Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag undrar vem av oss Umeåborna anser vara gränslös Jan Hägglund?

Det är självklart för mig att bemöta Jan Hägglund och den aggressiva attack på mig och min debatteknik han försöker sig på att anföra i sitt blogginlägg med titeln ”Kollektiv kan drivas i offentlig regi – Anders Forss drivs av sin egen gränslöshet”

Att låta bli att besvara ett inlägg som någon lagt så mycket möda på att författa som JH gjort genom att använda 1.502 ord och hela 9.195 nedslag på tangentbordet för att åstadkomma vore respektlöst mot både Jan Hägglund och Arbetarpartiet – Alldeles speciellt så därför att jag försöker leva som jag lär och reflektera den kärlek jag hyser till mina medmänniskor i allt jag gör.

Jan säger att han kommer att dela upp genmälet i två inlägg där han i det andra inlägget ska ägna tid åt att presentera varför det är möjligt att driva kollektivtrafik i offentlig regi.

Det inlägget väntar jag på med spänning men ska man tro det JH anför i slutet av sitt långa blogginlägg om mig och min debatteknik så kommer det inlägget säkert att jämföra äpplen och päron istället för äpplen och äpplen – Något jag antar därför att JH i sista meningen i sitt inlägg säger att vi i det inlägg han ska skriva bland annat ska titta på Region Örebro och deras ställningstagande vad gäller kollektivtrafiken.

Den debatt som fördes i kommunfullmäktige handlade om vad Arbetarpartiet anförde gällande ett eventuellt nybildande av ett kommunalt bussbolag och om den kommunala busstrafiken – I fallet Region Örebro och deras beslut handlar det inte om ett kommunalt bussbolag utan om ägandet till ett bussbolag ägt 50/50 av Region Örebro och Region Västmanland och då avseende all framtida busstrafik i bägge regionerna.

Att jämföra ett kommunalt ägt bussbolag i en kommun med drygt 120.000 invånare med ett bussbolag ägt av 2 regioner bestående av 22 kommuner med en befolkningsmängd på drygt 570.000 invånare låter sig inte göras rakt av då det i sådana fall är att jämföra äpplen och päron.

Med det sagt så kan man förvisso dra vissa paralleller vad gäller offentligt ägd kollektivtrafik jämfört med kollektivtrafik som upphandlats offentligt från privata entreprenörer.

En direkt jämförelse och att använda samma sakskäl låter sig inte göras. Att sprida kostnaderna för en gemensam organisation och för gemensam infrastruktur i form av bussgarage och verkstäder mm. på 22 kommuner är något helt annat än att belasta 1 enskild kommun med dessa kostnader.

För mig kändes det viktigt att få detta sagt för att belysa sättet på vilket Jan Hägglund och Arbetarpartiet bygger sin argumentation.

Att jag inte bygger mitt sätt att argumentera på samma sätt som JH bygger sin undgår säkert ingen och jag antar att det är därför Jan Hägglund känner frustration och kallar mig självgod, gränslös och farlig för politiken.

Låt mig därför förklara varför jag argumenterar som jag gör och varför jag inte gräver ner mig i detaljer och siffror på det sätt Jan Hägglund gör.

Anledningen är följande Jan:

  • Jag ser ingen anledning att grotta ner mig i siffror och debattera utifrån dessa i något som Umeåborna i gemen inte ser som något problem.
  • Jag ser ingen anledning att grotta ner mig i siffror och utifrån detta debattera det du påstår vara skrytbyggen – Detta därför att det enligt en överväldigande majoritet av Umeåborna anser att det inte finns några skrytbyggen i Umeå.
  • Jag ser ingen anledning att grotta ner mig i siffror och sedan debattera utifrån dessa i fråga om ägandeskapet av Ultratrafiken – Åter av skälet att en överväldigande majoritet av Umeåborna inte anser det vara något problem med Ultratrafiken så som den drivs idag.

Om det får dig att känna dig bättre till mods får du får gärna kalla den teknik jag använder för att debattera för smutskastning Jan. Mitt sätt att argumentera är inte smutskastning och att du tycker det har jag inga problem med då du är fri att tycka det om du känner för det.

Min debatteknik handlar inte om att smutskasta utan om att belysa det jag anser vara felaktiga grundantaganden för den politiska debatten – Grundantaganden som inte bygger det samhällsbygge en majoriteten av väljarna röstat för.

Du får gärna rätta mig om jag har fel  Jan Hägglund. Så vitt jag vet så har en majoritet av väljarna i Umeå röstat på de partier i Kommunfullmäktige som röstat för både bygget av Väven och Navet och för att Ultratrafiken ska fungera som idag eller hur Jan?

Min tro är att Umeåborna i gemen liksom de flesta av mina partikamrater ser mitt sätt att argumentera för vad det är – Som ett sätt att påvisa hur verklighetsfrånvänd och därmed långt från väljarna din politiska uppfattning är Jan.

Hade läget varit sådant i Umeå att du hade stöd från en majoritet av Umeåborna i din uppfattning om att skrytbyggen existerar i Umeå och att Ultratrafiken ska vara ägd av kommunen hade Arbetarpartiet haft betydligt större röstetal och därmed betydligt fler platser än de 2 ni idag har i kommunfullmäktige.

Jan – Du må se min kritik mot dig och ditt parti som du vill – För egen del handlar kritiken om en enda sak – Att påvisa hur litet väljarstöd du har för din uppfattning och hur mycket tid du försöker uppta i KF för en politik som saknar väljarnas stöd.

Jan – Min debatteknik handlar om att debattera hur vi tillsammans bygger ett bättre Umeå – Ett bättre Umeå utifrån medborgarnas synvinkel och inte utifrån Arbetarpartiets synvinkel.

Jag har säkert inte allas stöd för det samhällsbygge jag vill se växa fram men ska jag våga mig på en gissning så har jag sannolikt större stöd för mitt påstående om att det inte existerar några skrytbyggen i Umeå än det du har för ditt om att så skulle vara fallet.

Med det sagt så anser jag inte att jag behöver bemöta resten av alla de 1.502 ord du använt dig av i inlägget.

Därtill vill jag ge dig ett råd Jan – Ett råd byggt på den gränslösa kärlek jag känner för mina medmänniskor. Fortsätt driva den politik du brinner för och försök få väljarna med dig på tåget så att du har stöd för din uppfattning. I det arbetet har du mitt fulla stöd och därtill mitt stora lycka till.

När du har skaffat det stödet kan vi ha en ordentlig debatt Jan – En debatt baserad på väljarnas viljeyttring och inte på grundlösa påståenden från ett parti med litet väljarstöd. Fram tills dess ser jag dina påståenden om skrytbyggen som felaktiga och irrelevanta därför att de saknar folkligt stöd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

100 kommentarer

  1. LSE

    Anders, med din diagnos kommer du aldrig, aldrig att inse att du har fel.
    Men så är det!
    Du har fel och Jan H har rätt !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att det finns de som har problem med att jag tycker som jag tycker har jag inga problem med Sven – Så vitt jag vet är dessa inte många – Hade de varit det hade jag fått motta betydligt mer mothugg än jag får göra i dagsläget.

          • Sven

            Problemet är iofs inte att man just tycker.
            Problemet är väl snarast att inte kunna inse att man har fel. Att halka med fakta på samma sätt som Trump och SD även om sakfrågorna skiljer. Godtyckligt välja ”passande” delar som bryts ut från helheten för att godtyckligt vinkla.

            Anser man att man aldrig ha fel kan man ju fundera på om man ens registrerar de ”mothugg” som finns eller om man självgott bara anser att ”alla tycker som jag”. Tex registrerar inte en narcissist avikande åsikter….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag registrerar avvikande åsikter Sven men jag behöver inte tycka att den avvikande åsikten är rätt eller hur:

            Jag står upp för den ideologi jag brinner för och den politik jag tror på – Att göra det är att vara konsekvent.

            Jag vidhåller det jag sa i mitt svar – Om Umeåborna tycker som JH och AP skulle de ha större väljarstöd än de har.

          • Sven

            Olika åsikter är ok. Till och med bra.

            Att inte lyssna på fakta är illa. Att strunta i fakta som inte passar den ideologi man företräder må vara konsekvent, men knappast klokt.

            Som sagt. Mycket märkligt resonemang.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Då måste du få tycka att det är konstigt Sven – fakta som jag ser saken är att Umeåborna i gemen inte anser att det finns några skrytbyggen i Umeå.

  2. Ville-Valle

    …hur kan du Anders Forss ens i ett tillstånd som du var när du mötte din påstådda frälsare på kalhygget i Finland påstå detta trams gentemot Jan Hägglund: ”Jag har säkert inte allas stöd för det samhällsbygge jag vill se växa fram men ska jag våga mig på en gissning så har jag sannolikt större stöd för mitt påstående om att det inte existerar några skrytbyggen i Umeå än det du har för ditt om att så skulle vara fallet.”
    Anders Forss, jag måste ställa frågan om du verkligen har så dålig verklighetsförankring att du tror att alla Umeåbor som röstade på till exempel socialdemokraterna och moderaterna inte tycker att det byggs några skrytbyggen i Umeå…? Jag känner massor av Umeåbor på gräsrotsnivå från båda lägren och de flesta tycker det var ett vansinnigt slöseri med skattepengar att bygga till exempel Väven, lyxparkerna, centrum med Vasaplan med mera. Dessa hundratalsmiljoner kronor om inte miljarder som dessa skrytbyggen redan kostat hade kunnat överföras till skolan och omsorgen med mera där vi dagligen får läsa om indragningar. Du Anders Forss borde berätta för väljarna vad dessa miljoner hade kunnat göra för nytta inom till exempel omsorgen och skolan med mera…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt svar är kort och koncist Ville-Valle – Hade Umeåborna tyckt som AP hade de rösta på AP.

      • Ville-Valle

        …det här svaret visar att du saknar alla former av verklighetsförankring och lever i din egen fantasibubbla: ”Mitt svar är kort och koncist Ville-Valle – Hade Umeåborna tyckt som AP hade de rösta på AP.”
        Det handlar inte om hur man röstar på något parti Anders Forss utan om det enorma slöseriet med skattepengar på dessa onödiga skrytbyggen. Kritikerna finns hos väljare inom alla partier, inte minst inom socialdemokratin där många, inte minst de gamla, kliar sig i huvudet hur dagens socialdemokratiska maktelit kan prioritera onödiga skrytbyggen på omsorgens, skolans och de svagas bekostnad…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag upprepar det jag anfört Ville-Valle – Hade Umeåborna sett det som ett stort problem och som ett stort slöseri med skattepengar skulle de givetvis rösta på ett parti som anför det i sin politik.

          Så är inte fallet – I förra valet var det 2,177 väljare som delade AP:s syn på saken.

          • Kim

            Fel. Man röstar inte i sakfrågor.
            I synnerhet inte då bastuklubben bestämt att ”alla”# partier ska tycka samma – oavsett parti. Det saknas helt enkelt alternativ.
            Hade politikerna så säkert trott att man hade folkligt stöd hade man lätt kunnat ha val i stora sakfrågor, tex skrytbyggena . Men det vågar man inte. Man vågar inte ens redovisa vilka alternativ man tittade på, att sakkunniga tyckt annorlunda eller att utfallen blir ännu sämre än politikerna i förväg trott.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Dagens politik har i allra högsta grad drivits av sakfrågor Kim – Se bara på Alliansens stora sakfråga jobbekatteavdragen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            De flesta har jag redan skrivit om och i början av nästa år kommer det att bli än tydligare vilka frågor jag brinner för.

          • Kim

            Att inte kunna ge ett enda exempel utan bara ge undvikande politiska svar är ett säkert tecken på att man inte har något att komma med. I detta fall exempel på sakfrågor som väljarna röstat på i föregående val.

            Inte ett enda exempel!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag tror nog att det är JH som inte har något att komma med Kim – Inte jag. Hade väljarna röstat som han hade AP haft fler mandat än de nu har.

          • Kim

            Konstigt. Jag som trodde valet gällde betydligt fler frågor än denna. Och att denna inte ens redovisades innan valet… Nästa gång kanske ni ska gå ut och vara tydliga med att valet bara gäller en fråga?

          • Kim

            Beklagar om jag är otydlig. Bra att du frågar.

            Du hänvisar till väljare och väljarresultat – dvs valresultat.
            Mycket märkligt i en diskussion om sakfrågor. sakfrågor där politiker uppenbart försöker ändra, undanhålla och förvränga fakta i en fråga som inte tagits upp i samband med partival.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            AP hade den inställningen redan före förra valet Kim – Hade Umeåborna tyckt att den frågan var viktig och relevant och hade de tyckt som AP hade de röstat på AP.

            Det är mot den bakgrunden jag påstår att AP:s påståenden om skrytbyggen saknar stöd hos Umeåborna.

          • Kim

            Än en gång reducerar du partiprogram och partipolitik till EN fråga.

            Jag stödjer de flesta partier i enskilda frågor. Till och med SD i enstaka frågor. Det innebär inte att jag röstar på dem.

            Ditt resonemang är som att säga ”Mitt lag löpartävlingen. Därför är jag mest lämpad att laga middag.”

            Vågar du gå ut och fråga Umeåborna tex om man tycker det är lämpligt att lägga flera hundra tusen varenda dag, året om, på Väven? Vågar du fråga Umeåborna om de hellre sett en annan placering på badhuset som gett mer verksamhet för mindre pengar? Eller är det lättare att bara klappa sig på bröstet och säga att man redan vet vad folket tycker?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har frågat många Umeåbor om vad de anser om Väven och Navet och så här långt har jag mött oerhört få som är negativa till något av dem. Snarare tycker en överväldigande majoritet av de jag pratat med att både Väven och Navet är två faciliteter som är bra för Umeå och bra för Umeåborna.

            Vill någon påstå motsatsen så är det i sådan fall denne som får göra den undersökning du hänvisar till – Detta därför att det är de som anför något som inte har synbar folklig förankring.

  3. Urban Bengtson

    Badbyggets läge beslöts INTE i kommunfullmäktige först, det beslöts vid ett möte i slutet av januari mellan gruppledarna av alla partier UTOM Arbetarpartiet (som trots varande KF-parti ej bjöds in). Sedan gick det vidare med planer, mm ombildning till kommunalt badbolag utan en enda debattmöjlighet om alt. lägen.

    Och nu i de siffror som finns efter ett år av bad- och simbesökande nås 60 %, 150 000, av målet i budget om 250 000 betalande besökande (ej skolor och föreningar som håller nästan sina budgeterade 100 000).

    Det var viktigt med siffror och fakta inför badbyggande, 350 000 totalt för att få godkänt av politikens majoritet. Frågan blir nu om 60 procent av betalandebesöksmålet kan anses godkänt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt svar är att antalet besökare kommer att bli det budgeterade över ett antal år Urban.

      • Sven

        Du ignorerar alltså HELT att rapporterna säger att man Inte är i närheten av de siffror man har i budget.
        Men man kan ju alltid göra en Forss-lösning. Lägg nu en ny budget med mycket lägre antal besökare. Vips håller budget. Att kostnaden för skattebetalarna är mycket större än det man fantiserat ihop innan bygget behöver man ju inte låtsas om.
        Vilket enormt förakt för väljarna.
        Samma sak om man ser budget för Väven då beslutet tas kontra vad det kostar som färdig låda.
        Har du verkligen frågat Umeåborna om det är värt flera hundra tusen VARJE DAG?
        Jag har då inte mött någon som tycker det är vettigt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så vitt jag fått mig rapporterat så har Navet haft 250.000 besökare under sitt första år vilket är dubbelt upp mot de 125.000 besökare det gamla badhuset hade. Så vitt jag vet är det resultatet aningen bättre än förväntat vilket för mig påvisar att Umeåborna gillar Navet.

          • Kim

            Nu dribblar du igen.

            Målet för nya badhuset var inte att ”slå” besökssiffror från engalla, uttjänt och fallfärdig anläggning, I synnerhet inte bara under en period då det dessutom är helt nytt och nyhetens behag fortfarande gäller. Målen var helt andra. Sätt de siffror du tar upp mot de man talat om då man startar projektet. Vågar du?

            Du kan ju själv gå tillbaka till vad som sagts innan. Orkar du inte kan du tex läsa http://www.folkbladet.nu/303676/minst-en-badgast-i-minuten

            Det blir rätt ironiskt att läsa inlägg om ”problemförnekelse” i parallella inlägg.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Siffrorna jag nämnde avser ett helt års verksamhet Kim.

            Vilket mål vill du hävda var fallet?

          • Sven

            Du vet alltså inte ens vad målet var med Navet och vad politiken pratade för siffror innan? Ändå ”vet ” du att det är bra och att folk tycker det är bra?
            Och att sätta åsikterna om Väven i proportion mot kostnaden vill du uppenbarligen inte.
            Det är klart, låtsas man att det inte finns alternativ och att allt är gratis är förstås folk nöjda.
            Då vet vi strategin. Undanhålla information från invånarna och hävda sedan att de är nöjda.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vet att vi träffat det besöksmål som sattes upp och jag vet att vi har fördubblat besökarantalet på årsbasis jämfört med det gamla badhuset. Därtill räknas inte gymbesökarna in i Navets statistik vilket de gjorde i det gamla badhuset.

            Gör mig betyder det faktum att besöksantalet fördubblats att Umeåborna gillar Navet.

          • Sven

            Du vill alltså blunda för de 3-400 000 man sagt tidigare?

            Bara en politiker kan vara nöjd med att en sprillans ny anläggning som kostar mångfalt mer ger fler besökare än en fallfärdig och uttjänt anläggning.

            Att ens fundera kring den mängd besökare som kunde blivit med en större anläggning för mindre pengar är däremot omöjligt. På tal om faktaförnekelse…..

            Och fakta kring kostnaden för väven duckas och duckas…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            När badandet var som störst i Umeå – Under den tid militären fanns här och dessutom badade gratis uppgick badandet till drygt 300.000 per år. För Navet var budgeten en fördubbling och den har uppnåtts – Hur stor den långsiktiga ökningen blir återstår att se men att nå 300.000 över tid borde inte vara något problem.

            Därtill bör du ta i beaktande att USS är mycket nöjda med Navet och det lyft anläggningen inneburit för klubben.

          • Kim

            Du undviker och dribblar vidare.

            Finns det någon som talat om annat än årssiffror?
            Vilka framgår tydligt av länken. De siffrorna var exakt de som kommunicerades innan och under bygget i alla kanaler.
            Du får gärna hänvisa till ett underlag för annat. det skulle överraska med lite underlag bakom alla påståenden. 😉

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag dribblar inte – Kollar man med nämnden som ansvarar för Navet så har besöksmålet nåtts.

          • Urban Bengtson

            Nej, och det har jag skrivit förut, 250 000 nu på ett år ska stämmas av mot budgetens 350 000 för betalande besökare, skolbad och föreningar. Uppdelat har skolor och föreningar nästan nått budgeterade 100 000. Men betalande besökare har lite över 150 000 under ett år mot budgeterade 250 000.

            Det kan också blir än lägre första kalenderåret 2017 om HT 2017 blir lägre än HT 2016 var.

            Värmekritik för tävlingar och luftproblem som Västerbottensnytt visat på kan också sänka besökandet. Fritidsnämnden har än inte gjort något offentligt uttalande om siffrorna, men bara 60 % av mål i uppsatt budget än man knappast nöjd med.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Mätningen är gjord på exakt 12 månaders tid och en fördubbling av antalet besökare jämfört med gamla badhuset trots att de räknade in de som gymmade i sin statistik är ett mycket bra resultat – Därtill är det oerhört positivt att USS och simmarna upplever Navet som ett lyft för sin verksamhet.

          • Kim

            Jag summerar:
            (S) pratar om besökarantal på 350-450 000 per år för det nya badet, vilket man lägger i budget.
            Resultatet är 250 000 per år, dvs 25-35% lägre än beräknat och budgeterat. Dessutom medan det är nytt och det är ”nyhetens behag”.
            Kommentar från dig: Det är superbra siffror och det är på årsbasis.

            USS har hållit till i lokaler som varit uttjänta i massor av år och där man underlåtit att underhålla i årtionden. Det byggs en ny anläggning för fler hundra miljoner. Är det chockande att det är ”bättre” än de gamla lokalerna? Den relevanta frågan är – kunde man med små medel fått betydligt större utväxling på investeringen?
            Man lägger den nya anläggningen med en placering som alla utredare kritiserar. Man bygger med klara brister som påpekas från USS före bygget. Allt som påpekas innan bekräftas efteråt som problem, plus att nya tillkommer.
            Resultat: Onödigt dyrt bygge som saknar många funktioner som lätt kunde fåtts med i samma eller lägre budget, med en klok lösning.
            Kommentar från dig: Allt är bra och alla är nöjda.

            Skrämmande hur man helt utan självkritik handskas med skattepengar. Än mer skrämmande att när man faktiskt vägrar lära sig av sin misstag utan bara säger ”det finns inga fel, problem eller brister”. Det blir då uppenbart att man i sin egna självgodhets namn kommer att göra flera grova misstag utan att ens blinka eller reflektera.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så vitt jag fått mig berättat så har det aldrig lagts någon budget i det härad du anger Kim. En fördubbling av besöksantalet är ett strålande resultat.

            Det relevanta i fallet USS är att de nu fått lokaler de och deras medlemmar kan utvecklas i,

          • Kim

            Det är just det som är problemet.
            Att ändra fakta och sedan hävda att det är ett ”strålande resultat”.
            Du kan själv se vad som sagts och vad det faktiskt blivit för utfall. Att man sedan väljer att ändra sina ”besöksmål” och dribbla i budget ändrar inte fakta.

            Att lägga ut mångmiljonbelopp på en sprillans ny anläggning och sedan bli toknöjd för att man slår besökssiffrorna från en gammal, möglig och fallfärdig anläggning är en klar brist på att kunna sätta saker i sitt sammanhang. Är ju som att riva en gammal fallfärdig och möglig sommarstuga på 30 kvm som inte skulle en vinter till och bygga ett sprillans nytt hus på 250 kvm och sedan jämföra komfort och möjlighet att ta emot gäster. Vad blir nästa jämförelse? Att man har oerhört mycket bättre siffror än Hörnefors?
            I sammanhanget kan man även väga in saker som:
            * (S) innan byggnationerna talade om betydligt fler besökare och hade det som argument för investeringen och placeringen – än en gång visade det sig, precis som utredarna innan sa, att det inte fanns något som helst underlag för spekulationerna.
            * Paradiset i Ö-vik hade 2005 dubbelt så många besökare på årsbasis. De har legat stadigt mellan 400 000 och 500 000 besökare. I en stad med hälften så många invånare. Ganska uppenbart hur olika man lyckats.

            Det viktiga är att erkänna och därmed lära sig av misstag. Umeåborna kunde fått mer bad för pengarna. USS kunde fått bättre anläggning. Umeåborna kunde fått bättre miljö. Och betalat mindre.
            Men då hade ju politikerna behövt lyssna på medborgarna och de utredningar som föregick bygget. Och det vore ju synd …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För min del tycker jag att en fördubbling av antalet besökare är ett mycket godkänt resultat – Alldeles speciellt så då andelen badare är än större än en fördubbling i och med att gymbesökarna räknades in i det gamla badhusets besöksstatistik vilket de inte gör i Navets besöksstatistik.

            Det riktigt intressanta bli ratt se hur den långsiktiga trenden ser ut och vad gäller den är jag mycket optimistisk.

            Paradisbadet i Ö-vik har funnits länge och de besöksantal de har idag är något som är upparbetat under längre tid – Märk väl att även paradisbadet precis som Navet ligger i centrum – Något jag tror ökar antalet besökare.

          • Urban Bengtson

            Paradiset har ett läge som tillåter utveckling och utbyggnad, har äventyrsdel större än i Umeå och har relaxdel som är vida mer än i Umeå med litet relax i källarvåning. Umeåläget ger inga nya utrymmen.

            Himlabadet i Sundsvall som når över 400 000 per år, har 50:a utomhus intill liksom en sporthall, som båda ger synergieffekter. Umeåläget har inget sådant som lockar fler besökare. Läget försvårar också för träningsläger som behöver utemiljö intill.

            Det finns beslutad budget för 375 000/år (inkl 100 000 för skolbad och föreningar). Gym beräknades för 25 000 besök. Nu har nåtts 150 000 betalande besökare, minus 100 000 mot uppsatta 250 000 i budget.

            Allt detta är fakta att förhålla sig och som politiken förr eller senare måste hörsamma, inte efter hörsägen. Värmeproblem nu liksom dålig luft lär inte öka attraktionen i Umeå. Än mindre med dålig luft utanför i city samt olycksrisker i trafiken intill.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min uppfattning är att en fördubbling av antalet besökare på 12 månader är en mycket bra utveckling Urban.

            Sedan ser jag inga problem med att utveckla verksamheten om vi vill i framtiden – T.ex i den del som nu är parkeringshus.

          • Urban Bengtson

            Umeås politiker hade/har? mål om 250 000 betalande besökare (+ 100 000 för skolbad/föreningar), och det byggde driftsbidraget på för klara budgeten, allt under (nu 150 000 och under för Umeå simhalls första år) ger reella förluster som drabbar annan verksamhet under Fritidsnämnden och kommunen i stort.

            Utveckling handlar inte om uppåt i P-hus eller nedan i källare. Det är åt sidorna som Paradiset i Övik och Himlabadet i Sundsvall planerats utifrån. Även Umeå simhall hade utrymme för sådant och det fanns planer i olika utredningar hur. Så görs nu också på nya badhus/simhallar jag studerat.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så vitt jag fått för mig beskrivet så gör inte navet någon förlust som drabbar Fritidsnämnden Urban. En byggnad kan utvecklas på många sätt att se utveckling på det sätt som du gör är att begränsa sig själv och vad som är möjligt.

          • Kim

            Genom att ändra mål till det man får i utfall kan man ju alltid vara nöjd.
            Det ändrar inte att det är färre än man sagt innan och färre än jämförbara bad.

            Än en gång TROR du om besökssiffror. Man kan lätt se utvecklingen för Öviksbadet relaterat till nyheter mm. (Nyheter som f.ö. krävt att man kunnat bygga om/ut, vilket inte går i Umeå pga stuprörsstirrande politiker.) Och även här är det rätt uppenbart att du spekulerar fel. Om man kikar på siffrorna i stället för att gissa….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Även Navet går att bygga ut om så skulle krävas Kim – Både i P-husdelen och på höjden om så skulle behövas. I Navet finns något för alla och att det är så känns oerhört tillfredsställande.

          • Urban Bengtson

            Badhus/simhallar i Sverige går med ”förlust” räknat företagsekonomiskt, frågan är vilken driftsförlust man är beredd att ta. I Umeå beslöt politiken att inte mer än minus 20 mkr/år som var ”noll-gränsen”, c.a dubbelt mot Umeå simhall enl. Badutredningen.

            Med 100 000 besök (150 000 mot 250 000) mindre och som budgeten räknar 50 kr/besök (finns att ta del av i kommunala handlingar) blir det ytterligare minus 5 mkr och passerar den gräns politiken satt och i övrigt anpassar Fritidsnämndens budget efter.

            Beträffande utveckling av bad, fanns aktörerförslag om att lägga bassänger på ovanvåningar och butiker, mm + P-garage under. Detta bedömde kommunen var orealistiskt så det godtogs ej. Dvs badutvecklling i P-husdel ovan omklädning och äventyrsdel torde kommunpolitikerna också underkänna idag.

            Dessutom, poängen med P-platser nära badet och nära centrum minskar också med en ”P-advåning” med risk för sämre tillgänglighet och färre besökare, samt än dyrare drift. Cityläget blir än dyrare om man tar med förlorad alternativ intäkt på dyrbar centrummark.

            Avveckling av badplatsen nu ger däremot chans till utveckling av bad/simning i lämpligare och billigare läge samt utveckling av annat och lönande på denna värdefulla tomt i Umeås centrum.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            De jag pratat med i nämnden och då från både mitt eget parti och oppositionen är även de nöjda med besöksantalet det första året Urban – Så är även jag.

            Att tro att badintresset ska mer än fördubblas bara därför att man bygger ett nytt badhus är naivt som jag ser saken. En besöksbudget ska vara realistisk.

      • Urban Bengtson

        Badutredningen, badaktörerna som först fick uppdraget samt kommunfullmäktige i beslut 2013, beräknade för ”mer än fördubblas”, dvs 350 000 – 400 000 besökande, varav c:a 100 000 för skolbad/föreningar (också stora ökningar, som håller idag).

        Nu blev det inte så utan nedåt hälften av ”fördubblingen” för betalande besökare, 150 000. Naivt var detta då många umebor aldrig trott på beräkningen. Så nu får politiken anpassa sig nedåt och vara mer realistisk samt se hur ökat underskott ska täckas.

        Eller tänka ”helt om” för ett bad i dyrt och dyrbart cityläge där annat lockande kan bättre uppfylla uppsatta budgetar och mål. Eller överträffa.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur det räknades för länge sedan och på den tiden de gratisbadande militärerna fanns i stan ska jag inte uttala mig om då jag inte bodde här vid den tidpunkten.

          250.000 besökare under den första 12 månaderna är en fördubbling av antalet badande och den ökningen ska vi vara nöjda med då en fördubbling är ett exceptionellt bra utfall eller hur Urban?

          • Urban Bengtson

            Det är inte siffran 250 000 besökande på ett år som är intressant för ekonomin och allmänheten. Nästan 100 000 av dessa är skolbad och föreningar. Skolbaden är obligatoriska och enkelt är beräkna. Ökning för föreningar håller beräkningarna.

            Men det som handlar om frivilligt badande/simmande besökare är nu drygt 150 000 och inte det budgeten angav om 250 000 som mål, bara 60 % uppfyllelse. Kommande revision ska jämföra på detta sätt och politiken värdera därefter och besluta om framtiden.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det intressanta är att vi fördubblat antalet besökare på så kort tid som 12 månader Urban – Det och det faktum att USS och simsporten är helnöjda är det som betyder något. Därtill har jag kollat med ansvariga återigen och jag finner inga tecken på att det är lagt någon budget på det besöksantal du hänvisar till.

            Därtill har skolbad mm. alltid räknats in i besöksstatistiken vilket jag fått verifierat från nämnden vilket gör att dessa fanns med även i den siffra på 125.000 årliga besök i det gamla badhuset.

          • Urban Bengtson

            ”Tecknet” på budget för 250 000 betalande besökare och 100 000 för skolbad och föreningar finns att läsa på min blogg:

            http://blogg.vk.se/umeas-basta/2017/04/24/badsiffror-blir-bad-siffror-for-bad-ekonomi-som-umepolitiken-ej-bad-om-och-blir-for-dyr-i-citylage-sa-tank-om-2/#comments

            Det var efter dryga halvåret och en analys gav spådom om de 150 000 som sedan blev efter ett år, minus 100 000 och som är de fakta politiker och allmänhet har att förhålla sig till. Eller göra ny budget och sikta lägre än som gjordes inför byggstart.

            Ett annat sätt är att besöka verkligheten och se att det inte är så fullt i bassängerna utom när föreningar och skolbad är där (eller vid något jippo). Förkortat öppethållande är annat tecken på att prognoser inte håller.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns säkert att läsa på din blogg men i nämnden finns ingen sådan budget så vitt jag kunnat finna.

          • Urban Bengtson

            Fritidsnämndens ledamöter behandlade denna budget 2013, liksom KF gjorde senare det året när den fastställdes där. Och så länge det inte meddelats andra siffror och med lägre besökandeantal, gäller 2013:s och jämförelser ska göras utifrån, således 250 000 betalande besökare och 100 000 för skolbad och föreningar, för 12 månader.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag hittar inget belägg för det du påstår i Fritidsnämndens arkiv Urban.

          • Urban Bengtson

            Dessa siffror meddelas oftast inte i fritidsnämndsprotokoll utan det behövs att man får det av enskilda ledamöter. Men ofta kallas det arbetsmaterial och kan vara svåra att få ut. Alternativt går de att få fram genom att begära ut allt som låg till underlag för kommunfullmäktigebeslut.

            Det går också att läsa Badutredningen och där står i Tabell 8 om beräkning av besökstal att totalt hade man 430 000 på ett år. Lek/äventyr sattes för 150 000 och simmotion 70 000. Skolbad hade 50 000 och föreningar 60 000. Gym/relax fick siffran 100 000.

            Nu har det blivit 150 000, klart under Badutredningens för lek/äventyr + simmotion + relax. Och det finns inga politiska beslut offentliga redovisade om att utredningens siffror reducerats.

            Nu är gym privat och ska tas bort. Säg hälften så blir det 380 000 totalt, att jämföra med budgetsiffrorna om 350 000 (Men troligen har gym mer än relax nu.) Med dessa besökssiffror som underlag görs sedan en budget där de olika besöken får intäktssiffror.

            Badutredningen ska gå att begära ut från kommunen, jag remissvarade och fick den tillsänd mig.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det som är officiellt beslutat står i protokoll Urban – Står det inte i ett protokoll är det inte ett beslut i nämnden är det inte beslutat.

          • Urban Bengtson

            Det var i Kommunfullmäktige 2013 som beslut om budgeten med sifferunderlag redovisat för nytt bad, togs. Och det var i KF beslut togs om att bygga. Så i handlingar för detta ska siffror om 250 000 betalande besökare finnas, det ska gå att begära fram och då ska det visas de jag hade fotat av till min blogg.

            Sedan har Fritidsnämnden till uppgift att följa upp KF-beslut och beräkningar som låg till grund för budgeten.

            Först efter kalenderåret 2017 är slut syns vad som blev och ska då ställas mot underlagssiffrorna från 2013 (och även jämföras med Badutredningens om så behövs). Nås inte målen är det Fritidsnämnden som kan begära tilläggsmedel om man inte kan prioritera om i sin egen budget.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är med all säkerhet pratat om olika siffror i olika sammanhang under hela beredningsprocessen Urban – Att det är så betvivlar jag inte men det innebär inte att det skulle finnas en besöksbudget i det härad du anför.

            Jag har letat i nämndens beslut och det finns inga spår av någon budget du vill anföra.

            En fördubbling av antalet badande på 12 månader är ett mycket gott resultat Urban – Ett resultat vi kan vara stolta över.

            Min rekommendation är att du släpper Navet och allt som därtill hör och ägnar dig åt produktiva debatter – Debatter som kan påverka framtiden. Navet är ett väl fungerande badhus med nöjda badare och en ännu nöjdare simklubb i form av USS och att du ständigt skriver negativt om detta stör USS så vitt jag fått höra från föreningen.

          • Urban Bengtson

            Åter, det är i KF-protokoll som besökandebudgeten 2013 angav de siffror som gäller för att badbygget skulle godkännas i KF, inte i Fritidsnämndens, helt enkelt för att den först 2017 har detta under sig. Fråga KF-ledamöter från 2013 och de ska ha de budgetförslag som var i bloggen jag angav tidigare.

            Skolbad och föreningar har nått målen, men inte det ”privata besökandet”, det är fakta som gäller än. Om Fritidsnämnden efter första kalenderverksamhetsåret 2017 anpassar ner till de lägre siffror som många, inkl jag, förutspådde, återstår att se. Om så blir det att begära tilläggsanslag eller ompröva annat i sin budget.

            Avslutningsvis, jag förmanar inte att bloggare ska ägna sig åt annat och för inte fram ej verifierbara påståenden utan utan håller en saklig debatt och till officiella fakta som går att kontrollera genom att studera offentliga handlingar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag har pratat med många politiker angående navet och budgeten är en sak som inte debatterats. det som däremot debatterade flitigt var vart, hur och när ett nytt badhus skulle byggas. Att som du komma dragandes med den påstådd budget som inte existerar tycker jag är fel och ett tecken på att man snöat in på något som saknar relevans hos en överväldigande majoritet av Umeåborna.

            Skolbadet har för övrigt alltid räknats in i besöksunderlaget och skolbadet är obligatoriskt därför att det är obligatoriskt för alla skolbarn at lära sig simma i klass 3.

    • Urban Bengtson

      Jämföra med sista året på Umeå simhall är inte relevant, där fanns inget äventyrsbad och bassänger hälften mot nu samt ytor mindre än hälften idag. Att jämföra slutår mot nystartår blir också orelevant. Jämförelse med Umeå simhalls första år och nya badets första år ger förlorare nu.

      Skolor och föreningar når sina mål, och högre än förr. Men betalande badbesökare är c:a hälften som beräknat och mindre än förra simhallens startår, det är faktum som håller och politikerna ska förhålla sig till om man vill ha allmänhetens förtroende.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Besöksantalet är bra och i linje med det man beräknar – Att räkna det antal som var fallet när badhuset var fullt av solarier och solarielandskap och fullt av gratisbadande militärer låter sig inte göras.

        Faktum kvarstår – Så här långt har Navet visar sig fungera bra både vad gäller attraktionskraft och besöksantal.

        • Urban Bengtson

          Simhallen hade inga solarier första åren och de militära var inte många i förhållande till mängden badande/simmande, det såg jag själv som USS-tränare/ledare där nästan varje dag. Det var trångt på banorna av ”vanliga” badande/simmande och fyllt med lekande barn. F ö finns idag en relax som är mer än romerska badet förr och multibassäng större än lilla bassängen då.

          Det är inte attraktionskraft med bara drygt hälften av betalandemålet i budgeten och vikande siffror som nu redovisats. Och ändå nästan fördubblat befolkningsunderlag med endast IKSU:s simhall och Holmsunds lilla äventyrsbad som tillkommit.

          Läget är otillräckligt för att locka många, det skrev Badutredningen också, för trång yta. Plus ingen utemiljö och inga synergier med andra idrotter samt turism, särskilt sommartid med husbilar, husvagnar och camping. Tiderna förändras även för bad/simning, citylägen passar sämre och är dessutom dyrare (tänk alt.intäkt).

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Läget är perfekt och besökarantalet är som förväntat eller till och med aningen bättre. En fördubbling av antalet besökare på 12 månader är att anse som mycket bra då det innebär en fördubbling.

            Att USS dessutom är helnöjda därför att Navet’s tillkomst utvecklar klubben och de tävlandes möjligheter att elitsatsa understryker att satsningen var bra och efterlängtad – Därtill att vi nu har ett riksidrottsgymnasium i Umeå för simsporten.

  4. Bergis

    Hade Umeås socialdemokrater i valet gått ut och sagt att nu ska vi bygga ett jättefult hus i vit plåt nere vid kajen som kommer att kosta alldeles för mycket så hade ingen röstat på sossarna. Samma sak med det felplacerade badhuset Navet. Hade någon sagt att det skulle bli för dyrt för en barnfamilj att bad där så hade ingen röstat på er. Skrytbygge nr 3 handlar om nya Vasaplan som väntas bli funktionsoduglig efter start. Sedan ligger det en hel del prestige i att inte ta tillbaka lokaltrafiken i Kommunal regi. Därför att då måste ju sossarna erkänna att beslutet om att privatisera var fel från första början. Det blev ju i slutändan dyrare och sämre kvalitet med ett privat alternativ. Men som Jan Hägglund skriver ”Eftersom Forss gissar, än hit och än dit, i hopp om att skriva vad de tongivande socialdemokraterna vill höra” så kommer vi aldrig att få ett erkännande från dig att privatiseringen av lokaltrafiken ledde in på ett stickspår. Vi kommer bara att höra lögner om hur bra det går.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har inte privatisera något annat än kollektivtrafiken under senare år Bergis – Därtill inget under nuvarande mandatperiod så vart i ligger ditt problem Bergis?

  5. Bengt Svensson

    Orkar inte läsa vad det är ni träter om.

    Han har dock rätt i att du är en farlig politiker som bara suktar efter makt och att din debatt-teknik är hemsk.
    Du missförstår avsiktligt och vägrar konsekvent att svara på de enklaste frågorna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den uppfattningen står för dig Bengt – För merparten av de som följer min blogg gäller motsatsen.

  6. Bergis

    Jan Hägglund är en erfaren politiker. Du Anders är en amatör politiker. En ”wannabe” När en erfaren politiker klär av dig kommer det som en chock för dig. Vi som kommenterar din blogg vet redan att du inte har en chans att göra politisk karriär. Du får gå tillbaka till ditt vanliga jobb även om du upplever det som trist. Du har förlorat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det uttalandet får stå för dig Bergis – För övrigas läsare torde det jag anfört gälla och den gruppen utgörs av väl över 1000 som dagligen löser min g´blogg,

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kan säkert stämma – vad gäller det aktuella blogginlägget – Över tid är det min blogg som har flest läsare av de 2. Sedan är bloggandet för mig ingen tävling utan blott ett sätt att föra ut mina politiska förslag och skapa stöd för den typ av samhälle jag vill bygga.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att inte alla håller med har jag alltid tagit för givet – Lika givet som att det till övervägande del är de som inte håller med som bemödar sig med att kommentera det jag skrivit.

      • Kim

        Du utgår från att läsare håller med?
        Bara att gratulera bloggare som Kissie, Kenza, Jocke och Jonna m.fl. De sitter ju med enorma ”kunskaper” att sprida.

        Och alla håller med.

        Ett alternativ skulle kanske kunna vara att folk har stora behov att gotta sig åt andras tillkortakommanden. Hur kan tex serier som Paradise Hotel m.fl få många tittare? Fortbildning eller lyteskomik? Hur kommer det sig att begrepp som ”fail” och ”prank” har så många träffar?

        By the way så håller jag med dig om att det är lika osäkert om alla har samma åsikter som de som kommenterar. Faktum är att kommentarer och antal läsningar inte säger ett skit. Precis som det faktiskt är intetsägande att hävda andra saker med motivationen att man ”pratat med några”.
        Det är direkt förolämpande med uttalanden om att ”Umeåborna minsann tycker att det är bra”. Ditt underlag är helt enkelt helt otillräckligt. Dessutom, vilket flera påpekat, förmodligen baserat på vinklade frågor isf att neutralt försöka redovisa fakta. I dessa frågor tex genom att redovisa vad utredningarna kom fram till, vilka alternativ som faktiskt fanns och vad man idag betalar för anläggningarna, helst kontra vad man det annars skulle kostat.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag bygger mina inlägg på sunt förnuft parat med erfarenhet och kunskap och på den uppskattning jag får från många när jag rör mig runt om i stan.

          • Kim

            Ja, det var ju tunga ”argument” som knappast någon annan skulle kunna använda sig av….

            Rätt säker på att alla på denna sida ganska lätt kan säga motsatsen i samma fråga. Med samma argument.En debatt och härskarteknik som är rätt vanlig då man saknar underlag och som är rätt värdelös i en debatt.

            Helt enkelt allmän spekulation helt utan relevant underlag.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag saknar inte underlag Kim – AP:s väljarstöd talar sitt tydliga språk i dessa frågor.

          • Kim

            Respektlöst mot en tydlig opinion.
            Som det sagts – de frågorna togs aldrig upp i samband valet.

            Att någon får röster betyder inte nödvändigtvis att folk sympatiserar. Om parti a gör 30% rätt och 70% fel och övriga partier gör 25% rätt och 75% fel får kanske parti A fler röster än övriga för att man är det minst dåliga valet. Om då parti A anser att det är ett ”bevis” för att man har ”rätt”/fullt stöd i alla frågor är det inte bara ännu ett kvitto på hur långt man lever från sina väljare. Det är narcissistiskt och respektlöst.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Problemet Kim är att det inte finns någon tydlig opinion i frågan Kim – Däremot ett fåtal som är oerhört högljudda i sina protester.

          • Kim

            Ibland kan det vara bra att ställa sig frågan om det inte finns en opinion eller om man inte vill lyssna på den?
            Kanske till och med om folk resignerat med att protestera eftersom vissa i sin egen självgodhet inte lyssnar. Och att det kanske i slutändan gör att idioter som SD eller nazister och extremvänster får fler anhängare.

            Jag förstår hinten om de som högljutt och onyanserat propagerar mot saker/beslut och istället för lösningar som inte är realistiska. Men dessa protester innebär inte att politiken själv gjort den bästa lösningen, eller som i fallet med simhallen, ens brytt sig om att ta till sig den information som fanns innan och som faktiskt finns nu.

  7. Alexander

    Jag har två frågor som jag hoppas att Anders kan svara konkret på. Det handlar om att ju fler som gynnas desto kärleksfullare är det. Jag tänker en skala 1-10:

    1. Alla i Sverige får sänkt skatt och diverse förmåner i form av subventioner, förutom alla de som har socialbidrag. Majoriteten av Sveriges befolkning gynnas så det borde vara kärleksfullt. Vad säger Anders? Är det en åtta på skalan?

    2. Alla medborgare i Sverige får sina tillgångar beslagtagna, skatter höjs, socialförsäkringarna försämras och alla skattefinansierad verksamhet får kraftigt minskade anslag. Dessa pengar lags på att rädda liv för de som svälter eller drabbas av andra katastrofer runt om i världen. Dvs en stor majoritet gynnas på minoritetens bekostnad. Vad ger du detta för plats på skalan?

    Du hävdar att du alltid svarar på frågor,nu har du chansen att berätta hur du ser på ditt budskap när det sätts på prov. Jag har inte klippt eller klistrat utan rakt av tagit det du anför och placerat det i verkligheten.

    Trodde att saker skulle förändras och därför hoppade jag in här och fortatte ”debattera”, men har insett att det i princip är lönlöst. Nu blir det mitt sista inlägg och förhoppningsvis får jag ett svar. Önskar alla som skriver här allt gott, förhoppningsvis lyckas alla bli lika kärleksfulla och godhjärtade som Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som vanligt skriver du om utopier och om isolerade händelser utanför den sammanhängande planen för samhällsbygget Alexander.

      Skattesystemet ska vara strukturerat så att de som tjänar mest betalar mest i skatt så att vi kan finansiera vår gemensamma välfärd – En skattesänkning för alla som arbetar har Alliansen redan försökt sig på med sina jobbskatteavdrag som haft förödande effekter på samhällsbygget.

      Svaret jag givit tidigare och svaret jag ger nu är att vi ska bygga ett jämlikt samhälle där alla människor har lika värde och det bygger man inte genom några av de frågeställningar du satt upp.

  8. Oberoende Observatör

    Jag är besviken. Jag trodde det skulle komma skarpsinniga kommentarer som tyder på hög intelligens i ditt svar till Jan Hägglund. Istället så är det mest floskler och som avslutning ett uttryck för härskarteknik då du säger ” grundlösa påståenden från ett parti med litet väljarstöd ”. Högmod går före fall är ett uttryck som du borde ta till dig och försöka bli mera ödmjuk och jag synar ditt hittepå att tusen personer skulle gilla dig. Det syns definitivt inte på gillaknappen som visar noll på detta inlägg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser mitt svar till JH som både skarpsinnigt och rakt och ärligt Oberoende Observatör.

      Att bloggen är välläst och att de som opponerar sig och kommenterar är betydligt färre än de som inte gör det är för mig ett tecken på att de allra flesta håller med.

      En politisk blogg får sällan och aldrig gilla markeringar och jag bloggar inte för att skapa likes utan för att driva politik.

  9. Patrik

    Hej Anders

    Med tanke på att du säger att det var bättre under -60 och -70-talen så kanske du ska läsa Jan Hägglunds ”svit” om Mimerskolan och sedan komma och påstå att allt var bättre förr.
    Tyvärr är hans historia nog inte den enda som finns och då från fler skolor än Mimer skolan.

    Med vänlig hälsning
    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag läser den och att det fanns saker som var dåliga på 1970- och 1980-talet har jag aldrig förnekat – Allt jag säger är att samhället var mer harmoniskt och välmående på den tiden och att jämlikheten var större.

  10. Alexander

    Trist att Anders inte tar chansen och förklarar hur han ser på de exempel som han själv argumenterar för. Som sagt, må gott alla och ha det bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.