Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag har rätt – Radikalisering och religiös extremism beror på bygget av ett ojämlikt samhälle.

Jag har suttit och tittar på två intressanta TV-program på Svt i avvaktan på resultatet i kyrkovalet – Först Agenda om hur och varför svenskar och européer väljer att radikaliseras och ansluta sig till IS och/eller gängkriminalitet och därefter Dokument Utifrån om hur IS skapades.

Bägge programmen var i sig en aha upplevelse som bara bekräftar saker jag anfört tidigare i många blogginlägg.

Den egentliga skaparen av IS är enligt dokumentären George Bush och USA – Detta genom Bush beslut att angripa Irak och Saddam Hussein vilket tog bort den lilla stabilitet som vidmakthölls i landet genom hans ”rule by fear” metoder för att leda landet. Därtill USA:s beslut att lägga ner Iraks militär och göra dem arbetslösa med IS som ny arbetsgivare.

För den som vill se mer om det rekommenderar jag Dokument Utifrån på Svt play.

Den riktigt stora aha upplevelsen och det som får mig att utropa – ”Vad var det jag sa” var dock det förlängda Agenda och dess djuplodade analyser om vad som skapat en situation där människor födda i Sverige radikaliseras och hänger sig åt krig och terrorism i IS namn.

I programmet belystes hur den organiserade brottsligheten i det som refereras till som utanförskapsområden växer fram samt hur den kan bekämpas och förhindras.

Ett flertal forskare och specialister intervjuades och alla var helt eniga om att orsakerna är densamma som jag anfört i många blogginlägg och i många svar till de som kommenterar på min blogg.

Det de unisont framförde var följande – Grogrunden för de som blir kriminella och radikaliserade och sedermera potentiella terrorister är inte religion utan ojämlikhet, segragation och utanförskap.

Dessutom tillhör inte de som radikaliseras de grupper som nu invandrar utan snarare den grupp som består av andra och tredje generationens invandrare födda i Sverige boende i segregerade områden.

Ännu mer slående är att den grupp som radikaliseras i regel vet lite och inget alls om islam och religion och att de enligt experterna oftast inte talar eller läser språket i sina förfäders forna hemland.

Anledningen till att de blir kriminella och radikaliserade stavas ojämlikhet – En ojämlikhet som drivs på av att de trots samma utbildning som barn födda av svenska föräldrar lever under fattigare förhållanden och därtill tvingas se på hur de får leva i arbetslöshet samtidigt som deras jämnåriga kamrater med svenska föräldrar lättare får arbete och egen försörjning.

Enligt programmet är de ungdomar som radikaliseras och ansluter till IS kommer främst från tre områden i Sverige – Bergsjön i Göteborg, Tensta/Rinkeby i Stockholm och Vivalla i Örebro.

Vad som utlöser det beteendet behandlades ordentligt i programmet tillsammans med lösningen på hur detta kan undvikas och hur man bryter segregation och utanförskap.

Hur lösningen på problemet ser ut fick vi veta i en intervju med borgmästaren i staden Mechelen i Belgien där man i princip under en tidsrymd av 15 år klarat av att bryta segregation och utanförskap genom att ersätta den med tillhörighet och gemenskap.

Belgien är det land som försett IS med mest soldater i hela Europa och det slående i hela saken är att inte en enda av dem kommit från staden Mechelen.

Det borgmästaren sa i intervjun är att man jobbat stenhårt med integration och med att med framgång få infödda belgare att flytta till områden där det tidigare bodde nästan uteslutande invandrare. Vi fick även veta hur man lyckats få belgiska föräldrar att välja den närmaste skolan framför en skola med bara vita belgiska barn och hur detta byggt ett helt annat samhälle.

Borgmästaren berättade om hur man stärkt polisen och alla andra statliga och kommunala verksamheter och hur man i dessa anställt både invandrade och belgare för att skapa ett samhälle med fungerande mångkultur där alla lever sida vid sida i högönsklig välmåga.

Mechelens exempel är precis det jag anfört i oerhört många inlägg på min blogg där jag talat om vikten av att bryta segregationen och skapa en effektiv och fungerande integrationspolitik. Mechelens borgmästare sa mycket riktigt i intervjun att i Mechelen finns inga vi och dem – I Mechelen finns bara vi.

Att det bara finns vi i Mechelen bevisas av att hela samhället – Även på stadens arbetsplatser har samma sammansättning som samhället som helhet.

Det är därför vi ska göra som jag anfört tidigare och lösa problemen med segragation och utanförskap från grunden så att lösningen av problemet blir permanent.

Att lösa problemen från grunden handlar om att följa Mechelens exempel och säkerställa att vi planmässigt och organiserat arbetar envetet för att bryta segregation och skapa samhörighet och tillhörighet.

Det arbetet kan bara bli framgångsrikt om vi skapar ett jämlikare samhälle och som alla vet är garanten för tillskapande av ett jämlikt samhälle Socialdemokraterna och socialdemokratiskt politik.

Gör vi det är min övertygelse att Sverige 15 år från idag ser ut och fungerar på samma sätt som staden Mechelen i Belgien.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

71 kommentarer

  1. Sven

    Polen har inte heller några som åkt ner.
    De har dessutom begränsat med utgifter för att förhindra det.
    Allt beror på hur man vill använda ”fakta”. Olika falangerbryter ut delar för att påvisa ”att de har rött”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mechelen är det lysande exemplet på att ett multikulturellt samhällsbygge där alla människor har lika värde fungerar mycket bra. Det som gjorts där kan med lätthet kopieras hos oss.

  2. Per Fjellberg

    Mechelens lösning var alltså att minska andelen invandrare! Det är det det här betyder: ”Det borgmästaren sa i intervjun är att man jobbat stenhårt med integration och med att med framgång få infödda belgare att flytta till områden där det tidigare bodde nästan uteslutande invandrare.”

    Självklart är det bättre att sprida ut invandrarna och det i sin tur är lättare om man tar emot färre.

    För att förstå varför Belgium kan vara ett föredöme måste vi förstå att de tagit emot färre flyktingar de senaste åren: http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Integration/Flyktinginvandring—internationellt/ samt har färre invandrare totalt: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/c/c8/Immigration_by_citizenship%2C_2015_%28%C2%B9%29.png.

    Slutsatsen är självklar, för att kunna följa Belgiums exempel måste Sverige ta emot färre flyktingar per år ett antal år framöver.

    ”Vi fick även veta hur man lyckats få belgiska föräldrar att välja den närmaste skolan framför en skola med bara vita belgiska barn och hur detta byggt ett helt annat samhälle.”

    Berätta gärna för oss andra hur de lyckades.

    Belgium är till ytan mycket mindre än Sverige men har något fler invånare vilket gör att Belgien är mer tättbefolkat än Sverige. Detta påverkar arbetsmarknaden då det finns många fler inom det vi kallar pendelavstånd än i stora delar av Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man har inte minskat andelen invandrare i m´kommunen men väl sett till att integration sker i alla dess bostadsområden. De invandrare borgmästaren talar om är alla som invandrat inräknat andra och tredje generationens invandrare.

      Vi behöver inte ta emot färre för att kunna göra som Mechelen – Allt vi behöver göra är att kopiera deras framgångsrika åtgärder.

      • Kim

        Man kan diskutera huruvida andelen minskar eller inte.
        Det är dock klart att om man tar emot fler så ÖKAR andelen. Det är en tydlig skillnad.

        Jag hart inget mot att fortsätta ta emot många. Däremot har jag något mot att politiker snackar klyschor isf konkreta förslag.
        ”Vi ska ha en god integration.” Konkret – vad ska göras? Vad kostar det? Hur många kan man då ta emot på ett bra sätt?

        Min gissning är det klassiska politikersvaret – ”Det ska vi utreda.” Saken är bara den att det innebär att man med det svaret visar att man inte har en aning. Därmed ska man inte prata om att det inte är några problem och att vi kan ta emot si och så många. Man kan prata om att ha en ide eller vision. Inte om vad som ska göras. För det har man uppenbart inte koll på.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag försöker undvika att snacka i klyschor Kim – Mina förslag är i regel raka och konkreta och i detta fall är förslaget att vi ska se till att lösa problemen genom att följa Mechelens exempel.

          För att göra det behövs inga större utredningar men väl ett samarbete med Mechelen för att lära vilka framgångsfaktorerna är i det viktiga arbete som måste göras för att uppnå målen.

  3. Ville-Valle

    …du som alltid har rätt Anders Forss, varför har du inte analyserat Sverigedemokraternas enorma framgång i kyrkovalet…? Du har ju gång efter annan påstått att SD är i utförsbacken och på väg att försvinna från det politiska landskapet. Och så händer detta, SD nästan fördubblar sin andel av rösterna jämfört med förra kyrkovalet…? Hur blir det månne i nästa års riksdagsval, ska SD även gå förbi socialdemokraterna…?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att SD:s resultat i kyrkovalet kommer att bli densamma som de får i nästa val – Dvs. ett resultat runt de 10% jag förutspått sedan länge.

  4. Krister

    Det finns ingen universallösning på en så ytterst komplicerad problematik som politiskt eller religiöst motiverad terrorism.

    Majoriteten av terrorister är från medel- eller överklass, är högutbildade och är väl integrerade.

    Det motsäger Din slutsats.

    Högutbildade antas integreras i samhället snabbare.
    Statistiken visar att flyktingar har en låg utbildningsnivå
    medan de som invandrar av arbetsmarknadsskäl och för att
    studera har en hög utbildningsnivå. Sverige bör satsa på att
    få hit fler arbetskraftsinvandrare och färre flyktingar (men fler
    kvotflyktingar).

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min enda kommentar är att om belgiska Mechelen kan lösa problemen kan vi göra densamma genom att kopiera deras framgångsmodell.

  5. Jan

    Du har fel. Den beror på för stor invandring av muslimer till Sverige och Europa. De länder med begränsad invandring har inte dessa problem. Minskad invandring från muslimska länder är den enda lösningen på sikt. Allt annat är lögn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Belgien har betydligt större invandring av muslimer än Sverige och kan Mechelen framgångsrikt lösa problemen kan vi göra samma sak i Sverige.

  6. Ville-Valle

    …läs även Lennart Lindbergs blogg här på VK om gängkriminalitet. Han verkar vara en superanalytiker om våra samhällsproblem, ja till och med snäppet bättre än du Anders Forss. När man läser Lennart Lindbergs text och tänker efter förstår man att alla dessa dödsskjutningar och annan grov kriminalitet i storstädernas slumområden har sina rötter i socialdemokraternas misslyckade roffarpolitik där det mesta går ut på att med arrogant maktfullkomlighet sko sig så mycket som möjligt på de svagas/fattigas bekostnad…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokraterna har aldrig skott sig på de svagas bekostnad Ville-Valle – Den sortens politik sköter Alliansen utmärkt på egen hand med SD som ivriga påhejare.

      Jag refererar till det som borgmästaren i Mechelen anför och hur man där löst problemen.

  7. Fredrik

    Anders, en aha-upplevelse är inte en bekräftelse på det du sedan tidigare hävdat. En aha-upplevelse är ”ny kunskap”, något som du tidigare inte visste.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I min värld och i detta sammanhang är en aha upplevelse på detta område att experterna nu styrker det jag sagt länge.

      • Krister

        ”Jag har rätt – Radikalisering
        och religiös extremism beror
        på bygget av ett ojämlikt samhälle.”

        Det är upprepat mer komplicerat.
        Varför är många terrorister och inresta
        IS anhängare i tex Syrien etablerade,
        välutbildade och kommer från övre medelklassen?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns många saker att utreda men det faktum att det inte är de som kommit nu utan andra och tredje generationens invandrare som radikaliseras och blir terrorister och reser för att kriga för IS påvisar att problemet inte sitter i religionen utan i ett ojämlikt samhällsbygge.

      • Fredrik

        Åter igen, en aha-upplevelse är något som du tidigare inte visste – inte en bekräftelse på det du redan vet.

        Du kan alltså inte hitta på en egen definition av något som funnits som begrepp i över hundra år, att du inte förstår detta är beklagligt.

        För, du hävdar att det du skriver är sant och om då någon annan bekräftar detta så kan det du skrev inte vara en aha-upplevelse, för i sådana fall tror du inte på det du själv skriver. För att det du skriver ska kunna bli en aha-upplevelse så måste du utgå ifrån att det du skriver bara är en förhoppning, gissning eller rent påhitt – i övriga fall, där du påstår en sanning så kan det aldrig bli en aha-upplevelse, inte ens i din värld.

        Om du inte tror mig, fråga en professor i nordiska språk vid någon av de institutioner som finns vid våra svenska universitet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska inte ägna oss åt att märka ord Fredrik – Jag är helt övertygad om att de som läser min blogg är intelligenta och därför med lätthet kan förstå vad jag avser med det jag skrivit.

  8. Jonny Disenfeldt

    Nej Anders, du har inte rätt, du har en åsikt som är fel.

    Den islamistiska terrorn har ökat kraftigt i Västeuropa sedan 2014 – och bakom en klar majoritet av terrorattackerna står religiösa ledare. Minst två tredjedelar av terroristerna har varit påverkade av imamer som predikat hat, visar en genomgång av rapporter som TT gjort som publicerats i GP. TT:s sammanställning pekar implicit på att lösningen inte huvudsakligen ligger i att angripa socioekonomiska faktorer med mer bidrag utan att problemen ligger i ortodox islam.

    I den svenska debatten förekommer dock en bild, främst kommunicerad av vita inrikesfödda, att radikalisering främst beror på socioekonomiska faktorer. Trots att fler och fler muslimer själva pekar på den direkta kopplingen mellan ortodox islam och radikala, våldsbejakande, miljöer.

    https://ledarsidorna.se/2017/09/valdsbejakande-islam-fods-ur-ortodoxi-inte-socioekonomiska-faktorer/

    http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/religi%C3%B6sa-hatpredikanter-styr-islamistisk-terror-i-europa-1.4632813

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om jag har fel betyder det att de experter och forskare som uttalade sig i gårdagens Agenda har fel. Därtill att belgiska Mechelen som faktiskt löst problemen har fel – Att så skulle vara fallet ser jag som uteslutet Jonny.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De experter som uttalade sig i Agenda forskar i ämnet så jag ser deras uttalanden som varande oerhört relevanta fakta i ämnet.

          Borgmästaren i Mechelen ser jag därtill som en som praktiserat fakta och forskningsresultat i praktisk handling med gott resultat och att kalla det de lyckats med i Mechelen för en åsikt är du nog rätt ensam om Jonny.

      • Bertil

        Mi kan trösta er med att det finns inget rätt eller fel. Finns de som vill spränga vår planet i bitar, en sån plus en sådana anhängare anser denne har rätt.
        Vi lär vara många som tycker det är fel.
        Men slutresultatet blir trots allt att det är betraktaren enbart som avgör om nåt är rätt eller fel.

        Jag är så klart röd som en pion och jag anser rött är rätt och tar även det som både förrätt och efterrätt.

        Numer är jag oerhört glad över vänstern fått lite gnutta vilja igenom.
        Sen är ju Jonas bäst men vi behöver en sosseregim.

        De blåa är för ”lengräddade” och har fel tänk bak pannbenet.
        Jag har så klart rätt när jag påstår det.

        Få kommer om ens nån kommer vara emot den rätta åsikten.

  9. Anders Nilsson

    Har visar m-kommunen Nacka vagen framat nar man for 14 mkr koper tre lgh
    till en syrier med tre fruar Och Sexton barn ! Forebildlig for Alla s-kommuner som
    inte kommit pa Hur man Kan slosa pengar pa invandrare.
    Vad ger du for teorin att den avgorande personen ar en imam som jobbar som
    rekryterare ? Det var just vad imamen Fran Malmo tydligt framforde, men Det ar ju
    inte klassisk s – politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga är att ta tag i problematiken och lösa problemen som Mechelen löst mycket framgångsrikt – Det är det vi ska koncentrera oss på och inget annat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt ensamma larry – Anledningen stavas nyliberal politik som skapar ojämlikhet och total avsaknad av fungerande integrationspolitik.

  10. Bergis

    Jag tror att svaret ligger i den lockelse efter helhet och mening, efter den totala sanningen som alla fundamentalistiska och doktrinära sekter erbjuder, antingen de heter Scientologer, Hare Krishna, Jehovas Vittnen eller IS. Så visst har det med religion att göra även fast miljöpartisterna som jobbar på SVT vill få det till något annat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var inga miljöpartister som uttalade sig så vitt jag vet och borgmästaren i belgiska Mechelen där man löst de problem vi brottas med är inte miljöpartist så vitt jag vet.

  11. Hans

    Anders Forss skriver:

    ”Jag har rätt – Radikalisering och religiös extremism beror på bygget av ett ojämlikt samhälle.”

    Enda sedan terrorattackerna i New York och Washington DC 11 september 2001 har den samlade expertisen inom terrorförskning varit enlig om att jihadismens rötter är ideologi, inte fattigdom. Det är en självvald ideologi som skapar muslimska terrorister, inte omständigheter de inte är ansvariga för.

    Värt att tänka på när man läser Anders Forss retorik i blogginlägget. Tomma sossetrummor skramlar mest.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När det gäller 9/11 avser det de som bor och verkar i mellanöstern – Det eniga experter framförde och det som Mechelen påvisar är att de som är 2:a och 3:e generationens invandrare hos oss radikaliseras av den anledningar jag anfört i inlägget.

      • Jonny Disenfeldt

        Den islamistiska terrorn har ökat kraftigt i Västeuropa sedan 2014 – och bakom en klar majoritet av terrorattackerna står religiösa ledare. Minst två tredjedelar av terroristerna har varit påverkade av imamer som predikat hat, visar en genomgång av rapporter som TT gjort som publicerats i GP. TT:s sammanställning pekar implicit på att lösningen inte huvudsakligen ligger i att angripa socioekonomiska faktorer med mer bidrag utan att problemen ligger i ortodox islam.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det som är viktigt att förstå Jonny är vad som gör människor mottagliga för religion och sedermera radikalisering – Det är orsakerna till det Mechelen har löst och det är dessa vi ska lösa. Gör vi det finns inga för Imamerna att radikalisera.

          • Jonny Disenfeldt

            Du håller dig till just den förenklade förklaringsmodell som vänstern alltid drivit. Trots att man kan peka på det direkta sambandet mellan extrema predikanter och terrorister i mer än 2/3 av alla fall.

            Frågan är då, om vi utgår från din felaktigaförklaringsmodell, varför andra grupper som har det socioekonomiskt svårt inte blir terrorister.
            Som Lars Flemström noterar så har du en rasistisk vinkling i ditt resonemang.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag håller mig inte till några förenklade förklaringsmodeller utan till verkligheten.

            Vill du påstå att det är förenklat att hänvisa till att Mechelen lyckats med att förebygga de problem vi har på vissa håll i Sverige?

          • Lars Flemström

            Ja, du påstår ju själv att du har blivit frälst på ett kalhygge i Finland. Och att du sedermera har blivit radikaliserad, kan vi ju se. Är du på väg att bli terrorist? Vilka socioekonomiska faktorer ligger bakom det? Jonny skriver om imamer som predikar hat. Men vad skriver du? Med den inställning som du har, väntar förföljelse mot alla religiösa. Om vi skrapar mer på ytan, så handlar det om snabbfrälsta personer med endast ytliga, om ens några kunskaper i sin egen religion, och därför kan luras i vad som helst. Är det samma sak med dig? Om du hade vetat vad du pratar om, hade du vetat att politiska ideologier kan ha samma verkan, användas på samma sätt, för att hjärntvätta folk. Medlemmarna i rebellrörelsen kom som regel från fina medelklasshem, som de tog totalt avstånd från, för att föräldrarna var borgerliga, hade borgerliga yrken (som rebellerna själva utbildade sig till…) och röstade borgerligt. Rebellernas egna barn togs om hand av rörelsen för kollektiv uppfostran. Året var 1967. Detta hände i Stockholm och Uppsala.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det du skriver i denna kommentar visar att du helt förlorat alla hållbara argument. Mycket av det du skriver gränsar till personliga påhopp som är rätt grova men jag väljer trots det att publicera så att läsarna kan förstå vilken sorts person du är.

          • Lars Flemström

            Det som jag noterat är att Jonny, som är uttalad ateist, har en mindre fördomsfull attityd till troende människor än den du har visat upp. Det finns flera hundra miljoner djupt troende muslimer, som har vuxit upp under socioekonomiskt svåra förhållanden, men trots det inte är terrorister. Din förklaringsmodell håller inte.

            Jag skrev om rebellrörelsen i Sverige, som exempel på personer, som har vuxit upp i goda medelklasshem och inte har någon gudstro alls, men trots det har utvecklats till terrorister. Att de inte dödade någon, beror på att de var så oerhört teoretiska, så att de visserligen lyckades avkunna en dödsdom och locka med den dödsdömde till den utsedda avrättningsplatsen Men de lyckades inte genomföra avrättningen rent praktiskt eftersom en skogsvandrare råkat komma förbi just då och frågat vad de höll på med. Jag har själv träffat en handfull f.d. rebeller. Många av dem arbetar idag som lärare och journalister., och torde därigenom ha ett visst inflytande över ”debattklimatet” i Sverige.

            Du får gärna uppfatta det som ett personangrepp, att jag inte anser dig vara bättre än andra. Förutom att en del unga nyfrälsta muslimer, som redan har ett digert kriminellt förflutet, har påverkats av hatpredikanter, har de säkerllgen också påverkats av TV-reportage om den syriska diktaturens våldsdåd mot sin egen civilbefolkning. Samt åsynen av bomber mot vanliga hyreshus, där IS-krigare har gömt sig och använt civila som mänskliga sköldar. Det är ju deras landsmän som har dött. Det är inte lätt att veta vem som är vän eller fiende i detta krig, när man har begränsad erfarenhet och en förvänd verklighetsbild.

            Under andra omständigheter hade dessa unga män kanske jobbat som bilmekaniker eller busschaufförer, utan några som helst sympatier för hatbudskap och terrorism. Även om de har vuxit upp under mycket svåra socioekonomiska förhållanden. Din förenklade förklaringsmodell är förnedrande för alla som har vuxit upp i sådana miljöer.

            Jag har inte förnekat att socioekonomiska faktorer kan vara en delkomponent. Men är inte hela förklaringen. Du har sett program, som inte alls stödjer din uppfattning. Du har inte förstått någonting av vad de intervjuade muslimerna, bland dem en imam, själva har har sagt om hatpredikningarnas roll i det hela. Din förenklade förklaringsmodell är en bortförklaringsmodell.

            Du försvarar islam nästan jämt, men nr det försvaret inte håller, tillgriper du som ett halmstrå att all religion är sådan. Jesus, som sa ”Mitt rike är icke av denna världen”, lät sig korsfästas av sina fiender. Muhammed grep till vapen mot sina fiender, som ville döda honom, under flykten till Medina år 0, enligt muslimsk tideräkning, och vid flera tillfällen därefter – vilket blev grunden till ett imperium, som omfattade nästan hela den då kända världen. Och i högsta grad var ”av denna världen”.

            Medan Nya Testamentet i Bibeln tar avstånd från våld, talar flera Koran-verser om våld, vilket misstolkas och missbrukas av hatpredikanterna, enligt vad de muslimer som tillhör någon av de traditionella huvudriktningarna inom islam säger. De extrema hatbudskapen, som bl.a. går ut på urskillningslöst dödande av oskyldiga civila, är en ny lära inom islam. Vilken grundades av egyptiern Sayeed Qutb, som själv utsattes för en synnerligen svår tortyr – som kan göra vem som helst hatisk – under 1950-talet. Han var ingen obildad eller särskilt fattig person

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I alla miljöer är det alltid så att det bara är ett fåtal som utvecklas till extremister Lars. Det forskarna framförde i Agenda bevisades av det som borgmästaren i Mechelen sa.

            Med rätt sorts samhällsbygge tar vi bort miljön där radikalisering sker och det är dit vi måste nå.

  12. Lars Flemström

    Forss påstår alltså att man i Mechelen har ökat antalet etniska belgare så kraftigt så att andelen invandrare har blivit i minoritet. Intressant. Ökad trångboddhet är alltså det bästa botemedlet mot terrorism. Ja, det bevisas ju även av situationen i Malmö, där det bor sexten personer i en etta…

    Jag såg också programmen i går kväll. Och det enda inslaget, som möjligen skulle ge AF rätt var just reportaget från Mechelen. De muslimer, som medverkade i programmet, av ett helt annat besked. Imamen från Malmö, menade att orsaken till att relativt sett färre terrorister kommer från Malmö jämfört med Göteborg är Örebro – vilket programledaren hade svårt att tro på – är att muslimska ledare i Malmö har bekämpat de religiösa irrläror, som lär ut terror som Guds vilja , mer målmedvetet än deras kollegor i de andra städerna.

    Helt klart är att hatpredikanter har kunnat röra sig friare över gränserna och i Sverige än i andra länder, och obehindrat har kunnat sprida sitt budskap här – och att de organisationer, som bjudit in dem, fått stöd frän svenska staten. I debatten om kyrkovalet, har jag beskrivit hur den lilla sekten Socialdemokrater för tro och solidaritet – som inte längre är en kristen organisation – har gynnat den muslimska terrorismen i tron att de därmed ”binder upp svansen” på muslimerna, som de har gjort med de kristna. Vilket hatpredikanternas sympatisörer i Sverige inte har varit sena att utnyttja.

    Det var nämnda organisation som lanserade Omar Mustafa som suppleant i de socialdemokratiska partistyrelsen – som han dock tvingades lämna, genom direkt ingripande av Stefan Löfvén, sedan andra muslimer slagit larm om att han stod för religiöst förtryck, speciellt mot muslimska kvinnor i Sverige. Skulle detta inte ha med religion att göra, Anders Forss? Kanske inte med den ”rätta” tolkningen av islam, enligt naiva svenskar. Men ärligt talat, tror jag att varken du eller jag har den teologiska kompetens i islam för att kunna avgöra vad som är ”rätt” tolkning av Koranen.

    Din förklaring till den terrorism, som har vuxit fram under islamsk täckmantel, är rent behavioristisk. Behaviorismen var en psykologisk modell, som numera har övergivits av flertalet kliniskt verksamma psykologer. Den ser människan som en sorts maskin, utan egen reflektionsförmåga: Stoppa in ordet A i örat B, på personen C,. tillverkar händerna D och E bomben F, som exploderar i folkmassan G. I själva verket är terrorister tänkande och planerande människor, som drogar sig avsiktligt för att inte hindras, av de spärrar som de annars har, från att genomföra sina dåd.

    Att se på människor med ett orientaliskt ursprung, som du gör, ligger mycket nära en rasistisk människosyn. Varför drar inte svenska pensionärsgäng (Vi pensionärer lever ju verkligen i ett slags utanförskap) runt på gatorna och skjuter folk?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det Mechelen gjort är att se till att medborgarna blandas bättre i alla stadsdelar för att bryta segregationen – Därtill att personalstyrkan hos företag och i offentlig verksamhet speglar sammansättningen i samhället som helhet.

  13. Jonny Disenfeldt

    Mechelen has provided its police force with more resources and has installed more CCTV cameras than any other town in Belgium…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Där har vi en del av en helhetslösning och det finns massor av andra saker som tillsammans utgör den framgång Mechelen rönt i sin kamp för ett jämlikare samhälle med god integration och låg kriminalitet.

      • Jonny Disenfeldt

        Så om vi extrapolerar detta och inför en polisstat med övervakning överallt sjunker kriminaliteten … ja det vet vi redan. Individernas kriminalitet minskar kraftigt då och statens övergrepp på medborgarna kommer istället. Kanske den lösning Anders Forss vill se i slutändan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Mechelen är ingen polisstat Jonny men väl ett samhällsbygge som fungerar alldeles utmärkt.

        • G-A Karlsson

          Han har tänkt sig att själv tillhöra nomenklaturan (Partiet) och kommer därmed inte att påverkas.

          Men minoriteter (”fåtalet”) kommer att tvingas leva under förtryck.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ingen kommer att öeva under förtryck i mitt Sverige G-A – Detta givet att du inte ser skatter som förryck.

          • G-A Karlsson

            Skatter i sig är inte förtryck. Vi bör dock komma ihåg att det som statsmakten önskar sig, det kommer statsmakten också att få. Så här:

            A) Det man vill se MER av, det subventionerar man naturligtvis kraftigt – exempelvis ”bostadslån”
            B) Det man vill se MINDRE av, det taxerar man naturligtvis tungt – exempelvis ”arbete”

  14. G-A Karlsson

    Jo, jag har förstått att 366.000 i skatter på 489.000 brutto är lågt. Siffrorna kommer från min sista slutskattsedel med den gamla enmansfirman.

    Tyvärr fick jag inte fram pengarna i tid. En kund sölade med en större faktura i över sex månader och skattmasen började hota mig med utmätning och personkonkurs för pengarna ska in ändå.

    Jag hyrde ut mig själv som extrajobbare ute på landet och hade knappt några avdrag alls (lite bensin). Inte ett öre i bidrag naturligtvis. Full taxa på allt i elva år. Sista året fick jag motvilligt konstatera att jag helt enkelt inte hade råd att fortsätta. Även dessa låga skatter blev övermäktiga.

    Efteråt har jag roat mig med att ställa samma fråga till politiker (ditt parti var statsbärande) som jag ställde till handläggaren på arbetsförmedlingen – efter att ha blivit informerad om att exföretagare ”inte är särskilt anställningsbara” och det inte fanns några jobb i närområdet.

    Min fråga lyder så här:

    ——————————————
    ”Vad tycker du jag ska göra nu?”
    ——————————————

    Handläggaren gav mig ett rakt och tydligt svar. Har du, i egenskap av (S)-politiker, något svar till mig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du räknar in egenavgifterna/arbetsgivaravgifterna i det du kallar skatt G-A. Det räknesättet är allt annat än korrekt.

      • G-A Karlsson

        Allt belastade mitt personnummer. Och jag har betalat alltsammans. Jag har därmed fullgjort mina plikter.

        Du representerar statsbärande parti nu som då.

        Hade du nu något svar på min fråga? Den löd:
        ”Vad tycker du jag ska göra nu?”

      • Jonny Disenfeldt

        I de s.k. arbetsgivaravgifterna ingår bland annat 10% på bruttolönen i skatt (1/3 av dessa ”avgifter”) som är en ren statlig löneskatt som från början skulle betala EU medlemskapet … denna skatt betalar inte pensionärer på sina pensioner, det är en ren löneskatt som går in i den stora statliga skattesäcken. Vet du Anders Forss inte om hur det svenska skattesystemet är uppbyggt trots att jag påpekat detta för länge sedan ? Är du så glömsk ?

        För oss småföretagare är det så uppenbart, det finns ingen skillnad för oss, det du vill kalla avgifter är för oss skatter, vi betalar månatligen alla dess i en klump.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är fullt medveten om hur det svenska skattesystemet är uppbyggt Jonny – Arbetsgivaravgiften bygger på lika delar löneavståenden från arbetstagarna och tillskott från arbetsgivarna.

      • G-A Karlsson

        Och jag betalade båda bitarna fullt ut eftersom båda delarna belastade mitt personnummer. Inklusive den statliga skatten och värnskatten (!) som jag också betalade. Staten har fått både skatter och avgifter fullt ut. Färdigt.

        Nu undrar jag som sagt: Vad förväntas en fattig ”drängföretagare” göra sen?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du varit anställd och utfört samma arbete hade lön och arbetsgivaravgifter sett lika dana ut eller hur G-A?

          • G-A Karlsson

            En sådan anställning kan aldrig bli av.
            Firman hade inget kapital och därmed fanns ingen möjlighet till någon anställning överhuvudtaget. Jämförelsen med anställning är felaktig. Det är inte samma sak.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jämförelsen med en anställning är inte felaktig sett ur beskattningssynpunkt – Att lönen ska beskattas lika oavsett av om man är anställd eller jobbar i egen firma är en självklarhet – Vore det inte så skulle alla driva eget om det vore förmånligare skattemässigt.

  15. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Detta givet att du inte ser skatter som förtryck.”

    Svar :
    ”Båd´stat och lagar oss förtrycka
    vi under skatter dignar ner.”

    Av någon anledning struken text när sossar sjunger upp …

    Internationalen
    text: Eugène Pottier
    musik: Pierre Degeyter
    svensk text: Henrik Menander

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra försök Jonny – I ett solidariskt samhälle bygger vi samhället enligt devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” vilket innebär att de med de största inkomsterna och största förmögenheterna ska bidra mer än övriga därför att de har större förmåga att bidra till bygget av ett jämlikare samhälle.

      • Jonny Disenfeldt

        Dålig undanflykt Anders.
        Det som strofen i internationalen berör är just att den vanlige ARBETAREN är förtryckt av stat och tyngs av skatterna. De arbetare som en gång i tiden sjöng den strofen hade nog häpnat över dagens skattetryck …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den vanliga arbetaren tyngs inte av skatter Jonny – Den vanliga arbetaren är glad för skatterna därför att dessa är grunden i all framgångsrik fördelningspolitik.

          • G-A Karlsson

            Jag har betalat, full taxa, och fullgjort mina plikter.

            Och står nu utan både jobb och fast adress eftersom firman inte höll. Vi bodde en bit ut på landsbygden där husen var billiga (på den tiden). Köpbostäder i stan har jag inte råd med. Väntetiden på hyresrätter känner du säkert till.

            Så, hade du någon rekommendation åt mig? 😉

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I det läget finns det bara en sak at göra – Gå till Socialtjänsten i din kommun då de enligt lag har en skyldighet att hjälpa dig med bostad.

      • G-A Karlsson

        Då måste jag ha haft högst inkomster (489.000 före socialavgifter och före skatt) och högst förmögenhet (ungefär 0 kronor).

  16. Gerry Karlsson

    Stort tack för svaret, Anders. Tack även för alla intressanta diskussioner på din blogg.
    Jag önskar Sverige all lycka och välgång.

    Gerry

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.