Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SD står för det största sveket inom svensk politik.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har etiketterat SD såsom varande näringslivets knähund – Det ligger oerhört mycket i hans påstående därför att SD säger en sak till sina väljare innan valet för att sedan efter valet byta ståndpunkt och agera på ett sätt som sammanstämmer med den ståndpunkt Svenskt Näringsliv står för.

Exemplen på att det är på det sättet är många och att SD idag som parti står betydligt längre till höger än Moderaterna tror jag att många kan hålla med om.

Låt oss därför titta på några av exemplen där SD gjort en rejäl högersväng:

  • SD påstod sig innan valet 2014 stå på samma sida som Sveriges arbetstagare i kampen mot arbetsgivarna och vara en vän av den svenska modellen med kollektivavtal – Trots det röstade SD emot Socialdemokraternas förslag på att göra svenska kollektivavtal till ett krav i samband med offentliga upphandlingar – Resultatet – Förlorarna är de svenska arbetstagare som jobbar i offentligt upphandlad verksamhet.
  • Inför valet 2014 deklarerade SD i sitt skolpolitiska program följande: ” Det är oacceptabelt att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar. Istället menar vi att Sverige bör följa den linje som gäller i övriga Norden där friskolor inte får ta ut några vinster ur verksamheten” – Numera har SD ändrat sig och denna skrivning är borta samtidigt som SD öppet sagt att man kommer att fälla regeringens förslag om en begränsning av vinster i välfärden – Resultatet – Förlorarna är förutom eleverna svenska arbetstagare i form av bland annat lärare och undersköterskor.

Ovanstående exempel är bara två i raden av exempel där SD sagt en sak och gjort en helt annan och beviset på att Karl-Petter har helt rätt när han kallar SD och dess ledning för ”näringslivets knähund”.

Nästa test för på vems sida SD står kommer i samband med höstbudgeten – När den läggs ska det bli intressant att se hur SD ställer sig till återinförd avdragsrätt för fackföreningsavgiften och höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar – Reformer som bägge syftar till att göra tillvaron för de allra svagaste i samhället bättre.

Därtill hur SD ställer sig till de skattehöjningar som regeringen föreslår för att skapa bättre fördelningspolitik och ett jämlikare samhälle – Skattehöjningar vars syfte är att ge ett bättre liv till de grupper SD innan valet 2014 sade sig företräda och som man nu vänt ryggen helt och hållet.

Mitt tips är att SD även i dessa frågor kommer att agera som Svenskt näringslivs knähund och rösta emot förslagen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

41 kommentarer

  1. Per

    Sd är ändå det bästa för sverige, allt flera svenskar får upp ögonen och förstår det. Det ät så jäkla skönt att veta att Sd som det näst största parti kan ställa till ett helvete för vilken regering som helst, och det borde dom och ska göra. Och jag har inget problem med att du är en värdelös politiker haha…! Länge leve Sd och ut med invällarna./P

  2. Oberoende Observatör

    Den 8 September skrev du på din blogg ” Det går bra för oss socialdemokrater ” , det verkar inte gälla i vårt grannland Norge där de backade rejält. Du brukar ju hävda vikten av kärlek till andra människor så då måste ju den helomvändning ( S ) med Lövfen i spetsen gjorde i slutet av 2015 tagit dig hårt. Stefan Lövfen Medborgarplatsen 6/9 2015 – Men vänner, att ta emot flyktingar kan aldrig vara en uppgift för enskilda personer, eller enskilda organisationer. Der är en nationell uppgift. Och som en nation ska vi ta oss an den. Rosenbad 24/11 2015 – Svensk lagstiftning kommer att anpassas till EU:s miniminivå. Det är med det uttryckliga målet att få fler människor att söka asyl i andra EU-länder ån i Sverige.

    Medborgarplatsen 6/9 2015 – Och vi ska fortsätta vara ett land, som bär solidariteten som vår största stolthet. Rosenbad 24/11 2015 – Det här är en ohållbar situation.

    Medborgarplatsen 6/9 2015 – Den sorg vi alla delar ska vi omvandla till handlingskraft. Nu måste vi agera. Sverige ska fortsätta ta ansvar. Rosenbad 24/11 2015 – Därför smärtar det mig att meddela att Sverige inte längre klarar av att ta emot asylsökande på den höga nivå som vi gör idag.

    Avslutningsvis tycker jag att du och flera med dig bl.a. V Kerr i ett blogginlägg nyligen rimligtvis borde få någon form av uppskattning, gratifikation från SD och i ditt fall även AP för att ni är de bästa valarbetarna de har.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är vanligt att säga att man valarbetar för SD när man kritiserar dem trots att det är det motsatta som gäller.

      Det som hände hösten 2015 hade ingen regering i något land förutsett och att visa handlingskraft när det behövs är viktigt.

      I övrigt så kommer min analys av det norska valet i morgondagens inlägg.

  3. larry

    SD tycker att det är viktigast att kvaliten är hög, blir det ett vinstförbud kommer ju företagen att hitta kryphål att ta ut vinster. Så det är ju bara att göra V nöjda som förslaget går ut på, som vill att Staten ska äga allt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD sviker sitt löfte Larry – Det är det som är sanningen. Rätt skriven medger inte det vinstförbud vi vill införa några kryphål.

  4. Leif Andersson

    Tror det mer handlar om taktik. Löfven har agerat väldigt klumpigt och gjort sig ovän med SD så partiet mer eller mindre tvingats försöka alliera sig med allianspartierna.

    Det är ju inte alltid S själv heller följer vad de tidigare sagt. T.ex. vågade man inte förhandla med övriga partier bara för att M var emot sänkta ränteavdrag vid de bostadspolitiska diskussionerna förra året.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kalla det vad du vill Leif – Faktum kvarstår SD har svikit sina löften till väljarna i de frågor jag anfört och fler med dem.

  5. Bergis

    Nej det är Centerns som står till höger om moderaterna. Det är centern som är det största hotet mot svenska arbetare med sin nyliberala syn. Med tanke på att SD är folkhemsromantiker så skulle jag säga vänster – i mångt och mycket samma ideologi som sossarna förr i tiden. Ex. ut ur EU kan knappast sägas vara en högerfråga och SD vill ju som bekant lämna EU.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är bara titta på hur SD röstat och hur SD svikit sina löften så inser du att SD i handling är ett högerparti långt ut på högerkanten Bergis.

      • Bergis

        En klok journalist skrev nyss. ”Sossarna har medvetet bytt taktik. Att kalla SD ett rasistiskt parti har inte gett något resultat i försöken att vinna tillbaka väljare. Nu ska man istället inrikta sig på att kalla SD ett löntagarfientligt högerspöke” Alltid lurar det någon jävel. Men låt oss vänta till valet Anders. Det är först när Jimmie Åkesson presenterat sitt valmanifest och vilka han vill bilda regering med, vi vet om dom står till höger eller vänster. Går Jimmie Åkesson rakt ut och säger att han vill bilda regering med Alliansen så får han troligtvis inte min röst. Vi måste komma ihåg att SD är ett socialkonservativt parti och läser man deras partiprogram så tycker jag att dom står i mitten något till vänster. Hade Stefan Löfven inte kallat SD och dess väljare för nazister så är jag också säker på att SD röstat mer för Stefan Löfvens förslag i riksdagen. Sossarna har redan stulit stora delar av SDs migrationspolitik så jag förstår inte varför Stefan Löfven inte vill inleda ett samarbete med SD. Man kan inte skylla på SDs rötter för i så fall måste man också skylla på Vänsterpartiets rötter vilket är Stalinismen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag står för det jag anför och du har helt rätt Bergis – Vi har bytt taktik och påvisar numera SD:s tillkortakommanden tillsammans med upplysningen om deras rötter.

  6. Per

    Alla partier lovar guld och gröna skogar innan det är val. Sedan håller dom inget av dom efter valet för att då är mycket av det dom lovar för dyrt, det finns inga pengar i kassan. Och S är värst av dom alla. Sedan står ju S för det största sveket mot den svenska befolkningen genom att ta emot alla dessa invällare mot svenskens vilja, dom ville att skattepengarna skulle gå till skola vård och omsorg, och inte till att föda dessa mängder av MENA folk som inte bidrar med någonting alls. S är landsförrädare och bör straffas för det./P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tittar du på hur stor del av våra vallöften vi genomfört så kommer du att finna att måluppfyllelsen därvidlag är mycket stor,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det funkar på samma sätt för alla Nils – Och ett kollektiv har inget vinstintresse utan drivs av andra ideal.

  7. Lars Flemström

    Du har lärt dig ingenting av de invändningar som du har fått i kommentarer till tidigare inlägg. Nu påstår du att Moderaternas sjätte jobbskatteavdrag – under ny benämning – ”syftar till att göra tillvaron för de allra svagaste i samhället bättre”.

    De allra svagaste är inte medlemmar i någon fackförening. Om de ö.h.t. har jobb, har de inte råd med någon fackföreningsavgift. Och om de skulle vara medlemmar i någon fackförening, så torde de vara någon av de LO-förbund, som har lyckats sämst med att förhandla upp medlemmarnas löner. Det är en ond cirkel. Låga löner ger färre medlemmar, och färre medlemmar ger höga förhandlingskostnader per medlem och dåliga förhandlingsresultat, och alltså fortsatt låga löner inom avtalsområdet.

    Vinnare är inte de ekonomiskt svagaste löntagarna utan högavlönade tjänstemän – alltså samma grupp som har gynnats mest av de tidigare jobbskatteavdragen. Vänsterpartiet driver på, så att regeringen genomför Moderatpolitik. Jag skrev, när jag kommenterade detta förra gången, att det här kunde S har gjort upp om direkt med M, utan omvägen via Vänsterpartiets tomteverkstad, som byter omslagspapper på klapparna, från blått till rött. Det var ju samma sak med mutpengarna på 350 miljoner till kommunerna till gratis kollektivtrafik för alla skolungdomar under sommarloven. Hade det inte varit bättre med höjt försörjningsstöd till fattiga familjer under sommarloven?

    SD må svika hur många gånger som helst vid omröstningar i riksdagen, så länge partiet inte befinner sig i en reell maktställning, som regeringsparti. Det kommer inte att ge SD färre röster, eftersom de andra partiernas ständiga svek är en mäktig drivkraft till att rösta på SD. Protest. Och detta var ju också orsaken till att somliga allianspolitiker, ville ”samtala” med SD. Man har ju sett hur väljarnas förtroende för Sannfinländarna i Finland och för Miljöpartiet i Sverige, har sjunkit sedan nämnda partier släpptes in i respektive regering. Ge dem makt, så avslöjar de sig och försvinner ….

    AKB behövde bara öppna dörren på glänt för SD, så drabbades M av samma sak, som drabbade S, när de socialdemokratiska partiledarna öppnat dörren på vid gavel för Mp inför valen 2010 och 2014. Att de aldrig lär sig. Varken av egna eller andras misstag. De väljare, som inte bara proteströstar utan verkligen vill att SD ska bli ett regeringsparti, röstar väl på SD och inte på M – oavsett hur många dörrar som öppnas för SD? Och de väljare, som vill att Mp ska sitta i regeringen, röstar väl på Mp och inte på S, oavsett… Och de väljare, som tycker att V gör ett bra jobb som blåslampa från vänster (fastän från höger, i själva verket), röstar väl på V och inte på S?

    Vad ska de väljare, som vill ha socialdemokratiskt politik, rösta på om de inte proteströstar på SD? Inte ett enda inlägg eller en enda kommentar om Norge-valet hittills, som trots att det gick jättebra (jämfört med de socialdemokratiska partierna i andra länder) för Arbeiderpartiet. som minskade med bara 3,4 procent i stortingsvalet. Det socialdemokratiska självbedrägeriet blir allt värre, när man tröstar sig med att de högerpopulistiska partierna ute i Europa inte har ökat så mycket som förväntats. När väljarstödet för de egna partierna rasar.

    Frp i Norge klarade sig ohyggligt bra, jämfört med regeringspartierna Sannfinländarna och Mp i Finland respektive Sverige. För några år sedan förutspådde jag att SD inom kort skulle nå sitt all time high på strax under 20 %. Och därefter backa, vilket nu äntligen har hänt, men inte lika snabbt som jag trodde. SD har så att säga mist nyhetens behag och blivit ett etablerat antietablissemangsparti. Vi får se hur det går. Även om de glada dagarna för SD-anhängarna, när partiet bara ökade och ökade, nu är förbi, så betyder inte det att partiet är uträknat.

    Vad är det för fel på Socialdemokraterna? Samma visa, i land efter land …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag läser vad du anför Lars och jag håller inte med utan kvarstår vid den åsikt jag framfört så som varande den rätta.

  8. Lars Flemström

    Alla håller väl på den åsikt, som de tycker är den rätta. Så långt är du inte unik. Men du är en verklighetsförnekare. Vet du varför jag trodde att 20 % skulle bli den tröskel, som SD skulle ha oerhört svårt för att kliva över. Tja, motståndet hårdnar ju längre man kommer. Det är som att trycka ihop en fjäder. Dessutom trodde jag att de andra partierna skulle vara förnuftiga nog att höja tröskeln för SD, i stället för att agera som precis den typ av motståndare som SD vill ha.

    Och själv hjälper du ju SD att framstå som medelvägen i svensk politik, med dina ständiga markörer att du sympatiserar med extremvänstern. Du förstår inte alls det här med markörer… Lennart Holmlund är smartare än du. Han är enda socialdemokrat har (fastän det numera torde vara mer korrekt att säga har haft) en någotsånär ledande position, som skulle kunna kasta grus i SD-maskineriet. Han har ju faktiskt lyckats hålla sig kvar på toppen i hela 20 år, och har inte blivit bortröstad. Det tyder på en viss förmåga att ge svar på tal, och bli trodd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hävdar att jag inte hjälper SD på något sätt Lars – Vill du mena att man inte ska få kritisera SD och lyfta upp det man anser att de gör fel och belysa de svek de begått jämfört med det de lovat?

  9. Lars Flemström

    Sedan har vi den omständigheten att en fackförening, som misslyckas med att förhandla upp medlemmarnas löner och försvara deras anställningstrygghet, har svårt att rekrytera och behålla sina medlemmar. Och utan stöd av samtliga anställda blir det ännu svårare. Därtill kommer höga förhandlingskostnader, när man har många arbetsgivare med ett fåtal anställda var. Jag har försökt beskriva hur dessa förbund är inne i en ond cirkel. Men du förstår ingenting.

    Det borde vara lätt att inse att dessa förbund både behöver fler medlemmar och större ekonomiska resurser. Men fria bussresor för miljonärsbarn och rätt för högre tjänstemän att dra av fackföreningsavgiften, leder ju inte direkt till att LO-förbunden får fler medlemmar och större ekonomiska resurser. Du har kanske också missat att minst ett av de förbund, som organiserar chefer, kräver rätt för sina medlemmar att bestämma (läs: pressa ner) lönerna och öka lönespridningen för underställd personal.

    ”Förr var du deras polare. Nu är du deras chef”. Det räcker alltså inte att cheferna förhandlar med LO-facken på uppdrag av företagsägarna. Nu ska de dessutom förhandla på uppdrag från sig själva, så att LO-facken får två motparter. Tror du inte att jag har upplevt detta som facklig förhandlare? Det är säkert ännu värre nu.

    Skrev du inte någonstans att du vill att S ska bedriva en ”arbetarklasspolitik som gynnar folkflertalet”. Det låter ju bra, om man inte tänker efter. När får vi en arbetarklasspolitik som gynnar arbetarklassen? Kanske om vi får fler arbetare som är S-politiker och har gått den långa vägen – och inte dimper ner bakom en bussratt från något skatteparadis och tänker bli en maktfullkomlig S-politiker. som bestämmer partilinjen, redan efter sitt första val…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att fackföreningsavgiften blir avdragsgill gynnar framför allt de med lägre inkomster och att lägre fackavgift kommer att leda till att fler arbetstagare blir medlemmar i ett LO-förbund ser jag som givet.

      • Lars Flemström

        Du ljög, när du skrev i inlägget att avdragsrätten kommer att göra tillvaron för de allra svagaste i samhället bättre. Nu har du korrigerat detta påstående till att den återinförda avdragsrätten framför allt kommer att gynna dem med lägre inkomster. Det var betydligt närmare sanningen, men det är inte utrett att avdragsrätten inte framför allt kommer att gynna högre tjänstemän med höga löner. Och du har förtigit att avdragsrätten slopades i samband med att jobbskatteavdragen infördes.

        Okej då om avdragsrätten hade återinförs samtidigt som som något av jobbskatteavdragen avskaffas. Nu blir det precis som Peder Westerberg skriver på sin VK-blogg, de allra svagaste i samhället, som får betala. Företrädare för RBU (Riksförbundet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning) skrev i tidningen Metro igår har nästan 1.200 färre fått personlig assistens idag jämfört med vid regeringsskiftet. De skriver:

        ”En eller båda föräldrarna tvingas sluta jobba för att ta hand om barnet utan ersättning. Ekonomin slås i spillror, syskonen far illa och föräldrarna knäcks.” Och de, som inte kan jobba har varken jobbskatteavdrag eller avdragsrätt för fackföreningsavgiften. De högre tjänstemännen, som har maximala jobbskatteavdrag och nu dessutom får göra ytterligare avdrag kan kanske anställa en assistent på egen bekostnad.

        Det var ju dessutom inte ett socialdemokratiskt förslag, utan en eftergift till Vänsterpartiet, som du nu har hakat på. Att detta valfläsk till V, verkligen kommer att öka organisationsgraden och förbättra ekonomin hos de svagaste LO-förbunden är ovisst. Du diskuterar inte ens den onda cirkel för dessa förbund och deras medlemmar, som jag har beskrivit i kommentarer till två inlägg. Har du ö.h.t. någon erfarenhet av fackliga förhandlingar? Det här är ett stort problem, och jag tycker verkligen att de berörda LO-förbunden måste stärkas ekonomiskt, och har kanske en del idéer om hur det kan ske.

        Om de miljoner, som Vänsterpartiets valfläsk kommer att kosta samhället, verkligen finns -. utan att man behöver förstöra tillvaron för de allra sämst ställda i samhället -, så finns det bättre användning för dessa pengar. Varför inte ge pengarna direkt till de berörda LO-förbunden? I så fall skulle ju hela potten hamna, där de gör bäst nytta. Men det är ju typiskt för dig som högerpopulist, att alla ska ha fri dragningsrätt på skattepengar, så att det bara blir en rännil till de mest behövande.

        Högerpopulism är detsamma som klassisk högerpolitik i verbal vänsterförpackning. Du tävlar i samma gren som Jimmie Åkesson. Och har samma syn på människovärdet: Inte lika för alla.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har bara en sak att säga Lars och det är att jag aldrig ljugit och att jag på inget sätt ändrat min inställning i denna fråga – Tror du det har du gravt misstolkat det jag anfört.

  10. Krister

    Jag hoppas att alla fack får mer medlemmar. Jag har alltid varit med i facket eftersom min mor arbetat inom SIF internationellt en stor del av tid och ofta upprepat fördelarna särskilt som man kan behöva stöd vid arbetslöshet eller en konflikt med arbetsgivaren. Hon har haft rätt.

    När det gäller SD så får vi inte glömma att S i sin ”ungdom” var mycket utsatt för förföljelse och man kunde bli av med sitt jobb om man vara socialist, även sin bostad. Därför tycker jag att sossar borde
    tänka på detta. Politiken kan man debattera men rena påhopp ger mig iallafall dessa minnen som
    mina släktingar pratade om som själva varit socialister hela sina liv. Även fackligt aktiva som också
    också hade svårigheter personligen. Dessutom har jag dito som reste till Finland för som frivilliga
    strida.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man ska aldrig förfölja någon Krister och det försöker jag alltid att tillämpa. Däremot måste det alltid vara fult legitimt att lyfta upp saker man tycker är fel och en ideologi som andas främlingsfientlighet – Alla människor är lika mycket värda – Svenskfödda likväl som invandrade.

  11. Krister

    Varför har S svikit förtidspensionärerna då?
    De fick ingen sänkt skatt nu i dagarna.
    Om alla är lika mycket värda OCH välfärd
    skall ges efter behov. Där började ni inte från
    botten utan gick in med skattessäkningar till
    pensionärer ett bra steg från de lägsta nivåerna.
    Ett uppenbart STORT fat av valfläsk! Men aja baja,
    bort med fingrarna ni förtidspensionärer… Ni får
    gnaga på benen under bordet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har ett enda svar på den kommentaren Krister – I mitt Sverige ska alla pensionärer omfattas av samma regelverk oavsett av om de är förtids- eller ålderspensionärer.

      • Krister

        Skatten sänks även för pensionärer med inkomster upp till ca 35 000 kronor per månad, jämfört med tidigare förslaget på 30 000 kronor per månad. Varför gör S sådana förslag???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.