässiga jämställdheten anses upprätthållen genom att utbetalda konfliktersättningar är skattepliktiga för arbetsgivare men inte för fackföreningsmedlemmar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Historiskt har fackavgiften alltid varit avdragsgill på inkomsten före skatt Olle – Det man sparar är den skatt som skulle belöpt på fackavgiften och inget annat.

      Sedan är ju avgiften till facket precis samma sak Olle – Medel till konfliktändamål.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det håller jag helt med om Kim – Facken ska inte söka konflikt annat än som sista utväg när alla andra vägar redan är prövade.

        • Bertil

          Fackens främsta uppgift ska naturligtvis inte vara att söka konflikt.
          Men samma gäller så klart i allra högsta grad arbetsgivarna.

          Se bara hur Arbetsgivarna genom att gå runt gemensamt överenskomma
          arbetsvillkor för arbetstagarna på ett snillrikt sätt därmed inte håller sina löften.

          Detta ser vi främst inom bemanningsbranchen.
          Det är viktigt att balansen mellan Arbetsgivare arbetstagare upprätthålls.
          Detta förstörde dock Alliansregimen vilket idag innebär att främst storföretagen
          har för stor makt detta skadar inte bara fackföreningarna utan även arbetsgivarnas
          småföretag.

          Så det är inte facken som söker konflikt, det är arbetsgivarna som genom att inte hålla sig till överenskommna föreskrifter bryter den goda tonen på arbetsmarknaden.

          Att även A-kassan bör höjas råder ingen tvekan om. Fallskärmar för Bolagens nyckelpersoner
          har skenat iväg medan den lille arbetstagaren idag står kort sagt utan socialt skydd.

          Med utvecklingen inom ex. Bostadsmarknaden där främst unga tvingas in i en enorm skuldfälla så får vi en arbetsgivarorganisation som av det skaffat sig makt, vilket i sin tur betyder att
          man söker konflikt med en fackförening som kort sagt är djupt försvagad.

          Att det blivit så beror på en Alliansregim som missgynnade arbetstagarna och gynnade arbetsgivare
          som betedde sig kriminellt eller närmast kriminellt.

          Att man ex gav 5000 till en arbetsgivare för att förvara en arbetslös där A-kassan sänkts för att arbetsgivaren utan minsta motprestation skulle få dessa 5000 kr är en mycket märklig och provocerande handling.

          Av det skapades mångmiljonärer medan den arbetslöse kände sig fastlåst i en fattigdomssituation där ingen var intresserade skapa förutsättning för ett jobb med avtalsenlig lön.

          kort sagt en skam av en regim mot människor i svag ställning och där fackföreningarna kördes över
          av Alliansen.

          Så KIM din korta twittermening säger kort sagt ingenting utan är en falsk propaganda för att slå mot facket ytterligare.

  3. Ulf Parde

    Höjd A-kassa gör det olönsamt att verkligen skaffa sig ett arbete. Varför ska fackavgiften vara avdragsgill när S samtidigt vill beskatta arbetsgivares sjukförsäkringar? Det är helt enkelt för mycket vänster.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna tycka att det är för mycket vänster Ulf – jag har inga problem med det – Sedan är privata sjukförsäkringars ersättning beskattningsbara för alla Ulf.

    • Richard Berglund

      Om höga A-kasseersättningar innebär att färre vill jobba, hur kan det då komma sig att arbetslösheten var som lägst när A.kassan var som högst? Sedan, om låga ersättningar innebar att fler fick jobb, varför ökade då arbetslösheten under Alliansens åtta år vid makten TROTS att de sänkte ersättningen för såväl sjuka som arbetslösa?
      Sanningen är den, att A-kassa är en trygghetsförsäkring. Det innebär att den som förlorar jobbet inte ska bli tvungen att acceptera allt för låg lön för sitt nya arbete. Men det är klart, den tanken har väl alltid retat borgerliga politiker, att även ”kreti och pleti” skulle ha några rättigheter och någon trygghet på arbetsmarknaden..

    • Bertil

      Ulf Parde skriver.
      29 augusti, 2017 kl 17:46
      ”Höjd A-kassa gör det olönsamt att verkligen skaffa sig ett arbete.”

      Jasså jag tror precis tvärtom. Utan ekonomisk grundtrygghet där du får brottas med pengar till bostad mat, där barn drabbas familjeförhållande och där utarmning sker. Skulle dessa vara benägna söka arbete mer än den som får en trygghet.
      Även om lägre A-kassa som pressar folk till det yttersta så är det ovärdigt ett land att bete sig så.
      Detta när Robotar och Artificiell intelligens kommer allt mer och dessa kan betraktas som svartjobbare.

      Istället är det nog hög tid gå den andra vägen, minska arbetets betydelse och använde de enorma framsteg som skett inom produktion o.s.v till att dela ut frukterna av det mera jämlikt så klyftan mellan rik blir mer harmonisk.

      Detta med Arbetslinje och sänkta trösklar är det bara välbeställt folk som vill ha. Detta för att erhålla maximalt billig arbetskraft till allt hårdare arbetsvillkor.
      Sånt ska slås ner. Vi ser nu hur klimatet håller på sätta vår planet i ”brand” hur vår tunna atmosfär börjar hamna i riskzonen att förintas. Hur haven förstörs, marken skogen malmer oljan i allt snabbare takt roffas.

      Arbetslinje och tillväxt är vår tids gissel.
      Samtidigt så kan man läsa hur målet är att snabbt vbli rik och sluta jobba vid 30.
      Detta medan empatistörda typer som Reinfeldt vill folk ska jobba till 80 att det är de fattiga som ska tvingas till det vill han ogärna säga.

      Höj A-kassan i ett första steg med 40% det är helt nödvändigt för att kunna återgå till en A-kassa av 1997 års nivå. Det skulle höja låglöner och minska höglöner och klassklyftorna skulle minska och jämlikheten öka.

    • Bertil

      ”Höjd A-kassa gör det olönsamt att verkligen skaffa sig ett arbete. Varför ska fackavgiften vara avdragsgill när S samtidigt vill beskatta arbetsgivares sjukförsäkringar? Det är helt enkelt för mycket vänster.” skriver Ulf Parde.

      Nej höjd A-kassa gör det inte olönsamt skaffa sig ett arbete.
      Är lönen arbertsgivaren erbjuder lägre än A-kassan ska så klart jobbet inte tas.
      Det är därmed bra med en god A-kassa. d-v.s 40% högre än idag.

      Att folk ska tvingas ta jobb för villkor som inte ger nåt liv utan bara överlevnad är inte
      den utveckling som den enorma tillväxt som skett ska bidra till.

      Vi ser idag hur bostäder byggs efter den största plånboken där en etta på 25-30 kvadrat kostar
      6000 kr/ mån att då erhålla en sänkt tröskellön på 14000-15000 ger inte så mycket över till annat.
      Blir denne sedan arbetslös så sjunker A-kassan till en nivå där pengarna möjligen räcker till ovanstående hyra. Men inget mer.
      Därmed får vi räkna med att arbetstagare kommer likt i Kina tvingas övernatta på arbetsplatsen vid ex. sin maskin. Nåt liv får de kort sagt inte.

      Jag tycker Ulf borde ha varit med så länge så han sett hur klassklyftor ökat hur rika berikats och hur unga allt mer har lån upp över öronen. Ulf borde inse hur enormt mycket a-kassan försämrats till allt högre arbetslöshet. Att även arbetslösa måste konsumera skapar jobb. men förminskar man arbetslösas och sjukas inkomster så minskar jobben men rika berikas och de spekulerar istället
      och låter pengar jobba medan de själva rullar tummarna.

      Ulf bör minns tiden före 90 när A-kassan var god och arbetslösheten var närmast obefintlig.
      Den vändes sedan till en falsk propaganda från Alliansen där man skulle ”utrota” arbetslösheten genom att sätta de som man beskrev det de lata arbetslösa, sjuka, i arbete genom att sänka sociala ersättningar.

      Effekten minns vi arbetslösheten steg oerhört. Arbetslösa blev i vissa fall behandlade som fångar och sjuka drev man till självmord. För att denna politik inte skulle avslöjas för det var inget misslyckade som en del vill påvisa utan det var med ren ond beräkning det skulle bli denna effekt.

      men för att dölja det hela så ökades invandringen och dessa skulle givetvis både ha mat och
      konsumtion så ökade sysselsättnigen men fler blev arbetslösa.
      Det var av detta Reinfeldt skanderade med hög stämma Sysselsättnigen har ökat med 300 000
      att arbetslösheten stigit från dryga 6% till som högst nära 10% ville han inte gärna nämna den skurken.
      Så Ulf Parde tänk efter lite grann vad som skett du var med på det nyliberalistiska tåget och bör ha sett de negativa effekterna. Men förmodligen vill du inte se de som hamnat i rännstenen i ögonen genom den politik du stöder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I ett företag tar du kostnaderna i resultaträkningen innan du betalar skatt eller hur Erik?

      • Erik

        Medlemsavgifterna ”läggs tillbaka” i företagets inkomstdeklaration och således blir det inget avdrag skattemässigt. Sug på detta Anders när du så fröjdigt slänger dig med dina ”kunskaper”. Jag gillar inte folk som är omedveten okunniga.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den största delen – Den som går till uppbyggnad inför eventuella stridsåtgärder är fullt ut avdragsgill – En karamell du bör suga på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den förra regeringen ställde till det och skapade en massa fattigpensionärer – När vi Socialdemokrater ville rätta till saken röstade SD med Alliansen och stoppade förslaget – Trägen vinner dock alltid och sakta men säkert ska fattigpensionärerna lyftas så att de får en dräglig inkomst som det går att leva på.

  4. Leif Andersson

    Utan att känna till kostnaden för dessa reformer och hur finansieringen är tänkt och ske är jag också positivt inställd. Är faktiskt förvånad att Löfvenregimen inte redan gjort fackföreningsavgiften avdragsgill pga dennas direkta koppling till intjänandet av den skattebelagda arbetsinkomstens förvärvande. Apropå finansiering skulle slopade ränteavdrag i utbyte mot detta vara en långt större åtgärd för att utjämna de socioekonomiska skillnaderna än allt annat regeringen uträttat hittills.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra att du håller med Leif – Det är antaget av kongressen och ska genomföras så ju förr ju bättre.

  5. Bergis

    Men du kommer inte att få något ord med i spelet Anders. du har missat att du företräder ett högerstyrt parti som kallar sig Arbetarpartiet Socialdemokraterna i Umeå. Ett högerstyrt parti som säljer ut allmännyttan och vägrar återkommunalisera privat verksamhet, Men jag tror inte du är intresserad av det du skriver heller. Du är bara intresserad av att ta facklig eller politisk ledighet, Äta snittar och gå på möten på skattebetalarnas bekostnad. Sådana är ni och sådana har ni blivit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan bara svara för mig själv och för mig handlar mitt politiska engagemang om en enda sak – Att förändra och bygga ett bättre samhälle.

      Sedan är jag helt säker på att jag kommer att få både ett och flera ord med i laget.

  6. Fredrik

    Vacker tanke, vi ska betala mer utan krav på motprestation, det brukar inte leda till att suget att hitta ett nytt arbete ökar direkt. Detta är ett gammalt beprövat sätt att köpa röster, man kapar ju inte av handen som föder en, därför röstar man på S eller V. Varför inte gräva upp löntagarfonderna igen. Det finns ett grundproblem, är ersättningen för hög för att göra ingenting så, ja då gör värdigt många personer ingenting, tyvärr är det så! Men som sagt 10% arbetslösa är inget dåligt väljarstöd att köpa med skattepengar!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det handlar på inget sätt om att köpa röster Fredrik – Däremot handlar det om att se till att jämställa arbetsgivare och arbetstagare vad gäller avdragsrätten och om att se till att man kan ställa mat på bordet om man har oturen att bli arbetslös.

    • Bertil

      ”Vacker tanke, vi ska betala mer utan krav på motprestation, det brukar inte leda till att suget att hitta ett nytt arbete ökar direkt.” Skriver fredrik
      Varför ska motprestation ske. En person med 4 miljoner på bank och en avkastning på låga 3% får ut liknande en A-kassa genom att rulla tummarna. Detta medan en arbetslös som betalat sin avgift tvingas utföra jobb som i sin tur skapar färre jobb för att erhålla sin A-kassa.
      är man arbetslös är man arbetslös, jobbar man ska lönen vara avtalsenlig. Det är genom motprestation som arbetslösheten är hög. Bort med motprestation, det kan jämställas med svartarbete anser jag.

      Istället ska utbildning vara det enda alternativet vid arbetslöshet.
      Utbildning som inte sker på företag utan där företag få bekosta utbildningskurserna
      som de vill folk ska ha kompetens inom. Amu, Lernia. och liknande var perfekta utbildningsställen för att serva företag med utbildat folk.

      Högern sänkte ju a-kassan 30% i ett slag men det räckte inte på det fick de och får det än ligga kvar i en högre skatt på lika inkomst kraven skärptes dessutom. Man lurade unga med en jobbgaranti vilket snopet nog betydde att unga skulle sitta heltid på arbetsförmedling söka jobb som de varken fick eller jobb som inte ens fanns för alla.

      vad Fredrik är ute efter är att blir du arbetslös eller inte kan jobba av olika anledning då ska du inte ha en krona vid månadens slut. För det spelar ingen roll för högern hur mycket man sänker dessa sociala skydd så när en sänkning är gjord då kommer man i nästa förslag föreslå nästa sänkning.

      Nä vad som behövs när det är sådana politiska ambitioner då behövs en sorts castro som rensar ut oliktänkande empatilösa idioter och psykopater.
      Det är allt för många i makt som har psykopatiska läggningar och de har vi ingen nytta av.
      castro värnade de fattiga vilket är välkänt. Sen utrensningarna han sysslade med kan alltid ifrågasättas. men finns krafter som menar att vissa ska inte ha nåt då är utrensning även befogad.

      Höj A-kassan med 40% då ska ni se att konsumtionen och jobben ökar enormt.
      Rika som får allt mer de konsumerar inte de spekulerar istället. Vilket knappast ger samma jobbeffekt som om de samlade resurserna fördelades bättre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer att finansieras Sven och det är det som är viktigt – Exakt hur kommer jag tillbaka till men kunde Alliansen slopa avdragen och försämra ersättningsnivåerna genom att sänka skatter för de med höga inkomster går samma taktik att använda i omvänd riktning för att återställa ordningen.

      • Kim

        Klassiskt politikersvar.
        Ingen aning om vad kraven kostar.
        På finansiering kommer alltid svar i stil med ”Exakt hur kommer jag tillbaka till” vilket i princip aldrig görs. Och då det görs kommer fluffiga svar utan underlag. Politikerklyschor. Absolut inte tydliga ekonomiska redovisningar.

        Det är inte märkligt att folk tappar förtroendet för politiker. Däremot är det märkligt att de som anser sig vara kloka och mot SD inte förstår att liknande svävande retorik öppnar banan för tex SD att köra samma svävande och fluffiga resonemang. Och eftersom man kan göra det på andra områden kan även SD komma undan utan att man synar klyschor och löften.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det går mycket bra att berätta vad en sådan reform skulle kosta och hur den ska finansieras – Mitt svar är genom att ta tilllbaka några av de skattesänkningar som blev resultatet av den slopade avdragsrätten.

  7. Tee Garden

    Det här din rubrik står för var just detta föregående regering kriminaliserade. Därför införde man rut rot mm. Allt för att ha möjlighet till billigare arbetskraft. Man ville också utnyttja invandingen/flyktingarna till just detta. Billigare arbetskraft och människor som stod i kö för att få ett arbete/inkomst. Inte var det av medlidande duon Reinfeldt-Borg gick ut med att vi måste vara generösa mot denna gruppen. De skulle snabbt tillgodose arbetsmarknaden, de giriga kapitalisterna med billig arbetskraft. Av detta vinner Socialdemokratin/vänster på som jag tidigare nämnt.
    Centerpartiet med förra regeringen slog sönder Sverige. Du håller säkert med om det?
    Maud Olofsson borde inte gå fri 🙂

  8. Alexander

    ”Den förra regeringen ställde till det och skapade en massa fattigpensionärer”

    Ditt parti har styrt större delen av 1900-talet men det är alltså åeren 2006-2014 som skapat alla fattigpensionärer? Din argumentation är inte seriös.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min argumentation är oerhört seriös Alexander – Titta på vilka politiska beslut som skapat dagens företeelse så ser du att jag har rätt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I grunden är det socialdemokratisk politik – Applicerad i ett land som har ett system som ligger ljusår till vänster om vårt.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Applicerad i ett land som har ett system som ligger ljusår till vänster om vårt.”

            Det tror jag nog inte fransmännen håller med om direkt…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Huruvida de håller med eller inte ska jag låta vara osagt men för övriga betraktare så framstår det klart och tydligt att det är så.

          • Krister

            Det har du rätt i, inkluderat delar av facket.
            Men nu ligger det förslag som mer kan kallas
            borgerliga. Och det har talats om generalstrejk.
            Macrons popularitet dalar. Och det är väl inte
            så konstigt med snabba kast i dagens mediasamhälle.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis men i nästa val ska han bedömas utifrån vad han skapat under denna mandatperiod och inte från opinionen dag för dag – Min tro är att fransmännen vid den tidpunkten kommer att finna att det han gjort och genomfört är bra för folkflertalet.

  9. Alexander

    Anders

    De som gick i pension 2006-2014 är födda 1941-1949. Vilket parti har styrt den största delen av deras yrkesliv? Att du sedan försöker lägga skuld på SD som kom in i riksdagen 2010 med 5,7% är direkt pinsamt. Menar du, på allvar, att de har större del än Socialdemokraterna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som spelar roll är vem som regerat de sista åren innan pensionen och vad som ändrat i regelverket för pension.

      Sedan är du som vanligt långt från inläggets ämne.

      • Krister

        Pensionsgruppen är en parlamentarisk arbetsgrupp i Sverige bestående av representanter för de partier som stod bakom 1994 års pensionsöverenskommelse, alltså Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Gruppen har till uppgift att vårda och utveckla pensionsöverenskommelsen. Beslut tas i regel i enighet.

        S och dom borgerliga har alltså GEMENSAMT ansvar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis men vilken regering skapade skillnad i beskattning för arbetande och pensionärer Krister?

  10. Alexander

    Anders

    Du frånsäger alltså Socialdemokraterna en stor del av ansvaret för fattigpensionärernas situation?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har ansvar även vi så jag försöker inte avsäga oss ansvar även om jag lyfter upp Alliansens ansvar i frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.