Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU-domstolen har satt ner foten om arbetsrätten vilket är bra.

Äntligen borde man kanske utbrista – EU-domstolen har satt ner foten och fattat beslut i frågan om i vilket land arbetsrättsliga frågor ska avgöras vilket är ett mycket viktigt beslut för europeiska arbetstagare.

De fall de beslutat i är två fall som bägge berör flygbolaget Ryanair och där Ryanair ville hävda att arbetsrättsliga tvister ska avgöras på Irland därför att de anser att arbetet sker på irländsk mark eller i vart fall har kraftig anknytning till Irland i och med att flygplanen är registrerade på Irland.

EU-domstolen var klar och tydlig i sitt beslut – Ryanairs tolkning är inte tillämplig.

I EU-domstolens beslut anges att det är i det land man utgår ifrån och återkommer till efter arbetet och det land i vilket arbetsredskapen och instruktionerna tillhandahålls rent fysiskt som styr vilket lands arbetsrätt som gäller.

Det beslutet är oerhört goda nyheter för alla som jobbar inom EU och påvisar att EU-domstolen anser att det är de arbetsrättsliga reglerna i det land som arbetet utförs i som ska gälla.

EU-domstolens beslut kommer att få stort inflytande över utstationerad personal – Dvs. EU-medborgare som utför arbete i ett annat EU-land än det man är medborgare i.

Efter detta beslut av EU-domstolen är alla hinder för Sveriges tolkning att svenska löner och svenska arbetsvillkor och arbetsrätt ska gälla för alla som arbetar i Sverige undanröjda.

Tack EU-domstolen för att ni står på arbetstagarnas sida.

Med detta beslut som grund bör vi nu omedelbart skrida till verket i Sverige och säkerställa att alla – Oavsett vart de kommer från och som arbetar i Sverige gör så följande svenska regelverk och svenska lönenivåer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det vara och med EU-domstolens beslut kommer det att sakna betydelse så länge personalen inte är Irländsk och utgår eller slutar sitt arbetspass i Irland.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har de säkert men det förändrar inget vad gäller vilket lands arbetsrättsliga regler som ska gälla Krister.

      • Krister

        SAS skulle inte syssla med detta om staten som delägare tog tag i det
        innan det blir förbjudet med ansvarig minister tycks vara ointresserad och går utanför s-ideologin. Jag tycker beslutet av EU är bra.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          EU-domstolens domslut är bra domslut – Där är vi helt överens Krister.

          Sedan är den tid när stater ägde flygbolag sedan länge över så SAS bör säljas ut enligt mitt sätt att se på saken då statligt ägda flygbolag i en annars helt avreglerad bransch inte fyller någon funktion.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Regeringen driver frågan om det nya och för arbetstagarna goda utstationeringsdirektivet mycket hårt i EU Krister.

          • Leif Andersson

            Självklart håller jag med om att staten inte ska äga flygbolag men din inkonsekvens är slående eftersom du tycker att staten ska driva bolag som SBAB. Din analys av vilken verksamhet som bör drivas i offentlig resp. privat regi är inte logisk.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I grunden är den mycket logisk Leif – Men du har låst dig vid en enda fråga som det verkar – Den om räntebidrag och gör man det är det naturligt att se SBAB som en fiende.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min slutsats är klockren Jonny – På vilket sätt anser du att den inte skulle stämma?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.