Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

C och L ska äras för sitt beslut att motsäga sig en misstroendeförklaring.

Sedan länge har jag anfört att Alliansen som allians är död och att den snart kommer att vara begraven – Detta till gagn för hela det svenska folket och för alla väljare.

Att den traditionella blockpolitiken en gång dödförklaras och begravs gynnar alla,

Med det sagt så vill jag framföra mitt stora TACK och min respekt för beslutet inom Centerpartit och Liberalerna om att backa från att väcka en misstroendeförklaring mot vår försvarsminister Peter Hultkvist.

Ställningstagandet från C och L påvisar något jag anfört allt sedan Fredrik Reinfeldts avgång – Alliansen är död som politiskt alternativ!

Andreas Johansson Heinö som är statsvetare och verksam inom tankesmedjan Timbro – En tankesmedja som i grunden är moderat säger att Alliansens huvudfunktion som politisk motståndare till Socialdemokraterna inte längre fungerar har helt rätt – Frågan om misstroende mot sittande ministrar har slagit Alliansen i spillror.

Vidare anför han att Alliansen har svårt att hitta en enad linje på hur man ska agera parlamentariskt och att Alliansen därför inte längre fungerar som en enad politisk linje i nuläget – Något jag håller med om och något jag anfört länge.

Även andra statsvetare delar denna inställning och för egen del kan jag inte göra annat än att hålla med.

Alliansen som politiskt sammanhållet alternativ är dött och förhoppningsvis snart begraven!

Precis som jag sedan länge förutspått kommer nya tider att gälla i svensk politik – Tider som innebär att den gruppering som efter valet kan bilda en majoritetsregering bildar regering.

Med det sagt så får jag även rätt i ett annat uttalande jag gjort sedan länge – Blockpolitiken är död och ju förr vi begraver den ju bättre är det.

Som avslutning på detta inlägg ska jag knyta an till rubriken – Centerpartiet och Liberalerna har förtjänat allas respekt genom att avstå från politisk populism och göra det som är rätt – Att ta ansvar för vårt kära fosterland.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

17 kommentarer

  1. Krister

    ”Blockpolitiken är död och ju förr vi begraver den ju bättre är det.”

    Gäller också S, MP och V?

    Skall jag hämta spaden?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis den ska begravas och du får gärna hålla med spade Krister. Jag har till och med skrivit ett specifikt inlägg i ämnet om blockpolitikens död.

      • Krister

        Jag gräver och gräver…
        Men jag är ensam.
        Inte så många som ställer upp ikväll.
        Så där.
        Nu har jag begravt V.
        F! fick jag ned på köpet.
        Dom bedriver ju block med S och MP i Sthlms Kommun.
        Den blockpolitiken skall väl begravs också???
        GURUN!!!! GRÅT INTE.

  2. Per Fjellberg

    Jag håller med dig om att C och L bör få beröm för att de tog sitt förnuft till fånga.

    Det är lite tidigt att dödförklara Alliansen. Det är fortfarande ett år till nästa ordinarie riksdagsval. Alliansen kan mycket väl resa sig från sjukbädden och tänk hur mycket publicitet det kommer att ge!

    De fyra Allianspartierna kan ägna de närmaste halvåret för att profilera sig och även känna på S.Vilka hjärtefrågor kan S kompromissa bort. Halvåret innan valet kan Alliansen ägna åt att visa att de ett regeringsalternativ att räkna med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror fortsatt att Allianen är död – Att så sker är bra då det i sådana fall innebär att vi kan begrava den blockpolitik som sedan länge spelat ut sin roll.

  3. Jonny Disenfeldt

    Alliansen är inte alls död, däremot behöver den formera om sig.

    Om de inte inser att man kan bedriva stark allianspolitik och regera Sverige mha stöd från dels SD, dels Mp och dels S i olika frågor så är det dags att byta ut deras ledargestalter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att Alliansen är död – Den förutsägelsen gjorde jag för länge sedan och så här långt har utvecklingen inom det som var Alliansen sett ut som jag förutspått.

      • Jonny Disenfeldt

        S-politiker har utropat att alliansen är död nästan ända sedan den formerades, innan dess gällde det att de borgerliga partierna krisade sinsemellan gång efter gång, löjligt och inget nytt under solen.

        Önsketänkande om en politisk motståndare är vad det är.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt – Blockpolitiken är död vilket du kommer att bli varse i nästa val om inte förr.

  4. Lars Flemström

    Även om alliansen mot förmodan skulle vara död, så är inte blockpolitiken död, eftersom det borgerliga blocket fortfarande finns kvar. Och så även det Mp-styrda rödgröna blocket. S-ministrarna har ju i välfärds- och framtidsfrågorna intagit ett elevförhållande till Mp-magistrarna. Som exempel har SMHI gjorts om till ett propagandaverktyg för klimathysterin, som förutom att göra prognoser för den närmaste framtiden, spekulerar i jordens undergång om 50 – 100 år. Och detta lägger ju grunden för SD:s fortsatta existens som ett tredje block.

    Nej, jag tycker inte att något alliansparti ska äras för såpoperan om det inställda misstroendet mot Hultqvist. Däremot kan jag berömma major Björklund, som har agerat som en riktig general vid bristande disciplin inom de egna leden. OM inte Kristersson lyckas axla den fallna manteln efter Kinberg-Batra, så framstår Björklund som den givna statsministerkandidaten för alliansen. Annie Lööf är körd.

    Jag har skrivit en lång kommentar på Holmlunds blogg, som han ännu inte har lagt ut, där han utpekar Catharina Elmsäter-Svärd, m, som ansvarig för IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Kanske hon är medansvarig, men spåren leder enligt min mening till C-ministrarna Maud Olofsson, Åsa Torstensson och i synnerhet Anna-Karin Hatt. Annie Lööf kan väl inte heller smita undan sitt ansvar. Och det är den verkliga orsaken till att hon inte ha ”sans och balans” i agerandet mot Hultqvist. En fällning av honom skulle kunna slå tillbaka mot Lööf själv som statsministerkandidat vid en eventuell valseger för alliansen.

    SD kan nog stödja ett initiativ från de rödgröna att fälla enskilda borgerliga ministrar, och i så fall i första hand Annie Lööf, som varit mest tydlig med att aldrig förhandla med SD. Hon kanske nu ångrar att hon har gått ut så hårt mot SD, men det var innan IT-skandalen blev offentlig, och innan ljuset började riktas även mot allians-ministrarnas roll i det hela. Jag brukar inte skryta med att jag har haft rätt, men en artikel i Aftonbladet idag – om Annie Lööfs motiv för att inte rikta misstroende mot Hultqvist, visar att jag hade rätt i den ännu opublicerade kommentaren på Holmlunds blogg.

    Visserligen nämns inte Hatt i AB-artikeln, men skulle inte Anna-Karin Hatt – som var alliansregeringens IT-minister – inte haft något att göra med IT-frågorna inom Transportstyrelsen. Den skada som C-ministrarna har gjort på det svenska samhället ,och de förluster som detta samhälle har åsamkats av dessa ministrar, börjar bli lite väl lång, Det var väl inte utan orsak, som krafter inom M för c:a fem år sedan ville ersätta C som fjärde alliansparti med Mp. Vilket i.o.f.s hade blivit ännu värre.

    Däremot tycker jag att alliansen, med undantag för enstaka M-ledamöter som inte vet vad disciplin är, för att inte ha stött misstroende mot statsministern. Alliansen står därmed fast vid att det inte ska vara något samarbete med SD, men att SD – om de vill – får stödja initiativ från alliansen. Men i så fall är de alliansen, och inte SD, som ska ta initiativet. Och handen på hjärtat: Har inte S samma inställning till stöd från SD?

    För inte har väl S lovat – fastän vänstersvansen inom partiet vill det – att avstå från att lägga egna förslag i riksdagen inför risken att det kan stödjas av SD? Därför ville Lööf skona Hultqvist – för att inte riskera sin egen framtid som statsminister.

  5. Lars Flemström

    Här kommer länken till AB-artikeln om det verkliga motivet för Lööf att inte stödja misstroendevotumet mot Hultqvist. http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/dyeRw/ilska-mot-annie-loof-inom-alliansen-ville-radda-sitt-eget-skinn

    För jämförelse, klistrar jag in delar av min hittills opublicerade kommentar på Holmlunds blogg. Observera att jag skev denna kommentar några dagar före AB-artikeln.

    ”Vid den här tiden hade alliansen en särskild IT-minister. Hon hette Anna-Karin Hatt, c, och var en tid påtänkt som efterträdare till Maud Olofsson som Centerpartiledare. Olofsson avgick som partiledare i september 2009. Hon är ansvarig både för Nuon-skandalen och sammanslagningen av Posten i Sverige och Danmark. Transportstyrelsen bildades 1 januari 2009 genom sammanslagning av de olika trafikslagens trafiksäkerhetsmyndigheter.

    Ansvarig minister var Åsa Torstensson, c, som också var ansvarig för sammanslagningen av Vägverket och Banverket samt delar av Sjöfartsverket och Luftfartsverket till Trafikverket. Syftet var utan tvekan att ”outsourca” både de praktiska verksamheterna och rena myndighetsfunktioner. Det är uppenbart att dessa centerkvinnor inte tyckt att det behövdes några säkerhetsinspektioner inom framförallt järnvägstrafiken.

    – – –

    ”Syftet med sammanslagningarna har troligtvis varit att avskaffa själva myndighetsfunktionerna, och göra om de sammanslagna myndigheterna till rena upphandlare och alltså att ”outsourca” de praktiska verksamheterna. Troligen i det syftet överfördes bilregistret till från Trafikverket till Transportstyrelsen, för att hela IT-verksamheten skulle upphandlas. Visserligen skedde denna överflyttning efter regeringsskiftet, men torde ha varit planerad före – kanske av Hatt. Bilregistret är som bekant ett register, som inte har något direkt samband med trafiksäkerheten, såsom praktisk bilbesiktning.”

    Efter detta klipp vill jag göra följande tillägg: Privatiseringen av bilbesiktningen, som rimligen borde vara att anse som myndighetsutövning eftersom bilarna kan få körförbud, har lett till 50 % dyrare bilbesiktning. Min linje i en frågan har alltid varit att besiktningen borde kunna göras på de större bilverkstäderna, som skulle tillhandahålla den tekniska utrustningen. Men att själva besiktningen skulle skötas av statligt anställda bilprovare – som alltså inte står i någon beroendeställning till några privata intressen.

    Inom bilprovningen har vi alltså konkurrerande privatägda myndigheter, som måste vara ”snälla” för att inte förlora kunder. Och tar rejält betalt för denna ”service”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som Lars kommentar som i egentlig mening borde publicerats på Lennart Holmlunds blogg – Varsågod Lars och jag ska inte bemöta då inlägget den ställs mot inte tillhör mig.

      • Lars Flemström

        Jag menar inte att Holmlund har gjort fel, som har utpekat Elmsäter-Svärd som medansvarig till IT-skandalen hos Transportstyrelsen, men att det finns fler ansvariga, och att övriga ansvariga framförallt finns inom Centerpartiet. Att Holmlund ännu inte har lagt ut kommentaren tyder inte på något särskilt, eftersom det är vanligt att han dröjer mycket länge med att lägga ut kommentarer. Han har väl annat att göra än att granska kommentarer.

        Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren kämpar nu för att inte bli uppsagd från ”elefantkyrkogården” på regeringskansliet, vilket kan framstå som märkligt då hon har fått ett strafföreläggande på 70.000 kr för sekretessbrott. Detta strafföreläggande kan mycket väl vara en ny rättsskandal. Många vet dock inte vad som menas med strafföreläggande. Det går ut på att en misstänkt erkänner brottet och slipper då en rättegång, varigenom den misstänktes skuld bevisas.

        Den misstänkte slipper en rättegång, som kan vara pinsam och får dessutom ett lindrigare straff. Och det offentliga slipper kostnaderna för en rättegång. Men strafföreläggande kan också missbrukas för att inte mer fakta ska komma fram, och för att skydda medskyldiga. För att få strafföreläggande ska man dessutom vara kompis med åklagaren. Det finns inga objektiva kriterier för när strafföreläggande ska tillämpas. Ingen likhet inför lagen i de fallen, alltså. Verkar som gjort för att skydda höga politiker och statstjänstemän.

  6. Leif Andersson

    Det hoppas jag inte för det behövs olika tydliga alternativ. Med detta sagt vore det dock bra om en regering innehållande S, L, C och kanske MP ifall det inte räcker med övriga tre för majoritet kan bildas om parlamentariska läget kräver så. Detta skulle förpassa V där de hör hemma dvs ett marginaliserat extremparti utan inflytande. Är ganska skrämmande hur mycket de fått igenom i den kommande budgeten när man betänker att med Göran Persson fick de inget inflytande överhuvudtaget men var ändå ett stödparti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.