Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är farligt att kasta sten i glashus Alliansen!

Det ska bli intressant att se hur Alliansen ska försöka krånglas sig ur det faktum att oegentligheterna på Transportstyrelsen pågick redan under deras regeringstid. Att så skulle vara fallet har den gamle generaldirektören sagt ända sedan saken uppdagades.

Det som hänt visar även att jag haft rätt hela tiden i detta ärende – Skuldbördan är minst lika stor hos Alliansen som någonsin hos oss Socialdemokrater. Sedan får vi aldrig glömma att det faktiskt var Alliansen som drev igenom beslutet att IT-driften skulle handlas upp i konkurrens och att även utländska företag skulle få delta i upphandlingen.

Därför hoppas jag att resultatet av hela soppan blir att politiken besinnar sig och sätter sig ner och begrundar och resonerar om hur en upprepning av detta ska kunna undvikas i en framtid.

I min värld betyder det 2 saker – Till att börja med att överenskommelsen mellan partierna om hur upphandling, informationsgivning, avrapportering mm. måste vara bred och helst stödjas av alla riksdagspartier.

Därtill betyder det inträffade i min värld att alla myndigheters och statliga företags delegationsordningar ska ses över för att därefter skrivas om på ett sätt som innebär att sittande regering och riksdagen alltid har full information om allt som pågår.

För större och viktigare beslut bör delegationsordningen innehålla en skrivning som innebär att politiken först måste godkänna den tänkta handlingsplan som tjänstemän, Generaldirektörer och bolagsstyrelser jobbat fram innan den sätts i verket.

Jag har sagt det förr – Det är politiken som beslutar och tjänstemännen som utför. Ska det bli verklighet måste vi handla på det sätt jag beskrivit ovan.

Att följa det jag föreslagit innebär sannolikt även att väljarnas förtroende för det politiska etablissemanget stärks och blir det och sakerna jag beskrivit ovan verklighet har något dåligt blivit till något oerhört bra som kommer att skydda vårt land och dess invånare under lång tid framöver.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

21 kommentarer

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det var Alliansen som påbörjade genomförandet vilket den förre GD:n klart och tydligt anfört.

   • Jonny Disenfeldt

    Vad jag vet så röstade även S för detta och drev alltså igenom detta från början …
    Det är inte det som är problemet Anders, det är den inkompetenta hanteringen, genomförandet som har brustit totalt, detta är endast nuvarande regering S+Mp ansvariga för.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Att Elmsäter-Svärd nu är inblandad betyder inte att Alliansen har skuld enligt dig eller?

     • Jonny Disenfeldt

      Vilken skuld har den föregående regeringen ?
      Har de genomfört upphandlingen och medvetet brutit mot säkerhetsföreskrifter ?

      Allians + S fattade gemensamt i riksdagen beslut, det var S+Mp-regeringen som genomförde det på ett olagligt sätt. Pga detta har GD omplacerats och S-ledamöter i regeringen avsatts.

      Det finns säkert stora fel som tidigare regeringar och dess ledamöter gjort ända sedan den svenska riksdagen började för länge sedan men det är väl ovidkommande för denna IT-skandal.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är den föregående regeringen som beslutade om upphandlingen och villkoren för den och det är den förra regeringen som inledde processen.

   • Krister

    - Skuldbördan är minst lika stor hos Alliansen som någonsin hos oss Socialdemokrater.

    Det är tarvligt och trist att se dig skriva så.
    Ta det ansvar som ni bör ta och så glömmer vi saken.
    Att skylla ifrån sig är omoget och inget att bygga en
    politisk karriär på.

 1. Fredrik

  Så när Alliansen kastar sten i glashus är det hemskt, men när du gör det så är det inget att bry sig om?

  Listan kan göras lång på saker som socialdemokratin ligger bakom och som är stora misslyckanden, men då är det alltid någon annans fel. Att kunna erkänna sina misstag är steg ett mot ett lyckligt liv. Och tyvärr, du har aldrig erkänt misstag någonsin. Vad säger det om dig?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag lever ett oerhört lyckligt liv Fredrik och jag har inga som helst problem med att erkänna de misstag jag gör. Kommer någon med förslag som på ett bättre sätt bygger det samhällsbygge jag vill se så säger jag givetvis att jag har fel och den andre personen rätt – Tror du att jag ska byta ideologisk ståndpunkt därför att du anser att den ideologi jag står för är fel enligt dig och att jag ska tillstå det biter du dock i sten.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis – Det gick som jag sa redan i början av detta spektakel – C och L backar från att lägga misstroende.

 2. Lars Winter

  Anders du är lika stor lögnare som Löfven, Alliansen har inte beslutat någon upphandling utan hela riksdagen utom V var bakom beslutet. Själva lagbrottet är socialdemokraternas ansvar, man tvingade Transportstyrelsen att fortsatta med avtalet fast man visste att man bröt mot lagen. Haveriets största fegis är Löfven som har blivit informerad redan början av 2016 om haveriet, men vill hellre offra sina närmaste medarbetare och ministrar, än säga att jag visste saken samtidigt som alla andra.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att påstå att det var Alliansen som väckte frågan och drev igenom beslutet är ingen lögn Lars även om vi som parti röstade för i riksdagen. Det var under Alliansens tid vid makten arbetet började – Hur det står till med eventuella lagbrott får KU-utredningen påvisa och att Elmsäter-Svärd nu blir inblandad påvisar sanningshalten i det jag anfört.

  • larry

   Lars Winter du är felinformerad eller så ljuger du, det enda parti som röstade emot förslaget var SD, V lade ner sina röster.

  • Bertil

   Glöm inte att hela Alliansen skulle suttit fängslad när man drev sjuka till självmord genom utförsäkringar.
   Sånt tilltag är oförlåtligt.

   Detta som nu Alliansen bråkar om är bara för att sabotera och skapa focus så sossarna inte får jobba ifred och skapa godhjärtade reformer,

 3. Leif Andersson

  Jag håller med majoriteten här att S i högsta grad är medskyldiga eftersom man röstade för förslaget i riksdagen.

  För mig är det helt obegripligt att någon politiker i S vill försöka skydda den numera sparkade generaldirektören som åsamkat svenska skattebetalare skador för hundratals miljoner.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis Leif – Så vitt mig anbelangar så ska Maria Ågren avskedas vilket jag anfört i tidigare inlägg.

   • Krister

    Och jag tycker att statssekreteraren som fick
    sparken UTAN lön behandlades väl hårt av S.

    Men vi är gäster på Din blogg så du har alltid
    sista ordet och så skall det vara.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har ingen direkt uppfattning i det ärendet då jag inte vet huruvida det var hennes eller partiets beslut att det skulle vara så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>