Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Fusket bland fondförvaltarna i PPM-systemet måste stoppas.

Gång på gång avslöjas fusk bland de bolag som tillhandahåller och förvaltar pensionsfonder inom ramen för premiepensionssystemet eller PPM som det kallas i folkmun – Fusk som direkt och indirekt drabbar pensionsspararna i form av alldeles för höga avgifter och alldeles för låg avkastning.

För mig som har ett långt förflutet i bank & finansvärlden är fusket föga förvånande därför att PPM-systemet i sig inbjuder till fusk på precis samma sätt som det fuskas i den fondförvaltning som ligger utanför PPM-systemet.

Att Sverige som land har ett system som mer eller mindre uppmanar till fusk och bedrägerier därför att dessa är svåra att upptäcka är fel och måste åtgärdas snarast möjligt enligt mitt sätt att se på saken.

Därför är mitt förslag för att stoppa fusket i PPM-systemet oerhört drastiskt – Mitt förslag lyder som följer: Stoppa all extern förvaltning av våra pensionspengar och återför dessa till AP-fonderna.

Jag vågar rakt av påstå att det fusk som avslöjats i Allra och Falcon Funds bara är toppen på ett isberg vad gäller fusk inom de fonder som förvaltas inom ramen för PPM-systemet.

Att dessa två avslöjats medan andra som fuskar på ett smartare sätt klarar sig från att avslöjas beror endast på att dessa två bolag i sin iver att sko huvudägarna privat på pensionstagarnas bekostnad begått misstag som till slut blev så flagranta att de avslöjades.

Det fusk som inte syns och som dessutom är oerhört svårt att avslöja är det fusk som stavas omotiverade handel med fondernas tillgångar enbart i syfte att skapa courtageavgifter och därmed intäkter för den som utför handeln.

Att det är svårt för att inte säga nästintill omöjligt att avslöja beror på att handeln nästan undantagslöst försvaras med att man vill hämta hem gjorda vinster eller begränsa förluster i de tillgångar som säljs trots att det bästa för fonden hade varit att låta tillgången ligga orörd.

För mig som tillbringat många år i bank & finansvärlden är detta lätt att förstå – För den som aldrig satt sin fot i bank & finansvärlden är det nästan omöjligt att förstå vad jag menar och jag ska därför försöka bena ut vad jag menar med det jag säger.

  1. Alla fonders tillgångar ligger fysiskt på ett depåkonto hos ett institut som har tillstånd att tillhandahålla värdepappersdepåer – Institut som i regel finns hos banker och stora finansinstitut.
  2. Varje gång en aktie eller ett annat värdepapper köps eller säljs uppstår en kostnad för köpet eller försäljningen i form av en så kallad courtageavgift – En avgift som är en kostnad för fonden och en intäkt för det institut och den aktiemäklare som utför affären.
  3. Stora fondförvaltare som banker äger själv sina aktiemäklerier eller aktiebord som de internt kallas i bakvärlden. Varje gång bankens fonder köper eller säljer ett värdepapper skapas en intäkt för aktiemäkleriet och en kostnad för fondens andelsägare – Något som i förlängningen riskerar att leda till omotiverad handel i fonden för att öka bankens eller fondförvaltarens intäkter och vinster.
  4. Mindre fondförvaltare ägnar sig många gånger åt precis samma sak – Dock med den skillnaden att de inte själva äger sitt aktiemäkleri/aktiebord. Det de istället gör är att komma överens om en courtagesplit för all handel som sker i fonden med den aktiemäklare fonden anlitar – Vanligtvis med fördelningen 70/30 med det lägre talet utbetalt till ett av fondförvaltaren närstående bolag som anvisningsprovision för den affär aktiemäklaren utför åt fonden.

Det jag beskrivit ovan är säkert aningen tekniskt men jag hoppas att alla ni som läser förstår vad jag menar när jag säger att avslöjandena i Allra och Falcon Funds bara är toppen av ett isberg.

Blandar vi sedan in det faktum att detta görs i flera steg och led och därtill ofta genom inblandning av utländska bolag så är det oerhört lätt att förstå att frestelsen att fuska är vansinnigt stor för alla som är inblandade i fondernas förvaltning på ägar- och/eller chefsnivå.

Jag vill även anföra att jag på inget sätt beskyller alla fondförvaltare för att fuska – Långt därifrån.

Förhoppningsvis sköter de flesta sin fondförvaltning på ett bra sätt även om jag som initierad anser att handeln med de allra flesta fonders tillgångar sker utan att i egentlig mening gagna fondens andelsägare.

Dock tycker jag att bara det faktum att det är möjligt att fuska borde leda till eftertanke och till att vi tar vårt förnuft tillfånga och inser att våra pensionspengar inte ska förvaltas av privata vinstdrivande fondbolag och banker.

Med det sagt vill jag avsluta där jag började – Låt oss avsluta experimenterandet med våra framtida pensionspengar genom att återföra all förvaltning av framtidens pensioner till AP-fonderna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

24 kommentarer

  1. Olle

    Då är vi på samma linje,ser dessa som ”investerar” och ska förränta mina pensionspengar glida runt i sina flotta bilar i sina dyra kostymer och gör sig miljonvinster . Inget fel att tjäna pengar men beror på vad. Ligger kvar hos 7 AP-fonden med bra ränta. Men pensionspengarna ”konfiskerades” ju även av GP i dåvarande S regering så det var ju inget bättre det heller. Nu har jag då själv investerat så jag har min ålderdom mer än säkrad .

  2. Ville-Valle

    …se där Anders Forss, nu har du fått ett nytt bevis på att den socialdemokratiska arrogansen och maktfullkomligheten inte bara är ett Umeåsyndrom: https://www.vk.se/2120862/sjalvkritik-i-goteborg-efter-namndens-resor
    Det är en del av kulturen inom socialdemokratin som säger att en socialdemokrat står över lagar och förordningar för en socialdemokrat är mer värd än vanliga skattebetalare. Se bara på den höga Coopchefen i Umeå som var ledande socialdemokrat och som dömdes till fängelse för stöld. Eller varför inte Mona Sahlin som förväntades bli landets första kvinnliga statsminister och som är dömd för flera brott. Då handlar det inte bara om de falska intygen till sin livvakt, utan kom också ihåg ”Tobleroneaffären”. … där hon köpte inte bara chokladkakor utan också annat trams för sammanlagt 53 174 kronor med riksdagens kontokort. Jo du Anders Forss, nog har du kommit till rätt gäng alltid…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sannolikt är det på samma sätt i Göteborg som i Umeå – Att delegationsordningen måste återkallas och skrivas om så att den blir mer tydlig.

      Förstår jag saken rätt så är det förvaltningsorganisationen och inte politikerna som fattat besluten om resorna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att de allra flesta socialdemokrater är ärliga och uppriktiga Ville-Valle – Åtminstone är det så jag upplever saken när jag träffar mina partikamrater i olika sammanhang.

  3. Anders

    Jag håller med, det är horribelt att man hanterar våra pensionspengar så vårdslöst.

    Men även politikerna har ett ansvar för att se till att pensionerna hanteras på ett tryggt och förutsägbart sätt. Man har bl.a. flera gånger ändrat lönsamheten för olika sorters sparande. Nu senast när dina partikamrater ändrade skatten på ISK-sparandet. Höjningen låter liten, men sett över många år så blir det mycket pengar.

    Så fram för ett tryggt och förutsägbart pensionssparande både från förvaltar- och politiskt håll.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tryggast sparandet är att spara med skattade pengar vilket ger ett skattefritt uttag – Sedan har sparformerna i regel reavinstskatt men trots det brukar avkastningen efter skatt bli helt ok.

  4. Glesbygden

    Håller till stora delar med dig. Antalet val man kan göra för sina pengar för framtida pension är på tok för stort. På grund av egen bitter erfarenhet pensionssparade en gång i tiden i Livia hos Nordea. Efter en kortare initial uppgång började kapitalet att minska på grund av usel förvaltning. Trots åratal av minusförvaltning belastades även mitt sparande med avgifter vilket ytterligare satte ned resultatet.
    det goda med det hela var att jag slutade spara i min pensionsförsäkring samt sålde mina två fonder.
    Beslöt att vara min egen förvaltare genom att köpa egna aktier i stället. Detta har varit lyckosamt då jag använder en försiktig strategi i stort sett efter Warren Buffets tankar.
    Detta ditt inlägg ovan vittnar om kunnighet och kompetens inom området.

    Beslutet att bli min egen förvaltare togs 1991 och har varit mycket lyckosamt. Har nästan alla år slagit generalindex vilket nästan ingen fond klarar på grund av årliga avgifter som tär på kapitalet.
    För att travestera på ditt mantra.
    Hemligheten bakom min aktieportfölj är de beslut jag fattade en dag 1991.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – För att en fond ska bli lika med index krävs att den går lika mycket bättre än index som motsvaras av dess förvaltningsavgift.

      En egen portfölj med långsiktiga innehav brukar över tid ge bättre avkastning vilket är precis det du upplever – Grattis till beslutet och grattis till resultatet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bodström hade inget med driften av bolaget att göra under den relativt korta tid han ingick i dess styrelse – Trots det tycker jag att han betedde sig klantigt och att det var rätt at avskeda honom innan han hann tillträda som landshövding.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har jobbat i ett riktigt fond & försäkringsbolag i Sverige Krister – Då innan jag övergick till Schweizisk privatebanking. I den rollen har jag haft mycket kontakt med både banker och fondbolag liksom aktiemäklare – Därtill har jag många goda vänner som jobbar i fondbolag och banker med just förvaltning och mäkleri så jag vet mycket väl vad jag talar om.

      har du den erfarenhet du säger dig ha vet du att det är som jag anför – I vart fall om de positioner du innehaft varit på chefsnivå.

  5. Bergis

    En sosse styrd regering borde kunna fixa vettiga pensioner till medborgarna utan att man som privatperson måste placera ”rätt” för att få en vettig pension. Det är invandringens kostnaderna och EU-avgiften som gör att vi inte har råd att ge de gamla en värdig pension. Annat var det förr när socialdemokraterna garanterade en pension som det gick att leva på. Nu har vi bara socialdemokratiska politiker som tänker på sig själva och sitt eget levebröd så de kan leva flott på ålderns höst. Solidariteten är borta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Anledningen till att pensionspengarna inte räcker beror framförallt på 2 saker – Att vi lever längre och att avsättningarna är för små. Det är därför jag vill ersätta arbetsgivaravgifterna som bara utgår för mänsklig arbetskraft och ersätta den med en produktionsavgift som utgår oavsett av om det är människor eller maskiner som sköter produktionen.

      • Bergis

        Det där med att vi lever längre är bara en skröna. Jag har sett siffror på att det bara behövs ca 10 miljarder kronor per år för att ge alla fattigpensionärer en dräglig levnadsnivå. Men inte ens den summan vill sossarna avvara. EU-avgiften på dryga 50 miljarder ska ju betalas varje år. Invandringskostnaderna bara därför att Stefan Löfven inte ville lyssna på Jimmie Åkesson uppgår till ca 100 miljarder varje år. Så visst finns det pengar i systemet men ni har svikit pensionärerna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Pensionssystemet kommer att reformeras så att alla får en dräglig pension – Något jag vet att vi avser göra under nästa mandatperiod.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.