Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeås vänsterpartister utgör en skamfläck för sitt eget parti.

Jag har spenderat hela gårdagen på Kommunfullmäktige i Umeå och en sak står helt klar efter gårdagens fullmäktigemöte – Vänsterpartiet i Umeå utgör en skamfläck för sitt eget parti.

På den nationella nivån – Dvs. i riksdagen står Vänsterpartiet för traditionell vänsterpolitik – Politik som de genom att handla ärligt och uppriktigt fått visst gehör för när de förhandlat med oss Socialdemokrater som med hjälp av stöd från Vänsterpartiet gått iland med att lägga ett flertal förslag i höstbudgeten som gynnar de svaga grupperna i samhället.

Den saken ser dock helt annorlunda ut i Umeå där framför allt gruppledaren Ulrika Edman och den tidigare ordföranden i tekniska nämnden Lasse Jacobsson i Kommunfullmäktige ifrågasätter och kritiserar beslut de själva medverkat till och röstat för när de under den förra mandatperioden styrde Umeå tillsammans med oss Socialdemokrater.

Det finns fullt fog för att kalla Vänsterpartiet populister – Därtill populister som mörkar sanningen och inte tvekar att ge sig på kommunens tjänstemän på ett mycket elakt sätt genom att beskylla tjänstemännen på kommunikationsavdelningen för att tillhöra Socialdemokraterna och för att vara en partimegafon för S och hänga ut dem med namn på vänsterpartiets hemsida.

Vore jag Jonas Sjöstedt – En man som jag trots att jag inte delar hans politiska åskådning har den största respekt för skulle jag se till att ingripa och se till att Vänsterpartiet i Umeå slutar upp med att bete sig som barn som sitter uppradade runt sandlådan.

Vore jag vänsterväljare ute på vänsterkanten skulle jag lägga min röst på ett annat parti vars politiska uppfattning jag personligen inte delar – Vore jag Vänsterpartist skulle jag rösta på Arbetarpartiet som trots att de upplevs som enkelspåriga i den politiska debatten är konsekventa och ärligt står för de förslag de lagt.

I dag fick Lasse Jacobsson än en gång motta kritik för att bete sig på samma sätt som när han var ordförande i tekniska nämnden – Beskyllningar om att utgöra ett arbetsmiljöproblem för kommunens kompetenta och duktiga tjänstepersoner genom att ifrågasätta deras arbete och beskylla dem för felaktigheter de inte begått.

Därtill försökte Vänsterpartiet sig på att driva igenom en återuppbyggnad av det i Umeå omtalade ”Apberget” i min stadsdel Ersboda – Ett apberg som ingen invånare på Ersboda någonsin efterfrågat på ett enda av de många politiska kaféer vi Socialdemokrater hållit i området avseende faciliteter eller saker de boende på Ersboda efterfrågar.

Det mest slående av allt var att Vänsterpartiets gruppledare flydde mötet direkt efter lunch när frågan från Liberalerna om Vänsterpartiets beteende skulle debatteras – I min värld finns bara ett uttryck för den sortens beteende – Feghet!

Vänsterpartiet i Umeå har gått långt över gränsen för vad som är brukligt inom politiken och att resten av partierna i Umeå förlorat förtroendet och respekten för Vänsterpartiet som varande ett parti att lyssna till står helt klart när till och med Arbetarpartiet röstar emot de förslag Vänsterpartiet i Umeå lägger i kommunfullmäktige.

Därför ska jag avsluta där jag började – Vänsterpartiet i Umeå utgör en skamfläck för sitt eget parti.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

17 kommentarer

 1. Oberoende Observatör

  Apberget inte efterfrågat , detsamma gäller det nya förslaget till sophantering som Vakin påstår att kunderna varit positiv till i enkäter. Det är bara trams och hittepå , tydligen har de för lite att göra då såna stolligheter kommer fram. Ändå har fullmäktige tagit beslut om att gå vidare med förslaget. Samtliga kommuner ska ta ta beslut i höst om fortsättningen och införande 2020. Det mest uppseendeväckande är att Vakin talar om att det är av miljöskäl man vill göra denna förändring. Tänker man miljömässigt så är återanvändning en ledstjärna och inte att kasta bort tusentals fullt fungerande tunnor för att placera två jättecontainrar på varje tomt. Tror man på tomten så kanske 50-75 kronor/månad som de uppger ska bli merkostnaden för det nya systemet stämmer men mera realistiskt är nog 100-125 kronor/månad i slutändan.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Samtliga partier i fullmäktige röstade för de nya sopkärlen med sortering och vilket förarbete som föregått det beslutet från Vakins sida ska jag låta vara osagt. Jag har inte sett några protester så jag antar att människor ser beslutet som ett bra beslut.

   Vad som ska göras med de gamla kärlen och hur de ska återvinnas utgår jag från att vakin löser och hur taxorna kommer att se ut i en framtid vet jag inte just nu men lyssnade man på debatten i fullmäktige så finns det anledning att tro att det i vart fall inte blir dyrare utan snarare billigare då producenterna ska vara med och betala för återvinning.

   • Sven

    De röstar för förslaget för att det står att det är miljövänligt och att det är bra. Unerlagt är minst sagt bristfälligt. OM man kan tänka själv.

    Börja med att tänka på hur folk ska få plats med dem. Ska man bygga ett nytt garage? Inte så lätt vid ett parhus….
    Fullständigt vansinne. Men det går ju att leka. Det är ju någon annan som får betala.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Att du är kritisk framgår av ditt inlägg – Hur det ser ut bland övriga Umeåbor återstår att se men med alla partier eniga i beslutet så ser jag inte beslutet som ett kontroversiellt beslut i något avseende.

  • Petter

   Tycka vad man vill om de nya kärlen Observer men kasta dom behöver man inte.
   Det är enkelt att mala ner dom och extrudera (pressa) nya kärl av pelletsen som blir vid nedmalning.
   Detta är en enkel och billig process ,kallas allmänt för formpressning. Detta är fördelen med vissa plasttyper, bara mala och pressa till andra produkter.Såg din insändare om detta ”hemska” i VK också.
   Allt är inte så förskräckligt som det verkar ,kallas miljövänlig återvinning.Så fundera lite till och ta fram fakta istället för att vilseleda nästa gång.

   • Oberoende Observatör

    Beträffande fakta så skulle det vara intressant att ta del av de enkäter son Vakin gjort där kunderna har uttalat sig positivt om det nya förslaget till sophantering. I kommentarerna till artikeln och även vid samtal med grannar har jag hittils inte träffat på någon som är positivt inställd. Dessutom saknas information om hur det är tänkt att fungera rent praktisk.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vänd dig till Vakin och lyssna med dem – Är det gjort en undersökning torde den vara officiell handling enligt offentligheteprincipen.

 2. Ville-Valle

  …ja du Anders Forss, det är nog mer än en till och med i de socialdemokratiska leden som undrar hur lågt du kan sjunka som människa, en person som dessutom vill göra politisk karriär och drömmer om att bli landets nästa finansminister…?
  Du har i alla möjliga sammanhang, inklusive din blogg, försökt smutskasta både partier och enskilda politiker som vågat avslöja socialdemokratins arroganta maktfullkomlighet. Nu hoppar du på Vänsterpartiet igen, men varför har du Anders Forss, du som i ditt eget tycke är den geniale analytikern, inte talat om för allmänheten hur Bostaden och socialdemokraterna bluffat med Bostadens skuldhistorik…? Läs: http://www.vk.se/2101414/stora-skuldbluffen-i-umea?
  Vänsterpartiet är ju ett av partierna som har motsatt sig denna smutsiga/vilseledande försäljning av Bostadens lägenhetsbestånd, ett beslut som du har höjt till skyarna.

  Du slår också ifrån dig i ren panik och påstår i ett annat blogginlägg att du aldrig någonsin har försvarat de terrorister eller terrororganisationer som finns i Sverige. Om du går tillbaka till dina blogginlägg ser du hur du gång efter annan har försvarat den ansvarslösa invandring/flyktingmottagning vi har i Sverige och som bland annat lett till att Sverige bidragit med över 100 IS-terrorister som dödar och våldtar oskyldiga kvinnor och barn. Du Anders Forss har dessutom hävdat på din blogg att en lika stor andel av den infödda svenska populationen är kriminella som andelen av populationen hos de utrikesfödda. Hur många infödda svenskar med svenska föräldrar och släkt har åkt till Syrien med omnejd som IS-terrorister…? Svara på den frågan Anders Forss!
  Du har även försvarat islam och dess imamer som aktivt hjälper till och stöttar radikaliseringen av unga muslimer i utsatta storstadsdelar där mord och våldsbrott numera hör till vardagen. Läs: http://www.vk.se/2101541/allvarligt-forsok-att-stoppa-tal-om-terror-i-umea?
  Ja du Anders Forss, frågan är hur lågt är du beredd att sjunka som människa i din jakt på en politisk plattform där du på skattebetalarnas bekostnad kan kvittera ut ett fett arvode, samtidigt som dom du säger dig värna om lider i det tysta…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag hoppar på Vänsterpartiet därför att de förtjänas att kritisera så som de beter sin i KF i Umeå. I går fick de kritik av samtliga partier utom Fi vilket visar att jag är helt rätt ute.

   Sedan är det i sak smickrande att du vill utse mig till finansminister men den posten har jag aldrig aspirerat på Ville-Valle.

 3. Ville-Valle

  ..varför har du Anders Forss inte kommenterat dessa fakta: http://affarsliv24.vk.se/2102255/klart-kommunen-som-ar-bast-i-norrland?
  Tre av fem företagarkommuner högst upp på länslistan är borgerligt styrda kommuner: 1:a Nordmaling, 3:a Bjurholm och 5:a Storuman. Och inte nog med det, 2:an i länet Sorsele styrs av dem du hatar och kränker mest, Vänsterpartiet. Och samma sak med 4:an Vännäs som i praktiken styrs av Vänsterpartiet. Och inte nog med det: borgerligt styrda Nordmaling är bäst i hela Norrland!
  Så då är frågan Anders Forss: varför har du inte analyserat och berömt dessa framstående borgerligt styrda företagarkommuner…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   jag väljer själv vilka ämnen jag ska skriva om Ville-Valle. Om du vill blogga om det du anför är det upp til dig.

 4. Tobias Holmbom

  Jag brukar gilla det som du skriver när du håller dig till politik men de här attackerna mot (V) som du håller på med har jag svårt för. Jag vill därför stycka upp ditt inlägg, ge dig min syn på de olika delarna och hoppas att du uppskattar ett annat perspektiv. Ta det för vad det är. :)

  …På den nationella nivån – Dvs. i riksdagen står Vänsterpartiet för traditionell vänsterpolitik – Politik som de genom att handla ärligt och uppriktigt fått visst gehör för när de förhandlat med oss Socialdemokrater som med hjälp av stöd från Vänsterpartiet gått iland med att lägga ett flertal förslag i höstbudgeten som gynnar de svaga grupperna i samhället…

  Okej, du verkar tycka att (V) egentligen är ett ganska bra parti att samarbeta med, åtminstånde i förhållande till alternativen.

  … Den saken ser dock helt annorlunda ut i Umeå där framför allt gruppledaren Ulrika Edman och den tidigare ordföranden i tekniska nämnden Lasse Jacobsson i Kommunfullmäktige ifrågasätter och kritiserar beslut de själva medverkat till och röstat för när de under den förra mandatperioden styrde Umeå tillsammans med oss Socialdemokrater…

  Var det inte så att kommunen styrdes av (S) och (V) gemensamt förra mandatperioden? Är det inte då så att man kompromissar och förhandlar i olika frågor? Kan man då inte senare vara tydlig med vad man gjorde som man egentligen inte gillade men gick med på för att få igenom något annat?

  …Det finns fullt fog för att kalla Vänsterpartiet populister – Därtill populister som mörkar sanningen och inte tvekar att ge sig på kommunens tjänstemän på ett mycket elakt sätt genom att beskylla tjänstemännen på kommunikationsavdelningen för att tillhöra Socialdemokraterna och för att vara en partimegafon för S och hänga ut dem med namn på vänsterpartiets hemsida…

  Jag har inte sett det här, men om det du säger är sant så bör det vara enkelt att länka till påståendet. Det är en sak som din bloggande kollega från (V) är bättre på än dig i dagsläget men jag tror att du kan utvecklas här. :)
  Utan belägg för vad du skriver så framstår du som elak och beskyllande själv.

  …Vore jag Jonas Sjöstedt – En man som jag trots att jag inte delar hans politiska åskådning har den största respekt för skulle jag se till att ingripa och se till att Vänsterpartiet i Umeå slutar upp med att bete sig som barn som sitter uppradade runt sandlådan…

  Det här är bara förminskande. Ett stycke som bara sänker nivån och jag vet inte vad du vill uppnå med det.

  …Vore jag vänsterväljare ute på vänsterkanten skulle jag lägga min röst på ett annat parti vars politiska uppfattning jag personligen inte delar – Vore jag Vänsterpartist skulle jag rösta på Arbetarpartiet som trots att de upplevs som enkelspåriga i den politiska debatten är konsekventa och ärligt står för de förslag de lagt…

  Om man inte sitter och styr så behöver man aldrig kompromissa men någon om sina åsikter. Det är klart att det är enklare att vara konsekvent då.

  …I dag fick Lasse Jacobsson än en gång motta kritik för att bete sig på samma sätt som när han var ordförande i tekniska nämnden – Beskyllningar om att utgöra ett arbetsmiljöproblem för kommunens kompetenta och duktiga tjänstepersoner genom att ifrågasätta deras arbete och beskylla dem för felaktigheter de inte begått…

  Jasså? Intressant. Länka.

  …Därtill försökte Vänsterpartiet sig på att driva igenom en återuppbyggnad av det i Umeå omtalade ”Apberget” i min stadsdel Ersboda – Ett apberg som ingen invånare på Ersboda någonsin efterfrågat på ett enda av de många politiska kaféer vi Socialdemokrater hållit i området avseende faciliteter eller saker de boende på Ersboda efterfrågar…

  Ursäkta att jag frågar men har du tänkt hela vägen här? Tror du att alla medborgare i Ersboda vänder sig till (S) politiska kaféer med sina visioner för stadsdelen? Är det rimligt?

  …Det mest slående av al

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag uppskattar att du gillar det jag skriver Tobias och att jag kritiserar Umeås vänsterpartister och varför anger jag i inlägget där jag står för allt jag skrivit och anfört i ämnet.

   Som politiskt parti måste man stå för de beslut man varit delaktiga i att fatta och som politiker i fullmäktige kan man inte hänga ut anställda tjänsterpersoner på partiets hemsida och beskylla dem för att göra något de inte gjort.

   I det avseendet finns det stora skillnader mellan V och alla övriga partier och det är i detta min kritik ligger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>