Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokratisk politik åstadkommer resultat på alla plan i samhällsbygget.

Många glömmer bort att välfärdslandet Sverige skapats som ett resultat av hårt och idogt politiskt arbete – Politiskt arbete som handlade om att åstadkomma resultat snarare än om att vinna populistiska popularitetsomröstningar.

Politik handlar om att ha en plan för samhällets långsiktiga utveckling och om att jobba hårt för att åstadkomma det samhällsbygge planen stipulerar.

Den som bäst exemplifierar det i svensk politik är Tage Erlander och det han åstadkom under sina 23 år som Sveriges statsminister.

Att vi Socialdemokrater nu på nytt tagit på oss Erlanders avlagda arbetshandskar och följer i Erlanders fotspår vad gäller hårt arbete för att förändra och restaurera samhällsbygget gläder mig storligen.

Under Erlanders tid byggdes välfärdslandet Sverige – Under Erlanders tid skapades socialförsäkringarna – Under Erlanders tid reformerades skolan och blev en skola för alla och under Erlanders tid kläcktes idén till och påbörjades byggandet av miljonprogrammet för att ge alla med behov av en bostad en bostad.

En annan sak som utvecklades väl under Erlanders år som statsminister var samarbetet mellan fackföreningsrörelsen och politiken – Ett samarbete som skapande samsyn om vilken sorts reformer som bäst gynnade Sverige och svenska arbetstagare.

Med Erlander som nestor och vägvisare och med Palme som statsminister förverkligade vi Socialdemokrater välfärdslandet vi alla drömt om att skapa – Landet som av andra länder kallades landet annorlunda och det land på jordklotet där jämlikheten och tryggheten kommit längst.

Det är detta Sverige vi Socialdemokrater pratar om när vi talar om ett samhälle byggt enligt den svenska samhällsmodellen och det är därför vår strävan nu och i framtiden alltid kommer att vara att återskapa det jämlika och trygga Sverige som blev verklighet under regeringarna Erlander och Palme.

Jag säger på inget sätt att vägen dit kommer att bli enkel eller spikrak – Precis som för Erlander så kommer den säkert att bli både backig och krokig – Kanske till och med så ogenomtränglig att vi från tid till annan tvingas backa och köra runt hindret för att nå vårt mål.

En sak har vi dock lärt från vår nestor Erlander och det är att viljans makt är stor och att hårt och enträget politiskt arbete åstadkommer resultat.

Med det sagt har vi redan nu börjat se skillnaden mellan nyliberal politik och socialdemokratisk politik – En skillnad även väljarna börjat skönja då stödet för oss socialdemokrater växer i samma takt som vår framsynta politik visar resultat för gemene man.

Steg för steg ska socialförsäkringarna återfå sin forna glans, styrka och funktion – Steg för steg ska skolan återfå sin forna styrka som varande i topp av skolor i världen – Steg för steg ska bostadsbristen byggas bort och steg för steg ska alla som kan arbeta sättas i arbete och ha egen försörjning.

Att invandring och integration ska göras effektiv så att alla som kommer till vårt land snabbast möjligt integreras, sätts i arbete och blir en naturlig del av samhället är en självklarhet. Likaså att segregationen ska brytas.

Att det arbetet kommer att kräva uppoffringar från alla ska vi aldrig tvivla på men belöningen är stor för när målet är nått har vi återskapat det jämlika Sverige som fanns när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

Det är den utmaningen som driver mig politiskt och likt Erlander så finns inga tankar på att ge upp innan målet är nått.

Exakt hur det arbetet ska ske och vilka reformer som behövs kommer jag att återkomma till framgent men den som följt min blogg under de sista 2 åren har läst huvuddragen av de reformer och åtgärder som måste till för att arbetet ska bli framgångsrikt.

Att samhället liksom under Erlanders tid som statsminister ska byggas enligt devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” är en självklarhet.

Detta därför att bara ett samhälle byggt på den devisen kan säkerställa att inkomst- och förmögenhetsklyftorna minskar och skapar ett jämlikt samhälle där alla människor är lika mycket värda.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

53 kommentarer

  1. Petter

    Erlander var högsta bossen över Svenska interneringsläger och personligt ansvarig för flera övergrepp på fångar.Detta drabbade en släkting till mig som var jude och satt internerad . Detta var ditt ”älskade” S som utförde. Detta är dokumenterat och sant. Gissar att du inte kommer att kommentera detta utan viker från frågan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S lät vetenskapen agera utifrån de etiska regler och de vetenskapliga rekommendationer forskningen tillhandahöll på den tiden – Då på precis samma sätt som vi idag låter vetenskapen agera utifrån den forskning och de rön som gäller i vår tid.

      Därtill var detta något som hade brett stöd i riksdagen vid den tiden så vitt jag vet så vi var långt ifrån ensamma med att låta det ske på det sätt det skedde.

      Tycker du att det är konstigt?

  2. Ville-Valle

    …Anders Forss sätter rubriken ”Socialdemokratisk politik åstadkommer resultat på alla plan i samhällsbygget.” Borde kanske ha stått ”…åstadkommer resultat på alla platser i samhällsbygget” med tanke på den här händelsen. Vad säger du Anders Forss, hur meriterande är den här händelsen för socialdemokraterna…? Hur många i det här gänget sitter i riksdagen eller ingår i dagens regering Anders Forss…? Är det inte dags att du börjar svara på frågorna du får om socialdemokratins förträfflighet…?
    Läs och begrunda: https://www.expressen.se/nyheter/rum-fick-saneras/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den händelse du refererar till inträffade för 10 år sedan och berör SSU – jag försvarar den på inget sätt men att misstag sker även av medlemmar i ett stort parti som vårt är ofrånkomligt och det viktiga är att titta på vad som hände med de som begick misstaget.

      Jämfört med övriga partier är vi socialdemokrater överlägsna när det kommer till att bygga ett samhälle som gynnar folkflertalet.

  3. Oberoende Observatör

    Ja tänk hur snabbt det som byggts upp av generationer före oss kan raseras.Skolan som tidigare levererade elever färdiga för gymnasiestudier är nu i kris. Det får vi till stor del tacka Göran Persson (S) för när han genomförde kommunaliseringen. Vården och rättsväsendet är numera under all kritik. Med en regering som inte uppfattar och reagerar snabbt när saker och ting förändras så lär det dröja innan vi åter är tillbaka i ett normalläge. Att bygga upp ett förtroende för regeringen hos folket tar lång tid men det kan raseras snabbt om de beslut som tas inte stämmer överens med folkviljan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis förtroendet för en regering kan raseras snabbt – Det är det ödet borgerliga regeringar mött efter att de regerat under kort tid.

      Hade vi Socialdemokrater kunnat fortsätta regera i obruten följd hade samhället varit betydligt mer välmående och betydligt mer jämlikt än idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den ideologiska plattform socialdemokratin vilar på och den plan för ett samhällsbygge enligt den svenska modellen som är sprungen ur den.

  4. Krister

    Tage Erlander citat:

    -Tilliten till honom och förtroendet för hans skicklighet har av det ryska folket känts som en stor tillgång i en värld så fylld av faror och ångest som dagens.

    Tage Erlander i tal i radio med anledning av Josef Stalins död. Källa: Ahlmark, Per, ”Syrien och Nordkorea tycks göra oss dumma”, Dagens Nyheter, 8 juli 2000.

    – ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden”.
    /Riksdagen 1965

    Erlander hyllade Stalin och bruna rötterna finns där.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Detta citat från Erlander ska sättas i sin rätta kontext och till den världsordning som rådde när Erlander fällde uttalandet – Gör man så är uttalandet på inget sätt kontroversiellt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vem som ligger bakom kommer förhoppningsvis att komma fram i den utredning som nu pågår – Fram tills dess är allt vi kan göra att spekulera vilket jag anser är fel.

  5. Bertil

    Tycker inte det går jämföra Erlander och dagens socialism.
    Om samma socialism skulle funnits under Erlanders tid skulle det ha varit ett Högerparti.

    Sossarna måste ta mera ansvar i symbiosen med facket. A-kassan och sjukförsäkring kort sagt de sociala skydd som arbetstagarna förlorat. Det är alldeles för lamt.

    Sen måste även Sossarna hänga med i migrationen. Motståndet mot allt fler som väller in i vårt land visas med både röstar på Moderater och SD.

    Vi kan inte tillåta att Sveriges Välfärd och sociala skydd ska bli ett skydd för alla som väller in från Världens alla konflikthärdar. Det är inte det fattigaste som flyr generellt, utan det är kriminella och ekonomiska brottslingar som ser chansen i Sverige.

    Detta hindrar inte att jag tycker när jag ser TV eller läser media att det är kort sagt åt helsefyr folk tvingas fly från sina byar städer bostäder och vet inte vart.

    Men vi hjälper dessa bäst genom samordning och på plats. Det skapar jobb och det skapar jobb även i dessa länder d.v.s utförandet kräver att någon kräver lön och lön ger inkomster som förbättrar bara mera Hjälp utan även deras Länder.

    För mycket Migration hit och det blir Diktatur även här som juholt varnar för.
    Vi ska lösa våra inhemska problem där slavarbetskraft sociala skydd ses chansen nedmonteras.
    Sossarna ska försvara våra Svenska medborgares rättigheter i första hand.

    Nu är det bara tal om migration och sänkta trösklar bidragstak o.s.v bara för att nyttja Migrationen till att slå sönder vårt land.
    Där har Sossarna den storas kampen-

    Gör man inte det då flyger röstar över till högern allt för att de allt mer lyssnar på opinonen som ser migrationen som ett stort problem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vår kamp ligger i att återupprätta den jämlikhet och den funktion våra sociala trygghetssystem hade på Erlanders tid Bertil – Då på det sätt jag beskrivit i inlägget.

    • Leif Andersson

      Enligt min mening en korrekt analys av Bertil hur M nu försöker använda den enorma massinvasionen av flyktingmigranter under Reinfeldt och Löfven för att försämra arbetsvillkoren även för svenska medborgare.

      Detta är något S borde förekomma genom en blocköverskridande överenskommelse om lägre löner för lågutbildade flyktingmigranter som inte kan få osubventionerade jobb på den öppna arbetsmarknaden. Däremot ska övrigas arbetsvillkor vara ograverade. Det kan ju inte vara meningen att svenska löntagare ska straffas än mer för Reinfeldts och Löfvens slapphet med migrationspolitiken.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Min grundinställning är inte at lagstifta om sänkta ingångslöner – Min grundinställning är att integrationspolitiken och de subventioner som ges under begränsad tid ska leda till arbete och egen försörjning i arbeten som betalas med samma löner som till resten av Sveriges arbetstagare.

  6. Jonny Disenfeldt

    Raserande av välfärdssystemet menar du kanske är vad som åstadkommits av ditt parti ?

    ”Pensionsmyndigheten fick i regleringsbrevet för 2017 regeringens uppdrag analyserat hur dagens migration, och den förväntade framtida migrationen, påverkar grundskyddet i pensionssystemet. Myndigheten har nu redovisat uppdraget till regeringen och de analyser som Pensionsmyndighetten redovisar ligger i helt linje med vad nationalekonomen Tino Sanandaji samt Ledarsidorna.se tidigare redovisat. Den migration som enligt såväl Alliansen som regeringsunderlaget skulle rädda pensionssystemet ser idag ut att tvärtom nästan fördubbla statens utgifter för garantipensionerna.

    ”I de studerade fokusgrupperna har 73 procent av männen och 86 procent av kvinnorna garantipension samt äldreförsörjningsstöd, motsvarande siffra för inrikesfödda är 12 respektive 51 procent. ”

    ”Statens framtida kostnader, som idag ligger på kommunerna i form av försörjningsstöd till utrikesfödda som inte har etablerat sig på arbetsmarknaden kommer därmed rulla tillbaka på staten när dessa går i pension. Kostnader som kommer ställas mot något annat. Att rulla över dessa en gång till på kommunerna kommer inte gå då kommunerna redan idag står inför en skattehöjning på mellan två och sex kronor de närmaste åren för att bibehålla dagens välfärdserbjudande. För Malmö stundar, med liggande prognos, en höjning av skatten på sex kronor och 41 öre alternativt bantningar av budgeten med 100-tals miljoner kronor per år.”

    https://ledarsidorna.se/2017/10/pensionerna-migrationens-kostnader-tydliggjorda/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida invandringen blir till en intäkt eller en utgift är omöjligt att säga idag Jonny av skäl du och jag debatterat tidigare.

      Samma sak sades när invandringen från forna Jugoslavien var som störst och idag vet vi att den var en investering som nu lämnar ett överskott till statskassan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fördubblade pensionskostnader innebär även att avsättningarna för de som arbetar kommer att öka Krister – Detta därför att de arbetar och har lön på vilken avsättningar görs för pensionerna.

      Sedan står invandring inte för hela ökningen vilket jag är säker på att du är fullt medveten om – Ökad livslängd för de som arbetat länge och hr hög pension skapar ökade kostnader.

  7. Olle

    Är det också den S styrda kommunledningen som går in och räddar Hybricon via kommunbolagen med 12 miljoner. Vilka kriterier ska man som företagare uppfylla för att få lån denna väg.
    Är det för att rädda sitt eget skinn på grund av dåligt vald leverantör eller för att de på allvar ska bli en bussfabrik i Umeå, denna blir alldeles säkert i Tjeckien gissar jag.Eller hur mycket stöd får jag om jag öppnar ett Trumpetmuseum ???

    Sjukt !!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      vad gäller bussarna så var det kommunen gjorde att betala i förskott för de bussar man köpt som en del av ett projekt för sin elbussatsning. Huruvida du skulle få bidrag om du startar ett trumpetmuseum ska jag låta vara osagt men har det samma attraktionsvärde som gitarrmuseet så ser jag inget hinder för att bidrag inte skulle ges även till ett trumpetmuseum.

      • Olle

        Förskottet är historia och ok ,men jag snackar nu om den sista hjälpen de fått från kommunbolagen.
        Inga säkra investeringar direkt,

        Hybricon Bus
        Hybricon Bus erhåller lån på 12 miljoner kronor från Umeå Kommunföretag 2017-10-17 09:25
        .
        Elbusstillverkaren Hybricon Bus erhåller ett mål på 12 miljoner kronor från Umeå Kommunföretag, UKF, som är moderbolag för Umeå kommuns samtliga aktiebolag, mot pant och företagsinteckning som säkerhet. Lånet är en av de åtgärder bolaget säkerställt för att överbrygga finansieringen fram till att Hybricon vinner order. Bolaget arbetar vidare med ytterligare finansieringslösningar. Det framgår av ett pressmeddelande.

        – Det är mycket glädjande att Umeå Kommunföretag ökar sitt engagemang och nu väljer att investera i Hybricon. Det skapar en trygghet för bägge parter samtidigt som det sänder positiva signaler till bussmarknaden, att vi står stadigare och är redo för nästa order, säger Hybricons vd Johan Suup.

        Lånet löper enligt avtal till den 1 april 2021 med marknadsmässig ränta och utbetalas till Hybricon med 2 miljoner kronor per månad i sex månader med start i november 2017. Räkna erläggs med start 1 april 2019. Lånet förfaller i sin helhet till betalning 1 april 2021.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ska inhämta mer information innan jag kommenterar saken Olle – En sak kan jag dock tillstå och det är att jag aldrig skulle ha förordat en sådan lösning,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skulle vara väldigt försiktig med att påstå att det går att lämna garantier för att det inträffade aldrig skulle ha inträffat oavsett politiskt styre Ville-Valle.

  8. Patrik

    Hej Anders

    Tänkte bara påminna dig om att från att det stod 20 000 i kö i väntan på operation när Alliansen lämnade över och nu så står 48 000 st. i kö. En bra utveckling enligt Anders.
    Du dessutom…
    Tyvärr så kommer jag att tänka på ordspråket ”E änt lönt att förklar för de som inget begrip” så jag undrar om det är lönt att lägga ned tid med det här.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vårdköerna är ett problem Patrik och det är därför vi nu genomför massiva satsningar riktade mot sjukvården.

  9. Bergis

    Vad hade Tage Erlander sagt om att ni nu ska ta om Bostaden försäljningen i Kommunfullmäktige i syfte att att skatteplanera och smita undan skatt? Fy! Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan är omöjlig att besvara men sannolikt skulle han inte ha protesterat mot att ett kommunalt bolag följer samma regelverk som gäller för privata bostadsbolag vad gäller skatter och beskattning.

      • Krister

        Om bostadsbristen sa han iallafall att unga par får ställa sig i kö.
        Nåt annat hade han inte att säga om bostadsbristen.
        Samma svar gäller väl 2017?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att man ska ställa sig i kö är lika självklart som att vi ska bygga bort bostadsbristen så att alla som står i kö får en bostad inom rimlig tid,

  10. Olle

    Inte ett ord om de innovatörer /uppfinnare som skapat nya produkter som vi har exporterat runt hela världen. Många av dessa satsade allt de hade för sina innovationer. Utan dessa hade vi inte haft den välfärd vi har idag.Många av dessa byggde upp en förmögenhet de kunde satsa för att utveckla sina produkter och ta fram nya produkter.Detta är inte S som skapat, välfärden skapades av industrin. Denna industri som är som ett rött skynke för dig herr AF. Om du inte fattat detta än så är det definitivt inte S som skapar jobben som du tycks tro. Din avundsjuka är djupt rotad ,kanske det beror på nåt i din barndom.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Industrin är inget rött skynke för mig Olle – Snarare en god vän vilket jag anfört många gånger. Att jag vill att företagen ska betala sin del av skatter och avgifter är naturligt – Lika naturligt som att det är rätt sorts politik från oss Socialdemokrater som skapat grogrunden till att företagen kan växla och utvecklas och lyckas i sina exportambitioner.

      Ett exempel på det är att vi sett till att skapa en skola som utbildar kompetenta medarbetare till industrin.

  11. Krister

    Lyssna på väljarna är alltså ingen S paradgren?
    Annars är det sånt som efterfrågas 2017.
    Men S vet bättre?
    Populism kan vara ett positivt begrepp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att den politik vi genomför ger positiv effekt i vanliga människors liv och leverne tror jag är vad som efterfrågas Krister – På annat sätt kan jag inte tolka det faktum att vi får ökat stöd av väljarna och växer i röstetal.

  12. Olle

    Men ni stramar ju åt sjukförsäkringen och assistans, du sitter och blåljuger .Vem försöker du lura egentligen ??

  13. Johan

    Uselt! Att du inte nämner de hårt arbetande svenskar som faktiskt jobbade och slet för den välfärd vi hade som ni nu har raserat!
    Arbetare och företagare som drev Sveriges välfärd!
    Du må vara enkelspårig röd men, vid en mening kanske du skulle kunna ha nämnt arbetare ( Du vet de som betalar till välfärden!)
    Bättring Anders!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag vill påstå motsatsen Johan – Alla har det bättre som ett resultat av framsynt socialdemokratisk politik – Vem skulle ha fått det sämre enligt dig?

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver att ”alla har fått det bättre som ett resultat av framsynt socialdemokratisk politik ” … en stor fet lögn, låt oss som exempel ta de som nu förlorar sin rätt till assistans när regeringen jagar utgifter för att täcka hålen skapade av migrationskaoset … Ännu en stor fet lögn från Anders Forss !

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi har inte hunnit med att restaurera alla områden ännu Jonny men att LSS dras med problem beror mer på fusket bland utförarna än något annat.

  14. Olle

    Lite intressant att er finansminister idag fått upp ögonen för nåt vi vanliga insett för länge sen och rekommenderar invandrare att resa till länder som klarar av att integrera nyanlända i samhället.
    Och att till sist gå ut med detta öppet, snacka om nederlag efter hennes tidigare uttalande i frågan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser inte hennes ställningstagande som ett nederlag Olle – Snarare som ett tecken på att hon accepterat att en fungerande integrationspolitik är en ödesfråga för både mitt parti och för samhällsbygget i gemen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.