Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag har rätt – Väljarstödet för SD ligger runt 10%.

Det är inte helt orelevant att ställa sig frågan om huruvida valresultatet i kyrkovalet är en spegel på det valresultat som sedan kommer att gälla i det ordinarie valet nästa år – I vart fall om man tittat på de stora trenderna och på hur folk röstat när det gäller deras traditionella blocktillhörighet.

Att göra den jämförelsen ger följande vid handen:

Socialdemokraterna har i stort sett samma valresultat i kyrkovalet som i väljaropinionen dvs. runt 30%. Samma sak gäller för Centerpartiet som fick 13,9% av rösterna i kyrkovalet. POSK vill jag närmast jämföra med Moderaterna och där var valresultatet drygt 17% vilket stämmer väl överens med moderaternas stöd i opinionsundersökningarna.

Vad gäller liberaler, miljöpartister och vänsterpartister är de i kyrkovalet uppdelade i ett antal små och splittrade nomineringsgrupper vilket gör det svårare att säga mer precist vilket parti som fått vilken röst.

Det riktigt intressanta är dock valresultatet för SD. Trots att SD satsade oerhört hårt i kyrkovalet – Kanske till och med hårdare än de flesta andra partier blev resultatet inte mer än blygsamma 9,22% av rösterna – Dvs. helt i linje med de runt 10% av rösterna jag anfört att SD kommer att få i samband med nästa val.

Många vill säkert anföra att SD är det parti som ökade mest i kyrkovalet och det är förvisso helt sant. Dock ser jag inte den ökningen som speciellt förvånande därför att SD inte la tid och energi på det förra kyrkovalet överhuvudtaget.

Att SD ökar i detta kyrkoval och når till en nivå som högst sannolikt stämmer väl överens med det valresultat de skulle göra i ett reguljärt val är sett mot den bakgrunden inte förvånande – Runt 10% av rösterna – Det är där dagsnivån för SD ligger.

Min tro är att det är i samband med riktiga val som den verkliga sanningen om vilket stöd ett parti har kommer att visa sig och att det är riktiga val som påvisar om de opinionsundersökningar som görs stämmer eller inte.

Att valresultatet för övriga partier stämmer rätt bra med opinionsundersökningarna får mig att utgå från att densamma gäller i fallet SD.

Därför avslutar jag på samma sätt som jag anför i rubriken – Det verkliga stödet för SD ligger runt de 10% jag förutspått sedan länge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

63 kommentarer

  1. Kim

    Än en gång ser vi det.
    Oerhört långtgående och tvärsäkra och onyanserade uttalanden på ett svagt underlag.
    Höna av en fjäder?
    Snarare en hel hönsfarm.
    Igen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att du tycker det Kim – Jag driver min linje så får du driva din. När valet är över vet vi vem av oss som har rätt eller hur?

      Därtill – Är det förbjudet att anföra det jag anfört?

      • Bertil

        Min förhoppning är att du har rätt.
        SD under 10% och KD under 4%
        Sen att Vänsterpartiet nåt 12-15%
        Och resten tar sossarna hand om medan
        L faller C likaså.Sen att FI överraskar och tar sig över 4% spärren.

        De ni blåljus då skulle ni bli skattechockade minst sagt.!

      • Kim

        Att saker inte är förbjudna innebär inte att de är kloka.

        Självklart gör var och en som de vill, men efter att bl,a, jobbat en hel del med statistik (och befolkningsunderlag) blir jag skrämd över vilka slutledningar vissa gör med hänvisning till ”underlag”.

        Skriver man att man fritt spekulerar och tror saker utan särskilt mycket underlag så kan man inte argumentera mot det. Om man tvärsäkert framför det som att man ”har rätt” är det däremot okunnigt.

        Jag har ingen åsikt i huruvida det blir som dina GISSNINGAR eller inte. Därför är det inte efter valet ”vi vet vem av oss som har rätt”. Man ser tydligt idag att du tror och gissar. Som vanligt på ett bristfälligt underlag.
        Att det sedan kan stämma är en annan fråga. Folk får även 13 rätt på tipset. Påfallande ofta utan att veta saker. De som har ett bra underlag ökar dock sina chanser.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag bygger min tro på analysmetoder Kim. Dessa har fram tills nu fungerat mycket bra och så vitt jag ser så kommer de att göra så även framgent.

          • kim

            Det spelar ingen roll om man kallar det ”analysmetod”. Det är fortfarande gissningar utan brett faktaunderlag.
            Jag tror inte folk varit särskilt nöjda om samma ”analysmetoder” använts tex då man tar fram läkemedel. Tack och lov! Även ”uppfinnaren” till dem självgott tycker de är utmärkta….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            När man framställer läkemedel forskar man och gör kliniska tester Kim – När man förutspår framtida valresultat använder man andra metoder – Därtill metoder som varierar från aktör till aktör.

            Med det sagt så står jag för den förutsägelse jag gjort.

  2. Adolf

    du tror du vet, men du vet ingenting,SD sveriges största parti tar makten så nu får ni ta till alla knep och som västern brukar tillåtas göra

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna leva i din egen tro Adolf – Min tro är att du därför kommer att bli grymt besviken när valdagen är över och SD landat på de 10% jag förutspått.

    • Bertil

      Tror Anders F gör rätt mot er blåljus. När han skriver så där då blir ni osakliga och avslöjar era ” lengräddade ”
      Blåstrypta hjärnor.

      Minns Pickvisaren Borg när han skröt om sig själv och hyllade sig själv som Europas bästa finansminister.
      Sanningen var väl att storheten låg inte i
      Huvudet mellan axlarna utan huvudet mellan benen.

      Socialismen med Vänstern har gjort många bra saker sedan Decemberöverenskommrlsen bröts och man fick driva igenom saker med Vänsterpartiet. Så ska det vara och det är bäst för Landet.
      SverigeDårarna de är inte torra bak öronen än men när de hamnar under 10% då kanske man gör som Bert Karlsson när han var för Ny Demokrati
      Man gråter en skvätt och omtalar så mycket pengar man förlorat.
      Jimmie han brände iväg pengarna på spel Bert på Ny demokrati men bägge varianterna vill nyttja invandrare och göra sig rik på deras utsatthet.

    • Bertil

      Och vilka knep brukar Vänstern ta till?
      De jag sett är den bästa saklighet av alla partier. Lär av Jonas Sjöstedt denna saklige ledare har även fått igenom välfärdsförbättringar just till de svagaste grupperna. De som högersidan och inte minst SD gör allt för att göra livet svårare för.
      Att saklighet inte finns hos SD-arr syns inte minst i det inlägg Adolf skrev.
      Men det dräller av helt ovidkommande kommentater från de flesta kommentarer som ges till Anders.
      Det är inte artiklarna Andreas skriver som man vill debattera utan hitta ord meningar för att smutskasta och förminska allt det Anders skriver.

      Så självklart är det lärt ge Anders stöd i det han skriver.
      Han kommer i alla fall med visioner och försök till läsningar som Bore ge upphov till sakliga debatter,

      Men så sker inte när kommentarerna har blivit ett sätt för högern och inte minst SD uttrycka sitt hat.

  3. Per

    Flosker och babbel och antaganden från dej som vanligt. Sd kommer att öka och öka, bara att se och höra hur snacket går på många arbetsplatser. Sd är otroligt populärt snart överallt, speciellt hos yngre väljare. Men det är skönt att veta att en sådan politiker som du aldrig kommer att lyckas hejda Sd:s framfart. Länge leve Sd och sverige åt svenskarna./P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ett tag var det som du anförde ute på många arbetsplatser Per – Det har dock ändrat sig rejält på senare tid där många nu tillstår att SD inte längre är något alternativ därför att de blivit till ett riktigt högerpopulistiskt parti som inte står på väljarnas sida.

      Bara på min arbetsplats kan jag räkna till 5 av de som tidigare sa att de avsåg rösta på SD i kommande val nu öppet sagt att de inte kommer att göra så utan istället lägga sin röst på S eller möjligen V.

      Det är mot den bakgrunden jag påstår att SD:s verkliga storlek ligger runt 10% – Försmaken på att det är så såg vi i kyrkovalet.

  4. Lars Flemström

    Det är aldrig bra att underskatta motståndaren. Kan du ö.h.t. räkna? Du kan inte ens skilja mellan absoluta tal och procent. Du har inte alls noterat att Socialdemokraterna ökade kraftig i kyrkovalet och att SD ökade mycket kraftigt. Även Posk ökade kraftigt.

    Om SD kommer att öka lika kraftigt i riksdagsvalet nästa är som i kyrkovalet, kommer partiet att få 22 – 23 % i riksdagsvalet. Det tror inte jag, eftersom summan av röster på alla partier tillsammans aldrig kan bli mer än 100 %. Om valdeltagandet i riksdagsvalet ökar lika mycket som i kyrkovalet, kommer valdeltagande i kyrkovalet att bli över 130 %. Men för dig som ser den malaysiska ”demokratin” som ett föredöme, är det förstås ingen omöjlighet.

    I diskussionen om koldioxiden uppmanade jag dig att be din dotter, som fortfarande går i skolan, att förklara koldioxidens kretslopp för dig. Men du ville väl inte skämma ut dig med din okunnighet i grundskolans läroämnen inför din dotter? I diskussionen om ”cirkulär ekonomi” visste du inte vad entropilagen säger. Nu uppmanar jag dig att be din dotter att berätta vad hon har fått lära sig i skolan om procenträkning, och varför valdeltagandet aldrig kan bli över 100 %, trots att flera partier har ökat och inga har minskat.

    Nej, SD fick inte den ökning i procent, som dom hoppats på. Men ökningen i absoluta tal blev nästan lika stor som dom hoppats på. Men ökningen i procent blev dock tillräckligt stor för att finansiera den påkostade valrörelsen med partistödet från kyrkan central. Därtill kommer partistödet från stift och församlingar.

    Socialdemokraterna och Centerpartiet, som vill behålla partivalen till kyrkan, har alltså hjälpt SD att finansiera den kommande valrörelsen inför riksdagsvalet med kyrkans pengar. Men man fick väl en del utdelning till de egna partikassorna också? Utan partival, hade det inte gått så bra för SD i kyrkovalet, eftersom man inte har så många kristna partimedlemmar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska titta på de reella procentsatser som speglas i kyrkovalets resultat Lars – Det är dessa och inte ökningarna jag anser kommer att få genomslag i nästa ordinarie val.

      • Patrik

        Hej Anders.

        Jag tänkte bara upplysa dig om det är bara medlemmar i Svenska kyrkan som får rösta.
        Jag tror inte att alla SD anhängare är medlemmar i Svenska kyrkan och där med ej röstberättigade.
        Så din logik slår kullerbyttor baklänges igen.

        Mvh
        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SD uppmanade alla sina anhängare att gå med i kyrkan om de inte redan var medlemmar – Detta för att rösta och sedan gå ur.

          Min tro är den jag anfört i inlägget.

  5. Jonny Disenfeldt

    Ännu ett löjeväckande bidrag från Anders Forss. Till din förtret växte SD i kyrkovalet rejält jämfört med senaste valet. Man kan inte jämföra kyrkoval med riksdagsval.

    Men Okl, låt se om vi då jämför 2013 med 2017 vad gäller kyrkovalet och dels riksdagsvalet 2014 mot då vad de bör få 2018 ..
    .
    Kyrkoval 2013 : 5.97% , 2017 : 9.22% , dvs en ökning med 54% …
    Riksdag 2014 :12.86% , 2017: 17.8% (sifo – NU)

    Om vi antar att SD växer på samma sätt i riksdagsvalet till 2018 som man nu gjort till kyrkovalet 2017 så bör alltså SD få ca 20% i nästa riksdagsval så de kommer att öka ett par procentenheter till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hade inte räknat med något annat än att SD skulle växa i kyrkovalet – Detta därför att de satsade hårt denna gång till skillnad mot förra gången när de inte satsade alls.

      Det kommer att gå som jag förutspått Jonny – Det är min övertygelse.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Det kommer att gå som jag förutspått Jonny – Det är min övertygelse.”

        Som vanligt utmynnar ditt resonemang i att det är dina förutsägelser, spådomar och förhoppningar. Det stämmer som alltid illa med dina bombastiska headlines om att ”du har rätt”.

        Inser du inte att du skämmer ut dig och därmed det socialdemokratiska partiet ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag skämmer varken ut mig själv eller det socialdemokratiska partiet Jonny.

          Varför har du sådana problem med mina förutsägelser Jonny? Alldeles speciellt så när historien visar att jag i regel har rätt.

          • Jonny Disenfeldt

            Dina gissningar är just gissningar. Dina önskningar bara önskningar.

            Historien visar att du nästan alltid är felinformerad, har förstått fel eller bara helt enkelt ljuger in absurdum.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så här långt har de allra flesta av mina förutsägelser blivit verklighet Jonny – Sist den jag var nästan först med att göra och som handlade om att Anna Kinberg Batra skulle tvingas avgå innan valet.

  6. Lars Flemström

    Vilka procentsatser? Procent av vad? SD har ju ökat med nästa 100 % jämfört med förra kyrkovalet – då man också drev en intensiv valrörelse.

    Vad jag har försökt förklara för dig, är att det är mycket osannolikt att SD ökar lika mycket i riksdagsvalen som i kyrkovalet, eftersom det – om kyrkovalet även speglar de andra partiernas /nomineringsgruppernas – väljarstöd, som du påstår – skulle kräva ett valdeltagande över 130 %.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förra gången satsade Sd inte alls på kyrkovalet till skillnad från detta val där man satsade – Att de fick under 10% visar att jag är helt rätt ute då övriga partier landade runt sitt opinionsstöd enligt gjorda opinionsundersökningar.

  7. Petter

    10 % i Kyrkovalet ser jag som väldigt oroande när man betänker att det var just ett Kyrkoval .
    Tycker nog du simmar i djupt vatten, och med din attityd ” SE vad bra jag är Jag har alltid rätt”
    Detta narcissistiska beteende har inget i politiken att göra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida jag får rätt vet vi efter valet – jag har gjort min analys och min förutsägelse och den landar på runt 10% och det står jag fast vid.

      Att du uppenbarligen inte gillar den förutsägelsen är en helt annan sak.

      • Petter

        Uppenbarligen har du också svårt att ta in vad man skriver, jag skrev att det var oroande med 10 % i kyrkovalet . De hade varit bra om det hade varit lägre.Med andra ord är jag negativt inställd men med din taktik lär de bara öka. Släpp detta nu.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag observerade vad du skrev och jag anser självklart att du har fel och att jag har rätt.

          varför har du problem med att jag driver detta och påminner läsarna om vad jag anser vara rätt? Får man inte kritisera SD och påvisa deras tillkortakommanden?

  8. Per

    Kanske på din arbetsplats, men på min med över 100 anställda kommer nog ca 30-35% rösta på Sd, och det är ingen överdrift som i ditt fall!/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Även där jag arbetar är vi många – Fler än 250 och där kommer SD inte ens att nå upp till de 10% jag förutspått.

    • Bertil

      Finns nog som Per säger arbetsplatser där många röstar på SD
      Många av dessa arbetsplatser är där arbetslösa, sjuka behandlas som nåt katten burit in.
      De ska även ta hand om flyktingar och invandrare och lön för mödan tar sådana som Bert Karlsson hand om.

      Så det finns en skevhet i politiken där svaga Svenska Grupper hamnar i en situation där Girigheten
      träffar även de. Denna skevhet är den allra viktigaste biten i Svensk politik som måste jobbas med.

      Vänsterpartiet har åter utmärkt sig när de vill satsa 44 miljarder under en tioårsperiod i utsatta områden. Detta är delar av Sverige där Alliansen förvärrat läget sedan de kom i makt och där socialdemokraterna tidigare i makt med stödpartier inte insett faran med att man varit för slappa just med vissa delar av Sveriges befolkning.

      Detta måste så klart rättas till så SD inte får mera Luft i dessa områden. Det är bara inse att även den bäste gör misstag.

  9. William

    Jag förstår inte riktigt hur du tror att SD kommer att landa på 10 procent i riksdagsvalet. Din analys har för det första inte något stöd i någon opinionsundersökning, det är väl viktigt att alltid basera sina analyser på existerande undersökningar? Inte egna antaganden som saknar verklighetsförankring. För det andra så kan man och ska man inte jämföra olika resultat i olika val med varandra, det är sådana självklara saker som du inte tycks vara medveten om. Nog borde du väl också kommit fram till att SD alltid fått ett betydligt lägre resultat i kyrkovalet jämfört med riksdagsvalet? T.ex fick SD 5,97 procent i förra kyrkovalet, samtidigt som de hade ca 10 procent (samma månad) i opinionsundersökningarna för det kommande riksdagsvalet 2014. I riksdagsvalet, ifall du glömt, fick SD 12,9 procent av rösterna. En jävla skillnad på 6 och 13 procent.

    SD likt V, L och M (borgerligt alternativ) fick röster som låg långt under deras resultat i riksdagsvalet 2014 samt opinionsundersökningar för valet 2018. C och S fick ett resultat som låg ganska nära förra kyrkovalet, C gjorde inte en lika dramatisk ökning som i väljaropinionen inför riksdagsvalet, vi snackar om en ökning från 11,90 – 13,90. Återigen, därför ska man inte jämföra t.ex kyrkovalet resultat med ett framtida riksdagsval.

    Du framstår som än mer oseriös när du jämför övriga partiers resultat i kyrkovalet med väljaropinionen (vilket du ändå misslyckas med) men inte när det gäller SD vars resultat på ca 9,2 procent ligger långt ifrån väljaropinionen på cirka 20 procent. I riksdagsvalet förhåller man sig till opinionsundersökningar för just det valet, man använder varken resultat för kyrkovalet eller EU valet för det.

    Vill du ha koll på väljaropinionen så besök http://www.status.st, den sidan tar med alla aktuella undersökningar. Med extra fokus på SD.

  10. Michael Rönnlund

    Det är bra att SD som kommer ur den Nazistiska rörelsen får så få röster som möjligt nästa riksdagsval.

    Förvånande att LO medlemmar har så svårt att förstå denna koppling. De röstar i praktiken emot sig själva – emot deras historiskt långa ideologi.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      LO:s medlemmar har äntligen fått upp ögonen för att SD är ett högerparti vars politik inte gynnar LO medlemmar – Det är därför de återgår till att stödja de partier som har en sådan politik – Dvs. S och till viss del V.

  11. Oberoende Observatör

    Det är bara att konstatera, du har drabbats av en bakteriell infektion. Bakterien ifråga heter SD och har satt sig på hjärnan. Ingen är nog gladare än SD för det stora antalet blogginlägg där de förekommer för det gäller att synas oavsett om det är positivt eller negativt. Vem märker av Miljöpartiet idag ? Sedan undrar jag om det är en strategi från ( S ) att ( V ) får presentera nya reformer i budgeten hela tiden. Försöker ( S ) smörja ( V ) så att de sänker kravet på att minska vinsterna i vård, skola, omsorg ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna ha den åsikten Oberoende Observatör – När den kommer från dig är jag inte det minsta förvånad.

  12. Ördög

    Tidigare i år hävdade du, Anders, att du hade läst en artikel enligt vilken de flesta våldtäkter begicks av etniska svenskar. Du lovade att du skulle länka till artikeln så fort du fick tid. Jag kollar din blogg varje dag, men har ännu inte sett någon länk … Men om du publicerat länken, och jag helt enkelt missat den, önskar jag att du kunde berätta var artikeln finns.

  13. Bergis

    18 procent röstade i kyrkovalet. Hade det rört sig om ett riksdagsval hade valet blivit ogiltigförklarat pga för lågt valdeltagande. Jag tror att SD landar någonstans på mellan 22-23 procent i riksdagsvalet nästa år.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det får du gärna tro Bergis – Min tro och förutsägelse är att SD landar runt 10% därför att väljarna insett att SD är ett högerparti som för en politik som inte gynnar vanliga arbetstagare.

  14. Verkligheten

    Återigen visar de röda sin naiva självgoda sida i form av förnekelse!! du kommer bli besviken 2018.. SD kommer växa så det knackar och detta av en anledning!! Folket bestämmer och dina gissningar tyder på brist i insikt!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror inte att jag kommer att bli besviken 2018 Verkligheten – Väljarna har genomskådat SD och insett att SD är ett riktigt högerparti vars politik på inget sätt gynnar vanliga arbetstagare – Det är därför jag sedan länge förutspått ett valresultat runt 10%.

  15. Kicki

    Som vanligt är Sd på tapeten hos dej. Istället för att lägga all er tid och energi på Sd borde ni skämmas för att ni så totalt kör över svenska folket när det kommer till invandringen,alla dessa invällare som kräver och tär på våra samhällsfunktioner borde beslutas om via folkomröstning,det vore demokrati. Men den är ni livrädda för. Ni är de som sätter grupper mot varann inte Sd. Och hoppas dom växer ännu mera.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med rätt integrationspolitik så är invandring inget problem Kicki – Vi ska lära av Mechelen och göra samma sak som dem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ironisk kan man alltid försöka vara Johan – trots din ironi står jag fast vid det jag anfört.

  16. Jonny Disenfeldt

    ”Sist den jag var nästan först med att göra och som handlade om att Anna Kinberg Batra skulle tvingas avgå innan valet.”

    Där var t.ex jag flera år före dig …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ska jag inte motsäga då jag inte läst något om när du först anförde det Jonny – Men likväl – Jag gjorde förutsägelsen och fick mothugg från enormt många som sa att så inte skulle ske. Att det skedde bevisar att mina förutsägelser nästan undantagslöst slår in.

  17. Jonny Disenfeldt

    ” Att det skedde bevisar att mina förutsägelser nästan undantagslöst slår in.”

    Svar nej, det gör det inte alls. Det var ännu ett löjligt påstående från dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När du saknar argument har du för vana att kalla saker löjliga Jonny – Att du använder det uttrycket allt oftare visar att jag har rätt och att du har fel.

      • Jonny Disenfeldt

        Oavsett hur uppenbart det är att du har fel, oavsett hur mycket fakta som ställs fram som motsäger det du påstår så har du alltid den livlinan när allt annat fallerar och det är att komma med att du har rätt och alla andra har fel iallafall… haha, skäms Anders så dåligt. Omoget beteende.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har stuckit ut hakan och anfört att SD kommer att landa runt 10% nästa val och den hakan kommer att vara utstucken hela vägen in i kaklet även om många påstår att den kommer att bli blåslagen.

  18. Olle

    Kanske då eventuellt dags att du med stora ord medger att S i tyskland backar rejält. Ja valet är ju inte klart än men det tyder på det. Bara påminner dig eftersom du tidigare med bestämdhet sa nåt annat

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att medge att de backar och kommer under vedkan att återkomma men en mer djuplodad analys i ämnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.