Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag har rätt – Väljarstödet för SD ligger runt 10%.

Det är inte helt orelevant att ställa sig frågan om huruvida valresultatet i kyrkovalet är en spegel på det valresultat som sedan kommer att gälla i det ordinarie valet nästa år – I vart fall om man tittat på de stora trenderna och på hur folk röstat när det gäller deras traditionella blocktillhörighet.

Att göra den jämförelsen ger följande vid handen:

Socialdemokraterna har i stort sett samma valresultat i kyrkovalet som i väljaropinionen dvs. runt 30%. Samma sak gäller för Centerpartiet som fick 13,9% av rösterna i kyrkovalet. POSK vill jag närmast jämföra med Moderaterna och där var valresultatet drygt 17% vilket stämmer väl överens med moderaternas stöd i opinionsundersökningarna.

Vad gäller liberaler, miljöpartister och vänsterpartister är de i kyrkovalet uppdelade i ett antal små och splittrade nomineringsgrupper vilket gör det svårare att säga mer precist vilket parti som fått vilken röst.

Det riktigt intressanta är dock valresultatet för SD. Trots att SD satsade oerhört hårt i kyrkovalet – Kanske till och med hårdare än de flesta andra partier blev resultatet inte mer än blygsamma 9,22% av rösterna – Dvs. helt i linje med de runt 10% av rösterna jag anfört att SD kommer att få i samband med nästa val.

Många vill säkert anföra att SD är det parti som ökade mest i kyrkovalet och det är förvisso helt sant. Dock ser jag inte den ökningen som speciellt förvånande därför att SD inte la tid och energi på det förra kyrkovalet överhuvudtaget.

Att SD ökar i detta kyrkoval och når till en nivå som högst sannolikt stämmer väl överens med det valresultat de skulle göra i ett reguljärt val är sett mot den bakgrunden inte förvånande – Runt 10% av rösterna – Det är där dagsnivån för SD ligger.

Min tro är att det är i samband med riktiga val som den verkliga sanningen om vilket stöd ett parti har kommer att visa sig och att det är riktiga val som påvisar om de opinionsundersökningar som görs stämmer eller inte.

Att valresultatet för övriga partier stämmer rätt bra med opinionsundersökningarna får mig att utgå från att densamma gäller i fallet SD.

Därför avslutar jag på samma sätt som jag anför i rubriken – Det verkliga stödet för SD ligger runt de 10% jag förutspått sedan länge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

63 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Polisen ska samarbeta med alla som kan hjälpa till att lösa problem i samhället – Hur samarbetet bör gå till kan dock debatteras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.