Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag har rätt om SD – I SvD/Sifo rasar SD till lägsta nivån sedan före flyktingkrisen.

Jag har under lång tid fått motta mycket spott och spe och kallats allehanda saker av de som kommenterar mina blogginlägg – Detta därför att jag sedan länge sagt att SD befinner sig i en nedåtgående spiral och därför att jag sedan länge förutspått att SD kommer att landa runt 10% i samband med nästa val.

Ännu mer spott, spe och kritik har jag fått därför att jag hävdat att migrationsfrågan förlorat kraftigt i betydelse bland svenska väljare.

I en artikel i SvD kan ni läsa att Sifo gör bedömningen att SD:s därtill statistiskt säkerställda och kraftiga väljartapp beror på just det – På att migrationsfrågan förlorat i betydelse bland väljarna.

Den som vill kan läsa artikeln och resultatet av opinionsundersökningen på följande länk: https://www.svd.se/sd-rasar-i-svd-sifo–ner-till-nivaer-fore-flyktingkrisen

Vad kan man då läsa i artikeln och vad säger resultatet av den opinionsmätning SvD/Sifo gjort?

  1. Att SD backar från 17,8% stöd i september till 15% stöd i oktober vilket är ett tapp på hela 2,8% på bara en månad.
  2. Att SD nu befinner sig på den lägsta nivån sedan maj 2015 och på en nivå inte allt för långt från valresultatet i valet 2014.
  3. Att tappet är statistiskt säkerställt.
  4. Att Socialdemokraterna i samma opinionsundersökning stärks och ökar och nu befinner sig ovanför 30%-nivån även hos Sifo.
  5. Att SD:s tapp beror på alla interna skandaler och på att frågor runt migration och integration tappat mark vad gäller vikt och betydelse hos väljarna.

Som jag anfört länge går det inte att fylla på den bägare av skandaler som kantat SD och dess inre krets hur länge som helst – Förr eller senare börjar bägaren att rinna över och när den väl gör det kommer tappet i väljarsympatier mycket snabbt.

Skandalerna runt Hanna Wigh och Mattias Karlsson är det som till slut fått bägaren att rinna över – Att detta skulle ske har jag förutsett sedan länge och det är bland annat den insikten som fått mig att förutspå att SD:s resultat i nästa val kommer att landa runt 10%.

SvD/Sifo är den tredje i raden av opinionsundersökningar som påvisar relativt kraftiga tapp för SD. När så många av varandra oberoende institut kommer till samma resultat baserat på vad väljarna svarar när de frågar vilket parti de skulle rösta på om det vore val idag kan man inte annat än tro att resultaten av undersökningarna speglar verkligheten.

Med det sagt hoppas jag att de som kritiserat mina påståenden mest kryper till korset och erkänner att jag haft rätt hela tiden vad gäller trenden för SD.

Därtill hoppas jag att de som envetet hävdar att migrationsfrån är superviktiga för svenska väljare och att den kommer att bli huvudfråga i valet lär sig en läxa och inser att så inte kommer att bli fallet oavsett hur mycket de önskar att så ska bli fallet.

Sifos chef Toivo Sjörén säger i artikeln något jag anfört sedan länge –  Att SD är svaga i övriga politiska frågor och att det kommer att återspeglas i resultatet av opinionsundersökningar både nu och i framtiden.

Avslutningsvis vill jag påminna om det jag förutsåg för första gången redan för 2 år sedan – I nästa val är SD ett parti runt 10%-nivån – Första anhalten på väg ner mot den nivå runt 4% där de långsiktigt hör hemma.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

76 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det Sifo säger med den senaste mätningen och de därföre som grund är att frågan tappar i betydelse – I takt med att vår politik ger resultat och människor kommer i arbete förlorar frågan i värde hos vanliga väljare.

      • Krister

        Det är mycket som kan hända fram till valet.
        S gör väl som 2014 och bildar en grupp på
        Svev 68 som skall plocka fram negativa saker
        från det sociala nätet som kan användas emot
        SD. Anders Lindberg var en av deltagarna. Jag
        vet inte om man gör som i Österrike och skapar
        falska Facebook sidor för att skapa negativ info?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det behövs inga falska FB sidor för att SD ska fortsätta sin nedgång vad gäller väljarstöd – Den saken klarar SD av på helt egen hand på det sätt som jag anfört länge när jag påstått att SD kommer att förgöra sig själva inifrån.

          • Krister

            1. Varför hade man en grupp på S HK som skulle leta upp negativa saker på nätet inför valet 2014?

            2. Varför gör S i Österrike samma sak N U?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den frågan bör du ställa till de som satt på S-kansliet och till S i Österrike om du tror att det är som du påstår.

    • Bertil

      Många som gett stöd åt SD jobbar idag tillsammans med en invandrare detta ger mer förståelse
      och därmed kan man bygga nya mål där sänkta trösklar kommer motarbetas och där man inser att Invandrare är människor precis som vi övriga.

      Moderat och SD-s förtryckarpolitik håller inte, det är i alla fall vad vi får hoppas på.

      Att hålla på och mobba folkgrupper ger inget, det slår bara tillbaka på de som mobbar.
      Nåt för Kristerssons och Åkessons gäng att fundera över.

      Det är dags Åkessons och Kristerssons samt inte minst Reinfeldt och Reinfeldts gäng öppnar sina Hjärtan på allvar och slutar dra i gylfen.
      Ser till att sociala försäkringar höjs så låglöner även de höjs och att jämlikheten kommer närmare.

  1. Jonny Disenfeldt

    Det har inte funnits någon nedåtgående spiral för SD Anders Forss. Trenden har tidigare varit uppåtgående för SD ända sedan de kom in i riksdagen och är egentligen fortfarande så.

    Att SD förr eller senare ska vända och gå ner i opinionen torde de flesta inse, ett parti kan inte bara öka hela tiden.

    Att SD nu går ner till i mätningar är alltså i sig inget anmärkningsvärt och att det då visar sig i alla opinionsinstituts mätningar samtidigt är inte heller det anmärkningsvärt, det är förväntat.

    En trend är om det fortsätter att gå ner under en längre period, dit har vi ännu inte kommit Anders Forss.

    Om vi tittar under en längre period så befinner sig ditt eget parti S i en lång nedåtgående trend som har hållit på under flera årtionden, från över 50% ner till runt 30% , detta är en trend Anders Forss, en mycket klar trend.

    Vad gäller migrationsrelaterade frågor så är de fortsatt bland de viktigaste bland väljarna så även där har du fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra försök Jonny men SD har allt sedan de noterades för sitt högsta mätvärde befunnit sig i en nedåtgående spiral – En nedåtgående spiral som därtill accelererat på sistone.

      För S gäller det omvända och att vi nu stabiliserats på nivåer på 30% eller högre och är på uppgång påvisar att de 35% jag förutspått i nästa val är inom räckhåll.

      Att S sannolikt aldrig mer kommer att bli ett 50% parti med fler partier som är med i racet om platser till riksdagen är i sig naturligt – I det läget är det intressantare att se på vänster respektive högertrender i svensk politik och ska man tro det som nu utspelar sig i opinionsmätningarna så råder en sund vänsterrtrend.

      • Jonny Disenfeldt

        Fel Anders Forss, jag har redan visat matematiskt utvecklingen för SD enligt statistiska vedertagna metoder och den har som sagt visat på en uppåtgående trend under flera år som du påstått motsatsen.

        OM de siffror som SD får under kommande kvartal visar fortsatt minskning så kan vi tala om att en nedåtgående trend påbörjats.

        Om man gör samma matematiska modell över S ser man att S befinner sig i en nedåtgående trend sedan årtionden tillbaka. Från över 50% ner till nu runt 30%. Socialdemokratin i europa befinner sig sedan länge i kris, det ser vi exempel på år efter år i land efter land.

        Som demokrat är jag oroad över att flera partier (som jag i sig inte stödjer) som t.ex KD och Mp befinner sig nära 4% spärren. En odemokratisk spärr som innebär att många väljares röster inte får representation. Senast i valet straffades FI av denna odemokratiska spärr.

        Det finns ingen vänstertrend heller, den är som så mycket annat påhittad av dig Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte fel Jonny och nu när M i och med stämmobeslutet tagit kommandot över migrationsfrågorna på högerkanten kommer SD att falla än fortare.

      • Krister

        Brunskjorta eller ej men under många årtionden är det S
        som hade den färgen. Alva och Gunnar Myrdal var modetrion
        som införde den färgen.

    • Bertil

      Nu drar ju faktiskt SD neråt och hur du än försöker få till det så är trenden så.

      Sen har du rätt partier har alltid svängt
      Det gäller alla partier. De stabilaste över tid har varit Vänster och Socialdemokraterna.

      Frågan är hur länge orkar Jimmie Åkesson hänga med som partiledare.
      Han är utan tvekan en duktig ledare.
      Men vad kommer för efterträdare??

      Det avgör om SD blir ett parti som är stabilt eller försvinner likt Ny Demokrati

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jimmie Åkesson har verkat mycket trött under rätt lång tid nu – I vart fall under den tid nedgången varat och under den tid när skandal efter skandal utspelat sig inom partiets inre kärna under det senaste året.

        • Bertil

          Jimmie drar ett tungt lass av förtryckare inte konstigt han drar sig undan i fantasins spelvärd och bränner ut sig där.

          Vi får hoppas SD hamnar på si så där 3,5
          Eller liknande då befrias Jimmie från sin uppgift.
          Vilket han enbart lär må bra av.

        • Krister

          Jimmie Åkesson har verkat mycket trött under rätt lång tid nu???

          Löfven tycks vara ännu tröttare och vaknar inte ens till när svetslågan
          träffar honom på näsan.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Löfven är aktivare än på mycket länge och Socialdemokratin levererar reform efter reform och goda resultat tack vare en framsynt politik.

      • Jonny Disenfeldt

        Bertil – Kors i taket, måste hålla med Bertil för en gångs skull i en sak.

        Vad som händer med SD efter Jimmie Åkesson är mycket intressant.
        Han är definitivt ett flöte för sitt parti, om ett sänke ersätter honom kan partiet drabbas hårt, precis som var fallet med S och Juholt samt M och AKB.

        S har inte varit stabilt, det har som sagt haft en stark nedåtgående trend under flera årtionden,
        V däremot har en relativt stabil väljarbas.
        M, C och L är kommunicerande kärl, sjunker ett ökar de andra etc.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kvoterade det Toivo sa i artikeln jag länkade till – Ett påstående som jag anser vara rätt och något jag anfört länge.

  2. Ville-Valle

    …jo du Anders Forss, här får du ännu ett axplock som synliggör inte bara den vedertagna kriminaliteten inom socialdemokratin utan också den arroganta maktfullkomligheten som du Anders Forss försvarar med näbbar och klor…

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4740741
    http://www.svenskafreds.se/dags-att-lagga-korten-pa-bordet
    https://samnytt.se/hakan-juholt-sverige-pa-vag-att-avveckla-demokratin/
    https://www.expressen.se/nyheter/s-toppen-avskedas-som-vd-grovt-illojalt/
    http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/toppolitiker-misst%C3%A4nkt-f%C3%B6r-misshandel-tar-time-out-1.4038236
    https://www.svd.se/aida-hadzialic-avgar-ffcv/om/hadzialic-avgar
    https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=86&grupp=23099&artikel=6467885
    http://www.skd.se/2016/05/14/fick-dubbla-arvoden-i-tva-ar/

    Här får ni läsare ytterligare en länk som synliggör vad socialdemokratiska politiker ägnar sig åt. Varning! Listan är så omfattande att det tar flera dagar att gå igenom den…
    https://sjunne.com/2016/01/15/sosseskandaler/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokraterna står inte för vare sig arrogans eller maktfullkomlighet Ville-Valle – Det du försöker dig på är vad de som har slut på argument brukar ägna sig åt i ren desperation därför att den politiska idé man företräder inte gillas av väljarna.

    • Bertil

      Du får det jobbigt Ville-Valle presentera alla sossar med obekväma grejer.
      Sosssrna har många väljare många i höga positioner så om du tar upp en bunt så är det trots allt enbart enskilda fall och promille av väljarkåren det gäller.

      Dessutom är det du tar upp i många fall bagateller inga järnrörssvi har eller som Kristersson beslag av hemlösas bostäder.

      Du tvingas nog till slut ge åsikter om det Anders skriver för vem beurvsig om dina länkar . Tips: Väx upp!

      • Ville-Valle

        …jo du Bertil, även du har lyckats ge socialdemokratins arroganta maktfullkomlighet ett smutsigt ansikte. Du skriver: ”Dessutom är det du tar upp i många fall bagateller inga järnrörssvi har eller som Kristersson beslag av hemlösas bostäder.” Det är införstått sedan länge inom socialdemokratins arroganta maktfullkomlighet att en socialdemokrat som gjort eller ska göra politisk karriär på skattebetalarnas bekostnad är lite mer än vanliga människor, ja man står också över lagar och förordningar. Det är precis det du Bertil ger uttryck för när du skriver att den kriminalitet som är en del av den socialdemokratiska kulturen bara är ”bagateller”, medan de brott som andra politiker döms för är grov kriminalitet om än att det rör sig om snatteri. Vi har gott om exempel även här i Umeå, ta till exempel den högt uppsatte Coopchefen som hade flera tunga uppdrag för socialdemokraterna, bland annat i dåvarande polisstyrelsen, och dömdes till fängelse för stöld. Det anses inom socialdemokratin som en bagatell, medan personer som efter ett restaurangbesök i Stockholm försöker försvara sig mot en vänstermobb när de blir överfallna kallas för ”grov kriminalitet”. Och du Bertil, vad blev den rättsliga påföljden i det fallet… ? Varför skriver du inte att förundersökningen mot de tre SD-politikerna lades ned och flera tidningar fick betala tusentalskronor i skadestånd till åtminstone en av dem. Ett tips: öppna ögonen och se verkligheten som den är…

  3. Bergis

    Då de röda och blåa partierna stjäl delar av SDs politik så är det sant att SD backar en liten aning. Bara för ett par år sedan blev man kallad brunskjorta bara man yppade ordet migration. Samtalsklimatet har vänt i migrationsfrågan och det är faktiskt SDs förtjänst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig kallat någon brunskjorta därför att denne talat om migration – Det är de värdegrunder man argumenterar utifrån som styr om man är brunskjorta eller ej.

      Om du tittar ordentligt i min blogghistorik Bergis – Alldeles speciellt på den som skedde när flyktiggkrisen var som hetast så ser du att jag alltid stått för en politik som bringar ordning och reda i migrationspolitiken.

  4. Stefan

    När det gäller SD opinionssiffror brukar jag vänta på Sentio eller Yougov, dessa brukar ligga närmare verkligheten än socialdemokratiska Sifo.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Yougov är inte att lita på överhuvudtaget och det är inte bara Sifo som påvisat kraftiga ras för SD Stefan. jag förstår att det känns besvärligt men det är så det är – Trenden för SD pekar nedåt.

  5. Leif Andersson

    Personligen är jag övertygad om att migrationsfrågan kommer och vara en av de frågor som väljarna rankar högst (topp 5) inför valet nästa år.

    Moderaternas betydligt tuffare migrationspolitik som Kristersson gjort tydligare kommer utan tvekan ta en hel del väljare från SD.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Migrationsfrågan kan säkert vara bland topp 5 och då på plats 4 eller 5 vilket innebär att den på inget sätt styr hur en väljare röstar.

  6. Anders nilsson

    Men SD har lyckats. Oppen disk om migrationspol borjar fa acceptans. M har lagt av
    mer ”hyckleriet” Och s ar pa vag I samma riktning. Hade politikerna tillatit merborgar-
    initiativ hade tillnyktringsprocessen gatt mkt fortare. ”Mitt Europa har Inga murar”
    Vilken stupiditet !

  7. Ville-Valle

    …äntligen Anders Forss, nu har du äntligen fått en ytterst kunnig och framsynt läromästare i akademikern Åsa Sundh som skriver blogginlägg här på VK. Hon kan säkert hjälpa dig att förstå socialdemokratins smutsiga baksida så att du vet vad som komma skall. Men det är klart, med ditt omtalade kvinnoförakt i botten Anders Forss lär du väl inte kunna ta emot kunskap som förmedlas av en kvinna, och dessutom av en ytterst kunnig kvinna som vet vad hon pratar om till skillnad från dig Anders Forss…

    Läs och begrunda Åsa Sundhs ytterst informativa och faktabaserade blogginlägg här på VK…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inget kvinnoförakt Ville-Valle – Vart har du fått sådana idéer från?

  8. Krister

    Jag tror SD kan få draaaaaaaaaaaaghjälp.
    ”Enligt den första vallokalsundersökningen som presenterades efter 17.00 blir konservativa ÖVP störst med 31 procent. Högerpopulistiska FPÖ får 27,6 procent, vilket är högre än väntat. De blir därmed större än socialdemokratiska SPÖ som får 25,5, enligt vallokalsundersökningen.”/SR

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD kommer inte att få någon draghjälp – Trenden pekar nedåt och resultatet i nästa val kommer att ligga runt de 10% jag förutspått länge.

  9. Kicki

    Inte bara löven som har en sjuklig besatthet av Sd. Finns fler helt klart. Detta eviga tjatande om Sd bevisar bara åter igen att ni sossar är livrädda över jimmies folklighet och att man gillar honom. Ni har inget själva att komma med. Och en statsminister som är sämsta i mannaminne är inte mycke att komma med. Det är dock enbart patetiskt hur ni lägger så mycke krut på Sd,men det bli väl så när man inte själv har nån vettig politik att komma med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi är på inget sätt livrädda för Jimmie Kicki. Det enda jag gör är att upplysa väljarna om effekten av SD:s politik och om hur trenden för SD ser ut.

      Tittar man på väljarnas betyg i de opinionsundersökningar som görs så ser de ut att gilla vår politik mer och mer för varje undersökning – Detta till skillnad från SD som backar kraftigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tittar man på dömda ledande företrädare i procent av det totala antalet företrädare och under låt säga de sista 10 åren finns det bara en grupp som sticker ut ordentligt i brottsstatistiken – Förtroendevalda hos SD.

  10. Jonny Disenfeldt

    Österrike – Ännu ett europeiskt land där S följer trenden i europa.
    Från att liksom i Sverige en gång legat runt 50% är man nu nere betydligt under 30%.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      tI ntakt med att fler partier ska dela på rösterna är det rätt naturligt att inget parti ensamt samlar 50% eller mer av rösterna.

      I Sverige likväl som i UK går socialdemokratin framåt och det kommer den att göra även i övriga länder med tiden.

      • Kim

        Ja, har man tillräckligt många ”förutsägelser” måste ju något slå in ibland. Särskilt då man har ett mycket vidsynt sätt att tolka vad man sagt och den fakta som dyker upp.
        S har gått kraftigt nedåt i Österrike. Främlingsfientligheten går framåt. Ansågs tom vara viktigaste fråga i valet.
        Ser även att Marcon, som ju enligt djup analys driver socialdemokratisk politik, lagt en del förslag i invandrarfrågan. Intressant att se när svenska s bekräftar detta socialdemokratiska tänkande.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag gör inte speciellt många förutsägelser Kim – De jag gör brukar dock slå in och då därför att framtidsanalys är ett av mina starka områden.

          • Kim

            Du får gärna tycka det. Jag noterar igen …
            Ja, har man tillräckligt många ”förutsägelser” måste ju något slå in ibland. Särskilt då man har ett mycket vidsynt sätt att tolka vad man sagt och den fakta som dyker upp.

            Brist på självinsikt förenklar ju en hel del.

            Dessutom noterar jag att du ”glömmer” kommentarerna kring tex Marcon. Precis som du ”glömmer” de gissningar, förlåt ”framtidsanalyser”, som går helt fel. Självklart blir det då enkelt att anse att man är duktig i sina spekulationer.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vilka kommentarer runt Macron skulle jag glömma Kim – Den politik Macron företräder har stora likheter med den vi Socialdemokrater driver i Sverige.

  11. Chrille

    Brukar inte kommentera men kännner efter ett tags läsande att något måste upp till ytan. Det man idag sysslar med i riksdag, regering är mobbing, utfrysning. Tänk dig en skolsal där 15% räcker upp handen men aldrig får prata, där man försöker vara med och leka men hela tiden blir knuffad till ett hörn där övriga mobbade i samma grupp är. Det gör mig förbannad! Vare sig man delar åsikter eller inte så lär man sig att leka med alla. Nu är SD invalda då måste man släppa in dom i gruppen. Jag har alltid stått emot SD och inte tyckt om deras politik. Men är det något jag inte tål är det mobbare!! Därav kommer fler än jag betydligt fler än vad undersökningar säger rösta på SD endast för att ge mobbarna ett slag i magen! Om vi får en politik i landet som går åt fel håll, skyll på er själva. Eller ring Friends och lär er bete er som folk. Tack!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Övriga riksdagspartier pratar med SD i utskottsarbetet – Så har det sett ut hela tiden. Att inget parti vill göra upp med SD i olika frågor beror på sättet på vilket SD jobbar och den ideologi de företräder.

      Att övriga partier öppet säger att de aldrig kommer att ingå överenskommelser som innebär att SD får inflytande är inte mobbing Chrille – Det är politik baserad på ideologisk övertygelse.

      Som väljare ska man rösta utifrån ideologisk övertygelse och för den politik som bäst tillvaratar folkflertalets intressen och den politiken finns inte hos SD.

      • Krister

        ”Som väljare ska man rösta utifrån ideologisk övertygelse och för den politik som bäst tillvaratar folkflertalets intressen och den politiken finns inte hos SD.”

        Man får väl rösta av vilket skäl man vill.
        Jag fattar inte varför du skall definiera hur?

  12. Petter

    Men i Europa verkar högervindar vina , så här har du nog gissat lite fel . Men du hittar säkert orsaker till detta och vänder det till att du ändå har rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I Österrike så blåste en högervind – Frågan blir hur länge den varar? I Sverige, UK med flera länder blåser en frisk vänstervind.

      • Jonny Disenfeldt

        I vilka länder hittar du den friska vänstervinden ?

        Island, Norge, Danmark, Frankrike, Holland, Österrike, Tyskland etc etc … trenden är klar vad gäller hur VERKLIGHETEN sett ut i valen.

        Vad gäller England ökade labour lite pga brexit eländet inte pga något annat, det vet de flesta insatta. Trots det så styr tories och inte labour.

        I Sverige ligger S runt 30% … stark vänstervind ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialdemokratin är på frammarsch Jonny. Att det är så i Sverige kommer du att se på valresultatet i nästa val.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Invandrarfrågan eller det lilla som är kvar av den har nu M tagit över vad gäller partierna på högerkanten i svensk politik – Den kant till vilken SD hör.

  13. Jonny Disenfeldt

    Anders kommenterar om sextrakasserier inom S ovan :”I ett stort parti som vårt finns det säkert sådan som begår misstag Krister.”

    Misstag ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Jonny – Misstag eller olagligheter om du hellre vill beteckna det på det sättet.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders Forss, du väljer att beteckna sextrakasserier gjorda inom socialdemokratiska partiet som misstag… det säger en del…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att begå en brottslig handling är ett misstag Jonny – Ett misstag som ska straffas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.