Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Utvecklingen i Spanien och Katalonien kan lära oss mycket.

Utvecklingen i Katalonien är viktig att följa därför att det som händer där speglar något som kan blossa upp på många håll i Europa om katalanerna får som de vill och lyckas bryta sig loss från Spanien.

Kunskap om utvecklingen i Katalonien är således viktig och de lärdomar vi kan dra av det som förevarit folkomröstningen om separation från Spanien är viktig att ta till sig för att undvika att den sortens situationer återupprepas på andra håll i Europa och världen.

Lyckas katalanerna med sitt uppsåt och deklarerar självständighet från Spanien kommer vi att få se samma utveckling i många länder runt om i Europa och världen.

I Europa är sannolikt Belgien nästa land där debatten om separation och delning kommer att blossa upp – Detta följt av många fler länder med en situation som liknar den spanska och en sådan utveckling tror jag skulle vara olycklig i en tid där vi måste sträva efter enighet snarare än efter separation.

Det som händer i Katalonien måste dock tas på största allvar och anledningen till att man överhuvudtaget folkomröstar om att separera från Spanien måste utredas på djupet – Detta så att vi kan lära oss vilken sorts händelser och vilken sorts känslor som ligger bakom att en region önskar bryta sig loss från ett land de varit en del av åtskilliga hundra år.

 • Vad är det som driver denna frihetsönskan?

Svaret på den frågan är avgörande för Europas och EU:s framtid.

Min egen analys om anledningen till önskan att separera Katalonien från Spanien baserar jag på ett massivt följande av nyhetsprogram på många olika TV-kanaler, på dokumentärer om Katalonien i nutid likväl som historiskt och genom det jag läst i ett brett spektra av tidningar och andra nyhetskanaler.

Enligt min analys finns bara ett svar på varför katalanerna vill separera från Spanien – Man vill separera därför att man upplever sig överkörda av en regering som fattar beslut ovanför medborgarnas huvuden utan att förankra besluten hos dem de berör – Dvs. hos folket.

De som vill se ett fritt Katalonien vill helt enkelt ha större inflytande över de politiska besluten och en känsla av att politiken är med folket och för folket och inte ensidigt till fördel för det politiska etablissemanget – Något de som förespråkar separation tror sig få om besluten flyttar från Bryssel och Madrid till Katalonien.

En sak som ofta kommer upp i de dokumentärer och analyser jag följt intensivt under lång tid är frågan om EU och varför EU ska ha så stor makt i form av överstatlighet som de har idag och därmed kunna fatta beslut som det katalanska folket känner stort missnöje med.

Min tro är således att det är EU snarare än regeringen i Madrid som är det stora problemet för katalanerna – Ska problemet lösas och Katalonien fortsatt vara en del av Spanien måste EU-frågan upp till ordentlig debatt.

Min syn på EU och vad EU ska ägna sig åt är glasklar – EU ska bara vara en tullunion och en union med en gemensam inre marknad och fri rörlighet för människor, varor, tjänster och pengar – Alla övriga beslut ska fattas i nationella parlament i respektive medlemsland.

Kan detta uppnås samtidigt som den spanska regeringen ger regioner likt Katalonien större regionalt självstyre tror jag att Katalonien och katalanerna med glädje även framgent vill tillhöra den stolta nationen Spanien.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

32 kommentarer

 1. Leif Andersson

  Inte helt olikt vad Skåningar och Norrlänningar ofta känner inför centralmakten i Stockholm. Är helt övertygad om att Skåne hade klarat sig bättre med självstyre och tätt samarbete med Danmark medan Norrland på liknande sätt kunde samarbeta med Norge istället för Stockholm.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   jag är inte lika övertygad som du om den saken – Alla delar av Sverige behöver varandra för att utvecklas och må bra som jag ser saken.

  • Stefan

   Jag instämmer. Stockholm är som en död hand över utvecklingen i framförallt Norrland. Norrland sugs ut av Stockholm och dess byråkrater. Enkelt att iakttaga bara man åker E4 från Haparanda och söderut

 2. Michael Rönnlund

  Jag håller helt med katalonierna i detta. Finns ingen anledning att EU ska vara med och trycka ner och öka deras ilska mot en nationell överhöghet som inte lyssnar och dessutom en internationell överhöghet som lägger näsan i blöt. Det sprider bara ytterligare ett förakt för EU, och detta med rätta.

  EU ska inte lägga sig i överhuvudtaget.

  Katalonien och Spanien måste sätta sig ner och diskutera utan påverkan från EU. Spanien måste göra eftergifter då enligt mig de suger ut Katalonien för att gynna andra delar av landet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   jag ska inte säga emot i det du anför – Dialog och samförstånd är en bättre väg än monolog och osämja.

 3. Bertil

  EU är redan som idé en Nyliberal skapelse, storföretag och kapitalister är de som verkat gör EU därmed blir det som det blir.
  Ett EU-s förenta stater är målet och att vi ska spegla oss med USA som bild och EU som spegelbild.

  Dock kan detta ändras om USA faller ihop, vilket inte alls är omöjligt.
  Det vi ser är ett USA i förfall där rika vägrar betala en enda dollar för att
  USA ska bli ett jämlikt Land.
  Trump kan vara den som är sista pusselbiten för att korthuset ska rasa.

  Därmed måste EU ändra politik och verka för Keynesianism och bryta sig loss från Monetarismen.

 4. Krister

  Vad skulle hända om Gotland ville bli ett eget land?
  Eller Samerna ville ha ett eget land inkl. Malmfälten?
  Jag tror regeringen oavsett om den var vänster eller
  höger skulle slå ned det hela med vapenmakt OM
  separatisterna först har beväpnat sig. Vi skall inte tro
  att vi Svenskar skulle sitta still i båten.

  (Förresten struntade jag i partiledardebatten och såg ett
  antal avsnitt tecknad serie om Professor Balthazar med
  min 6 årige son.)

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten och hoppad att sonen gillade sin pappas uppmärksamhet och samvaro.

 5. Lars Flemström

  Du skriver att EU EU bara ska ”vara en tullunion och en union med en gemensam inre marknad och fri rörlighet för människor, varor, tjänster och pengar.”.

  Vad är detta för orwellskt nyspråk? Du vill alltså återinföra slavmarknaderna, som avskaffades i Europa för c:a 1.000 år sedan?! Varför använder du inte vedertagen terminologi i EU-debatten. nämligen ”fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och arbetskraft”?

  Problemet är, om man jämför arbetskraft och kapital, att arbetskraften finns där arbetaren finns medan kapitalet inte alls behöver finnas där kapitalisten finns. Genom fri rörlighet för varor pressas varupriserna genom import av varor. Detta är okej, men inte att arbetskraften på sin hemmaplan ska utsättas för konkurrens från importerad arbetskraft. ;;Men det är ju vad du vill. Vem skyddas av EU:s utstationeringsdirektiv?

  Du har också bytt ut fri rörlighet för kapital mot fri rörlighet för ”pengar”? Kapital handlar dock om produktiva investeringar, medan ”pengar” kan handla om improduktiv skatteplanering o dyl. För det handlar väl inte bara om oskyldiga turistresor?

  Du har nog fått om bakfoten att kontroversen mellan Katalonien och Spanien beror på utbrett missnöje med EU i Katalonien, som torde vara den mest EU-vänliga delen av Spanien. Katalonien och ”regionernas Europa” spelade en viss roll i den svenska EU-debatten inför folkomröstningen om svenskt medlemskap. Det talades exempelvis om ett från Sverige fritt Skåne, som skulle anslutas med Själland i Danmark och om ett från Sverige fritt Norrland, som en självständig region i EU.

  De gamla nationalstaterna skulle vittra bort och ersättas av de nya ”regionerna” som skulle bli de nya delstaterna i ett Europas Förenta Stater. Detta tilltalade vissa svenskar, inte minst politiker som drömde om att bli härskare i egna storfurstendömen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tolkar inte din kommentar på annat sätt än att du saknar argument Lars – Går det inte att klaga på något annat så går det ju alltid att klaga på ordvalet eller hur?

   • Jonny Disenfeldt

    Som vanligt har Forss åsikter om saker som han inte vet mycket om, i detta fallet Katalonien. Istället för att reflektera över vad Lars Flemström skriver så slänger Forss ur sig detta…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag reflekterar över mycket Jonny och i detta mest över det jag fått mig till livs från de källor jag anförde i inlägget och från oerhört många av mina vänner som är katalaner och bor i Katalonien.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Jag har pratat med över 50 och i en jämförelse är det rätt många för en som inte befinner sig i Katalonien.

  • Leif Andersson

   Man kan tillägga att svenska regeringar har högst motvilligt genomfört investeringar för tillväxt i Öresundsregionen pga rädsla att det perifera Stockholms betydelse ska minska. Man har även överöst flera skånska städer med ett oproportionerligt stort flyktingmottagande för och göra Skåne beroende av bidrag från centralmakten.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Förvisso kan investeringarna från tid till annan ses styras till huvudstadsregionen men den trenden har sittande regering vänt genom att utlokalisera och satsa i alla delar av landet.

 6. Krister

  Jag har en dotter i Barcelona och hon säger att regionen
  visserligen är missnöjd med Madrids styre men också att
  många talar om att man vill vända sig mer mot andra regioner/
  länder runt Medelhavet inkl Afrika. Om man tittar på flyglinjer
  så utvecklas de mer över havet.
  Algiers, Oran, Fes, Casablanca, Nador, Tangier, Cairo
  , Alghero, Tunis är bara några destinationer på nordafrikas kust.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag vidhåller det jag anfört i inlägget och det är att hålla med om det jag redan sagt.

     • Jonny Disenfeldt

      ”Ska inte säga emot men jag vidhåller det jag anfört i inlägget.”
      ”Jag vidhåller det jag anfört i inlägget och det är att hålla med om det jag redan sagt.”

      Anders du vidhåller alltså det du sagt, du håller vidare med dig själv och därmed säger du alltså emot signaturen Krister.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Försök gärna svänga till det Jonny men det är till ingen nytta – jag vet vad jag skrivit i orginalinlägget och det jag skrev står jag upp för såsom varande rätt slutsatser.

  • Krister

   Alghero är på Sardinien och inte på Afrikas atlantkust. Fel av mig.
   Övriga städer ligger vid kusten eller längre in i landet MEN i länder som har närhet till havet. Santliga gäller non-stop flyg från BCN.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Det går många nonstop flyg från olika europeiska länder till destinationer i Afrika Krister – För mig är det riktiga Afrika det som ligger söder om Sahara då jag räknar den norra delen till mellanöstern även om länderna ligger på den afrikanska kontinenten.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis som jag sa så ligger länderna på den Afrikanska kontinenten även om de kulturellt har mer gemensamt med Mellanöstern än de har med Sub-Saharan Africa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>